October 22, 2018, 4:19 am
nx دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
چكیده تولیدكنندگان برای تامین تقاضاها، حفظ و گسترش سهم بازار باید از لایه های ادراكی ،تعقلی و رفتاری خریداران بالقوه آگاهی داشته تا متناسب با سازه ها و سازوكارهای تصمیم گیریشان به تولید فرآورده ها، توزیع و ترویج آنها بپردازند. مبتكران و طراحان فرآورده ها صرفا با شناخت شناسی الگوهای رفتاری مصرف كنندگان می توانند بر زوایای انتظارات و رضامندی افراد آگاه شوند و بهره گیری از آنها را با مدلسازی هموارتر كنند.یكی از ابزارهای نوین تحلیل رفتاری كه بر نگرش سیستمی وسازوكارهای رویكرد سیستمی مبتنی است برای مدلسازی تحلیل رفتاری مصرف كننده ارائه می شود.
مقدمه یكی از راههای شناخت بهتر مصرف كننده استفاده از رویكرد سیستمی برای تبیین رفتار افراد و سازمانهاست . مصرف كننده سیستمی پیچیده از انگیزه ها، گرایشها، رفتارها وعملكرد با گسترده ای از پاسخها و واكنشهاست . مصرف كننده تحت تاثیر پیوند و ارتباط باسیستم های بزرگتر اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی است . در این مقاله ، تفكر ورویكرد سیستمی برای بررسی و تحلیل رفتار مصرف كنندگان حقیقی و حقوقی فعالیتهای تجاری مورد استفاده قرار می گیرد.رویكرد سیستمی شیوه ای برای مطالعه هدفهای مصرفی خریداران است و تجزیه وتحلیل اجزای به هم وابسته سیستم های رفتاری ، خرده سیستم ها و سازمانها را با محیطبیرونی دربر می گیرد. در این رویكرد و نگرش مصرف كننده و دیگر پدیده ها به منزله یك كل غیرقابل تقسیم درنظر گرفته می شوند. لذا كل براساس اجزای تشكیل دهنده آن تشریح می شود. از این رو، تفكر سیستمی به جای اندیشیدن صرف به اجزا، اندیشیدن به هدفهای مصرف كنندگان را در اولویت قرار می دهد. در طرز فكر سیستمی اندیشیدن به سیستمهای رفتاری مصرف كنندگان و اجزای تشكیل دهنده آنها مدنظر است كه در راه نیل به هدف كسب مطلوبیت از خرید كالاها و خدمات گام برمی دارد.
نگرش سیستمی نگرش سیستمی رفتار مصرف كننده مبتنی بر مفروضات زیر است :مصرف كننده مجموعه ای از اجزای رفتاری وابسته و به هم پیوسته است ;هدف گرایی ، تمایلات ، گرایشها و رفتارهای مصرف كننده را شكل می دهد;ادراك ، منش و ضمیر انسان ، پل ارتباطی وی با محیط و واقعیات است ;مصرف كننده تقاضاهای خود را اولویت بندی می كند;
مصرف كننده رابطه باز با محیط دارد و هدفهای خود را در چارچوب آرمانها و هنجارهاتغییر می دهد;مصرف كننده از تضاعف “SYNERGY”گرایشی و رفتاری در چارچوب فعالیتهای اكتسابی ، غیراكتسابی ، هویت ، احساسات ، انتظارات ، ارزشها و هنجار بهره مند است ;شناخت مصرف كننده از طریق مشاهده فرایندهای درونی تصمیم گیری او میسرمی شود;رفتارهای مصرف كننده خود تنظیم ، تعادل گرا و جنبه تكاملی دارد;
رفتارهای مصرف كننده نظام مند است ;مشاهدات مصرف كننده در واقع جلوه هایی از ادراك او از واقعیات است ;الگوهای رفتاری مصرف كننده در فرایندی پیوسته و مستمر شكل می گیرد و عملكرداو را به وجود می آورد;مصرف كننده در تصمیم گیری از شبیه سازی استفاده می كند.از بارزترین ابزار روان شناسی برای مطالعه رفتار مصرف كننده ، بررسی قوای ادراكی ،بینشی ، تحلیلی و رفتاری او از منظر محرك – پاسخ “كنش – واكنش ” است . مصرف كننده را باید در چارچوبی ادراكی از واكنشها تحلیل كرد. هویت مصرف كننده براساس قدرت تفكر و نحوه بروز رفتارهای عقلانی – هیجانی نمایان می شود. در نگرش سیستمی هررفتار را باید در عرصه شخصیت و طبقه اجتماعی و فرهنگی مصرف كننده بررسی كرد.در رویكرد روان شناسی برای شناخت سطح كل رفتارها و عملكردها، گروهها رامی توان به رسمی ، غیررسمی ، با ساختار و بدون ساختار تفكیك كرد و گرایشها، تمایلات و انگیزه ها را مورد مطالعه قرار داد. شخص می تواند مجموعه ای از پیوندهای گروهی باجلوه های تازه ارائه دهد. این جلوه ها بازتاب گرایشهای مركزی افراد در رسته شغلی است و سیستم رفتاری ویژه ای به وجود می آورد
