nx دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
پیشینه حجاب«یا بنى آدم قد انزلنا علیكم لباسا یوارى سَوْاتكم و ریشا و لباس التقوى ذلك خیر ذلك من آیات اللّه لعلكم یذكرون.»(1)بررسى تاریخ زندگى بشر به دو طریق ممكن است :
1- گذشته انسان را از جهت مادّى یعنى سیر تكاملى انسان رااز حیث چگونگى تولید و صنعت مطالعه كنیم 2- گذشته انسان را از جهت رشد معنوى ، یعنى عروج و هبوط انسانها در مسیر كسب صفات متعالى ، از آغاز خلقت تاكنون در پرتو هدایتهاى پیامبران خدا مورد بررسى قرار دهیم .
رنسانس و انقلاب صنعتى اروپا همه چیز را دگرگون كرد و توجه بشر را از علوم عقلى به سوى علوم تجربى و حسى سوق داد و به جاى فلسفه و جهان بینى الهى ، فلسفه و جهان بینى مادى را مطرح كرد و به جاى اخلاق و مفاهیم با ارزش معنوى و الهى ، مفاهیم اومانیستى را مطرح كرد. در تاریخ نیز به جاى بررسى و تحقیق درباره رشد معنوى انسانها ، بررسى تاریخ رشد و تكامل ابزار تولید را جایگزین كرد.
امروز وقتى اسمى از تاریخ به میان مىآید ، مقصود از آن تاریخ تمدن است و مقصود از تاریخ تمدن ، تاریخ ابزار و تولید و رابطه آن با انسانهاست . از اینرو ، دورههاى تاریخ را بر اساس مبانى مادى نامگذارى كردهاند. حجاب ، امرى معنوى و در بر دارنده حیا و عفّت انسانها است . مقصود از حجاب این است كه در وجود و فطرت پیشینه حجابزنها نیرویى است به نام حیا كه او را در مقابل مردان اجنبى به عفت و پاكدامنى دعوت مىكند . از آن جا كه ادیان الهى منطبق با فطرت انسانها هستند ، پوشش انسانها نیز ریشه در فطرت و خواست درونى دارد.
پس پوشش زن واكنش است كه زنها بر اثر یك نیروى درونى و فطرى به نام حیا ، در مقابل مردان اجنبى از خود نشان مىدهند ؛ مثل واكنش سرخ شدن صورت انسانها هنگام خجالت . قرآن كریم مىفرماید: وقتى كه آدم و حوا از بهشت هبوط آمدند ، به دنبال ساترى از برگ درختان مىگشتند ،(2) كه فطرى بودن پوشش را مىرساند.آثار به جامانده از انسانهاى اولیه نشانگر این است كه حجاب پیشینهاى به درازاى تاریخ دارد و اختصاص به اسلام ندارد . نقش برجستهاى كه در تل العمارنه (در استان اسیوط مصر) موجود است و مربوط به چهارده قرن قبل از میلاد است ، تصویر ملكه «نفرتى تى» و دخترش را نشان مىدهد كه هر دو پوشش به تن دارند.(3)
نقش برجستهاى كه مربوط به چهارده قرن قبل از میلاد است ، تصویر فرعون مكاریتوس و یك زن و دخترش را نشان مىدهند كه هر سه ، قسمت پایین بدن را پوشانیدهاند.(4)در تصویرى از یك نقاش مصرى كه با توجه به اهرام سه گانه مصر ، قدمت آن به سه هزار سال قبل از میلاد مىرسد ، دختران تمام بدن خود و پسران نیمه پایین بدن را پوشاندهاند .(5)نقش برجستههاى معبدهاى كارناسوس در موزه بریتانیا ، كتیبه معبد زئوس موزه برلین و مجسمه كاونارنس در موزه ناپل ، همگى نشان دهنده پوشش زنان در قبل از اسلام است . در هر كدام از این موزهها مجسمههایى از زنان با پوشش كامل وجود دارد كه قدمت آنها به سه هزار سال قبل از میلاد مىرسد .(6)
از این تصاویر و نقاشىها معلوم مىشود كه اصل حجاب قبل از ظهور اسلام بوده و اسلام تنها حدّ و مرز آن را مشخص كرده است.اسلام این عادت قدیمى را كه از اعتدال بیرون بوده ، مثل بسیارى از عادات دیگر ، اصلاح و تعدیل نموده و جزء فریضه دینى قرار داده است . به گواهى تاریخ ، زنان در یونان ، روم ، مصر و ایران باستان ، به ویژه زنان شهرنشین و زنان طبقه اشراف ، خود را مىپوشانیدند و از نظرها دور نگه مىداشتند. در یونان، زن هنگامى كه از خانه بیرون مىآمد بدن و صورت خود را مىپوشانید . زنان آشورى به حجاب، بدن و صورت و سر عادت داشتند.
