nx دارای 29 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
خصوصیات عمومی مصالح: احاطه بر تاثیر این خصوصیات، مهندسین را در انتخاب بهینه مصالح در جهت بدست آوردن كیفیت مناسب كل بنا كمك میكند. برای دستیابی به حداقل قابل قبول خصوصیات هر یك ازمصالح در شرایط خاص، روشهای آزمایشگاهی بكار میرود.درایران موسسه استاندارد تحقیقات صنعتها این وظیفه را انجام میدهد.
گروه بندی خصوصیات مصالح:1- خواص فیزیكی: 1-اطلاعات پایهای: (ابعاد، جرم مخصوص، جرم مخصوص فضایی، چگالی، تخلخل).2- تاثیرات فیزیكی آب و رطوبت بر مصالح: ( 1- قابلیت جذب آب، 2- میزانجذب آب، 3- ضریب نرمی، 4- ضریب خشك شدن، 5- مقاومت دربرابر تغییر رطوبت محیط، 6- عدم نفوذ آب، 7- مقاومت در برابر یخبندان، 8- تعرق).3- واكنش جسم در برابر تغیرات حرارتی و آتش: ( 1- ضریب هدایت حرارت، 2- عنار گیری سطحی، 3- خاصیت انعكاس، جذب و انتشار سطوح، 4- گرمای ویژه، 5- ظرفیت حرارتی، 6-مقاومت در برابر آتش، 7- سرتاس، 8- مقاومت در برابر متلاشی شدن، 9- ضریب انبساط و انقباض)4- تاثیرات متقابل فیزیكی نور، صوت و الكتریسیته با مصالح: (1- قابلیت جذب و انعكاس نور، 2- قابلیت عبور نور، 3- تاثیر متقابل صوت بر مصالح (انعكاس، جذب، ارتعاش، صوت ضربهای، صوت هوایی) 4- تاثیر متقابل الكتریسیته بر مصالح.
2- خواص شیمیایی مصالح:توانایی مصالح جهت مقابله با اثر اسیدها، گازها، محلولهای نمكی وگازها.– دوام3- خواص مكانیكی مصالح:1- مقاومت: توانایی مصالح برای مقابله با گسیختگی تحت تاثیر تنش ناشی از بار. 2- سختی: مقاومت مصالح در برابر خراش اجسام سخت تر. 3- تغییر شكل مكانیكی: مصالح باید توانایی تحمل وزن خود و بارهای وارده را بدون ایجاد خطر و هیچگونه تغییر شكلی كه موجب كاهش كارایی ساختار و یا بد نما شدن آنها گردد داشته باشند.4- خواص كاربردی مصالح: ابعاد و اندازه، حمل و نقل، استفاده از سیستمهای نصب و امكان تولید در كارگاه و ; .5- خواص معمارانه مصالح: مسائل زیباشناسی بومی یا شخصی، تركیب مناسب در همنشینی مصالح گوناگون.6- هزینهها و مسائل اقتصادی: مرحله اجرا: به راحتی و بر اساس قیمت روز؛ مرحله نگهداری: هزینه ادواری مثل تعمیر كاری، بازدید و نقاشی؛ هزینه نگهداری بلندمدت مثل تعمیرات و اصلاحات.
