October 18, 2018, 7:45 am
nx دارای 69 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
قضا و قدر پرتویی از تفسیر نمونه
مقدمه واژه قضا به معنای گذراندن، به پایان رساندن و یكسره كردن و نیز به معنای داوری كردن (كه نوعی یكسره كردن است) به كار می رود و واژه «قَدُر» و «تقدیر» به معنای اندازه، اندازه گیری و چیزی را به اندازه معین ساختن استعمال میشود.1- همه چیز اندازه دارد.
در آیات مختلفی از قرآن مجید میخوانیم كه هر چیزی محدود به حدی است كه از آن حد تجاوز نمیكند. در سوره طلاق آیه3 میفرماید: «قد جعل الله لكل شییء قدراً» (خدا برای هر چیز مقدار و اندازهای قرار داده است) و در سوره حجر آیه 21 میخوانیم و ان من شییء الاعندنا خزائنه و ماننزلهالابقدر معلوم» (هر چیزی خزائنش نزد ما است و جز به مقدار معین آن را نازل نمیكنیم) در آیات مورد بحث نیز میخوانیم: «و كل شییء عنده بمقدار.»
اینها همه اشاره به آن است كه هیچ چیز در این عالم بیحساب نیست، حتی موجوداتی را كه گاهی در جهان طبیعت، ما بیحساب و كتاب فرض میكنیم همه آنها دقیقاً حساب و كتاب دارند، چه ما بدانیم یا ندانیم، و اصولاً حكیم بودن خداوند، نیز مفهومی جز این ندارد، كه همه چیز در آفرینش او برنامه و حد و اندازه دارد.
آنچه را از اسرار آفرینش امروز بوسیله علوم دریافتهایم، این حقیقت را كاملاً تأیید میكند. مثلاً خون انسان كه حیاتیترین ماده وجودی او است و عهدهدار رساندن تمام مواد لازم به تمام یاختههای بدن انسان است، از بیست و چند ماده تركیب یافته. نسبت این مواد و اندازه و كیفیت هر یك بقدری دقیق است كه با كمترین تغییر سلامت انسان به خطر میافتد و به همین دلیل برای شناخت نارسائیهای بدن فوراً به سراغ آزمایش خون و اندازهگیری مواد قندی، چربی، اوره، آهن و سایر اجزاء تركیبیش میروند و از كمی و زیادی این اجزاء فوراً به علل نارسائیهای بدن و بیماریها پی میبرند. تنها خون انسان نیست كه تركیبی این چنین دقیق دارد، این دقت و محاسبه در سراسر عالم هستی موجود است.
ضمناً با توجه به این نكته روشن میشود كه آنچه را كه گاهی ما بینظمیها و نابسامانیهای عالم هستی میپنداریم در واقع مربوط به نارسائی علم و دانش ما است و یك موحد و خداپرست راستین هیچگاه نمیتواند چنین تصوری درباره عالم داشته باشد و پیشرفت تدریجی علوم گواه این واقعیت است. نیز این درس را میتوانیم بیاموزیم كه جامعه انسانیت كه جزئی از مجموعه نظام هستی است اگر بخواهد سالم زندگی كند باید این اصل «كل شییء عنده بمقدار» بر سراسر آن حكومت داشته باشد و از هر گونه افراط و تفریط و كارهائی كه حساب و كتاب در آن نیست بپرهیزد و در تمام نهادهای اجتماعی حساب و كتابرا حاكم سازد.
2- همه چیز جهان روی حساب است. جمله «انا كل شیء خلقناه بقدر» در عین فشردگی از حقیقت مهمی در عالم خلقت پرده برمیدارد، حقیقتی كه بر سراسر جهان هستی حاكم است و آن اندازهگیری دقیق در همه كائنات جهان است. هر قدر علم و دانش بشری پیشرفت میكند به این اندازهگیری دقیق آشناتر میشود. این اندازهگیری دقیق در موجودات ذرهبینی موجود در كرات عظیم آسمانی نیز حاكم است. فیالمثل میشنویم فضانوردان با محاسبات دقیق علمی كه به وسیله صدها نفر كارشناس متخصص بوسیله مغزهای الكترونیكی انجام میگیرد موفق میشوند درست در همان منطقهای از كره ماه كه میخواستند، بنشینند، در حالیكه ظرف چند روزی كه سفینه فضائی فاصله زمین و ماه را
میپیماید همه چیز دگرگون میشود، ماه هم بدور خود میگردد و هم بدور زمین و جای آن بكلی عوض میشود و حتی در لحظه پرتاب سفینه نیز زمین هم بدور خود و هم بدور آفتاب با سرعت فوقالعادهای درحركت است، ولی از آنجا كه تمام این حركات گوناگون، حساب و اندازه دقیقی دارد كه مطلقاً از آن تخلف نمیكند، فضانوردان موفق میشوند كه با محاسبات پیچیده، درست در منطقه مورد نظر فرودآیند!
ستاره شناسان میتوانند از دهها سال قبل، خسوف و كسوفهای جزئی و كلی را كه در نقاط مختلف زمین روی میدهد دقیقاً پیشبینی كنند، اینها همه نشانه دقت در اندازهگیریهای جهان بزرگ است.
در موجودات كوچك، در مورچگان ریز با آن اندامهای پیچیده، متنوع، رگها و اعصاب، ظرافت این اندازهگیری خیره كننده است. هنگامی كه به موجودات كوچكتر، یعنی جانداران ذرهبینی، میكروبها، ویروسها و آمیبها میرسیم ظرافت این اندازهگیری اوج میگیرد و در آنجا حتی یكهزارم میلیمتر و كوچكتر از آن تحت حساب است و از آن فراتر هنگامی كه به داخل اتم وارد میشویم تمام این مقیاسهای اندازهگیری را باید دور بریزیم و اندازهها به قدری كوچك میشود كه در فكر هیچ انسانی نمیگنجد. این اندازهگیری تنها در مسأله كمیتها نیست، كیفیتهای تركیبی از این اندازهگیری نیز دقیقاً برخوردار است. نظامی كه بر روح و روحیات انسان و امیال و غرائز او حاكم است، نیز اندازهگیری دقیقی در مسیر خواستههای فردی و اجتماعی انسان دارد كه اگر كمترین دگرگونی در آن رخ دهد نظام زندگی فردی و اجتماعی او به هم میریزد.
در عالم طبیعت، موجوداتی هستند كه آفت یكدیگرند و هر كدام ترمزی در برابر دیگری محسوب میشود. پرندگان شكاری از گوشت پرندگان كوچك تغذیه میكنند و از اینكه آنها از حد بگذرند و تمام محصولات را آسیب برسانند جلوگیری مینمایند و لذا عمر طولانی دارند. ولی همین پرندگان شكاری، بسیار كم تخم میگذارند و كم جوجه میآورند و تنها در شرایط خاصی زندگی میكنند، اگر بنا بود با این عمر طولانی جوجههای فراوان بیاورند، فاتحه تمام پرندگان كوچك خوانده میشد. این مسأله دامنه بسیار گستردهای در جهان حیوانات و گیاهان دارد كه مطالعه آن انسانرا به عمق «انا كل شیء خلقناه بقدر» آشناتر میسازد.
3- اندازهگیری دقیق موجودات.نه تنها نظام حساب شده و متقن جهان از دلایل محكم توحید و شناسائی خدا است كه اندازهگیری دقیق آن نیز دلیل روشن دیگری میباشد، ما هرگز نمیتوانیم اندازهگیری موجودات مختلف این جهان و كمیت و كیفیت حساب شده آنرا معلول تصادف بدانیم كه با «حساب احتمالات» سازگار نیست. دانشمندان در این زمینه مطالعاتی كرده و پرده از روی اسراری برداشتهاند كه انسان را در اعجاب عمیقی فرو میبرد آنچنان كه بیاختیار زبان او به ستایش از عظمت و قدرت پروردگار مترنم میگردد. كه در اینجا گوشهای از آن را از نظر میگذرانیم:
دانشمندان میگویند اگر قشر خارجی كره زمین ده پا كلفتتر از آنچه هست میبود اكسیژن یعنی ماده اصلی حیات وجود پیدا نمیكرد یا هر گاه عمق دریاها چند پا بیشتر از عمق فعلی بود كلیه اكسیژن و كربن زمین جذب میشد و دیگر امكان هیچگونه زندگی نباتی یا حیوانی در سطح خاك باقی نمیماند، به احتمال قوی كلیه اكسیژن موجود را قشر زمین و آب دریاها جذب میكردند و انسان برای نشوونمای خود باید منتظر مینشست تا نباتات برویند تا از پرتو وجود آنها اكسیژن لازم بانسان برسد.
با حسابهای دقیقی كه بعمل آمده معلوم شده است اكسیژن برای تنفس انسان ممكن است از منابع مختلف به دست آید، اما نكته مهم آنست كه مقدار این اكسیژن درست باندازهای كه برای تنفس ما لازم است در هوا پخش شده است.
اگر هوای محیط زمین اندكی از آنچه هست رقیقتر میبود اجرام سماوی و شهابهای ثاقب كه هر روز به مقدار چند میلیون عدد به آن اصابت میكنند ودر همان فضای خارج منفجر و نابود میشوند دائماً به سطح زمین میرسیدند و هر گوشه آنرا مورد اصابت قرار میدادند! این اجرام فلكی به سرعت 6 تا چهل میل در ثانیه حركت میكنند و بهر كجا برخورد كنند ایجاد انفجار و حریق مینمایند. اگر سرعت حركت این اجرام كمتر از آنچه هست میبود، مثلاً به اندازه سرعت یك گلوله بود، همه آنها به سطح
زمین میریختند و نتیجه خرابكاری آنها معلوم بود. اگر خود انسان در مسیر كوچكترین قطعه این اجرام سماوی واقع شود، شدت حرارت آنها كه با سرعتی معادل نود برابر سرعت گلوله حركت میكنند او را تكه پاره و متلاشی میسازد. غلظت هوای محیط زمین به اندازهای است كه اشعه كیهانی را تا میزانی كه برای رشد و نمو نباتات لازم است به سوی زمین عبور میدهد و كلیه میكروبهای مضر را در همان فضا معدوم میسازد و ویتامینهای مفید را ایجاد مینماید. با وجود بخارهای مختلفی كه در طی
قرون متمادی از اعماق زمین برآمده و در هوا منتشر شده است و غالب آنها هم گازهای سمی هستند، معهذا هوای محیط زمین آلودگی پیدا نكرده و همیشه به همان حالت متعادل كه برای ادامه حیات انسانی مناسب باشد باقی مانده است. دستگاه عظیمی كه این موازنه عجیب را ایجاد مینماید و تعادل را حفظ میكند همان دریا و اقیانوس است كه مواد حیاتی و غذائی و باران و اعتدال هوا و گیاهان و بالاخره وجود خود انسان از منبع فیض آن سرچشمه میگیرد. هر كس كه درك معانی میكند باید
درمقابل عظمت دریا سر تعظیم فرود آورد و سپاس گذار موهبتهای آن باشد!…تناسب عجیب و تعادل بسیار دقیقی كه بین «اكسیژن» و «اسید كربونیك» برقرار گردیده تا حیات حیوانی و گیاهی به وجود آید جلب توجه همه متفكرین را كرده و آنها را به اندیشه واداشته است. اما اهمیت حیاتی اسید كربونیك هنوز در نظر بسیاری از مردم مكتوم میباشد. ناگفته نماند كه اسید كربونیك همان گازی است كه نوشابههای گازدار را با آن درست میكنند و در میان مردم معروف است. اسید كربونیك گاز سنگین و غلیظی است كه خوشبختانه نزدیك به سطح زمین قرار دارد و تجزیه آن از اكسیژن به زحمت و اشكال انجام میگیرد. وقتی آتشی افروخته میشود چوب كه خود مركب از اكسیژن و كربن و ئیدروژن است بر اثر حرارت تجزیه شیمیائی میشود و كربن
بانهایت سرعت با اكسیژن آمیخته و تشكیل اسید كربونیك میدهد، ئیدروژن آن نیز با همان شتاب با اكسیژن آمیخته و تشكیل بخار آب میدهد. دود عبارت از كربن خالص و تركیب نشده است. انسان هنگام تنفس مقداری اكسیژن فرو میبرد و خون، آن را در تمام قسمتهای بدن توزیع میكند و همین اكسیژن غذا را سلولهای مختلف آهسته و آرام و با حرارتی ضعیف میسوزاند و اسید كربنیك و بخار آب آن خارج میشود به همین جهت وقتی از راه شوخی گفته میشود فلانی ماند «تنور» آه میكشد حقیقت
واقعی اظهار شده است! گاز اسید كربونیكی كه بر اثر احتراق غذا در سلولهای ایجاد میشود داخل ریه میگردد، با تنفسهای بعدی از بدن خارج شده و به هوای محیط برمیگردد به این ترتیب كلیه جانواران اكسیژن استنشاق میكنند و اسید كربونیك بیرون میدهند.
چقدر شگفتآور است! طریقه كنترل و موازنه در این عالم در نتیجه همین موازنه طبیعت مانع آن شده است كه حیوانات هر قدر هم بزرگ یا درنده و سبع باشند بتوانند بر دنیا تسلط یابند، فقط انسان این موازنه طبیعت را بهم میزند و نباتات و حیوانات را از محلی به محل دیگر منتقل مینماید و اتفاقاً به فوریت هم جریمه این شوخ چشمی خود را میپردازد، زیرا آفات نباتی و امراض حیوانی خسارت جبرانناپذیر به او میزند! داستان ذیل مثل بسیار خوبی است كه نشان میدهد انسان برای ادامه حیات خود چگونه باید رعایت این كنترل و موازنه را بنماید:
چندین سال قبل در استرالیا نوعی از بوته معروف به «كاكتوس» را كنار نردههای مزارع میكاشتند و چون حشره دشمن این نبات در آن موقع در استرالیا وجود نداشت بوته كاكتوس شروع به ازدیاد و توسعه عجیب نمود، دیری نگذشت كه مساحتی به اندازه سطح جزیره انگلستان را فرا گرفت، و مردم را از قرا و قصبات بیرون كرد و زراعت آنها را منهدم نمود و امر كشاورزی را مختل و غیر ممكن ساخت. ساكنین محل آنچه وسیله در دسترس خود داشتند بكار بردند و نتیجه نگرفتند، استرالیا در خطر آن قرار گرفت كه قشون بیصدا و لجوج گیاه كاكتوس آن را بالمره در حیطه تصرف خود در آورده! علما و متخصصین درصدد چارهجوئی این خطر برآمدند و به این منظور دور عالم را تجسس
كردند تا عاقبت حشرهای را یافتند كه منحصراً با ساق و برگ و ته كاكتوس تغذیه میكند و جز آن غذای دیگر نمیخورد و به سهولت همزادوولد میكند و در استرالیا دشمنی ندارد. در این مورد حیوان برنبات غلبه كرد و امروز خطر هجوم كاكتوس به كلی برطرف شده است و با معدوم شدن كاكتوس حشرات مزبور هم از میان رفتند و فقط عده قلیلی باقی ماند كه پیوسته مقدار نمو و توسعه كاكتوس را كنترل كند! آفرینش این كنترل و تعادل را در طبیعت برقرار كرده و بسیار هم مفید واقع گردیده است.
چه شده است كه پشه مالاریا سطح زمین را فرانگرفته و باعث انهدام نسل انسانی نشده است، در حالی كه پشه معمولی حتی در نواحی قطبی نیز فراوان است؟ یا چه شده است كه پشه تب زرد كه در موقعی تا نزدیكیهای نیویورك آمده بود دنیا را ویران نكرد؟ یا چه شده است كه مگس خوابآور طوری آفریده شده كه جز در مناطق گرمسیر استوائی نمیتواند زیست نماید، نسل آدمی را از روی زمین برنداشته است؟ ! (همه اینها از طریق یك نظام كنترل حساب شده جلوگیری گردیده).
كافی است به یاد آوریم كه در طول زمان با چه آفات و امراضی دست به گریبان بودهایم، و چگونه تا دیروز وسیله مدافعه در مقابل آنها را نداشته و از هیچ یك از اصول بهداشت نیز اطلاعی نداشتهایم آنوقت متوجه میشویم كه وجود ما با چه طرز حیرتآوری محفوظ و مصون مانده است.
4- ما هر چیزی را به اندازه آفریدیم .در روایتی از امام صادق(ع) نقل شده: «درهای است به نام «سقر» كه جایگاه متكبران است و هر گاه نفس بكشد دوزخ را میسوزاند»! و از آنجا كه ممكن است خیال شود كه این عذابها با آن معاصی هماهنگ نیست، در آیه بعد میافزاید: «ما هر چیزی را به اندازه آفریدیم» (انا كل شیء خلقناه بقدر). آری هم عذابهای دردناك آنها در این دنیا روی حساب است و هم مجازاتهای شدید آنها در آخرت، نه تنها مجازاتها كه هر چیزی را خدا آفریده روی حساب و نظام حسابشدهای است، زمین و آسمان، موجودات زنده و بیجان، اعضای پیكر انسان، و وسائل و اسباب حیات زندگی هر كدام روی حساب و اندازه لازم است و چیزی در این عالم بیحساب و كتاب نیست، چرا كه آفریده آفریدگار حكیمی است.
5- تقدیر الهی و آزادی ازاده انسان. ممكن است از آیه مورد بحث و شبیه آن این توهم یا سوء استفاده پیش آید كه اگر همه چیز را خداوند روی اندازه و حسابی آفریده است پس اعمال و افعال ما نیز مخلوق او است و بنابراین از خود اختیاری نداریم ولی چنانكه قبلاً نیز گفتهایم گرچه اعمال ما به تقدیر و مشیت الهی است و هرگز خارج از محدوده قدرت و اراده او نیست ولی او مقدر ساخته كه ما در اعمال خود مختار باشیم و لذا برای ما تكلیف و مسئولیت قائل شده كه اگر اختیار نداشتیم تكلیف و مسئولیت نامفهوم و بیمعنی بود بنابراین اگر ما در اعمال خود فاقد اراده و مجبور باشیم این بر خلاف تقدیر الهی است.
ولی در مقابل افراط «جبریون» گروهی به تفریط و تندروی در جهت مقابل افتادهاند كه آنها را «قدریون» و مفوضه مینامند. آنها صریحاً میگویند: اعمال ما به دست ما است و خدا را مطلقاً به اعمال ما كاری نیست و به این ترتیب قلمرو حكومت الهی را محدود ساخته و خود را مستقل پنداشته و راه شرك را میپویند.
حقیقت این است كه جمع میان این دو اصل (توحید و عدل) نیاز به دقت و ظرافت خاصی دارد. اگر توحید را به این معنی تفسیر كنیم كه خالق همه چیز حتی اعمال ما خداست، بطوری كه ما هیچ اختیاری نداریم «عدل» خدا را انكار كردهایم، چرا كه گنهكاران را مجبور بر معاصی ساخته و سپس آنها را مجازات میكند و اگر عدل را به این معنی تفسیر كنیم كه خدا هیچ دخالتی در اعمال ما ندارد، او را از حكومتش خارج ساختهایم و در دره «شرك» سقوط كردهایم. «امر بینالامرین» كه ایمان خالص و صراط مستقیم و خط میانه است. این است كه معتقد باشیم ما مختاریم ولی مختار بودنمان نیز به اراده خدا است و هر لحظه بخواهد میتواند از ما سلب اختیار نماید و این همان مكتب اهل بیت(ع) است.
قابل توجه این كه در ذیل آیات مورد بحث روایات متعددی در مذمت از این دو گروه در كتب تفسیر اهل سنت و شیعه وارد شده است: از جمله در حدیثی میخوانیم كه پیغمبر اكرم فرمود «دو گروه از امتم هستند كه سهمی در اسلام ندارند! جبریها و قدریها و درباره اینها آیه «ان المجرمین فی ضلال وسعر…» نازل شده».
«مرجئه» از ماده «ارجاء» به معنی تأخیر انداختن است و این اصطلاحی است كه در مورد جبریون به كار میرود چرا كه آنها اوامر الهی را نادیده گرفته و رو به سوی معصیت میآورند به گمان این كه مجبورند یا این كه معتقدند مرتكبین گناهان كبیره سرنوشتشان روشن نیست و آن را به قیامت میاندازند. و در حدیثی از امام باقر(ع) میخوانیم: «نزلت هذه القدریه ذوقوا مس سقر انا كل شیء خلقناه بقدر» این آیات درباره قدریه نازل شده در قیامت به آنها گفته میشود آتش دوزخ را بچشید ما هر چیزی را روی حساب و اندازه آفریدیم (اشاره به این كه منظور از اندازه و حساب این است كه برای هر گناهی مجازات دقیقی معین ساختهایم و این یكی دیگر از تفسیرهای آیه است و یا این كه شما كه منكر تقدیر الهی بودید و خود را قادر بر هر چیز میپنداشتید و خدا را از قلمرو اعمال خود بیرون فكر میكردید اكنون قدرت خدا را ببینید و بچشید عذاب انحراف خود را)
6- شب قدر شب نزول قرآن!از آیات قرآن به خوبی استفاده می شود كه قرآن در ماه مبارك رمضان نازل شده است: «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن» (بقره 185)و ظاهر این تعبیر آن است كه تمام قرآن در این ماه نازل گردید.
7- عظمت شب قدرو در نخستین آیه سوره قدر می افزاید: «انا انزلناه فی لیله القدر »گر چه در این آیه صریحاً نام قرآن ذكر نشده ولی مسلم است كه ضمیر «انا انزلناه» به قرآن باز می گردد و ابهام ظاهری آن برای بیان عظمت و اهمیت آن است.تعبیر به انا انزلناه نیز اشاره دیگری به عظمت این كتاب بزرگ آسمانی است كه خداوند نزول آن را به خودش نسبت داده مخصوصاً با صیغه متكلم مع الغیر كه مفهوم جمعی دارد و دلیل بر عظمت است. نزول آن در شب «قدر» همان شبی كه مقدرات و سرنوشت انسانها تعیین می شود دلیل دیگری بر سرنوشت ساز بودن این كتاب بزرگ آسمانی است.
از ضمیمه كردن این آیه با آیه سوره بقره نتیجه گیری می شود كه شب قدر در ماه مبارك رمضان است، اما كدام شب است؟ از قرآن چیزی در این مورد استفاده نمی شود ولی روایات در این باره بحث فراوان كردهاند كه در پایان تفسیر این سوره به خواست خدا در این زمینه و مسائل دیگر سخن خواهیم گفت.در اینجا سؤالی مطرح است و آن اینكه هم از نظر تاریخی و هم از نظر ارتباط محتوای قرآن با حوادث زندگی پیغمبر اكرم مسلم است كه این كتاب آسمانی به طور تدریجی و در طی 23 سال نازل گردید. این امر چگونه با آیات فوق كه می گوید در ماه رمضان و شب قدر نازل شده است سازگار می باشد؟پاسخ این سؤال به گونهای كه بسیاری از محققان گفتهاند این است كه قرآن دارای دو نزول بوده است.
نزول دفعی كه در یك شب تمام آن بر قلب پاك پیغمبر اكرم یا بیت المعموریا از لوح محفوظ به آسمان دنیا نازل گردید. و نزول تدریجی كه در طول بیست و سه سال دوران نبوت انجام گرفت. بعضی نیز گفتهاند آغاز نزول قرآن در لیله القدر بوده و نه تمام آن ولی این بر خلاف ظاهر آیه است كه می گوید ما قرآن را در شب قدر نازل كردیم.قابل توجه اینكه: درباره نازل شدن قرآن در بعضی از آیات تعبیر به «انزال» و در بعضی تعبیر به «تنزیل» شده است و از پارهای از متون لغت استفاده می شود كه «تنزیل» معمولاً در جائی گفته می شود كه چیزی تدریجاً نازل گردد ولی «انزال» مفهوم وسیعتری دارد كه نزول دفعی را نیز شامل می گردد این تفاوت تعبیر كه در آیات قرآن آمده می تواند اشاره به دو نزول فوق باشد.
در آیه بعد برای بیان عظمت شب قدر می فرماید: «و ما ادراك ما لیله القدر». این تعبیر نشان می دهد كه عظمت این شب به قدری است كه حتی پیغمبر اكرم با آن علم وسیع و گستردهاش قبل از نزول این آیات به آن واقف نبود.می دانیم هزار ماه بیش از هشتاد سال است. به راستی چه شب با عظمتی است كه به اندازه یك عمر طولانی پر بركت ارزش دارد.در بعضی از تفاسیر آمده است كه پیغمبر اكرم (ص) فرمود: «یكی از بنی اسرائیل لباس جنگ در تن كرده بود و هزار ماه از تن بیرون نیاورد و پیوسته مشغول (یا آماده) جهاد فی سبیل الله بود اصحاب و یاران تعجب كردند و آرزو داشتند چنان فضیلت و افتخاری برای آنها نیز میسر می شد، آیه فوق نازل گشت و بیان كرد كه «شب قدر از هزار ماه برتر است»
در حدیث دیگری نیز آمده است كه پیغمبر اكرم (ص) از چهار نفر از بنی اسرائیل كه هشتاد سال عبادت خدا را بدون عصیان انجام داده بودند سخن به میان آورد، اصحاب آرزو كردند كه ای كاش آنها هم چنین توفیقی پیدا می كردند آیه فوق در این زمینه نازل شد.
در اینكه عدد هزار در اینجا برای «تعداد» است یا «تكثیر»؟ بعضی گفتهاند:برای تكثیر است و ارزش شب قدر از هزاران ماه نیز برتر میباشد ولی در روایاتی كه در بالا نقل كردیم نشان میدهد كه عدد مزبور برای تعداد است. با توجه به اینكه «تنزل» فعل مضارع است و دلالت بر استمرار دارد (در اصل «تنزل» بوده) روشن میشود كه شب قدر مخصوص به زمان پیغمبر اكرم و نزول قرآن مجید نبوده بلكه امری است مستمر و شبی است مداوم كه در همه سال تكرار میشود.8- فرشتگان در شب قدر نازل میشوند.
در اینكه منظور از روح كیست؟ بعضی گفتهاند:«جبرئیل امین» است كه «روح الامین» نیز نامیده میشود و بعضی «روح» را به معنی «وحی» تفسیر كردهاند. به قرینه آیه 52 سوره شوری «و كذلك اوحینا الیك روحاً من امرنا»: (همانگونه كه بر پیامبران پیش وحی فرستادیم بر تو نیز به فرمان خود وحی كردیم) بنابراین مفهوم آیه چنین می شود:«فرشتگان با وحی الهی در زمینه تعیین مقدرات در آن شب نازل می شوند».
در اینجا تفسیر سومی وجود دارد كه از همه نزدیكتر به نظر می رسد و آن اینكه«روح» مخلوق عظیمی است مافوق فرشتگان. چنانكه در حدیثی از امام صادق نقل شده است كه شخصی از آن حضرت سؤال كرد:«آیا روح همان جبرئیل است»؟ امام در پاسخ فرمود:«جبرئیل من الملائكه، و الروح اعظم من الملائكه، الیس ان الله عزوجل یقول: تنزل الملائكه و الروح»؟
یعنی به قرینه مقابله این دو با هم متفاوتند، تفسیرهای دیگری نیز برای كلمه «روح» در اینجا ذكر شده چون دلیلی برای آنها نبود از آن صرفنظر گردید.منظور از «من كل امر» این است كه فرشتگان برای تقدیر و تعیین سرنوشتها و آوردن هر خیر و بركتی در آن شب نازل می شوند و هدف از نزول آنها انجام این امور است. یا اینكه هر امر خیر و هر سرنوشت و تقدیری را با خود می آورند. بعضی نیز گفتهاند منظور این است كه آنها به امر و فرمان خدا نازل می شوند، ولی مناسب همان معنی اول است.
ادامه خواندن مقاله قضا و قدر
نوشته مقاله قضا و قدر اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 7:45 am
nx دارای 60 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
چکیدهسرمایه گذاران برای تعیین پرتفوی سرمایه گذاری خود و تصمیم گیری جهت سرمایه گذاری به سود هر سهم (EPS) و نسبت قیمت به سود هر سهم (P/E) شرکتها توجه می کنند. هدف سرمایه گذاران از سرمایه گذاری در سهام شرکتها کسب بازده سهام بیشتر است. با توجه به اینکه به لحاظ تئوری EPS و P/E با بازده سهام رابطه دارند، در عمل محقق را بر آن داشت که رابطه بین EPS و P/E را با بازده سهام در بورس تهران مورد بررسی قرار دهد و چگونگی این روابط را تجزیه و تحلیل کند و ابهام وجود
روابط بین این عوامل با بازده سهام شرکتها و انتظارات سرمایه گذاران از این عوامل را در بورس تهران برطرف سازد. به همین خاطر از جامعه شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران، شرکتهایی به صورت نمونه ای انتخاب شد و EPS، P/E و بازده سهام آنها برای سالهای 1378 تا 1382 به صورت داده های تحقیق استخراج گردید. بوسیله معادله رگرسیون روابط بین هر یک (EPS و P/E) با بازده سهام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و تایید یا رد فرضیات تحقیق با توجه به نتایج تحقیق بررسی شد. نتایج به دست آمده حاکی از وجود روابط معنادار بین EPS و P/E با بازده سهام شرکتها در بورس تهران می باشد اما این روابط ضعیف هستند و سرمایه گذاران نمی توانند فقط به این دو عامل جهت تصمیم گیری توجه داشته باشند. این مساله نشاندهنده تاثیر سایر عوامل مالی و غیرمالی بر بازده سهام شرکتها در بورس تهران می باشد.
فصل اولكلیات تحقیق
فصل اول: كلیات تحقیق1-1- مقدمهپیشبینی عنصر كلیدی در تصمیمگیری، استفاده از اطلاعات است. این عجیب نیست، زیرا اثر بخشی نهایی هر تصمیم به نتایج وقایعی بستگی دارد كه به دنبال هر تصمیم روی میدهند. توانایی پیشبینی جوانب غیرقابل كنترل این وقایع قبل از انجام تصمیم، انتخاب بهترین تصمیم را تسهیل میكند اغلب تصمیم را بصورت ذیل پیشبینی مربوط میكنند:
تصمیمواقعی: تصمیمی كه فرض میكند پیشبینی صحیح است + ذخیره برای خطای پیشبینی. به طور كلی هدف از پیشبینی كاهش ریسك در تصمیمگیری است و چون پیشبینی نمیتواند ریسك را به طور كامل حذف كند، ضرورت دارد فرایند تصمیمگیری بطور صریح نتایج عدم اطمینان باقیمانده برای پیشبینی را در نظر بگیرد.یكی از مهمترین قسمتهای اقتصاد كه تصمیمگیری و پیشبینی جزء لاینفك آن محسوب میشود بازارهای سرمایه میباشد. اقتضاء این بازارها به گونهای است كه سرمایهگذاران را مجبور میسازد كه هر لحظه با توجه به اطلاعات موجود و محدودیتها، تصمیمات و پیشبینیهای سرمایهگذاری خود را اجراء نمایند. لذا فعالان این
بازارهای سرمایه نیازمند اطلاعاتی مربوط و قابل اتكا جهت تصمیمگیریهای خود هستند. لیكن اینكه كدام اطلاعات و متغیرها كه تصمیمگیرندگان بازار سرمایه از آنها در جهت پیشبینیهای صحیح خود استفاده مینمایند مربوط و دارای محتوای اطلاعاتی میباشد و استفاده از آنها منجر به تصمیم درست و به تبع آن پیشبینی وقایع آینده میشود، موضوعی است كه محققین سالهای مدیدی را جهت جواب دادن به این مسأله صرف كردهاند.2-1- اهمیت موضوع
طبیعتاً فعالان بازارهای سرمایه جهت تصمیمگیریهای خود با اطلاعات و متغیرهای بیشماری روبرو میباشند و خواهان آن هستند كه تصمیمی براساس مفیدترین و مربوطترین اطلاعات اتخاذ نمایند كه كمترین ریسك و بیشترین بازده را عاید آنها نماید و روشهایی كه تصمیمگیرندگان را جهت یافتن چنین پارامترهایی یاری میرساند ممكن است یافتههای تجربی در طی چندین سال فعالیت در بازارها باشد یا اینكه از مبانی و مفاهیم تئوریك استفاده نمایند.
لذا با توجه به مطالب مذكور در فوق دو تا از مفاهیم و پارامترهای ماندگار سرمایهگذاری كه تصمیمگیرندگان در امر پیشبینیهای خود از آن بسیار استفاده میكنند EPS (سود هر سهم) و نسبت P/E (قیمت به سود هر سهم) میباشد. چرا كه سهامدار یا تصمیمگیرنده با توجه به بازار آتی سهام و انتظار خود از بازار آتی حاضر میشود سهامی را به چندین برابر سود حاصل از آن خریداری نماید. لیكن اینكه آیا این نسبتها محتوای اطلاعاتی دارد و تا چه اندازه سرمایهگذاران را در جهت اخذ تصمیمات به جا یاری میرساند مسایلی هستند كه همیشه محققین در جهت جواب دادن به این مسائل بودهاند. لذا این موضوع هم از لحاظ تئوریك و مفهومی و هم از لحاظ تجربی با
توجه به مطالعات انجام شده در طی سنوات گذشته در برخی از بازارهای سرمایه كشورهای مختلف روشن شدهاست كه نسبت P/E دارای بار اطلاعاتی جهت انجام پیشبینی میباشد. بعنوان مثال یكی از معتبرترین تحقیقات صورت گرفته، آقای باسو در سال 1973، این موضوع را مطرح نمود كه عواید گروه سهمهای با نسبت P/E پایین بیشتر از عواید گروه سهمهای با نسبت بالا میباشد.
این تحقیق نشانگر آن است كه این نسبت جهت امر تصمیمگیری مناسب میباشد و در سطح جزئیتر نیز میتواند مفید واقع شود با همه این تفاسیر آیا میتوان با توجه به مفاهیم تئوریك و تجربههای بازارهای مختلف نتیجه مشابهی را اتخاذ نمود و بیان نمود كه این نسبت در بازار سرمایه ایران نیز همان نتایج بازارهای سرمایه كشورهایی مانند آمریكا (بورس نیویورك) را دارد؟3-1- تعریف مسأله
عدم اطمینان موجود در آینده علیالخصوص در بازارهای سرمایه، تصمیمگیرندگان را وادار به استفاده از مرتبطترین پارامترها در امر تصمیمگیری جهت كاهش ریسك تصمیمگیری مینماید در این راستا بیشتر استفادهكنندگان به طور نسبی از نسبت P/E كه در برگیرنده دو متغیر بسیار مهم قیمت و سود هر سهم كه در امر تصمیمگیری بسیار حائز اهمیت میباشد، استفاده می نمایند و همچنین از EPS (سود هر سهم) بعنوان یك پارامتر برای تصمیمگیری خرید سهام استفاده مینمایند. لیكن اینكه آیا این نسبتها و مفهومها از پارامترهای مرتبط جهت پیشبینی در بازار سرمایه ایران میباشد یا خیر؟ موضوعی است كه در هالهای از ابهام قراردارد چراكه محیط اقتصادی، ویژگیهای بازار سرمایه ایران و مقررات حاكم بر آن متفاوت از سایر بازارهای سرمایه دنیا میباشد.
لیكن با توجه به مطالب فوق سؤالات ذیل مطرح میگردد:• آیا EPS (سود هر سهم) دارای محتوای اطلاعاتی میباشد یعنی اینكه آیا رابطه معنادارای بین نسبت مذكور با بازده سهام وجود دارد؟ (هدف اصلی تصمیمگیرندگان كاهش ریسك یا افزایش بازده میباشد و اطلاعاتی هم كه استفاده مینمایند به منظور نیل به دو هدف مذكور میباشد.)
• آیا نسبت P/E (قیمت به سود هر سهم) دارای محتوای اطلاعاتی میباشد یعنی اینكه آیا رابطه معنادارای بین نسبت مذكور و بازده سهام وجود دارد؟• در صورتیكه نسبت P/E با بازده سهام رابطه معناداری داشته باشد آیا سهمهایی با نسبت P/E كوچكتر دارای عوایدی بیش از سهمهایی با نسبت P/E بزرگتر میباشد؟ (این مفهوم به لحاظ تئوریك اثبات شده است كه سهامی با نسبت P/E كوچكتر عواید بیشتری نسبت به سهامی با نسبت P/E بزرگتر دارند.) • كدامیك از دو پارامتر EPS و P/E رابطه معنادارتری با بازده سهام دارند؟سؤالات فوق، مواردی هستند كه در صورت مشخص شدن، استفادهكنندگان را در استفاده از نسبت P/E و EPS و اتخاذ تصمیم بهینه بسیار یاری میكند.4-1- فرضیه های تحقیق
با توجه به سؤالات مطرح شده در این تحقیق چهار فرضیه اساسی در نظر گرفته شده كه عبارتند از:الف) بین EPS (سود هر سهم) و بازده سهام رابطه معناداری وجود دارد.ب) بین نسبت P/E (قیمت به سود هر سهم) و بازده سهام رابطه معناداری وجود دارد.ج) در مقایسه P/E با EPS، نسبت P/E رابطه معنادارتری با بازده سهام دارد.د) به طور میانگین، سهامی با نسبت P/E كوچكتر بازده بالاتری نسبت به سهامی با نسبت P/E بزرگتر دارند.5-1- اهداف تحقیقاهداف ما از این تحقیق این است كه محتوای اطلاعاتی دو متغیر EPS و P/E را در بازار سرمایه ایران بررسی نماییم. بطوریكه قبلاً اشاره شد، تصمیمگیرندگان بازار سرمایه از نسبتهای EPS و P/E بعنوان پارامترهای تصمیمگیری خود استفاده میكنند لیكن رابطه داشتن این پارامترها و محتوای اطلاعاتی آنها با متغیر بازده كه هدفنهایی تصمیمگیرندگان بازار است، برای همه استفادهكنندگان بسیار حائز اهمیت میباشد.
6-1- روش تحقیقدر مرحله اول اطلاعات مربوط به بازده، سود هر سهم (EPS) و نسبت قیمت به سود هر سهم (P/E) برای شركتهای فعال در صنعت خودروسازی، دارویی و سیمانی از طریق بورس اوراق بهادار تهران گردآوری خواهد شد.
در مرحله بعد با استفاده از روش رگرسیون همبستگی متغیرهای مربوطه ارزیابی و نتیجهگیری كلی صورت خواهد گرفت. (فرضیه اول و دوم)برای بررسی فرضیه سوم نتایج بدست آمده از آزمون دو فرضیه اول و دوم را با هم مقایسه میكنیم و صحت آن را ارزیابی میكنیم.برای بررسی فرضیه چهارم نسبتهای P/E شركتها را با استفاده از P/E میانگین به دو نمونه بالا و پایین میانگین طبقهبندی میكنیم و سپس با استفاده از رگرسیون، همبستگی بین متغیرها را آزمون میكنیم و سپس نتایج آزمون را با توجه به فرضیه چهارم مورد ارزیابی قرار میدهیم. این قسمت در فصل روششناسی تحقیق به طور كامل توضیح داده خواهد داده شد.
7-1- حدود پژوهشقلمرو موضوعی: قلمرو موضوعی این تحقیق به بازده، نسبت قیمت به سود هر سهم (P/E) و سود هر سهم (EPS) شركتها محدود میشود.قلمرو مكانی: قلمرو مكانی این تحقیق محدود به شركتهای خودروسازی، دارویی و سیمانی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.قلمرو زمانی: قلمرو زمانی تحقیق محدود به اطلاعات سالهای 1378 لغایت 1382 میباشد.8-1- واژههای كلیدیEPS: نسبت سود هر سهم برابر نسبت سود شركت به تعداد سهام منتشر شده میباشد كه خود بیانگر نوعی بازده سرمایه با توجه به تعداد سهام منتشره میباشد یعنی شركت با توجه به سرمایه خود كه توسط سهامداران تأمین شدهاست چقدر توانسته به سود دست یابد.P/E: نسبت قیمت به سود هر سهم نشانگر این است كه سهامداران حاضرند چندبرابر سود هر سهم بعنوان ارزش سهام مذكور پرداخت نمایند. كه از تقسیم قیمت روز سهام به سود سهام بدست میآید.بازده سهام یا سرمایهگذاری: كه بازده مذكور شامل سود سهام و تغییرات قیمت سهام در طی یك بازه زمانی خاص میباشد كه به صورت ذیل محاسبه میشود:سود سهام + تغییرات قیمت سهام = بازده سهامبازار سرمایه: بازاری است كه در آن اوراق بهاداری مانند اوراق قرضه و سهام معامله میشود نمونه، بازار سرمایه نیویورك میباشد كه یكی از اولین بازارهای سرمایه دنیا است.
فصل دومادبیات تحقیق
فصل دوم: ادبیات تحقیق1-2- مقدمهبیان فرایند سرمایهگذاری در یك حالت منسجم، مستلزم تجزیه و تحلیل ماهیت اصلی تصمیمات سرمایهگذاری است در این حالت فعالیتهای مربوط به فرایند تصمیم گیری تجزیه شده و عوامل مهم در محیط فعالیت سرمایهگذاران كه بر روی تصمیمگیری آنها تأثیر میگذارد مورد بررسی قرار میگیرد.در سالهای اخیر سهام عادی نسبت به پسانداز و اوراق قرضه از بازده بالایی برخودار بودهاست. آیا در این حالت همه سرمایهگذاران برای كسب بازده بیشتر در سهام عادی سرمایهگذاری میكنند؟
جواب این سؤال این است كه بازده بالا همواره ریسك بالایی نیز به دنبال دارد و تمامی تصمیمات سرمایهگذاری براساس روابط میان ریسك و بازده صورت میگیرد. بنابراین، اولین كار بررسی رابطه میان ریسك و بازده سرمایهگذاری و تعیین روابطی است كه میان آنها وجود دارد.با توجه به اهداف سازمان یا فرد سرمایهگذار فرایند تصمیمگیری بطور سنتی در یك فرایند دو مرحلهای صورت میگیرد:1- تجزیه و تحلیل اوراق بهادار2- مدیریت پرتفوی
تجزیه و تحلیل اوراق بهادار شامل ارزشیابی اوراق بهادار است در حالیكه مدیریت پرتفوی شامل مدیریت مجموعه سرمایهگذاری یك سرمایهگذار در قالب پرتفوی (مجموعه داراییها) با ویژگیهایی منحصر به فروش میباشد.آخرین مرحله، بررسی عوامل مهم بیرونی است كه امروزه بر روی تصمیمات سرمایهگذاران تأثیر میگذارند.تحقیق حاضر بر روی مرحله اول فرایند تصمیمگیری یعنی تجزیه و تحلیل اوراق بهادار تمركز دارد. لذا جهت انجام صحیح تصمیم و عبور موفقیتآمیز از مرحله اول بایستی مؤلفههای تأثیرگذار را شناسایی و تجزیه و تحلیل نمود و در نهایت، با درك صحیح از مؤلفهها و شرایط مهم، تصمیم درست را اتخاذ نمود. لذا سرمایهگذار جهت اتخاذ تصمیم صحیح بایستی مؤلفههایی همچون بازار سرمایه، بازده، ریسك، مدلهای ارزیابی مورد استفاده و اطلاعات جانبی مالی كه مؤید تصمیم صحیح سرمایهگذار میباشند را درك نماید و با لحاظ و شناخت كامل این مؤلفهها سرمایهگذاریهای خود را انجام دهد لیكن ما در ادامه بحث مؤلفههای تأثیرگذار را به تفضیل بحث میكنیم تا زمینه لازم را جهت موضوع اصلی تحقیق آماده نماییم.
1-1-2- بازارهای سرمایه: شركتهای بازرگانی برای تامین مالی فعالیتهای خود به حجم بالایی از سرمایه نیاز دارند این شركتها برای اینكه بتوانند رشد و توسعه یابند، نیازمند سرمایهگذاری بالایی هستند واضح است كه تأمین این میزان سرمایه در زمان محدودی میسر نیست و بایستی از محل دیگری تأمین شود. دولتها و شركتها نیز به منظور ارائه بهتر خدمات و كالاها به مردم نیازمند این هستند كه حجم بالایی پول، وام بگیرند. بازارهای سرمایه این امكان را برای شركتها و دولتها فراهم میسازند كه آنها بتوانند از طریق فروش اوراق بهادار نیازهای خود را برطرف سازند. سرمایهگذاران نیز از طریق خرید این اوراق بهادار بازده خود را افزایش میدهند.
بازارهای اولیه در صورتی كه بتوانند به نحو صحیح عمل كنند میتوانند برای اقتصاد سرمایهداری كاملاً مفید باشند برای اینكه این بازارها كانال مناسبی را برای سرمایهگذاران و وامگیرندگان ایجاد میكنند. به علاوه این بازارها باعث میشوند سرمایهها به سمت كسانی سوق پیدا كند كه توان استفاده از پول و سرمایه را دارند. در واقع وظیفه مهم یك بازار سرمایه تخصیص بهینه منابع است. به بازارهای اوراق بهاداری كه این ویژگی را داشته باشند كارایی تخصیص گفته میشود.به عبارت دیگر یك بازار كارای عملیاتی بازاری است كه در آن هزینه مبادله خدمات با حداقل قیمت صورت گیرد. بازارهای اولیه بدون وجود بازارهای ثانویه نمیتوانند به خوبی فعالیت كنند. سرمایهگذاری كه اوراق بهاداری را خریداری میكند در صورتیكه تمایل نداشته باشد آن را تا موعد سررسید نگهداری كند باید بتواند به راحتی و با كمترین هزینه بفروشد.
وجود بازارهای ثانویه فعال این اطمینان را برای خریداران اوراق بهادار اولیه فراهم میسازد كه آنها بتوانند در هر موقعی كه بخواهند اوراق بهادار خود را در بازار بفروشند. البته این چنین فروشی میتواند همراه با زیان نیز باشد. البته این میزان زیان بهتر از آن است كه سرمایهگذار اصلاً نتواند اوراق بهادار خود را بفروشد.1-1-1-2- بازارهای اولیه
بازار اولیه بازاری است كه در آن وام گیرنده اوراق بهادار جدیدی را منتشر میكند و در ازای وجه نقد به سرمایهگذار (خریدار) میفروشد:برای مثال فروشهای جدید اوراق مشاركت، یا سهام شركت ایبیام در ایالات متحده در بازارهای اولیه اتفاق میافتد. منتشركننده این اوراق بهادار در ازای فروش اوراق بهادار جدید خود وجه نقد دریافت میكند. از طرفی عرضهكنندگان سرمایه پراكنده هستند و دستیابی به آنها مستلزم وجود سازمان خاصی است. بنابراین منتشركنندگان در خصوص اوراق بهادار جدید به موسسات تأمین سرمایه رجوع میكنند. مؤسسات تأمین سرمایه علاوه بر كمك به شركتها، در طراحی و فروش اوراق بهادار، در بازارهای اولیه و ثانویه نیز مشخص هستند.
2-1-1-2- بازارهای ثانویه بعد از اینكه اوراق بهادار در بازارها اولیه به فروش رفت، باید مكانیزم كارا وجود داشته باشد تا سرمایهگذاران در صورت تمایل بتوانند آن را مجدداً خرید و فروش كنند. بازارهای ثانویه این امكان را برای سرمایهگذاران فراهم میآورند كه آنها بتوانند اوراق بهادار موجود را بین خود خرید و فروش كنند.سهام عادی، سهام ممتاز و اوراق قابل خرید و فروش در بازارهای سهام مورد معامله قرار میگیرند. بعضی از بازارهای ثانویه سهام بصورت بازارهای حراج هستند. این بازارها شامل فرایند حراج در یك مكان فیزیكی معین هستند. در این بازارها كارگزاران، امور مربوط به سرمایهگذاران را انجام میدهند. كارگزاران واسطههایی هستند كه میان خریداران و فروشندگان قرار میگیرند و سعی میكنند بهترین قیمت را كه در معامله به نفع دو طرف باشد كسب كنند.
یكی دیگر از انواع بازارهای ثانویه سهام، بازار مبتنی بر چانهزنی است كه شامل شبكهای از معاملهگران است كه از طریق آمادگی برای خرید و فروش اوراق بهادار با قیمتهای مشخص بازار را تشكیل میدهند. برخلاف كارگزاران معاملهگران از خود خرید و فروش و نحوه فروش ذینفع هستند. برای اینكه معاملهگران اوراق بهادار را از فروشندگان میخرند و به خریداران میفروشند و از تفاوت قیمت خرید و فروش منتفع میشوند.
3-1-1-2- بازار سوم و چهارم
بازار سوم شامل كلیه بازارهای خارج از بورس است كه در آنها اوراق بهاداری كه در بورس بهادار پذیرفته شدهاند، داد و ستد میشوند. این بازار برای جوابگویی به نیازهای مؤسسات بزرگ سرمایهگذاری كه تمایل ندارد برای داد و ستدهای عمده، هزینههای كارگزاری عمده را پرداخت نمایند بوجود آمدهاست. این خریداران و فروشندگان عمده، از طریق كارگزارانی كه عضو سازمان بورس نیستند به داد و ستد میپردازند. این كار باعث میشود، مبلغ حق كمیسیونی كه به كارگزاران پرداخت میشود كمتر باشد.لیكن چنین بازارهایی در حال حاضر در ایران وجود ندارد.
بازار چهارم هنگامی بوجود میآید كه دو سازمان بزرگ (وافراد ثروتمند) بدون دخالت كارگزار، اوراق بهاداری را مستقیماً معامله كنند. اصولاً بازار چهارم یك شبكه ارتباطی میان سرمایهگذارانی است كه علاقمند به خرید و فروش حجم سهام بالایی هستند. در این بازار سرمایهگذاران میتوانند اطلاعات موردنظر خود را در خصوص اوراق بهادار خاص از طریق سیستمهای اتوماتیك خصوصی بدست میآورند.
2-1-2- مفهوم كارایی بازار نحوه واكنش بازار به اطلاعات جدید، قسمت مهمی از كسب رابطه تعادلی است كه توسط نظریه بازار سرمایه برآورد میشود. بنابراین، رابطه مستقیمی میان نظریه بازار سرمایه و مفهوم بازارهای كارایی مبتنی بر اطلاعات وجوددارد، این رابطه شامل نحوه تأثیرگذاری اطلاعات بر فرآیند بازار و تغییرات قیمت به سمت تعادل جدید است. اگرچه مفهوم بازار كارا به همه بازارهای مالی تعلق دارد ولی تأكید ما بر بازار سهام است.سرمایهگذاران قیمت سهام را براساس جریانات نقدی مورد انتظار حاصل از سهام و ریسك آن تعیین میكنند. سرمایهگذارانی كه منطقی عمل میكنند باید بتوانند از تمامی اطلاعات موجود و یا اطلاعاتی كه میتوانند كسب كنند به نحو احسن استفاده كنند.
این مطالب میتواند شامل اطلاعات معلوم و یا برآوردهایی درباره آینده باشد. در هر صورت اطلاعات عامل مهمی در تعیین قیمت سهام است و به همین دلیل بحث مهمی در مباحث مربوط به مفهوم بازارهای كارا به شمار میرود.بازار كارا بازاری است كه در آن اطلاعات موجود بلافاصله بر قیمت اوراق بهادار تأثیر میگذارد. مفهوم بازار كارا بر این فرض استوار است كه سرمایهگذاران در تصمیمات خرید و فروش خود تمامی اطلاعات مربوط را در قیمت سهام لحاظ خواهند كرد. بنابراین، قیمت فعلی سهام شامل تمامی اطلاعات شناخته شده اعم از اطلاعات گذشته و اطلاعات فعلی است.
این مفهوم یك ادعا یا توقع نیست بلكه تغییرات كاملی است كه در اثر انتشار اطلاعات جدید در قیمت سهام صورت میگیرد. یك بازار كارا دارای خصوصیات زیر میباشد:1- حضور تعداد زیادی سرمایهگذار منطقی كه به دنبال حداكثر كردن سود خود میباشند و به طور فعال از طریق تجزیه و تحلیل، ارزشیابی و معامله سهام در بازار مشاركت دارند. این سرمایهگذاران به تنهایی نمیتوانند بر قیمت اوراق بهادار تأثیر بگذارند.
2- دریافت اطلاعات بدون هزینه است و بلافاصله بطور وسیعی در اختیار همگان قرار میگیرد.3- اطلاعات به صورت تصادفی بوجود میآیند و مستقل از اعلان سایر اطلاعات میباشند.4- سرمایهگذاران در قبال ارائه اطلاعات جدید سریعاً عكسالعمل نشان میدهند كه این خود باعث تغییر قیمت سهام میشود.3-1-2- اشكال مختلف بازار كارا
معیار اصلی در ارزیابی میزان كارایی بازار، اطلاعات است. در یك بازار كارای كامل، قیمتهای اوراق بهادار شدیداً متأثر از كلیه اطلاعات موجود در بازار میباشد و چون اطلاعات موجود تأثیر خود را بر قیمتها گذاشتهاند.سرمایهگذاران نمیتوانند مجدداً از این اطلاعات برای كسب سود استفاده كنند. در چنین بازاری، قیمت اوراق بهادار برابر با ارزش ذاتی آن است به گونهای كه این ارزش ذاتی نشاندهنده تمامی اطلاعاتی است كه در خصوص این اوراق بهادار وجود دارد.از سال 1970 به بعد مباحث وسیعی در خصوص مفهوم بازار كارا به عنوان فرضیه بازار كارا صورت گرفتهاست طبق این مطالعات سه نوع بازار به شرح ذیل وجود دارد:1- شكل ضعیف بازار كارا :یكی از متداولترین نوع اطلاعات در ارزیابی ارزش اوراق بهادار، د
ادهها و اطلاعات مربوط به بازار است. برخی اطلاعات موجود مربوط به دورههای قبل بوده و تأثیر آنها در قیمتهایی اوراق بهادار منعكس شده است و تأثیری در پیشبینی تغییرات آتی قیمتها ندارد و به همین دلیل ارزش كمتری دارند این نوع اطلاعات كه تأثیر كمتری بر روی قیمت سهام دارد شكل ضعیف از فرضیه بازار كارا را نشان میدهند. در صورتیكه شكل ضعیف فرضیه بازار كارا صادق باشد باید گفت كه تغییرات گذشته قیمت باید رابطهای با تغییرات آتی قیمت نداشته باشد. به عبارت دیگر، تغییرات قیمت سهام در طول زمان باید مستقل و یا تقریباً اینگونه باشد.
2- شكل نیمهقوی بازار كارا:سطح خیلی متداول كارایی بازار نهتنها شامل اطلاعات موجود قیمتی است، بلكه شامل اطلاعات شناخته شده و در دسترس مانند اطلاعات مربوط به درآمد، سودتقسیمی، اعلان تجزیه سهام، پیشرفتهای جدید در مورد مطالعات، مشكلات تأمین مالی و تغییرات مربوط به حسابداری است. در بازاری كه چنین اطلاعاتی سریعاً در قیمتها منعكس میشود به آن بازاركارای نیمهقوی گفته میشود. بازار كارای نیمهقوی شامل سرمایهگذاری است كه از اطلاعات منتشره جدید استفاده نمیكنند و انتظار دارند با توجه به متوسط ریسك، بازده بیشتری بدست آورند. اگر تعدیل قیمت سهام در مقابل برخی از اطلاعات منتشره با تأخیر انجام شود. سرمایهگذاران بتوانند با استفاده از تأخیر به بازده غیرمتعارف دست پیدا كنند بدین معناست كه بازار نیمه قوی یك بازار كارای كامل نیست چون در بازار كارای كامل، به محض وقوع اطلاعات قیمتها تحت تأثیر اطلاعات قرار میگیرند.