در روم شرقى (بیزانس) ، حجاب شدیدتر رواج داشت . در میان اروپائیان نیز حجاب معمول بود.در روسیه ، حجاب تا هنگام سلطنت پطر كبیر معمول بود و در اثر كوشش و مداخله وى حجاب برداشته شد . در ایران ، زنان اشراف بسیار كم از منزل خود بیرون مىرفتند و سخت به حجاب عادت كرده بودند.حجاب از دیر زمان ، جزء عادات و آداب ملل متمدن جهان بوده است و اسلام آن را به صورت مناسب ، موافق با مصالح اجتماعى و حكم مذهبى قرار داده است.(7)حجاب در عصر ابراهیم خلیل
در كتاب مقدس تورات آمده است ابى ملك جرار ، پادشاه فلسطین ، به سارا ، زن حضرت ابراهیم علیهالسلام گفت: به ابراهیم هزار مثقال نقره دادم تا براى تو و همراهانت پرده چشم بگیرد.(8)
فرانكس ، مفسر آمریكایى تورات ، در تفسیر این آیه مىگوید : ابى ملك پول بسیار به ابراهیم ، شوهر سارا ، داد تا این كه براى سارا نقاب بخرد كه به صورت خود ببندد و جمال خود را ، كه محل خوف ابراهیم علیهالسلام بود ، از تمام سكنه آن جا بپوشاند و هر جا مىرود با نقاب باشد.(9)علت نقاب نداشتن سارا این بود كه حضرت ابراهیم خلیل علیهالسلام را نمرود دوّم «بى لباس» از بابل بیرون كرد وآن حضرت نتوانست نقاب و لباس درست براى سارا همسرش تهیه كند.(10)
ابى ملك ، پادشاه فلسطین ، بت پرست بود ؛ اما براى نقاب سارا ، زن ابراهیم علیهالسلام ، پول داد تا این كه روى خود را از بتپرستان و غیر بت پرستان بپوشاند تا نامحرمان روى آن را نبینند. این كار ابى ملك دلالت مىكند كه حجاب و نقاب زنان قبل از ظهور اسلام بوده است . حجاب در قوم یهودحجاب در میان قوم یهود شدیدتر بود. ویل دورانت مىگوید: اگر زنى به نقض قانون یهود مىپرداخت ، مثلاً بى آن كه چیزى بر سر داشته باشد به میان مردم مىرفت ، مرد حق داشت بدون پرداخت مهریه ، او را طلاق دهد.(11)حجاب در عصر جاهلیت
حادثه فجّار دوم بین قریش و هوازن واقع شد . منشأ آشوب این بود كه گروهى از جوانان قریش در بازار عكاظ ، كنار زنى از قبیله بنى عامر نشسته بودند . آن زن روپوشى به چهره و پیراهن بلند داشت . جوانان از طرز لباش پوشیدن آن زن تعجب كردند و از او تقاضا كردند كه نقاب از چهره بردارد ؛ اما ان زن از كنارزدن پوشش خود خوددارى كرد . یكى از جوانها پیراهن آن زن را از پشت سرش به وسیله خارى به پشتش بست و آن زن متوجه نشد و وقتى از جایش بلند شد پشت او دیده شد . جوانان خنده كنان ، گفتند : او ما را از نگاه كردن به صورتش منع مىكرد ، اما حالا ما پشت او را دیدیم . آن زن فریاد زد : ـ آل عامر. در نتیجه ، جنگ كه با خونریزى همراه بود ، واقع شد.(12)حجاب در روم:
رومانىها در عصر شوكت خود ، به حد كمال ، اهتمام به حفظ قانون حجاب داشتند ؛ حتى قابلهها و دایهها بدون چادر و روپوش از خانه بیرون نمىرفتند . به این وسیله ، آنان از فساد اخلاقى و اختلال نظام هیأت اجتماعى ایمن بودند.(13)حجاب در یونان