عمر ساختمان مدت زمان بهرهوری اقتصادی ساختمان است.طرح موفق با انتخاب بهینه مصالح و هم نشینی آنها فاصله دوره های نگهداری كوتاه مدت و بلندمدت را افزایش میدهد و در نهایت عمر ساختمان را افزایش میدهد. توقف بهره برداری جهت تعمیرات: وارد كردن خسارات مالی (بیمارستان یا ادارات).استخراج گچ از سنگ:CaSo4, 2H2O+حرارت200oc 11/2H2O+CaSo4, 1/2H2O
تبلور و سخت شدن گچ:CaSo4, 1/2H2O+1.1/2H2O CaSo4, 2H2O + Oگچ:گچ از جمله مصالحی است كه درصنایع ساختمان ازاهمیت ویژه ای برخوردار میباشد و به علت ویژگیهایی كه دارد از زمانهای قدیم درامر ساختمان سازی مصرف داشته است. در بسیاری از ساختمانهای قدیمی گچ نقش موثری داشته است و گچ بریهای بسیار زیبایی از دوران صفویه باقی مانده است.گچ بعلت خواص خود از اولین قدم در ایجاد یك بنا كه پیاده كردن حدودزمین میباشد تا آخرین مراحل آن كه سفیدكاری و نصب مورد استفاده قرار میگیرد و حتی در نقاشی ساختمان نیز از گچ استفاده میشود.منابع تهیه گچ: گچ از پختن و آسیاب كردن سنگ گچ بدست میآید.سنگ گچ از گروه مصالح ساختمانی كلسیمدار است كه به وفور در طبیعت یافت میشود و تقریبا در تمام نقاط زمین وجود دارد و از لحاظ فراوانی در طبیعت در ردیف پنجم میباشد. سنگ گچ خالص بیر نگ است و سنگ گچ تركیب شده با كربن به رنگ خاكستری و سنگ گچ تركیب شده با اكسدهای آهن، بیرنگ، زرد روشن و یا كبود و یا سرخ است كه بر حسب نوع اكسید آهن این رنگها متفاوت است.مصارف گچ:گچ در ساختمان مصارف متعددی دارد. از جمله ریختن رنگ ساختمان برای مشخص كردن اطراف زمین و پیاده كردن نقشه، ملاتسازی ( خاك و گچ)، سفیدكاری، سنگكاری كه درمورد اخیر برای نگهداشتن سنگ بطور موقت و ریختن ملات پشت آن مورد مصرف دارد و در صنایع مجسمهسازی و ریختهگری برای قالب سازی مصرف میشود و در كارهای طبی برای شكستهبندی مورد نیاز است.خواص گچ:
گچ علاوه بر دو خاصیت عمده كه یكی زورگیری و دیگری ازدیاد حجم به هنگام سخت شدن است دارای خواص دیگری هم هست. از جمله آنكه گچ آكوستیك است، در آتش سوزی مقاوم میباشد، ارزان و فراوان است و دارای رنگی سفید و خوشایند است. بطور كلی خواص گچ را میتوان در موارد زیر دانست: 1-زورگیر بودن: ملات گچ از جمله ملاهایی است كه بسیار زورگیر میباشد، در حدود 10 دقیقه سخت میگردد. این خاصیت به ما امكان میدهد كه متغیر های 5 سانتیمتری و همچنین طاقهای ضربی را كه باید قبل از چیدن هر ردیف آجر بردیفی كه قبلا چیده شده است سخت شده و در جای خود ایستاده باشد با این ملات بسازیم.
2-خاصیت ازدیاد حجم: گچ تنها ملاتی است كه در موقع سخت شدن در حدود یك درصد به حجمش افزوده میشود و پس از خشك شدن تقلیل حجم پیدا نمی كند. با استفاده از آن خاصیت است كه میتوان سطوح وسیعی را با آن اندود كرد زیرا این اندود بعلت آنكه در موقع سخت شدن به حجمش افزوده میشود، كلیه خلل و فرج خود را پر كرده و در آن ایجاد ترك وشكاف نمی شود ودر نتیجه حشرات نمی توانند در انجا لانه كرده و در نتیجه برای اندود داخل اتاقها كلاً میتواند مفید و بهداشتی باشد. 3-مقاومت در برابر آتشسوزی: با توجه به اینك گچ سخت شده مانند سنگ گچ دارای دو مولكول آب تبلور است اگر لایه گچ در مقابل حرارت ناشی از آتش سوزی قرار گیرد این آب تبلور دراثر حرارت دوباره از گچ جداشده و بصورت یك لایه آب در مقابل آتش قرار گرفته و برای مدت 2 تا 3 ساعت میتواند در مقابل سرایت آتش به فضاهای دیگر مقاومت كند.4- خاصیت آكوستیك بودن گچ: گچ در مقابل ارتعاشات صوتی رفتار مطلوبی دارد و تقریبا بین 60 الی 75 درصد این ارتعاشات را بخود جذب نموده و مانع انعكاس آن میشود و در نتیجه از ایجاد پژواك جلوگیری میكند. این حد جذب ارتعاش برای اتاقهای زندگی و كلاس های درس و حتی سالنهای كوچك كنفرانس كافی است.