3- شكل قوی بازار كارا :در این بازارها قیمتهای سهام كاملاً تحت تأثیر اطلاعات اعم از اطلاعات عمومی و غیرعمومی است. اگر بازار كارا به شكل قوی آن وجود داشته باشد هیچ گروهی از سرمایهگذاران نمیتوانند بیش از نرخ بازده در یك دوره از زمان منتفع شوند. پرتفویهایی كه به صورت حرفهای مدیریت میشوند معمولاً جزء یك دسته هستند شكل قوی بازار كارا در برگیرنده شكل ضعیف و نیمهقوی نیز هست و نشاندهنده بالاترین سطح كارایی بازار است.
2-2- بازده سهام و انواع روشهای محاسبه بازده سهامبرای تجزیه و تحلیل نهایی در تصمیمگیری در انتخاب اوراق بهادار از رابطه ریسك و بازده مورد انتظار استفاده میشود. هدف سرمایهگذاران حداكثر كردن بازده موردانتظار است، اگرچه آنها نظر دارند ریسك اولیه را كاهش دهند. بازده در فرایند سرمایهگذاری نیروی محركی است كه ایجاد انگیزه میكند و پاداش برای سرمایهگذاران محسوب میشود. بازده ناشی از سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران حائز اهمیت است. برای اینكه تمامی بازی سرمایهگذار به منظور كسب بازده صورت میگیرد. یك ارزیابی از بازده، تنها راه منطقی است كه سرمایهگذاران میتوانند برای مقایسه سرمایهگذاریهای جایگزین و متفاوت از هم انجام دهند. برای درك بهتر عملكرد سرمایهگذاری، اندازهگیری بازده واقعی لازم است. مخصوصاً اینكه بررسی بازده مربوط به گذشته در تخمین و پیشبینی بازدههای آتی نقش زیادی دارد.1-2-2- بازده تحقیق یافته در مقابل بازده مورد انتظار
تعیین تفاوت میان بازده تحقیق یافته و بازده موردانتظار از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اینكه این دو بحث در مسائل و مباحث سرمایهگذاری بطور وسیع مورد استفاده قرار میگیرد. بازده تحقق یافته، بازدهای است كه واقع شدهاست یا بازدهای است كه كسب شدهاست در حالیكه بازده موردانتظار عبارت است از بازده تخمینی یك دارایی كه سرمایهگذاران انتظار دارند كه در یك دوره آینده بدست آورند.
بازده مورد انتظار با عدم اطمینان همراه است و احتمال دارد برآورده شود و یا اینكه برآورده نشود. سرمایهگذاران برای كسب بازده موردانتظار بایستی یك نوع دارایی را خریداری كنند و توجه داشته باشند كه این بازده ممكن است تحقق نیابد.سرمایهگذاری بر روی اوراق بهادار ریسكدار و بلندمدت میتواند باعث برآوردهشدن بازده موردانتظار سرمایهگذاران شود در حالیكه در كوتاه مدت این امر كمتر اتفاق میافتد.2-2-2- اجزای بازدهبازده معمولاً از دو بخش تشكیل میشود:1- سود دریافتی: مهمترین جزء بازده سودی است كه به صورت جریانات نقدی دوره سرمایهگذاری بوده و میتواند به شكل سود تقسیمی باشد، ویژگی متمایز این دریافتها این است كه منتشركننده پرداختهایی را به صورت نقدی به دارنده دارایی پرداخت میكند، این جریانات با قیمت اوراق بهادار نیز مرتبط است.2- سود (زیان) سرمایه: دومین جزء مهم بازده، سود (زیان) سرمایه است كه مخصوص سهام عادی است ولی در مورد اوراق قرضه بلند مدت و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت نیز مصداق دارد. به این جزء كه ناشی از افزایش (كاهش) قیمت دارایی است سود (زیان) سرمایه گویند. این سود (زیان) سرمایه ناشی از اختلاف بین قیمت خرید و قیمت زمانی است كه دارنده اوراق قصد فروش آنها را دارد. مجموع این دو جزء، بازده كل اوراق بهادار را تشكیل میدهد. كه برای هر اوراق بهاداری به صورت زیر است:افزایش قیمت +یا سود دریافتی = بازده كل هر اوراق بهاداركاهش قیمت –3-2-2- ریسكریسك و بازده در سرمایهگذاری و تأمین مالی همیشه با هم هستند و نمیتوان آنها را جدا از هم فرض كرد، چرا كه تصمیمات مربوط به سرمایهگذاری همیشه براساس رابطه میان ریسك و بازده صورت میگیرد. سرمایهگذاران همیشه باید در تصمیمات سرمایهگذاری خود ریسك را در نظر داشته باشند. ریسك به معنی میزان اختلاف میان بازده واقعی سرمایهگذاری با بازده مورد انتظار میباشد. بیشتر سرمایهگذاران بر این تصورند بازده واقعی كمتر از بازده مورد انتظار است هرچه پراكندگی بازده بیشتر باشد ریسك نیز بیشتر خواهد بود. ریسك = اختلاف بین بازده واقعی با بازده مورد انتظار 1-3-2-2- منابع ریسك
ریسك كلی دارایی مالی تابعی از چندین عامل است كه در زیر به آنها اشاره میشود:
1- ریسك نوسان نرخ بهره: ریسك نوسان نرخ بهره، ریسكی است كه یك سرمایهگذار به هنگام خریدن اوراق قرضه با بهره ثابت میپذیرد. قیمت چنین اوراق قرضهای در صورت افزایش نرخ بهره در بازار كاهش مییابد. قیمت این اوراق با نرخ بهره رابطه معكوس دارد.
2- ریسك بازار: ریسك بازار عبارت است از تغییر در بازده كه ناشی از نوسانات كلی بازار است همه اوراق بهادار در معرض ریسك بازار هستند اگرچه سهام عادی بیشتر تحت تأثیر این نوع ریسك است. ریسك بازار میتواند ناشی از عوامل متعددی از قبیل ركود، جنگ، تغییرات ساختاری در اقتصاد و تغییر در ترجیحات مشتریان باشد.3- ریسك تورمی: این نوع ریسك كه تمامی اوراق بهادار را تحت تأثیر قرار میدهد. عبارتست از ریسك قدرت خرید، یا كاهش قدرت خرید وجوه سرمایهگذاریشده. این نوع ریسك با ریسك نوسان نرخ بهره مرتبط است، برای اینكه نرخ بهره معمولاً در اثر افزایش تورم، افزایش مییابد. علت این است كه قرضدهندگان به منظور جبران ضرر ناشی از قدرت خرید سعی میكنند نرخ بهره را افزایش دهند.
4- ریسك تجاری: ریسك ناشی از انجام تجارت و كسب و كار در یك محیط خاص را ریسك تجاری گویند.5- ریسك مالی: ریسك مالی، ریسك ناشی از بكارگیری بدهی در شركت است. شركتی كه میزان بدهی آن بیشتر است، ریسك مالی آن افزایش مییابد. این ریسك مفهوم اهرم مالی را نیز در بر میگیرد.6- ریسك نقدینگی: ریسك نقدینگی، ریسك مرتبط با بازار ثانویه است كه اوراق بهادار در آن معامله میشوند. آن دسته از سرمایهگذاریهایی كه خرید و فروش آن به آسانی صورت میگیرد و هزینه مبادله آن بالا نباشد از نقدینگی بالایی برخودار است. هرچه عدم اطمینان در خصوص عامل زمان و ابهام قیمتی بالا باشد، میزان ریسك نقدینگی نیز افزایش مییابد.7- ریسك نرخ ارز: تمامی سرمایهگذارانی كه امروزه به صورت جهانی و بینالمللی سرمایهگذاری میكنند در تبدیل سود ناشی از تجارت جهانی و بینالمللی به پول رایج كشور خود با ریسك نرخ ارز مواجه هستند. میتوان گفت ریسك نرخ ارز ریسك ناشی از تغییر در بازده اوراق بهادار در نتیجه نوسانات ارزهای خارجی است.8- ریسك كشور: ریسك كشور با ریسك سیاسی، ریسك مهمی است كه سرمایهگذارانی كه در كشورهای دیگر سرمایهگذاری میكند با آن روبرو هستند و باید به ثبات آن كشور به لحاظ سیاسی و اقتصادی توجه داشته باشند. كشورهایی كه از ثبات سیاسی و اقتصادی بالایی برخوردارند این ریسك در آن كشورها پایین است.2-3-2-2- انواع ریسك:یك راه منطقی برای تقسیم ریسك كلی به اجزاء آن، تمایز میان اجزاء كلی (بازار) و اجزاء خاص (اوراق خاص) است. این دو نوع ریسك را كه تجزیه و تحلیل گران مدرن به آنها ریسك سیستماتیك و ریسك غیرسیستماتیك میگویند. به شرح زیر میتوان نشان داد:ریسك غیر سیستماتیك + ریسك سیستماتیك = ریسك كل به آن قسمت از تغییرپذیری در بازده كلی اوراق بهادار كه به تغییرپذیری كلی بازار بستگی ندارد ریسك غیرسیستماتیك گویند. این نوع ریسك منحصربه اوراق بهادار خاصی است و به عواملی همچون ریسك تجاری، مالی و ریسك نقدینگی بستگی دارد. اگرچه كلیه اوراق بهادار تا حدودی از ریسك غیرسیستماتیك برخودار هستند ولی سهام عادی بیشتر با این نوع ریسك مرتبط است. بدیهی است اگر بازار سهام به سرعت افت داشته باشد بیشتر سهام شركتها را تحت تأثیر قرار میدهد و برعكس.این تغییرات بدون توجه به رفتار یك سرمایهگذار خاص رخ میدهد و برای كلیه سرمایهگذاران بحرانساز است. ممكن است تغییرپذیری در بازده كلی اوراق بهادار، مستقیماً به تغییرات بازار یا اقتصاد بستگی داشته باشد كه به آن ریسك سیستماتیك یا ریسك بازار گفته میشود.معمولاً تمامی اوراق بهادار تا حدودی از یك ریسك سیستماتیك برخوردارند (اعم از اوراق قرضه و سهام) این نوع ریسك در برگیرنده ریسكهای تورم، بازار و نرخ بهره است.4-2-2- روشهای محاسبه بازده سهام1-4-2-2- بازده كلمحاسبه صحیح بازده شامل دو جزء بازده یعنی سود دریافتی و تغییرات قیمت است. معمولاً بازده كل (TR) در یك دوره معین، شامل هرگونه وجوه نقدی دریافتی به اضافه تغییرات در طول دوره تقسیم بر قیمت اوراق یا دارایی در زمان خرید است بازده كل به صورت زیر محاسبه میشود: ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ = بازدهكل
تغییرات قیمت در طول یك دوره معین از طریق تفاوت قیمت زمان خرید و قیمت زمان فروش تعیین میشود. معادله كلی برای محاسبه بازده كل (TR) به صورت زیر است:ـــــــــــــــــ = ـــــــــــــــــــــــ = TRكه اجزاء معادله عبارتند از:CFt: جریانات نقدی در طول دوره موردنظر tPE: قیمت در پایان دوره t یا قیمت فروشPB: قیمت خرید دارایی یا قیمت در شروع دورهPC: تغییر در قیمت در طول دوره یا PE منهای PB
2-4-2-2- بازده نسبی معمولاً لازم است بازده را تا حدودی براساسی متفاوت از بازده كل اندازهگیری كرد. در برخی از موارد در انجام برخی از محاسبات نمیتوان از بازده منفی استفاده كرد. بازده نسبی این مسأله را با افزودن عدد یك به بازده كل برطرف میسازد. اگرچه بازده نسبی ممكن است كمتر از یك باشد ولی مقدار آن بیشتر از صفر خواهد بود و در نتیجه اعداد منفی حذف خواهند شد. برای محاسبه بازده نسبی میتوان فرمول بازده كلی را بصورت زیر اصلاح كرد و در صورت كسر به جای استفاده از تغییر قیمتی، مستقماً از قیمت پایان دوره استفاده كرد:
ـــــــــــــــــــ = بازده نسبیبا توجه به مطالب فوق برای محاسبه بازده كل سهام داریم:ـــــــــــــــــ = ـــــــــــــــــــــــ = بازده كل سهامDt سودهای تقسیمی دریافتی در طول دوره است.و نیز برای محاسبه بازده كل اوراق قرضه داریم:ـــــــــــــــــ = ـــــــــــــــــــــــ = بازده كل اوراق قرضهIt پرداختهای بهره دریافتی در طول دورهPE و PB قیمتهای اول و آخر دوره و PC تغییر قیمت در طول دوره است. در بورس تهران برای محاسبه بازده سهام از فرمول زیر استفاده میشود:افزایش قیمت +یا سود دریافتی = بازده سهامكاهش قیمت –كه در این فرمول سود دریافتی برابر است با سود سهام شركت و افزایش یا كاهش قیمت نیز برابر است با تغییرات قیمت سهام در اول و پایان دوره مالی شركت.3-2- سود هر سهم (EPS) و انواع روشهای محاسبه سود هر سهم و قیمت به سود هر سهم (P/E)
1-3-2- سود هر سهم (EPS): سود هر سهم شاید بعنوان مهمترین مورد گزارش شده برای اندازهگیری عملكرد یك مؤسسه انتفاعی باشد. طبق آمار بدست آمده، سرمایهگذاران، بستانكاران، تحلیلگران و سایر اشخاص مقدار موفقیت یك موسسه انتفاعی را در دستیابی به اهداف سودآوریاش میدانند. افرادی كه از صورتهای مالی استفاده میكنند برای ارزیابی پتانسیل درآمد، چشمانداز سودهای سهام در آینده از EPS كمك میگیرند. محبوبیت EPS از اهمیت درآمد برای سرمایهگذاران،
بستانكاران و افراد دیگر و اینكه EPS به عنوان مقیاس اندازهگیری سود هر سهم از سهام عادی برای سهامداران با اهمیت میباشد ناشی میگردد. سرمایهگذاران، بستانكاران و سایر تصمیم گیرندگان برون سازمانی با استفاده از EPS عملكرد گذشته و حال یك شركت را در نظر میگیرند و عملكرد آینده را پیشبینی میكنند. قبل از اواخر دهه 1960، شركتها ملزم به محاسبه EPS و افشای آن از جانب GAAP نبودند اگرچه شركتها اغلب این كار را انجام میدادند.
در سال 1966، APB در نظریه شماره 9، راهنماییهایی را برای محاسبه EPS و همچنین ارائه یك قالب كلی برای ارائه آن در صورتهای مالی تهیه نمود و پیشنهاد نمود كه EPS در صورتهای مالی افشاء شود. در سال 1969، APB با انتشار بیانیه شماره 15، بیان نمود كه حداقل EPS برای سود قبل از اقلام غیرعادی و برای سود خالص در صورت سود و زیان افشاء شود.
ادامه خواندن مقاله بررسي مقايسهاي رابطه بين سود هر سهم (EPS)
نوشته مقاله بررسي مقايسهاي رابطه بين سود هر سهم (EPS) اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 18, 2018, 7:45 am
nx دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
تاثیر تواناسازی كاركنان بر امنیت شغلی
چكیده:در دنیای امروز امنیت شغلی بدین معنا كاربرد دارد كه به جای وابستگی افراد به سازمان بایستی سازمانها به افراد وابسته باشند و این گرو آن است كه سازمانها بستر لازم را فراهم كنند تا كاركنان از ابعاد مختلف توانمند گردند.
در سازمانهای عصر حاضر دیگر رسمی شدن و استخدام ثابت تضمین كننده امنیت شغلی نیست ، بلكه كارآیی ، تخصصی ، بالندگی و نوآوری و مولفههایی از این قبیل هستند كه امنیت شغلی كاركنان را تامین می كنند. در این تحقیق به دنبال پاسخ دادن به این سوالات هستیم كه تاثیر توانا سازی مهارتی كاركنان بر بعد ذهنی امنیت شغلی چگونه است و اولویت مهارتهای ذكر شده از نظر میزان تاثیر بر بعد ذهنی امنیت شغلی كدام است؟ در این تحقیق سازمان اقتصادی كوثر به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد و تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت و بر اساس نتایج فرضیات فرعی پیشنهاداتی ارائه گردید.
واژگان كلیدی: تواناسازی ، مهارت شناختی ، امنیت شغلی
مقدمهدر مفهوم امنیت شغلی موضوعاتی چون تغییرات شغلی از دست دادن شغل عدم دستیابی به شغل مناسب گنجانده شده است.. وقتی بحث امنیت شغلی پیش میاید در ذهن اكثر افراد این امر تداعی میشود كه بایستی افراد در سازمان از وضعیت استخدامی رسمی برخوردار باشند تا امنیت شغلی آنها تضمین شود.
یا به عبارت دیگر افراد به صورت عمری به استخدام ثابت سازمانها درایند. استخدام ثابت و رسمی گرچه به ظاهر امنیت شغلی را تضمین میكند ولی این نارسایی را به دنبال دارد كه كم كم افراد سازمان از فكر ترقی و توسعه و بالندگی دور میشوند و این امر وضعیت شغلی آنها را به خطر میاندازد.
در دنیای امروز امنیت شغلی بدین معنا كاربرد دارد كه به جای وابستگی افراد به سازمان بایستی سازمانها وابسته به افراد باشند و این در گرو آن است كه سازمانها بستر لازم را فراهم كنند تا كاركنان در ابعاد مختلف توانمند گردند. در واقع توانمندسازی كاركنان در قالب ارتقای قابلیت ها توسعه مهارتها بهبود عملكرد ارتقای سطح آگاهیهای اجتماعی و بهبود مهارت حل مسئله امنیت شغلی آنها را تامین میكند.
هدف از انتخاب موضوع اهداف مورد نظر از انتخاب موضوع عبارتنداز:1- بررسی تاثیر تواناسازی مهارتی كاركنان در بعد ذهنی امنیت شغلی 2- اولویت بندی مهارتهای ذكر شده در پایان نامه از لحاظ میزان تاثیر بر بعد ذهنی امنیت شغلی
اهمیت موضوع نظامهای نوین مدیریت تاكید فراوانی بر منابع انسانی دارند و آن را مهترین دارایی سازمان به شمار می آورند لذا برای مقوله امنیت شغلی اهمیت و اعتبار زیادی قائل هستند. امروزه در بسیاری از شركتهای پیشرو و موفق رابطه بلندمدت بین كاركنان و سازمان یكی از اركان موفقیت تلقی میشود.
چرا كه چنین رابطه ای از یك سو سازمان را مطمئن میسازد كه در صورت سرمایه گذاری آموزشی و ارتقای دانش و مهارت افراد میتواند از بازده این سرمایه گذاری در سالهای آتی بهره مند شود واز سوی دیگر به كاركنان در مورد امنیت شغلی و تامین نیازهای خود و خانوادهشان در سالهای آتی اطمینان میبخشد.
لذا سازمانها در تلاشند امنیت شغلی كاركنان را از طریق تواناسازی آنها در ابعاد مختلف تامین میكنند. و به دنبال آن زمینههای بروز خلاقیت و نوآوری و استفاده از امكانات برای رسیدن به حداكثر بازده را فراهم سازند.
فرضیات تحقیق فرضیه اصلی : تواناسازی كاركنان در مهارتهای بینشی (شناختی) باعث امنیت شغلی كاركنان میشود. فرضیات فرعی: 1- تواناسازی كاركنان در مهارتهای رفتاری باعث امنیت شغلی میشود. 2- تواناسازی كاركنان در مهارتهای ارتباطی باعث امنیت شغلی میشود. 3- تواناسازی كاركنان در مسئله یابی باعث امنیت شغلی میشود. 4- تواناسازی كاركنان در تجربه آموزی باعث امنیت شغلی میشود.
قلمرو تحقیق قلمرو مكانی این تحقیق ستاد مركزی سازمان اقتصادی كوثر میباشد. قلمرو زمانی این تحقیق دوره زمانی شش ماهه از تیرماه 84 تا آذر 84 را دربر میگیرد. قلمرو موضوعی این تحقیق تاثیر تواناسازی كاركنان بر امنیت شغلی میباشد.
روش تحقیق روش تحقیق نظری – كاربردی میباشد كه در بخش نظری از روش كتابخانه ای مبتنی بر برسی كتب مقالات و پایان نامه ها در بخش كاربردی هم از مصاحبه و توزیع پرسشنامه استفاده شده و با استفاده از نرم افزار spss شاخصهای مركزی از قبیل میانگین، میانه و نما محاسبه شده و برای تعمیم نتایج از آزمون آماری فریدمن استفاده و اقدام به رد یا تایید فرضیات شده است.
تعریف واژه ها و اصطلاحات 1- توانمندسازی از توانمندسازی تعاریف و كاربردهای متعددی ارائه شده است. اما این واژه معانی متفاوتی به شرح ذیل را تداعی میكند: • اعطای اختیارات بیشتر به كاركنان و مدیران برای تصمیم گیری • سهیم كردن افراد در تعیین سرنوشت حرفه ای خود • فرایند تسهیم قدرت با اعضای گروه
• بهبود و به كارگیری مهارتها • غنیتر شدن پتانسیل منابع انسانی درجهت خیر و صلاح خود سازمان (یزدان پناه، 1384،ص137)در این پایان نامه تواناسازی را به معنای بهبود و به كارگیری مهارتها در نظر گرفتهایم.
2- امنیت شغلی عبارت است از احساس داشتن یک شغل مناسب و اطمینان از تداوم آن در آینده و فقدان عوامل تهدید کننده شرایط مناسب کاری در آن . اگر فرد الف احساس کند که دارای شغل مناسبی است و اطمینان داشته باشد که تا پایان دوران خدمت در آن شغل به کار ادامه خواهد داد و از طرف شخص یا عامل ب جهت ایفای مناسب نقشها و وظایف شغلی خود مورد تهدید واقع نمی شود داای امنیت شغلی است . امنیت شغلی دارای دو بعد عینی و ذهنی است.
بعد عینی به عدم وجود عوامل تهدید كننده در سازمان و بعد ذهنی به احساس و ادراك از نبودن موانعی در جهت اشتغال در حال و آینده اشاره میكند(اعرابی ،1380، ص8-7). منظور از امنیت شغلی در این تحقیق بعد ذهنی امنیت شغلی یعنی احساس و ادراك فرد از نبودن موانعی در جهت اشتغال وی در حال و آینده است. به عبارت بهتر احساس امنیت شغلی مدنظر ماست.
3- مهارت : به اعمال (ذهنی یا فیزیکی) و در واقع “عکس العمل هایی” (در قبال نظریات افراد یا اشیاء) اطلاق می شود که فرد بصورت ماهرانه برای دستیابی به یک هدف انجام می دهد هر عمل ماهرانه ممکن است از چهار فعالیت تشکیل شده باشد ادراک ، برنامه ریزی ، یادآوری دانش پیش نیاز و اجرای عمل . (رمی زفسکی، 1379، ص368)
شرح طبقات اصلی مهارت شناختی 1- دانش: دانش به صورت به یاد آوردن آنچه قبلا آموخته شده تعریف میشود ممكن است یادآوری انواع مطلب ازحقایق خاص تا نظریههای كامل را دربر گیرد. اما تنها كار خواسته شده به یاد آوردن اطلاعات مربوط است. دانش پایین ترین سطح نتایج یادگیری از مهارت شناختی است.
2- درك مطلب: درك مطلب عبارت است از توانایی دریافت معنای مطالب درك مطلب را میتوان با برگرداندن مطلب از یك شكل به شكل دیگر (كلمات به اعداد) با تفسیر مطالب (توضیح دادن یا خلاصه كردن) و با پیش بینی روندهای آینده (پیش بینی پیامدها یا آثار) نشان داد. این نتایج یادگیری یك قدم فراتر از یادآوری ساده مطالب است و پایین ترین سطح درك را نشان میدهد.
3- كاربرد: كاربرد عبارت است از توانایی استفاده از مطالب آموخته شده در شرایط جدید و عینی این توانایی شامل كاربرد قوانین، روشها، مفاهیم اصول و نظریه هاست نتایج یادگیری در این زمینه به سطح بالاتری از درك نیاز دارد تا نتایج یادگیری در مرحله درك مطلب.
4- تجزیه تحلیل: تجزیه و تحلیل عبارت است از توانایی تجزیه مطالب به اجزاء تشكیل دهنده آن به طوریكه ساختار سازمانی آن قابل فهم شود. این توانایی شامل شناسایی اجزا، تجزیه و تحلیل روابط میان آنها و بازشناسی اصول سازمانی مورد نظر است. نتایج یادگیری در اینجا سطح بالاتری از خرد را نشان میدهد تا نتایج یادگیری مراحل درك مطلب و كاربرد زیرا لازمه آن هم درك محتوا و هم درك شكل ساختاری مطالب است.
5- تركیب: تركیب عبارت است از توانایی كنار هم گذاشتن اجزا برای تشكیل كلی جدید. این توانایی شامل تولید پیامی بی نظیر (نطق یا سخنرانی) نقشه عملیات (پیشنهاد و تحقیق) یا مجموعه ای از روابط ذهنی (طرحوارههایی برای طبقه بندی اطلاعات) است. نتایج یادگیری در این زمینه بر رفتارهای مبتكرانه با تاكید بر تدوین طرحها و ساختارهای جدید استوار است.
6- ارزشیابی: ارزشیابی عبارت است از توانایی قضاوت درباره ارزش مطالب (بیانیه، داستان، شعر، گزارش تحقیقات) برای منظوری خاص. این قضاوتها باید مبتنی بر معیارهای مقتضی باشد. معیارها ممكن است درونی (سازمانی) یا بیرونی (ارتباط با هدف) باشد. نتایج یادگیری در این زمینه مستلزم سطح شناختی بالاتری است. زیرا عناصری از تمام سطوح دیگر بعلاوه قضاوتهای آگاهانه ارزشی مبتنی بر معیارهای تعریف شده را دربر میگیرد. (رمی زفسكی ،1379، ص123-122)
در فرضیات این تحقیق تجربه آموزی با طبقه دانش، مسئله یابی با طبقه تجزیه و تحلیل و مهارتهای رفتاری و ارتباطی با طبقه تركیب مرتبط هستند.
ادامه خواندن مقاله تاثير تواناسازي كاركنان بر امنيت شغلي
نوشته مقاله تاثير تواناسازي كاركنان بر امنيت شغلي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 17, 2018, 11:01 pm
nx دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مدیریت مشتری
ارتباط اولیهجلب توجه مشتری احتمالیبرای دستیابی به موفقیت در فروش،مابایدبر اعتراض احتمالی در ذهن هر خریدار ، غلبه كنیم : عدم علاقه ،پیش اشتغال، شكاكیت، مقاومت در برابر تغییر و معوق گذاردن . ما حقیقتا شروع به حل این اعتراضات در ابتدای فرآیند فروش بوسیله بررسی آنها از دیدگاه مشتری، می كنیم.با فرض این امر كه ما فرصت جدیدی طراحی كرده و زمان كافی صرف نظریه
نموده ایم، عملكرد بعدی در فرآیند فروش بر خلاف دیدگاه ما آغاز شده و دری به سوی ارتباطات بیشتر باز میشود. هدف ما دستیابی به توجه به امید دستیابی به اولین بررسی می باشد.تغییر تمركزها: از كمیت به كیفیت
برای بیشتر ما دستیابی به نتایج خوب از ارتباط اولیه، یكی از مهمترین بخش های فروش می باشد. ما تماس های تلفنی بی شماری داریم. ما مطالب بسیاری در مورد محصولات و خدمات جدیدمان ارسال كرده ایم . و لیستی از آنها را برای روزنامه خبری شركتها ارسال می نماییم، این مسئله اهمیتی ندارد كه ما چكار می كنیم ، ما نمی توانیم نسبت پاسخ را افزایش دهیم . چرا؟ ما كار متفاوتی برای جلب توجه انجام نداده ایم . در مورد تماس تلفنی اخیر فكر كنید . چطور خودتان را معرفی كردید؟ بعد از معرفی چه گفتید؟ واكنش طرف مقابل چه بود؟
برای بسیاری از ما. بدون توجه به آنچه كه ما می گوییم ، پاسخ به این سئوالات شبیه می باشد: من نام خود و نام شركتم را گفتم. من توضیح مختصری در مورد محصول یا خدماتم دادم و پرسیدم كه آیا می توانم قرار ملاقات بگذارم.توجه به این نكته ساده می باشد. اگر فرد برای كمك به ارتباط با فرصت های تجاری جدید، با شركت ها كاركرده است. در یك مورد من گزارش كاملی درمورد مشتری برای سازمانی در ST- سوئیس جهت ارائه سطح بالای خدمات، تهیه كرده ام.
ما ارتباطات خود را گسترش دادیم، مشتری مثل دوست ما است. او درمورد خدمات ما با دفاتر آتلانتا، تگزاس، دالاس و شیكاگو محبت می كند. با تشكر از كمك مشتری من قادر به افزایش كل شعب این شركت می باشم. درطول 6 ماه فروش برای مشتری تا 800 هزار دلار افزایش یافت. شركت من از ST- سوئیس به شیكاگو منتقل شد. اگر چه قبلاً ما بحث های تجاری با دفتر شیكاگو را داشته ایم. اما ما درمورد مدیر بازاریابی صحبت كرده ایم. دراین حالت ما فرضی برای رسیدگی مجدد به كارهای تجاری در دفتر شیكاگو پیدا كردیم درمجموع، من هنوز با شعبه اصل كار می كنم. حفسظ ارتباط بعد از رفتن مشتری دشوار می باشد. اهداف ما شامل ایجاد ارتباط كیفیت با مشتریان، ارتباط براحساس صداقت می باشد. مهم نیست كه چه اتفاقی می افتد اما ما همیشه باید در ارتباطات تجاری دارای بهترین موقعیت باشیم.
سوال در مورد اجاعات درحالی كه مراقبین سعی در بهبود شركت ها دارند، ارجاعات باید درحل ارتباطات تجاری صورت گیرند. حتی اگر ارجاعات یكی از قدرتمند ترین درب ها باشند. اما بیشتر فروشندگان از آنهااستفاده نمی كنند. چرا؟ بنا به دلایل بسیاری، 1 ما ترس از سوال كردن نداریم 2 ما احساس می كنیم كه ارتباط خوبی برای درخواست نداریم. 3 ما ازمحصول خودمان مطمئن هستیم. 4 ما به سادگی فراش می كنیم.
بعد از توضیح طرح وایجاد ارتباط تجاری بامشتری، درصورت ارجاعات، مؤثر می باشد. این ارجاعات باید دربحث فروش گنجانده شوند. این امر وابسته به نوع محصولات خدمات فروخته شده می باشد. توجه داشته باشید كه ما تنها درصورتی ارجاعات را درخواست می دهیم كه ازمحصول مان اطمینان داشته باشیم. چشم انداز به ما اطلاعات ارجاعی را ارائه می دهد.
لیست های كاربرددربسیاری از موقعیت ها، شركت ما، لیستی از مشتریان فعلی و گذشته را ارائه می دهد.بر اساس تجربه متخصصین فروش، این لیست ها را باید بعنوان ارتباطات اصلی حفظ كرد، كلیه آدرس ها و شماره تلفن ها، كاملاً حفاظت می شوند. از این طریق شما می توانید با شركت معینی تماس بگیرید و محصولات جدید را معرفی نمایید. در این شرایط ما باید اطلاعات و شناخت دقیقی از افراد داشته باشیم. شما می توانید از این اطلاعات بعنوان بخشی از نظریه خود استفاده نمایید. این مسائل درفصول بعدی شرح داده خواهد شد. مشتریان جدید
همانطور كه در ابتدای فصل ذكر شد، یافتن فرصت های جدید از طریق مشتریان موجود، بهترین رفتن برای صرف زمان در طرح دیدگاه می باشد. اما این حقیقت وجود دارد كه تجارت جدید، بخش مهم استراتژی های فروش می باشد. یافتن فرصت هایی با مشتریان جدید، ارائه گر بزرگترین چالش برای فروشندگان می باشد. بدون سیسم ارائه راهنمایی ها، ما تمایل به بررسی دیدگاه مشتری جدید داریم. البته، دربیشتر كارهای فروش، نباید تماس تلفنی خشك و سرد داشت. دراین فصل، ما درمورد مهارت های تلفنی صحبت می كنیم. درفصل بعد اطلاعاتی درمورد روش های نظریه بدست خواهیم آورد. این مهارت ها به شما كمك می كنند كه بتوانید در طی مكالمه تلفنی با طرف مقابل، روابط گرمی راایجاد كنید.
طرح چشم انداز برای مشتریان جدید از طریق تلفنی یا ارتباط رودررو اما با روابط مناسب صورت میگیرد، باكمی خلاقیت وبرنامه ریزی، می توانیم از ابزارهای مختلفی برای اطمینان از این امر استفاده كنیم كه زمانی را كه صرف طراحی چشم انداز می كنیم، مفید و پرثمر باشد. استفاده از زمان حركت بعنوان یك ابزار جستجو برای جلب مشتری برای برخی از متخصصان فروش، جستجو برای مشتری جدید، به سادگی رانندگی درخیابان می باشد.
برخی افراد دوست دارند در ماشین به نوارهای ضبط شده گوش كنند و یا به نكاتی درمورد شركت بدست آورده اند توجه نمایند. دیگران دوست دارند مسیر شان را تغییر دهند تا حدی كه احتمال دستیابی به تجارت جدید، بیشتر از حد، آشكار شود. آگهی هایی كه ما می بینیم و می شنویم، ارائه گر چشم اندازهای بالقوه می باشند. برای مثال دیگر كه ما می بینم و می شنویم، ارائه گر چشم انداز های بالقوه میباشند. برای مثال اگر در پیام های رادیویی گوش كنید درمی یابید كه شركت های دراین بخش ها تجهیزات و خدمات خود را به فروش می گذارند. درحقیقت، اهمیتی ندارد كه چه چیزی می فروشید، پیام هایی رادیویی، تجارت های جدید را به شما اطلاع میدهند. روش دیگر تبلیغات، استفاده از بیلبورد می باشد. فروشنده از این طریق برای خود تبلیغات كرده و حتی گاهی از بدنه ماشین ها نیز برای این كار استفاده میكند. چشم و گوش خود را به دنیای اطراف باز كنید و به آنچه كه دراطرافتان روی میدهد دقت كنید.
مسئولین سازمان مشاوره اغلب زمانی كمی دراین مراكز صرف بررسی فرصت های فروش می شود. جف هانلون، مختصصین فروش در فونیكول، آریزونا از این نظریه برای حفظ ارتباط بلند مدت با یك مشتری جدید استفاده كرد. بعد از یك ارتباط فروش در نهاد دولتی بزرگ، من نزد مسئول دیگر نهادهای دولتی درسازمان رفتم. هیچ كس از صنعت ما با آنهاتماس نداشت و حتی نمی دانست كه آنها وجود دارند. با آگاهی از این امر كه نهاد های دولتی دارای نیازهای مشابه می باشند، من به این مسئله همچون یك فرصت بالقوه نگاه می كردم.
بعد از پرسش سوال و مشخص شدن نیاز، ما راه حلی برای این موقعیت ارائه نمودیم. این ارتباط منجر به ارجاعات بیشتر در دولت ایالتی شد. من هرگز از وجود این نهاد اطلاعای نداشتم و وقتی برای بررسی نیازهای جدید دراین سازمان نداشتهام. توجه به راهنماهای تلفنی
چه ما دارای مرز محلی باشیم و چه برای انجام كارهای تجاری مان، سفر دریایی داشته باشیم، راهنماهای تلفنی، منبع مناسبی را به ما عرضه می كنند البته درصورتیكه ما بخواهیم با شركت هایی كوچك رابطه تجاری داشته باشیم. ما از كامپیوتر برای بررسی راهنماهای تلفنی دراینترنت استفاده می كنیم. بسیاری از آنها به ما امكان دسترسی به دسته های صنعتی را دریك شهر خاص می دهند. ماهرگز خودمان مستقیماً دراین مورد فعالیت نمی كنیم. فعالیت در سازمان های اجتماعی
فروشندگان حرفه ای درزمانی برقراری اطلاعات قوی، موفق می باشند. شركت در فعالیتهای اجتماعی باعث می شود كه ما توجه بیشتری به فروش داشته باشیم. پیترلگ، ناشر مجلات Canada-Wide براین باور است كه شركت درجامعه، عنصری مهم درموفقیت یك فروشنده می باشد.
اگر شمابه دنبال دستیابی به موفقیت درتجارت می باشید، باید به روابط اجتماعی اهمیت بیشتری دهید. شاید پول كافی برای پرداخت این روابط نداشته باشید اما می توانید تلاشی حقیقی دراین زمینه داشته باشید من معتقدم كه هر چه شما بیشتر تلاش كنید به نتیجه بیشتری دست می یابید…
بیل برتولت، اسپانسر دیل كارنیگ در نیوجرسی، تبدیل به رئیس ملك united way شد. او چندین سال برای این كار تلاش كرده بود وازمیان 220 داوطلب انتخاب شده بود. بعد از سالهای تلاش بیل به موفقیت ها و تلاش های خوبی در زمینه روابط اجتماعی دست یافت دربخش فروش، او تبدیل به فردی قدرمتند شد. با تلاش بیشتر و توجه دقیق تر به روش های به كارگرفته شده در united way او به ارتباط قوی تری دست یافت. بیل متوجه شدكه جستجو برای دستیابی به دیدگاهی خاص و دستیابی به موفقیت، با تلاش و كوشش، كار ساده ای می باشد.
رؤسای تجاری تد اون، مدیر مسئول و ناشر مجله تجاری سن دیگو، عضو رؤسای تجاری شد. در این حالت او ارتباطات نزدیكتری رادرجامعه تجای در بالاترین سطح ایجاد نمود. زمانی كه تد تصمیم گرفت مسیری تجاری خاصی را برای خود آغاز كنند، این روابط رنگ وبوی دیگری گرفت وارزش و اعتبار بیشتری پیدا كرد. الپی كرام دریافت كه رئیس تجاری بودن، پست با ارزشی در ابتدای كار او می باشد زمانی كه او به نبراسكا رفت، بلافاصله، رئیس كل را ملاقات نمود و در مورد پروژه هایی كه نیاز به حمایت داشتند، سوالاتی پرسید. البته رئیس كل نیز او را كاملاً دراین راه راهنمایی نمود. او دریافت كه داشتن ارتباط مؤثر و نزدیك با افراد جامعه یعنی ساكن كه درپروژه توسعه صنعتی نقش بسزایی دارند. مؤثر و مفید می باشد.
بررسی كاربردهای اجتماعی و تجاری گاهی اوقات، ما به رویدادهای مناسبی در روزنامه ها برمی خوریم و مطالبی درمورد این رویدادها درتلویزیون و رادیو می شنویم. برای مثال سوك هایون دراین موارد، نقش بسزایی داردو درحقیقت فروشنده اصلی محصولات الكترونیكی دوو دركره می باشد. همه مردم او را می شناسند و شاید این امر به خاطر حضور مستمر او دراین رویدادها می باشد. زمانیكه نیاز به فروش محصولاتشان را دارند، از این طریق اقدام می كنند. سوك هایون دركار خود بسیار موفق می باشد. برای مثال او زمان مشغول راه اندازی
یك كلوپ برای رانندگان تاكسی شد زیرا در كره رانندگان تاكسی، 2 روز كار می كنند و سپس یك روز تعطیل هستند، بنابراین او دریافت كه الگوی زندگی آنها ایجاد روابط دوستانه رادشوار می كند. بنابراین تصمیم گرفت كه برفعالیتهای دیگری چون كوه نوردی، فوتبال و بدمینتون تمركز داشته باشد. دراین كلوپ ها، او بعنوان مسئول فروش فعالیت می كرد.
شهرت شر كت همزان با افزایش شهرت سوك هایون بیشتر شد به مشتریان بسیاری به این مراكز مراجعه می كردند. درحقیقت او این كلوپ ها را تاحد زیادی سازمان دهی می نمود. برنامه سوك هایون بسیار جالب بود و نشان می داد كه ما چه كارها و خلاقیت هایی می توانیم انجام دهیم. حتی اگر ما فقط به روی یكیا دو رویداد فعالیت كنیم، ممكن است اختلاف بوجود آید. مهم نیست كه شما چه تضمینی می گیرد، بلكه مسئله مهم پیدا كردن را مخالف در فرصت های تجاری جدید می باشد. زمانی كه به كاربردهای تجاری كه توسط دیگران سازماندهی می شوند دست می یابیم، به راه و روش خاصی برای جداسازی محصول و خدمات تااز دیگران دست
مییابید. راندال k- هانیتمر، برنامه ریز مالی و نایب رئیس شركت برنامه ریزی مالی به روش مناسبی برای دستیابی به موفقیت روابط تجاری دست یافت او می گوید:من متوجه شدم كه خدمت بزرگی برای كسب موفقیت بدست آورده ام. و پس از 2 سال توانستم به آنچه كه می خواهم دست یابم. دستیابی به شوهای تجاری
اگر چه شو های تجاری ، روش موثری در یافتن فرصت های جدید می باشند.اما چالش هایی را به همراه دارند . شركت ها، هزاران دلار صرف تبلیغات و بروشورها می كنند ودر ازای این فعالیت ها فروشندگان انتظار دارند كه مردم به آنها بپیوندند.
بنا به این دلایل ، انجام برخی كارها دشوار میباشد. همیشه سعی كنید برای دستیابی به پیشرفت بیشتر ، دیدگا ههای خود را با دیگران مطرح كنید و طرح ها و نقشه هایی جهت یافتن بهترین راه برای كمك به افراد ارائه دهید . سعی كنید برای جلب توجه مشتریان ، كارهای خاصی انجام دهید.اگر شركت شما در هر شو تجاری شركت نمی كند ، حد اقل بعنوان یك شركت كننده حضور داشته باشد. این كار به شما فرصت ارتقاء وپیشرفت را می دهد. علاوه بر ایجاد روابط جدید، شما می توانید اطلاعات بیشتری در مورد رقابت درمورد فرآیند كسب كنید.ایجاد شركت های دیگر
این ، اولین قرار ملاقات صبحگاهی ما است. ما تصمیم داریم نشان دهیم كه افرادی كه ما قصد دیدن آن را داریم، حضور ندارند. چه كاری باید انجام داد.زمانی كه ما می توانیم دعوت دیگری صورت دهیم . با افرادی كه از محصولات و خدمات ما استفاده كرده اند ، تما س می گیریم . در برخی موقعیت های فروش ، می توانید دعوت های دیگری نیز انجام دهید ، مثلا به همسایه كناری سری بزنید ویا مسئول دفتر كناری را ملاقات كنید و در برخی از دیگر شرایط می توانید از تلفن استفاده كنید و با استفاده از ارتباط تلفنی ، این شرایط را بوجود آورید.
پیوریا،كه یك فروشنده موفق بود، عادت داشت تا با دیگر مراكز تجاری تماس بگیرد ودر مورد محصولات خود صحبت كند. او برای این كار از هیچ راهی دریغ نمی كرد و از نظر او برای انجام این كار از هیچ راهی دریغ نمی كرد و از نظر او برای انجام این كار بهترین افراد همسایگان بودند. او می گفت كه اگر فرصت كافی داشت دوست داشت كه روزانه 10 تماس جدید داشته باشد.
مراكز اصلی در نشریات عبارتند از:-روزنامه ها-عناوین مجلات و تبلیغات-مجلات تجاری-گواهی تجاری جدید-سازمان های تجاریدستیابی به مزایای اینترنت
بسیاری از خدمات پیوسته، اطلاعات بسیاری در رابطه با مشتریان در سرتاسر جهان در اختیار ما قرار می دهند. شما باید به محیط اطراف خود توجه بیشتری داشته و زمان بیشتری را صرف این كار نمایید. شما باید از منبع خبری دلخواهتان استفاده كنید.
وب سایت های شركت، بهترین منبع برای اطلاعات ارتباطی می باشند. Page ها شامل اخبار تجاری و سهام ها و بورس و پیام ها می باشند وهر آنچه كه شما به آن نیاز دارید و همین امر باعث می شود كه آنها تبدیل به منابع اطلاعاتی مفیدی شوند. بسیاری از سایت های اینترنتی شركت شامل ارتباطات با عرضه كنندگان رهبران تجاری وحتی رقبای می باشند. دربرخی موارد، آنها به ما امكان تحقیق زمان واقعی را مورد صنایع مشابه می دهند.
براساس محصول یا خدمات فرد نسخه شده، شما می توانید زمانی را كه باید طرف جلب مشتری از طریق اینترنت نمایید، تعیین كنید. این كار ماهی یكبار انجام می شود. درحقیقت باید زمان زیادی را صرف تحقیق اینترنتی نمود. علاوه بر همه موارد فوق، اینترنت دارای اطلاعات بسیاری می باشد. اگر شما وقت كافی نداشته باشید، سریعاً گمراه می شود. دراین هنگام یك ساعت كارمفید، بسیار بهتر از چندین ساعت كار غیرمفید می باشد.
طراحی شبكه شخصی مراجعه كننده شبكه بندی درمیان دوستان و آشنایان تجاری با یكی از موثرترین روش ها دربرخورد با افرادی می باشدكه به محصولات و خدمات نیاز دارند. این شبكه شامل آشنایان، پزشكان، وكلا، حقوقدانان، حسابداران، همسایگان، آرایشگرها و غیره دیده می شود. هركسی كه ما با او درارتباط می باشیم باید اطلاعاتی درمورد نحوه ارزش نهادن به مشتریان داشته باشد.
برای مثال چه مقدار زمانی باید صرف مشتری شود؟ تا به امروز چقدر مراجعه كننده داشته اید؟ آیا این افراد ارتباط نزدیكی با شما دارند؟ آیا شما اطلاعات كافی درمورد زندگی آنها دارید؟ آیا كاملاًاین افراد را می شناسید. توجه داشته باشید كه شبكه شخصی مراجعه كننده با گروه شركت ها تفاوت دارد. زیرا شبكه شركت ها شامل حسابداران می باشد حال آنحكه این شبكه شامل دوستان جدید است افراد در این شبكه ها تمایل به استفاده از محصولات و خدمات ما ندارند. روش جلب مشتری نیاز به زمان و انرژی ندارد. هدایت افراد برای رسیدن به آنچه كه می خواهند، بخش معمولی از مذاكره ما می باشد. در طول زمان ما به مجموعه ای دست می یابیم كه درآن افراد دارای روابط تجاری خوب و شفاهی می باشند.
در فروش تجاری، نیاز به سال ها تجربه برای استفاده از شبكه شخصی مراجعه كننده نمی باشد. درفروش تجاری – مشتری، شبكه شخصی مراجعه كننده راه اصلی ما می باشد. ما برعرضه محصولاتی چون كامپیوتر ها وتلفن های بی سیم می پردازیم. دوستان و آشنایان ما، كاندیداهای مناسبی برای دنبال كردن راه تجاری ما می باشند. شبكه های شخصی مراجعه كننده برای مسئولین بسیار مهم می باشند. بیشتر تا جریان كوچك وافراد خود اشتغال درمی یابند كه بازاریابی محصولات وتهیه پول به طور همزمان دشوار می باشد.
ادامه خواندن مقاله مديريت مشتري
نوشته مقاله مديريت مشتري اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 17, 2018, 11:03 pm
nx دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
كاكائو از دیروز تا امروز
فهرستعنوان1- كاكائو از دیروز تاامروز2- شكلات (كاكائو) در گذر ایام3- درسال 300 بعد از میلاد4- سال 1519 پول كاشته شد5- ازدواج آغاز یك تحارت6- یك حادثه جالب7- تركیبات موجود در دانه های كاكائو
كاكائو؛ از دیروز تا امروزهر روز و هر هفته و ماه و … مواد غذایی گوناگون و متنوعی را استفاده می كنیم كه در مورد تاریخ ظهور و پیدایش آن هیچ چیز نمی دانیم. بی شك آگاهی از بسیاری مسائل تاریخی مربوط به مواد غذایی لذت خوردن آنها را كم و زیاد خواهد كرد.
وقتی عاشقانه و با كمال میل بر تكه ای كاكائو (شكلات) دندان می زنید فكر كرده اید، چگونه به وجود آمده است و اولین بار بشر در چه ایامی این خوراكی خوشمزه را كشف كرده است؟! چند درصد از میلیونها نفری كه در سرتاسر دنیا از خوردن آن لذت می برند می دانند كه در گذر تاریخ چه تغییراتی داشته است؟! این مطلب را مطالعه كنید تا از فردا یكی از چندین میلیون نفری كه ندانشته از خوردن شكلات كاكائویی لذت می برد نباشید!
شكلات (كاكائو) در گذر ایامشاید تعجب كنید اما كاكائو برای بیش از 300 سال مانند طلا، تقاضای جهانی داشته است. می گویند از حدود 4000 سال قبل درخت كاكائو در آمازون سر از زمین درآورده است.
– در قرن ششم بعد از میلاد مردم «تمدن مایا» از دانه های درخت كاكائو استفاده خوراكی می كردند آنها به این درخت (Cacahuaquchti) می گفتند و نوشیدنی حاصل از آن را Xocoati به معنای آب تلخ می نامیدند.
در سال 300 بعد از میلاد:مردم مایا غلاف و پوسته گیاه كاكائو را مظهر زندگی و باروری می دانستند. از نظر آنها هیچ گیاهی تا این حد اهمیت نداشت و بر سنگ های به دست آمده از معابد و كاخ های این مردم تصاویری از دانه های كاكائو دیده می شود.
سال 600: تمدن مایا از بخش مركزی آمریكا به بخش شمالی آمریكای جنوبی گسترش یافت و آنها در قلمرو و زمین های جدید خود شروع به كاشت درخت كاكائو كردند و كاكائو را غذای خدایان می نامیدند و در مراسم مذهبی از پوسته بیرونی آن استفاده میكردند.
سال 1200 و تمدن (Aztec) : آنها معتقد بودند “Quetzalacoti” كه یكی از خدایانشان بود روزی از بهشت در شعاع نور یك ستاره صبحگاهی در حالی كه یك درخت كاكائو از بهشت دزدیده بود به زمین آمد و آن را به مردم زمین هدیه كرد! آنها كاكائو را به شكل یك نوشیدنی سرد و غلیظ و تلخ مصرف می كردند و آن را Xocoat یا «اكسیر سلامت» می نامیدند
و معتقد بودند با خوردن آن از نظر جسمی و عقلی به درجات بالایی می رسند و یكی از امپراتوران ایشان (Montezuma) عادت داشت حتی تا روزی 50 لیوان از كاكائوی غلیظ را بنوشد و از آن جایی كه ارزش بسیار بالایی برای آن قائل بود، ظروف و لیوان مخصوص نوشیدن كاكائو را از طلا در نظر گرفته بود كه بعد از مصرف آنها را دور می انداخت!!
آنها حتی معادل پول رایج خود در نظر می گرفتند و 400 دانه كاكائو را معادل یك واحد پول خود (Zontli) می دانستند.پس از قدرت گرفتن “Aztec”ها در مكزیك، گیاه كاكائو را به آن جا بردند و به كشت آن پرداختند.در سال 1492 كریستف كلمب این گیاه را به پادشاه Ferdinand و ملكه Isabel هدیه داد اما این دانه های قهوه ای تیره كه شبیه بادام بود توجه آنها را جلب نكرد.
در سال 1502 كریستف كلمب به نیكاراگوئه رفت و در چهارمین سفر دریایی خود متوجه شد كه از كاكائو به عنوان نوشیدنی و حتی با ارزش پول در داد و ستدها استفاده میشود. اما در این زمان متوجه اهمیت تجارت این گیاه نبود.
در سال 1513 نخستین بار یك برده را به قیمتی معادل 100 دانه كاكائو فروختند در حالی كه همان موقع یك شام تهیه شده از گوشت خرگوش 4 دانه كاكائو ارزش داشت!و در همین سال بود كه نام این نوشیدنی به Chocolati تغییر پیدا كرد: (آنچه بیش از آن به زمان مردم مایا و Aztec معادل آب یا نوشیدنی گرم بود).
سال 1519 پول كاشته شد!Hernando Cortez در این سال در بخشی از مكزیك به نام و یاد كشورش اسپانیا این گیاه را فقط به خاطر ارزش اقتصادی در دادو ستدها كاشت و از طعم آن به عنوان نوشیدنی هرگز استقبال نكرد و تنها یك تجارت پرمنفعت را پایه گذاری كرد.
در سال 1528 شكلات به كشور اسپانیا رسید و Cortez برای پادشاه اسپانیا (چارلز پنجم) دانه های كاكائویی از مكزیك هدیه آورد و شكی نیست كه آموزش نوشیدن كاكائو را هم به او داده است.
از آنجایی كه «كورتز» طعم كاكائو را دوست نداشت آن را با شكر تركیب كرد تا شاید طعم بهتری به وجود آید! اگرچه نتیجه كار او كه علاوه بر شكر از مواردی چون وانیل، میخك، جوز، فلفل فرنگی شیرین و دارچین هم استفاده كرده بود، بسیار مطلوب و رضایتبخش بود اما راز تهیه آن سالهای سال از طرف اسپانیایی ها فاش نشد.
بزرگترین تخم مرغ شانسی شكلاتی دنیا! فكر می كنید جایزه این تخم مرغ شانسی چیست؟
برای چند سال آینده دانه های كاكائو همچنان به عنوان سكه های رایج مملكت استفاده می شد 200 دانه معادل یك بوقلمون، 100 دانه برابر با حقوق روزانه یك باربر یا معادل قیمت یك مرغ و خرگوش و 3 دانه با ارزشی مساوی ارزش یك تخم بوقلمون و …
سال 1579 پول سوخته شد!در این سال دزدان دریایی انگلیسی به یك كشتی اسپانیایی حمله كردند و با دیدن دانههای كاكائو در آن، به تصور اینكه در كشتی مدفوع (پشكل) گوسفند بار زده شده است، آن را به آتش كشیدند!در سال 1585 یك بار دیگر كشتی دیگری به دست دزدان انگلیسی افتاد و بی خبر از ارزش آن كاكائوها و كشتی را نابود كردند.
كاكائو در ادبیات:نخستین كتابی كه به طور كامل در مورد كاكائو نوشته شد در مكزیك در سال 1609 بود.ازدواج آغاز یك تجارت:با ازدواج شاهزاده ماریا ترزا و شاهزاده فرانسوی، شاهزاده خانم جوان یك تكه كاكائو را در صندوقچه ای زیبا به همسرش هدیه كرد و از همین زمان بود كه علاقه و توجه زیادی به شكلات در كشور فرانسه ایجاد شد.