در دائره المعارف لاروس آمده است: و كان من عاده نساء الیونانیین القدما ان یحجبن بطرف مآذرهن او بحجاب خاص كان یصنع فى جراید كوس و امرجوس و غیرها شفافا جمیل الصنعه ؛(14) عادت زنهاى قدیم یونان بر آن بود كه خود را به حجاب مستور مىداشتند ، حتى قابلهها و پیرزنهاریشه یابی کلمه حجاب
علماى علم ادب و لغویون ، در كتابهاى لغت ، كلمه «حجاب» را چنین معنا مىكنند : «حجاب» یعنى ستر و پرده.(15)خداوند در داستان حضرت سلیمان علیهالسلام غروب خورشید را این گونه توصیف مىكند : حتى توارت بالحجاب ؛ تا آن وقت كه خورشید پشت پرده مخفى شود.(16)خداوند درباره زنان پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم مىفرماید: «اذا سئلتموهن متاعا فسئلوهن من وراء حجاب»؛ هرگاه سؤال یا متاعى از آنها خواستى ، از پشت پرده بخواهید.(17)خداوند درباره مشركان كه ایمان نمىآوردند ، از قول آنها مىگوید: و من بنینا و بنیك حجاب؛ میان ما و تو حجابى وجود دارد . پس تو به دنبال عمل خود باش و ما هم براى خودمان عمل مىكنیم.(18)شایسته هیچ انسان نمىباشد كه با خداوند سخن بگوید مگر از راه وحى یا پشت حجاب : «وما كان لبشر ان یكلّمه اللّه الا و حیا او من وراء حجاب.»(19)خداوند درباره پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم مىفرماید: اذا قرأت القران جعلنا بینك و بین الذین لا یومنون بالاخره حجابا مستورا.(20)
خداوند در سوره مریم مىفرماید: «فأتخذت من دونهم حجابا». میان خود و آنها حجاب افكند تا خلوتگاهش از هر نظر براى عبادت آماده باشد.(21)واژه حجاب 7 بار در قرآن آمده است و معناى آن در همه موارد چیزى است كه از هر جهت مانع دیدن دیگر شود.(22)امام على علیهالسلام در نامهاى به مالك اشتر مىنویسد: فلا تطولنّ احتجابك عن رعیتك؛ در میان مردم باش و كمتر خود را در اندرون خانه خود از مردم پنهان كن . دربان تو نباید تو را از مردم جدا كند ، بلكه خود را همیشه در معرض دید مردم قرار بده.(23)
واژه حجاب در اشعار نیز آمده است از جمله : حجاب چهره جان مىشود غبار تنم *** خوشا دمى كه از این چهره پرده مىفكند(24) تملق حجاب است و بى حاصلى *** چو پیوندها بگسلى واصلى(25)
چون سیاره دوید از هر طرف شاه *** تو گفتى در حجاب ابر شد ماه(26) ما در این ره حجاب خویشتنیم *** ورنه روى تو برابر ماست(27)معنای اصطلاحی حجاب
اصطلاح «حجاب» در عصر ما ، به پوشش مخصوص زنان گفته مىشود . اصطلاح حجاب در مورد پوشش زن ، یك اصطلاح جدید است . در قدیم ، مخصوصا در اصطلاح فقها ، كلمه «ستر» كه به معناى پوشش است به كار مىرفت . فقها در كتابهاى صلاه و نكاح ، كه متعرّض این مطلب شدهاند ، كلمه «ستر» را به كار بردهاند نه «حجاب» را ؛ چون معناى رایج و شایع ، لغتِ «حجاب پرده» است كه اگر در مورد پوشش به كار