(سالنهای بزرگ اجرا موسیقی و یا تئاتر باید با وسایل بهتری آكوستیك شوند).5-ارزان بودن گچ: بعلت ارزانی وسهل الوصول بودن در همه كارگاهها به مقدار كافی وجود دارد، مورد استفاده است.6- خاصیت پلاستیك بودن گچ: ملات گچ بعلت خاصیت شكل پذیری فوق العاده ای كه دارد میتوان با آن شكل و نقش های زیبایی بوسیله هنر گچ بری ایجاد كرد و بدین وسیله درفضاهای ساختمان زیبایی مخصوصی ایجاد نمود.7- خاصیت رنگپذیری گچ: اندود گچ پس از خشك شدن تقریبا هر نوع رنگی را بخود میپذیرد و بدین وسیله میتوانیم فضاهای مورداستفاده خود را به رنگ دلخواه رنگ آمیزی كنیم.
8: زمان سخت شدن ملات گچی: ریز دانههای گچ نیز زمان متبلور شدن آنرا كوتاه میكند. مواد خارجی تاثیراتی ب زمان سخت شدن ملات گچ دارند. دركارگاه افزودن مواد مختلف باعث تعویق و یا تسریع زمان سخت شدن آن میگردد. بطور مثال افزودن نمك طعام تا 2 درصد به ملات، زمان سخت شدن ملات را تا 3 دقیقه كاهش میدهد. آهك شكفته در ملات گچ زمان خودگیری راافزایش میدهد با افزودن خاك رس به گچ مدتها آنرا كند گیر میكند.بلكه در مصرف آن نیز صرفهجویی میشود. از این مخلوط ملات گچ و خاك برای زدن طاق ضربی و آستر دیوارها استفاده میشود. وقتی گچ زنده را با آب مخلوط میكنیم به سرعت خود را میگیرد و كم كم خاصیت خمیری و قدرت چسبندگی خود را از دست میدهد، تا كاملا سخت شود. زمان گیرش گچ زیركاری پس از 4 دقیقه شروع و پس از 10 دقیقه خاتمه مییابد. در صورتی كه زمان گیرش گچ اندود كاری ( گچ كشته) 8 تا 25 دقیقه پس از مخلوط شدن با آب آغاز میشود وپس از 25 تا 60 دقیقه خاتمه مییابد. باید در نظر داشت كه سخت شدن ملات گچ بایستی درحرارت پایین تر از 65 درجه سانتیگراد باشد، در غیر اینصورت گچ مجددا آب تبلور خود را از دست میدهد و از تاب آن كاسته میشود.
سرعت جلوگیری ملاتهای گچی باعث میشود سطح اندود شده صاف و یكنواخت نباشد. برای سفید كاری صاف و بدون موج سطوح را در دو لایه اندود مینمایند. برای لایه آستر از ملات گچ زنده و برای تخت و یكنواخت كردن سطح آبستر از ملات گچ كشته استفاده مینمایند كه اصطلاحا آنرا اندود گچی مینامند. برای تهیه ملات گچ كشته آب ملات را افزا یش میدهند، در حالت خمیری آنرا ورز میدهند تا همنشینی بلورهای آن بتاخیر افتد. ضخامت ملات گچ كشته بسیار كم است و برای پر كردن پستی و بلندیها و خلل و خرج لایه اول بكار میرود. لایه گچ كشته چون بطریقه فیزیكی خشك میشود، نه تنها در موقع خشك شدن ازدیاد حجم پیدا نمی كند بلكه بعلت از دست دادن آب از حجم آن كاسته میشود بنابراین اگر ضخامت این لایه زیاد باشد، ترك برمیدارد.