در سال 1657 نخستین مغازه فروش كاكائو در لندن افتتاح شد.یك حادثه جالبسال 1671 یك اتفاق ساده باعث كشف جدیدی شد. همانطور كه گفته شد كاكائو در میان مردم خصوصاً طبقه مرفه و پادشاه جایگاه خاصی پیدا كرده بود.
روزی از روزها وقتی مشغول تهیه كاكائو برای دوك بودند پسركی كه در آشپزخانه كار می كرد ظرف بادام را به عوض كاكائو در ظرف مخصوص طبخ خالی كرد و مورد سرزنش سرآشپز قرار گرفت اما از ریخته شدن شكر بر روی بادام، بادام سوخته ایجاد شد كه بسیار مورد توجه دوك قرار گرفت! و چیزی كمتر از كاكائو نبود.
در سال 1674 از كاكائو در پخت كیك استفاده شد و یك سال بعد برزیل وارد بازار تجارت كاكائو شد. در ادامه این سیر تاریخی بود كه در سال 1697 شهردار زوریخ پایتخت بلژیك را بازدید كرد و با این معجون عجیب آشنا شد و بلافاصله بعد آن را در سوئیس استفاده كرد.
در سال 1704 آلمان ها بر كاكائو مالیات بستند.در سالهای بعد كاكائو به سرعت در سایر كشورها شهرت پیدا كرد و در قهوه خانه ها آن را به مردم عرضه می كردند. در همین فاصله به دنبال ساخت وسایل و تجهیزاتی برای تهیه مطلوب تر و مطمئن تر پودر كاكائو و شكلات های كاكائویی بودند تا اینكه در سال 1780، اسپانیا نخستین قدم را در این راه برداشت و نخستین شكلاتی كه با ماشین تولید شد در «بارسلونا» بود.
سال 1810 ونزوئلا نیمی از كاكائوی دنیا را تولید و اسپانیایی ها یك سوم آن را مصرف می كردند.در سال 1819 سوئیس به طور جدی وارد سرمایه گذاری و تولید كاكائو و شكلات شد و تولید آن را به میزان انبوه رساند و همین مسأله باعث پایین آمدن قیمت و همگانی تر شدن مصرف كاكائو به عنوان یك نوشیدنی گرم شد.
در سال 1875 سوئیسی ها شكلات شیری و شیر كاكائو را وارد بازار كردند و روشهای موثری برای بهتر آب شدن شكلات های كاكائویی در دهان پیشنهاد كردند.
تا اینكه در سال 1900 سوئیس در تولید شكلات های كاكائویی حرف اول را در جهان زد و از اسپانیا، آلمان، آمریكا، فرانسه و بریتانیای كبیر پیشی گرفت. 10 سال بعد جهانیان این كشور را بی هیچ چون و چرایی نخستین تولید كننده كاكائو و شكلات می دانستند.
سوئیسی ها در سال 1913 نخستین شكلات های مغزدار را هم تولید كردند و همچنان شكلات های كاكائویی آنها زبانزد خاص و عام است.
تركیبات موجود در دانه های كاكائو:چربی: 50 درصد كاكائو را چربی تشكیل داده است. (تركیبی از 2 اسید چرب اشباع شده و یك اسید چرب اشباع نشده).
قند: دانه های كاكائو حاوی مقدار زیادی كربوهیدرات است. نشاسته آن شامل فیبر خوراكی قابل حل و غیرقابل حل است و همچنین درصد كمی قند ساده دارد. آنچه باعث شیرینی شكلات می شود قندی است كه بعداً در حین تولید به دانه های كاكائو اضافه میشود.
آنتی اكسیدان ها: در بخش بدون چربی كاكائو تركیبات Flavonoid كه آنتی اكسیدان است یافت می شود. در ضمن این تركیبات از خاصیت لخته شدن خون می كاهد و در نتیجه خطر حملات قلبی را كم می كند.
The obromine كه محرك ملایمی است و تولید ادرار را زیاد می كند. (از خواص كاكائو)كافئین: دانه كاكائو حاوی میزان كمی كافئین است اما این میزان كمتر از آن مقداری است كه در قهوه، چای و نوشابه های كولا موجود است.Pheny lethylamine : تركیبی با خاصیت ض
ادامه خواندن مقاله كاكائو از ديروز تا امروز
نوشته مقاله كاكائو از ديروز تا امروز اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 18, 2018, 12:00 am
nx دارای 110 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
كمك های اولیه
ردیف موضوع صفحه1 باز كردن راه هوایی 2 دادن تنفس مصنوعی 3 ماساژ قلبی 4 خونریزی 5 اهداف كلی در خونریزی 6 اثرات خونریزی در بدن 7 انواع خونریزی 8 روشهای مهار خونریزی 9 مسمومیت ها 10 مسمومیت گوارشی 11 مسمومیت تنفسی 12 مسمومیت تماسی 13 گزش و گاز گرفتگی 14 سوختگی ها 15 سوختگی با آتش 16 سوختگی با مواد شیمیایی 17 سوختگی با جریان برق 18 سوختگی ناشی از شعله 19 صرع 20 شوك
21 غش 22 رعد و برق 23 سرمازدگی 24 گرمازدگی 25 یخ زدگی 26 مارگزیدگی 27 گزش حشرات 28 عقرب گزیدگی 29 انواع آسیبهای وارده به دستگاه اسكلتی 30 آسیب استخوان 31 معاینه دستگاه اسكلتی 32 كمكهای اولیه در آسیب های اسكلتی 33 غرق شدگی 34 دفاع اتمی
35 یك انفجار اتمی چه مشكلاتی را به وجود می آورد 36 مراحل گسترش انفجار اتمی 37 علائم بیماری های پرتو 38 درلحظه انفجار اتمی چه باید كرد 39 بعد از انفجار 40 بعد از كم شدن آلودگی یا خارج شدن از منطقه آلودگی چه باید كرد 41 چگونه یك جان پناه اتمی خانگی بسازیم
باز كردن راه هوایی Air wayاولین قدم بازكردن راه هوایی فرد است. در فرد بیهوش تمامی ماهیچه ها شل شده اند. عضلات زبان و گردن هم از این قاعده مستثنی نیستند و احتمال دارد كه زبان به طرف حلق برگردد و راه هوایی را مسدود كند. كف دست را روی پیشانی مصدوم گذاشته و سر او را به طرف عقب برگردانید. همزمان با این كار دست دیگر را زیر چانه او قرارداده و به سمت بالا فشار دهید به طوریكه دندانهای فك بالا و پایین در مقابل هم قرار گیرند. در صورت انجام صحیح این مراحل شما موفق به بازكردن راه هوایی مصدوم خواهید شد.
مراقب باشید كه، دهان فرد را بیش از حد باز نشود در این صورت ممكن است زبان به عقب برگردد و راه هوای را دادن تنفس مصنوعی Breathingپس از باز كردن راه هوایی باید از وضعیت تنفس مصدوم آگاه باشید، ابتدا قفسه سینه فرد را برهنه كنید.
اگر صورت مصدوم كبود و رنگ بریده باشد.نه جریان هوا از بینی و دهان فرد حس شود و نه صدایی كه نشانگر جریان هوا باشد به گوش برسد. قفسه سینه حركت نداشته باشد. تنفس وی قطع شده است و باید تنفس مصنوعی را آغاز كند حتی اگر نتوانستید تشخیص دهید كه فرد مذكور تنفسی دارد یا نه نفس دارد یا نه نفس مصنوعی را آغاز كنید چون اگر فرد تنفس داشته باشد شما در هنگام تنفس مصنوعی متوجه می شوید.
تكنیك دادن تنفس مصنوعی سر را به عقب متمایل كنید به صورتیكه دهان كمی بازتر باشد ( نحوه باز كردن راه هوایی در مبحث قبل آمده است) با انگشتان دستی كه روی پیشانی مصدوم است سوراخهای بینی فرد را ببندید.
دهان فرد را روی دهان مصدوم بگذارید بطوریكه ، لبهای شما كاملا اطراف دهان او را بگیرد، با یك بازدم عمیق هوا را وارد دهان مصدوم كنید. همزمان از گوشه چشم خود به قفسه سینه فرد نگاه كنید و ببینید آیا با هنگامی كه درون مجاری هوایی او می دمید قفسه سینه بالا می رود یا نه؟ سه سینه فرد بالا می آید تنفس را قطع كنید و دهان خود را از دهان فرد دا كرده و بینی او را آزاد بگذارید و خودتان برای تنفس بعدی نفس بگیرید.
هنگام تنفس موثر سینه و شكم مصدوم بالا و پایین می آید، احیاگر حس می كند كه بادكنكی را پر می كند و پس ازدمیدن حجم معینی ، مقابل ورود هوای اضافه تر مقاومت احساس می كند. به تدریج رنگ پوست فرد از زردی و كبودی به صورتی تغییر می یابد. ماساژ قلبی Circulationپس از دادن یك یا دو تنفس مصنوعی در صورتیكه فرد تنفس خود را باز نیابد باید نبض فرد را كنترل كرد.
طریقه كنترل كردن نبض : پس از آنكه تنفس مصنوعی تمام شد كف دست را از روی پیشانی فرد برندارید و دو انگشت دست دیگر را در وسط گردن بالای نای و حنجره روی برآمدگی جلوی گردن (سیب آدم) بگذارید. انگشتان خود را به آرامی به سمت پایین و كنار آن قسمت بلغزانید و سپس كمی فشار دهید. به مدت 5-10 ثانیه این كار را ادامه دهید تا مطمئن شوید كه نبض را حس می كنید یا نه؟ كنترل كردن نبض احتیاج به مهارت و دقت خاصی دارد شما نیز می توانید با تمرین كردن و شركت در كارگاههای عملی احیا تنفسی این مهارت را كسب نمایید.
اگر فرد نبض داشت به تنفس مصنوعی با اندازه دوازده بار در دقیقه ادامه دهید. اگر فرد نبض نداشت باید بی درنگ ماساژ قلبی را همراه با تنفس مصنوعی آغاز كنید، زیرا فرد دچار است قلبی شده و احتمال دارد صدمات جبران ناپذیری به مغز وی برسد. برای دادن یك ماساژ قلبی موثر علاوه بر اینكه باید ماساژ را با تكنیك صحیح انجام داد لازم است كه وی را در وضعیت مناسبی بخوابانید. بیمار را به پشت خوابانده، مطمئن شوید كه وی روی یك سطح سخت قرار گرفته است، اما اگر فرد در رختخواب با هر سطح نرم دیگری است وقت را تلف نكنید و فقط كافیست كه او را روی زمین بلغزانید یا اینكه یك تخته با هر شی و سخت را از بین پشت او و محلفه قرار دهید. كنار مصدوم زانو بزنید.
آخرین حد دنده های او را با دو انگشت دستی كه بالای فرد نزدیكتر است بیایید انگشتان خود را بسمت بالا بلغزانید تا یك فرورفتگی محل اتصال دنده های دو طرف برسید. یك انگشت را در محل فرورفتگی بگذارید و انگشت دیگر را كنار آن قرار دهید و سپس ته دست دیگر را در كنار آن دو انگشت قرار دهید بعد ته دست دوم را روی دست اولی بگذارید. موقعیت بدن خود را طوری تنظیم كنید كه بازوها خم نشوند و نشانه ها در امتداد نقط
ه اتكا دستها باشند. به اندازه ای بر جناغ فرد فشار وارد كنید كه 4-5 سانتی متر پایین برود. پس از انجام 15 عدد ماساژ پشت سر هم ( این 15 ماساژ در مدت 11 ثانیه خواهد بود ) دو عدد تنفس مصنوعی به فرد بدهید شما برای انجام این دو تنفس 4 ثانیه فرصت دارید. این سیكل باید چهار بار در دقیقه تكرار شود برای اینكه بتوانید نسبت 2: 15 را در هر دوره رعایت كنید بهتر است با هر ماساژ شماره آن را بلند بگویید.
بعد از یك دقیقه وضعیت مصدوم را ارزیابی كنید. اگر ضربان مداوم رگ گردن باز نگشته باشد دوباره احیای قلبی یدی را با دو تنفس و 15 ماساژ قلبی از سربگیرید. شما برای انجام این دو تنفس و 15 ماساژ ،15 ثانیه فرصت دارید. این كار را برای مدت 3 دقیقه دیگر ادامه دهید. اگردر این مدت تنفس منظم فرد بازگشت نیازی به تكرار احیای قلبی ریوی نیست بلكه باید مرتب تنفس و نبض فرد را چك كنید.
اگر تنفس منظم فرد برنگشت تنفس مصنوعی را با سرعت 12 دقیقه شروع كنید و همزمان نبض فرد را چك كنید. اگر تنفس منظم فرد بازگشت نیازی به تكرار توجه داشته باشید كه وقفه در انجام مراحل احیای قلبی ریوی بیشتر از 5 ثانیه نشود. خونریزی Bleedingاهداف كلی در خونریزی ها1- شناسایی وضعیت مصدوم و شدت از دست رفتن خون 2- مهار خونریزی 3- تمیز نگه داشتن زخم و پوشاندن آن با گاز استریل جهت به حداقل رساندن خونریزی از بروز عفونت 4- انتقال مناسب مصدوم به بیمارستان كمك های اولیه در خونریزی ها – در ارائه كمكهای اولیه سرعت عمل به خرج دهید اما خونسردی خود را حفظ كنید. – تأخیر ممكن است به قیمت از دست رفتن جان مصدوم تمام شود- علایم جیاتی را كنترل كنید. – مصدوم را به پشت بخوابانید و پاها را در وضعیت زانو خمیده بالا ببرید. – خونریزی را كنترل كنید.
– مصدوم را گرم نگه دارید. – مصدوم را در وضعیت استراحت قرار داده و اندام زخمی را بی حركت كنید. – لباس مصدوم را شل كنید.
– در صورت بروز شوك، پاهای مصدوم را بالا نگه دارید اما در صورت خونریزی سر و گردن نباید سر را نسبت به بقیه بدن پایین تر نگه داشت، چون سبب خونریزی بیشتر می شود. – در صورتی كه خون لخته شده باشد، از كندن و تمیز كردن آن خودداری كنید؛ زیرا این كار سبب خونریزی مجدد می شود. – هرگز اشیائی مانند چاقو، تكه های شیشه و.. را از زخم خارج نكنید زیرا امكان تشدید آسیب و خونریزی بیشتر وجود دارد. در این شرایط از یك دستمال و یا باند حلقه شده به نام تامبون استفاده كنید. توجه داشته باشید كه تامبون باید كاملاً اطراف جسم را بپوشاند طوری كه وقتی خواستید روی آن باند پیچی كنید.
– به جسم فشار وارد نشود. – مصدوم را به مركز درمانی انتقال دهید. اثرات خونریزی در بدن اثرات كلی از دست رفتن خون عبارتند از : 1- از دست رفتن گلبول های قرمز به كاهش اكسیژن رسانی به بافتها منجر می شود. 2- كاهش در حجم خون سبب كاهش فشار خون می شود. 3- سرعت پمپاژ قلب جهت جبران فشار خون كاهش یافته، افزایش می یابد. 4- كاهش در قدرت ضربان قلب
خونریزی های خفیف و آرام معمولاً بی خطر بوده و علائم عمومی ایجاد نمی كنند. عدم رسیدگی فوری در خونریزی های متوسط ( كه تا حدود 1 لیتر خون از دست می رود ) منجر به بروز حالت شوك می شود. در خونریزی های شدید، امكان بروز مرگ در عرض چند دقیقه نیز وجود دارد. دستگاه گردش خون : دستگاه گردش خون از مهمترین سیستمهای بدن می باشند كه از سه جزء اصلی زیر تشكیل شده است: 1- قلب 2- رگها 3- خون وظیفه این دستگاه انتقال مواد غذائی واكسیژن به سلولهای بدن و همچنین انتقال مواد دفعی و دی اكسید كربن سلولها به اندامهای دفعی میباشد. علائم و نشانههای خونریزی به صورت واكنشی و برای جبران خون از دست رفته، خون كمتری به قسمتهای كم اهمیت تر مثل پوست، میرسد و به همین دلیل رنگ پریدگی پوست و مخاطها جزو علایم شایع خونریزی است. در مراحل اولیه و یا خونریزی های خفیف به جز رنگ پریدگی های مختصر پوست و افزایش تعداد ضربان قلب علایمی دیده نمی شود ولی با افزایش شدت خونریزی علائم زیر ظاهر می شود: 1- تشنگی
2- ضعف،بی حالی، بی قراری و پرخاشگری3- تند شدن ضربان قلب و ضعیف شدن نبضهای محیطی 4- عرق سرد روی پیشانی 5- تنفس سریع و سطح 6- تهوع و استفراغ 7- افت فشار خون 8- خواب آلودگی 9- احساس سبكی سر، سرگیجه و سردی پوست 10- احساس سرما
11- وجود علایم خاص خونریزی در ارتباط با بعضی از قسمت های بدن مثلا خونریزی جمجمه ، درون قفسه سینه یا شكم و .. 12- مشاهده خروج خون از زخم در موارد خونریزی خارجی 13- به خاطر كاهش رسیدن به خون اكسیژن دار به مغز، فرد دچار خواب آلودگی، گیجی،سیاهی رفتن چشمها و یا اضطراب و بی قراری می شود. انواع خونریزی : با توجه به نوع عروق آسیب دیده ، خونریزیها به سه دسته تقسیم می شوند: 1) خونریزی سرخرگی: این نوع خونریزی به دلیل سرعت زیاد جریان خون به صورت جهنده و با فشار زیاد است رنگ خون به دلیل محتوای اكسیژن بالا قرمز روشن است. این نوع خونریزی به آسانی مهار نشود. در موارد قطع عضو به دلیل ضربه ممكن است سرخرگ به طور كامل و شدید منقبض شده و خونریزی قطع گردد.
2) خونریزی سیاهگی : سیاهرگها شامل خون تیره بوده و جریان خون در آن آرام است و در نتیجه این نوع خونریزی بدون جهت و فشار بوده و آسانتر از خونریزی سرخرگی مهار می شود. یك خطر جدی خونریزی سیاهرگی، ورود هوا ( مكش هوا) به درون خون و بروز مرگ ناگهانی است. این موضوع خصوصا در مورد خونریزی از سیاهرگهای بزرگ گردنی صادق است. اگر چه خون از درون سیاهرگهای آسیب دیده بدون جهش خارج می شود و می توان با فشال ملایم آنرا مهار كرد، ولی در موارد آسیب به سیاهرگهای بزرگ امكان وقوع خونریزی شدید و غیر قابل مهار وجود دارد.
3) خونریزی مویرگی: خون موجود در مویرگ ها مخلوطی از خون سرخرگی و سیاهرگی است. خون معمولا از زخم نشت می كند و مقدار خون از دست رفته نیز كم است، معمولا فشار روی زخم برای مهار خونریزی كفایت می كند و و در بسیاری مواقع حتی بدون درمان روی زخم خود به خود لخته می بندد و خونریزی مهار می شود. در این نوع خونریزی خطر عفونی شدن زخم بیشتر از خطر از دست رفتن خون مطرح است.
با توجه به كانون خونریزی ، خونریزیها به دو دسته تقسیم می شوند : 1- خونریزی داخلی: در خونریزی داخلی، خون از درون عرق خارج شده، ولی داخل بدن باقی می ماند، یعنی خون به درون حفرات بدن مثل شكم، قفسه سینه، جمجمه و … می ریزد. این نوع خونریزی را با چشم نمی توان دید و تشخیص آن مشكل است. 2- خونریزی خارجی: در خونریزی خارجی، خون از بدن خارج شده و بیرون می ریزد و غالبا نتیجه ی بریدگی، جراحت جنگی و شكستگیهای باز استخوان ها ایجاد می شود.
علل خونریزی ها:از علل خونریزی خارجی می توان آسیبهای ناشی از تصادفات، ضربهها، بریدگی با آلات برنده و صدمات جنگی در اثر گلوله و تركش و .. را نام برد. از علل خونریزی داخلی می توان آسیب و ضربه در اثر تصادفات، ضربه ها ، وارد شدن گلوله به درون احشاء برخی بیماریهای خاص مثل خونریزی گوارشی واختلالات انعقادی اكتسابی و ارثی را نام برد. روشهای مهار خونریزی : برای این كار می تواند از چند روش زیر استفاده كنید: 1- بالا نگه داشتن عضو آسیب دیده 2- فشار مستقیم بر روی محل خونریزی 3- فشار بر روی نقاط فشار ( منظور از نقاط فشار، نقاطی هستند كه شریان یا همان سرخرگ اصلی ، از آن عبور كرده است. ) 4- اگر خونریزی جزئی باشد، خونریزی ممكن است با ریختن آب سرد بر روی آن بند بیاید. 5- استفاده از تورنیكت یا شریان بند در خونریزی های شدید تورنیكت باند عریزی است كه استفاده از آن به طور صحیح سرخرگ را بسته و مانع خونریزی می شود. از این وسیله تنها در موارد بسیار ضروری (نظیر قطع سرخرگ بزرگ، قطع عضو و یا عدم مهار خونریزی روشهای دیگر ) استفاده می شود.
كمكهای اولیه در خونریزی خارجی جهت كنترل خونریزی خارجی باید چهار مورد اساسی زیر به ترتیب و به سرعت انجام پذیرد : 1- فشار مستقیم 2- بالا نگه داشتن عضو 3- فشار بر نقاط عضو 4- استفاده از تورنیكت با كیسه هوایی فشار مستقیم: 1- موثرترین روش در كنترل خونریزی از طریق فشار مستقیم می باشد كه به یكی از دو روش زیر انجام می گیرد : الف) گاز استریل ( یا تكه پارچه تمیز) را روی محل خونریزی گذاشته و با دست روی آن فشار وارد شود تا خونریزی قطع گردد. ب) قطعه ای گاز استریل را روی محل خونریزی گذاشته و به وسیله بانداژ محكم آنرا ببندید تا خونریزی كنترل گردد.
2- بالا نگه داشتن عضو دچار خونریزی: این روش در كنترل خونریزی قسمت هایی از بدن كه امكان قراردادن آنها در سطحی بالاتر از سطح بدن وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد كه به علت نیروی جاذبه، فشار خونریزی كمتر می شود. توجه : در صورت وجود شكستگی در عضو مربوطه استفاده از این روش محدودیت دارد. 3- فشار بر نقاط فشار: اگر توسط فشار مستقیم و بلند كردن عضو، خونریزی قابل كنترل نبود از فشار دادن بر نقاط فشار استفاده می شود.
نقاط فشار نقاطی است كه شریان های اصلی بدن از نزدیك سطح بدن و روی استخوانها عبور می كند و تعدادی از آنها عبارتند از : 1- در خونریزی های دست 2- در خونریزی های پا توجه : چنانچه در این محل ها شكستگی استخوانی باشد در استفاده از این روش محدودیت وجود دارد. 4- استفاده از تورنیكت یا كیسه هوائی: این روش فقط زمانی انجام می شود كه كوششهای قبلی جهت كنترل خونریزی موثر واقع نشود و یا در مواقعی كه اندامی قطع گردیده نگرانی در مورد از بین رفتن بافتهای پایین تر از محل بستن تورنیكت نباشد. روش بستن تورنیكت: 1- ابتدا گاز یا دستمالی بر روی بازو قرار دهید كه علاوه بر نقش حفاظتی باعث افزایش فشار در آن نقطه گردد. 2- به وسیله باند نواری دستمال فوق را ثابت كنید، و سپس اهرمی مثل یك تكه چوب یا لوله یا حتی خودكار را روی آن قرار دهید و باند را بعد از قرار دادن آن گره دیگری بزنید. 3- اهرم را به حول مركز گره تا اندازه های بچرخانید كه خونریزی قطع شود در اینحال اهرم را بوسیله گره ثابت كنید. زمان بستن تورنیكت را در محلی قابل رویت باشد بنویسید. بعلت اینكه بستن شریان توسط تورنیكت حداكثر هر 15 دقیقه یك بار تورنیرك را به مدت 1 دقیقه رها كرده و مجددا ببندید. 1- اندامی كه با تورنیكت بسته شده حتماً باید در معرض دید باشد.
2- حتی در زخمهای ران و بازو تورنیكت حداقل باید 2 اینچ یا 5 سانتی متر بالاتر از آن بسته شود.عده ای از پزشكان استفاده از كیسه هوایی دستگاه فشار خون با فشار حدود 150 میلی متر جیوه را پیشنهاد می كنند كه عملا اگر امكان پذی باشد راه ایمنی تری می باشد. در دهه های اخیر استفاده از وسیله ای به نام آتل بادی پیشنهاد شده كه كیسه های پلاستیكی با حفره میان خالی هستند و مانند جوراب پوشیده و سپس باد می كنند. این وسیله علاوه بر اینكه می تواند به عنوان یك آتل مصرف شود در موارد خونریزی ها به عنوان كمك دهنده در جلوگیری از خونریزی یا در موارد شوك حاصل از خونریزی به عنوان كمك در كاهش جریان خون اندامها مورد استفاده قرار می گیرند.
در بستن تیرنیكت باید بسیار دقت كرد. چه بسا افرادی كه به دلیل سهل انگاری امداد گران عضو خود را از دست داده اند به همین دلیل، استفاده از تورنیكت و آتل بادی در بسیاری از نقاط جهان معلق مانده است و تنها در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرد. دربستن تورنیكت در قسمتی از اندام مثلاً دست باید توجه كرد برای جلوگیری از آسیب و قطع عضو سالم به اندازه ای تورنیكت را محكم كنیم كه نبض احساس شود تا از تخریب عضو جلوگیری شود و حدالمقدور سعی شود از تورنیكت استفاده نشود. كنترل به وسیله سرما: در موارد شكستگی، سوختگی و خونریزیهای خفیف می توان با استفاده از كیسه های حاوی یخ در محل ضایعه، علاوه بر كاهش درد و تورم باعث كاهش خونریزی نیز شد. توجه داشته باشید كه استفاده از سرما به تنهائی نمی تواند در كنترل خونریزی موثر باشد و باید همراه با دیگر اقدامات انجام گیرد. توجه : برای جلوگیری از سرمازدگی مورد نظر، كمپرس سرما را نباید بیش از 20 دقیقه ادامه داد. با توجه به مطالب فوق در مصدوم دچار خونریزی اقدامات زیر را به ترتیب به عمل آورید: 1- محل خونریزی را مشخص كنید. 2- نوع خونریزی را مشخص نمائید.
3- خونریزی را كنترل كنید ( باید از حداقل امكانات حداكثر استفاده بعمل آید) 4- اگر جهت كنترل تورنیكت بسته اید زمان آن را در جائی كه كاملاً در معرض دید باشد مثلاً سینه یا پیشانی بیمار بنویسید. 5- بیمار را جهت پیگیری صدمات وارد شده كنترل كنید. فراموش نكنید كه تمامی این عملیات را در موقعی می توان انجام داد كه ابتدا وضع تنفس و قلب بیمار كنترل شده باشد.
ت – خونریزی های داخلی: تعریف : چنانچه خون پس از خروج از رگ در داخل حفره ای از بدن ریخته و محل خونریزی مشاهده نشود ، خونریزی داخلی گویند خونریزی در داخل جمجمه ، و یا در مجاری گوارشی. كمك های اولیه در خونریزیهای داخلی: در مورد خونریزی های داخلی مهمترین كار رساندن بیمار به مركز درمانی است و بهترین اقداماتی كه می توان انجام داد به ترتیب زیر است: 1- كنترل علائم حیاتی 2- كنترل راههای هوائی 3- قرار دادن بیمار در بهترین وضعیت مثلاً اگر بیمار دچار تهوع و استفراغ های مكرر است او را به پهلو خوابانده و اگر خونریزی داخلی اندامها ( دست و پا) است. اندام را بالا نگه دارید. 4- بیمار اگر دچار شوك است كمكهای اولیه در مورد او انجام شود. 5- در صورت امكان به بیمار اكسیژن داده و به او هیچ چیز نخورانید. 6- در اولین فرصت ممكن بیمار رابه مركزدرمانی انتقال دهید.
نكته 1: در صورت ضربه به سر – استفراغ های مكرر زنگ خطر بزرگی جهت اعلام خونریزی داخل مغزی می باشد كه می تواند باعث مرگ مصدوم گردد. همچنین خروج مایع مغزی نخاعی كه همانند آبریزش بینی از بینی و مایع شفافی از گوش می باشد از علایم ضربه مغزی می باشد. در ضربه مغزی : سر مصدوم را بالاتر از سایر اندام او قرار دهید. از خروج مایع مغزی نخاعی به بیرون جلوگیری نكنید و هر چه سریعتر را به مركز درمانی انتقال دهید.نكته 2: در صورت ضربه به شكم – دل درد شدید زنگ خطر بزرگی جهت اعلام خونریزی داخل شكم می باشد و در صورت عدم توجه باعث مرگ صدور خواهد شد. مسمومیت های گوارشی
وقتی ماده سمی از راه دهان وارد بدن می شود با توجه به قدرت و نوع سم مصرف شده، بعداز مدتی شروع به ایجاد علائم و نشان ههایی در شخص می كند كه این علائم با توجه به نوع سم، نسبت سم مصرفی به جثه و شخص و طول مدتی كه سم خورده شده متغیر است. در محیط ما مواد بسیاری وجود دارد كه می توانند موجب مسمومیت از راه گوارشی كردند، این مواد به پنج دسته قابل تقسیم می باشند و عبارتند از : الف ) مسمومیت غذائی ب ) مواد شیمیایی سوزاننده ج ) داروها د ) مواد نفتی ه) گیاهان سمی در هنگام مسمومیت با هر كدام از مواد ، علائم خاص آن ظاهر می شود كه ما می توانیم تا حدودی نوع سم را از روی علائم تشخیص دهیم، لازم به ذكر است كه بیشترین موارد مسمومیت گوارشی بوسیله داروهای موجود در خانه و نیز مواد نفتی ایجاد می شود، به همین علت باید در مورد نگهداری مواد مذكور دقت عمل بیشتری بعمل آورد. كمكهای اولیه: اصول كلی این اقدامات براساس باز كردن راههای هوایی و برقرار نمودن تنفس، گردش خون و رقیف كردن سم بدون تلف كردن وقت و رساندن مریض به مرك پزشكی مجهز می باشد. البته چگونگی انجام این موارد در حالتهای مختلف فرق می كند. بعنوان مثال كمكهای اولیه برای شخصی كه هوشیار است و با ما همكاری لازم دارد با فرد غیر هوشیار فرق می كند و ما نمی توانیم هما
ن اقدامی را كه برای فرد هوشیار انجام می دهیم برای فرد غیر هوشیار نیز انجام دهیم . برای اختصار مطلب در اینجا فقط طریقه برخورد با مسموم هوشیار را ذكرمی كنیم: 1- از باز بودن مجاری تنفسی، برقراری نفس و ضربان قلب اطمینان حاصل كنید. 2- به وسیله وادار كردن مسموم به خوردن مقداری آب یا شیر سم را رقیق كنید. 3- مریض را وادار به استفراغ كنید، البته توجه داشته باشید كه این كار را در مواقع مسمومیت با نفت و مواد قلیایی انجام ندهید.
4- وضعیت بیمار باید بگونه ای باشد كه از برگشت مواد استفراغ شده به داخل ریه ها جلوگیری كند. مسمومیتهای تنفسی گازهای سمی اساسا منواكسید كربن و گازهای جنگی و بخارهای ناشی از مایعات فرار ( چون نفت، بنزین، مایعات سبك، سریشهای پلاستیكی، سقز ورنگها) می باشند كه سالانه تلفات جانی زیادی در اثر مسمومیت را فراهم سازند بعنوان مثال: 1- منواكسید كربن و دی اكسید كربن ناشی از سوختن زغال ( در كرسی و بخاری) و یا اگزوز ماشینها. 2- گازهای آمونیاك و دی اكسید گوگرد و كلر مورد مصرف در یخ سازیها و تصفیه آب3- گازهای بیهوش كننده مثل اتر، كلرفرم، اكسید نیترو و غیره كه هر كدام از این مواد با توجه به نوع ومقدار مصرف موجب ایجاد علائم خاصی می شوند، سوزش چشم و گلو از مشخصات بارز از این سمها است.
كمك های اولیه: 1- دور كردن مسموم از منبع سم 2- برقراری و كنترل تنفس 3- شل كردن لباسهای شخص مسموم 4- انتقال به مركزدرمانی توجه : بدلیل خطر مسمومیت امدادگر، در صحنه آلوده به گازهای سمی حفاظت شخصی در جلوگیری از مسمومیت حائز اهمیت است.
ادامه خواندن مقاله كمك هاي اوليه
نوشته مقاله كمك هاي اوليه اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:02 am
nx دارای 27 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
میدان مغناطیسی زمین مقدمهپس از پایان جنگ جهانی دوم، دولتها برای جبران خسارت جنگ روی به منابع طبیعی آوردند با شروع جنگ سرد مكتشفان بدنبال منابع مطمئن در كشورهای نزدیك آمریكا بودند كه كانادا بهترین كشور بود هم از نظر وسعت و هم از نظر منابع معدنی.فلزات پایه مانند مس، سرب، روی و نیكل، از طرفی شرایط بد آب و هوایی از قبیل سرمای زیاد و یخبندان در قسمتی از سال اكتشافی را سخت می كرد و مهمترین عامل فاكتور زمان بود كه تأخیر در هر مرحله باعث موكول شدن ادامه عملیات به فصل بعدی شود از طرفی روشهای كند ژئوفیزیكی نیز به این تأخیر كمك می كرد.
ژئوفیزیك به دلیل ویژگیهایی كه دارد كم هزینه بودن و بیشترین سرعت بهترین راه برای برداشت بود اما متدهای گراویتی بدلیل دیگر مشكلات كنار گذاشته شد و روشهای قدیمی مغناطیس بدلیل وجود منبع میدان، وجود الكترود و تفسیر پیچیده كمتر استفاده شد. همین عوامل بعدها باعث توسعه روشهای ژئوفیزیكی شد، اولین تلاش برای استفاده از هواپیما در برداشت های EM توسط (1946) Hans land berg و این سیستم شامل 2 سیم پیچ كه در كابین هلیكوپتر میباشد و تنها برای توده های مدفون در عمق 5 متری میباشد.
از طرفی با روی كار آمدن كامپیوتر سرعت و دقت محاسبات پیچیده این روش به عنوان سریعترین و بهترین روش بكار گرفته شد.نیاز به كشف توده های عمیق باعث شد تا پس از دهه 1970 مطالعات و طراحی هایی در این زمینه صورت بگیرد. در این مسیر موفقیتهای (INPUT) (Induced Pulse Transient) (القا پالس زودگذر) چشمگیر بوده در دهه 1980 عمده شركتهای معدنی بدنبال اكتشاف طلا بودند. در هر حال نیاز اورانیوم و فلزات پایه در نیمه دهه 1980 باعث شد روشهای اكتشاف عمیق استفاده شود شركتهای Spectrem , Questem , Geotem در سال 1990 اقدام به ارائه این خدمات كردند.فصل سوممبانی مغناطیس سنجی و تئوریمقدمه:میدان مغناطیسی زمین از دیرباز نظر محققان را به خود جلب كرده بود. همیشه این حقیقت كه سوزن مغناطیسی شده آویزان از نخ همیشه در یك راستا قرار میگیرد دانشمندان را به فكر وامی داشت. تا اینكه ژیلبرت نظریه خود را حدود سه قرن پیش مبنی بر اینكه زمین مانند یك مغناطیس بزرگ و تا اندازه ای بی قاعده عمل میكند. این نظریه به همراه نظریه نیوتن در مورد گرانش را میتوان پایه های ژئوفیزیك دانست. در واقع به كمك ژئوفیزیك میتوان كانسار مدفون در زمین را با اطمینان مدلسازی كرد.
مطالعات ژئوفیزیكی بر مبنای خاصیت فیزیكی مورد اندازه گیری به دو دسته كلی تقسیم میشوند. روشهایی كه میدانهای طبیعی زمین را اندازه گیری میكنند (روشهای استاتیك) كه عبارتند از روشهای ثقل سنجی، مغناطیسی سنجی، تلوریك، پتانسیل خودزا و رادیومتری و روشهایی كه از میدانهای مصنوعی ایجاد شده استفاده میكنند (روشهای دینامیك) كه شامل دو دسته مهم می باشند. روشهای الكتریكی و روشهای لرزه نگاری، روشهای استاتیك نسبت به روشهای دینامیك سریع و كم خرج هستند و عموماً در اكتشاف نیمه تفصیلی و شناسایی ساختمانی زمین شناسی استفاده میشوند و بیشتر اطلاعات كیفی بدست می دهند. در روشهای دینامیكی با مطالعه
تغییرات میدان مصنوعی ایجاد شده در اثر حضور مواد مختلف میتوان آنالیزهای بهتر و مشخص تری همراه با تفسیرهای كمی و كیفی انجام داد. روشهای دینامیك اغلب وقت گیر و پرهزینه هستند ولی تجارب علمی و نتایج بدست آمده، كاربرد موفقیت آمیز این روشها را ثابت كرده است.3-1-2- میدان مغناطیسی زمین
شكل میدان مغناطیسی در سطح زمین بطور تقریب معادل شكلی است كه با قرار دادن یك آهنربا كوچك ولی پرقدرت در مركز زمین بوجود میآید به شرط آنكه قطب شمال مغناطیسی این آهنربا رو به جنوب بوده و نسبت به محور چرخش زمین مایل باشد. اگر میدان كاملاً منظم بود، خطوط نیرو در قطب محور مغناطیسی قائم و در استوای مغناطیسی افقی می بود. استوای مغناطیسی دایره عظیمه ای است كه نسبت به استوای واقعی مایل است. (به شكل زیر توجه شود.)3-1-3- مفاهیم اصلی مغناطیس
رابطه نیروی مغناطیسی از قانون كولن برای قطبهای مغناطیسی بدست آمده و نمادگذاری آن تقریباً شبیه قانون نیوتن درباره نیروی گرانی است. این رابطه بدین صورت است:(3-1) F نیروی وارد بر m2 بر حسب دین، r فاصله قطبها برحسب سانتیمتر و جهت نیرو از m1 ، m2 است. قطب ها خودشان مجازیند، زیرا نمی توانند بصورت مجزا وجود داشته باشند و فقط به صورت زوج ظاهر میشوند. تراوایی مغناطیسی است كه كمیتی بدون بعد بوده و مقدار آن در خلاء دقیقاً برابر او در هوا نیز عملاً مساوی 1 است.
اگر دو قطب m2 , m1 هر یك به شدت یك emu در خلأ (emu ، واحد قطب مغناطیسی در سیستم تcgs) در فاصله یك سانتیمتری از یكدیگر قرار گیرند. نیروی بین آنها برابر یك دین است، برخلاف حالت گرانی كه در آن نیرو همیشه ربایشی است، نیروی ایستا مغناطیسی موقعی ربایشی است كه علامت قطبها مخالف یكدیگر باشند و زمانی رانشی است كه علامتها یكسان باشند. براساس قرارداد قطبی كه به سوی قطب شمال مغناطیسی زمین جذب شود (شمالجو) قطب مثبت و قطبی كه به سوی قطب جنوب مغناطیسی زمین جذب شود، قطب منفی جنوبجو است.
3-1-3-2- قدرت میدان مغناطیسی قدرت میدان مغناطیسی، نیروی وارد بر واحد قطب میباشد.(3-2) كه در آن یك قطب مجازی در یك نقطه از فضا است. در سیستم cgs، H بر حسب ارستد، یعنی دین بر واحد قطب بیان میشود.
3-1-3-3- گشتاور مغناطیسیقطبهای مغناطیسی همیشه به صورت زوج وجود دارند. جوهر اصلی مغناطیسی، دو قطبی مغناطیسی است. دو قطب با قدرت های +m و -m را فاصله l از یكدیگر جدا میكند، در این صورت گشتاور مغناطیسی چنین تعریف می شود:(3-3) گشتاور مغناطیسی برداری در جهت بردار واحد از قطب منفی به سوی قطب مثبت است.3-1-3-4- شدت مغناطیدگییك جسم مغناطیسی در یك میدان مغناطیسی خارجی در اثر القا مغناطیده میشود. شدت مغناطیدگی متناسب با قدرت میدان و جهت آن جهت میدان است و طبق تعریف عبارت است از گشتاور مغناطیسی در واحد حجم، یعنی (4-3) در عمل این مغناطیدگی به حدی است كه قطبهای مواد مغناطیسی را به خط میكند. بدین علت I اغلب قطبش مغناطیسی نامیده میشود.3-1-3-5- خودپذیری مغناطیسیدرجه مغناطیدگی جسم را خودپذیری مغناطیسی آن مشخص میشود و به صورت زیر تعریف میشود.
(5-3) خودپذیری، پارامتری اساسی در كاوشهای مغناطیسی است، زیرا پاسخ مغناطیسی سنگها و كانیها را مقدار ماده مغناطیسی داخل آنها تعیین میكند و مقدار K در ماده مغناطیسی خیلی بیشتر از خود سنگها و كانیها است.3-1-3-6- القای مغناطیسی
چنانچه جسم مغناطیسی در میدان خارجی H قرار گیرد، قطبهای داخلی آن در اثر میدان H كم و بیش در یك خط قرار می گیرند و خود میدان H را بوجود می آورند. این میدان باعث افزایش میدان كل در داخل جسم میشود. این میدان اضافی به شدت مغناطیسی بستگی دارد. طبق تعریف، القای مغناطیسی، B ، میدان كل در داخل جسم است كه میتواند به صورت زیر نوشته شود.
ادامه خواندن مقاله ميدان مغناطيسي زمين
نوشته مقاله ميدان مغناطيسي زمين اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:04 am
nx دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
گروه ویتامین B
اثرات فعالیت های فیزیكی روی تیامین، ریبوفلاوین و ویتامین 6-B خلاصه: بدلیل افزایش سوخت و ساز بدن بدلیل فعالیتهای فیزیكی كه وابسته به تیامین، ریبوفلاوین و ویتامین 6-5 است این امكان وجود دارد كه دستگاههای گیرنده این مواد در بدن افراد فعال و ورزشكاران افزایش یابد. به طور تئوری فعالیت بدنی نیاز به این مواد مغذی را به چند طریق افزایش میدهد: از طریق كاهش جذب مواد غذایی – افزایش نقل و انتقالات – سوخت و ساز و یا از دست دادن مواد غذایی – از طریق وفقیابیهای بیو مكانیكی در نتیجه فعالیت كه نیاز به مواد غذایی را افزایش می دهد؛ بوسیله افزایش آنزیمهای میتوكندری كه نیاز به مواد مغذی دارند
، و یا از طریق افزایش نیاز به مواد مغذی برای تقویت و بهبود عضلات. شواهدی بیوشیمیایی از كمبود بعضی از این ویتامینها در افراد فعال گزارش شده است، ولی با این حال مطالعاتی كه به بررسی این مطلب بپردازند محدود هستند و اگر هم باشند تقریباً شبیه به همند. بر اساس مطالعات متابوبیكی نشان داده شده است كه میزان ریبوفلاوین در زنان جوان و مسن تر كه بطور متوسط (5-5/2) ورزش كردهاند، بنظر می رسد كه طی دوره فعالیت كاهش یافته باشد. همچنین طی دوره رژیم غذایی و یا رژیم همراه با فعالیت ورزشی این میزان كمتر از دوره كنترل بوده است.
هیچگونه مطالعات متابولیكی به مقایسه میزان ویتامین در افراد دارای فعالیت و افراد كم تحرك نپرداخته است. به نظر می رسد فعالیت بدنی میزان ویتامین را حتی در افرادیكه مقدار كاملی از آنها هم دریافت میكنند، كاهش میدهد. بنابراین افرادیكه دریافت انرژی خود را محدود می سازند و یا رژیم غذایی سختی برای خود می گذارند. در معرض خطر بیشتری برای كمبود ویتامین به
ریبوفلاوین و میزان ویتامین 6-B هستند. مقدمه: دو سؤال مرتباً توسط افرادیكه درگیر فعالیتهای فیزیكی هیتند پرسیده میشود: 1) آیا فعالیت نیاز به ویتامین خاصی را افزایش می دهد؟ 2) آیا افزایش میزان ویتامین در بدن پیشرفت فعالیتهای ورزشی را بهبود می بخشد؟ بدلیل اینكه ویتامین به ریبوفلاوین و ویتامین 6-B (پیریدوكسین) فاكتورهای همراه بسیاری از عملكردهایهستند
كه انرژی تولید میكند این سؤال بسیار بجا و مناسب است. اخیراً، رژیم غذایی توصیه شده (RDAs) برای این مواد مغذی بر اساس دریافت انرژی (ویتامین و ریبوفلاوین) و پروتئین (ویتامین 6-B) بررسی و تجویز میگردد. اگر یك شخص از نظر فیزیكی بسیار فعال باشد، منطقی است كه فرض شود می بایست دریافت انرژی و پروتئین افزایش یابد. متاسفانه این موضوع همیشه صحیح نیست. در افرادیكه رژیم غذایی نامناسبی دارند، یك چنین مواد مغذی نمی بایست با افزایش دریافت انرژی و پروتئین تامین گردد.
بلكه برعكس اگر افراد فعالیت فیزیكی خود را افزایش دهد و دریافت انرژی خود را محدود سازند، نیاز برای این ویتامینها ممكن است بیشتر افزایش یابد. این مقاله به بازبینی مطالب اخیر می پردازد تا روشن شود كه آیا فعالیت یا سوخت و ساز این ویتامین ها افزایش می دهند. ابتدا، منبع رژیم برای هر یك از این ویتامینها بطور مختصر بررسی میگردد. سپس فعالیتهای وابسته به ورزش، مواد مورد نیاز، اندازهگیری میزانها و نسبتهای تئوریكی برای نیاز افزایش یافته بطور مختصر بررسی
میگردد. آنگاه در مرحله سوم اثرات نقصان ویتامین یا محدوده ویتامین و میزان آنرا را در ارتقای فعالیت فیزیكی و كار بررسی میكند. سرانجام مشخص شد كه هر ویتامین وابسته به دریافت یك مواد مغذی و اطلاعات موجود روی موقعیت مواد غذایی و مواد مورد نیاز برای افراد فعال است. بدلیل اینكه اطلاعات تحقیقی محدود است. این مقاله به بررسی اینكه آیا فعالیت ورزشی به افزایش تجهیزات یا تغییر میزان مواد غذایی دیگر چون ویتامین B-كمپلكس (نیاسین، فولان، وینتامین 12-B، اسید پنتوسنیك، ویبوتین) می انجامد یا نه نپرداخته است.
ادامه خواندن مقاله گروه ويتامين B
نوشته مقاله گروه ويتامين B اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:06 am
nx دارای 36 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
شعر حافظمنابع و ماخذ : 1- حسین بدرالدین « راز موفقیت حافظ» انتشارات آفتاب تهران چاپ اول سال 13792- عاطفه فاضلی « حافظ به سعی سایه» با همكاری فرهود امیرانی روز به زهرابی، انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران نوروز 1378
فهرست مطالبعنوان صفحه مقدمه 1 حافظ 2عصر تولد حافظ 4عصرطفولیت حافظ 4عصر جوانی حافظ 5از جوانی تا پیری 5نیاكان حافظ 5خانواده حافظ 5زادگاه حافظ 6محل تولد حافظ 6تاریخ تولد حافظ 6دوران كودكی حافظ 7
مشكلات نوجوانی وجوانی حافظ 7ازدواج حافظ 8فرزندان حافظ 8عشق انسانی حافظ 9در مورد شاخ نبات 9حافظ از مدرسه تا درسگاه 10فراگیری دانش حافظ 11حفظ قرآن حافظ 11دانش ادبیات حافظ 12دانش نجوم حافظ 12دانش موسیقی حافظ 12هنر خط حافظ 12هنر بذله گوئی حافظ 12هنر تضمین حافظ 13وضع عمومی شهر در عصر حافظ 13در شعر عصرحافظ 14راز موفقیت حافظ 15خواجوی كرمانی در زمان حافظ 15آثار حافظ 17منابع و ماخذ 18
مقدمه :از صورت شعر حافظ سخن ها میتوان گفت و بسیار گفته اند. اما همین كه به معنی رو می كنی آن شیرین كار به طنازی می گریزد و از گوشه ای دیگر چشم و ابرو می نماید.گویی در تثبت گوش تو زمزمه میكند و تا بر می گردی آوازش از عرش میآید. زبانش آنچنان ساده و آشناست كه انگار ترانه اش را از عهد گهواره شنیده ای و آنچنان با رمز و معما می گوید كه پنداری پیامی ست كه از كهكشان های دور می رسد.این آشنایی رویی و گریز رنگی به دو واسطه است: صورت و معنی شعر او. و این هر دو، به گونه ای اعجاب انگیز همدست و همداستان اند. لفظ چون رنگین كانی ست كه به هر نظر از رنگی به رنگی می غلتد. و مضمون همچون امواج ناقوسی ست كه در بازگشت از هر زاویه طنینی دیگر دارد.ابهامی كه صفت شاخص شعر حافظ است، تراویده از بریخانه پر نقش هزار آینه ضمیر اوست كه بر
طیف اسرار آمیز زبانش عكس می اندازد. یگانگی تفكیك ناپذیر صورت و معنی چون جان و تن زنده.این ماییم كه می خواهیم او را زمینی با آسمانی ببینیم. شعر او چون دور دست افق بوسه گاه آسمان و زمین است. آسمانی ست زیرا آنچه از خوبی و پاكی و عدل و امن می جوید درین تیره خاكدان نمی یابد. و زمینی ست، زیرا آنچه از ناز و نوش و نوا میخواهد در همین سایه بید و لب كشت فراهم است. پس اشاره اش به دورگاه آسمان است و چشم و دلش در زمین می گردد. (1)حافظخواجه شمس الدین محمد شیرازی در حدود سال 726 در اواخر حكومت ایلخانان و ویرانگری مغول در شیراز زاده شد مادرش كازرونی بود و پدرش از كوهپایه های اصفهان بود كه به شیراز مهاجرت كرده بود. حافظ از كودكی به علوم زمانش آشنا شد و با حافظه نیرومندی كه داشت قرآن را از بر كرد و با صدای دلكشی كه داشت آن را می خواند و بزرگترین حافظ زمان شده استاد بزرگ او میرشریف الدین گرگانی بود. (جرجانی) و نوشته اند كه شب های بسیاری را در كنار بقعه (آرامگاه) بابا كوهی شیرازی به صبح رسانید تا سرانجام در سحرگاهی بلند شد و به وی اجازه ورود به
آستان وصال معشوق بخشیده شد.روزگار جوانی حافظ مصادف با حكومت شاه شیخ ابواسحاق اینجو در شیراز بود كه با حافظ میانه خوش داشت و مروی به نسبت ملایم و دادگستر و شعر دوست بود ولی به دست امیر مبارزالدین كشته شد و امیر مبارزالدین كه در دیوان حافظ محتسب لقب یافته است بر جای وی به حكومت شیراز نشست و او هم به دست پسرش شاه شجاع كشته شد و بطور كلی در روزگار حافظ شیراز همچنان در تلاطم و معرض قتل و غارت بوده است كه انعكاس این دوره ناآرام را در شعر حافظ می بینیم. (2)
از این سموم كه برطرف بوستان بگذشت عجب كه بوی گل ماند و رنگ نسترنیحافظ نزدیك به 500 غزل سروده است كه بعد از مرگش بوسیله دوست و همكلاسی او خواجه شمس الدین محمد گل اندام جمع آوری شده است حافظ از پیشروان سبك عراقی است و غزل عاشقانه و عارفانه در كلام وی به منتهای زیبائی و كمال رسیده است بیشترین مضامین خود را حافظ از شاعران پیش از خود گرفته و بیشتر تحت تأثیر رودكی ، فردوسی ، فرخی سیستانی، خیام، نظامی گنجوی، سعدی خواجوی كرمانی و مولوی بلخی بوده است و هر مضمونی را كه از آنها گرفته به نیكی پرداخته و به زیبائی آراسته است.
شمس الدین محمد نوجوان، دوران دانش اندوزی را در شیراز گذرانید چنان كه در بقیهی عمر شصت و چند ساله ی خویش هم بر خلاف شاعر بلندآوازه و هم شهری خود سعدی شیراز علاقه ی چندانی به سفر نشان نداد و جز یك سفر كوتاه به یزد و سفری بی سرانجام به جزیره ی هرمز باقی زندگی را در زادگاهش به سر آورد تا این كه در سال 792 هـ . رخت به سرای باقی كشید و در حافظیه شیراز به خاك سپرده شده است. خواجه شمس الدین محمد معروف به حافظ شیرازی یكی از شاعران بزرگ قرن هشتم
هـ . ق است. وی فقط دیوان اشعار دارد كه شامل 500 غزل است و یكی از بزرگترین غزل سرایان ایران میباشد، و چون حافظ قرآن بود حافظ نام گرفت و بعدها به خاطر فالی كه مردم با دیوان او می گرفتند به لسان الغیب معروف شد.گشاد كار مشتاقان در آن ابروی دلبند است. خدا را یك نفس بنشین گره، بگشا زپیشانی این یكی از ابیات درخشان حافظ است كه در كمال خوش آهنگی و آراستگی لفظی و معنوی است. (3)عصر تولد حافظ :در عصری كه هنوز وحشی گریهای مغولی توسط ایلخانیان در سراسر ایران دیده می شد. چون عارف نامی و بزرگ ركن الدین علاء الدین سمنانی بر اثر دوری گزیدن از دستگاه ارغون شاه از رفتن به بغداد نزد پیر و مرادش منع شد.