برده مىشود به اعتبار پشت پرده واقع شدن زن است و همین امر موجب شده كه عدهاى گمان كنند كه اسلام خواسته زن همیشه پشت پرده و در خانه محبوس باشد ، در حالى كه وظیفه پوشش كه در اسلام براى زنان مقرر شده بدین معنا نیست كه از خانه بیرون نروند. پوشش زن در اسلام این است كه زن در معاشرت خود با مردان بدن خود را بپوشاند و به جلوهگرى و خودنمایى نپردازند . آیات مربوط این معنا را ذكر مىكند . فتواى فقها نیز مؤید این مطلب است.(28)
پس مقصود از حجاب زن در اسلام این است كه زنان به جز صورت و دو دست و اعضاى بدن و مواضع زینت و زیور خود را در برابر مردان بیگانه بپوشاند ، تا بدین وسیله به حفظ عفّت و شرافت خود موفق شوند.(29)
كلمه «حجاب» در اصطلاح اهل دین ، به معناى پوشش تمام زن به وسیله چادر و نقاب ، بسیار شایع است و این اصطلاح از معناى لغوى ریشه مىگیرد و از آن جهت كه پرده ، سبب پوشیدن هر چیز است كه پشت آن قرار گیرد ، زیبایىهاى زن هم به وسیله نقاب و چادر مستور مىگردد و پشت آن واقع مىشود و فقها بدین جهت كلمه «حجاب» را در پوشش كامل زنان به كار بردهاند ؛ نه از آن جهت كه زن همیشه پشت پرده و در خانه محبوس و زندانى باشد ، بلكه اسلام پوشش را براى زنان مقرر كرد كه هنگام بیرون آمدن از خانه پشت پرده حجاب و نقاب قرار گیرد تا زیور آنان در برابر دیدگان اجانب قرار نگیرد.(30)
حجاب ، پوشش مناسب براى زنان است تا قسمتهایى كه تحریك كننده غرایز مردانه است را بپوشانند و این كار به جهت ارزش و احترام زنها مىباشد ، تا این كه به عفاف شناخته شود و مورد آزار و اذیت افراد شرور قرار نگیرند.(31) حجاب تکلیف شرعی زنان است
پوششِ زنان ، حكمى شرعى است . دلیل این مطلب عبارت است از:1 عقل؛ 2 سیره عملى؛ 3 آیات؛ 4 روایات . 1 عقل
كشف حجاب مستلزم مفاسد گوناگون است ، بلكه موجب گسیختن ریشه خانواده و فساد در جامعه مىشود و دفعِ مفاسد ، عقلاً واجب است.(32)2 سیره عملیه
اقوام و قبایل مختلف از مسلمانها ، در آداب و رسوم با یكدیگر اختلاف زیاد دارند اما در مورد نماز ، روزه ، حج و حجاب اتفاق دارند . زنان مسلمان از صدر اسلام تاكنون حجاب داشتهاند . بنابر این حجاب از ضروریات دین است . و انكار آن ، انكار ضرورى دین است.(33)3 قرآن و مسأله «حجاب»
«و قل للمؤمنات یغضضن مِن اَبصارهن و یحفظن فروجهن و لایبدین زینتهن الا ماظهر منها و لیضربن بِخُمرهن على جیوبهن و لا یبدین زینتهن الا لبعولتهن;. و لایضربن بارجلهن لیعلم ما یخفین من زینتهن.»و بگو اى محمد صلىاللهعلیهوآلهوسلم به زنهاى مؤمن كه بپوشند چشمهاى خود را و محافظت كنند عورتهاى خود را و ظاهر نكنند زینتهاى خود را مگر زینتهایى كه قهرا آشكار است و باید بیندازند مقنعههاى خود را بر گریبانهاى خود و ظاهر نكنند زینتهاى خود خود مگر براى شوهران;. باید نزنند پاهاى خود را به زمین طورى كه زینتهاى پنهان آنها شود.(34)در دوره جاهلیت ، زنان روسرىهاى خود را پشت سر مىانداختند و قسمتى از سینه و گردن و گردنبند و گوشواره آنها آشكار مىشد. با نزول این آیه ، زنان مأمور شدند روسرى خود را به جلو و پیش رو بیاندازند تا اعضاى مذكور پنهان شود.(35)