9- گچ در مقابل آب: گچ در مقابل آب و رطوبت مقاومت نداشته و بسیار ضعیف است و لایههای سفید كاری اگر در مجاورت رطوبت قرار گیرند طبله كرده و بصورت جدا از هم در دیوار ظاهر میشوند و پس از اینكه رطوبت از بین رفت نیز به حالت اولیه با زنمی گردد، به همین علت از بكار بردن گچ در مكانهایی كه آب در تماس است مانند توالت و آشپزخانه و حمام باید خودداری كرد. همچنین در ساختمانهایی كه در مناطق مرطوب هستند برای سفید كاری بجای گچ از سیمان سفید یا آهك استفاده میشود. 10-تاثیر حرارت بر گچ: ضریب هدایت حرارت گچ ناچیز است ولی اگر ملات گچ در گرمای بیش از 50 درجه سانتی گراد بماند تاب مكانیكی خود بتدریج از دست میدهد.11- ملات گچ در برابر یخبندان: ملاتهای گچی د رمقابل سرما و یخبندان مطمئن و مقاوم میباشند.12- همنشینی با فلزات: بعلت محلول بودن گچ در آب و پایداری كم تركیب آن این ملات موجب زنگ زدن و خرده شدن آهن، روی و سرب میشود. به همین علت باید فلزات همجوار با گچ را بخوبی عایقكاری نمود. 13- مقاومت مكانیكی: نمونه ملات گچ كه در حرارت 35 تا 45 درجه سانتی گراد خشك شده باشد پس از 28 روز 25 كیلوگرم بر سانتی متر مكعب تاب خمشی و 60 كیلوگرم بر سانتیمتر مربع تاب فشاری داشته باشد.بطور كلی گچ باید كاملا پخته آسیاب و الك شده و كاملا سفید باشد. گچهای كاملا سوخته نباید در ساختمان مصرف شود.گچی كه از كوبیدن نخاله گچ بدست میآید تنها یكبار برای آستر گچ و خاك قابل استفاده است. دانه های گچ ساختمانی باید از 2/0 میلیمتر ریزتر باشد و زیر دست كاملا نرم باشند.گچ مناسب برای مصارف ساختمانی
موارد مصرف نوع گچكارهای عمومی مانند ملاتها، تولید قطعات پیش ساخته و بلوكهای گچی درنقاطی كه میزان رطوبت هوا كمتر از 60/0 باشد. گچ ساختمانیاندودهای داخلی در مناطقی كه رطوبت نسبی هوا كمتر از 60/0 باشد. گچ اندوداندودهای داخلی و نماسازی در مناطقی كه رطوبت نسبی هوا از 60/0 بیشتر باشد. گچ بری ـ ملات
حمل و نگهداری:گچ پخته را باید از اثر آب دررطوبت هوا حفظ كرد و در ظروف مخصوص یا كیسه های آب بندی شده نگهداری نمود و مشخصات انواع آن بر روی كیسه ها نوشته شود.آهك:آهك از مهمترین مصالح كلسیم دار است كه در ساختمان به شكلهای گوناگون مورداستفاده قرار میگیرد. در صنعت ساختمان سازی كربناتهای كلسیم كه سنگهای آهكی جزء آنهاست، بصورتهای گوناگون مصرف میشود از جمله بصورت سنگهای ساختمانی مانند سنگهای تراورتن و مرمرو; و یا بصورت اكسید كلسیم كه به آن آهك زنده میگویند كه بعنوان ماده چسبنده ملات در ساختمان سازی استفاده میشود.ولی آهك زنده به علت میل تركیبی شدید كه با فلزات دارد با فلزات مصرف شده ساختمان نظیر لوله های آّب و لوله شوفاژ تركیب شده درآنها خوردگی ایجاد كرده و موجب پوسیدگی میشود. آهكپزی (اصول تهیه و بكارگیری آهك):در واقع اصول تهیه و بكارگیری آهك، تبدیل سنگ آن به حالت قابل مصرف و بازگشت مجدد آن به سنگ آهك پس از مصرف میباشد. تهیه سنگهای آهكی از معادن مربوطه سنگهای آهكی دارای منشاء CaCo3 میباشند.با بوجود آوردن قریب به 900 درجه سانتی گراد حرارت پس از بخار شدن آّب همراه با سنگ، تركیب CaCo3 را در كوره های مكانیزه و یا سنتی میشكنند و آنرا تبدیل به آهك زنده به فرمول CaO و گاز CO2 میكنند. گاز كربنیك با سایر بخارات از بالای كوره خارج میشود.