خواجه رشید الدین وزیر ابوسعید در سال 718 به قتل می رسد. در سال 719 كه جمعی از امرا با ابوسعید مخالفت نمود به حكم ابوسعید ابتدا سر «شیخ علی» پسر ایرنچین را از بدل جدا كردند و بر سر نیزه گذاشته به اردوی ایرنچین نشان دادند. (4)عصر طفولیت حافظعصر طفولیت خواجه زمان قدرت امیرچوپان و پسرانش و عاشقی ابوسعید بهادرخان است. (5)عصر جوانی حافظ
اوضاع زمان دوران جوانی خواجه ادامه همان آشوب ها و كینه توزیها و خیانت ها و عیاشی ها بود. (6)از جوانی تا پیری تاریخ نویسان معروف مانند عبدالدین لطف الله حافظ و عبدالرزاق سمرقندی و شرف الدین علی یزدی و معین الدین یزدی كه از معاصرین خواجه می باشند. از تاریخ 736 تقریباً زمان بیست سالگی حافظ پایان سلسله چنگیزی در ایران است و دوره خان خانی و ملوك الطوائفی در تمام كشور ایران شروع شد. (7)نیاكان حافظجد خواجه، معروف به شیخ غیاث الدین در زمان اتابكان فارس به شیراز آمد، و پدرش بهاءالدین از كوپای اصفهان به شیراز آمد مادرش كازرونی بود كه در محله دروازه كازرون شیراز خانه و مسكن داشته (8)خانواده حافظ حافظ در خانواده ای زندگی می كرد كه علاوه بر پدر و مادرش دو برادر بنام خلیل الدین عادل بود كه در سال 775 از دنیا رفته و برادر دیگرش هم از دست رفت. (9)
زادگاه حافظزادگاهش در شیراز بود.خوشا شیراز و وضع بی مثالش خداوند نگهدار از زوالش
در غزلی دیگر زادگاهش را كان حسن می داند كه خوبان پركرشمه از تنش جهتش دیده میشوند.شیراز معدن لب لعل است و كال حسن من جوهری مفلس از آنرو معشوشم (10)محل تولد حافظگویند در محله دروازه كازرون دیده به دنیا گشوده است و در محله «شیادان» كه از زمان كریم خان زنده با محله «مورستان» یكی كوی گشته مسكن گزیده ایام طفولیت را پشت سر گذاشته است. (11)
تاریخ تولد حافظتاریخ دقیق تولد حافظ نامعلوم میباشد عده ای معتقدند كه بطور قطع پیش از سال 700 هجری مطابق 1320 میلادی اتفاق نیفتاده بلكه یقیقاً در اوایل قرن هشتم هجری مطابق چهاردهم میلادی صورت گرفته. به همین لحاظ سالهای 715-717-720 پایین سالهای 726 و 729 هر كدام از اهل تحقیق به جهانی سال تولد حافظ را اختیار نموده اند. (12)
دوران كودكی حافظدر این ایام عده ای از دوستدارانش با شوق و اشتیاق از تواریخ و تذكره ها رسائل و نوشته ها یافته اند و با شور و هیجان خاصی كه از سرعشق به خواجه داشته اند، ترسیم كرده اند. (13)
ادامه خواندن مقاله شعر حافظ
نوشته مقاله شعر حافظ اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 18, 2018, 12:08 am
nx دارای 65 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بررسی سیاسی منطقه جنوب آسیا (رشته علوم سیاسی)
فهرست منابع1- ابراهیمخانی، حسین، هند و پاكستان و كشمیر؛ (پایاننامه كارشناسی ارشد علومسیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مركزی، دانشكده علوم سیاسی، 1375)2- بهروزان، گیلهگل، كتاب سبز هند؛ (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1383)3- فرزیننیا، فریبا، كتاب سبز پاكستان؛ (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1376)
4- فرزیننیا، فریبا، كتاب سبز بنگلادش؛ (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1374)5- فرزیننیا، فریبا، سیاست خارجی پاكستان تغییر و تحول؛ (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1373)6- قنبری، سمیه، سارك و همگرایی در جنوب آسیا؛ (پایاننامه كارشناسی ارشد مطالعات منطقهای، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مركزی، دانشكده علوم سیاسی، 1383)
7- كریمنیا، نوید، كتاب سبز نپال و بوتان؛ (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1376)8- ناجی راد، محمدعلی، كتاب سبز مالدیو؛ (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1376)
فهرست مطالبعنوان صفحهمقدمه فصل اول: معرفی منطقه جنوب آسیا مسائل و منازعات منطقههای
فصل دوم: پاكستان 1- ویژگیهای پاكستان الف: جغرافیای طبیعی و انسانی پاكستان ب: جغرافیای سیاسی پاكستان ج: جغرافیای اقتصادی پاكستان 2- حكومت و سیاست در پاكستان 3- روابط پاكستان با جمهوری اسلامی ایران 4- منازعات هند و پاكستان
الف: علل منازعه دو كشور و جایگاه كشمیر در آن ب: صفآرایی هند و پاكستان ج: علل اتمی شدن هند و پاكستان فصل سوم: هند 1- ویژگیهای هند الف: جغرافیای طبیعی و انسانی ب: جغرافیای سیاسی ج: جغرافیای اقتصادی
2- حكومت و سیاست در هند 3- روند اتمی شدن هند 4- سیاست خارجی هند 5- روابط با جمهوری اسلامی ایران 6- همكاریهای نفت و گاز و پتروشیمی ایران و هند فصل چهارم: همكاریهای منطقهای در جنوب آسیا 1- اتحادیه همكاریهای منطقهای جنوب آسیا (سارك)
2- جنوب آسیا و نظام بینالملل الف: چین ب: روسیه ج: آمریكا نتیجه گیری فهرست منابع
مقدمهاز بعد دیرینهشناسی پیشینه منطقهگرایی به سالهای دهه 1960 و 1970 بر میگردد كه توجه دانشمندان را به خود جلب كرد. اوج روی آوری به منطقهگرایی در دهه 1980 و به خصوص در زمینه اقتصادی میباشد
كه با فروپاشی شوروی این روند از سرعت بیشتری برخوردار گردیده و كشورها سعی در حل مشكلات و مسائل خود در چارچوب مناطق جغرافیایی مینمایند. از همین روی منطقه جنوب آسیا به عنوان یكی از مناطق مهمی كه در چارچوب نظام بینالملل با توجه به ویژگیهای استراتژیكی و جمعیتی كه دارد از اهمیت زیادی برخودار گردد.
در این پژوهش ما سعی در شناخت و بررسی ویژگیهای این منطقه خواهیم نمود و به لحاظ اهمیت دو كشور هند و پاكستان، این دو را مورد بررسی قرار میدهیم.تحقیق حاضر از چهارفصل تشكیل گردیدهاست كه در فصل اول به معرفی منطقه جنوب آسیا پرداخته میشود.
در فصل دوم به معرفی كشور پاكستان پرداخته و ویژگیهای آن از نظر جغرافیای طبیعی، انسانی، سیاسی، اقتصادی، مورد بررسی قرار میگیرد، سپس سیاست و حكومت در پاكستان و روابط خارجی آن با جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی قرار میگیرد و به منازعات هند و پاكستان در انتهای این فصل پرداخته خواهد شد. در فصل سوم به معرفی كشور هندوستان پرداخته میشود و جغرافیای طبیعی، انسانی، سیاسی و اقتصادی آن مورد بررسی قرار میگیرد،
سپس بحث سیاست و حكومت در هند، روند اتمیشدن هند و سیاست خارجی و روابط ایران و هند مورد بررسی قرار میگیرد. در فصل چهارم به مسئله همكاری در منطقه جنوب آسیا پرداخته میشود و عوامل واگرایی و همگرایی در اتحادیه همكاریهای جنوب آسیا (سارك) مورد بررسی قرار میگیرد و سپس به بحث جنوب آسیا و نظام بینالملل پرداخته میشود و روابط این منطقه با چین، روسیه و آمریكا مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل اول: معرفی منطقه جنوب آسیامنطقه جنوب آسیا شامل كشورهای پاكستان، هند، بنگلادش، سریلانكا، نپال، بوتان و مالدیو است. خرده سیستم جنوب آسیا نزدیك به 3/3 درصد خشكیهای جهان را به همراه دارد. در میان كشورهای جنوب آسیا بوتان و نپال محصور در خشكی و سریلانكا و مالدیو جزیره هستند.
مهمترین منابع طبیعی منطقه رودخانههای پرآب آن میباشد كه به كشاورزی منطقه كمك فراوانی میكند ولی عدم استفاده صحیح از آنها و سیلهای فراوان در طول سال موجب شده كه این منبع طبیعی خسارتهایی را همراه داشته باشد.(1) از جمله منابع مهم درآمد ارزی منطقه منابع ماهیگیری و نیز محصولات كشاورزی بخصوص چای و برنج است. به دلیل جمعیت زیاد منطقه جنوب آسیا نیروی انسانی نیز یكی از منابع اصلی درآمد ارزی برای این كشورها است.
مساحت و جمعیت كشورهای منطقه عبارتند از: پاكستان 943/803 كیلومتر مربع و جمعیتی در حدود 000/000/150 نفر هند، با 263/287/3 كیلومتر مربع و جمعیتی در حدود 000/000/100/1 نفر، بنگلادش با 998/143 كیلومتر مربع و جمعیتی در حدود 000/000/120 نفر، نپال 800/140 كیلومتر مربع و جمعیتی در حدود 000/000/23، بوتان 620/46 كیلومتر و 000/000/2 نفر جمعیت،
سریلانكا با 610/65 كیلومتر مربع و جمعیتی در حدود 000/000/18 نفر و بالاخره مالدیو 298 كیلومربع و جمعیتی در حدود 000/330 نفر، كه مساحت جنوب آسیا تقریباً 532/488/4 كیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 000/000/500/1 نفر است.
جنوب آسیا از حیث نژادی دو نژاد سفید پوست و سیاه پوست را در بر میگیرد. نژاد سفید پوست به دو دسته اسلاوها و آریاییها تقسیم می شود. مردم جنوب آسیا از نژاد آریاییها هستند. نژاد سیاه پوست كه به آنها دراویدی میگویند به نسبت دو نژاد سفید پوست و زرد پوست كمتر هستند و تنها در جزیره سیلان و جنوب هند زندگی میكنند.(2)
از كشورهای منطقه گاهی تحت عنوان بازیگران جهان سوم یاد میكنند و گاه از دو قدرت هستهای هند و پاكستان به عنوان دو قدرت ژمونیك منطقه كه دیگر بازیگران تحتالشعاع سیاستهای آنها می باشند نام برده میشود.
فضای حاكم بر محیط منطقه بگونهای است كه كشورهای منطقه از بیثباتی و ناامنی حاصل از گسترش تروریسم و تسلیحات واهمه دارند چرا كه هزینههای زیادی را به جهت فضای جنگ سرد صرف امور دفاعی كردند كه خود این امر گسترش دهنده هرچه بیشتر فقر و نداری در جنوب آسیا است.
درگیر شدن هندو پاكستان در سه جنگ در سالهای 48-1947، 1965، 1971 و احتمال بروز جنگ در سالهای 1984، 1987، 1990، 1999 و 2001 مؤید بیثباتی این منطقه و داشتن آثار منفی بر صلح و امنیت جهانی است. (3)هندوستان در شكلدهی جنبش عدم تعهد و پاكستان در شكلدهی سازمان آر. سی. دی نقش داشتند.
در پایان قرن بیستم آزمایشات هستهای هند و پاكستان كشورهای 8- G را وادار به اعمال تحریمهای اقتصادی علیه این دو كشور كرد اما تمام محاسبات استراتژیك و ارزیابیهای متعارف سیاسی در مورد منطقه به هم ریخت و محیط امنیتی جدیدی بوجود آمد كه این منطقه را به خطرناك ترین محل در جهان تبدیل ساخت.(4)
مسائل و منازعات منطقهایمهمترین مسئله در روابط دو قدرت كلیدی منطقه یعنی هند و پاكستان مسئله كشمیر است. این سرزمین كه بین هند و پاكستان و چین و افغانستان قرار دارد پس از استقلال هند و جدایی پاكستان همواره مورد منازعه این دو كشور بودهاست. كشمیر پس از فروپاشی شوروی مورد توجه آمریكا هم واقع شدهاست.
زیرا هم از نظر اقتصادی و هم از نظر استراتژیك دارای اهمیت خاصی است چرا كه هم با هند، پاكستان، چین و افغانستان هم مرز است و هم دروازه آسیای مركزی و ماوراء آن محسوب میشود.(5) منطقه دیگری كه بین هند و چین حایل است و از موقعیت استراتژیك بهره میبرد منطقه تبت است. مشكلاتی كه هند و پاكستان با آن درگیر هستند و در نتیجه فضای امنیتی نامساعدی را در منطقه ایجاد كردهاست عمدتاً شامل فقدان توسعه انسانی، فقدان نهادینگی ملتسازی و عدم امنیت ملی به جهت تمایز دكترینهای نظامی است.
دستیابی هند و پاكستان به تكنولوژی هستهای و بویژه سلاحهای اتمی باعث شده كه حفظ صلح در این منطقه اهمیت حیاتی بیابد و اكنون دو كشور با تكیه بر بازدارندگی هستهای كه محور حفظ امنیت میان هند و پاكستان است به همزیستی هستهای تن در دادهاند. بیش از سه چهارم فقرای جهان در جنوب آسیا زندگی میكنند كه قسمت اعظم آنها در هند و پاكستان سكونت دارند.
پی نوشتهای فصل اول1- فریبا فرزیننیا، كتاب سبز پاكستا، (تهران، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، 1376) صص 4-32- سمیه قنبری، سارك و همگرایی در جنوب آسیا، (پایاننامه كارشناسی ارشد مطالعات منطقهای، دانشگاه آزاد، واحد تهران مركزی، دانشكده علوم سیاسی، 1383) صص 21-203- فرزیننیا، پیشین، صص 179-1774- همان، ص 1785- حسین ابراهیمخانی، هند و پاكستان و كشمیر (پایاننامه كارشناسی ارشد علوم سیاسی، دانشگاه آزاد، واحد تهران مركزی، دانشكده علومسیاسی، 1375) صص 33-32
فصل دوم: پاكستان1- ویژگیهای پاكستانالف: جغرافیای طبیعی و انسانی پاكستانآب و هوای آن صحرایی، موسمی، نیمه صحرایی و كوهستانی است كه بیشتر مناطق آن برای كشاورزی مناسب نیست. (1) 74 درصد مردم بیسواد هستند، 30 درصد جمعیت آن زیر خط فقر زندگی میكنند و 46 درصد جمعیت آن زیر 15 سال هستند.
هر سال 60 هزار پاكستانی از این كشور مهاجرت میكنند. در این كشور 4 گروه عمدی نژادی وجود دارند: پنجابی، سندی، بلوچی و پشتو كه به لحاظ دین مشترك اسلام گرد هم آمدهاند. 95 درصد مردم این كشور مسلمان (تشیع و تسنن) هستند كه بیشتر درگیریهای داخلی پاكستان پیرامون همین اختلافات مذهبی است. (2)
زبان رسمی كشور پاكستان اردو و انگلیسی است هرچند زبانهای پنجابی، بلوچی و پشتو نیز وجود دارد. (3)منابع طبیعی كشور عبارتند از: برنج، گندم، شكر، پنبه، ذرت و منابع معدنی آن هم شامل ذغال سنگ، گاز طبیعی، نفت خام، سنگ مرمر، سنگ آهن، منگنز، خاكرس، چینی، كرومیت و سلفون میباشند. اكثر مردم كشاورز هستند و بیشترین محصول آن برنج است. (4)
ب: جغرافیای سیاسی پاكستاناین كشور راهی برای دستیابی كشورای تازه استقلال یافته به دریای آزاد است. از تنگه هرمز خیلی دور نبوده و پایگاههای هوایی و دریایی آن در سواحل دریای عرب و دریای عمان میتواند نقش مهمی در منطقه داشته باشد.
به علت دارا بودن انبوه جمعیت مسلمان و وجود جریانهای افراطی مذهبی میتواند كانون بنیادگرایی اسلامی و اشاعه آن به دیگر نقاط اسلامی باشد و لذا توجه كشورهای مسلمان بسیاری را به خود جلب كردهاست.(5)
بافت اجتماعی و ساختار سیاسی در پاكستان آن چنان بحران زدهاست كه چیزی به جز بیثباتی مزمن و مداوم را نشان نمیدهد. انتخابات پارلمان 342 نفری پاكستان نشان میدهد كه هیچ حزبی قادر به تشكیل یك اكثریت ساده نمیباشد. برخلاف ناتوانی احزاب سنتی و عرفی، گروهها و احزاب دارای گرایش اسلامی توانستهاند موقعیت خود را محكم و استوار سازند. ناتوانی ساختاری و ارزشی احزابی كه در طی سی سال گذشته در قلمرو سیاست پاكستان تعیین كننده بودهاند و افزایش قدرت احزاب و گروههایی كه هویت ارزشی آنان وجه مشخصه فعالیتهایشان میباشد، در فضایی به وقوع پیوسته است كه ارتش نقش وسیعتری را نسبت به گذشته دارا میباشد. (6)
ج: جغرافیایی اقتصادی پاكستانبطور كلی اقتصاد پاكستان پس از استقلال به علت مشكلات فرقهای و نیز منازعات و درگیریها با هند با بحرانهای جدی مواجه بوداست. با وقوع حادثه 11 سپتامبر و وقوع جنگ آمریكا در افغانستان و با توجه به اینكه پاكستان سهم بزرگی از بازارهای افغانستان را در اختیار داشته، اقتصاد این كشور با چالش مواجه گردید.
در زمان نخست وزیری بوتو، او تلاشهایی را در جهت كسب حمایتهای مالی آمریكا انجام داد كه به دلیل برنامه هستهای پاكستان این حمایتها قطع شد. در سال 1990 سیاست خصوصیسازی و سرمایهگذاری خارجی در اولویت قرار گرفت.
پس از حمله آمریكا به افغانستان و حمایت پاكستان از آمریكا، پاكستان با حمایت آمریكا از صندوق بینالمللی پول وام گرفت. اقتصاد پاكستان 6/1 صدم اقتصاد هندوستان است. (7) هزینه رفاهی كه توسط دولت انجام میشود كمتر از 15 درصد بودجه است. بدهكاری پاكستان حدود 30 میلیارد دلار است كه نیمی از تولید ناخالص ملی است. (8)رشد اقتصادی پاكستان در ده
ادامه خواندن مقاله بررسي سياسي منطقه جنوب آسيا (رشته علوم سياسي)
نوشته مقاله بررسي سياسي منطقه جنوب آسيا (رشته علوم سياسي) اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:10 am
nx دارای 74 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بررسی تطبیقی مبانی نظری توسعه اقتصادی در غرب با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
مقدمه توسعه اقتصادی همواره متضمن منافع مادی و تكنولوژی و آزادیهای متنوع است و از طرف دیگر بیعدالتی، تخریب فرهنگی، مسائل زیست محیطی و تخریب طبیعت و از همه مهمتر بیمحتوی شدن زندگی و عدم معیاری برای یافتن حقیقت و ارزشهای واقعی را به ارمغان آورده است.
در بیان تبیین مفاهیم توسعه اقتصادی بیش از همه چیز باید انسان و ارزشهای والای انسانی محور قرار گیرد. اگر تعیین سیمای انسان و ارزشهای انسانی و هدف سعادتمند نمودن انسان در سرلوحه الگوهای توسعه قرار گیرد،
دیگر هر تعریفی از توسعه كه صرفاً اقتصادی، فنی، سازمانی یا مدیریتی باشد، كافی نخواهد بود. در این شرایط ما نیاز به حكمتی داریم كه با علوم ما سنخیت داشته باشد. حكمتی كه دیدگاه وسیعتری را از هدفهای زندگی انسانی و تلاشهای انسانی ارائه كرده و برای فرموله كردن الگوی توسعه رهنمون بدهد.
عوامل و زمینههای مختلفی در غرب باعث توسعه اقتصادی شد. دستاوردهای علمی و صنعتی غرب، محصول تلاشهای انسان غربی در تلقی جدید از خدا و دین و دنیا است و محصول یك فرایند تاریخی چند قرنی است. از این جهت، شناخت توسعه اقتصادی در غرب مستلزم شناخت مبانی هستی شناسی، انسان شناختی، جامعه شناختی ، سیاسی و اقتصادی است.
فرض موجود در این تحقیق این است كه علت اساسی توسعه اقتصادی در غرب ، عمل عقلایی و پویایی علم و تكنولوژی كه خود ناشی از درك جدید نیست. انسان و ارزشهای انسانی است. در این راستا نگاهی به برخی از اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و تطبیق دیدگاه اسلام با مبانی توسعه اقتصادی در غرب، خطوط كلی توسعه اقتصادی مبتنی بر رشد، عدالت، پایداری و كارایی مطلق را جلوه گر میسازد.
هدف این تحقیق نیز عبارتند شناخت مبانی نظری توسعه اقتصادی در غرب واستفاده از نكات مثبت آن و لزوم توجه بیشتر به مبانی اقتصادی از دیدگاه اسلام میباشد.
بخش اول – كلیات فصل اول – مفاهیم رشد و توسعه معمولاً در كتابهای مختلف ، اصطلاح رشد و توسعه را همراه هم به كار برده و اغلب این دوعنوان مترادف در نظر میگیرند.
در حالی كه هر یك از این دو دارای معنی خاص برای خود است. برای وضوح بیشتر مفاهیم رشد و توسعه را به شرح ذیل تعریف میكنیم: الف- تعریف رشد: رشد مترادف واژه Growth بوده و در معنی مطلق «تغییر كمی هر متغیر در مدت مشخص» اطلاق میگردد. مثلاً قد یك فرد طی یك سال از 150 سانتی متر به 155 سانتی متر افزایش یابد، گفته میشود كه قد آن شخص 5 سانتی متر رشد داشته است یا تولید گندم از 10 میلیون تن در سال قبل به 11 میلیون در سال جاری افزایش یافته است،
حال اگر این معنی و مفهوم به كل تولیدات كالاها و خدمات نهایی جامعه در یك مدت معین و مشخص تعمیم داده شود، به آن «رشد اقتصادی» گویند. بنابراین «تغییر در میزان تولید كالاها و خدمات نهایی تولید شده در جامعه در یك مدت معین را رشد اقتصادی گویند».
ب- تعریف توسعه: توسعه مترادف واژه Development بوده و نمود ظاهری آن سطح فرهنگی بالا، رفاه نسبی و استاندارد بالای درآمد برای اكثریت عظیمی از یك جامعه است. از لحاظ مفهوم علمی توسعه، «تحول تدریجی در ساختار فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه است كه متضمن رشدی خودجوش ، مستمر و فراگیر در تولید است.»
توسعه ابعاد گوناگونی دارد و قبل از آنكه نمودی بر بهبود تولید و دگرگونی در نهایت اقتصادی و سطح زندگی مادی انسان داشته باشد باید متحول كننده تفكر خود انسان باشد به عبارت دیگر تحول فكری در یك فرایند توسعه اقتصادی به تحول مادی تقدم دارد. یكی از نظریه پردازان اقتصادی در این ارتباط عنوان میدارد: «توسعه اقتصادی نیازمند شكلگیری دو فرایند اساسی زیر است:
1- یافتن و بهكارگیری مكانیسمی كه در آخرین حد ممكن هزینه های مصرفی غیرضروری جامعه در حالی گذر را محدود نموده و مازاد تولید اقتصادی را به سوی انجام سرمایهگذاری های انسانی و فیزیكی لازم، جهت و مدرن شدن مبانی تولیدی سوق دهد.
2- طراحی وبه كارگیری مجموعهای از استراتژیها و خطمشیهای توسعهای كه امكان تبدیل مازاد پسانداز توسط مكانیسم مندرج در بند (1) را به سرمایه گذاری انسانی و فیزیكی مطابق با نیازهای توسعه اقتصادی فراهم آورد.»
حال با توجه به تعاریف رشد و توسعه میتوان در تعریف توسعه اقتصادی گفت كه : توسعه اقتصادی، رشد اقتصادی همراه با تغییر و تحول كیفی است. به عبارتی دیگر توسعه اقتصادی ابعاد كمی و كیفی تغییر در متغیرهای اقتصادی را نه به صورت مكانیكی، بلكه به صورت ارگانیك در بر میگیرد.
فصل دوم : تعاریف توسعه اقتصادی درغرب در تعریف توسعه اقتصادی دو عامل نقش حیاتی دارد: 1- مكاتب فكری 2- جغرافیای زندگی اقتصاد دان و جامعه شناسی كه میخواهد توسعه را تعریف كند، به این معنا كه اولویت اول هر كشور در نظر این اقتصادان در چیست؟ اما درباره مكتب فكری و نقش اساسی آن در تعریف توسعه و اختلاف تعاریف آن، تنها به ذكر سه مكتب اكتفا میكنیم.
الف – توسعه سرمایه داری در این مكتب از دیدگاه جامعه شناسانه، توسعه به معنای گذر از سنت به تجدد و از دیدگاه اقتصادی یعنی رشد اقتصادی و از دیدگاه سیستمی یعنی فرایند تحولی بنیادین در سطح نهادهای اجتماعی.( ) اهداف این مكتب براساس فردگرایی اخلاقی، كسب لذت و خوشی بیشتر است و به این ترتیب هدف اصلی این مكتب رشد بیشتر اقتصادی است و گذر از سنت به تجدید و تحول بنیادین در نهادهای اجتماعی نیز در جهت رشد اقتصادی بیشتر است.
ب – توسعه از دیدگاه اقتصاددانان نئولیبرال همانطور كه سرمایه داری صنعتی اروپا در قرن نوزدهم به تدریج به سرمایهداری ارشادی تبدیل شد، مفهوم توسعه نیز بنا به تعریف مایكل تودارو به «جریانی چند بعدی تبدیل شد كه مستلزم تغییراتی اساسی در ساخت اجتماعی، طرز تلقی باورهای عامه مردم و نهادهای ملی و نیز تسریع رشد اقتصادی، كاهش نابرابریها در ریشه كن كردن فقر مطلق است و به عبارت دیگر توسعه به معنای ارتقاء مستمر كل جامعه و نظم اجتماعی به سوی زندگی بهتر و یا انسانیتر است.»
این تعریف برخلاف تعریف اول كه فقط رشد اقتصادی را هدف گرفته بود. كاهش نابرابریها و ریشه كن كردن فقر مطلق و به عبارت دیگر توزیع نسبتاً عادلانه درآمدها را نیز مدنظر قرار داده و پرورش انسانهای آگاه در عالم و متخصص برای اعتماد به نفس داشتن و به خود متكی بودن از جنبههای مادی زندگی را یكی از اهداف خود قرار داده است.
ج- تعریف اومانیستی و اصالت انسانی هر چند مردم به عنوان یكی از اهداف خود، خواهان درآمد بیشتر هستند، اما بدستآوردن پول تمامی زندگی افراد جامعه بشری نیست، حتی ملت های صنعتی نیز فهمیدهاند كه درآمدهای بالا و به خود متكی بودن از جنبههای مادی زندگی نمیتواند مانعی در مقابل گسترش فرایند، مسائلی چون مصرف مواد مخدر، الكلیسم، ایدز، بی خانمانی و جنایت باشد.
از طرف دیگر برخی از كشورهای كم درآمد نشان دادهاند چنانچه منابع در دسترس با مهارت در جهت توسعه قابلیتهای انسانی مصرف شود، میتوان به سطوح بالایی از ارزشهای انسانی دست یافت. به این دلایل و این دلیل كه مردم ثروت واقعی ملتها هستند و هدف بنیادین توسعه، خلق شرایطی است كه امكان یك زندگی طولانی، همراه با سلامتی و خلاقیت را برای مردم فراهم سازد، تعریف نوینی از توسعه در سال 1990 در نخستین گزارش برنامه عمران ملل متحد درباره دستاوردهای انسانی توسعه ارائه شد.
در این گزارش به تعریف انسانی از توسعه با عناصر ذیل اشاره شده است: «توسعه انسانی روندی است كه طی آن امكانات مردمان گسترش مییابد. اساسی ترین امكانات عبارتند از : داشتن زندگی طولانی و توأم با سلامتی، فراگرفتن دانش و برخورداری از سطح زندگی مناسب. امكانات ثانویه عبارتند از : آزادی سیاسی، رعایت تضمین شده حقوق بشر و حفظ عزت نفس.
در این الگوی توسعه انسانی چهار عنصر اساسی به چشم میخورد كه عبارتنداز: 1- بهره وری: مردم باید قادر شوند سقف بهرهوری خود را ارتقاء بخشند و در فرآیند درآمد زایی و اشتغال جبرانی، مشاركت فعال داشته باشند. براساس این معنا، رشد اقتصادی یكی از زیرمجموعههای الگوی توسعه انسانی است.
2- برابری : مردم باید از شانس مساوی برای دسترسی به فرصتها برخوردار باشند. موانع موجود بر سر راه فرصتهای اقتصادی و سیاسی باید به گونهای برطرف شود كه مردم بتوانند ضمن مشاركت در این فرصتها، ا ز منابع آنها نیز بهره مند شوند.
3- پایداری: دسترسی به فرصتها نه تنها برای نسلهای حاضر كه برای نسلهای بعدی هم باید تضمین شود و جهت نیل به این مهم، هر نوع سرمایه فیزیكی، انسانی و زیست محیطی باید ذخیره سازی و جبران شود.
4- توانمندسازی: توسعه باید توسط مردم صورت گیرد، نه برای مردم از این رو، مردم باید در جریان تصمیمات و فرآیندهایی كه زندگی آنان را شكل میدهند، مشاركت تام داشته باشند.( )» فصل سوم – تئوریهای توسعه اقتصادی ازد یدگاه اندیشمندان الف – آدام اسمیت
ادامه خواندن مقاله بررسي تطبيقي مباني نظري توسعه اقتصادي در غرب با قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران
نوشته مقاله بررسي تطبيقي مباني نظري توسعه اقتصادي در غرب با قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:12 am
nx دارای 83 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
گزارش کار اموزی تأسیس شركت حسابرسی
فصل اول : حسابرسی تعریف حسابرسی: حسابرسی عبارتست از رسیدگی و اظهار نظر نسبت به اسناد، مدارك، دفاتر و اطلاعات مالی مؤسسات توسط شخصی مستقل از مسئولیت تهیه و تنظیم آن. به عبارت دیگر حسابرسی عبارتست از رسیدگی به صورتهای مالی واحد تجاری به توسط حسابداران مستقل است حسابرس شامل بررسی و تحقیق در مورد ثبت های حسابداری و سایر مداركی است كه صورتهای مالی متكی به آنها است.
وضعیت قانونی حرفه حسابرسی:در اكثر كشورها ضرورت انجام حسابرسی واحدهای اقتصادی در قوانین پیش بینی شده غالباً حرفه حسابرسی مستقل نیز با وضع مقررات خاصی بوجود آمده است. و در این كشورها انجمنهای حرفه ای حسابداری و حسابرسی انتخاب و حسابرسان مستقل نظارت بر امور حرفه ای آنان را برعهده دارند، غالب نقاط یكی از مهمترین وظایف این انجمنها تدوین و تصویب اصول و موازین حسابداری و حسابرسی می باشد.
در ایران در شرایط فعلی قانونی كه واحدهای اقتصادی را بطور عام ملزم به داشتن حسابرسی كند وجود ندارد ولی در شركتهای سهام عام و خاص موظف به داشتن یك یا چند بازرس می باشند.
از سال 1362 مجلس شورای اسلامی تأسیس سازمانی دولتی با نام حسابرسی را تصویب كرد و وظایفی را برعهده آن گذاشت كه در این سازمان در سال 1366 تأسیس شد و امروزه مشغول انجام فعالیتهای حسابرسی و وظایفی كه به عهده اش گذاشته شده میباشد.
سیاست ملی مانند توسعه منابع انرژی ، كنترل تورم و افزایش اشتغال مستقیماً به كیفیت اندازه گیری فعالیتهای اقتصادی و ارتباط این اطلاعات متكی است. استانداردهای حسابداری و گزارشهای مالی قابل اعتماد، فاكتورهای كلیدی برای تعقیب اهداف اقتصادی هر اجتماعی هستند.
دلیل بكارگیری مؤسسه حسابرسی برای اظهار نظر در مورد صورتهای مالی، تضاد منافعی است كه ممكن است بین واحد تجاری كه صورتهای مالی را تهیه می كند و آن افرادی كه صورتهای مالی را مورد استفاده قرار می دهند وجود داشته باشد.
تشخیص مسئولیت حسابداران مستقل در مقابل اشخاص ثالث منجر به تشكیل انجمن حسابداران خبره؛ در یك قرن پیش در اسكاتلند و انگلیس شد.
مؤسسات حسابرسی:امروزه تعداد زیادی از حسابرسان مستقل اقدام به تأسیس مؤسسات حسابرسی مینمایند، مؤسسات مزبور از نظر حجم و گستردگی عملیات هماهنگ و یكسان نیستند. برخی فقط با همكاری 2 تا 7 نفر شریك ( حسابرسان مستقل) تشكیل می شوند و بعضی دیگر شامل 2 تا 7 نفر شریك اصلی و صدها كارمند و شعب متعدد می باشند كه در شهرهای بزرگ دنیا پراكنده است.
در حال حاضر كشور ایران قسمت اعظم خدمات حسابرسی توسط موسسات حسابرسی بخش دولتی انجام می پذیرد ، علاوه بر مؤسسات دولتی تعدادی مؤسسه حسابرسی كوچك نیز در بخش خصوصی به این امر اشتغال دارند.
مسئولیتهای كاركنان حرفهای خصلتهای انسانی چون لیاقت، قضاوت و قدرت تصمیم گیری ، و درستكاری كاركنان، بزرگترین سرمایه یك مؤسسه حسابرسی است. كاركنان حرفهای یك مؤسسه حسابرسی بطور معمول عبارتند از شركاء ، مدیران، سرپرستان و كمك حسابرسان.
– شركاء : مسئولیت اصلی شركا، در تماس بودن با صاحبكاران است. گفتگو با صاحبكاران در مورد هدفها و دامنه رسیدگی، حل وفصل اختلاف نظرهایی كه ممكن است درباره نحوه انعكاس اقلام در صورتهای مالی پیش آید و شركت در مجامع عمومی صاحبكار به منظور پاسخگویی در مورد سئوالات مربوط به صورتهای مالی یا گزارش حسابرسی از جمله تماسهای یك شریك با صاحبكار است.سایر مسئولیتهای یك شریك عبارت است از استخدام كارمندان جدید ، سرپرستی و نظارت كل بر كاركنان حرفه ای، بررسی نهایی كاربرگها و امضای گزارشهای حسابرسی.
– مدیران : در مؤسسات حسابرسی بزرگ ، بیشتر وظایفی را كه شركای موسسات حسابرسی كوچك انجام می دهند به عهده مدیران یا سرپرستان است. یك مدیر ممكن است همزمان مسئولیت نظارت بر دو یا چند كار حسابرسی را داشته باشد.
بررسی كار برگها و تبادل نظر با اعضای تیم رسیدگی و صاحبكار دربار مسایل حسابداری كه ممكن است حین رسیدگی پیش آید از جمله موارد نظارت مدیر است. مسئولیت تعیین روشهای رسیدگی برای هر حسابرسی و اعمال استانداردهای اجرای عملیات به عهده مدیر است. مدیران اغلب مسئول گردآوری اطلاعات لازم برای ارسال صورتحساب برای صاحبكاران وصول آن می باشند.
– سرپرستان: سرپرست تیم رسیدگی كسی است كه صلاحیت برنامه ریزی و اجرای یك رسیدگی را دارد و گزارش حسابرسی آن را برای تایید مدیر و شریك، تنظیم می كند. سرپرست در اجرای هر حسابرسی، بیشتر كارهای حسابرسی را با توجه به ارزیابی خود از توان هر یك از كمك حسابرسان نسبت به اجرای بخش خاصی از كار، بین آنان تقسیم می كند.
یك فارغ التحصیل خوب دانشگاهی در رشته حسابداری می تواند ظرف دو تا سه سال، یا حتی كمتر از كمك حسابرسی به سرپرستی ارتقا یابد.
– كمك حسابرسان : اولین سمت یك فارغ التحصیل دانشگاهی در بدو ورود به حرفه حسابرسی، كمك حسابرس است. كمك حسابرس معمولاً به وظایف گوناگونی گمارده می شود تا از توان تجزیه و تحلیل و پیشرفت آنان به نحوی كامل استفاده شود.
بدیهی است برای انجام هر كار حسابرسی مقداری كارهای روزمره وجود دارد كه باید انجام شود. اما فارغ التحصیلان دانشگاهی كه آموزش كافی در زمینه حسابداری دارند نباید تصور كنند پس از ورود به حرفه، برای مدتهای طولانی به این گونه وظایف گمارده خواهند شد.
فصل دوم : اصول و رفتار حرفه ای حسابرسان1- اصل استقلال و بی طرفی 2- اصل رازداری 3- اصل افشاء حقایق 4- اصل منع تبلیغ 5- اصل اهمیت
اصول رفتار حرفه ایمجموعه اصول اخلاقی و فنی مربوط به كار است كه در بسیاری از حرفه ها از جمله حرفه پزشكی و وكالت و حرفه حسابرسی وجود داشته و اجرای آنها برای كلیه اعضاء حرفه های مذكور الزامی است.
1- اصل استقلال و بی طرفی منظور از اصل استقلال و بی طرفی یكی این است كه حسابرس باید واقعاً مستقل و بی طرف باشد و دیگر اینكه باید عمل او از نظر اشخاص ثالث بی طرفانه تلقی و تشخیص داده شود. حسابرسان مستقل نه تنها باید در انجام وظیفه حرفه ای خویش در حفظ استقلال و بی طرفی خود بكوشد بلكه باید از كلیه اعمالی نیز كه ممكن است در نظر ثالث به استقلال و بی طرفی آنان خدشه وارد سازد خودداری ورزند.
مواردی كه استقلال حسابرس را خدشه دار می كند : 1- منافع مالی در واحد صاحبكار حسابرسی. 2- منافع مالی مستقیم وغیرمستقیم. 3- رابطه استخدام قبلی با صاحبكار. 4- منافع بستگان حسابرس.
2- اصل رازداری:حسابرس مستقل نباید اسراری را كه بین آنان وصاحبان كار وجود دارد فاش سازند. ضرورت كار حسابرس ایجاب می كند كه از امور و اسناد و اوراق مالی محرمانه مؤسسه مورد رسیدگی اطلاع حاصل كند. چنانچه حسابرسان در حفظ این اسرار كوشش نكند اعتماد صاحبان كار و عامه مردم از وی سلب خواهد شد.
3- اصل منع تبلیغ: به منظور حفظ موقعیت و منزلت حرفه حسابرسی در جامعه حسابرسان بایستی از اقدام به تبلیغ برای جلب كار خودداری نمایند. اصل منع تبلیغ در بسیاری از حرفه های معتبر مانند پزشكی و وكالت كم و بیش رعایت می شود و به همین جهت انجمنهای بین المللی حسابرسی مقررات دقیق در منع تبلیغ توسط اعضاء خود وضع نموده اند و به طوری كه حسابرس و یا مؤسسات حسابرسی حق ندارند تغییر آدرس ،تلفن یا شركاء خود را با حروفی در شتر و یا جالب توجه تر از مطالب متن در جراید منتشر نمایند.
4- اصل افشاء حقایق: به موجب این اصل حسابرس باید آنچه كه لازم است به اطلاع صاحبان دستگاه مورد رسیدگی وسایر افراد ذینفع برساند و كلیه حقایق را بازگو نماید. این امر بایستی در درجه اول از طریق یادداشتهای پیوست صورتهای مالی كه توسط دستگاه مورد رسیدگی تهیه می شود انجام گیرد. در غیر اینصورت حسابرس موظف است مطالب لازم را در گزارش خود به اطلاع افراد ذینفع برساند. باید توجه داشت كه انجمن های حرفه ای حداقل مطالبی را كه باید در صورتهای مالی و یادداشتهای پیوست افشاء شود را تعیین كرده اند.
5- اصل اهمیت : به موجب این اصل حسابرس در رسیدگی های خود و نیز در رعایت اصول و موازین حسابداری و حسابرسی با توجه به اهمیت نسبی موضوع عمل می كند.
فصل سوم : با مسئولیت محدودبخش یك تعریف شركت شركت با مسئولیت محدود، شركتی است كه بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشكیل شده و هر یك از شركاء بدون اینكه سرمایه سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایه خود در شركت مسئول قروض و تعهدات شركت است.
(ماده 94 ق ت) در اسم شركت باید عبارت ( با مسئولیت محدود) قید شود و همچنین اسم شركت نباید متضمن نام هیچ یك از شركاء باشد و الا شریكی كه اسم او در اسم شركت قید شده در مقابل اشخاص ثالث حكم شریك ضامن را در شركت دارد.
خصوصیات شركتالف – حقوق و تعهدات شركت: هر شریك به میزانی كه سهم الشركه دارد می تواند سهم الشركه خود را با رعایت شرایط مندرج در مواد ( 102 و 103 ق ت ) به شخص دیگری ان
ادامه خواندن مقاله گزارش کار اموزي تأسيس شركت حسابرسي
نوشته مقاله گزارش کار اموزي تأسيس شركت حسابرسي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:14 am
nx دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
تأثیر یاددهی مهارت های اداره و كنترل رفتار به مادران مضطرب دارای كودكان پیش دبستانی مبتلا به گوشه گیری- بازداری
چكیده این پژوهش به منظور بررسی تاثیر یاددهی مهارتهای اداره و كنترل رفتار بر كاهش اضطراب مادران دارای كودكان مبتلا به گوشهگیری- بازداری انجام شده است.
جامعه آماری در این تحقیق كلیه كودكان پیش دبستانی مبتلا به گوشهگیری- بازداری شهرستان اصفهان و والدین آنها در سال تحصیلی 83 ـ 1382 بوده است . شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی خوشهای انجام گرفت . برای اجرای تحقیق ، از بین مهد كودكهای شهر اصفهان 2 مهد كودك به صورت تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه رفتاری كودكان پیش دبستانی ، كودكان مبتلا به گوشهگیری- بازداری مشخص شدند .
سپس آزمون اضطراب كتل برای مادران این كودكان اجرا شد . 32 نفر مادران مضطرب به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند . متغیر مستقل ، آزمون مادران بر روی گروه آزمایش اعمال شد . پس از اتمام آموزش مجدداً از دو گروه آزمایش و گواه آزمون اضطراب كتل انجام گرفت .
دادههای حاصل از این پژوهش با روش تحلیل كواریانس و ضریب همبستگی پیرسون و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفتند . نتایج نشان داد بین گروه تحت آموزش و گروه گواه بعد از ملاحظه آموزشی تفاوت معنی داری (01/0 وجود دارد . همچنین نتایج تحقیق نشان داد بین اضطراب مادران و سن آنها تفاوت معنی داری (01/0 وجود ندارد .
كلید واژه: مهارت های اداره و كنترل رفتار، اضطراب. كودكان پیش دبستانی، اختلال رفتار
مقدمهبدون شك سالهای اول زندگی آدمیمهمترین و مؤثرترین سالهای زندگی اوست . سالهایی كه در آن شخصیت شكل میگیرد . بسیاری از خصایص و فضایل نیكو یا صفات و رذایل ناپسند در همین زمان در وجود انسان نقش میبندد . در چنین سالهای حساسی مادران بعنوان اولین مربی كودك در تربیت و چگونگی رفتارهای او مهمترین نقش را دارا هستند .
حل مسائل اجتماعی ، قبول پیامدهای بدرفتاری ، بیان عواطف ، واكنشهای مناسب نسبت به شكست معمولاً قسمتی از خزانه رفتاری یك كودك مبتلا به گوشهگیری- بازداری نیستند .
به علت نقایصی كه در رفتارهای سازشی ـ اجتماعی این كودكان وجود دارد . مكرراً مشكلاتی را در كلاس و دیگر محیطهایی كه آنها باید شركت كنند تجربه میكنند . این كودكان ممكن است در آشنا شدن با دیگران ، شروع و خاتمه مكالمات ، شركت در بازیهای مناسب سن ، معذرت خواهی كردن ، مشكل داشته باشند .
امكان دارد آنها در موقعیتهای مختلف قادر نباشند احساسات قوی خود مانند قاطعیت و ابراز وجود را نشان دهند . نظریههای مختلفی درباره علت گوشه گیری- بازداری وجود دارد . از دیدگاه روانكاوی فرآیندهای نیمه هشیار ، غریزهها ، تجربیات آسیب زای اولیه علت گوشهگیری- بازداری است .
طبق نظریه رفتارگرایی ، گوشه گیری و كمرویی ، رفتارهای ناسازگارانهای هستند كه فراگرفته شده یا به علت عدم موفقیت در فراگرفتن رفتارهای سازگارانه به وجود آمده اند. از دیدگاه زیست شناختی رفتارهای غیر عادی بوسیله مواد شیمیایی خاصی ، ناهنجاریهای مغزی ، جراحات یا بی نظمیكروموزومی ایجاد میشوند . در دیگاه جامعه شناختی ـ بوم شناسی ، رفتارهای غیر عادی بوسیله یكسری تعاملات و تبادلات با دیگر افراد به وجود میآید .
مادران نسبت به گوشه گیری و كمرویی كودكانشان نگران و مضطرب میشوند و سعی میكنند كه اینگونه رفتارها را اصلاح كنند . بسیاری از مادران فرزندانشان را به دلیل گوشه گیری و كمرویی و ناسازگاریهایشان سرزنش و تنبیه میكنند به این ترتیب آنها اغلب وضع را از آنچه كه هست بدتر میكنند .
مطالعات متعدد نشان میدهد كه تعداد زیادی از كودكان مبتلا به گوشه گیری و بازداری كودكانی هستند كه با آنها به صورت تحقیرآمیز رفتار شده است . آشفتگی دایمی، عصبانیت آنی و تشویش آمیز ناشی از داشتن فرزند گوشه گیر و كمرو مادران را به خشونت وادار میكند .
برخی مادران ، رفتارهای گوشه گیرانه فرزندشان را تحمل نمیكنند بنابراین مسئولیت استرس و ناكامی از تربیت یك كودك گوشه گیر و كمرو میتواند رابطه مادر و كودك را كه گاهی از پیش ناپایدار است ، ناپایدارتر كند . (وندرزندن ، ترجمه گنجی ، 1377) . اگر مادران بتوانند به علل نگرانیهای خود در مورد مشكلات كودكانشان پی ببرند ، خیلی راحت تر میتوانند مشكلات بوجود آمده را حل نمایند . بدون آنكه موجب رنجش خود و فرزندشان شوند .
روشهای درمانی مختلفی برای درمان كودكان مبتلا به گوشه گیری- بازداری وجود دارند. بازی درمانی، رفتار درمانی ، خانواده درمانی ، درمان رفتاری ـ شناختی . بهترین روش درمانی، آموزش تدبیر براساس رفتار درمانی به مادران در برخورد با كودكان مبتلا به گوشهگیری- بازداری است. تأكید اصلی روی رفتار به صورتی كه در زمان و مكان حاضر قابل مشاهده است ، میباشد .
و هدف رفتار درمانی آن است كه رفتار مذبور را در جهت تطابق و سازگاری تغییر دهد (مهریار ، 1369) . با استفاده از تكنیكهای رفتاری مانند پاداشها ، امتیازها ، تحسین و توجه ، سیستمهای تقویت ژتونی ، قرار داد مشروط و دیگر سیستمهای انگیزشی به كودكان كمك میكنند تا درگیر رفتارهای طبیعی و سازشی شوند .
همچنین برای كاهش رفتارهای نامطلوب كودكان ، میتوان از تكنیكهای رفتاری مانند كاهش پاداشها و امتیازها ، بی توجهی به رفتار كودك و در ناحیه محروم قرار دادن كودك استفاده شود .
آیبرگ و همكارانش (1998) در تحقیقی تأثیر آموزش مادران دارای كودكان مبتلا به مشكلات رفتاری را در كاهش مشكلات رفتاری آنها بررسی كردند . در این تحقیق به والدین چگونگی ایجاد یك ارتباط گرم و صمیمیرا با كودك ، روشهای تحسین كودك و نادیده گرفتن رفتارهای نامطلوب كودك به والدین آموزش داده شد .
همچنین والدین چگونگی شكل گیری رفتار كودك و تغییر رفتار را آموزش دیدند . نتایج تحقیق نشان داد كه مشكلات رفتاری كودكان به طور معنا داری كاهش یافته است . در تحقیق پنكوس و چوئت (2002) تأثیر آموزش مادران دارای كودكان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی بررسی شد .
بعد از آموزش مادران گزارش دادند كه اختلال اضطراب جدایی كودكان كاهش یافته و رابطه آنها با كودكشان نزدیك تر و صمیمیتر شده است . آناستوپولوس و همكاران (1992) تحقیقی درباره آموزش مادران در برخورد با فرزندانی كه اختلال بیش فعالی همراه با نقص توجه داشتند ، انجام دادند . در این تحقیق 19 مادر كه فرزندان آنها دارای بیش فعالی همراه با نقص توجه بودند از آموزشهای ویژه استفاده كردند .
این آموزش در 9 جلسه برنامه ریزی شده بود و محور آموزش برتخفیف تنیدگی های مادران بر اساس گزارشهایی كه مادران از بهبود وضعیت فرزندانشان داشته اند بوده است . نتایج بدست آمده در مقایسه با گروه گواه تفاوت معناداری را نشان میدهد .
مندلونیز3 و همكاران (2001) در تحقیقی تأثیر درمانهای رفتاری ـ شخصیتی در مورد اضطراب ، افسردگی و روشهای مقابله در كودكان سنین مدرسهای (سنین 12 ـ 7) بررسی كردند . در این تحقیق مادران و فرزندشان به طور تصادفی در یكی از سه گروه درمانی قرار گرفتند .
گروه درمان مادران و كودك ، گروه درمان مادران ، گروه درمان كودك. نتایج نشان داد كه همه گروههای درمانی مؤثر بوده است ، اما كودكانی كه گروه درمانی مادران و كودك و گروه مادران بودند از روشهای مقابلهای بهتری استفاده میكردند .
تحقیقات فودهند4 (1980) در رابطه با كودكان اختلات رفتاری نشان داد كه اختلالات رفتاری در كودكان با الگوهای كلامی مادران رابطه دارد و زمانیكه مادران از كلمات مثبت و پاداشهای شفاهی استفاده میكردند ، مشكلات رفتاری كودكان به میزان زیادی كاهش مییافت . (نقل از نلسون و ایزرائل 5 ، ترجمه منشی طوسی ، 1378) و به دنبال آن اضطراب مادران كمتر میشد (راپی6 و همكاران، 2005).
در تحقیقی فرگوسن7 و همكاران (1999) رابط بین سن مادر و پی آمدهای روان شناختی آن را در سالهای اولیه نوجوانی مورد بررسی قرار دادند . نتایج تحقیق نشان داد كه بچههای مادران كم سن و سال 5/1 تا 5/8 بار بیشتر از فرزندان مادران حدود 30 سال در خطر آسیبهای اجتماعی قرار میگیرند .
با توجه به اهمیت سلامت روانی مادران و تأثیر آن در برخورد آنها با فرزندشان، این پژوهش در جهت نشان دادن تأثیر مهارت های اداره و كنترل رفتار بر كاهش اضطراب مادران دارای كودكان پیش دبستانی دچار گوشه گیری- بازداری به قرار زیر مورد بحث قرار میگیرد.
آموزش مهارت های اداره و كنترل رفتاری به مهارت هایی اشاره دارد كه در آن مادران آموزش می بینند تا به گونه ای دیگر با كودك تعامل كنند. آموزش بر این نظر كلی استوار است كه رفتار مشكل دار به طور غیرعمد ایجاد میشود و از طریق تعاملات غیرانطباقی مادران در خانه استمرار می یابد.
در واقع تحقیقات نشان داده اند كه مادران دارای كودكان دچار گوشه گیری- بازداری درگیر اعمال متعدد ناخواسته ای میشوند كه اختلالات اضطرابی را در آنها افزایش میدهد و ظهور رفتار جامعه پسند را مانع میگردد (پاترسون ، 1982) این اعمال، تقویت غیرعمدی و مستقیم رفتار مشكل زا، استفاده مكرر از دستورات و عدم تقویت رفتارهای اجتماع پسند را دربرمی گیرد.
آموزش مهارت های اداره و كنترل رفتار مادران الگوهای تعاملات بین مادران و كودك را تغییر میدهد به طوری كه به جای رفتارهای اضطرابی و پرخاشگرانه، رفتارهای اجتماع پسند و مناسب در درون خانواده به طور مستقیم افزایش می یابد.
اگر چه روشهای مختلفی برای آموزش مهارت های اداره و كنترل رفتار والدین وجود دارد، اما میتوان ویژگیهای مشتركی را برای آنها شناسایی كرد. نخست اینكه، درمان اساساً با مادران انجام میشود كه از روشهای متعددی در خانه استفاده می كنند. معمولاً مداخله مستقیمی توسط درمانگر برای كودك وجود ندارد. دوم، مادران آموزش می بینند تا رفتارها را به طرق جدید شناسایی، تعریف و مشاهده كنند. برای ارائه پیامدهای تقویت یا تنبیه و ارزیابی اثربخشی برنامه، مشخص كردن دقیق مشكل ضروری است.
سوم اینكه، جلسات آموزش و مداخله، اصول یاد گیری اجتماعی و شیوه هایی كه از این اصول پیروی می كنند را شامل میشود. از جمله تقویت (مثلاً، استفاده از تحسین اجتماعی و ژتون ها یا امتیازات در قبال رفتار اجتماع پسند) ، تنبیه خفیف (مثلاً ، استفاده از محروم كردن از تقویت، كاستن از امتیازات)، مذاكره و قرارداد وابستگی، چهارم، جلسات برای والدین فرصتی را فراهم میكند تا ببینند كه فنون چگونه اجرا می شوند، استفاده از فنون را تمرین و برنامه های اصلاح رفتار را مرور كنند.
هدف آنی برنامه، رشد مهارتهای خاص در مادران است. این هدف معمولاً با تربیت مادران به بهره گیری از مهارت های اداره و كنترل خود در رفتارهای نسبتاً ساده كه میتوان آنها را به آسانی مشاهده كرد و در شبكه تعاملات تحریك كننده (مثل، تنبیه، تعارض خواسته ها، تعاملات قهری) قرار نمی گیرند. آموزش مهارت های اداره و كنترل رفتار به این فرض استوار است كه به همان اندازه كه مادران كفایت بیشتری كسب می كنند،
میتوان برنامه را برای كودكانی كه دارای رفتارهای مشكل زا هستند و در حوزه های دیگر (مثلاً، رفتار در مهدكودك) مشكل دارند، استفاده كرد (كراتوچویل ، موریس2، ترجمه محمدرضا نائینیان و همكاران، 1378، ص 307)
اثربخشی آموزش مهارتهای اداره و كنترل رفتار از نظر سن و شدت بد كاركردی (كازدین3، 1985) حائز اهمیت است. طی چند مطالعه كنترل شده معلوم گردید كه بیش از 200 خانواده كه دارای كودكان اساساً پرخاشگر در سنین 3 تا 12 سال بودند و جهت درمان سرپایی ارجاع شده بودند، در ضمن آموزش والدین شان، بهبودهای بارزی در رفتار كودكان از یك طرف و كاهش اضطراب در مادران از طرف دیگر گزارش شده است. آموزش مدیریت رفتار مادران در تحقیقاتی كه توسط پاترسون،
چمبرلین4 و رید5 1993، والتر6، گیلمور7، 2003) انجام شده است نشان داده اند كه به نسبت انواع روان درمانی مبتنی بر خانواده برتری دارند. آموزش مهارت های اداره و كنترل رفتار مادران، رفتارهای فشارآور و اضطراب زا آنان را به سطح رفتار بهنجار همسالانشان كه دارای كاركرد مناسبی هستند رسانده است. (گریست و فورهند 2000).
بهبودها اغلب تا یكسال پس از آموزش آشكار هستند و تأثیر كاهش اضطراب مادرانی كه آموزش های مهارت های اداره و كنترل رفتار را دیده اند باعث میشود درمان كودكان نافرمان آنان تا 5/4 سال بعد مشهود باشد (بام2 و فورهند 2001).