امام باقر علیهالسلام فرمود : قبل از نزول این آیه ، زنها روسرىهاى خود را به عقب مىانداختند . جوانى از انصار چشمش به زنى افتاد و شیفته او شد . آن زن داخل كوچه تنگى شد . جوان كه متوجه او بود ، استخوان یا شیشهاى كه در دیوار بود صورت او را خونى كرد و آن جوان ماجرا را به پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم نقل كرد، این آیه نازل شد.(36)«لایبدین زینتهن الا ما ظهر منها؛» زنها نباید زینتهاى خود را آشكار كنند مگر آن مقدار از زینت كه معلوم است.مراد از زینت كه نباید آشكار كند چیست؟ چند معنا براى زینت ذكر شده است :
1 زینتهاى پنهان و طبیعى یعنى اندام و زیبایى زن . زینتهاى آشكار ، چهره و دو دست تا مچ زنها است.(37)2 بعضى زینت را به معناى محل زینت گرفتهاند ، زیرا آشكار كردن خود زینت مثل گوشواره و گردنبند به تنهایى مانع ندارد و ممنوعیت مربوط محل قرار گرفتن آنهاست.3 بعضى زینتهاى آشكار را به معناى زینت آلات گرفتهاند ، البته به این شرط روى بدن قرار گرفته باشد . طبیعى است كه آشكار كردن چنین زینتى توأم با آشكار كردن اندامى است كه زینت بر آن قرار دارد.
معناى درست ، معناى سوم است. زنها حق ندارند زینتهایى كه پنهان است آشكار سازند ، هرچند اندامشان نمایان نشود . بنابر این نشان دادن لباسهاى مخصوصى كه در زیر لباس یا چادر مىپوشند مجاز نمىباشند و قرآن كریم از ظاهر كردن چنین زینتى نهى كرده است.«و لیضربن بخمرهن على جیوبهن.»
خمر: جمع خمار به معناى پوشش است ، ولى معمولاً به چیزى گفته مىشود كه زنها با آن سر خود را مىپوشانند . جیوب: جمع جیب به معناى یقه پیراهن است كه از آن به گریبان تعبیر مىشود و گاه به قسمت بالاى سینه به تناسب مجاورت با آن اطلاق مىشود.از این جمله استفاده مىشود كه زنان قبل از نزول این آیه ، روسرىهاى خود را به شانهها یا پشت سر مىانداختند ، طورى كه مقدارى از سینه و گردن نمایان مىشود . قرآن دستور داد زنان روسرىهاى خود را بر گریبان خود بیفكنند تا گردن و قسمتى از سینه كه بیرون است پنهان گردد. ابن عباس مىگوید : این دستور به سبب این است كه سینه ، گلو ، مو و گردن زنان از دید بیگانهها محفوظ بماند.(38)
زنان نباید زینتهاى خود را آشكار سازند مگر براى 12 طایفه كه آنها را خداوند استثنا كرده است.(39)1 در این آیه ، پوشاندن چشم مقدم شده بر حفظ و پوشش، كه دلیل بر اهمیت اصل حجاب است ، چون نگاه ، مقدمه فتنه است . وقتى كه پوشیدن چشم از نامحرم واجب باشد ، حجاب نیز واجب خواهد بود.