آهك زنده را با آب تركیب و تبدیل به آهك شكفته با فرمول Ca(OH)2 میكنند. این ماده كه از دسته قلیاییهاست میل تركیبی فراوانی با اسیدها دارد. آهك شكفته را بصورت خالص با خاك یا ماسه به عنوان شفته آهكی در اندود و یا ملات بكار میبرند. گاز دی اكسید كربن موجود در هوا با آب و رطوبت تركیب میشود و ایجاد اسید ناپایداری را مینماید كه به داخل ملات نفوذ میكند و با آن تركیب میشود و تولید CaCo3 میكند. این عمل بسته به مكان كاربرد و نوع ملات حتی تا ماهها به طول میانجامد. این مدت به رطوبت هوا، میزان گرمای آن و ضخامت ملات بستگی دارد.خواص آهك زنده:
آهك زنده جسمی سفید رنگ با درجه ذوب 2500 درجه سانتیگراد است. بخاطر درجه ذوب بالا از آن به منظور اندود نمودن سطح كوره ها استفاده مینمایند. این ماده میل تركیبی فراوانی با آب دارد و به همین دلیل درنگاهداری آن باید دقت فراوانی بعمل آورد. سنگ آهكی كه به روش صنعتی حرارت دیده باشد و مبدل به آهك زنده شود مرغوب تر و یكنواختتر است. شكفتن آهك: عمل تبدیل آهك زنده به نیترات كلسیم را شكفتن آهك میخوانند. آهك پس از آنك شكفته شد بسته به درجه خلوص، ازدیاد و حجم پیدا میكند و در آهكهای لاغر این ازدیاد حجم 25/1 تا 2 برابر و در آهكهای چاق از 2 تا 5/3 برابر حجم اولیه است. همراه با این فعل و انفعالات شیمیایی مقداری حرارت نیزآزاد میشود. سرعت عمل شكفته شدن به سه عامل زیر بستگی دارد.حالت فیزیكی آهك:آهكی كه خرد شده باشد سریعتر از قطعات بزرگتر هیدراته میشود. ساختمان شمیایی آهك: آهك خالص بسیار سریعتر از آهكی كه ناخالصی دارد شكفته میشود. درجه حرارت پختن آهك: آهك پخته قادر به شكفتن نیست و آهك سوخته نیز به علت اثر ناخالصیها دیر یا هرگز نمیشكند. در ضمن بسته بهمیزان تمایل آهك به هیدراته شدن سه حالت زیر باید رعایت شود.1- آهكی كه به سرعت میشكفد بایستی به آب اضافه شود نه آب به آهك. آّ ب بایستی روی آهك را بپوشاند و باید مانع از تبخیر آب بوسیله افزودن آهك شد. این آهك تولید ملات كاملا هوایی میكند.2- آهكی كه متوسط شكفته میشود بایستی آنقدر آب به آن اضافه نمود تا نیمی از آن درآب غوطهور گردد. این نوع آهك تولید ملات نیمه آبی مینماید. 3- آهكی كه به آهستگی شكفته شود بایستی آنقدر آب به آ اضافه كرد تا كاملا آنرا مرطوب كند. از این آهك ملاتهای آبی تولید میشود. شكفتن آهك زنده ممكن است با سوختن آهك بعلت بروز حرارت زیادی كه آزاد میشود همراه باشد. آهك سوخته فعالیت ندارد و در ملات مثل یك جسم خنثی عمل میكند و بیمصرف است. برای جلوگیری از سوختن آهك باید سعی كرد كه تمام ذرات آهك با آب تماس داشته باشد و برای این كار باید مخلوط را خوب بهم زد. باید در نظر داشت كه استفاده از آهك شكفته در ملات موجود ازدیاد حجم میشود و خساراتی در پی خواهد داشت. برای آهك خالص میزان آب مورد نیاز در حدود 22 درصد ولی درعمل تا 35 درصد وزن آهك آّب مصرف میشود.