ویژگیهای متعدد آموزش و والدینی كه در جلسات آموزش شركت می كنند بر پیامد آموزش و درمان تأثیر می گذارند. در سال های مختصر و محدود از نظر زمانی (مثلاً، كمتر از 10 ساعت) احتمالاً در جمعیت های بالینی اثر كمتری دارد. اثرات قابل ملاحظه و مداوم در برنامه های آموزش مهارت های مدیریت مادران از 10 تا 50 ساعت، قابل مشاهده است (كازدین، 1985).
نگرش به اهمیت سلامت روان مادران و تأثیر آن در برخورد آنها با فرزندان مبتلا به گوشه گیری- بازداری و یافته های پژوهش های مختلف كه نشان میدهد نقش اموزش به مادران دارای كودك دچار گوشه گیری- بازداری مؤثر است. برای این پژوهش فرضیهی زیر تدوین شده است:یاددهی مهارت های اداره و كنترل رفتار بر كاهش اضطراب مادران دارای فرزند دچار گوشه گیری- بازداری مؤثر است. از این رو ممكن است “بین میزان اضطراب گروه آزمایش و گروه كنترل پس از اجرای آموزش تفاوت معنی داری” مشاهده شود ، علاوه بر آن به عنوان یك فرضیه فرعی احتمال دارد بین سن و اضطراب مادران ارتباط معنی داری وجود داشته باشد . بدین ترتیب در اینجا دو فرضیه پژوهشی قابل تأمل به نظر می رسد.فرضیه اول: بین میزان اضطراب گروه مادران تحت آموزش (آزمایش) و گروه مادران گواه بعد از آموزش تفاوت معنی داری وجود دارد.فرضیه دوم: بین میزان اضطراب مادران دارای كودكان دچار گوشه گیری- بازداری با سن آنها (قبل از آموزش) رابطه معنی داری وجود دارد.روش پژوهش روش پژوهش تجربی واقعی است و نوع طرح ، پیش آزمون پس آزمون با گروه كنترل برابر است در این تحقیق نمونهها از طریق جایگزینی تصادفی در گروههای گواه و آزمایش قرار گرفته اند و متغیر مستقل در مورد گروه آزمایش اعمال شد و تاثیر آن در متغیر وابسته مشاهده گردید . پس آزمون متغیر مستقل پیش آزمون انتخاب تصادفی T2 T1 R گروه كنترلT2 X T1 R گروه آزمایش
جامعه آماری و شیوه نمونه گیریجامعه آماری مورد نظر در این پژوهش شامل كودكان پیش دبستانی (سنین 4 تا 6 سال) دچار رفتارهای گوشه گیری- بازداری و مادران آنها در شهرستان اصفهان سال83 ـ 82 بودند. به منظور نمونه گیری در این تحقیق از بین مهد كودكهای شهرستان اصفهان دو مهد كودك بطور تصادفی خوشهای انتخاب شدند .
برای انتخاب گروه نمونه در ابتدا بر اساس گزارشهای مهدكودك و برای اطمینان بیشتر ، از پرسشنامه رفتاری كودكان پیش دبستانی ، كودكان دچار رفتارهای گوشهگیری- بازداری مشخص شدند . سپس میزان اضطراب مادران این كودكان توسط آزمون اضطراب كتل اندازه گیری میشد . 32 نفر از افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی 16 نفر و گواه 16 نفر قرار گرفتند .
ابزار پژوهشابزار تحقیق مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون اضطراب كتل ، پرسشنامه رفتاری كودكان پیش دبستانی (PBCI) و پرسشنامه ویژگیهای جمعیت شناختی بودند . 1 ـ آزمون اضطراب كتل : در این پژوهش از آزمون اضطراب كتل برای تعیین میزان اضطراب استفاده شده است . این آزمون را میتوان در هر دو جنس و در اكثر فرهنگ ها بكار بست. مقیاس نه تنها مختص یك تشخیص است بلكه برای ترسیم نمودار تحول بیمار بكار می رود،
چه میتوان آن را پس از یك هفته یا بیشتر مجدداً بكار بست بدون اینكه آزمودنی بخش مهمی از پاسخ های گذشته خود را به یاد آورد (كراز، ترجمه منصور و دادستان، 1381) و آزمون كتل 40 سؤال دارد.
20 سؤال اول، اضطراب پنهان و 20 سؤال دوم (از 21 تا 40) اضطراب آشكار یا مرضی و كل سؤالات اضطراب كلی را نشان میدهد. مقیاس اضطراب كتل در سال 1368 توسط منصور و دادستان در آزمودنی های ایرانی هنجاریابی شده است. در این هنجاریابی 24894 آزمودنی مورد ارزیابی قرار گرفته اند
ادامه خواندن مقاله تأثير ياددهي مهارت هاي اداره و كنترل رفتار به مادران مضطرب داراي كودكان پيش دبستاني مبتلا به گوشه گيري- بازداري
نوشته مقاله تأثير ياددهي مهارت هاي اداره و كنترل رفتار به مادران مضطرب داراي كودكان پيش دبستاني مبتلا به گوشه گيري- بازداري اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 18, 2018, 12:16 am
nx دارای 53 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بررسی عوامل محیطی جغرافیایی و انسانی پارك چیتگر
منابع:1- مصاحبه با مدیریت پارك چیتگر جناب آقای آقاباشی2- استفاده از كتابهای توضیحاتی پارك چیتگر3- اینترنت مقدمه:مجموعهای كه پیش رو دارید ماحصل تلاش در جهت كسب اطلاعاتی در رابطه با مجموعهای فرهنگی- تفریحی- ورزشی پارك چیتگر است. علت محدود بودن اطلاعات در زمینهی این مكان به این دلیل است كه دسترسی كامل برای بررسی تمام جوانب موارد ذكر شده، واقعاً كار دشواری بود و مسئولین و كارگذاران این مجموعه هدف این بود كه بر روی محیطی باستانی- طبیعی،
جغرفیایی كار شود به این دلیل به محلهای مرتبط با این مسئله كه احتمال بی رقیب میتواند اطلاعاتی را در اختیارمان بگذارند (از قبیل سازمان میراث فرهنگی و پژوهشكدهی مردم شناسی و مصاحبه با آقای محب عل) سر زدیم اما متاسفانه هیچ كدام ما را در جهت ارائه موضوعی برای كار راهنمایی نكردند كه خوب مسلماً این نیز یكی از معضلات آموزشی و اداری مراكز دولتی و خصوصی برای دانشجویانی كه به دنبال تحقیقات خود و كسب اطلاعات بیشتر در جهت تحقق بخشیدن به اهدافشان هستند میباشد.
پس از مطالعه و چك كردن سایتهای مختلف در این رابطه با عنوان پارك چیتگر و زمینههای بسیاری كه در جهت آموزشی- فرهنگی- ورزشی داشت برخورد كردیم و تصمیم گرفته شد كه كار روی این مجموعه را كه به هر ترتیب قابل دسترسیتر از موضوعات دیگر بود آغاز كرد و كارمان را با مصاحبه با مسئول و مدیریت پارك آقای آقاباشی شروع كرد و ایشان در جهت دسترسی به منابعی در رابطه با جنبههای مختلف چیتگر سوق دادند و هدایت كردند و عكسهایی را در زمینهی نقشههای نقاط مختلف پارك و دیگر جوانب آن در اختیارمان قرار دادند كه البته بعضی از آنها به علت تخصصی بودن در محدودهی كار با جای نمیگرفت و از بررسی و پرسش در مورد آنها صرف نظر شد.
البته ذكر این نكته ضروری است كه موقعیت مكانی جغرافیایی پارك چیتگر جوری طراحی شده است كه به هر ترتیب مكانی امن و فاقد از هر گونه خطر نیست و این مسئله در بسیاری موانع كار ما را باشد مواجه میساخت در آخر گفتنی است شاید این مجموعه، مجموعهای غنی و كامل نباشد ولی میتوان متصور شد كه این بررسی مختصر و كوتاه می تواند به عنوان راهنمایی برای حداقل مكانی كه تاكنون از پارك چیتگر دیدن نكردهاند مورد استفاده قرار بگیرد. به امید آن كه موثر افتد.
آبرفتهای كنونی این بخش متشكل از جوانترین نهشتههای رودخانه با سیلابی است و در بستر رودخانه با سیلابی است و در بستر رودخانه، مسیلها پادگانه های آبرفتی، مخروط افكنههای جوان و كالها بر جای گذاشته شده است. دشت جنوب تهران از این آبرفت پوشیده شده است.
به طور كلی رسوبات در شمال تهران از رسوبات دانه درشت منفصل) قلوه سنگ، شنگرد شده بدون سیمان)، و در جنوب تهران رسوبات دانه ریز (سیلت و رس) تشكیل شده است، آبرفتهای كنونی كه اكثراً به صورت رسوبات منفصل هستند كاملاً نفوذپذیر بوده و مقاومت مكانیكی آنها نسبت به نقاط مختلف متفاوت است.
آزمایشات تجزیه شیمیایی برگ درختان تجزیه شیمیایی برگ گیاهان بهترین روش برای تعیین میزان عناصر موجود در گیاه و برآورد موادغذائی مورد نیاز آنها میباشد چرا كه نمو گیاهان از غلظت عناصر غذایی موجود در بافتها و برگها تبعیت میكند. از روی نتایج تحقیقاتی كه روی درختان اقاقیا (پهن برگ) و كاج (سوزنی برگ) انجام شده است
(جهاد تحقیقات آب و خاك، 1379)، میزان عناصر شیمیایی بدین شرح است: ازت: در برگ درختان كاج بین 0/97- 1/14 درصد و اقاقیا بین 3/1-4 درصد متغیر بوده است لذا باید گفت درختان اقاقیا كه یك گونه تثبیت كننده ازت میباشند به مراتب بیشتر از درختان كاج ازت را از خاك جذب و در برگها ذخیره كرده است. ازت موجود در گیاهان حداكثر سه درصد است كه در درختان كاج به حد ماكزیمم نرسیده است.
فسفر: در سوزنهای كاج بین 0/12- 0/23 درصد و در اقاقیا بین 0/12- 0/17 در صد نوسان دارد یعنی كاج با توجه به شرایط محیطی نسبتاً خشك كمی بیشتر از اقاقیا فسفر را در اندامهای هوایی خود ذخیره كرده است. مقدار متوسط فسفر در گیاهان حداكثر 0/5 درصد است كه در هر دو گونه به حد ماكزیمم نمیرسد.
پتاسیم: در كاج بین 0/63- 0/76 درصد و اقاقیا بین 0/76- 1/8 درصد نوسان بوده است یعنی اقاقیا نسبت به كاج پتاسیم بیشتری در اندامهای خود دارد. مقدار پتاسیم در گیاهان حداكثر 3 درصد است و در این دو گونه به حد ماكزیمم نمیرسد.
كلسیم: در برگ درختان كاج بین 1/54- 2/01 درصد و در اقاقیا بین 3/64- 4/76 درصد متغیر است، یعنی در اقاقیا به حد كافی وجود دارد. مقدار كلسیم در گیاهان حداكثر 4 درصد است و در كاج به ماكزیمم نمیرسد.
منیزیم: در كاج بین 0/23- 0/23 درصد و در برگ اقاقیا بین 0/38- 0/64 درصد نوسان دارد. مقدار متوسط منیزیم در گیاهان حداكثر 0/7 درصد است كه در هر گونه به حد ماكزیمم نمیرسد. آهن: در كاج بین 91-219 میلی گرم در كیلوگرم و در اقاقیا بین 230- 437 میلی گرم در كیلوگرم در نوسان است. مقدار متوسط آهن در گیاهان حداكثر 200 میلیگرم است كه در هر گونه ماكزیمم رسیده است.
منگنز: در برگ درختان كاج بین 34-58 میلیگرم در كیلوگرم و در اقاقیا بین 103/ 56 میلیگرم در كیلوگرم متغیر است. مقدار متوسط منگنز در گیاهان حداكثر 100 میلیگرم در كیلوگرم است و در كاج به ماكزیمم نمیرسد.
روی: در درختان كاج بین 24-33 میلیگرم در كیلوگرم و در اقاقیا حداكثر 100 میلیگرم در كیلوگرم است كه در هیچ یك از دو گونه به حد ماكزیمم نمیرسد. مس: در درختان كاج بین 4-5 میلیگرم در كیلوگرم و در اقاقیا بین 7-9 میلیگرم در كیلوگرم متغیر است. مقدار متوسط مس در گیاهان حداكثر 20 میلیگرم در كیلوگرم است كه در هر گونه به حد ماكزیمم نمیرسد.
در مجموع میانگین عناصر شیمیایی موجود در برگ اقاقیا بیشتر از درختان كاج بوده است. نتایجی را به شرح ذیل میدهد.
نتایج حاصله از تجزیه واریانس میانگین فاكتورهای فیزیك و شیمیایی خاك متاثر از نوع جنگل حاصله حاكی از این است كه نوع جنگلكاری اثر جدی روی فاكتورهای فیزیكی و شیمیایی خاك مثل عمق (كاج 7/44 و اقاقیا 7/75 سانتیمتر) و هدایت الكتریكی (برای كاج 1/14 و اقاقیا 0/9 میلیموهس برسانتیمتر مكعب) داشته و در مورد سیلت و شن اثر ضعیفتری دارد و روی درصد رس،
درصد رطوبت اشباع ، درصد مواد خنثی شونده، درصد كرین آلی و مواد آلی، درصد ازت كل، فسفر و پتاسیم قابل جذب تفاوت معنیداری نداشته است. گونه كاج دارای ریشههای عمیق نبوده و مواد غذایی را عمدتاً از اعماق خاك تامین میكند ولی اقاقیا دارای ریشههای عمیق نبوده و مواد غذایی را عمدتاً از اعماق خاك تامین میكند
ولی اقاقیا دارای ریشههای عمیق بوده و فعالیت زیادی در اعماق خاك دارد و اسیدهای آلی نیز ترشح میكند بنابراین گونه اقاقیا در جهت تغییرات عمیق خاك روئین موثر است و آنرا افزایش میدهد و در نتیجه ذخیره رطوبت در خاك هم بیشتر میشود و بستر مناسبی برای گیاهان زیر اشكوب فراهم میگردد
و اسیدیته خاك را نیز كمی بالا میبرد ولی گونه كاج اسیدیته خاك را كاهش داده و به حد خنثی رسانده است. مواد آلی خاك نیز كه از مهمترین خصوصیات خاك است. تحت تاثیر نوع جنگل قرار دارد یعنی با كاشت گونه كاج درصد كربن خاك بیشتر میشود. به هر صورت میتوان گفت محدوده مورد نظر از حیث حاصلخیزی و كمبود مواد آلی با مشكل جدی مواجه است.
باد: جهت اصلی باد نسبت به فصول مختلف تغییر میكند یعنی در فصول سرد (پاییز و زمستان) از غرب به شرق است و در فصول گرم از جنوب غربی به شمال شرقی میباشد. بادهای فصل سرد معمولا سرعت زیادی دارند در صورتی كه بادهای فصل گرم اغلب ملایم بوده و سرعت كمی دارند. در محدوده سایت نمیتوان خسارت جدی از جانب بادها متوجه درختان دانست با این حال در برخی نقاط پارك كج شدگی در درختان كاج به علت وزش باد بوده است.
بارش: بر اساس آمار ده ساله 1363 تا 1372 ایستگاه هواشناسی مهرآباد متوسط بارندگی سالیانه 242 میلیمتر میباشد. اكثر بارندگی ماهانه مربوط به اسفندماه 1370 با 1417 میلیمتر و حداقل آن مربوط به ماههای خرداد تا مهر است كه بارندگی انجام نشده است. حداكثر بارندگی سالانه در سال 1366 با 2898 میلیمتر و حداقل آن در سال 1368 با 1663 میلیمتر بوده است. بیشترین روزهای بارندگی ماهانه در سالهای فوق در مهر ماه 1363 با 17 روز بارندگی اتفاق افتاده است.
تاج پوشش: مطالعات انجام شده نشان میدهد كه مقدار متوسط تاج پوشش در ردیفهای كاشت تیپ سوزنی برگ خالص 78 درصد در تیپ پهن برگ خالص 44 درصد و در پهن برگ مخلوط 54 درصد میباشد. (البته در برخی قطعات تراكم بسیار پایین و تاج پوشش نزدیك به صفر و در بعضی قطعات سوزنی برگ 100 درصد بوده است.
(میانگین تاج پوشش بین ردیفهای كاشت در تیپ سوزنی برگ خالص 38/2 درصد، در تیپ پهن برگ خالص 24/5 درصد و در پهن برگ مخلوط 34/4 درصد بوده است (قطعاتی با بیش از 70 درصد هم دیده شده است) كه دلیل آن فاصله بیشتر درختان در بین ردیفهای كاشت نسبت به ردیفهای كاشت است.
همبستگی قوی بین تاج پوشش تیپ پوشش برگ با درصد پوشش علفی وجود دارد و علت آن بدین قرار است كه با افزایش درصد تاج پوشش نوردهی كم شده و از طرفی مقدار سوزنهای ریخته شده بسیار زیاد میشود و به دلیل خاصیت آللو پاتی قوی سوزنها، پوشش علفی از بین رفته ویا فرصت به وجود آمدن پیدا نمیكنند.
حرارت: طبق آمار ایستگاه هواشناسی مهرآباد در نزدیكی محدوده میباشد درجه حرارت در ده سال از 1363 تا 1372 از حداقل منهای 10 درج
ادامه خواندن مقاله بررسي عوامل محيطي جغرافيايي و انساني پارك چيتگر
نوشته مقاله بررسي عوامل محيطي جغرافيايي و انساني پارك چيتگر اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:18 am
nx دارای 57 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
نشانه شناسی
منبع: درآمدی بر نشانه شناسی، نوشته آنه ماری دینه سن، ترجمه مظفر قهرمان، انتشارات نشر پرسش.
نشانه شناسی (Semiotics) چیست؟واژه نشانه شناسی دارای ریشهای یونانی است. این علم در قلمرو نشانه (sign) و معنا (meaning) به پژوهش میپردازد. این نام در حقیقت از واژگان علم پزشكی كه علائم بیماریها را مورد بررسی قرار میدهد، برگرفته شده است. از دوران باستان، فیلسوفان، منطقدانان و دستورشناسان به تحقیق درباره نشانهها مشغول بودهاند و از عصر رمانتیك تا به امروز شاهد تلاش پیگیر زبانشناسان، مردمشناسان، روانشناسان، جامعهشناسان و ادبیاتپژوهان برای تدوین نظریهای منسجم درباره دلالت در ارتباط (signification in communication ) و شناخت (knowledge ) بودهایم و این خود تعریف جدیدی ار این موضوع علم نشانهشناسی است.
چالرز پیرس فیلسوف آمریكایی، زیگموند فروید روانپزشك اتریشی، فردینال سوسور زبانشناس سوئیسی و آلژیرداس گرمس معناشناس فرانسوی لیتوانیایی تبار خدمات بیشائبهای به نشانهشناسی در قرن بیستم نمودند. تكیه آنها بیشتر بر جوانب مختلف ماهیت عینی معنا و نقش انكارناپذیر آن در فرایندهای قیاسی (deductive ) اندیشه، احساسات، ساختار (structure ) زبان انسانی و كنشهای روایت شده (narratated acts) یا قابل روایت بوده است. ما انسانها و در بعضی از موارد حیوانات در قالب نشانه ها اعم از زبانی و غیرزبانی (non-linguistic) میاندیشیم، حتی به وسیله آنها احساس میكنیم و در واقع در جهانی مملو ار نشانههای زبانی (linguistic
signs) زندگی میكنیم. اما نشانههای زبانی تنها بخشی از معضل دلالت را تشكیل میدهد. در عصر ما نشانهشناسی از یك سو بدل به یكی از شاخههای فراگیر علوم انسانی شده و از سوی دیگر به صورت یكی از ابعاد مهم فلسفه باقی مانده است و نقش آن را به عنوان زبان واحد علوم انسانی، میتوان با نقش ریاضیات در علوم طبیعی مقایسه كرد. پژوهشهای منحصر به فرد نظری و علمی محققانی چون بپتیتو فیلسوف فرانسوی،اكو همكار ایتالیایی او و توم ریاضیدان فرانسوی تاثیر به سزایی در پیشرفت نشانهشناسی در بین علوم دیگر شده است.
آثار سوسور به همراه آثار رومن یاكوبسن (زبانشناس روسی)، علم زبانشناسی كشور دانمارك را كه دارای بزرگانی چون اتو یسپرسن، ویگو بروندل، كنود تویهبوو، پل دیدهریكسن(متخصص علم صرف و نحو) و لوییس یلمسلو( زبانشناس تطبیقی و پدر نظریه زبانشناختی گلوسماتیك (Glossematics) بوده است،به شدت تحت تاثیر قرار داد. این محققان البته بجز یسپرین از بنیانگذاران حوزه زبانشنانسی كپنهاگ(Copenhagen School of Linguistics) مسیر این علم را تغییر داد. نظریات آنان امروزه نیز بخصوص برای پژوهشهای زبانشناختی و نشانهشناختی معاصر در زمینه دلالت هماوردی قدر به شمار میرود.
همانگونه كه مطلع هستید، هر چند كه تحقیقات نظری فروید، سرنوشت كاملا متفاوتی پیدا كرد ولی تاثیر انكارناپذیری بر متنشناسی (textual science) دانمارك كه از دهه 60 به بعد تكامل یافته است، برجای گذاشت. از سوی دیگر آثار پیرس در بهره جستن از منطق (logic) و حفظ جنبه فلسفی نشانهشناسی نقش عمدهای ایفا كرده است. ریاضیات نیز از طریق الگوهای پویا و پركاربرد رنه تامس در این امر سهیم گردیده است. اولین كسی كه این الگوها را با معناشناسی (semantics) ساختارگرای
گرمس- كه در دهه های 80 و 90 در نشانه شناسی دانمارك متكامل گردیده است- تلفیق كرد، پتیتو بود. نشانه شناسی همیشه الهام بخش مطالعات فرهنگی و زیباشناختی (aesthetic) بوده است و در عین حال این پژوهش ها را مورد نقد و بررسی قرار داده است. شاهد این مدعی مطالعات مستمر و طنزآمیز اكو است كه كاربرد این تحقیقات، خصوصا نظریات او درباره فلسفه نشانه شناختی پیرس، گاه و بیگاه در فلسفه علم نیز به چشم می خورد. پژوهش های زیست شناختی و ادراكی (cognitive) همانند علم اطلاعات (information science) به شكل قابل ملاحظه ای تحت تأثیر پرسش هایی كه در علم نشانه شناسی مطرح است قرار گرفته است. تحقیقات تامس و گرمس در برداشتی كه نشانه شناسان دانماركی- براساس نظریه فاجعه (Catastrophe Theory)- از نشانه شناسی پویا و كیفی (modal) داشته اند.
نقش به سزایی داشته است و در واقع این نگرش آنها تمامی جوانب حیطه گسترده «معنا» را دربرمی گیرد. خوشبختانه طی سالهای اخیر پژوهش های نشانه شناختی از عمق و گستردگی بیشتری برخوردار گردیده است.
یكی از خصایص منحصر به فرد «نشانه شناسان» این است كه آنها معمولاً تحقیقات خود را در دو راستا یعنی در زمینه نشانه شناسی و در عین حال، یك علم دیگر متمركز میكنند. این موضوع شامل حال تمام پیشگامان فوق الذكر و اكثر محققان معاصر میشود و باید توجه داشت كه حوزه تجربی (empiric) علم نشانه شناسی بسیار گسترده است و به همین دلیل به سختی میتوان آن را یك زمینه علمی مستقل تلقی نمود. از سوی دیگر اگر همان طور كه ژولیا كریستوا معتقد است نشانه شناسی یك علم خودمحور بود و این خودمحوری جزیی از تعریف آن به شمار می رفت، نشانه شناسی به عنوان یك علم یا محكوم به فنا بود و یا فقط در حد یك نظریه می توانست بقای خود را حفظ كند.آیا پژوهش های معناشناختی خودمدار نیست؟ آیا خود این علم «معنای جدیدی» را به وجود نمی آورد؟ آیا میتوان بدون «خودمدار بودن» معنا را به كمك معنا توصیف و درك نمود. ویتگنشتاین معتقد است كه توصیف زبان توسط خود زبان نوعی همان گویی (tautology) است؛ با در نظر گرفتن این باور او، آیا قادر خواهیم بود كه پژوهش های نشانه شناختی را از فرو افتادن به دام همان گویی برهانیم؟
اگر بخواهیم نظرات ویتگنشتاین را بپذیریم باید بگوییم كه به این ترتیب هیچ انسانی قادر به توصیف انسان دیگر نخواهد بود و به همین دلیل هم باید علوم انسانی را كه حیطه عملكردشان پژوهش در مسائل انسانی است امری غیرقابل تصور، غیرممكن و صرفا نوعی همان گویی دانست. براساس این باور باید گفت كه یك فرهنگ قادر به توصیف یك فرهنگ دیگر نبوده و با اندیشه نیز نمی توان یك فكر و اندیشه دیگر را بیان كرد. از این رو وجود هرگونه فلسفه ای محال بوده و به این ترتیب باید تحقیق و پژوهش را مختص علوم طبیعی و ریاضی به حساب آورد برای مثال طبق ویتگنشتاین، به كمك مسائل فرهنگی نمی توان مسائل طبیعی را تشریح نمود، مگر اینكه آخرالامر روشن گردد كه این مسائل فرهنگی در وقاع جزئی از همان مسائل طبیعی اند.
هربار كه ما با ادای یك كلمه یا جمله سعی می كنیم منظور خود را بیان كنیم، در واقع میخواهیم با استفاده از زبان به توصیف زبان، بپردازیم و برای انجام این كار با هیچگونه مشكلی نیز مواجه نمی شویم. بنابراین میتوان نتیجه گرفت كه این كار كاملاً انجام پذیر بوده و برای بیان مقصود، طرق بسیار متفاوتی وجود دارد. زبان پویاست و معنا از واژه ای به واژه دیگر منتقل میشود. ما نیز عمدتاً قادریم منظور خود را به صور گوناگون ابراز كنیم. منظور از به كار بردن واژه «عمدتاً» این است كه هر بار كه واژه ای را جایگزین یك واژه دیگر می كنیم اندكی تغییر در معنای جمله پدید میآید. به همین دلیل سخنی گزافه نخواهد بود اگر بگوییم كه یك نشانه توسط نشانه ای دیگر تاویل
(interpret) می گردد و خود آن نشانه نیز میتواند توسط یك نشانه دیگر تاویل گردد و این روند تا پایان تداوم می یابد. این امر نشان دهنده بی نتیجه بودن این فرایند نیست بلكه واكنشی زنجیره ای است كه طی آن معنا از جهات مختلف مورد بررسی قرار میگیرد و به این ترتیب بخش پایدار آن مشخص میشود. گاهی برای دست یافتن به این امر، به تاویل زیادی نیاز است. اگر ما به تحقیق درباره شرایط، كیفیت، سبك، شكل و قالب (form) این تاویل ها بپردازیم و آنها را با جزء نامتغیر معانی حاصل از خودشان مقایسه كنیم، پی خواهیم برد كه بعضی از این تاویل ها ارجح ترند. بهترین نظریه ها از خلل ناپذیرترین مفاهیم و الگوها نشأت می گیرند. از آنجایی كه از این منظر، همه
شیوه های تاویل معانی به این اندازه مناسب نیستند، میتوان میزان مناسب بودن آنها را سنجید و این عمل یعنی رسیدن به معنایی كه مورد مطالعه قرار گرفته و یا به عبارت دیگر معانی ای كه قابل درك است. البته درك كامل و مطلق، ممكن نیست و باید گفت كه هر چند كه معناداری ماهیت خاص خودش است و همچون طبیعت، طبعی سركش و ناآرام دارد اما این سركشی و نافرمانی، جزء شرایط عادی و عمومی هر درك و شناختی است و در واقع لطف ماجرا نیز در همین مسئله است.
با وجود این كه از پیدایش علم نشانه شناسی سالهای زیادی می گذرد و ریشه های آن را در آثار یونانیان باستان، افلاطون، ارسطو، سوفسطاییان (Sophists)، رواقیان (Stoics)، نحویان (Grammarinas) و سپس مدرسیان (Scholastics) میتوان یافت اما به هیچ وجه نمی توان این علم را كامل دانست و باید گفت كه نشانه شناسی در حال برداشتن اولین گامهای خویش است و دانش پژوهان جدید نیز میتوانند از همین نقطه با آن همگام شوند.
نشانه شناسی (semiology) و زبان شناسی
سوسور معتقد است كه زبان اغلب به عنوان مجموعه ای از لغات و اسامی (nomenclature) در نظر گرفته میشود و چنین برداشتی مانع از درك ماهیت واقعی زبان می گردد. سوسور به جای اینكه زبان را فهرستی از لغات و اسامی فرض كند، آن را روشی برای دسته بندی می داند. زبان گفتاری (spoken language) به تنهایی نشانگر ماهیت واقعی زبان نیست. آنچه كه ماهیت واقعی آن را نمایان می سازد، دسته بندی اصولی و ایجاد نظامی متشكل از نشانه های مختلفی است كه با معانی مختلف مطابقت دارند. اگر ما بخواهیم به ماهیت حقیقی زبان دست یابیم، بایستی آن را نظامی نشانه ای (sign system) به حساب آوریم.
هنگامی كه زبان روشی برای دسته بندی در نظر گرفته می شود، در واقع تبدیل به نظامی نشانه ای همچون خط، زبان اشاره، رفتار مودبانه، علائم و غیره می گردد. از دیدگاه نشانه شناسی و یا به استناد نظریه نشانه ها (Sign Theory) ، زبان و نظام های نشانه ای «شبه زبانی» (paralinguistic) فوق الذكر، از یك گونه اند یعنی همگی برای دسته بندی به كار می روند كه البته زبان در بین آنها از همه مهمتر است. سوسور دلیل برتری زبان بر سایر نظام های نشانه ای را تشریح نكرده است، اما علت این
ارجحیت میتواند به برداشت دیگری كه از زبان میشود مربوط باشد: «زبان در مقام نظامی نشانه ای شیوه واحدی برای ارتباط میان انسانهاست.» با استناد به این تعریف، زبان گذشته از این كه روشی برای دسته بندی محسوب می گردد نظامی است كه تشخیص معانی را میسر كرده و درك مفاهیم را ممكن می سازد. به كمك واژگان جدید زبان شناسی، میتوان گفت كه زبان با جنبه های ادراكی مرتبط است، در حالی كه ارتباط به تبادل پراگماتیك (pragmatic) نشانه ها مربوط میشود. زبان را به تنهایی
میتوان مورد مطالعه قرار داد، در حالی كه ارتباط بر پایه زبان به مثابه ساختار و صورت (form)- صورت زبانی (language form) استوار است. با توجه به مطالب فوق كاملاً روشن است كه سوسور نشانه شناسی را علم پایه نشانه ها می داند و از نظر او زبان شناسی علمی متكی به نشانه شناسی است. در آراء او نشانه به عنوان یك پدیده اجتماعی جزئی از یك نظام نشانه ای به شمار می رود كه وجودش وابسته به توانایی و اراده افراد اجتماع نیست بلكه در نتیجه «عادات نشانه شناختی» همگانی به وجود میآید. علم زبان شناسی همچون یك نظام نشانهای- پدیده ای نشانه شناختی- مورد توجه سوسور است.نشانه: معنی و لفظ، مدلول (signifie) و دال (signifiant)
ساده ترین تعریف نشانه عبارت است از: مجموعه ای دوگانه متشكل از یك مفهوم و یك صورت آوایی. برخلاف آنچه كه برخی ادعا می كنند، منظور از نشانه رابطه بین یك جسم مادی و یك اسم نیست، بلكه موجودیت نشانه را باید در رابطه بین یك مفهوم و یك صورت آوایی جست. تركیب مفهوم و صورت آوایی مجموعه ای به نام نشانه را به وجود میآورد. مفهوم، معنی یا مدلول و صورت آوایی، لفظ یا دال نیز نامیده میشود.رابطه بین معنی و لفظ (مدلول و دال) اختیاری (arbitrary) است، یعنی ارتباطی طبیعی و منطقی بین آنها وجود ندارد. به این ترتیب سوسور این تصور را كه یك نشانه لزوماً معادل یك چیز است رد میكند. سوسور نشانه را این گونه تعریف میكند: كلیتی كه هم از یك معنی (مفهوم) و هم از یك لفظ (صورت آوایی) تشكیل شده است. رابطه بین این دو قراردادی و اختیاری است، یعنی واژه ملفوظ یا مكتوب لزوماً دال بر یك چیز خاص نیست و تنها دال بر یك صورت آوایی است نشانگر یك پدیده مشخص است. از این لحاظ برای سوسور نشانه در درجه اول یك عنصر ذهنی است.
نشانه و اختیاری بودناختیاری بودن نشانه یعنی این كه هر نشانه ای میتواند نشانگر هر معنایی باشد. سوسور به دو درجه از اختیاری بودن- مطلق (absolute) و نسبی (relative)- اشاره كرده است، مطلق، زمانی كه معنی و لفظ جداگانه مورد بررسی قرار می گیرند و نسبی، زمانی نشانه به عنوان یك مجموعه مطالعه میشود.از نظر سوسور رابطه ای طبیعی و یا الزامی میان مفهوم «اسب»- حیوانی با مشخصاتی ویژه- و صورت آوایی یا لغت مكتوب «اسب» وجود ندارد. در اصل هر ساختار آوایی دیگری نیز می توانست نشانگر این مفهوم باشد. این دیدگاه كاملاً نشانه شناختی است زیرا در درجه اول خصیصه دسته بندی «نظام مند زبان» را مورد بررسی قرار میدهد. خود این دسته بندی، نظامی نشانه ای تلقی می گردد كه یك زبان براساس آن میتواند به وجود آید.
سوسور تحقیق نموده است كه آیا در زبان های مختلف نشانه هایی وجود دارد كه با فرضیه اختیاری بودن نشانه های تناقض داشته باشند و در این رابطه به واژه های نام آور (onomatopoeia)- كلمات با تسمیه صوتی- (از قبیل پارس سگ كه در قرون وسطی یكی از مثال های محبوب در فلسفه نشانه شناختی بود و به لاتین به آن canis latratus اطلاق می شد) و حروف ندا (interjection) اشاره میكند.
در نگاه نخست، واژه نام آوا «عوعو» میتوانند نشانگر رابطه ای منطقی بین پدیده پارس سگ و نشانه زبانی ای كه معرف آن است، باشد. از این رو باید تصور كرد كه این گونه نشانه ها اختیاری نبوده و جزیی از یك نظام نشانه ای دسته بندی كننده نباشد.مطالعات تطبیقی درباره زبان كشورهای مختلف مشخص كرده است كه صدایی كه سگ هنگام پارس كردن تولید میكند در كشورهای مختلف یكسان نیست: صدای پارس سگ در زبان انگلیسی بووو، در زبان اسپانیایی گاو گاو، در دانماركی وُوُ است. به همین ترتیب، اصطلاحات مختلفی برای ابراز درد، آرزو و ترس در زبان های مختلف وجود دارد. البته بین مثال های فوق شباهت هایی صوری، نظیر اینكه این واژه ها مانند «معانی» خود كوتاه هستند، وجود دارد و در ضمن این نكته كه الفاظی كه در زبان های مختلف برای پارس سگ به كار می رود با یكدیگر تفاوت دارد، نشانگر قراردادی بودن نسبی این نشانه هاست.
اگر از نظام های نشانه ای زبانی كمی پا فراتر گذاشته و نظام های نشانه ای «شبه زبانی» را در نظر بگیریم، ممكن است تصور كنیم كه نشانه های غیركلامی (non-verbal) بایستی در همه زبانها یكسان باشد زیرا بدن انسان های مختلف با یكدیگر تفاوتی ندارد. اما به محض اینكه سخن از یك نظام نشانه ای به میان می آید، قراردادی و اختیاری بودن نشانه ها اجتناب ناپذیر می گردد. با بررسی نشانه هایی كه برای ابراز پدیده ای چون ادب و احترام وجود دارد، متوجه می شویم كه این نشانه ها در فرهنگ های مختلف معانی كاملاً متفاوتی دارد.
اگر ما مایل باشیم به فردی احترام بگذاریم، به محض اینكه از حوزه یك زبان به حوزه زبانی دیگر پا می گذاریم این خطر وجود دارد كه ما درست عكس آن چیزی را كه قصد ما بوده بیان كنیم. برای مثال در اسپانیا روبوسی كردن با یك فرد كاملاً غریبه نشانه ادب و آداب معاشرت صحیح است و امتناع از آن بسیار غیرمودبانه تلقی خواهد شد، در حالی كه اگر این رسم را در دانمارك اولین باری كه فردی را ملاقات می كنیم بجا آوریم، شكی نیست كه عملی خارج از انتظار و ناپسندیده از ما سر زده است.مفهوم یا مدلولی به نام احترام و یا رفتار مودبانه در همه زبان ها وجود دارد اما چگونگی ابراز آن تا اندازه ای قراردادی است و بستگی به قراردادهای فرهنگی موجود در آن زبان دارد. شباهت بین یك زبان و یك پیمان یا قرارداد به این ترتیب بایستی مشهود باشد. ایما، اشاره و اشكال مختلف رفتار مودبانه مانند زبان هر كشور متاثر از آداب و سنن موجود در فرهنگ آن كشور است.
اما ظاهراً به نظر می رسد كه پاره ای از رفتارهای اجتماعی به اندازه زبان قراردادی نیستند. تصور وجود فرهنگی كه در آن رد كردن یك وعده غذا بی ادبانه نباشد، مشكل به نظر می رسد، زیرا این عمل نشانگر آدابی ویژه در فرهنگی خاص نیست بلكه نشان دهنده عمل بخشیدن چیزی در ارتباط میان انسانهاست. زمانی كه انسان ها به كمك تبادیل نشانه با یكدیگر ارتباط برقرار می سازند، صور مختلف اهدا نمودن، بدون توجه به ملیت و فرهنگ آنها مشاهده می گردد. این نظریه سالها بعد توسط مردم شناسانی كه نظریه های سوسور را در مطالعات خود بر روی اقوام به اصطلاح وحشی كه فرهنگشان برای آنها كاملاً غیرقابل درك بود، به كار برده شد. البته باید به خاطر
داشت كه افكار سوسور درباره درجات مختلف قراردادی بودن نشانه ها و وابستگی آنها به الگوهای قراردادی و آداب و رسوم هر فرهنگ، در آن زمان تفكری كاملاً نو و انقلابی بود. تا قبل از گسترش نظریه های سوسور كسانی كه با اقوام وحشی سروكار داشتند، آنها را در مقایسه با اقوام متمدن عقب افتاده تلقی می نمودند. در مجموع داشتن این باور كه اقوام وحشی نیز دارای تمدنی هستند حتی تمدنی متفاوت از تمدن دنیای غرب، در آن زمان تفكری جدید بود. از این رو ارزش تئوریك و روش
شناختی (methodological) نظریه های سوسور را در مطالعات مردم شناختی ، نبایستی دست كم گرفت.برای درك این مطلب كه زبان انسانی در واقع روشی برای دسته بندی گونه ها، روابط و ارتباطات است نه فهرستی از اسامی كه نشانگر اشیاء مختلف است، باید باور داشت كه رابطه ای طبیعی و منطقی بین نشانه های زبان شناختی- مجموعه ای مركب از یك لفظ (صورت آوایی) و پدیداری (مفهومی) كه آن لفظ نشانگرش است- وجود ندارد.نقش نشانه ای، نشانه و نانشانه (non- sign)
معمولاً گفته میشود كه نشانه را میتوان توسط نقشی كه داراست و معنایی كه حامل آن است تعریف نمود. اما معنا وجودی مستقل ندارد و همیشه نسبت به سایر عناصر موجود در نظام وجودی نسبی پیدا كرده و وابسته به بافت (context) است. خود نشانه معنایی «قائم به ذات» ندارد و تنها در بافت دارای معنا می گردد. به بیان دیگر معنای نشانه به عناصر پیرامون آن وابستگی دارند.زمانی كه روشی تحلیلی و تخصیصی- قیاسی به كار برده میشود به حوزه ای میرسیم كه دیگر نمی توان ادعا نمود كه عناصر آن دارای معنایی هستند و در واقع دیگر نمی توان آنها را نشانه تلقی نمود. هجاها و واج ها، نشانه نیستند و تنها بخشی از نشانه و مشتقات آن هستند.
این مسئله به تقسیم متن به فهرست هایی (inventar) متناهی و نامتناهی مربوط است. سوسور این تقسیم بندی را در رابطه با روابط جانشینی و همنشینی نیز انجام داده بود روابط جانشینی كه تعداد آنها بی نهایت است به صورت یك سلسله محفوظات بالفعل غیابی وجود دارند در حالیكه روابط همنشینی كه روابطی حاضرند متناهی اند.
یلمسلو بر این باور است كه زبان زنده و گفتاری را در واقع بایستی فهرستی نامتناهی از اشیا در نظر گرفت. برای مثال تعداد واج ها محدود است هرچند كه تعداد آنها در زبان های مختلف متفاوت است اما تعداد نشانه های زبان شناختی و تعداد تركیبات ممكن بین این تعداد محدود در عمل نامحدود است. زمانی كه از مرز بین نامحدودیت (زبان زنده گفتاری) و محدودیت (نظام در پشت آن) عبور كنیم در واقع از نشانه به سوی نانشانه حركت نموده ایم. چیزهایی كه نشانه نیستند، اشكال (figures) نیز نامیده میشوند.
یلمسلو بر زبان زنده و گفتاری به مثابه نظامی نشانه ای كه حامل معناست تكیه میكند و طی تجزیه و تحلیل های خود به وجود عناصری پی میبرد كه به زبان (حوزه معنی و لفظ) تعلق دارد و نه به نظامی متشكل از اشكال.نشانه ها از اشكالی ساخته شده است كه خود نشانه نیستند.
زبان تنها در قالب نظام های نشانه ای قابل توصیف نیست. با توجه به نقششان، آنها نظام هایی نشانه ای هستند اما ساختار درونی آنها در درجه اول چیز دیگری است، آنها نظام های شكلی هستند كه برای به وجود آوردن نشانه قابل استفاده هستند.هر نظام نشانه ای بایستی از دو مقوله تشكیل شده باشد، معنی و لفظ در غیر این صورت آن نظام، نظامی نشانه ای نیست.
به این ترتیب نشانه در درجه اول از دیدگاه نظام نشانه ای زبان شناختی تعریف می گردد، هر چند كه یلمسلو اذعان می دارد كه بعضی از روشهای طبقه بندی نیز شامل دو مقوله می گردند و بایستی زبان تلقی كردند. گذشته از مثال هایی بدیهی چون الفبای مورس و علائمی كه كشتی ها با استفاده از پرچم برای ارتباط برقرار كردن با یكدیگر به كار می برند، یلمسلو از «زبان جامه»، البته زمانی كه آنها به عنوان لباس متحد الشكل مورد استفاده قرار گیرند، نام میبرد. هر لباس مكان خاص خود را در این نظام داراست. این دیدگاه موجب می گردد مقوله هایی كه معمولاً شبه زبان شناختی تلقی می گردند در چهارچوبی كه زبان نامیده میشود قرار گیرند. این نظام ها
ساختاری شبیه به زبان دارند و از این رو بایستی نظامی نشانه ای محسوب گردند. البته در اینجا لازم به تذكر است كه یلمسلو زبان را به دو گونه جامع و مانع تعریف كرده است. در تعریف جامع او، نظامی كه دارای دو مقوله باشد زبان نامیده میشود اما تعریف مانع او بر این نكته تأكید دارد كه بین دو مقوله زبان بایستی ارتباطی متقابل
وجود داشته باشد. ارتباط میان این دو مقوله باید به صورتی باشد كه آنها دارای عناصر یكسانی نباشند.برای مثال در نظام نت های موسیقی، هر نشانه (نت) برابر است با عنصری محتوایی، و در مقوله معنا این نشانه ها معادل چیزهایی مشخص و محدود و یا به عبارتی نشانگر زیر و بم بودن نت ها هستند. به این ترتیب تداخلی بین مقوله های معنایی و مقوله های لفظی (صوری) پدید میآید. از این رو چنین نظامی زبان و یا نظامی نشانه ای محسوب نمی گردد. زمانی كه تعریف مانع زبان را مدنظر داشته باشیم تنها نظام های زبان شناختی، نظام نشانه ای تلقی خواهد شد.
چیزی كه در این دو تعریف مورد بحث قرار میگیرد مجدداً انتقاد تلویحی از رابطه نشانه- شی است. اگر یك نشانه معادل یك شی باشد نمی توان نظامی را كه آن نشانه به آن تعلق دارد زبان نامید، زیرا زبان فهرستی از اسامی اشیا نیست.
زبان شناسی و نشانه شناسی: نظام های نشانه ای تك مقوله ای و دومقوله ایحاصل تحلیل تجربی- قیاسی رسیدن به مولفه های غیرقابل تقسیمی به نام اجزاء جبری است. انواع مختلفی از این اجزا كه نامتغیرها نیز نامیده میشوند وجود دارد: خرده متن ها و گلوسمها (glossems)- نانشانه- اشكال و مشتقات نشانه (sign derivate).حد و مرز بین روابط جانشینی محدود و نامحدود در ارتباط با مبحث رابطه بین زبان شناسی و نشانه شناسی در خور توجه است، زیرا یلمسلو نشانه را تنها از دیدگاه زبان شناسی تعریف می نماید، البته اگر تعریف مانع او را مدنظر داشته باشیم. زبان نظامی دو مقوله ای است كه نشانه را نیز تعریف می نماید، زیرا نشانه در درجه اول از نقش بین این دو مقوله تشكیل شده است. البته تناقضاتی مهم در تعریف یلمسلو از نشانه به چشم می خورد. این تناقض ها در خاتمه كتاب «پیرامون بنیانگذاری نظریه
زبان» كه در آن رابطه بین زبان (نظام های نشانه ای دو مقوله ای) و غیرزبان ها(نظام های نشانه ای تك مقوله ای) مورد بحث قرار میگیرد نمایان می گردد. نظام های نشانه ای تك مقوله ای عبارت است از نظام های ریاضی كه بازی های مختلفی نظیر شطرنج براساس آنها بنا شده است. نظام های نشانه ای تك مقوله ای زبان محسوب نمی گردند، زیرا مقوله های محتوایی و صوری معادل یكدیگرند، به این صورت كه یك عنصر صوری مستقیما معادل عنصری محتوایی است، مثلاً هر نت موسیقی نشانه یك تن است و یا نشانه های نمایانگر عملی است. در این باره یلمسلو میگوید:
نكته مهم درباره اینكه چیزی كه پیش رو داریم نشانه است یا خیر، این نكته نیست كه آیا آن نشانه تاویل شده است یا خیر، یعنی مقید معنی و محتوایی است. از دیدگاه نظریه زبان به دلیل وجود انتخاب میان ساختار زبان و كاربرد آن نشانه های تاویل شده وجود ندارند، بلكه تنها نشانه های قابل تاویل وجود دارند.
نظام های قابل تاویل شامل نظام های نشانه ای تك مقوله ای است و به این ترتیب واژه نشانه در واقع در مورد غیرزبان ها نیز به كار می رود، اما تنها در مواردی كه این نشانه ها در واقع عبارت باشند از اجزای كوچكتری- اشكال- كه نشانه های زبانی از آنها تشكیل شده باشند. این مسئله باعث می گردد كه رده نانشانه ها- نظام اشكال- نظام نشانه ای تلقی گردند، گرچه تك تك عناصر تشكیل دهنده این نظام ها خود نشانه نیستند. به عبارت دیگر ما با نظام های نشانه ای سروكار داریم و نه با نشانه، با قابل تاویل بودن و نه با تاویل.سپس بایستی نظام های نشانه ای مجازی و نشانه های متجلی را هم در نظر داشته و همچنین بین مقوله مجازی در حیطه نظام و مقوله متجلی در حیطه نشانه بایستی تمایز قائل بود. این تمایز زمانی كه مسیر تاریخی تئوری را طی می كنیم خالی از اهمیت نیست، زیرا این حالات كیفی بنیادین اند (اعم از مجازی و متجلی) كه زیربنای قشربندی عناصر ساختاری زبان را در سطوح مختلف تشكیل میدهد.در سال 1957 یلمسلو در مقاله «به سوی معناشناسی ساختارگرا» (Toward Structural Semantics) واژه «معناشناسی ساختارگرا» را به خوانندگان معرفی میكند و اشاره مینماید كه مفهوم ساختار نزد او معادل مفهوم ارزش نزد سوسور است و با توجه به این مسئله جوهر معنایی مستقل از مقوله لفظ مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد. هرچند كه یلمسلو در كتاب پیرامون بنیانگذاری نظریه زبان با امكان بررسی جداگانه معنی و لفظ مخالفت ورزیده، اما در خاتمه كتاب خود به وجود این امكان اشاره می نماید. او می نویسد:[…] در برابر هر نظام محتوایی میتواند نظام های لفظی متعددی وجود داشته باشد.
یلمسلو همزمان با این مطلب می افزاید: زمانی كه هدف عرضه تعاریفی صوری از مقوله های مختلف ساختار زبان است شاید بهتر باشد كه عناوینی چون معنی و لفظ را به كار نبریم. گرمس معناشناسی- تحلیل مقوله معنی- را بر پایه مفهوم ساختار یلمسلو و مقوله های مختلف ساختار زبان بسط بیشتری داد. عنوان اثر مهم او «معناشناسی ساختارگرا» نشانگر این مدعی است.نشانه شناسی
مقوله های پدیدارانگاری چهارچوبی مفهومی برای طبقه بندی به وجود می آورند. آنها از سویی به صورت پیچیدگی های ساختاری- منادی، دوگانه و سه گانه- و از سویی دیگر در قالب ارزشهای كیفی- امكان (تغییرات خود به خودی)، الزام (واكنش دوگانه) و الزام شرطی (رفتار قانونمند در محور زمان)- كه همگی از رفتار طبیعت نشات می گیرند، متجلی می گردند. پیرس علوم غیرهنجاری را از علوم هنجاری متمایز می سازد زیرا علوم غیرهنجاری اساس علوم هنجاری را تشكیل می دهند. علوم غیرهنجاری، ریاضیات و پدیدار شناسی هستند و علوم هنجاری زیبایی شناسی، اخلاق و منطق هستند. واژه هنجار به طور كلی نشانگر الگوهایی عام و پدید آمدن الگوها و یا عادات هستند. علوم غیرهنجاری پدیدارهایی را كه پیرو الگوی خاصی در طول زمان نیستند، مورد مطالعه قرار می دهند.
نشانه شناسی صورت دیگری از علم منطق است. پیرس اشاره میكند كه او واژه منطق را هم به معنای اخص آن و هم به معنای اعم آن به كار میبرد. در معنای اخص آن، منظور همان منطق كلاسیك و روش های تحلیلی آن، قیاس (deduction) ، استقرا (induction) و قیاس محتمل (abduction) است. منطق در معنای اعم آن برابر با نشانه شناسی است كه مطالعه كلی نشانه ها را دربرمی گیرد. برای درك بهتر این نظر بایستی از طبقه بندی دیگری هم نام برد: دستور زبان نظری، منطق و علم بیان
(rethorics). برای درك تفاوت میان نشانه شناسی و منطق در اینجا لازم است كه نظریه پیرس در مورد نشانه ها مطرح گردد. استدلال های طبیعی مبتنی بر سه پدیده كیفیت، كمیت و رابطه كه قبلا به آنها اشاره شد، كوچكترین واحدهای معنایی هستند و در آثار پیرس معادل واژه معنی هستند. چنین رابطه سه گانه ای، خود ایجاد كننده معنی است اما صحت گزاره ای كه توسط این رابطه سه گانه بیان می گردد تنها با مقایسه با سایر گزاره های سه گانه مشخص می گردد. برای مثال تركیبی مشابه را در ساختار جمله دستوری نیز مشاهده می كنیم، در جمله دستوری این تركیب به صورت رابطه بین یك فاعل، یك مفعول و یك فعل است. اما دستور زبان با حقیقت سروكار
ندارد بلكه تنها به انواع گوناگون روابط معنی دار می پردازد. از دیدگاه علم دستور زبان تعیین صحت و سقم یك جمله بی اهمیت است. در مقابل علم منطق دلالت نشانه بر موضوع آن و یا در واقع «انواع صحت» قیاس (حقیقت مطلق)، استقراء (حقیقت نسبی) و قیاس محتمل، حقیقت ممكن، را مورد مطالعه قرار میدهد.انواع نشانه هایی كه در منطق به آنها برمی خوریم عبارتند از شمایل (icon)، نمایه (index) و نماد (symbol). این گونه نشانه ها اطلاعات مختلفی را درباره رابطه بین نشانه و موضوع آن عرضه می دارند. شمایل نشانگر حقیقتی كیفی، نمایه نمایانگر حقیقتی كمی است و نماد حقیقتی قانونمند را بیان میكند. شمایل شامل تصاویر عینی و ذهنی است. تصاویر عینی عبارتند از تصاویری كه رشته های مختلف علوم ریاضی با آنها سروكار دارند و تصاویر ذهنی، تصاویری هستند كه در حوزه درك هنری
پدید می آیند. در حوزه درك پیرس نشانه ها در قیاس با شمایل های رسمی، نمایانگرها (presentments) نامیده میشوند. نمایه ها معادل و نشانگر موضوع خود هستند كه نوعی داده (fact) است. نشانه بیماری ها مثالی ملموس است كه اغلب در ارتباط با نمایه به كار می رود. نشانه بیماری یك نمایه است، زیرا مستقیما نمایانگر حقایقی نظیر، درد، عدم تحرك و از این قبیل است، و از آنجایی كه كیفیت های ممكن مقوله اول را نیز در برمی گیرند، میتواند در بیماری های مختلف وجود داشته باشد. در حالی كه نماد معادل حكمی است كه تاویل و تفسیر نمایه ها به آن منجر می گردد. در رابطه با علم پزشكی نشانه های بیماری كاملاً جسمانی اند، در حالی كه همان
نشانه ها در حوزه روانكاوی در گفتار به صورت تاثیرات زبانی و یا جسمانی به چشم می خورند. طبقات واژگانی ای كه نشانگر نمایه ها هستند عبارتند از حروف ندا، كلمات هم آوا، سوگند و دشنام، ضمایر اشاره و اعداد اما در واقع تمام طبقات واژگانی میتوانند نمایه باشند. وجه نمایه ای در حقیقت عبارت است از تاكیدات شدید، كه یا به صورت تكرار نمایان برخی از عناصر دستوری و یا عدم حضور مشخص بعضی از طبقات واژگانی متجلی می گردد.
دستور زبان نظری، بدون توجه به اینكه آیا نشانه دلالت بر موضوعی میكند یا خیر، به مطالعه خود نشانه و اینكه آیا چیزی اصلا نشانه است یا خیر، می پردازد. بخشی از دانش نشانه شناسی، نشانگرها را برای تعیین شرایطی كه موجود باشد تا این نشانه های ضعیف، نمایانگر تلقی گردند، مورد مطالعه قرار میدهد و از این رو به دستور زبان نظری شباهت دارد. در آرا پیرس با سه نوع نشانه مواجه می شویم: qualisign، پدیده ای كه كیفیت ناب است، sinsign پدیده ای كه در خود حداقل حاوی جدایی است، legitegn پدیداری كه قانونمند است.