2 این آیه حدود و مرز حجاب را مشخص مىكند و وظیفه پوشش زن مسلمان را روشن مىكند كه چگونه لباس بپوشد و اظهار زینت نكند ، مگر در صورتى كه از طرف شرع اجازه داده شده است و آن در دو مورد است:
الف) زینتهایى كه آشكارا و معلوموار است واجب نیست بپوشاند.ب) عدهاى از محارم نیز استثناء شدهاند كه در این صورت نیز اظهار زینت براى زنها حرام نمىباشد.«یا ایّها النبى قل لازواجك و بناتك و نساء المؤمنین یدنین علیهن من جلابیبهن ذلك ادنى ان یعرفن فلا یؤذین و كان اللّه غفورا رحیما.»اى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم بگو براى زنان و دختران و زنان مؤمنین كه نزدیك كنند بر روى تمام بدنشان چادرهایشان را و این شیوه براى این است كه به عفاف و نجابت شناخته شوند و مورد آزار و اذیت قرار نگیرند.(40)
مراد از جلابیب چیست؟ سه نظر وجود دارد : الف) پارچهاى بزرگ كه از روسرى بلندتر است و سرو گردن و سینه را مىپوشاند.ب) مقنعه و خمار (روسرى) . ج) پیراهن گشاد.
قدر جامع این است كه بدن را بپوشانند. بیشتر به نظر مىرسد كه منظور پوششى است كه از روسرى بزرگتر و از چادر كوچكتر است.(41)علامه طباطبایى رحمهالله مىفرماید: كلمه «جلابیب» جمع جلباب است و آن جامهسرتاسرى است كه تمام بدن را مىپوشاند و یا روسرى مخصوص است كه صورت و سر را ساتر مىشود.(42)
«و اذا سألتموهن متاعا فاسئلوهن من وراء حجاب ذلك اطهر لقلوبكم و قلوبهنّ»؛ هرگاه حاجتى داشته باشید كه از زنان پرسشى نمایید یا متاعى بخواهید باید از پشت پرده سؤال نمایید كه این كار پاكیزهتر است براى دلهاى شما و دلهاى آنان.(43)
شأن نزول: اصحاب پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم گاهى براى حوایجى كه داشتند وارد خانههاى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم مىشدند و گاهى مىشد كه پیامبر تشریف نداشتند ، قهرا طرف تكلّم ، زنهاى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم بود . آیه مذكور نازل شد كه وقتى چیزى لازم شد از پشت پرده با آنها تكلّم كنید.(44)
وجه استدلال: «این آیه اگر چه اختصاص به زنهاى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم دارد ، ولى مورد از قبیل مثال است و مانعى از شمول حكم به سایر زنها ندارد و علماى اسلام نیز حكم را منحصر به زنهاى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم و از تكالیف آنها ندانستهاند و تخصیص حكم به زنهاى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم هم دلیلى ندارد. پس اصحاب با فیض حضورى كه نسبت به پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم داشتند اگر استتار و حجاب زن از مرد باعث تطهیر قلوب آنها بشود باقى افراد كه از فیض حضورى پیامبر صلىاللهعلیهوآلهوسلم بهره نداشتند حجاب زن از مرد بیشتر موجب تطهیر قلوب آنها خواهد بود و هرچه باعث صفاى قلب و صدق زبان وحسن عمل باشد امر به آن در شریعت اسلام واجب است.»(45)
ادامه خواندن تحقيق در مورد حجاب ، اعصار و اديان
نوشته تحقيق در مورد حجاب ، اعصار و اديان اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.