روشهای شكفتن آهك: به منظور شكفته شدن آهك چند روش معمول است كه برخی دركارگاه و بعضی در كارخانه انجام میشود.1-طریقه حوضچه آهكشویی:عبارت است از یك حوض كه در یك طرف آن و بر روی سطح زمین یك حوضچه چوبی ساخته شده است. این دوقسمت توسط یك دریچه با توری سیمی با هم ارتباط دارند.– آهك را در حوضچه چوبی و پخش میكنند. – روی آن آب میپاشند تا نیمه ارتفاع آن آب بالا بیاید (این میزان مربوط به آهكی است كه متوسط شكفته شده باشد).– پس از اینكه كلوخه ها خوب خیس خوردند، آنها را بهم میزنند تا تبدیل به شیر آهك شود.– دریچهها را باز میكنند تا شیر آهك را در حوض عمیق مجاور شود. در این هنگام كلوخههایی را كه در پشت توری جمع شده، بیرون میریزند (این اعمال تكرار میشود).– شیر آهك در كف حوض رسوب میكند و آب اضافی بر روی آن جمع میشود (یا جذب خاك و یا تبخیر میگردد).– برای آنكه همه آهك درون حوض بخوبی بشكفد درشرایط های عادی 6 تا 8 هفته بطول میانجامد.– هرگاه تركهایی به عرض یك بند انگشت در سطح آهك پیدا شد، آهك بخوبی شكفته و قابل مصرف است.– برای آكه گاز كربنیك موجود در هوا با آهك شكفته تركیب شود، روی آنرا با قشری از ماسه میپوشانند و از حرارت و تابش آفتاب حفظ میكنند. باید توجه داشت كه بایستی از ریختن شیر آهك تازه بر روی خمیری كه خود را گرفته جلوگیری كرد.2- روش تنگ گذاری: محصول این روشها مرغوبتر از نوع اول است و به شیوه زیر عمل میكنند:– سطح زمین را تمیز میكنند. – یك لایه 20 الی 30 سانتی متری از آهك زنده بر روی این سطح پهن میكنند. – روی قشر آهك زنده آب پاشیده و كلوخهها را زبر و رو میكنند. – پس از شكفتن قشر اول یك لایه دیگر آهك زنده بر روی آن میریزند و عمل را تا ارتفاع قریب به یك متر ادامه میدهند.– یك لایه كاهگل بر روی پشته فراهم آورده میكشند. این عمل باعث میشود كه گرمای تولید شده محفوظ بماند و با تبخیر آّب اضافی در زیر پوسته كاه گل، فشار بالا میرود و گرمای محبوس شده تا حدود 400 درصد درجه ساتیگراد میرسد، پس از یك هفته آ
هك تماما شكفته و بصورت پودر در میآید. – پودر حاصل را سرند میكنند و مورد استفاده قرار میدهند. 3- روش مخازن دوار: ساختمان آن شامل چند استوانه میباشد كه بر روی یكدیگر قرار گرفتهاند. آهك را وارد استوانه بالایی مینمایند و در آنجا با آب مخلوط میكنند. مقدار این آب بوسیله یك شیر كنترل میشود. این استوانه شروع به حركت میكند و آهك مخلوط شده در آب بتدریج از استوانه بالا به استوانه پایینتر منتقل میگردد.وقتی كه شیره آهك از استوانه تحتانی خارج میشود كاملا تیدراته شده است.4- روش فشار بخار: در این طریقه بخار آب را با 3 تا 4 اتمسفر فشار به آهك درون مخزن استوانهای فولادی میپاشند. پس از چند ساعت آهك شكفته را از مخزن خارج میكنند. خواص آهك شكفته:آهك شكفته گردی است با وزن مخصوص 2/2 تن در متر مكعب كه بایستی درشتی دانههای آن كمتراز 2/0 میلیمتر باشد. معمولا آهكهایی كه دارای مقدار بیشتری هیتریت هستند دارای خاصیت ارتجاعی بیشتری نسبت به نوع خالصتر میباشند و همینطور آهكهای منیزیمی دارای سختی بیشتری هستند. آهك شكفته درهنگام سخت شدن تغییر حجم نمیدهد. آهك شكفته درهنگام ساختن شفته و ملاتهای ماسه، آهك، گل آهك، باتارد (ماسه، آهك، سیمان)، گچ و آهك، در كارهای بنایی و اندودها استفاده میشود. همچنین در ساختن چسبانندههای آهك، پورولان، آهك سرباره) آجر ماسه آهكی، پایدار كردن خاك و ساختن خشتهای پایدار شده آهكی، بتن، آهكی سنگین یا متخلخل از آهك بهرهگیری میشود. افزودن آهك به ملات سیمانی باعث افزایش خاصیت خمیری و قابلیت كابرد، افزایش نگهداری آب، انعطافپذیری بیشتر ملات تحت تنش و چسبندگی بیشتر ملات به مصالح بنایی میشود.كاهش نفوذپذیری ملاتها و اندودها در مقابل آّب، كاهش جمعشدگی ناشی از خشك شدن ملات و ثابت ماندن حجم آن پس از گرفتن و سخت شدن از دیگر محاسن افزودن آهك به ملات سیمانی است. آهك با خاك احتمالی موجود در ماسه تركیب میشود و از آثار مخرب خاك در ملات سیمانی میكاهد.مصرف آهك در پایداری خاك نیز بسیار معمول است. كاهش زمان خشك شدن مخلوط در نواحی مرطوب، كاهش میزان انقباض و انبساط خاك بر اثر تغییر رطوبت، تسریع در شكستن كلوخههای خاك رسی، افزایش مقاومت، كاهش نفوذ رطوبت و افزایش دوام و پایایی خاك از جمله مزایای استفاده از آهك بشمار میآید. همچون وجود آهك در خاك مانع از روئیدن گیاهان میشود.طبقهبندی ملاتهای آهكی1 آهكهای هوایی (چاق):كه در حین تبدیل شدن به كربنات به آهستگی سخت میشوند، قریب به 100-85درصد CaO همراه دارد و خیلی زود شكفته میشود و در طی این مدت حرارت زیادی از خور بروز میدهد.2 آهكهای نیمهآبی (لاغر):كه دارای كمی ناخالصی رسی میباشند. 85-75 درصد آهك به همراه دارند. در زیر آب هم سخت میشوند و مقاومتی بیش از آهكهای هوایی دارند.