این سه نوع نشانه همگی دلالت بر معنا دارند در حالیكه شمایل، نمایه و نماد دلالت بر حقیقت منطقی دارند.در علم بیان، مورد تاویلی (interpretant) به عنوان عامل سوم در فرایند پیچیده دلالت مطرح می گردد. رابطه بین این سه عامل به این صورت است: یك نشانه مشهود دلالت بر موضوعی برای مورد تاویلی دارد، به این ترتیب رابطه بین موضوع (وجود حقیقی) و مورد تاویلی به اعتبار (validity) مربوط می گردد. نظریه نشانشناختی پیرس براساس عامل دیگری نیز بنا شده است: یك نشانه معرف كه دلالت بر موضوعی برای مورد تاویلی دارد كه خود دلالت بر مبنایی (ground) میكند. این عامل چهارم مبنا واحد تفكر است: ذهن انسان قادر است دو پدیده را كه در دو زمان مختلف ظاهر می گردند به صورت پدیداری یكسان درك نماید. این توانایی به توانایی بنیانی گونه
شناختی (typology) و طبقه بندی مربوط میشود. مبنایی را كه در رابطه نشانه ای وجود دارد، بایستی در واقع فهرستی همگانی درباره پدیدارهای آشنا، نوعی معناشناسی در باب پدیدارهایی كه زیاد مورد تردید قرار نمی گیرند تلقی نمود. این معضل در آثار سوسور نیز كه اصل هویت را هم از دیدگاهی مادی و هم از دیدگاهی مفهومی مورد بررسی قرار می دهد، دیده میشود. اگر كوچه ای را در نظر گیریم كه تمامی خانه های آن را خراب كنند و سپس آنها را از نو بسازند، آیا این كوچه هنوز همان كوچه سابق است. از دیدگاهی مادی پاسخ منفی است زیرا در پاسخمان بعد زمان هم دخیل است زیرا صحبت از دو رویداد مختلف زمانمند است اما از دیدگاهی مفهومی كوچه همان كوچه است جنس آن تغییر نكرده است.
پیرس مبنا را در رابطه نشانه ها معادل واژه ایده می داند. این نظر او بر این حقیقت استوار است كه آن دسته از گونه های همگانی كه ارتباط و یا سخنگو به آنها دلالت میكند قابل تشخیص هستند. این ایده ها در فرهنگهای مختلف مسلماً متفاوتند، البته باید توجه داشت كه مبنا دلالت بر تصورات ثابت و مشخصی نمی نماید. آنچه كه در این رابطه مطرح است تنها توانایی تشخیص گونه هاست.
ادامه خواندن مقاله نشانه شناسي
نوشته مقاله نشانه شناسي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:16 am
nx دارای 102 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
كورههای قوس الكتریكی و القائی
مقدمه امروزه یكی از اساسی ترین پایه های اقتصادی و اجتماعی كشورهای جهان را صنایع آهن و فولاد تشكیل می دهد و این به سبب نیاز مبرمی است كه انسان جهت پیشبرد، مفاصد خود در زندگی دارد. با نگاه اجمالی به كارایی این عنصر حیاتی، می توان به نقش سازنده آن پی برد. زیرا علاوه بركاركرد آن درامر ساختمان سازی، پل سازی و غیره یكی از كالاهای اساسی در صنایع اتومبیل سازی، كشتی سازی و لكوموتیو سازی است و به صورت آلیاژ های مختلف، اساس تكنولوژی
ماشین آلات را تشكیل می دهد. كه آهن و فولاد به روش های مختلفی تهیه و تولید می شدند ما دراین تحقیق روش تهیه بوسیله كوره بلند را از ابتدا مورد بررسی قرار می دهیم. آهن عنصر شیمیایی است كه در جدول تناوبی با نشان Fe و عدد اتمی 26 وجود دارد. آهن فلزی است كه در گروه 8 و دوره 4 جدول تناوبی قرار دارد.
تاریخچه آهن (Fe) اولین نشانه های استفاده از آهن به زمان سومریان و مصریان برمی گردد كه تقریباً 4000 سال قبل از میلاد با آهن كشف شده از شهاب سنگها اقلام كوچكی مثل سر نیزه وزیور آلات می ساختند. از 2000 تا 3000 سال قبل از میلاد، تعداد فزاینده ای از اشیاء ساخته شده با آهن مذاب (فقدان نیكل، این محصولات را از آهن شهاب سنگی متمایز می كند) دربین النهرین، آسیای صغیر و مصر به چشم می خورد؛ اما ظاهراً تنها در تشریفات از آهن استفاده می شد و آهن فلزی گرانبها حتی با ارزش تر از طلا به حساب می آمد.
براساس تعداد از منابع آهن، به عنوان یك محصول جانبی از تصفیه مس تولید میشود مثل آهن اسفنجی – و به وسیله متالوژی آن زمان قابل تولید مجدد نبوده است. از 1600 تا 1200 قبل از میلاد درخاورمیانه بطور روز افزون ا زاین فلز استفاده می شد، اما جایگزین كاربرد برنز درآن زمان نشد. تیرآهنی متعلق به عنصر آهن سوند در گاتلند سوئد یافت شده است. از قرن 10 تا 12 در خاورمیانه یك جابجایی سریع درتبدیل ابزار و سلاحهای برنزی به آهنی صورت گرفت. عامل مهم
دراین جابجائی آغاز ناگهانی تكنولوژی های پیشرفته كار با آهن نبود، بلكه عامل اصلی، مختل شدن تامین قلع بود. این دوره جابجایی كه در زمانهای مختلف و درنقاط مختلفی از جهان رخ داد، دوره ای از تمدن به نام عصرآهن را به وجود آورد. همزمان با جایگزینی آهن به جای برنز، فرآیند كربوریزاسیون كشف شدكه به وسیله آن به آهن موجود درآن زمان كربن اضافه می كردند. آهن را بصورت اسفنجی كه مخلوطی از آهن و سرباره به همراه مقدار ی كربن یا كاربید است، بازیافت كردند. سپس سرباره آنرا با چكش كاری جدا نموده و محتوی كربن را اكسیده می كردند تا بدین طریق آهن نرم تولید كنند.
مردم خاورمیانه دریافتند كه با حرارت دادن طولانی مدت آهن نرم درلایه ای از ذغال و آب دادن آن در آب یا روغن می توان محصولی بسیار محكم تر بدست آورد. محصول حاصله كه دارای سطح فولادی است، از برنزی كه قبلاً كاربرد داشت محكمتر و مقاوم تر بود. در چین نیز اولین بار آهن شهاب سنگی استفاده شد و اولین شواهد باستان شناسی برای اقلام ساخته شده با آهن نرم درشمال شرقی نزدیك xinjiang مربوط به قرن 8 قبل از میلاد به دست آمده است. این وسایل از آهن نرم و با همان روش خاورمیانه و اروپا ساخته شده بودند و گمان می رفت كه برای مردم غیر چینی هم ارسال می كردند.
درسالهای آخر پادشاهی سلسله ژو (حدود 550 قبل از میلاد) به سبب پیشرفت زیاد تكنولوژی كوره، قابلیت تولید آهن جدیدی بوجود آمد. ساخت كوره های بلندی كه توانایی حرارتهای بالای k 1300 را داشت، موجب تولید آهن خام یا چدن توسط چینی ها شد. اگر سنگ معدن آهن را با كربن k1470-1420 حرارت دهیم، مایع مذابی بدست می آید كه آلیاژی با 965% آهن و 535% كربن است. این محصول محكم را می توان به شكلهای ریز و ظریفی درآورد. اما برای استفاده، بسیار شكننده می باشند، مگر آنكه بیشتر كربن آنرا از بین ببرند.
از زمان سلسله ژو به بعد اكثر تولیدات آهن درچین به شكل چدن است. با این همه آهن بعنوان یك محصول عادی كه برای صدها سال مورد استفاده كشاورزان قرارگرفته است، باقی ماند و تا زمان سلسله شین (حدود 221 قبل از میلاد) عظمت چین را واقعاً تحت تأثیر قرار ندارد. توسعه چدن در اروپا عقب افتاد، چون كوره های ذوب در اروپا فقط توانایی K1000 را
داشت، دربخش زیادی از قرون وسطی دراروپای غربی آهن اسفنجی به آهن نرم بدست می آورند. تعدادی از قالب گیریهای آهن دراروپا بین سالهای 1150 و 1350 بعد از میلاد در دو منطقه درسوئد به نامهای Lappyttan و Vinarhyttan انجام شد. دانشمندان می پندارند شاید این روش بعد از این دو مكان تا مغولستان آن سوی روسیه ادامه یافته باشد، اما دلیلی محكمی برای اثبات این قضیه وجود ندارد. تا اواخر قرن نوزدهم درهر رویدادی یك بازار برای كالاهای چدنی بوجود آمد، مانند درخواست برای گلوله های توپ چدنی .
درآغاز برای ذوب آهن از زغال چوب هم بعنوان منبع حرارتی و هم عامل كاهنده استفاده می شد. درقرن 18 در انگلستان تامین كنندگان چوب كم شدند و از زغال سنگ كه یك سوخت فسیلی است، بعنوان منبع جانشین استفاده شد. این نوآوری بوسیله abraham darby انرژی لازم برای انقلاب صنعتی را تامین نمود.
پیدایش :آهن یكی از رایج ترین عناصر زمین است كه تقریباً 5% پوسته زمین را تشكیل میدهد. آهن از سنگ معند هماتیت كه عمدتاً fe2o3 می باشد. استخراج می گردد. این فلز را بوسیله روش كاهش یا كربن كه عنصری واكنش پذیرتر است جدا می كنند. این عمل دركوره بلند دردمای تقریباً 2000 درجه سانتی گراد انجام می پذیرد.
درسال 2000، تقریباً 1100 میلیون تن سنگ معدن آهن رشد ارزش تجاری تقریباً 25 میلیارد دلار آمریكا استخراج شد. درحالیكه استخراج سنگ معدن آهن در48 كشور صورت می گیرد، چین،برزیل، استرالیا، روسیه و هند با تولید 70% سنگ آهن جهان پنج كشور بزرگ تولید كنندگان آن به حساب می آیند. برای تولید تقریباً 573 میلیون تن آن خام 1100 میلیون تن سنگ آهن مورد نیاز است.
خصوصیات قابل توجه :جرم یك اتم معمولی آهن 56 برابر جرم یك اتم معمولی هیدروژن می باشد. عقیده براین است كه آهن، دهمین عنصر فراوان جهان است. Fe مخفف واژه لاتین ferrum برای آهن می باشد. این فلز، از سنگ معدن آهن استخراج می شود و به ندرت به حالت آزاد (عنصری) یافت می گردد. برای تهیه آهن عنصری، بایدناخالصیهای آن با روش كاهش شیمیایی از بین برود. آهن برای تولید فولاد به كار می رود كه عنصر نیست، بلكه یك آلیاژ و مخلوطی است از فلزات متفاوت (وتعدادی
غیرفلز بخصوص كربن). هسته اتمهای آهن دارای بیشترین نیروی همگبر در هر نوكلئون هستند. بنابراین آهن با روش همجوشی، سنگین ترین و با روش شكافت اتمی، سنگینترین عنصری است كه بصورت گرمازایی تولید می شود.
وقتی یك ستاره كه دارای جرم كافی می باشد چنین كاری انجام دهد. دیگر قادر به تولید انرژی درهسته اش نبوده ویك ابر اختر پدید می آید. آهن رایج ترین فلز درجهان به حساب می آید. الگوهای جهان شناختی با یك جهان بار پیش بینی زمان را می كند كه درنتیجه واكنشهای همجوشی و شكافت هسته، همه چیز به آهن تبدیل خواهد شد. كاربردهاكابرد آهن از تمامی فلزات بیشتر است و 95 درصد فلزات تولید شده در سراسر جهان را تشكیل می دهد. قیمت ارزان و مقاومت بالای تركیب آن استفاده از آنرا بخصوص دراتومبیلها، بدنه كشتی های بزرگ و ساختمانها اجتناب ناپذیر می كند. فولاد معروفترین آلیاژ آهن است و تعدادی از گونه های آهن به شرح زیر می باشد:• آهن خام كه دارای 5%-4% كربن و مقادیر متفاوتی ناخالصی از قبیل گوگرد، سیلیكون و فسفر است و اهمیت آن فقط به این علت است كه درمرحله میانی مسیر سنگ آهن تا چدن و فولاد قرار دارد. • چدن، شامل 5/3% -3% كربن و مقدار كمی منگنز می باشد. ناخالصی های موجود در آهن خام مثل گوگرد و فسفر كه خصوصیات آنرا تحت تأثیر منفی قرار می دهد. درچدن تا حد قابل قبولی كاهش می یابند. نقطه ذوب چدن بین 1420-1470 k می باشد كه از هر دو تركیب اصلی آن كمتر است و آنرا به اولین محصول ذوب شده پس از گرم شدن همزمان كربن و آهن تبدیل می كند. چدن بسیار محكم، سخت و شكننده می باشد، چدن مورد استفاده حتی چدن گرمای سفید موجب شكستن اجسام می شود.• فولاد كربن شامل 5/1% – 5/0% كربن و مقادیر كم منگنز، گوگرد، فسفر و سیلیكون است. • آهن ورزیده (آهن نرم) دارای كمتر از 5/0% كربن می باشد و محصولی محكم و چكش خوار است، اما به اندازه آهن خام گدازپذیر نیست. حاوی مقادیر بسیار كم كربن است (چند دهم درصد) اگر یك لبه آن تیز شود، به سرعت تیزی خود را از دست می دهد. • فولادهای آلیاژ حاوی مقادیر متفاوتی كربن بعلاوه فلزات دیگر مانند كروم ، وانادیم، مولیبدن، نیكل ، تنگستن و ; می باشد. • اكسیدهای آهن برای ساخت ذخیره مغناطیسی دركامیپوتر مورد استفاده قرار می گیرند. آنها اغلب با تركیبات دیگری مخلوط شده و خصوصیات مغناطیسی خود را بصورت محلول هم حفظ می كنند.
تركیبات معمولترین حالات اكسیداسیون آهن عبارتند از :• حالت فروس Fe+2• حالت فریك Fe+3• حالت فریل Fe+4• آهن (VI) هم معروف است (اگر چه كمیاب می باشد) درصورتیكه شكل فرات پتاسیم باشد، (K2FeO) یك اكسید كننده انتخابی برای الكلهای نوع اول می باشد. این ماده جامد فقط در شرایط خلاء و ارغوانی تیره پایدار است. هم به صورت محلول سوزآور و هم بصورت یك ماده جامد.
بیولوژی آهن اتم اصلی مولكول هم (بخشی از گلبول قرمز) و بنابراین جزء ضروری تمام هموپروتئین ها محسوب می شود. به همین علت، وجود این عنصر درحیوانات حیاتی می باشد. همچنین آهن غیر آلی درزنجیره های آهن – گوگرد بسیاری از آنزیمها یافت می شود. باكتریها اغلب از آهن استفاده می كنند. وقتی بدن درحال مبارزه با یك عفونت
باكتریایی است، برای عدم دستیابی باكتری به آهن، این عنصر را پنهان می كند. ایزوتپها آهن بطور طبیعی دارای چهار ایزوتوپ پایدار Fe-54, Fe 56, Fe 57, Fe-58 می باشد. فراوانی نسبی ایزوتپهای آهن در طبیعت تقریباً Fe-56 7/91% Fe-58 3/0%,Fe-57 2/2%, Fe54- 8/5% است. Fe-58 3/0% كه نوكلئید پرتوزای (مانند مطالعات شهاب سنگها) و شكل گیری كانی ها هستند. حول محور تعیین انواع مختلف Fe-60 صورت گرفته است. در وهلههای مختلف، شهاب سنگهای Chervony Kut, Semarkonمقدمه
: فرازی از سخنان آقای مصباح یزدی:امروز روشن شده است كه تنها چیزی كه مانع منافع دنیوی مستكبرین می شود، همین دین است و دین اسلام برای آنها خطرساز است. امروز كاملاً با صراحت دشمنان اسلام به این مطلب اعتراف می كنند كه محور اصلی برنامه ی ما، محو كردن اصل ولایت فقیه است. دشمن به صورت های مختلف در پی برانداختن ولایت فقیه می باشد .وظیفه ما است كه نظام اسلامی خود را حفظ كنی
م، شیاطین كارشان القاء شبهه است، ما باید جواب منطقی برای شبهات بیاوریم تا مردم آگاه و بیدار شوند. پروردگارا! تو را به خون سیدالشهداء قسم می دهم این نظام را تا ظهور امام زمان (عج) در پناه مهدی فاطمه حفظ بفرما! بخش اول: ولایت مطلقه فقیه ولایت مطلقه فقیه از مطلوبترین مفاهیم حقوقی- سیاسی است كه در ایران مطرح شده است، هم بدان جهت كه دشمنان مغرض و سرسختی دارد و هم از آن رو كه بسیاری از دوستان و طرفدارانش تنیین های صحیح و استواری ارائه نداده، بیشتر به تمجید می پردازند.
تحقیق حاضر متكفل آن است كه حدود و اختیارات ولی فقیه را بیان كند و لازم اسـت كه ولایت مطلقه فقیه را تبیین كرده اما قبـل از آن بـاید به انتصاب یا انتخابـی بودن ولایت فقیه بپردازیم، زیرا انتصاب و انتخاب هر كدام به تنهـایی ،مـعانی مـتفاوتی از ولایت مطلقه ارائه می دهند. به عبارت دیگر فقهایی كه طرفدار انتخاب فقیه، از سوی مردمند فقط فقیه منتخب مردم را دارای ولایت می دانند.
در واقع فقهای جامع الشرایط متعددی كه در یك جامعه حاضرند، مطابق نظریه نصب، خود به خود و به صورت قهری دارای ولایتند. اما بر اساس نظریه انتخاب، آن فقها فقط كاندیداهای كسب قدرتند و تنها آن فقیهی حق ولایت دارد كه از سوی مردم برگزیده شود .پس لازم می آید قبل از پرداختن به مسأله ولایت مطلقه ابتدا منشاء آن را معین كنیم، كه آیا ولایت فقیه انتصابی است یا انتخابی؟
فصل اول: نظریه اسلام در باب حكومت : انتصاب یا انتخاب؟دلایل متعددی وجود دارد مبنی بر این كه حاكم اسلامی باید از جانب خداوند تعیین گردد وبه عبارت دیگر،حاكم اسلامی در هر زمان باید به نوعی از ناحیه خداوند ‹‹ نصب ›› شود و هیچ كس چنین انتصابی از جانب خودش نمی تواند داشته باشد این ضابطه حتی در مورد شخص پیامبر نیز ساری و جاری است و در این زمان نیز ضابطه همین است و تغییری نكرده است .
از جمله یكی از علل آن: اطاعت انسانها از یكدیگر نیازمند ادله كافی است و چون هیچ حكمی نمی تواند بیرون از چارچوب احكام تكلیفی، برای انسان مسلمان الزام آمده باشد لذا اطاعت افراد از دیگری ولو آنكه فقیه باشد،نیازمند یك حكم تكلیفی معین است كه از سوی خدا یا پیامبر یا امام معصوم (علیه السلام) بیان شده است، چرا كه آنان دارای ولایت تكوینی و تشریعی می باشند و منصوبین آنها نیز ولایت می یابند و اطاعت از آنها الزامی است، فقهای جانبدار نظریه انتصاب
فقیه،مبنای مشروعیت را در انتصاب دانسته و برای رأی مردم و پذیرش آنان در امر مشروعیت دخلی قائل نیستند ولی همین فقها اذعان دارند كه دخالت یكجای همه فقها در امور مسلمانان هرج و مرج به دنبال دارد. لذا تأكید می كنند كه تشكیل حكومت بر فقها واجب كفایی است و در صورت انجام آن از سوی یك فقیه ، از فقهای دیگر ساقط می شود .در نتیجه نظریه انتخاب برای ولایت فقیه رد می شود. حالا بعد از بیان نظریه فقهای مدافع نصب و ذكر یك دلیل، بر آن هستیم كه معنای نصب را بدانیم كه در گفتار اول می آید. و همچنین دلایل نصب ولی فقیه را در احادیث و آیات بررسی میكنیم
. گفتار اول: نصب خاص و نصب عام در حاكم: این كه می گوییم ‹‹ حاكم اسلامی باید به نوعی از جانب خدای متعال منصوب باشد›› مقصود این است كه نصب الهی اعم از مستقیم و نصب غیر مستقیم و هم چنین ‹‹نصب خاص›› و ‹‹نصب عام›› است. یك مصداق نصب خاص این است كه خداوند مستقیماً شخصی را برای حكومت تعیین كند و به او اجازه حاكمیت وحكومت بدهد. این نصب خاص مستقیم است، واگر پیامبر و امام معصوم – كه خود مستقیماً از ناحیه خدا هستند – شخصاً فردی برای حكومت تعیی
ن كنند، این نصب خاص غیر مستقیم است، به عنوان مثال تعیین ‹‹ نواب اربعه›› توسط حضرت ولی عصر(علیه السلام) در زمان غیبت صغری، مصادیقی از نصب خاص غیر مستقیم می باشد. اما نصب عام این است كه امام معصوم (علیه السلام) شخص معینی را با نام خاص برای حكومت و حل و فصل امور تعیین نكرده بلكه با یك ‹‹ عنوان عام›› یا یك سلسله از شرایط، اجازه حكومت را برای هر كس كه آن عنوان را داشته، صادر كرده است .
یكی از موارد نصب عام مربوط به زمانی است كه امام معصوم (علیه السلام) با آن كه در جامعه حضور دارد، اما نمی تواند حكومت كند و به اصطلاح ‹‹ مبسوط الید ›› نیست ،اكنون سؤال این است كه وظیفه شیعیان و پیروان چیست؟از یك سو طبق عقیده شیعه، وظیفه مردم این است كه در كلیه مسائل اجتماعی خود به امام معصوم (علیه السلام) مراجعه كنند و از سوی دیگر، امام معصوم بسط ید ندارد و گاه درگاه در تبعید است، اهمیت این پرسش آن گاه بیشتر روشن می شود كه توجه كنیم مسائل حكومتی همه اش مسائل جنگی، صلح نیست،بلكه بسیاری از امور اجتماعی مثل ازدواج، طلاق و … را شامل می شود. و در نتیجه لازم است كسی بین زن ومرد قضاوت كند و آنها حكم وقضاوت او را بپذیرند .
از این رو ائمه برای چین شرایطی چاره اندایشی كرده اند، ائمه افرادی به عنوان نماینده، بین مردم تعیین كرده تا مردم به آنها رجوع كنند، تعیین آن نماینده گاهی با معرفی فردی خاص و با نام معین صورت می گرفت اما گاهی تعیین نماینده از جانب امام – مخصوصاً در زمان غیبت – به صورت كلی و در قالب بیان كلی و در قالب اوصاف و عنوانی عام انجام می شد. كه شاهد مثال ما در روایت امام صادق (ع) دیده می شود،آن حضرت به یاران خویش فرمودند:
‹‹ من كان منكم قد روی حدیثنا و نظر فی حلالنا و حرامنا و عرف احكامنا فلیرضوا به حكما فإنی قد جعلته علیكم حاكماً فإذا بحكمنا فلم یقبله منه فانّما استخف بحكم الله و علینا رد والراد علینا كالراد علی الله و هو علی حد الشرك بالله›› ( هر كس از راوی حدیث ما باشد و در حلال و حرام ما بنگرد و صاحب نظر باشد و احكام ما را بشناسد،او را به عنوان داور بپذیرد،او را حاكم بر شما قرار دادم، پس هرگاه حكمی كرد و از او قبول نكردند،حكم خدا را سبك شمرده اند و ما را رد كرده اند و هر كه ما را رد كند،خدا را رد كرده و رد كردن خدا در حد شرك است) .
در این روایت، امام صادق شخص خاصی را به عنوان نماینده خود به مردم معرفی نفرموده، بلكه با بیان یك سری اوصاف صلاحیت هر كسی را كه واجد این اوصاف باشد، تعیین كرده است. و در واقع این روایت اشاره به همان كسی دارد كه ما امروزه او را به عنوان ‹‹فقیه جامع الشرایط›› تعبیر می كنیم، در این روایت امام صادق (علیه السلام) به جای جعل منصب حكومت و مدیریت برای شخص خاص، به یك ‹‹ عنوان عام›› اشاره فرموده و بدین ترتیب از ‹‹نصب خاص›› به ‹‹نصب عام›› روی آورده است. آیه ای كه اشاره به نصب امامان معصوم و بعد ولایت فقیه دارد عبارت است از : ‹‹ اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منكم›› (ای كسای كه ایمان آورده اید خدا را اطاعت كنید و پیامبر و اولیای امر را اطاعت كنید.)
از دیدگاه تفكر شیعی، غیر از پیامبر اكرم (صلی الله علیه وآله و امامان معصوم علیهم السلام) شرط نصب الهی شامل افراد دیگر می شود،كه اطاعت از آنها نظیر اطاعت از خدا و پیامبر و امام است. از این رو در این زمان نیز اگر شرایط مساعد برای یك ‹‹ فقیه جامع الشرایط ›› فراهم شد، اطاعت از او مثل اطاعت خدا و پیامبر و امام می باشد. و مخالفت با او حرام و ممنوع است، همان گونه كه در روایت امام صادق(ع) به آن اشاره كردیم .
شما كه قائل به نصب ولی فقیه هستید پس كار خبرگان چیست؟ كه ما در پاسخ به این مسئله بیان می كنیم كه،مردم تا به خبرگان رأی ندهند و آنها را به عنوان نماینده مجلس خبرگان تعیین نكنند، شهادت خبرگان در تعیین ولی فقیه اعتبار پیدا نمیكند،پس مردم ابتدا به خبرگان رأی داده و سپس خبرگان ولی فقیه را شناسایی و به مردم معرفی میكنند و خبرگان ولی فقیه را نصب نمی كنند، بلكه با توجه به روایتی كه از امام صادق(ع) فرمودیم نصب ولایت فقیه عام است
و در واقع خبرگان،كارشان شهادت دادن است، مثلاً این كه به نظر آنها بهترین فرد این شخص می باشد كه میتواند مصداق ‹‹نصب عام›› باشد،به عبارت دیگر، هر عضو مجلس خبرگان با رأی خود این گونه اعلام می دارد كه اگر خود امام زمان (عج) نیز حضور داشت، این فرد را معرفی می كرد. پس حق ولایت و سرپرستی و زعامت جامعه و حكومت امام معصوم(ع) به فقیه داده،نه آنكه اعضای خبرگان بخواهند چنین حقی را برای او جعل كنند. و در واقع اعضای خبرگان با رأی خود شهادت می دهند كه ‹‹ فقیه اصلح›› كه منصوب به نصب عام از طرف امام زمان (عج) است در حال حاضر چه كسی است .
بحث دیگری كه باید به آن بپردازیم آن است كه با توجه به عنوانی بودن نصب در زمان غیبت و نصب عام فقها، چگونه می توان در هر مقطع، فقیه جامع الشرایط و مبسوط الید را از میان فقها تشخیص داد؟ كه پاسخ این سؤال را در گفتار مردم بیان می كنیم. گفتار دوم: چگونه می توان فقیه جامع الشرایط و مبسوط الید را از میان فقها تشخیص داد؟
برای پاسخ گفتن به این پرسش از دیدگاه فقهای مدافع نظریه نصب، باید بین دوران بسط ید فقیه با دوران قبض ید وی فرق نهاد. در دوران مبسوط الید بودن یك فقیه جامع الشرایط، قاعدتاً مطابق واجب كفایی بودن امر ولایت، دیگر فقها می توانند خود را از كار حكومت مبری دانند ولی در دورانی كه هیچ فقیهی موفق به تشكیل حكومت نشده همه فقها به وجوب كفایی، باید اداره مسلمانان را پیگیری كنند و در دوران قبض ید فقها، مدافعان نظریه نصب معتقدند ‹‹ اقدام اولیه›› در تشكیل حكومت مشروعیت و به تبع آن ولایت را برای فقیه به دنبال دارد. و همین كه فقیهی بیش از دیگران درباره امور مسلمین حكم معین را صادر كرد بر مردم و فقهای دیگر ولایت می یابد .
اما در دوران مبسوط الید بودن فقیه، نمی توان با ملاك ‹‹ اقدام اولیه›› فقیه جامع الشرایط را شناخت و از وی اطاعت كرد، بنابراین مدافعان نظریه نصب باید به این پرسش پاسخ دهند كه چگونه باید فقیه منصوب را شناخت؟به نظر می رسد كه این دسته از فقها، ناچار به پذیرش مكانیسمی هستند كه در آن مردم و خبرگان منتخب آنان، مستقیماً در تعیین رهبر دخیلند وعنصر‹‹ انتخاب›› به نحوی در تشخیص فقیه جامع الشرایط، حرف آخر را می زند حال پرسش دیگری مطرح می شود كه آیا اگر تنها راه انتخاب رهبر به طور مستقیم یا غیر مستقیم از سوی مردم باشد باز می توانیم مدعی نصب ولی فقیه شویم؟
به عبارت دیگر منتخب بودن فقیه با منصوب بودن وی قابل جمع است یا نه؟ معتقدین به نصب فقیه از سوی امام معصوم، «مشروعیت» فقیه را ناشی از نصب وی از سوی امام می دانند و برای رأی مردم در این امر هیچ گونه مدخلیتی قائل نیستند ولی تحقق عینی و خارجی ولایت فقیه نیازمند به مقبولیت است و كاملاً بدیهی است كه نصب فقیه، نصب عام است و آنان معتقدند كه رأی مردم تأثیری در میزان ولایت فقیه ندارد و فقیه مبسوط الید دارای همان ولایتی است كه ائمه اطهار در امر حكومت دارند و مردم تنها صالحترین فرد را تشخیص می دهند. در حالی كه اگر فقیه منتخب مردم باشد اولا مشروعیت خود را از رأی مردم اخذ كرده و ثانیاً وكیل مردم
محسوب می شود و میزان ولایت وی بستگی به خواست مردم دارد. و معتقدین، مشروعیت را از نصب می دانند و مكانیزم انتخاب را فقط راهی برای تشخیص فقیه می دانند و بدین وسیله جمع شدن نصب فقیه از سوی امام معصوم و انتخاب وی از سوی مردم یا خبرگان را ممكن می دانند . منشأ اختلاف قائلین نظریه انتصاب ولی فقیه و قائلین نظریه انتخاب ولی فقیه :
وجه مشترك قائلین نظریه انتصاب قائلین و نظریه انتخاب در این است كه هر دو گروه تقدم در حكومت را برای فقها می دانند و رأی مردم را – اگر یك فقـیه را برنگزیننـد – مشـروع نمی دانند . در عمل معتقدین به هر دو نـظریه، شـورای حـل و عقـد یا خبرگان را به رسمیت می شناسند و منتخب آنها را می پذیرند با این تفاوت كه طرفداران نظریه انتصاب فقیه عمل خبرگان را كشف فقیه منصوب می دانند در حالی كه تأمین به نظریه انتخاب، كار خبرگان را انتخاب عادی یك فقیه به ولایت میدانند.
فصل دوم: ضرورت ولایت مطلقه فقیههمان طور كه می دانیم هر جا وظیفه ای به كسی محول شود و تكلیفی بر عهده كسی نهاده شود متقابلاً باید اختیاراتی به او واگذار شود كه با بهره گیری از آنها بتوانند وظایف و تكالیفش را انجام دهند. بنابراین اگر وظیفه ای بر عهده كسی قرار داده شود اما اختیارات لازم برای اعمال آن وظایف در اختیار او قرار داده نشود، جعل و قرار دادن آن وظیفه لغو و بیهوده است. و مطلب دیگر اینكه بین اختیارات و وظایف باید تناسب خاصی برقرار باشد مثلاً هر چه قدر كه وظیفه سنگین تر باشد،اختیارات هم باید گسترده تر شود .
در فقه شیعه، از برخورداری حكومت اسلامی از اختیارات لازم و كافی برای انجام وظایف محوله كه از جمله آن اختیارات،تصرف در املاك و اموال مردم در حد ضرورت و در راستای انجام وظایف می باشد، به ‹‹ولایت مطلقه فقیه›› تعبیه می شود. واژه ‹‹ولایت›› در قرآن، روایات و بیانات فقهاء عیناً به جای كلمه حكومت به كار می رود وكسی كه حكومت را برای جامعه لازم می داند در اصطلاح و رویگرد فقهی ولایت را بر جامعه لازم می داند.
با این مقدمه می گوییم، اگر این ولایت برخوردار از همه اختیاراتی باشـد كه در پـرتو آنها می توان به همه وظایف عمل كرد، گفته می شود و این ولایت مطلقه است اما اگر برای ‹‹ولی امر›› فقط در حد ضرورت ولایت قائل شویم. یعنی فقط در مواردی چون به خطر افتادن جان انسانها، زیبا سازی شهر،این ولایت محدود و مقید است . پس در نتیجه با توجه به وظایف های زیادی كه ولی فقیه دارد، باید دارای ولایت مطلقه فقیه باشد. ان شاء الله در گفتارهای بعدی،معنی ولایت مطلقه و اینكه آیا ولایت مطلقه همان حكومت استبدادی است یا خیر و به شبهاتی كه پیرامون آن می باشد،می پردازیم.
گفتار اول:معانی ولایت (تكوینی – تشریعی – مطلقه ) ولایت،به ولایت تكوینی و تشریعی تقسیم می شود. ولایت تكوینی به معنای تصرف در موجودات و امور تكوینی است، روشن است چنین ولایتی از آن خدا می باشد. خدای متعال مرتبه ای از این ولایت را به برخی از بندگانش عطا می كند. معجزات و كرامات انبیاء از آثار همین ولایت تكوینی است. آنچه در ولایت فقیه مطرح می باشد،ولایت تكوینی نیست. ولایت تشریعی یعنی اینكه تشریع و امر و نهی و فرمان دادن در اختیار كسی باشد،
اگر می گوییم خدا ربوبیت تشریعی دارد، یعنی اوست كه فرمان می دهد چه بكنید،چه نكنید، پیامبر وامام این حق دارند واین درمورد فقیه هم می باشد. درطـول تاریـخ تـشیع، هـیچ فقیهـی یافت نمی شود كه بگوید فقیه هیچ ولایتی ندارد،آنچه تا حدودی مورد اختلاف فقهاست مراتب و درجات این ولایت است. امام خمینی(ره) معتقد بودند تمام اختیاراتی كه ولی معصوم داراست، ولی فقیه این اختیارات را دارد مگر اینكه چیزی استثنا شده باشد .
از جمله جهاد ابتدایی كه مشهور بین فقها است كه از اختصاصات ولی معصوم می باشد. از چنین ولایتی در باب اختیارات ولی فقیه به ولایت مطلقه تعبیر می كنند. ولایت مطلقه فقیه یعنی كسی كه از دیدگاه اسلام واجد شرایط حكومت است و از نظر علم، تقوا و مدیریت جامعه،شباهت بیشتری به معصوم دارد و می تواند حكومت تشكیل دهد. و هیچ قانونی بدون اجازه او اعتبار و مشروعیت ندارد و یچ كس بدون اجازه او حق اجرای قوانین را ندارد. اما معنای ولایت مطلقه فقیه این نیست كه فقیه مجاز باشد هر كاری بخواهد ،انجام دهد و به عبارت دیگر توحید یا اصول و ضروریات دین را انكار كند. در واقع قید ‹‹ مطلقه›› در مقابل نظر كسانی است كه معتقدند فقیه فقط در موارد ضروری حق تصرف و دخالت دارد .
الف) بیان شبهه ای :در این میان شبهه ای قائلین به ولایت مطلقه فقیه- كه هر كاری بخواهد می تواند بكند – وارد می كنند و بیان می كنند كه حكومت دو نوع است . 1 – لیبرالی (خواست مردم) 2- فاشیست (تابع نظر فرد) و شما می گویید كه نظام ولایت فقیه یك نظام لیبرالی نیست، پس طبعاً باید فاشیستی باشد .
پاسخ به شبهه: یكی از عوامل پیدایش چنین توهمی،شباهت لفظی میان ولایت مطلقه فقیه و حكومت مطلقه است آنان معنای حكومت مطلقه را حكومت استبدادی می دانند یعنی حكومتی كه پای بند به اصول قانونی نیست و براین اساس تصور می كنند كه لفظ مطلقه در ولایت مطلقه و نیز در حكومت مطلقه،هر دو به معنای رها از هر گونه قید و شرطی است. در پاسخ به آنان می گوییم كه تقسیم حكومت به دو قسم و انحصار آن به دو نوع لیبرال و فاشیست یك مطالعه است و به نظر ما، قسم سومی هم برای حكومت متصور است كه حاكم نه بر اساس خواست و سلیقه مردم و نه بر اساس خواست و سلیقه شخصی خود بلكه بر اساس خواست و اراده خدای متعال حكومت می كند و تابع قوانین و احكام الهی است و نظام ولایت فقیه از قسم سوم است .
از طرف دیگر با مراجعه به تبیین دقـیق ولایت مطـلقه فقیه در كـتب معـتبر فقـهی همـچون ‹‹ كتاب البیع›› در می یابیم، كه اطلاق ولایت به هیچ وجه به معنای رها بودن آن از هر گونه قید و شرط نیست بلكه اصولاً اطلاق در اینجا و در هر جای دیگر یك مفهوم نسبی و لذا در علم اصول گفته می شود، اطلاق و تقیید، دو امر نسبی (اضافی) هستند .
حتی اطلاق از جمیع جهات در مورد خداوند تحقق ندارد، زیرا او بر اساس ضوابط معینی اعمال قدرت می كند كه همان حسن و قبح عقلی هستند،یعنی خدا هیچ وقت به انجام كاری كه قبیح است، فرمان نمی دهد. البته این قیود از ذات خدا نشأت گرفته نه از منشأ دیگری،ولی به هر حال افعال خدا بدون قید و شرط نیست. پیامبران و ائمه (علیهم السلام) نیز چنینند یعنی اعمال ولایت آنها مقید به شروط معینی است و مطلق از جمیع جهات نیست مثلاً هیچ یك از آنان مجاز نیستند كه همسر مردی را در اختیار بگیرند مگر از طریق ازدواج شرعی آن هم پس از طلاق زن از مرد،وقتی اعمال ولایت معصومین مقید باشد، تكلیف ولی فقیه به طریق اولی معلوم خواهد شد،بلكه با مراجعه به اندیشه ولایت مطلقه معلوم می شود كه محدوده ولایت فقیه مضیق تر از ولایت معصومین است .
و همچنین مراد از ولایتی كه به فقهاء در عصر غیبت انتقال پیدا كرده ، ولایت كلیه الهی نیست بلكه ولایت جعلی و اعتباری است كه همان منصب حكومت و فرمانروایی است. نتیجه آنكه اطلاق ولایت به هیچ وجه به معنای بی قید بودن نیست و لذا بین ولایت مطلقه فقیه و حكومت مطلقه یا استبدادی تفاوت زیادی وجود دارد. گفتار دوم : حدود اختیارات ولی فقیه:در آغاز به 4 نكته مهم اشاره می كنیم. 1-فقیه دارای ولایت تكوینی نیست. 2- ولایت مطلقه فقیه،همان اختیارات معصوم است و مستلزم تغییر دین نیست. 3 – اصل ولایت فقیه را هیچ فقیه شیعی منكر نشده است. 4- اختلاف فقها در ولایت فقیه، به تفاوت نظر آنان در دامنه اختیارات است نه اصل ولایت .
با این مقدمات در می یابیم كه حدود اختیارات ولی فقیه ارتباط با ولایت مطلقه دارد و. در واقع ما، اگر دامنه اختیارات محدود یا وسیع را ببینیم، نگاه ما نسبت به ولایت مطلقه متفاوت می باشد. ممكن است گفته شود، اكنون كه اطلاق ولایت به معنای بی قید و شرط بودن آن نیست پس چرا اصولاً از كلمه ‹‹ مطلقه›› در توضیح ولایت استفاده شده آیا بهترنیست جای آن صرفاً از اصطلاح ‹‹ولایت فقیه›› استفاده كنیم.
در پاسخ می گوییم آوردن كلمه مطلقه به دنبال ولایت،در مقایسه با دیگر نظریاتی است كه در موردحیطه اختیارات ولی فقیه وجود دارد. توضیح اینكه در مورد حدود اختیارات، سه گونه نظر داده اند . الف) فقیه، مجاز به تصرف در امور حسبیه است ولی ولایت بر انجام این امور ندارد و فرق بین این دو (یعنی صرف جواز تصرف و ولایت بر تصرف) این است كه در صورت اول، وكیل فقیه و شخص منصوب از جانب او پس از مرگ وی منعزل می شود در حالیكه در صورت دوم (ولایت بر تصرف) با مرگ فقیه،وكیل منصوب او منعزل نمی گردد. از جمله افرادی كه قائل به این نظریه می باشند آیه الله خویی می باشد .
ب) فقیه،دارای ولایت به تصرف در امور حسبیه می باشد اما حفظ مرزها و نظم كشورها و جهاد و اجراء حدود و أخذ خمس و زكات و اقامه جمعه برای فقیه ثابت نیست . از جمله افرادی كه قائل به این نظریه هستند آیه الله نائینی می باشد كه پس از بحث استدلالی خود، در كتاب ‹‹منیه الطالب›› چنین نتیجه گرفته است:‹‹كیف كان فاثبات الولایه العامه للفقیه یحبث متقین صلاه الجمعه باقامته او نصف امام لها مشكل››.
ج) فقیه جامع الشرایط،در تمامی شئون مربوط به حكومت، دارای ولایت است. بر طبق این نظریه كه مورد قبول حضرت امام و از جمله آقای مصباح است، از حیث امور مربوط به حكومت،بین فقیه و پیامبر و ائمه فرقی وجود ندارد و همگی دارای اختیارات یكسانی هستند،در نتیجه ولی فقیه همچون معصومین (ع)، اختیار اقامه جمعه و اجراء حدود و عقد قرارداد صلح و أخذ خمس و سرپرستی امور محجورین و اوقاف عامه یعنی تشكیل حكومت اسلامی با تمام لوازم آن را داراست. این نظریه حدود اختیارات فقیه جامع الشرایط را مقید ندانسته، (مقید به صرف جواز تصرف در امور حسبیه یا ولایت براین امور) و نسبت به این دو محدود، ‹‹اطلاق›› دارد، از این رو این نظریه را ولایت مطلقه نام گذاشته اند،بدین ترتیب نسبی بودن اطلاق در ولایت مطلقه كاملاً آشكار می گردد.
ما،نظر سوم را قبول كرده و دلایلی برای آن می آوریم و قائل به این هستیم كه ولایت مطلقه، تنها راه تشكیل حكومتی مبسوط الید است . تنها بر اساس پذیرش ولایت مطلقه فقیه است كه می توان حكومت اسلامی مبسوط الید تشكیل داد زیرا فقط بر اساس این مبنا است كه همه اختیارات حكومتی به فقیه جامع الشرایط منتقل می گردد. نقد 2 نظریه:البته لازم به تذكر است كه بر اساس مبنای امور حسبیه نیز می توان تشكیل حكومت داد، لكن چنین حكومتی با حكومت مبتنی بر ولایت مطلقه حداقل 2 فرق مهم دارد:اولاً: حكومت بر طبق مبنای امور حسبیه فقط اختیار انجام اموری را خواهد داشت كه وجود آنها برای جامعه ضروری بوده و از این طریق مصداق بودن آنها برای امور حسبیه احراز شده باشد ولی اجازه در اموری را كه به حد ضرورت نرسیده برای ولی فقیه نیست،علت این محدودیت اختیار آن است كه در مواردی كه به حد ضرورت نرسیده، نمی تواند به وجود ملاك امور حسبیه یعنی عدم رضایت شارع به ترك آنها یقین پیدا كرد.
ثانیاً: اگر در موردی بین حكومت و یكی از شهروندان در خصوص ضرورت انجام كاری اختلاف پیش آید به این صورت كه حكومت انجام آن كار را ضروری و مصداق امور حسبه بداند در حالی كه شهروند مزبور چنین عقیده ای نداشته باشد بر آن شهروند اطاعت از حكومت لازم نخواهد بود .
به نظر می رسد كه با وجود دو لازمه فوق عملاً استمرار حكومت با مشكلات متعددی مواجه خواهد شد بلكه در شرایط پیچیده دنیای امروز، گستردگی وسیع حیطه حقوق عمومی بعید است كه چنین حكومتی باقی بماند،لذا می توان نتیجه گرفت كه فقط بر اساس مبنای ولایت مطلقه است كه تشكیل حكومت اسلامی درعصر غیبت به راحتی امكان پذیر می باشد. و حكومت در عمل با تنگناهای اجرایی مواجه نخواهد شد.
پس روش می شود كه اختیارات مطلقه،امر عجیبی نیست بلكه مقصود از آن اختیاراتی است كه ناشی از طبع حكومت و سرپرستی امور جامعه است و حكومتها به طور معمول در همان محدود اعمال حاكمیت می كنند، لذا حدود اختیارات حكومتی پیامبر اكرم (ص) و ائمه با اختیارات حكومتی فقیه یكسان خواهد بود، چرا كه هدف از چنین اختیاراتی همان پاسخگویی به نیاز دائمی جوامع بشری به حكومتی است كه اداره امور عمومی و اجتماعی آنان را بر عهده گیرد. بنابراین عقلاً به هیچ وجه نمی توان در این زمینه تفاوتی بین امام معصوم و ولی فقیه قائل شد .
اكنون با توضیحات روشن شد ولایت مطلقه فقیه به معنای آن نیست كه فقیه بدون در نظر گرفتن هیچ مبنا و ملاكی تنها بر اساس سلیقه شخصی خود عمل كند بلكه ولی فقیه مجری احكام اسلامی است،بر این اساس یك تعبیر می توانیم بگوییم ‹‹ولایت فقیه در واقع ولایت قانون است›› ، چون فقیه ملزم و مكلف به قوانین اسلام می باشد. آنچه كه موجب القای این گونه شبهه ها و مغالطه ها می شود،این است كه فقیه برای حفظ مصالح اسلام در صورتی كه امر، دایر بین اهم و مهم شود می تواند مهم را فدای اهم كند مثلاً اگر الان وقت نماز است ولی شواهد حاكی از جمله قریب الوقوع دشمن است،در این جا فقیه حق دارد نماز را تأخیر بیاندازد، اما همه اینها غیر از آن است كه فقیه بگوید نماز بی نماز. در فقه اصطلاحاً به ای كار تقدیم اهم بر مهم گفته می شود كه در واقع ریشه عقلانی هم دارد .
اكنون واضح است كه معنای درست ولایت مطلقه فقیه چیست و این مفهوم به هیچ وجه، مستلزم استبداد و دیكتاتوری آنها نیست. وآن چه در این رابطه تبلیغ می شود تهمت هایی است كه بر این نظریه روا داشته اند. گفتار سوم: تشكیك در ولایت مطلقه از سوی بداندیشان:گروهی از مخالفان و بنداندیشان، جهت منحرف ساختن مردم و جوانان و مغشوش ساختن ذهن آنها، مغالطه هایی را كرده اند. ابتدا كلمه ولایت تشكیك می كنند و میگویند ولایت در مورد اطفال و سفیهان است. ‹‹ولی ››یعنی قیم ،پس آن كسی كه تئوری ولایت فقیه را مطرح می كند،به واقع مردم را سفیه و نیازمند قیم می داند و همچنین در مطلقه بودن آن مغالطه كرده اند و گفته اند ولایت مطلقه مستلزم شرك به خدا است كه ما در گفتار قبلی به آن پرداختیم و نظراتی را بیان كرده و ثابت كردیم .
كه معنای مطلقه یعنی حاكم و رهبرامت اسلامی برای انجام وظایف خود از اختیارات لازم برخوردار باشد. و بین معنای ولایت مطلق برای خدا و ولایت مطلقه منافاتی دیده نمی شود. در این گفتار به بحث شبهه ‹‹ تشكیك ولایت›› از طرف مخالفین می پردازیم. از جمله سخنان آنان این است كه ‹‹مردم اگر چه در حوزه امور خصوصی مسائل شخصی، مكلف و رشیدند اما در حوزه امور عمومی، شرعاً محجورند و هر گونه دخالت و تصرف مردم در حوزه امور عمومی محتاج اجازه قبلی یا تنفیذ بعدی ولی فقیه است .
لازمه لاینفك حكومت ولایی،محجوریت مردم در حوزه امور عمومی است. برای نقد و بررسی این شبهه و پاسخ به آن،ابتدا به تعریف محجور پرداخت سپس ملاحظه نمود كه آیا تعریف مزبور بر وضعیت مردم در نظام مبتنی بر ولایت فقیه صدق می كند یا نه ؟ الف) آیا كاربرد اصطلاح حجر در امور عمومی صحیح است؟
حـجر در لغـت به معـنای‹‹مـنع›› ودراصـطـلاح به معنای ممـنوعیت از تصـرف در مــال می باشد،بنابراین محجور كسی است كه شرعاً اجازه تصرف در مال خود را ندارد، لذا حجر به معنای ‹‹ ممنوع بودن›› از تصرف درامور عمومی،خروج از اصطلاح است واضافه كردن قید ‹‹امور عمومی›› به عنوان قرینه مشكل به طور كامل حل نمی كند زیرا محجور مصطلح كسی است كه شرعاً مجاز به تصرف در یكی از امور متعلق به خود یعنی اموالش نمی باشد . به عبارت دیگر یكی از عناصر حجر این است كه آنچه شخص ممنوع از تصرف در آن است به خود او تعلق داشته با ملك او باشد اینك اگر قرار باشد كه این اصطلاح را در حوزه امور عمومی به كار بریم،باید بپذیریم كه امور عمومی
جامعه اصلاً متعلق به مردم است و آنان در نظام ولایت فقیه، به دلایلی منع شده اند لكن این سخن صحیح نیست زیرا بسیاری از امور عمومی،متعلق به مردم نبوده مانند انفال و از طرف دیگر جایز نیست كسی متصدی انفال بشود مگر شخصی كه عارف به احكام بوده است . نتیجه آن كه، اولاً: وابستگی امور عمومی بر مردم همچون وابسته بودن و تعلق داشتن اموال مردم به آنان نیست.
ثانیاً: چنان نیست كه مردم اصالتاً دارای ولایت بر تصرف در امور عمومی باشند آن گونه كه ولایت بر اموال خود دارند ‹‹ الناس مسلطون علی اموالهم ›› به همین جهت،ممنوعیت شخص از تصرف در مال خود را می توان محجوریت نامید ولی عدم جواز از تصرف مردم در امور عمومی را نمی توان محجوریت نام گذاشت .ب) آیا لازمه محجوریت،ناتوانی از تصدی است؟اگر دوباره به شبهه مطرح شده بازگردیم،می بینیم كه نویسنده در جمله اول مردم را ناتوان از متصدی امور عمومی و در جمله دوم آنان را در حوزه امور عمومی شرعاً محجور،شمرده است. تعبیر‹‹ناتوان از تصدی›› حكایت از وجود نقصان در مردم به عنوان مولی علیه دارد. در حالی كه عبارت ‹‹مردم در حوزه امور عمومی محجورند›› الزاماً حاكی از نقصان مردم نیست، زیرا محجوریت دائما ناشی از عدم توانایی بر تصرف نمی باشد بلكه گاهی حفظ حقوق طلبكاران شخصا محجور و كسانی كه با وی ارتباط مالی دارند. بدون شك، شخص مفلس، توانایی تصرف در اموال خود دارد لكن قانونگذار برای حفظ طلبكاران وی او را محجور اعلام كرده، بنابراین محجوریت،اعم از ناتوانی است و عدم توانایی تصدی، صورت خاصی از محجوریت است .
بدون شك این سخن به طور مطلق صحیح نیست و اطلاق آن را نمی توان پذیرفت زیرا همواره در میان مردمی كه در یك جامعه اسلامی زندگی می كنند، افرادی هستند كه هیچ گونه تصور و ناتوانی در اداره امور عمومی ندارند، قدر متیقن از این افراد،فقهای جامع الشرایط هستند، بر اساس دیدگاه مخالفین، پس این افراد باید خارج از حیطه ولایت فقیه باشند،چنان كه خود آنان قائلند: ‹‹ فقیهنا عامل بر یكدیگر ولایت ندارند بلكه معقول نیست كه فقیهی بر فقیه دیگری ولی و دیگری مولی علیه باشد.»
در جواب باید بگوییم ، كه این اشتباه فاحش از انجا نشأت می گیرد كه آنها اولاً در نظام ولایت فقیه،آحاد مردم را مولی علیه داسته و ثانیاً ملاك ‹‹ مولی علیه›› بودن در این نظام را ناتوانی شخص از تصدی امور عمومی به حساب آورده اند در حالی كه هر دو مبنی ناصواب است، توضیح آنكه جامعه مولی علیه می باشد نه فرد .
جوابی كه به آنها می دهیم این است:مولی علیه ‹‹ در ولایت مطلقه فقیه›› تك تك مردم با شخصیت حقیقی نیستند بلكه جامعه مولی علیه است كه اعضای جامعه از جهت عضو بودن جامعه مولی علیه محسوب شده نه از جهت فرد بودن. به همین دلیل است كه فقط آن دسته از اموری كه به حیثیت عضو بودن مردم در جامعه، مربوط است تحت ولایت فقیه درمی آید یعنی همان امور عمومی، اما امور خصوصی از تحت ولایت آنان خارج است و ولی فقیه ولایتی ندارد. بر اساس ‹‹ مولی علیه بودن›› جامعه ،به راحتی می توان نفوذ دستورهای ولی فقیه را بر خود او تبیین نمود، چنان كه بر اساس همین بیان،وجوب اطاعت از دستورهای ولی فقیه بر دیگر فقهای جامع الشرایط نیز اثبات می گردد زیرا آنان هم، عضوی از جامعه می باشند و فقیه بودنشان موجب نمی شود كه از عضویت جامعه خارج شوند.
a می تون بین تمركز Ni-nichell60 (محصول اخترچه Fe-60) و فراوانی ایزوتپهای پایدار آهن ارتباطی یافت كه دلیلی برای وجود آهن 60 در زمان شكل گیری منظومه شمسی می باشد، احتمالاً انرژی آزاد شده فروپاشی آهن 60 به همراه انرژی رها شده براثر فروپاشی نوكلئید پرتوزای Al-26 درذوب مجدد و تفكیك اخترچه های بعداز شكل گیری آنها 46 میلیارد سال پیش تأثیر داشته است.
ادامه خواندن مقاله اختيارات ولي فقيه از ديدگاه آيت الله مصباح يزدي
نوشته مقاله اختيارات ولي فقيه از ديدگاه آيت الله مصباح يزدي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:18 am
nx دارای 64 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
ترویج وفاداری به مشتری:همگام با ابزارهای جدیدی كه در بازاریابی طراحی شده تا بتوان بین رقبا بازار را تصاحب كرد بهتر است احتمال این را بدهید كه برخی از این ابزراها نیز در دست رقیب شماست. در حالی كه نشسته اید و دارید برای یك نبرد فاتحانه و هیجان انگیز نقشه می كشید، آنها نیز ممكن است همین كار را با مشتریانتان بكنند. در طول تاریخ ارتش های زیادی وجود داشتند كه به كشورهای بیگانه حمله كردند تا مردم را از خانه هایشان بدون هیچ دفاعی بیرون كنند و سرزمینشان را فتح كنند اما در نهایت غلبه بر دشمن ولی در عوض بر جای گذاشتن تلی از اجساد در راه بازگشت، بسیار مسخره است. بازاریابان امروزی نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
چرا میلیونها دلار خرج میشود تا مشتری جدید جلب كنیم در حالی كه اجازه میدهیم مشتری فعلی از دست برود؟ اجازه بدهید مثالی بزنم: فرض كنید شما 20 سهم دارید و تلاش میكنید آنرا به 25 برسانید. اگر این كار 5 میلیون دلار خرج بردارد، آیا ارزش ندارد روش ارزانتری پیدا كنید كه همین تعداد مشتری فعلی را از دست ندهید؟ در همین هفته تیم Bozell Direct من با روش فوق روی یك محصول غذایی بسته بندی شده كار می كردند تا برایش بازاریابی كنند چون این محصول تقریبا بازار جهانی داشت، قیمت پائین ولی فروش دائمی شامل این طرح نشد ولی به هر حال كه یك میلیون
دلار در نظر گرفته شد تا مشتریان فعلی شناسائی و حفظ شوند. از نظر برخی شاید این بودجه كمی زیاد باشد برای بقیه نیز ممكن است خیلی كم هم باشد. در مورد این قبیل تلاشها میتوان به راحتی برحسب پتانیسل های فروش و كارآئی آن قضاوت كرد. زیرا حفظ مشتریان خودی آسانتر از جلب مشتریان سایررقباست. (و شاید به خاطر اینكه مشتریان از قبل نسبت به جنس، شناخت و رضایت دارند) این یك میلیون دلار كه برای این كار تخصیص داده شد میتواند روی ارزش فروش خالص به صورت تصاعدی 5 برابر بیشتر تاثیر بگذارد. همچنین به یاد داشته باشید كه احتمالا مشتریان
فعلی شما نسبت به گسترش خط تولید و فروش بالا واكنش نشان می دهند در مورد برخی از محصولات یا خدمات ممكن است با تشویق مشتریان فعلی به خرید بیشتر ، 10% سود بیشتری بدست آوریم تا اینكه دنبال 10% مشتری جدید دیگری بگردیم.پایان بازاریابی:طبق نظریه پروفسور «فیل كتلر» از دانشگاه نورت وسترن بسیاری از بازارها به اوج خود رسیده اند: «مشتریان جدید زیادی وارد این مقوله نمیشوند همچنان كه رقابت بیشتر میشود هزینه جلب مشتریان جدید هم بالا می رود. در اینگونه بازارها هزینه جذب نیروی جدید پنج برابر بیشتر از آن است كه بتوان خواسته مشتری فعلی را برآورد.
در كتاب انقلابی بازاریابی (كتب مرجع چاپ سال 1991) «آرتوكوین جی كلنسی» و «رابرت اس شولمان» این پایان را رد می كنند و معتقدند كه یافتن مشتری جدید و فروش به او (برنامه اكتسابی) بسیار مهم تر از این است كه مشتری فعلی را نگهداشت (برنامه های نگهداری) یا سود بیشتری از مشتری فعلی بدست آورد (برنامه های توسعه). آنها این نظریه را همانگونه كه در جدول 1-8 آمده به تصویر كشیده اند.هزینه برنامه ارزش برای بازاریابی تلاش برای بازاریابی نوع مشتریزیاد كم زیاد مشتری جدید(اكتسابی)متوسط زیاد متوسط مشتری فعلی (نگهداری)كم متوسط كم مشتری فعلی (توسعه)منبع: به نقل از خبرنامه اصول بازاریابی (ماركهام، انتاریو)
تبدیل امتحان كنندگان جنس به مشتری (دائمی)سرمایه های زیادی صرف این میشود كه برای خریدار فرصتی فراهم آورد تا محصول یا سرویس ارائه شده را امتحان كند. متاسفانه تمام افرادی كه جنسی را امتحان می كنند دوباره آنرا نمی خرند حتی اگر آن جنس تاثیر مثبتی بر روی مشتری گذاشته باشد، حتی اگر جریانات منطقی باشد و حتی اگر قیمت مناسبی داشته باشد. وقتی مشتری را ترغیب به امتحان آن جنس می كنیم به
این مقاومت های پنهانی موجود باید غلبه كنیم كه شامل عادت، جبر، ناآشنائی و یا فراموشكاری محض؛ میباشد. (مثلا) در مورد آبمیوه ای مثل V-8 جملاتی نظیر «من قبلا آبمیوه V-8 را خورده ام» یك روش جالب و متداول آگهی دادن در نشریات است. البته با علم به اینكه مصرف كنندگان همیشه همان انتخاب خود را نمی خرند. برای من جالب بود برخی از بازاریابان آنقدر خود را درگیر این مسئله می كنند تا مشتری را به امتحان جنس وادارند. آنها اجناس خویش را به مرد م عرضه
می دارند بدون اینكه مشتری انگیزه ای جهت خرید مجدد داشته باشد. برای خرید اول تخفیف درنظر می گیرند ولی از خرید دوم خبری نیست.متخصصان بازاریابی مدتها قبل متوجه شدند نه تنها امتحان كردن جنس لازم است بلكه بایستی امتحان كردن به خریداری تبدیل شود. در غیر این صورت این سیگارهای جدید با ظاهری خوب یا نمونه غذاهای غله ای در گوشه خیابان و یا نمونه هایی كه در سوپرماركتها جهت چشیدن عرضه میشوند با هر نوع بسته بندی كه داشته باشد انگیزه ای جهت خرید ایجاد نمی كنند. تجربه نشان داده است درخواست تست اجناس بدون ترغیب مشتری برای خرید دوم كاری جز اتلاف وقت
نیست. كسانی كه از طریق سفارش پستی، تجارت می كردند مدتهای مدیدی توسط آگهی دهندگان به فراموشی سپرده شدند. بنابراین وقتی به این مشكل برخوردند ترجیح دادند روشی را بكار گیرند تا از عهده این مشكل برآیند. ارزش «تبدیل امتحان كننده به مشتری» حتی در واژه سفارش پستی نیز مهشود است . ما برای توصیف مشتری یكبار مصرف از عباراتی نظیر مخاطب، امتحان كننده، و آغازگر استفاده می كنیم و بعدا این عبارات تبدیل به مشتری، اعضاء و مشترك (آبونمان) خواهد شد. وقتی من انجمن “capital Record” را اداره می كردم هرساله یك میلیون
مخاطب به ما محلق می شدند كه در جستجوی این قبیل خدمات رایگان مرسوم در آن زمان بودند.اما واژه اعضا را برای آنهایی كه خریدهای لازم را می كنند و پرداخت پول براساس زمانی صورت میگیرد بكار می بریم. معمولا مجلات نیز نسخه های رایگان یا با نرخ ارزان به مشتریان ارائه می كنند و متعاقبا شروع به فرستادن مجله و صورتحساب برای متقاضیان می كنند. اما در اكثر موارد فقط نیمی از آنها مشترك خواهند شد. و تنها نیمی از این افراد پس از اولین اشتراك مجددا این كار را انجام می دهند.
شركتهای سرمایه دار به دلایل خاصی برای یافتن مشتری اقدام به نامه نگاری فراوان و یا درج آگهی در روزنامه می كنند. اما این افراد تا زمانی كه برای بار دوم اقدام به ارسال نامه نكنند اهدا كننده (خدمات) تلقی نمیشوند. و تنها در صورتی شركتها میتوانند راجع به این نوع روابط نامه نگاری، قضاوت كنند كه وضعیت مالی آنها بهبود یافته باشد.تبدیل:فرآیند تبدیل «امتحان كنندگان» محصول به «مشتری» در كار سفارش پستی تبدیل (conversion) نامیده میشوند. این مسئله جزء اصول اولیه كارهای تبلیغاتی در هر نوع كسب و كار است كه با مشتریانش ارتباط مستقیم دارد. سوال اصلی این است كه چرا در همه تجارتها نه تنها محصولات بسته بندی شده بلكه محصولات تولیدی، خدمات بازرگانی، و یا سایر سرویس ها و خدمات، نسبت به این مسئله با توجه بیشتری برخورد نمیشود.
كیت معارفهاین كار بایستی حتی از اولین مشتری شروع شود. شركتهای سفارش پستی یك كیت معارفه و خوش آمدگویی با هدایای خاص برای مشتری می فرستند و با فروش محصولات خود شروع به ساختن این روابط می كنند. این روش میتواند در هر زمینه ای بكار برده شود.شركت MCI توضیحات دوستانه ای برای دوستان جدید و اعضاء خانواده ها می فرستند. شركت UPS برای مشتریان تجاری یك كیت جهت شروع به كار می فرستد. كارخانجات تولیدی اغلب
دفترچه راهنمای استفاده از محصول را دوستانه توضیح داده و به چاپ می رسانند تا بگویند چگونه میتوان از این محصول خریداری شده حداكثر استفاده را برد. اما تعداد این شركتها كم هستند. چرا همه تولید كنندگان محصولات غذایی دستور طبخ و پیشنهاد سرو آنرا كه مشهودترین روش در این زمینه است ارائه نمی دهند؟ با این روش ساده كه میتواند درون یا روی بسته درج شود میتوان اطلاعات ارزشمندی را به مشتری داد تا انگیزه ای برای خرید مجدد وی گردد. این كار حتی ممكن است آمار مصرف وی را نیز افزایش دهد. در حقیقت این روش در مقابل سایر روشهای مبتكرانه، روش ذكاوتمندانه ای نیست اما تلاش ولو اندك بهتر از هیچ است.
صداقت / فرآیند تبدیلبرنامه های هدفمند زیادی وجود دارند كه همه آنها دو كار انجام می دهند. وقتی مشتری اولین خرید را میكند به این مرحله از تبدیل كمك میكند و هنگام خرید مجدد كمك به تقویت این روابط و یا تضعیف این جریان می نماید. خیلی از آنها تاثیر تبلیغات را بر اصول بازاریابی منعكس می كنند. ساده ترین روش كوپن های تخفیفی است كه برای خرید بعدی در نظر گرفته میشود. اما این روش در ایجاد معروفیت ناتوان است. برای برنامه ریزیهای تبلیغاتی گسترده و اصول بازاریابی موثرترین راه عرضه چند سفارش پستی است. عنوان این سفارش bounch- back offer است. یكی از
مشهودترین روش ها در مورد عرضه همان محصول تاریخی «نایلون» است كه از ابتدا در سطح خرده فروشی توسط اعضا دارای كارت عضویت عرضه می شد. در ازاء این پست سفارشی میتوان به مشتریان اعلام كرد: در ازا خرید هر ده قلم جنس یك كوپن خرید مجانی دیگر دریافت كنید. این روش تبلیغاتی البته 2 اشكال دارد. اول اینكه در مورد مشتریانی كه دائمی هستند و مثلا 11 قلم جنس خریده اند تاثیر منفی می گذارد. دوم اینكه برای مشتری كه بار اول خرید میكند و قصد خرید ده قلم جنس را ندارد و فعلا باید وی را برای خرید دوم ترغیب كرد هیچ سودی ندارد. بهتر است از چیزی كه من آنرا رشوه نامیده ام پرهیز شود و به جای آن در چنین شرایطی از هدیه استفاده شود. اگر هدیه با توجه به ذوق سلیقه شخص انتخاب گردد میتواند تاثیری بگذارد كه حتی از پول هم بر نمی آید. و میتوان هدیه ای نفیس داد كه ارزش آن در برابر پول نیز بیشتر باشد.
این كار میتواند برای مردمی كه در برابر پول عكس العمال نشان نمی دهند بسیار جالب و منحصر به فرد باشد و آنها را به مصرف آن محصول تشویق كند. و جلوه آن محصول را در نظر مشتری یا خریدار افزایش دهد وبه موقعیت محصول كمك كند و در نتیجه باعث درآمد بیشتر شود. اجازه بدهید نگاهی به مثالهای زیر بیندازیم.هدیه دادن:جای نمك وفلفل، ظرف كره خوری، دیس مخصوص اسپاگتی، گیلاس مشروبخوری، چاقوی استیك لوازم كباب پزی، ظروف طبخ غذا، و هر چیزی كه به رضایت از محصول و پرستیژ آن كمك كند میتواند مفید باشد. اینها نمونه چیزهایی هستند كه در همه زمینه ها میتوانند استفاده شوند كارخانه بلك انددكر تعداد زیادی كیسه اضافی برای جاروبرقی مارك Dustbuster خویش ارائه كرد كارخانجات لوازم خانگی یك سری اطلاعات كامل و سهل الاستعمال یا لوازم یدكی ارائه می دارند. منابع اطلاعاتی، اطلاعات جدید عرضه می كنند. دلالان سهام شركتها دفترچه یادداشت یا كیف بزرگ چرمی هدیه می دهند. این اصول بطور محسوس یا غیرمحسوس هنوز همان اصول اساسی هستند.
البته این اجناس را فقط بر حسب شكل وقیمت نمی توان انتخاب كرد زیرا در نوع خود بخشی از تبلیغات ویژه هستند. و باید از نظر اجتماعی و روانشناسی متناسب با خود محصول جالب باشند. و علاوه بر اینكه هویت محصول را نمایان سازند با تداعی نام آن نیز بركیفیت و ارزش جنس افزوده گردد.میزان اطلاعاتشناختن بیماری، راهنمایی برای روشهای سرمایه گذاری، برنامه ریزی برای بازنشستگی ، دستور تهیه غذا كتب راهنما، نقشه ها، خبرنامه ها و مجلات، هر گونه اطلاعات و به هر میزانی كه باشند نه تنها استقابل میشوند بلكه به همان میزان نیز ارزشمند هستند. تهیه یك جزوه یا خبرنامه كه نمونه آن در جای دیگر موجود نیست كاری بسیار سهل و پسندیده است. من شخصا نمونه این جزوه ها را از شیر مرغ تا جان آدمیزاد گرفته از سرمایه گذاری روی طلا تا جمع آوری كلكسیون
ماشین های كوچك و … تهیه نموده ام كه همه آنها موفق بوده اند. تهیه جزوه هم سریع است و هم برای مدت طولانی میتوان از آن استفاده نمود پخش جزوات بصورت مجانی میتواند انگیزه ای برای تماس مشتری باشد. برای ایجاد روابط دراز مدت با مشتری میتوان كتابچه های كوچك و بزرگی كه هم قیمت، هم جنس و هم مشخصات كالا را ارائه كند. مثلا شركت “Procter & Gamble” مجلاتی برای والدین جدید تهیه میكند.
Kimberly Clark برای افرادی كه مشكل كنترل ادرار دارند بروشور عرضه می كنند Filelity راجع به سرمایه گذاری و Philip morris برای سیگاریها مجله چاپ میكند. اینها فقط چندین مثال هستند كه مولف دراین زمینه با آنها برخورد نموده است. نمونه های بسیار بیشتر از این هم وجود دارند.كاتالوگ هدایاشما روی جعبه همه محصولات غذایی General mill یك بن به همراه این جمله می بینید كه نوشته شده با جمع آوری این بنهای Betty Croker و ارائه آن هنگام خرید صدها محصول آشپزخانه، منزل، هدیه و لوازم كودك تخفیف بسیار بگیرید. برای دریافت كاتالوگ 50 سنت همراه با نام و آدرس خود با نشانی جنرال هیلز … مكاتبه نمایند. این نشریه شاید یكی از قدیمی ترین و معتبرترین كاتالوگهای هدیه در دنیای بازاریابی باشد كه هزاران محصول آشپزخانه از ظروف نقره گرفته تا پارچه های كتان، اسباب بازی تا لوازم منزل و (غیره) را معرفی میكند. جدیدترین نوع این كاتالوگها: Land o’ Lakes Butter است كه به صورت مجانی لیست محصولات با كیفیت و خوش نام
Reed & Barton , Royal Doulton و eorning ware و غیره را معرفی میكند. با وجود اینكه این نشریات شبیه به هم هستند ولی دارای عملكرد متفاوت هستند. Land o’ Lakes مجانی است ولی General mills پنجاه سنت پول دریافت میكند. هر دو را میتوان از طریق نامه یا تلفن سفارش داد و هر دو بیش از آنكه خود محصول را معرفی كنند عنوان پرآوازه جنس را بیان می كنند. كاتالوگ Land o’ Lakes غیر از بها كمی به توصیف اجناس خویش نیز می پردازد. ولی كاتالوگ General mills فقط قیمتها را اعلام میكند. شاید به همین دلیل است كه عنوان بزرگ Land o’ Lake با مضمون
«جدید! كاتالوگ 1992 به بازار آمد» ¾ جلد نشریه را میگیرد. پس تكلیف یك چهارم باقی مانده پشت جلد چه میشود؟ این قسمت تماما به معرفی اجناس مثل داخل كاتالوگ اختصاص داده شده. به خودتان جایزه بدهید. بله نكته اصلی در همین جاست:در داخل مجله لیستی وجود دارد كه ارزش بن های اختصاص داده شده به سایر محصولات Land o’ Lakes را نشان میدهد. همچنین با ارائه تعدادی از این بن ها و تنها با یك خرید اضافی دیگر میتوان یك بشقاب با مارك chip n’ Dip را با كمتر از نصف قیمت واقعی خریداری نمود. این پیشنهاد آخری انگیزه خرید حتی یك پوند بیشتر از این محصول را بر می انگیزد. در این كاتالوگ جایزه مشتریان دائمی نیز در نظر گرفته شده یكبار كه شركت تصمیم به دادن جایزه گرفت تعداد زیادی از كاتالوگهای مجانی را تهیه نموده و به بهانه اینكه اولین بار است از این محل خریداری میكنید بین مشتریان توزیع نمود. این كاتالوگها غیر از قیمت مناسب مشخصات دیگر جنس را نیز به شركتها یا مصرف كنندگان ارائه می كنندكارخانه دارها به دلیل پاره ای از مشكلات نمی توانند با شركت penny j.c رقابت كنند مگر اینكه چیز خاصی ارائه كنند كه در آن هم شكل دیگری از اشانتیون دادن است. اگر یك كارخانه دار به فكر افزایش كاتالوگهای تبلیغاتی است باید یك توجیه منطقی برای این كار داشته باشد.بایستی به خاطر هویت و مارك این محصول برای آن ارزش زیادی قائل شد و در عوض كالا هم باید انتظارات (كارخانه خویش) را برآورد سازد.این انتخاب در كاتالوگ تبلیغاتی باید مثل سفارش پستی برای مصرف كنندگان جاذبه خاصی داشته باشد. در تجارت سفارش پستی كاتالوگ باید بهترین انتخاب و بهترین كیفیت را به مشتری عرضه كند. یا اینكه حاوی ویژگی خاصی جهت عرضه در بوتیك باشد. تنها این روش است كه مناسب مطرح شدن در كاتالوگهای تبلیغاتی است. مثال بسیار خوبی برای كاتالوگهای تبلیغاتی كه از حمایت دو جانبه برخوردار بودند camel Gear است كه توسط R. J. Reynolds برای سیگارهای
Camel عرضه شد در آن موقع تبلیغات camel كاری جسورانه و ریسك محسوب می شد كالاهایی كه در آن تبلیغات بكار گرفته شد شامل ژاكتهای مسافرتی، كوله پشتی، كت بارانی و تعدادی لوازم چادر مسافرتی بود. اخیرا شركت مارلبورو نیز چنین برنامه مشابهی را بكارگرفت. برای یك نوع آب میوه معروف كه ادعا می كرد محصول طبیعی است من كاتالوگ Mother Earth را تهیه كردم كه در آن تصاویر آشپزخانه و لوازم آشپزی هم تهیه شده بود تا محصول در محیط آشپزخانه طبیعی جلوه كند. برای تبلیغات سیگار virginia slims كه بیشتر برای مصرف خانم ها ساخته شده كاتالوگی تهیه كردم كه در آن تصاویر متنابهی از لوازم حمام، آشپزخانه، اثاثیه – پارچه و همان طرح لباس با حاشیه گلدار كه روی جعبه سیگار بكار گرفته شد، وجود داشت.
برای سیگارهای انگلیسی دیگر، كاتالوگی درست شد كه اصولاً معرف محصولات انگلیسی بود. اما صرفا به خاطر قیمت دچار اشتباه نشوید. كاتالوگهای بسیاری از این قبیل كه توسط سرمایه گذاران بزرگ درست شدند به نتایج منفی رسیدند زیرا آنها تصویر شفاف و منحصر به فردی از محصول ارائه ندادند. كمپانی AT & T’s و نیز citibanks citidolars هر دو به همین نتیجه رسیدند. اگر یك محصول خوب است، اگر گران است، اگر وارداتی است به همان نحو آنرا معرفی كنید. این دستور در مورد همه چیز عمومیت دارد. آیا جنس خارجی است؟ مناسب است؟ ساخت آمریكاست؟ سالم است؟ فردی است؟ دانشجویی است؟ مخصوص نوجوانان است؟ خاص والدین است؟ سكسی است؟ رمانتیك است؟هر نوع خصوصیات راچه بر اساس سلیقه مشتری و چه با انتخاب موارد مناسب میتوان در كاتالوگ منعكس كرد.
كاتالوگهای تبلیغاتی، روشهای صحیح و غلطروابط به دو روش بوجود می آیند: یا با پاداش یا با شناخت. موفق ترین برنامه وفاداری نسبت به مشتری تلفیقی از هر دو اینهاست. اجازه بدهید بگوئیم كاتالوگ تبلیغاتی را (مرتب) برای مشتریان دائمی بفرستید اگر از معرفی كالاهای خویش دست بردارید تصویر محصول خویش را كمرنگ خواهید كرد. اگر دارید كاتالوگی از محصولات ارزان ارائه میكنید موثرترین راه دادن اشانتیون به مشتریان است تا این نوع محصول ارزان رابه جای محصول دیگر دوباره و همیشه خریداری كند. این كاتالوگ را درست كنید و آنرا با یك سری اقلامی پر كنید كه در هر جای دیگری به راحتی یافت نمیشود مثلا میتوان سلیقه خاصی جهت چیدن و آراستن آن بكار برد.
و شاید بتوان آنها را حاوی شعار و مفهوم ذكاوتمندانه كرد. این انتخاب باید نشان بدهد كه شما احتیاجات و علائق مشتریانتان را دریافته اید. بگذارید بدین روش پرستیر عنوان جنس شما ارزشمندتر به نظر برسد.انجمن ها و باشگاه ها:این كاتالوگ تبلیغاتی را بگیرید و از مزایای عضویت در یك باشگاه بهره مند شوید. حالا نه تنها جایزه می گیرید بلكه به خوبی شناخته شده هستید. علامت شناسایی در این جا می تواند كارت عضویت باشد یا برچسب یا مدرك یا لیستی از یك فهرست و یا هر چیز دیگری كه تاثیر محكمی هم بر روی روابط مشتری شما و هم جنس بگذارد، باشد. حالا این كاتالوگ را به خبرنامه یا مجله یا یك سری كارت یا كاغذ یا فایل تبدیل كنید. سپس یك سرویس ویژه تلفن یا یك ویژگی خاص دیگر (چه محسوس و چه غیرمحسوس) به آن بیفزائید برای اینكه مشتری احساس خاصی داشته باشد. از همه این حرفها گذشته این مشتری احتمالا از میان 20% مشتریانی كه 80% فروش شما را تشكیل میدهند می باشند. و شاید هم سود بیشتری برایتان داشته باشند (مطالعات یك شركت هواپیمایی نشان داده كه این 2% مشتریان خوب ¼ ارزش دلاری و نیمی از سود شركت هواپیمایی را برآورده می سازند) علاوه بر اینها بر عنصر شناخت هم تاكید داشته باشید. در سالهای اخیر من باشگاهها، انجمن ها و سازمانهای دیگری را برای همه صاحبان گروه باربی تاسیس كردم، كلكسیونرهای Hot wheels ، مدیران خانمی كه شامپوی خاصی را بكار می برند، نوجوانانی كه می خواهند با مد و زیبایی سرو كار داشته باشند دوستداران پاپكورن كه آن را یك فرهنگ غنی می پندارند، رستوران دارانی كه غذای عالی خویش را با سرو شامپاین به مشتریان ارائه می كنند و … عامل مشترك در تمام اینها حسی است كه تولید كنندگان با اعضاء خویش به عنوان یك فرد ویژه برخورد می كنند
دیدن و دیده شدنتمایل به استفاده از بازاریابی مستقیم ایده ای است كه شخص فقط به دانستن نام مشتری بسنده نمی كند. بلكه برحسب علائق مخاطب مكاتبه میكند. به نظر می رسد هدف دیگر نامه نگاری تنها این نیست كه نشان دهد شما راجع به مخاطب اطلاعاتی دارید بلكه برای این است كه شما آنها را ببینید و همینطور به آنها هم اجازه بدهید شما را ببینند. به همین دلیل اگر نویسنده نامه شخصی حقیقی باشد و ترجیحا طبق خواسته مشتری عمل كند، باشگاهها، انجمن ها و جوامع پیشرفت می كنند. اینگونه نامه ها aspriation imaginary نامیده میشوند. یعنی براساس روش های مدرن مطالعاتی مردم دوست ندارند مثل شخصیت خودشان شناخته شوند بلكه ترجیح می دهند كمی جوانتر، لاغرتر، پولدارتر، سرحالتر، خویش تیپ تر، و به هر حال بهتر به نظر بیایند. البته به واژه كمی توجه داشته باشید.
البته این خواسته ها باید منطقی بوده نه اینكه خیالی و غیرواقعی باشند. اخیرا من نامه ای با عنوان دخترم خطاب به سایر دخترهای دبیرستانی و نیز نامه ای با عنوان مادرم خطاب به افراد مسنی كه شرایط جسمی خاص مشابهی داشتند نوشتم. درهر دو مورد نامه ها، شخصی تر و قابل اعتماد تر به نظر می رسیدند. تا اینكه توسط یك شركت یا هر عنوان موهوم دیگری نوشته شود.
توسعه خط تولید و ترویج نام محصول:یكی از بهترین استفاده های پایگاه اطلاعاتی توسعه خط تولید، ترغیب مشتری فعلی به خرید مجدد جنس است.در هر صورت شما از خرید اولیه مشتری راضی هستید. خطای متداول هم در توسعه خط تولید و هم در ترویج نام محصول به ویژه در زمینه بانكداری و سرمایه گذاری استفاده سفت و سخت از داده های اطلاعاتی در انتخاب برنامه ریزی و یا غفلت از فرصتهایی است كه میتوان نامه نگاری كرد. البته روش های كم هزینه تر بسیاری وجود دارند تا شباهتهای مشتریان شخصی را كه محصول دیگری را مجددا می خرند، انتخاب كرده و ثبت كند.
در داده های اطلاعاتی روش های تحلیلی متعددی وجود دارند كه با انتخاب آنها می توان تعداد نامه ها و یا تلفن های غیرضروری را كاهش داد. در این زمینه از سازمانهای مالی انتظار می رود كه روی كاهش هزینه توجه ویژه مبذول نمایند. بهر حال اگر اینها روی روشهای خلاقگونه تمركز نكنند و روش های شخصی مرتبط و مختلف را تجربه نكنند شرط را باخته اند. دیدن این منظره كه بانكها با تقلید از یكدیگر كارتهای پلاستیكی بیمه را برای مشتریان می فرستند و یا پیغام می دهند كه «شما حالا واجد شرایط گرفتن كارت اعتباری ما هستید» بسیار ناراحت كننده است. در حالی كه روشهای بهتر دیگری هم وجود دارند. مخصوصا در این شرایط منابع اطلاعاتی فراوانی راجع به سرویس های مالی مشتریان و بانكهایشان یا ارجحیت سرمایه گذاری آنها وجود دارد. یكی از جنبه های مشهود این قضیه ، یادآوری منافع روابط فعلی است و نیز توضیح اینكه چگونه این محصول جدید در بسیاری از همان اهداف و استانداردها سهیم است؟
جنبه دیكر قضیه بحث بر سر تقویت روابط كلی است:• بانك میتواند محافظ و مطابق خواسته های مالی شما باشد.• یك حباب برای تحقق اهداف محصولی باشد كه بتواند تمام نیازهای مراقبتی فرزندتان را برآورده سازد. • تعدادی كتاب یا اسباب بازی كه مهارتهای آموزشی كودكتان را افزایش دهد.• چاشنی برای همه نوع غذادانستن اینكه چگونه شركتهایی كه دارای خدمات یا تولیدات مختلف هستند تنها براساس اطلاعات شخصی خود و با اتكاء به روابط موجود یا توانایی فردی شكست می خورند جالب است.برنامه متناوب
همانطور كه قبلا اشاره شد گاهی اوقات براساس میزان سهام، ترغیب مشتری به خرید 10% بیشتر راحت تر از این است كه دنبال افزایش مشتری جدید باشیم. البته این مسئله به میزان سرمایه فعلی و داده های اطلاعاتی و سایر عوامل دیگر بستگی دارد. اگر این امور اقتصادی درست كار كنند راههای متعددی جهت تشویق استفاده بیشتر از محصول یا خدمات وجود دارد. در این فصل سایر راههای تبلیغاتی طراحی و بحث شده تا بدانیم چگونه میتوان بیشتر از سایر رقب
ا مشتری را به استفاده از محصول یا خدمات وا داشت. در حال حاضر از این نظرات برای خرید بیشتر مشتریان وفادار استفاده میشود. یكی از این راهها تبلیغات stock up است. مردمی كه محصولات بسته بندی شده را در سایز بزرگ می خرند معمولا مصرف بیشتری هم دارند. راه دیگر روش كاربردی است مثلا در مورد كتابهای آشپزی و دستورالعمل طبخ غذا میتوان همراه دستور آن تصویری از بشقاب كامل غذا نیز ارائه كرد. نحوه معرفی یك مشروب بستگی به نوع پارتی دارد كه براه می اندازیم. این شناساندن بهترین راه افزایش مصرف كننده فعلی یا جدید است.معمولا خدمات مخابراتی مردم را به تماس با عزیزان خویش چه در نقاط دور و چه نزدیك برمی انگیزد. گاهی اوقات شركتهای هواپیمایی و هتلهای زنجیره ای با دادن اطلاعات به گروههای توریستی به سادگی اطلاعاتی را ارجع به مقصد خودشان منتشرمی كنند.
ایحاد روابط:اكثر شركتها از آگهی در رسانه های گروهی استفاده می كنند تا در مردم تقاضا و آگاهی ایجاد كنند آنها تبلیغات رابه كار می گیرند تا امتحان كردن را در مشتری بوجود آورند. اما برای تبدیل این امتحان كنندگان به خریدار چه كاری انجام می دهند؟ در اكثر سازمانها این جواب «هیچ» است. در بازاریابی تجارت سفارش پستی شركتها اغلب تمام بودجه بازرایابی خویش را برای جلب مشتری جدید بكار می گیرند و مطئمن هستند كه تماسهای مكرر و عرضه جنس این سرمایه را به آنها بر می گرداند. این روش تبلیغاتی كه back end نامیده میشود از مفیدترین جنبه های این تجارت در نظر گرفته میشود. من بطور اتفاقی با 2 شركتی آشنا شدم كه مدل اتومبیل های مینیاتوری می ساختند كه اغلب توسط جوانان و یا برای آنها خریداری می شد. یكی از این شركتها همراه هر ماشین یك لیستی از باشگاهها ، خبرنامه ها، اشیاء دیدنی و … ارائه می كرد كه این كار سبب تبدیل مشتری یكبارخرید به كلكسیونر می گردید. شركت دیگر برای تبدیل «خریدار به مشتری» هیچ كاری نمی كرد پس می توانید حدس بزنید كدامیك از ایندو پیشرفت بیشتری می كردند. اكثر فروشگاهها صورتحساب مشتریان خویش را همراه با توضیحاتی از جانب سازنده جنس ارسال می دارند. مثلا توضیحاتی كه همراه صورتحساب Neiman marcus ارائه میشود مشتری را به خرید
بیشتر از فروشگاه وا می دارد چون به ازاء هریك دلار یك بن دریافت میكند و با داشتن 300 بن (امتیاز)یك روزنامه، كتاب آشپزی، كاغذ كادو و یا سایر چیزها …هدیه میگیرد. همچنان كه مبلغ افزایش می یابد كیفیت جوایز نیز به مشروب، كریستال، و حتی مسافرت تفریحی تغییر می یابد. این روش تبلیغاتی برای همه مشتریان شركت نیومن- ماركوس نیست بلكه برای بهترین آنهاست.تسهیلات:نوع جدید نگهداری مشتری ایجاد یك پیوند مداوم است كه ارتباط را آنقدر تسهیل نماید تا یافتن فروشنده جدید سخت به نظر بیاید. در نتیجه سكون بازاریابی را جبران میكند. آنها همچنین این حقیقت را دریافته اند كه مردم مختلف روشهای متفاوتی را برای خرید بر می گزینند. یك بازاریاب كه می خواهد در تمام سطوح جامعه كار كند باید تمام كانالهای توزیع را به كار برد. از نظر برخی شاید معنای این مطلب یعنی اینكه تصاحب یا انتخاب بازار، نیروهای فروش و سفارش پستی نیز مثل
روشهای توزیع خرده فروشی باشد. مطالعات اخیر من روی این نوع تسهیلات مثل شیر فروشان و توزیع كنندگان روزنامه بود كه هر دو اینها محصولاتشان را دائماً به خانه ها تحویل می دهند. از دست دادن این فروشنده ها كار راحتی نبود. به یاد می آورم در اولین آگهی آژانس كاریابی من این سرویس های نامه رسانی، نسخه برداری و حكاكی با دفترتماس مستقیم داشتند. ارتباط با همان افراد راحتتر از آن بود كه خود را برای یافتن افراد جدید به زحمت بیندازیم. البته ممكن است به نظر
شما این روش ها قدیمی و غلط به نظر بیایند. اخیرا این روش ها برای برنامه های سرمایه گذاری ابداع شده اند. ارائه سرویس و خدمات در موارد اورژانسی و شبانه، غذاهای رژیمی كه از قبل تهیه و بسته بندی شده اند، پوشكهای یكبار مصرف، غذای حیوانات و حتی (با سپاس از شركت Amway) خدمات نظافت.بسیاری از خانواده ها از ارائه این خدمات راضی هستند. اغلب یك شركت تصمیم میگیرد به خاطر جلوگیری از شكایت خرده فروشان از فروش مستقیم خودداری كند. از آنجاییكه خرده فروشان نسبت به شركت فروشنده شكایتی ندارند و نیز خانواده هایی كه ترجیح می دهند اجناس را مستقیم بخرند احتمالا از فروشگاه خرید نمی كنند بنابراین جای هیچ گله و شكایتی نیست تنها كار سختی كه باید بكنند این است كه مصرف كنندگان را به خرید محصولاتی كه مستقیما فروخته میشود ترغیب كرده ویا كارخانجات را به تولید محصول جدید دیگری از همان نوع كالا وا دارند. در
جواب اینكه آیا اینگونه كانالهای توزیعی جدید برای محصول یا خدمات خاص شما صحیح هستند یا خیر؟ بسیار مهم است كه بدانید خیلی از مصرف كنندگان از تسهیلات خرید در منزل استقبال می كنند. حتی مدیران دفاتر و رؤسای شركتها اغلب ترجیح می دهند بوسیله تلفن احتیاجات و خدمات دفاتر خویش را تهیه نمایند. تهیه برخی از سرویس های سفارش تلفنی یا سرویس های اطلاعاتی یكی از جنبه های ایجاد روابط است. و شناساندن آن به عنوان یك سرویس به مصرف كننده راه مؤثر تبلیغات آن است و حتی میتوان یك برچسب یا كارتی حاوی شماره تلفن خاص را ضمیمه كرد.
همراه با تمام مزایای محسوسی كه شركت های هواپیمایی برای مسافران كثیرالپرواز در نظر گرفته اند، اختصاص یك شماره تلفن برای رزواسیون آنها یكی از قابل تقدیرترین كارها در این رابطه است. تكنولوژی جدید طیف این نوع روابط را گسترده تر كرده است. خدمات مدرن كامپیوتری مثل prodigy به افراد اجازه میدهد كه برنامه های پروازی شركت هواپیمایی خویش را مرتب كنند، به مغازه ها سفارش دهند و صدها نوع تسهیلات دیگر و … .
به زودی فاكسهای داخل منازل و تلویزیونهای متقابل این انتخابها را نیز حتی گسترده تر خواهد كرد.اما بدون توجه به كانالهای توزیع یاروشهای ارتباطی اصول اولیه یكی هستند. روشهای بازاریابی شما باید شامل تسهیلاتی برای مشتری قبلی تان باشد و روشهای بهتری برای این كار به نسبت تخفیف دادن وجود دارد.هم در بازاریابی مصرف كننده و هم در بازاریابی بازار یك عبارت ساده (از خرید شما متشكریم) میتواند بسیار تاثیر گذار باشد. مشتری از شركت شما و محصولات خاص آن سپاسگزاری میكند به شرط آنكه شما هم متوجه باشید كه وی مشتری شماست.
روش های دستیابی راهبردی:چیزی كه باید دانست روش های دستیابی استراتژیك اصولی به بازار پایگاه داده هاست. مطلب مهم دیگری كه به افزایش ارزش آن می انجامد، حداكثر بازدهی از متغیرهای خلاق و روشهای متنوع تاكتیكی درهر پروژه است.تا بحال تاكید بر روی كانالهای ارتباطی، پیشنهادها و تصورات بوده همچنانكه بر كپی رایت ها یا تصنیف ها اعمال میشود گر چه پس از نوشتن آنها باید آنها را به صورت آهنگ در آورد. پیشنهاد هر قدر اقتصادی و مقرون به صرفه باشد، پیغام باید خوانده شود و برای اینكه بتوان آنها را خواند باید جالب هم باشد.
برای اینكه قابل فهم باشد باید واضح باشد و برای اینكه معتبر باشد باید از نظر گرافیكی هم قابل قبول باشد و باید همان تصور ذهنی را در مردم تداعی كند كه تبلیغ یك مارك برجسته و معروف تداعی میكند.نیاز متخصصین:اینها همه كار و وظیفه حرفه ای هاست. آنها كم اهمیت تر از انعكاس تبلیغاتی عمومی یك كمپانی نیستند در واقع شایسته داشتن تهیه كنندگان و دست اندركاران خلاق و مجرب میباشد.لزومی به خرج كردن مبالغ كلان جهت تبلیغ در رسانه های گروهی وجود ندارد، بلكه فقط هدر دادن پول با اجازه دادن به افراد باصطلاح همه فن حریف و غیرحرفه ای مبمنظور اجرا اهداف مورد نظر ماست اجرا برنامه های پایگاههای اطلاعاتی به تیم كامل حرفه ای نیاز دارد.از زمانیكه خود من مشغول این كار بودم همیشه از ریاضی دان ها حرفه ای برای آنالیز و مدلسازی و یا محققین حرفه ای برای اداره و اجرای مصاحبه ها و یا از متخصصین كامپیوتر جهت تهیه معیاری برای پردازش و مدیریت داده ها استفاده می نموده ام.
من در رسانه Bozell و بخش تولید به تعدادی از این قبیل افراد دسترسی داشتهام علاوه بر پرسنل بخش برنامه ریزی قسمت بازاریابی شركت خود من و بخش اجرایی خدمات مشتری تجربه خوبی داشتند. با وجود این همه كمكها هر یك از پروژه های بازاریابی پایگاه داده ها به نوبه خود نیازمند روزها كار و تلاش است.نیاز واقعیت گرایی:ازسوئی دیگر مدیر بازاریابی باید این موضوع را درك كند كه اجرای داده ها یك تخصص است. و باید با طرح ها و پیشنهادهای مرتبط با دقت مورد بررسی قرار گیرد و با واقعیت ها منطبق باشد در صورتیكه مدیران اجرایی در امور بازاریابی مستقیم تجربه كافی نداشتند هر مرحله از برنامه داده ها برایشان مشكل خواهد بود.
بیشتر كمپانیها در این خصوص برای هر مرحله از اجرای برنامه از تجربیات موفق دیگران بهره می جویند بعبارت دیگر همه مراحل را ابتدا بساكن خود تجربه نمی كنند. آنها تمایلی به فعالیت های انسجام نیافته در مجلات، اشغال فضای محدودی از روزنامه و یا ارسال بسته های مراسلات مستقیم را كه ممكن است شامل صفحاتی از شرح و تفصیل و طرح سئوالات و انتظار پاسخ سریع بجای شعار های تبلیغاتی را ندارند.
من در جلسه بازنگری نهائی Procter & Gamble با گروهی از مدیران تبلیغات شركت داشتم و برنامه آزمون جامع ما تقریبا بخش اعظم كنفرانس را پوشش داده است. Ron با توجه به موارد پیش رو گفت: من عادت ندارم با این قبیل موارد مواجه شوم و نمی دانم چگونه به این فكر افتادید و در رابطه با چه موضوعی می خواهید بحث كنید، معیارهای ارزیابی كدامند. Ron با توجه به راهكار و
باور خود بدقت بمطالب دیگران گوش می دهد، به تفاوت روشهای دستیابی توجه میكند و سئوالات مرتبطی را مطرح میكند و بعد از آن پیشنهاد معقول و منطقی را ارائه میدهد. بجای دست كم گرفتن ماركتینگ مستقیم وی با توجه به اختلاف روشهای دستیابی نحوه مشاركت در آنها مورد بررسی قرار میدهد، این چیزی است كه همه افرادی كه با ماركتینگ سروكار دارند باید اینگونه باشند.
ادامه خواندن مقاله مديريت بازاريابي و سرويس دهي به مشتريان
نوشته مقاله مديريت بازاريابي و سرويس دهي به مشتريان اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 18, 2018, 12:20 am
nx دارای 61 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بسمه تعالیپیشگفتارهنگامی كه به برنامه مستند مهاجرت از صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران در ذهن خود مرور میكنم، نخبگان ایران را در آنسوی مرزها، تجسم می كنم؛ مغزهایی كه برای هر كدام از آنان میلیونها بلكه صدها میلیارد دلار هزینه مادی صرف گردیده است كه اگر آنرا هم، كنار بگذاریم هزینه معنوی كه صرف تربیت و پرورش آنان گردیده است نمیتوان از آن صرفنظر كرد. این هزینه معنوی از خانواده تا اجتماع ومعلم واستاد صرف پرورش این مغزها گردیده است و اینك با اندك تلنگری از این كشور خارج و در خدمت بیگانگان قرار گرفتهاند. مغزهای نظیر پروفسور مجید سمیعی معروف به
امپراتور جراحی جهان و پروفسور موسی رحمان زاده معروف پرزیدنت جراحی ترمیم جراحات سوانح و تصادفات كه در آلمان زندگی میكنند و این نوابغ چه زیبا از هویت اسلامی وایرانی خود دفاع میكردند در ذهن خود مرور می نمایم، اضطراب و پریشان سلولهای مغزم را تحت فشار قرار میدهد. و میلیونها انسان كه هموطنی كه؛ میتوانستند با دستهای معجزهگر آنان از بیماری و رنج رهایی یابند دلم را لرزان میكند و سوالات زیاد اما جوابهای ناقص در ذهنم صف میكشند یاد سخن یاكوفلوف مشاور گورباجوف به ذهنم خطور میكند. «ما شوریها بالقوه قوی بودهایم ولی نتوانستیم آنرا بالفعل تبدیل نماییم»شاید این جمله داستان رفع مجهولات ذهنی من گردد. چرا ما با وجود اینكه منابع مختلف مادی و معنوی برخورداریم نتوانستهایم آنرا بالفعل نماییم وبه این دردهای بی درمان مبتلا شدهایم. در آخر از استاد محترم جناب آقای دكتر ابوالقاسم طاهری كه مرا با راهنمائیهای خود در رفع نواقص این مقاله هر چند ناقص یاری كردهاند تشكر مینمایم و توفیق آنجناب را از خداوند منان بیش از گذشته خواستارم.
سوال اصلی: علل مهاجرت نخبگان ایران به كشور فرضیه:علل مهاجرت نخبگان ایران به خارج كشور میتواند بر حسب نظریه سیستمی متعدد، مانند كاش دستمزدها، سیاست زدگی دانشگاهها، عدم منزلت علمی نخبگان در كشور و …باشد.
فصل 1
نظریات مهاجرت
نظریات مهاجرتمهاجرت یا IMMigratiopn بطور كلی در مفهوم جابهجایی و انتقال جمعیت در مكان یا تحرك جغرافیایی جمعیت استفاده میشود.ولی در معنای خاص آن عبارتست از نقل مكان انفرادی یا جمعی انسانها با تصمیم به تغییر محل اقامت و كار بطوردائم یا برای مدتی طولانی و بیش از یك سال.
در تعریف دیگر مهاجرت عبارتست از تحركات جغرافیایی یا مكانی است كه بین دو منطقه جغرافیایی انجام میشود. این حركت شامل ترك یك منطقه و اقامت پیوسته در منطقهای دیگر میباشد كه آنرا مهاجرت دائمی میگویند. در تعریف دیگر مهاجرت عبارتست از: كوچ و جابهجایی جمعیت از نقطهای به نقطه دیگر میباشد. مهاجرت برحسب عوامل مختلف موثر نظیر مرز ساسی كشورها، مدت مهاجرت، خواست واراده جمعی بودن به 4 گروه تقسیم میشود هر گاه 2 یا 3 شاخه در دسته بندیها و خیلی هستند.
1- مهاجرت با توجه به مرزهای سیاسی2- مهاجرت با توجه به عامل زمان2- مهاجرت باتوجه به عامل خواست واراده 4-مهاجرت از نظر شكل تذكر چون مهاجرت باتوجه به مرزهای سیاسی مورد بحث ما در این مقاله است به تعریف اشاره نموده واز بقیه خودداری میكنیم.مهاجرت با توجه به مرزهای سیاسی به دو شاخه تقسیم میشوند. الف :مهاجرت داخلی: تغییر محل اقامت از یك مكان به مكان دیگر در یك كشور باسرزمین معین در چارچوب مقررات و تقسیمات آن كشور. مانند مهاجرت روستائیان ایران به كلان شهرها
ب: مهاجرت بین المللی:مهاجرت بین المللی برخلاف مهاجرت خارجی كه در عرف بین الملل؛ حداقل یكی از آن دو كشور مستقل به حساب نمیآید؛ بین دو كشور مستقل انجام میگیرد مانند مهاجرت نخبگان ایران به آمریكادر تعریف مهاجرت نخبگان با فراز مغزها یا مهاجرت صلاحیتها كه در زبان لاتین (Drainbrain) نامیده میشود گونهای از مهاجرت میباشد كه در آن عنصر آموزش وبه كارگیری علم در محیطی مساعد نهفته است بعبارت دیگر؛ فرار مغزها به معنی مهاجرت افراد متخصص و تحصیلكرده ای است كه كشورهای صنعتی و پیشرفته جهان را مكان مناسب جهت رشد و ارتقا اندوخته های علمی خودش دانسته و به لحاظ فرهنگی بهترین زمینه را برای انتشار آموختههای خود میدانند آمریكاو كانادا مهمترین مراكز جذب نخبگان ایران میباشد. در یك نظر باید گفت نظریات مهاجرت دررشتههای علوم انسانی از جمله علوم سیاسی عام و از منظر مختلف تعریف میشوند. كه به اختصار با ذكر نام توضیح این نظریات در زیر میآید:
1- دیدگاه اقتصادی: این دیدگاه در داخل ومجموعه خود به 4 شاخه تقسیم میشود كه به ترتیب با ذكر نام آنها؛ تغریف مختصر نیزمیگردند: الف: نظریه كلاسیك:این نگرش با آراء و عقاید آدام اسمیت (1788) اقتصاد دانان كلاسیك وپیروان او گره میخورد طبق این نظریه مهاجرتها اعم از داخلی و بین المللی مكانیزمی برای باز توزیع نیروی كار وی؛ كارگران مهاجر را نیز تابع قانون عرضه و تقاضا میدانست وآنرا نه تنها باعث رشد اقتصادی دو منطقه مهاجر پذیر و مهاجر فرست، بلكه وسیلهای برای بهبود وضع كار و اشتغال به شمار میآورد.ب: نظریه نئوكلاسیكها: اقتصاد دانی چون ساستاد (1962) هاریس و تودارو؛ این نظریه را كمی تغییر دادند:بر پایه این نظریه؛ از لحاظ دید كلان اقتصادی هر جا نیروی عرضه كار پیش از سرمایه میباشد دستمزدها رو به كاهش میگذارد و بعكس هر جا نیروی كاركمتر از سرمایه باشد دستمزدها
افزایش مییابد و در نتیجه روند مهاجرت نیروی انسانی از منطقه با نیروی كار بیشتر و سرمایه و دستمزد كمتر به طرف منطقه نیروی كار كمتر و سرمایه و دستمزد بیشتر میروند و در نتیجه هنگامیكه تعادل بین نیروهای كار و دستمزدها برقرار شود مهاجرت متوقف میشود. تئوری مهاجرتی نئوكلاسیكها بر تفاوت دستمزدها واحتمال كاریابی استقرار مییابد و عواملی كه در جذب یا دفع مهاجرت مؤثر است؛ عنایت نكرده است از جمله: 1-تغییر سیاستهای بین المللی و غیر كارآمد و محاسبات اولیه مربوط به آن، اوضاع و احوال اقتصادی و تصمیم گیریهای سیاسی از عوامل مهم و اثرگذار بر جریانات مهاجرتی است.
1- تغییر سیاستهای بین الملل و غیر كارآمد محاسبات اولیه مربوط به آن، اوضاع و احوال اقتصادی و تصمیم گیریهای سیاسی از عوامل اثر گذار بر جریانات مهاجرتی است.2- احتمال تحقق فرض مشابهت بین بین مبدا ومقصد كه به مهاجرت و تامین آن در مقصد وكاهش مازاد آن در مبدا می انجامد و به تامین هر چه مطلوبتر اشتغال تام در آن منطقه تاثیر میگذارد و در نتیجه نظریه نئوكلاسیكها را با تردید موجه می كند. چه مهاجران درمقصد؛ مهارتهای لازم را به دست میآورند و در بازار كار كشور مهاجر پذیر جذب می شوند. به همین دلیل مهاجرت به صورتهای گوناگون در شرایط جدید ادامه مییابد و با نوسانات گذرایی نیز مواجه میشود
.3- نظریه نئوكلاسیك ها در مقیاس خود جای بحث دارد تجربیات اخیر نشان میدهد وجود تفاوتهای زیاد دستمزد بین سرزمینهای مهاجرفرست و مهاجرپذیر كه به مراتب بیش ازهزینههای مهاجرت است،موجب استمرار مهاجرتها و در مواردی تشدید آنها شده استج: نظریه اقتصاد جدید مهاجرت: برطبق این نظریه مهاجرت اقدامی است كه از طرف افراد انجام میگیرد و بطور وسیعی در رابطه باعملكردی كه آنان در جامعه دارند میباشد این امر فقط برای افزایش درآمد نبوده است بلكه اقدامی است برای به حداقل رساندن خطراتی مانند فقدان امنیت و بیمه، داد و ستد، كاستیهای بازار، فقدان بیمه بیكاری و غیره میباشد، این امر موجب میشود كه كشور مهاجر فرست است از ارز خارجی كشور مهاجر پذیر كه ارزش به مراتب بالاتر از سرمایه محلی دارد برخوردار شده و در نتیجه توسعه ملی كشور مهاجر فرست كمك شود. برخی از محققان از جمله تایلور (1992) و استارك (1994) به این مساله از جهت دیگر توجه مینماید این كه پول ارسالی بوسیله مهاجران نه تنها موجب بهبود اوضاع اقتصادی كشور مهاجر فهرست شده كه باعث افزایش درآمد خانوارهای مهاجر فرست و در نتیجه نوعی منزلت اجتماعی بالاتر نسبت به خانوارهای هم تراز مینماید و در نتیجه پدیده مهاجرت بین المللی را تشدید مینماید تفاوت عمده نظریه اقتصاد جدید مهاجرت به این شرح است: 1- مهاجرت در شرایطی كه تفاوتی بین دستمزدها در مبداء و مقصد هم وجود نداشته باشد انجام میگیرد.
2- وجود ادامه مهاجرتهای بین المللی از منطقهای به منطقه دیگر، خود برانگیزنده مهاجرتهای جدید بوده وبعنوان وسیلهای برای افزایش درآمدها وكاهش مخاطرات اقتصادی در سرزمینهای مهاجر فرست تلقی میشود.3- مادامی كه بازار مطمئن و مناسبی برای اشتغال كشورهای در حال توسعه وجود نداشته باشد، مهاجرت از آن كشورها به خارج ادامه مییابد. 4- كشورهای مهاجرفرست نه تنها از طریق سیاستهای بازار كار بلكه كمك بیمه های اقتصادی و امنیت سرمایه میتوانند بر روند مهاجرت تاثیر گذارند. 4- گر چه نظریه اقتصاد جدید مهاجرتی رو به توسعه بوده و گرایش زیادی به مقبولیت آن وجود دارد اغلب مطالعاتی كه توسط پیروان این نظریه انجام شده است مربوط به مهاجرتهای روستایی از كشورهای در حال توسعه به ممالك توسعه یافته است. د: نظریه بازار دوگانه:نظریه بازار دوگانه بر خلاف نظریات اقتصادی كه در نگرشهای كلان خود، مهاجرتهای بین المللی را زاییده نیروهایی میدانند كه برتر از خود بوده و در تضاد با خواست وتمایل افراد مهاجر قرار دارد و آنرا نتیجه تقاضای دائمی به كارگران خارجی میداندكه ویژگی ذاتی ساختارهای اقتصادی دركشورهای توسعه یافته بوده است عواملی كه در شكل گیری ساختارهای اقتصادی كشورهای توسعه یافته موثرند، عبارتند از: 1- دستمزدها علاوه بر انعكاس شرایط عرضه و تقاضا، وسیلهای برای تامین منزلت و حیثیت
افراد است.2- از اشتغال كارگران خارجی در سلسله مراتب بالای شغلی جلوگیری میشود. این گرایش درعموم كارفرمایان كشورهای توسعه یافته هست و این وضعیت بین مهاجران فصلی و غیر قانونی، بیش از دیگران است.3- اقتصاد دوگانه در كشورهای توسعه یافته موجب میشود دو بخش كم بازده و پربازده بوجود آید در بخشهای پربازده اقتصادی نیروهای ماهر وكارآزموده اشتغال مینمایند و زمنیه امكان انباشت سرمایه انسانی برای بخشهای كم بازده و مهاجر پذیر فراهم گردد و بخشهای كم بازده كه هزینههای زیادی را برای كارفرما تحمیل نمیكنند از كارگران مهاجر خارجی استفاده میگردد.4- نگرش دیگری در مورد توجیه كارگران خارجی وجود دارد . الگوی است كه كارل ماركس ارائه
میدهد از نظر اومنشاء مهاجرتهای بین المللی اغلب به تعادلهای نهادی بین بخش نظام سرمایه داری جهان مربوط میشود در این نگرش نیروی كار،در 3 قلمرو جغرافیایی بدنه یا مركز، حاشیه ونیمه حاشیه جای میگیرد طبیعت و وابستگی سیاسی واقتصادی قلمروهای فوق و مدیریت و ماهیت سرمایه و كالا در آن قلمروها الگوی جابجایی نیروی كار را مشكل میكند. درمركز اغلب
تازمانی كه كمبود نسبی افراد با دستمزد پایین وجود داشته باشد تقاضا برای نیروی كار شكل مشخص و معین ندارد از یكطرف نیاز به كار ارزان برای حفظ سطح بهره برداری در فعالیتهای چون كشاورزی احساس میشود و از طرف دیگر تقاضا برای كارگران صنعتی بویژه در فعالیتهایی با فناوری بالا پیش میآید. در نتیجه این عوامل به اضافه تجاری شدن تولیدات كشاورزی وتقاضای روز افزون برای آنها، یك پارچه شدن زمینهای كشاورزی و كشت عمق زمینه ی استفاده از فناوری كه درحومه و حاشیه بوجود می آورد؛ نیاز به نیروی كار را كاهش میدهد. و در نتیجه مهاجرت معكوس به شهرها وكلان شهرها ادامه خواهد یافت.