3 آهكهای آبی:از پختن سنگهای آهكی رسدار و نرم كردن آن بدست میآیند. 75-65درصد آهك CaO دارد و همچون سیمان درون آب سخت میشوند، ولی سرعت شكفته شدن و ازدیاد حجم بسیار اندكی دارند.4 شفته آهك:مخلوطی است از خاك و شن و دوغاب آهك كه به عنوان یك ملات هیدرولیك (آبی) مورد مصرف میباشد و برای سخت شدن نیازی به هوا ندارد.مشخصات شفته آهك:• معمولاً مقدار آهك مورد نیاز بین 350-200 كیلوگرم دوغاب آهك شكفته چاق در هر مترمكعب میباشد.
• خاك مورد استفاده برای شفته بایستی به طور متوسط دارای 30% دانههای سنگی باشد.• زمان گرفتن شفته بر حسب درجه حرارت متغیر است. برای بارگذاری بر روی شفته (شروع عملیات ساختمانی) بایستی حداقل بطور متوسط 5 روز از زمان ریختن آن گذشته باشد، بطوری كه شفته افت لازم را كرده باشد.• شفته آهكی را برای آنكه دانههای رسی آهك احاطه گردند، بایستی با دوغاب آهك و خاك ساخت، در صورتی كه از آهك خشك استفاده شود، آب اضافه شده قبل از تولید شیر آهك، دانههای رسی را احاطه میكنند و در عمل تركیب ناقصی انجام میشود.خواص ملاتهای آهكی1 همنشینی با سایر مصالح:به علت میل تركیبی فراوان آهك بایستی در ساختمان از همنشینی فلزاتی چون سرب، روی، آلومینیوم و آهن با ملات آهكی خودداری كرد و با قیراندود كردن، پیچیدن نوار عایق یا رنگآمیزی با رنگهای مقاوم فلزات از پوسیدن تدریجی آنها خوداری به عمل آورد.2 رنگپذیری:سطح اندود از آهك خشك نشده موجب ضایع شدن رنگآمیزی میگردد. این تاثیر بر روی رنگهای روغنی بیشتر است و رنگ را تجزیه كرده از بین میبرد.3 اختلاط با سایر ملاتها:اضافه نمودن آهك به بعضی روكشهای گچ، بلامانع است، ولی در برخی كه به نام روكشهای سولفات كلسیمدار خشك معروفند، ایجاد اشكالاتی مینماید. با اضافه كردن آهك شكفته به ملاتهای سیمانی، كارایی آنها را افزایش میدهند. آهك را نباید با سیمانهای دارای اكسید آلومینیوم مخلوط كرد.