2- دیدگاه اجتماعی:این دیدگاه بیان میكند كه مهاجرتها همیشه ارادی نیستند بلكه دانشها و كنشهای متنوع در مبداء و مقصد مهارتی وجود دارد كه فرد را به ماندن در محل یا مهاجرت از آن برمی انگیزند عواملی كه میتوانند تحمل ناپذیر شدن شرایط زیست در مبداء تمایل به زندگی در پایتخت و یا در هر جای دیگر و یا انگیزههای سیاسی و تاریخی باشد كه بخش عمدهای از آنها به دیدگاههای فرهنگی و اجتماعی افراد مربوط و چه بسا هنگام آغاز مهاجرت و بعد از آنهم، بار اقتصادی نداشته باشد.
3ـ دیدگاه سیاسی : تببین مهاجرت با نگرش های سیاسی در وهله اول به قوانین یا مقرراتی برمیگردد . كه معمولاً به صورت یكطرفه از سوی كشور مهاجر پذیر برای تسهیل پذیرش مهاجران از بعضی سرزمینها و جلوگیری ومحدود كردن آن از برخی دیگر، انجام میگیرد. علاوه بر آن از قوانین ومقرراتی نیز برای تابعیت خون، پذیرش مهاجران رانده شده وپناهندگان نام می توان برد كه در ظاهر بر جنبههای انسانی وبیشتر دوستانه نیز توجه میشود اما در عمل ملاحظات سیاسی
اولویت اساسی قرار میگیرد. یكی از جوانب غیر ملموس مهاجرتهای سیاسی به تركیب قومی، نژادی و فرهنگی كشورهای مهاجرفرست بر میگردد. اعمال سیاستهای زورمدارانه در مواردی به ایجاد نوعی بیتفاوتی به آرمانهای ملی در برخی قومیتها منجر میشود و در صورتیكه امكان خود مختاری وجود نداشته باشد، ممكن است ترك وطن و پیوستن به گروههای پناهده را به دنبال داشته باشد و سختگیریهای بعدی گروه حاكم، آنان رابه ناراضیان سیاسی تبدیل میكند.5- دیدگاه سیستمی
این دیدگاه ضمن انتقاد از دیدگاههای قبلی كه هر كدام از یك منظر به مساله مهاجرت مینگرند این دیدگاه از ابعاد مختلف به مهاجرت مینگرند، به نظر آنان مهاجرتهای بین المللی كه بین سرزمینهای مبدا ومقصد مهاجرتی جریان مییابد بطور تنگاتنگی با سایرحلقههایی كه در هم تنیده شده و سیستمی را به وجود میآورند كه مهاجرت را شكل داده و به جریانی پویا وبالنده تبدیل میكند از نظر آنان ارتباط تاریخی، فرهنگی، سیاسی واقتصادی، نه به صورتی تنها و مجزا از هم برمهاجرت تاثیر میگذارند بلكه به عنوان مجموعهای تفكیك ناپذیر، بستر لازم را برای مهاجرت فراهم كرده و آنرا تداوم میبخشند. بر حسب این نظریات مختلف اهم علل مهاجرت بین المللی كه شامل مهاجرت نخبگان نیز می شود عبارتند از: 1- عوامل اقتصادی: فواصل درآمدی ، فرصتهای شغلی، حمایتها، یارانهها، مالیات و غیره2- عوامل اجتماعی: امینیت اجتماعی، تبعیض، تمایزات قومی ونژادی برخوردهای اجتماعی تابعیت، شرایط و سیاستهای پذیرش، رفاه اجتماعی وغیره3- عوامل عاطفی خانوادگی: همسر، خانواده و وابستگی به والدین ، احساسات، میهن دوستی4- عوامل سیاسی:ثبات سیاسی مشاركت سیاسی، امنیت سیاستهای اقتصادی، روابط میان كشورهای مبدا باكشورهای مقصد و غیره
5- عوامل فرهنگی: نوع نگرش به جهان، نظامهای اعتقادی، صورتهای رفتاری وغیره6- عوامل كاری- شغلی: تسهیلات، پیشرفت شغلی، تامین اجتماعی و غیره7- عوامل حرفهای: بهره برداری از دانش حرفهای، ارتباط با جامعه حرفهای، تسهیلات مادی برای كارحرفهای، امكان آشنایی با پیشرفتهای فنی وغیره8- عوامل و شرایط زندگی: هزینههای زندگی، سطح زندگی، مسئولیتها وغیره
فصل 2
وضعیت مهاجرت نخبگان در جهان و ایران وضعیت مهاجرت نخبگان در جهان و ایرانالف: وضعیت مهاجرت نخبگان كشورهای درحال توسعه به كشورهای توسعهیافته در بررسی وضعیت مهاجرت نخبگان كشورهای درحال توسعه به كشورهای توسعه یافته با 2 شاخه از مهاجرت نخبگان روبرو هستیم:1- مهاجرت نخبگان كشورهای درحال توسعه به ایالات متحدهی آمریكا
2- مهاجرت نخبگان كشورهای در حال توسعه به كشورهای عضو سازمان همكاری اقتصادی و توسعه (OECD)در شاخه نخست مهاجرت نخبگان كشورهای درحال توسعه یاجهان سوم نسبت پایین سطوح ادوار تحصیلات ابتدایی و متوسطه نسبت به سطوح تحصیلات عالیه دانشگاهی را میرساند.حدود 000/500 از 7 میلیون نفر را از مهاجران كشورهای جهان سوم به آمریكا را نخبگان علمی تشكیل میدهند كه از طریق مجاری قانونی به آن كشور وارد شدهاند این آمار غیر از آمارهای غیر رسمی است كه والدین این نخبگان علمی را به طور غیر قانونی وارد آمریكا گردیدهاند.بیان می كند
. در سالهای 1960 تا 1987 طبق برآورد مجمع تجارت و توسعه سازمان ملل متحد حدود 000/825 هزار نفر نیروی متخصص به كشورهای آمریكا شمال مهاجرت كردهاند. كه سهم كشورهای جهان سوم به نحو چشمگیری روند افزایش را نشان میدهد. درمورد كشورهای جهان سوم بویژه آسیا وپاسفیك كه دومین گروه مهاجر باتسهیلات عالیه را تشكیل میدهند (با حدود 5/1 میلیون نفر) فیلیپین در این روند با 730 هزار نفر كه بخش اعظم آنان دارا ی تحصیلات عالیه هستند، قرار دارد.
در این میان مقام دوم به چین اختصاص دارد با 400 هزار نفر كه؛ مهاجران این كشور به نسبت مساوی دارای تحصیلات متوسطه و عالیه میباشند. هند وكره در رده بعدی قرار دارند هند با بیش از75% دارای تحصیلات عالیه مهاجرت نخبگان آن كشور را به آمریكا تشكیل میدهد این رقم برای كره 53% میباشد. در میان مهاجران آفریقا و امریكای جنوبی ، مهاجرت نخبگان ناچیز و در حدود (95 هزار نفر) نسبت به 128 هزار نفر مهاجر به ایالت متحده را تشكیل میدهند دراین میان مصر وغنا و آفریقای جنوبی بالاترین درصد مهاجرت نخبگان را در میان كشورهای آفریقا دارا است.
روند مهاجرت نیمكره غربی متفاوت است بطوریكه بخش اعظم مهاجران این كشورها بامهاجرت 7/2 میلیون نفر فقط در حدود 2 میلیون نفر از آنان افراد با تحصیلات متوسطه تشكیل میدهند و تنها بخش كمی از آنان دارای تحصیلات عالیه هستند. بر طبق برآورد بنیاد مبانی علوم آمریكا(NSF ) در سال 1995 در آمریكا بیش از 000/400/1 از 000/000/12 نفر دارای مدرك دانشگاهی در رشتههای مربوط به علوم مهندسی در حین تحصیل و یا در چنین مشاغلی مشغول به كارند خارجی تبار هستند.
بیش از 27% اینها در كشورهای درحال توسعه به دنیا آمدهاند با در نظر گرفتن مدرك تحصیلی به این نتیجه میرسیم كه هر چه مدرك تحصیلی افراد بالاتر میرود نسبت جمعیت متولدین خارج از آمریكا نیز بیشتر میشود. 23% دارندگان مدرك دكتری متولد آمریكا نیستند و این نسبت در رشتههای كلیدی مثل مهندسی و علوم كامپیوتری حدود40% است. طبق این برآورد در حال حاضر بیش از 170 هزار متخصص فعال در رشته های علوم ومهندسی در آمریكا؛ متولد خارج هستند.
طبق آمار دیگر درسال 1995 از مجموعه 420 هزار فارغالتحصیل مربوط به رشته های مهندسی و علوم پایه در آمریكا حدود 100 هزار نفر خارجی بودهاند. در همین سال از دانشجویان خارجی و دارای ویزای (موقت و دائم) درمقطع دكتری 99% در رشتههای علوم طبیعی؛ 50 در صد در رشته
های ریاضیات و علوم كامپیوتری و 58 درصد در رشتههای مهندسی مشغول به تحصیل بودند كه بیش از نیمی از این دانشجویان از كشورهای چین، هند كره جنوبی و تایوان هستند. طبق آمارها حدود 22 درصد از فارغ التحصیل مقطع دكتری در رشتههای مهندسی وعلوم پایه برای گرفتن فوق دكتری در آمریكا می مانند و به كشورهای خود برنمی گردند جدول زیر، میتوان شاغلان نخبه كشورهای درحال توسعه را در بخشهای تحقیق و توسعه (R D ) را نشان میدهد. ایالات متحده آمریكا را نشان میدهد.
=Resarchaneldeve lopment D R سیاست صنعت آموزش مجموع دكتری سطوح همه تحصیلی دكتری بیمه سطوح تحصیلی دكتری همه سطوح دكتری همه سطوح تحصیلی 000/31 000/346 000/179 000/747/1 000/179 000/592 000/345 000/285/2 مجموع افراد شاغل در واحدهای D R000/26 000/307 000/128 000/477/1 000/477/1 000/470 000/244 000/254/3 متولدین آمریكا000/5 000/36
000/51 000/270 000/270 000/122 000/101 000/431 متولدین خارج از آمریكاشاخه دوم مربوط به كشورهای عضو همكاری توسعه اقتصادی (OECD) میباشد كه در این میان كرد و تا حدودی فیلیپین بجز ایران در این رده بندی شاخص میباشند. كره با 15 درصد فیلپین با 10 درصد مهاجران نخبگان ایران نیز مانند سایر نخبگان كشورهای در حال توسعه یا كشورهای جهان سوم، سطوح بالایی را در بین مهاجران ایرانی به سایر كشورها تشكیل میدهد. اغلب این مهاجران در سنین 22 الی 34 سالگی راهی سفر به كشورهای بیگانه را در پیش میگیرند، لذا با توجه به مطالب گفته شده بالا، میتوان مهاجرت نخبگان را در 3 نمایه بیان كرد: الف:مهاجرتنخبگان در دهههای 1340 و 1350 تا پیروزی انقلاب اسلامی اگر چه شروع مهاجرت نخبگان ایران را معمولا دهه 1330 بیان میكند ولی این روند دردهه 1340 رشد بیشتری می یابد و در دهه 50 رشد شتابان را به خود میگیرد. این روند شتابان می تواند در نتیجه فقدان ثبات سیاسی در كشور در سالهای 50 بویژه در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی باشد.
ب: مهاجرت نخبگان ایران از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 تا پایان جنگ تحمیلی سال 1367 این مقطع از یك دهه اول انقلاب، بعلت شرایط سیاسی حاكم بر كشور، حاصل از انقلاب و جنگ؛ روند زیر ساختهای علمی بدرستی ایجاد نشده بود. لذا نخبگان علمی كه می خواهند در شرایط استاندارد و آزمایشگاهی زیست كنند وعمر خود را در آن شرایط بگذرانند نمی توانند شرایط سخت را بر شرایط بهینه ترجیح دهند در نتیجه رفتن به كشورهای بیگانه ولی در ظاهر توسعه یافته؛ ترجیح میدهند و از عوامل دیگری كه میتوان در این مقطع به مهاجرت نخبگان انجامید،شرایط جو انقلابی حاكم بر كشور بود كه به علت نپسندیدن این شرایط وجود حاكم بر كشور، بسیاری از نخبگان به این بهانه رهسپار دیار فرنگ گردیدند.
ج: مقطع سوم مهاجرت نخبگان از سال 67 تا امروز هست این مقطع كه بعد از پایان جنگ را در برمیگیرد با شروع و دوران سازندگی بعد از جنگ و اهمیت یافتن توسعه علمی كشور وزیر ساخت علمی بهینه و در اثر گسترش فناوریهای مدرن از قبیل اینترنت و غیره موج سوم، مهاجرت در این سالها اتفاق میافتد مقطع سال 77 به بعد، در تاریخ مهاجرت نخبگان ایران دارای اهمیت زیاد میباشد بطوریكه این مقطع را در تاریخ مهاجرت نخبگان ایران بعنوان نقطه عطف بخاطر روند شتابان تر آن و نیاز كشوربه این نیروها؛ نامیدهاند.
اگر مهاجرت نخبگان ایران مانند نخبگان سایر جوامع در حال توسعه به دو شاخه تقسیم نماییم؛ ابعاد مختلف آن، مشخص میشود. لذا با توجه به مطالعه موردی (Clasestudy) مهاجرت نخبگان ایران رابه دو شاخه تقسیم می نمایند:الف: مهاجرت نخبگان ایران به ایالت متحده آمریكامهاجرت نخبگان ایران به آمریكا در 2 نمایه تقسیم بندی میشودالف: 1950 تا پیروزی انقلاب اسلامی
این روند مهاجرت نخبگان كه از دهه 1950 با میانگین سالانه حدود 1400 نفر به ایالات متحده آمریكا و دیگر كشورها بوده است در سال 1967-1960 از میزان 376884 مهاجر اتباع ایران كه وارد آمریكا گردیدهاند؛ حدود 82988 هزار نفر دانشجو بودهاند كه 21% برقم مهاجرین ایرانی را تشكیل میدادند. 3- موج دوم از 1979 تا به امروز را به طور نسبی كما بیش بر اثر قطع روابط ایران و آمریكا ادامه داشته است، نشان میدهد. این دوران بر خلاف دوره های قبل از آن نشاندهندهی تغییر در حجم مهاجران ایران به ویژه در سنین جوانی را تشكیل میدهن
د، میباشد. كه اكثرا دانشجو میباشند كه جدول زیر گویای این مساله هست.نسبت دانشجویان ایران به غیر دانشجویان در آمریكا (1980) گروههای سنی دانشجویان (درصد) غیر دانشجویان(درصد) جمع درصد19-16 91 9 10024-20 1/79 9/10 10029-25 9/60 1/39 10034-30 8/34 2/65 10039-35 8/16 2/83 10044-40 3/10 7/89 10049-45 9 91 10054-50 8/3 2/96 10059-55 8/3 94 10064-60 6 99 100+65 1 16 100كل 7/49 3/50 100
جدول فوق نشان دهنده بیشترین حد دانشجویان ایرانی در سنین جوانی 16 تا 30 ساله میباشد. كه این نسبت در بالاتر از 30 سال معكوس میشود. به عبارت دیگر جدول زیر نشان میدهد گروه سنی 29-16 ساله در سال 1980 بیشترین میزان دانشجو را از ایرانیان مهاجر و مقیم آمریكا را تشكیل میدهند كه این نسبت به 85 درصد ایرانیان مهاجر ومقیم آمریكا را میرسد. در صد گروههای سنی دانشجویان ایران در آمریكا (1980) گروه سنی درصد19-16 5/2224-20 3829-25 6/2434-30 9/839-35 2/344-40 3/154-50 8/059-55 2/054-50 2/065 1/0كل 100در یك عبارت كلی میتوان طبق جدول زیر میزان درصد ایرانیان مهاجر ومقیم آمریكا را كه در سنین بالاتر قرار دارند و غیر دانشجو هستند را نشان داد.
گروههای سنی درصد19-16 2/224-20 9/925-25 6/1534-30 4/1639-35 8/1544-40 7/1149-45 9/750-54 7/559-55 8/464-60 9/2+65 1/7كل 100
در حقیقت این جداول نشاندهنده هرم بالایی از نخبگان علمی ایران را بصورت نیروی بالقوه و قدرتمند در آمریكا درآمدهاند نشان میدهد كه ضمن ایجاد كارآفرینی و جهش علمی در آمریكا، چرخ اقتصاد آمریكا را در بسیاری از زمینههای صنعتی، خدماتی وآموزش و تحقیقات در سنین جوانی و بعد از آن میچرخانند و آن كشور را همچنان بعنوان یك قدرت برتر در صحنه بینالملل در میآورند.
در یك گزارش آمده است كه در دانشگاه یوسی ال(U.C) آمریكا حدود 1600 دانشجو به تحصیل اشتغال در حال حاضر دارند و نیز حدود 85 هزار ایرانی كه در آمریكا مقیم هستند در سطح دكتری قرار دارند و رشتههای مختلف علوم پایه و مهندسی و پزشكی غیره را این گروه؛ تحصیل كردهاند. و گزارش دیگر آمده است كه حدود 105 هزار نفر با تحصیلات عالیه و با تخصصهای ممتاز به آمریكا در طی سالیان گذشته، مهاجرت كردهاند علاوه بر این در گزارش دیگر آمده است بر حسب آمار ثبت شده در بانك اطلاعات علمی متخصصان دفتر خدمات مهاجرتی آمریكا حكایت ازثبت 37362 هزار نفر ایرانی با تحصیلات لیسانس و بالاتر تا سال 1997 می باشد.
و همچنین بر اساس آمار سازمان ملل در سال 1993 حدود 240 هزار ایرانی دارای تحصیلات عالی در آمریكا زندگی میكنند كه از این تعداد، 1862 نفر تحت عنوان عضو هیات علمی تمام وقت رسمی در دانشگاههای آمریكا وكانادا تدریس میكنند كه این تعداد با احتساب استادان نیمه وقت به حدود 5000 نفر میرسد. درحالی كه شمار استادان و دانشیاران شاغل در ایران تا سال 1375 ، 2200 نفر و شمار استاد یاران 6000 نفر بوده است. طبق گزارش دیگری كه از نتایج حاصله از سرشماری 1990، بیش از 15 درصد ایرانیان دارای تحصیلات عالی دانشگاهی كه از دانشگاههای غیر آمریكایی فارغ التحصیل شدهاند به آمریكا مهاجرت كردهاند. جدول زیر آمار ایرانیان متخصص ثبت شده در دفتر خدماتی مهاجرتی آمریكا آمده است. ردیف متخصصان فراوانی درصد1 دكتری 10863 29%2 فوق لیسانس 12362 33%3 لیسانس 14235 38%جمع 37462 100%مهاجرت نخبگان ایران به كشورهای عضو توسعه همكاری اقتصادی (OECD)
ادامه خواندن مقاله علل مهاجرت نخبگان ايران به خارج كشور
نوشته مقاله علل مهاجرت نخبگان ايران به خارج كشور اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:22 am
nx دارای 40 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
فنون تدریس لغات انگلیسی
مقدمه معلمین باتجربه زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم خیلی خوب می دانند كه لغت تا چه اندازه اهمیت دارد. آنها می دانند كه محصلین باید هزاران لغت را كه گویشوران ونویسندگان انگلیسی به كار می برند بیاموزند. خوشبختانه، نیاز به لغت نكته ایست كه هم معلمین و هم محصلین برآن متفق القول اند. البته طی سالیان متمادی در برنامه های خاص آماده سازی معلمین زبان توجه چندانی به روشهای یاری دادن محصلین درخصوص آموختن لغت نشده است. دربعضی از كتابها به معلمین
توصیه شده است كه محصلین می توانند لغات را بدون كمك بیاموزند درحقیقت گاهی به معلمین گفته شده است كه پیش از آموختن گرامر و سیستم صوتی زبان نباید لغات زیادی رابه محصلین یاد داد. درمقالاتی كه درمجلات خاص معلمین می خوانیم بندرت از مقوله لغت صحبت به عمل می آید، درمقابل بر تلفظ و گرامر تأكید شده و برلغت یا تأكید نمی شود و یا این تأكید اندك است. خلاصه آنكه در برنامه های ویژه معلمین درسالهای اخیر مسأله لغت به بوته فراموشی سپرده شده است، و لازم است كوششی به عمل آورده و به علت آن پی ببریم.
«فصل اول»دلیل بی توجهی به آموزش لغت درگذشته یك دلیل عدم توجه به گنجاندن آموزش لغت در برنامه های تربیت معلم در سالهای 70-1940 این است كه درسالهای قبل از آن به این امر توجه بیش از حد مبذول شده بود. درواقع بعضی ها بر این باور بودند كه یادگیری زبان فقط از طریق یادگیری لغت امكان دارد. زبان آموزان اغلب اعتقاد داشتند كه تنها نیاز آنها تعداد زیادی لغت است و خیال می كردند كه می توانند زبان را با یادگیری این تعدا
د لغات انگلیسی به همراه معانی آنها درزبان خود فراگیرند. بدون شك این اعتقاد درستی نبود، زیرا علاوه برآنكه شخص باید لغات انگلیسی و معانی آنها را بداند. باید بداند كه لغات درجملات انگیسی چگونه با هم عمل میكنند و این یكی از دلایل تأكید بردستور زبان دربرنامه های آماده سازی معلمین درچند دهه اخیر بوده است. درخلال این سالها درخصوص كشفیات جدید در مورد
راههای یاری رساندن به محصلین برای یادگیری كلمات صحبت چندانی به میان نیامده است. اینكه چرا در درسهای روش تدریس درباره تدریس كلمات و معانی آنها تا این حد كم سخن گفته اند دلیل دومی هم دارد. بعضی از متخصصین روش تدریس گویا براین باور بوده اند كه معانی لغات را نمی توان بصورت تام و تمام تدریس نمود، بنابراین چه بهتر كه از تدریس آنها صرفنظر گردد. در دهه 1950 بیشتر مردم كم كم متوجه شدند كه یادگیری لغت آنقدرها هم مطلب ساده ای نیست.
یادگیری لغت صرفاً این نیست كه بیاموزیم یك لغت خاص در زبانی معادل لغتی همانند آن درزبان دیگر است، بلكه باید یادگیری ما فراتر از این رود و چه بسا افرادی كه خیال می كردند مشكلات این كاربقدری زیاد است كه دست یازیدن به آن دركلاس عملی نیست. مثلاً براساس یك فرهنگ لغت اسپانیایی- انگلیسی، لغت «garden» و «jardin» ظاهراً هردو معنای یكسان دارند : «جایی كه گلها می رویند.» اما بعضی معانی «garden» با معانی «jardin» مطابقت نمی كنند. «garden» جایی است كه امكان دارد در آن علاوه برگل، سبزی نیز بروید درحالیكه در اسپانیایی،سبزی درجایی به نام «huerta» می روید و نه در «jardin». این یكی از
بیشمار نمونه های ممكن است كه نشان می دهد یادگیری لغت صرفاً معادل نمودن كلمات در زبان مادری و زبان مقصد نیست. غالباً كسانیكه مسئول تربیت معلمین بودند برداشتی این چنین در اذهان بوجود می آورند كه یادگیری لغت بقدری پیچیده می باشد كه بهتر است بیشتر وقت كلاس را وقف تدریس ساختارهای گرامی نموده و به تدریس اندك تعدادی لغت بسنده نمایند، زیرا به هیچوجه نمی توان فهم دقیق و كامل معانی لغات را دركلاس به دانش آموزان القاء نمود. درواقع
دربعضی از كتابها و مقالات مربوط به آموزش زبان، نویسندگان این شبهه را در اذهان بوجود آوردند كه بهتر است لغت اصلاً تدریس نشود. اینها دلایلی چند برای به فراموشی سپرده شدن مسأله تدریس لغت دربرنامه های تربیت معلم درنظر عموم بودآنهم درزمانی كه معلمین كمكهای زیادی درزمینه های دیگر آموزش زبان دریافت میداشتند. ما بطور خلاصه این دلایل را ذكر می كنیم:1 بسیاری از مسئولین ترتبیت معلم خیال می كردند كه باید بر گرامر بیش از لغت تكیه نمود، زیرا از گذشته دركلاسهای درس زبان به مقوله تدریس لغت وقت زیادی اختصاص داده می شد. 2 متخصصین روش تدریس از این بیم داشتند كه اگر محصلین قبل از یادگیری مباحث مقدماتی گرامر، لغات زیادی بیاموزند در ساختن جملات دچار اشتباه می شوند درنتیجه، این مطلب سبب شد كه بهترین راه را تدریس نكردن لغات زیاد بدانند. 3 بعضی ها كه كار راهنمایی معلمین را برعهده داشتنداحتمالاً توصیه می كردند كه یادگیری معنای لغات تنها از طریق تجربه صورت میگیرد و نمی توان آنها را بصورت كامل در كلاس آموخت. در نتیجه توجه اندكی به فنون تدریس لغت معطوف می گردید.
هر یك از این عقاید درمورد لغت تا حدودی واقعیت دارد، حقیقت آن است كه دربعضی كلاسها وقت زیادی به تدریس لغت اختصاص داده میشود. غالباً بقدری در تشریح لغات جدید صرف وقت می شود كه بنظر می رسد وقتی برای فعالیتهای دیگر باقی نمی ماند. البته چنین كاری مایه تأسف است. دانش آموزانی كه گرامر را به همراه لغت نمی آموزند قادر به استفاده از زبان برای برقراری ارتباط نخواهند بود. حتی فهم مطالبی كه لغات آن ها به نظر آشنا می آیند، درصورت عدم یادگیری ساختارهای گرامری، چه بسا غیرممكن باشد. مثلاً پارگراف های ارائه شده دارای لغات بسیار آسانی می باشند، با این وجود معنای جملات بدون آگاهی كافی از گرامر ممكن نخواهد بود:
دركلاسهایی كه وقت اختصاص داده شده به گرامر بسیار كم است محصلین از عهده به كاربردن لغات درجملات برنمی آیند و تنها كاری كه صورت می گیرد یادگیری معنای كلی لغات است. دانش آموزانی كه مثلاً لغات «emphasize» و «emphasis» را یاد می گیرند به چیزی بیش از مسأله یادگیری معنای این لغات نیاز دارند. آنها باید بیاموزند كه لغت «emphasis» اسم است و اینگونه به كار می رود :«We put emphasis on it»و باید یاد بگیرند كه « emphasize» فعل است و چنین به كار برده میشود: «We emphasize it»و فعل واسم را بطریق زیر باید باهم مقایسه كنند:
(با توجه به بكارگیری on) «There was not much emphasis it.»(با توجه به آنكه on دراینجا بكار نرفته است.) «Few people emphasized on it.»بنابراین، محصلین باید گرامر را كه شامل كاربردهای لغات است بخوبی بیاموزند. هیچوقت آموختن صرف كلمات و معانی آنها كافی نیست. واقعیت این است كه دربعضی از كلاسها به ساختار جملات توجه اندكی مبذول شده است و ضمناً اگر دانش آموزان معانی بسیاری از لغات را بدون یاد گیری نحوه منظم كردن آنها درجمله بیاموزند مرتكب اشتباهاتی خواهند شد.
وانگهی دراین اعتقاد كه «تجربه» بهترین معلم لغت آموزی است حقیقتی وجود دارد. ما با تجربه نمودن موقعیتهایی كه درآنها زبان بوسیله نویسندگان و گویشوران به كاربرده می شود می آموزیم كه معانی بسیاری از
لغات مطابق آنچه كه به اصطلاح معادل آنها درزبان دیگر می باشد نیستند. از آنجا كه فهم كلی یك لغت غالباً نیاز به آگاهی از تصویر ذهنی اهل زبان از لغت دارد، بعضی از معانی را نمی توان درفرهنگ لغت یافت و درصورتیكه بخواهیم معانی واقعی لغات را بدانیم لازم است درخصوص عادات، رسوم و نگرش های اهل زبان اطلاعاتی داشته باشیم.
مثلاً لغت wall را در نظر بگیرید. هر زبانی برای آنچه ما در انگلیسی wall مینامیم لغتی دارد. اما تصویر ذهنی مردم از دیوار در نقاط مختلف دنیا متفاوت است و این تصاویر ذهنی جزئی از معنای این كلمه است. فرض كنیم كسی بگوید:«Our neighbors have built a wall around their property»دربسیاری از كشورها چنین بیانی هیچكس را متعجب نخواهدكرد. دراین كشورها بنا كردن دیواری بدون ملك شخصی معمول است و اكثر مردم این كار را می كنند. اما دربسیاری از مجامع انگلیسی زبان خانه و باغها معمولاً از خیابانها قابل رویت هستند و از نظر گوینده انگلیسی بنا كردن دیوار ممكن است نشانه عدم دوستی باشد. پس همانطور كه می بینیم یادگیری معنی لغت نیاز به چیزی بیش از استفاده از فرهنگ لغت دارد و فراگیری آن فرآیندی پیچیده است. اما، خوشبختانه امروزه در خصوص تدریس لغت كمكهای بیشتری به معلمین می شود.
دلایل فعلی تأكید برآموزش لغت درحال حاضر امروزه دربرنامه های آماده سازی معلمین توجه بیشتری به فنون تدریس لغت مبذول می گردد. یكی از دلایل این است: دربسیاری از كلاسهای انگلیسی بعنوان زبان دوم، حتی درجاهایی كه معلمین وقت زیادی را به تدریس لغت اختصاص داده اند، نتایج كار مأیوس كننده بوده است. گاهی اوقات- پس از ماهها یا حتی سالها تدریس انگیسی بیشتر لغاتی كه حداكثر نیاز به آنها وجود دارد هرگز یاد گرفته نشده است. بخصوص در كشورهایی كه زبان اصلی جامعه، انگلیسی نیست، بسیاری از معلمین علاقه دارند كه درمورد تدریس لغت بیش از پیش یاری داده شوند.
ادامه خواندن مقاله فنون تدريس لغات انگليسي
نوشته مقاله فنون تدريس لغات انگليسي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 18, 2018, 12:24 am
nx دارای 92 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
پیشگفتار:انسان همواره به آزادی می اندیشد- آزادی اندیشه- و خود را مهیای شكوفا شدن میكند. نور مظهر این روشن شدن بود كه در ذهن هستی بخش عبور می كند و نتیجه آن پدیداری بود در هستی یا وجود كه از وجد و گشایش در «قوه» حاصل می آمد. آنچه پذیراست دریافت می كند! چرا كه فیض بی دریغ و بی هیچ كم و كاست در هستی می وزد یا می تابد و روشن می كند.
یكی شدن انسان با ذات هستی كه او را به كنه وجود می رساند و با یك انگاری و نفی بیرونی و عبور از مرز جدایی به یكتایی و احساس مستقیم نایل می كند. شیوه ای بود برای جستجو در هستی! و مهر به آنچه هست و جدا نیست از یابنده و داننده! این شیوه دانستن سرآغاز زیستن بر پایه زندگی بود كه در آن فرهنگ و روشنگری پدیدار بود؛ در جهت شكوفاندن انسان و شگفتا كه این نور و روشنایی در تمام تاریخ همراه ملت ایران بوده است. اگرچه در كالبدهای مختلف دمیده شد!
دین چیزی نبود جز همین نشان دادن راه روشنایی. انسانهایی والا دامن همت به كمر زده و بال خرد گسترانیده و به قله های خرد چشم می دوختند تا مردمان خود را به روشنایی آگاه سازند و از وحشت تاریكی بكاهند كه چشم انداز حركت در مسیر قافله بشریت تاریك می نماید. پیامبران انسانهایی پاك و دوستدار قوم خود و بشریت بودند. بی هیچ ادعایی دانسته خود به پاك كلماتی در اختیار مردمان قرار می دادند و حركت را آسان میگرفتند. اما رسم دیرین روزگار اینست كه همه
كسان چنان نیك اندیش نباشند و ای بسا كه حلقه های پاك پیشروان گفته ها و كردار پیامبر را قالب بندی كنند و مردمان را به نگه داری آن ناموس مطلق فرا خوانند. خط كشها و مقیاسها پدید آرند. اعمال و افكار بدان سنجند! خردها در كوزه پدید آرند! و جهل بر دامان اندیشه مردمان اندازند. این فرزند نامیمون دین قالب بندی شده است! «شریعت» همان بلای دیرین مردمان كه راه بالا رفتن می بندد و تسبیح و چرتكه مقیاس عمل می گردد، خود كوزه می شكند و «می» میریزد و تعزیرمی كند و حد روا می دارد. پیامبران كه به محیط خویش آگاه می شوند در مییابند كه این محیط خفقان دارد. مرگ دارد، انسان ندارد! مرگ و نیستی است چرا كه اندیشه نیست و آنجا كه اندیشه نیست هیچ انسانی نیست كه حیوانی است نامش آدم بهر زیست. پیامبر شاید آنگاه بگوید:«آدمی در عالم خاكی نمی آید بدست عالمی دیگر بیاید ساخت و ز نو آدمی»آنگاه راه خرد می گشایند تا آدمیان به دنبال انسان گام نهند شكوفا شوند، ولی افسوس كه بعد از آن روشن اندیشان خردمندان می بایست «سر پیاله بپوشند كه خرقه پوش میآید»
ایران در سالهای پیش از اسلام به قله های بزرگ شكوه رسیده بود و همچنان امید میرفت كه چنان باشد. اما در دوران انتهایی ساسانیان مشكل بزرگی پدیدار شد كه بیمهری دوران را با خود به همراه آورد. پدیدار شدن دین رسمی همچون توفانی بود كه آرامش و توانمندی و شكوه را جاروب می كرد در این برهه بی آئین، در شبه جزیره عربستان مفاهیم بزرگی به گوش می رسید كه جانهای خرد طلب را به سوی خود فرا می خواند. اما افسوس كه آن حقیقت خردمندی هم در شمشیر عرب به تهاجمی بدل شده بود كه دامان قومهای نجیبی را فرا می گرفت و به زعم خود خردی مطلق به همه انسانها ارزانی می داشت جمله قوم عرب به بهانه خداپرست كردن ایرانیان كه در واقع بازگشتی بود به غزوات قبل از پیامبر و آئین تاراج و راهزنی، حادثه ای بود عظیم كه ملتی بزرگ را به مدت 1400 سال و اندی به خود مشغول داشت و كنون نیز می رود.
زندگی مردم ایران با مفاهیم خاص شبه جزیره به هم آمیخت به طوری كه پیامبر به اجبار پیامبر تمام ایرانیان می بایست می شد آنهم در مفهومی كه مردمان شبه جزیره از آن می فهمیدند. حكومت از آیین شاهنشاهی به خلاقت بدل گشت و نظام اجتماعی پیشرفته و آئین دار در جدالی با مفاهیم بدوی و مفاهیم بزرگی چون زن، خانواده، میهن، فره در شنزارهای جاهلیت عرب مدفون گشت!ایرانیان در پی این حوادث به دنبال حركتهای رجعت طلبانه ای برآمدند تا سلطه عنصر عربی را برانداخته و شرایط را به نفع خود تغییر دهند در این میان قویترین جریان فكری ایرانیان یعنی شعوبیه نقش تعیین كننده ای به عهده گرفته و همواره به ابداع و سنتز و گاهی تز پرداخت. جریانهای مختلف عظمت خواه ایرانی در برهه های مختلف به هم آمیخته و گاه مسیری جدا می پیمودند. در این میان یكی از حركتهای فكری و سیاسی كه ایرانیان بدان دست یازیده و در آن تغییر و تكامل ایجاد كردند آئین تشیع بود كه می توان هنرنمایی اكثر گروههای فكری شكوه خواه ایرانی را در آن دید كه همچون بذری از حوزه اندیشه ایرانی به كشتزار حوادث روزگار فرو می افتاد و آنگاه محصولی چند پدیدار می گشت.
در این پژوهش قصد ما آن است كه چگونگی سیر نه خود اندیشه شیعی بلكه بخش سیاسی آن را كه آمیختگی سرشاری با شرایط روزگار خود و تمایلات و خواستهای گروههای گوناگون دارد بنمایانیم. به خصوص! در عصری زندگی می كنیم كه مبانی مشروعیت حاكمیت مستقر از درون این مكتب بیرون آمده و خود را در شكل ولایت مطلقه فقیه به تاریخ ایران افزوده است.اثبات این موضوع كه ولایت مطلقه ولی فقیه فاقد بنیانهای عقلی است و فی الواقع توهین به مقام امام معصوم (ع) و بی احترامی به تفكرات بشری است انگیزه انتخاب موضوع از جانب محقق می باشد.
فصل اول
كلیات تحقیق
مقدمه (طرح مسئله):در طول تاریخ اقلیت شیعه ظالمانه و بی رحمانه شدیداً توسط حكام وقت تحت فشار بودند و سركوب می شده است. بنابراین اندیشه تشكیل حكومت اسلامی بر مبنای فقه شیعه همواره یكی از آرزوهای شیعیان بوده است. بعد از به قدرت رسیدن صفویه در ایران مجالی برای دخالت علما در سیاست و امور حكومتی فراهم آمد كه پس از روی كار آمدن سلسله قاجار در ایران این عرصه گسترش یافت. با به قدرت رسیدن پهلوی اول در ایران نهاد مذهب به شدت سركوب شد و
از جانب حكومت روحانیون مورد بی مهری قرار گرفتند. همین عامل بعدها باعث نفرت روحانیون و مردم از رضاشاه گردید كه به دلیل عدم حمایتی مردم از او در شهریور 1320 وی از سلطنت خلع گردید كه متعاقب آن فضای باز سیاسی در كشور به وجود آمد. آقای خمینی كه در سال 1306 یعنی اوج قدرت رضاشاه در سن 25 سالگی به مقام اجتهاد رسید، در یك خانواده فقیر روستایی در خمین به دنیا آمد وی در كودكی پدر و مادرش را نیز از دست داد (پدرش در درگیری با یكی از
خوانین محلی كشته شد) او كه شاهد تحقیر دین و روحانیت از جانب پهلوی اول بود به شدت از رضاشاه و محمدرضا شاه و كلاً سلسله پهلوی منزجر گردید و تصمیم گرفت تا ریشه های حیات نظام شاهنشاهی را كه به تصورش مایه ظلم و فساد و بدبختی مردم و عقب ماندگی كشور و از همه مهمتر تضعیف دینی شده بود را خشك كند. این مسئله در زمان حیات آقای بروجردی میسر
نبود. بعد از فوت ایشان یك خلاء بزرگی در مرجعیت پدید آمد. آقای خمینی در این زمان فرد گمنامی بود ولی به واسطه تلاش برخی افراد نظیر آقای خلخالی به عنوان مرجع تقلید اعلم به مردم معرفی شد، همین مسئله و به خصوص مبارزات وی و دستگیری و تبعیدشان موجب مطرح شدن وی در عرصه داخلی و خارجی گردید. این مبارزات عبارتند از:
16 مهرماه 1341 در خصوص مخالفت با انجمنهای ایالتی و ولایتی و تحریم رفراندوم. در 2 بهمن 1341، حادثه فیضیه، دستگیری وی در 15 خرداد 1342 و متعاقب آن قیام مردم و سركوب آن توسط شاه و بعد سخنرانی در مسجد اعظم قم و نطق تند و كوبنده وی در مخالفت با كاپیتالسیون علیه حكومت پهلوی و شخص شاه و به دنبال آن 13 آبان ماه 1343 بازداشت و تبعیدش به تركیه- 12 مهر 1344 انتقال وی از تركیه به بغداد و حركت ایشان از سامراء به كربلا و بعد نجف و 23 آبان 1344 شروع درسهای حوزه ای در نجف كه بخشی از اندیشه تشكیل حكومت اسلامی در آن
گنجانده شده بود. پیام ایشان در 12 اردیبهشت 1356 به مناسبت چلهم شهدای قم، 2 مهر 1357 محاصره منزلش توسط عوامل رژیم صدام، 10 مهر 1357 تبعیدش به كویت و از آنجا به فرانسه و در نهایت 12 بهمن 1357 بازگشت وی به ایران و متعاقب آن 22 بهمن 1357 پیروزی انقلاب. تمامی مسائل فوق و به خصوص فضای حاكم بر دوران تبعید باعث تولید و تبیین اندیشه سیاسی آقای خمینی در خصوص ضرورت تشكیل حكومت اسلامی و نظریه ولایت فقیه گردید. نگرش جدید وی در فقه شیعه با رویكرد حكومتی و جهانی از دیگر كارهای اوست تفكری كه منجر به احیای
اسلام سیاسی در تشیع گردید كه متعاقب آن اندیشه امت واحد اسلامی مطرح شد و به تبع آن نهضتهای اسلامی ظهور كردند. البته ایده تشكیل حكومت فقها در زمان قاجار توسط ملا احمد نراقی مطرح شده بود اما آقای خمینی چهارچوب آنرا بسط داد و تفكر تشكیل حكومت اسلامی كه تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در غالب تئوری بود، را توانست بر مبنای درك خود از اسلام در قالب جمهوری اسلامی در عمل اجرا كند. وی طرح نظریه ولایت فقیه را در خلال مكتوبات و سخنرانیهایارائه كرد. از اولین تألیفاتش كه صریحاً به حكومت دینی و نظارت روحانیون در اداره كشور اشاره می كند، كتاب «كشف الاسرار» است كه در سال 1321 به رشته تحریر درآمد و پیرامون آن در این پژوهش بحث شده است. از دیگر آثار او «الرسائل» «البیع» و «تحریر الوسیله» است كه در آنها نیز به طور متفرق و به تناسبهای گوناگون، منصب حكومت و دخالت در مسائل سیاسی و
اجتماعی و اصلاح زندگی دنیوی را برای فقیه لازم می داند و به گونه ای پراكنده به مبحث ولایت سیاسی فقیه عادل پرداخته است. اما مهمترین و صریحترین اثر مكتوب وی در باب زعامت سیاسی فقیه، كتاب ولایت فقیه یا حكومت اسلامی است كه بخشی از درس خارج وی در نجف بوده و به طور مبسوط و علنی تری به مسئله پرداخته است و در دهه های پیش از انقلاب به مثابه مانیفست «مبارزان مسلمان در داخل كشور» بود.
علاوه بر آن بخشی از دیدگاهها و سخنرانیهای او در باب حكومت اسلامی پس از پیروزی انقلاب مطرح گردید.و اما پرسشی كه مطرح می شود این است كه: ولایت مطلقه ولی فقیه چه تاثیری بر مشروعیت حكومت اسلامی از دیدگاه آقای خمینی دارد؟اهداف تحقیق:مهمترین هدف این پژوهش عبارت است از بررسی چگونگی تحول اندیشه سیاسی شیعه كه آمیختگی سرشاری با شرایط روزگار خود و تمایلات و خواستهای گروههای گوناگون دارد. به خصوص در عصری زندگی می كنیم كه مبانی مشروعیت حاكمیت مستقر در ایران از درون این مكتب بیرون آمده و خود را در شكل ولایت مطلقه فقیه به تاریخ این كشور افزوده است.اهمیت تحقیق:از آنجائیكه طراح اندیشه ولایت مطلقه ولی فقیه آقای خمینی می باشد، آشنایی با اركان و سیر تطور آن در طول تاریخ شیعه می تواند پاسخگوی بسیاری از ابهامات بوده و در جهت شناخت مسائل بعدی و غنای فكریمان مؤثر باشد.سؤال اصلی:
مشروعیت حكومت اسلامی از دیدگاه آقای خمینی چیست؟سؤال فرعی:چگونه ولایت مطلقه ولی فقیه مهمترین عامل مشروعیت حكومت اسلامی از دیدگاه آقای خمینی است؟فرضیه تحقیق:ولایت مطلقه ولی فقیه مهمترین عامل مشروعیت حكومت اسلامی از دیدگاه آقای خمینی می باشد.متغیرها و مفاهیم عملیاتی1- ولایت مطلقه فقیه یعنی چه؟ و چه تاثیری بر مشروعیت حكومت اسلامی دارد؟2- مشروعیت حكومت اسلامی چیست؟روش تحقیق:روش تحقیق مبتنی بر منابع كتابخانه ای بوده است.مشكلات و موانع تحقیق:در راستای بررسی تفكرات آقای خمینی تألیفات فراوان، پراكنده، بی محتوا، غیرعلمی و بیشتر در جهت دفاع و توجیه اندیشه سیاسی ایشان می باشد.سازماندهی تحقیق:
تحقیق حاضر شامل یك مقدمه و سه فصل است. در مقدمه (طرح مسئله) ضمن ارائه تصویری از آنچه در این پژوهش ارائه خواهد شد، به سؤالات اصلی و فرعی و فرضیات نیز اشاره شده است. اهداف تحقیق، اهمیت تحقیق، متغیرها و مفاهیم عملیاتی، روش تحقیق و در انتها سازماندهی تحقیق نیز از اجزای دیگر آن است و مجموعاً فصل اول پژوهش را تشكیل می دهد. در فصل دوم به تشریح تاریخچه تكوین اندیشه سیاسی شیعه پرداخته و آنرا به سه دوره تا ظهور آقای خمینینموده ایم. و نهایتاً در فصل آخر به بررسی دیدگاههای بنیان گذار جمهوری اسلامی در خصوص حكومت اسلامی و مشروعیت آن اشاره كرده ایم. در این فصل ابتدا اجزای تفكر سیاسی آقای خمینی را بیان كرده و بعد در خصوص هركدام از آنها توضیح مختصری داده ایم و ضمن بیان مهمترین فرازهای نظریه ولایت فقیه، با بیان نظریه انتقادی آنرا به چالش كشاندهایم و در بخش پایانی به ارائه نتیجه نهایی از بحث پرداخته ایم.
فصل دوم:
تاریخچه تكوین اندیشه سیاسی شیعهاز بدو پیدایش تا به قدرت رسیدن آیت الله خمینی
در طول تاریخ اندیشه های گوناگونی با آشبخورهای فكری متعدد در اندیشه شیعی تاثیر گذارده و آنرا پرورانده اند اگر چه هر كدام از این اندیشه ها در حوزه ای مستقل فكری به سر می بردند اما از هم دیگر نیز مفاهیمی كسب و گزینش و در عین حال پرورش نیز میدادند.حال پرسش این است كه سیر تطور اندیشه های سیاسی شیعه چگونه بوده و از چه حوزه های فكری ای بهره مند شده است؟برای پاسخ به این سوال دوران تاریخ تشیع را به سه قسمت الف) تشیع در حال شكل گیری قبل از غیبت ب) تشیع و آمیختگی آن با نحله های فكری مختلف و پدیداری چارچوبهای آن ج) دوران اتمام آمیختگی و شكل گیری تشیع رسمی، بخش كرده ایم و در هر بخش سعی در روشن ساختن
چگونگی آمیختگی ها و سپس به نظریات سیاسی كه برآمده از هر دوره فكری است پرداخته ایم از دیدگاه نظری پیش شرط ما این است كه جریان سیاسی غالب در هر دوره عبارت است از تعامل بین نحله های مختلف فكری آمیخته در تشیع و شرایط اجتماعی و روابط قدرت می باشد.الف- تشیع در حال شكل گیری قبل از غیبت:بعد از رحلت پیامبر (ص) در فضای بحث برانگیزی كه عده ای حتی از آن به كودتا یاد كرده اند و خود عمر آنرا حادثه ای می داند كه به خیر گذشت، ابوبكر در ثقیفه با كوششهای عمر توانست اولین خلیفه مسلمین گردد. این حادثه و نبودن امام علی بن ابیطالب (ع) و عدم گسیل به موقع سپاه اسامه، خاصه گرد آمدن گارد ضربت در مركز شهر به فرماندهی خالد (سیف الاسلام) اگرچه نه در آن زمان، اما در سالهای بعد ریشه و خاستگاه صف بندیهای عقیدتی و سیاسی در میان مسلمین شد.آنچه مسلم است امام علی (ع) نیز اعتراضی به نبودن خویش در این حادثه و انتخاب خلیفه در غیبت او داشته است كه البته از هر جهت درست می نماید، چرا كه مهاجران به تمامی دلایلی
پناه جستند كه امام علی (ع) بارز و نمونه آن بود. اما چنانكه امام علی (ع) خود در نامه ای به معاویه اشاره می كند به دلیل اینكه اعتقاد داشته اند انتخاب خلیفه انصار و مهاجر است، ایشان نیز آنرا پذیرفته و گردن نهاده بود چرا كه خوشنودی خدا و مصلحت مسلمین در آن بوده است. بعد از ابوبكر حكومت به عمر رسید كه سرزمینهای زیر سلطه اعراب فزونی یافته و جزیه و غارت توانست اوضاع كلی عربستان را تغییر دهد. باز شدن دروازه های بهشت جهان (ایران) با خزائن بهشتی و افسانه ای كه یادآور عظمت تمام داستانهای قرآنی بود در مخیله اعراب چونان موجی می افتاد و آنان را مفتون و گیج می ساخت اگرچه مسأله با عدالت مساوات طلبانه عمر بالسنبه حل می شد اما باروی كار آمدن عثمان فزونی ثروت تمام مباحث قبیله گرایانه عربی را زنده ساخت و عثمان
خویشان خود را بهره ها بخشید و این با وجود صحابه به چالشی جدی كشیده می شد. زیر سؤال رفتن ارزشهای اولیه كه بیشتر بر پایه زهد ساده ای استوار بود و اصحاب صفه بازتاب و الگوی آن به شمار می رفت واكنشهای رجعت طلبانه ای را همراه با موعظه پدید می آورد. این بازگشت به دوران پیامبر (ص) و مدینه النبی به تمامی چهره حضرت علی (ع) را به عنوان نزدیكترین فرد به پیامبر (ص) و تربیت شده او با زندگی ساده محقرانه اش بیشتر می نمایاند و بارز می ساخت. اعتراضهای صحابه به تجملگرایی، دوران وفور ناشی از غارت زمان عثمان، ریشه در این بازگشت ها داشت. قیام علیه عثمان شرایط را دوباره به نقطه عطف و تشكیل گروه حل و عقد برگردانید. روی برتافتن معاویه از اطاعت حضرت علی (ع) سرآغاز درگیریهایی شد كه بین خلیفه و دسته دیگری از مسلمین پدید آمد. نتیجه آن در جنبه فكری پدید آمدن خوارج و در جبهه سیاسی شهادت امام علی بن ابیطالب (ع) بود. آنگاه كه حكومت بدست امام حسن بن علی (ع) افتاد اكثریت مسلمانان به دلیل شرایط خاص اجتماعی توان رویارویی و درگیری با معاویه را از دست داده بودند و امام حسن مجتبی (ع) به نفع معاویه كناره جهت شهادت دلیرانه امام حسین (ع) سرانجام مایه ای عاطفی و عطفی تاریخی به مخالفان جور و ظلم امویه و سپس عباسی بخشید.
شهادت حضرت علی (ع) و سپس امام حسین (ع) فضای خاصی به كوفه بخشید. اگرچه می توان بخشی از جنگهای حق و باطل عربی را به ریشه های قبیلگی در میان قریش برگرداند اما تجلی صفات زیبا در هیأت هاشمی و صفات پلید در چهره امویه در میان اعراب بازتابی و تفسیری فراتر از دعواهای قبیلگی به همراه داشت. از این تاریخ به بعد نهال تشیع بالیدن می گیرد. البته عده ای بر این نظرند كه تشیع از همان آغاز و در زمان پیامبر بوده و عده ای نیز آنرا به روزگار امام علی (ع) مربوط دانسته اند كه در كنار عناوینی چون صحابه، انصار و مهاجرین به همه اعضای قوم بیكسان اطلاق می شد و بهمین معنای كلی در سند حكمیت صفین و نیز در روزگار امام حسن (ع) بدون آنكه ویژه پیروان علی (ع) باشد بكار برده شد. و عده ای نیز آنرا بر ساخته ای بعد از دوران علی بن ابیطالب (ع) و نتیجه شهادت حسین بن علی (ع) به معنی انتساب به حزب دوستداران علی (ع) و فرزندانش (ع) و دشمنی با امویان دانسته اند. توابین از اولین شورشهای شیعی در سال 61/68
علیه امویان بود. حركت های شیعیانه جدا از رهبری علویان كه در مدینه بود در بصره و مداین و كوفه نیز شكل پذیرفت. اما با دقت در جریانهای شیعی دانسته می شود كه همه حركتهای معطوف به رهبران علوی و نظریه امامت نبوده است و حتی می توان گفت در آن دوران بحث امامت به شكل كنونی (جانشینان مقام نبوت) تكوین و تدوین نیافته بود. جریان شیعه به چند شاخه قابل تقسیم
باشد یكی از این شاخه ها توسط فرزندان مستقیم امامان شیعی اداره می شد چون همواره اندیشه تشكیل حكومت اسلامی مساوی با سركوب و شكنجه و تبعید و اعدام بوده است لذا ائمه (ع) به دنبال احراز تصدی مقام حكومت نبودند و دسته دوم به وسیله گروههایی كه بیشتر داعیه های سیاسی یا نارضایتیهای خود را با بهانه قرار دادن یا به عبارتی دیگر با استفاده از مشروعیت امامان شیعی و قویترین آلترناتیو حكومت های حاكم دنبال می كردند
ادامه خواندن مقاله مشروعيت حكومت اسلامي از ديدگاه آيت الله خميني
نوشته مقاله مشروعيت حكومت اسلامي از ديدگاه آيت الله خميني اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