4 كارایی:یكی از مزیتهای بزرگ ملاتهای آهكی بر ملاتهای سیمانی، انقباض نسبتاً اندك آنها پس از خشك شدن میباشد كه باعث میگردد كه با مخلوط كردن آهك در ملاتهای سیمانی، كارایی آنها را افزایش دهند.5 خودگیری:برای استفاده از ملات آهكی در دیوارهای ضخیم، چون خودگیری ملات به كندی صورت میگیرد، پس از مدت زیادی كامل میشود. به عنوان تسریع در سخت شدن به آنها مقداری سیمان اضافه مینمایند.6 سرما:خودگیری ملات آهكی را به تعویق میاندازد و به همین منظور مخلوطهای آهكی لاغر را نباید در نقاط سردسیر بكار برد.7 مقاومت مكانیكی: تاب فشار در ملاتهای گوناگون آهكی متفاوت است، اما ملات ماسه آهك كه پس از ملات ماسه سیمان پرمصرفترین آنهاست، باید پس از 28 روز در هوای نمناك دارای 10 كیلوگرم بر سانتیمتر مربع تاب فشاری و نصف آن تاب خمشی باشد.حمل و نقل و نگهداری:آهك زنده را باید از اثر آب و دیاكسید كربن هوا حفظ كرد و همانند سیمان در ظروف مخصوص و كیسههای آببندی شده نگهداری نمود. مشخصات آهك باید روی ظروف حمل و كیسهها نوشته شود. چنانچه آهك مدتی را در انبار بماند و از نظر كیفیت مشكوك باشد، باید آزمایش كیفیت آنرا قبل از مصرف انجام داد. آهكهای مناسب برای مصارف گوناگونموارد مصرف نوع آهكملاتهای ماسه آهك، گل آهك و;، پایدار كردن خاك در راهسازی، خشتهای پایدار شده با آهك، شفته آهكی، پیسازی در خاكهای معمولی، بتن آهكی سنگین یا متخلخل. خمیر یا گرد آهك شكفتهای كه به صورت دوغاب درآمده باشد (آهك سفید)ملات و اندود ساختمانهای دریایی، پیسازی در خاكهای سولفاتدار با سولفات زیاد آهكهای آبی (آهكهای لاغر)پیسازی در خاكهای سولفاتدار با سولفات كم آهكهای نیمهآبی (خاكستری)پایدار كردن خاك در راهسازی، آجر ماسه آهكی، بتن آهكی سنگین و متخلخل، سیمان آهك پوزولان و آهك سرباره آهك زنده كلسیمی پرمایهشفته پیسازی ساختمانهای كم ارتفاع دوغاب آهك كممایه
سیمانساختمان شیمیای سیمان پرتلندسیمان پرتلند یكی از مصالح چسبنده آبی (هیدرولیك) است كه در آب و هوا سخت میشود. این سیمان محصول آسیاب كردن مخلوطی از آهك و رس است كه بر اثر حرارت به خوبی پخته شدهاند.وجود رس نشاندهنده وفور سیلیكات كلسیم در كلینكر است كه مخلوطی از مواد اولیه است كه حرارت دیده و گداخته شدهاند و به صورت گلولههایی به قطر 40-10 میلیمتر درآمدهاند. كیفیت كلینكر بیان كننده مشخصات سیمان است كه مقاومتهای بدست آمده، دوم و تحمل شرایط
مختلف از آن جملهاند.برای كنترل زمان خودگیری سیمان در هنگام آسیاب كردن كلینكر، آن را با 5/3-5/1درصد وزنی گچ مخلوط مینمایند. برچسب نیاز ممكن است سیمان به همراه خود تا 15% وزنی افزودنیهای مورد لزوم داشته باشد. كیفیت كلینكر بستگی به خصوصیات شیمیایی و معدنی مواد اولیه و تركیب آنها دارد. كلینكر سیمان پرتلند بوسیله مخلوطی از سنگ آهك و خاك رس تهیه میشود.سنگ آهك عمدتاً از دو اكسید CaO, Co2 تشكیل شده است، در حالی كه خاك رس شامل انواع اكسیدهای مواد معدنی است (SiO3, Al2O3, Fe2O3) و اكسیدهای منیزیم و اكسیدهای قلیایی هم در كلینكر موجودند كه حضور آنها كیفیت سیمان را به شدت كاهش میدهد.تولید سیمان پرتلند:سیمان پرتلند معمولاً از مخلوط سنگ آهك و خاك رس كه به كمك میزان معین از مواد افزودنی كه اكسیدهای موردنظر را تامین میكند، تهیه میشود (78-75درصد كربنات كلسیم و 25-22درصد مواد رسی).روند تولید سیمان پرتلند:تهیه مواد اولیه و تكمیل كمبودها گداختن مخلوط آسیاب نمودن كلینكر بدست آمده به همراه مواد افزودنی مورد نیاز.
ادامه خواندن مقاله در مورد مصالح ساختمان – اهک و سيمان
نوشته مقاله در مورد مصالح ساختمان – اهک و سيمان اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.