سیستمهای رفتاری حوزه و عرصه سیستم رفتاری “OBS = ORGANIZEED BEHAVIOR SYSTEM”شخص ، سازمان و نهادهای اجتماعی و اقتصادی است . سیستم رفتاری این قلمروها،جوامع كوچك و بزرگی نظیر گروههای صنعتی ، اتاقهای بازرگانی ، مجتمع های صنعتی وتولیدی است كه در سطح داخلی ، صنعت ملی و بین المللی مطرح است ; از این رو، صنف و صنعت مطرح می شود كه حاوی رشته فعالیتهای همگن است و از رفتار و تمایلات مركزی مشابه پیروی می كنند مانند صنعت شیشه ، لاستیك ، خانه سازی و; هر صنعت وگروه صنعتی هویت یگانه و شخصیت ویژه دارد. بنابراین ، از تجمع صنایع شبكه صنعت ملی و جامعه بازرگانی ملی شكل می گیرد. حال ، سازمانها و صنایع سیستم های رفتاری پیچیده ای تلقی می شوند كه مصرف كننده را احاطه كرده اند. دادوستد این سیستم های رفتاری بخش عمده تولید ناخالص ملی”GNP”را به وجود می آورد.نظامها و نهادهای فرهنگی ، سیاسی و اجتماعی نیز در پوشش سیستم های رفتاری طبقه بندی می شوند. اقتضائات مجموعه ای از عناصر وابسته و مرتبط هستند كه خرده سیستم های اقتضایی را تا سطح مناطق و اقتضائات ملی شكل می دهد. تعامل جامع این سطوح در فرهنگ سیستم رفتاری ملی برقرار می شود. لذا این فرهنگ ، فرهنگ قوی وغالب جامعه با خرده سیستم های رفتاری است كه كنش و واكنشها را تبیین می كند “پیرس و رابینسون ، 1377”.
نظریه سیستم رفتاری مصرف كننده تفكر سیستمی ، رویكردی برای مطالعه و تبیین قوای ادراكی ، رفتاری و عملكرد فرد،سازمان و نهادهای اجتماعی و اقتصادی است . مولفه های شكل “1”، هریك نوعی سیستم رفتاری است . هدف این سیستم رفتاری گردآوری داده ها از هریك از مولفه ها،طبقه بندی و تحلیل آنها است تا با تجرید، تركیب و تعمیم ، شناخت به وجود آید. از این رو، ساختار و سازوكار الگوی “محرك – پاسخ ” تبیین و پیش بینی می شود. در صورت دستیابی به این اهداف ، در بستر درك و شناخت رفتار مصرف كننده قرار گرفته ایم ومی توان به بررسی دقیق رفتارها پرداخت . سیستم رفتاری از سه خرده سیستم روان شناسی ، فیزیولوژی و روان شناسی اجتماعی شكل یافته است .
1 – خرده سیستم روان شناسی این خرده سیستم نمادها و شاخصهای انگیزشی و تجربیات رفتاری را در خود جای می دهد. از سازوكارهای آن ، تابع حافظه است كه می تواند داده های وضعیت درونی سیستم را تولید كند. این تابع دو مولفه دارد:مولفه فراخوان “EVOKED”: این مولفه بر رفتارهای لحظه ای تاثیر می گذارد وارتباط بالایی باانگیزه دارد. مصرف كنندگان بعضا در مواجهه با فرآورده های تازه رفتارغیرطبیعی و تعجب انگیزی بروز می دهند. بنابراین ، با تكرار و ثبات انگیزه ها، خصیصه یادگیری شكل می گیرد، در این وضعیت است كه مولفه فراخوان فعال می شود.
مولفه فراساز “EVOKING”: این مولفه در تعارض رفتاری با مولفه فراخوان است لذا سازوكاری متفاوت با آن بروز می دهد. مولفه فراساز حاوی كنشهای لحظه ای و سریع به انگیزه هاست . این مولفه طی زمان به آرامی تغییر می كند. یادگیری زمانی تقویت و پایدارمی شود كه انگیزه جنبه تكراری بگیرد. این سازوكار به تبیین ماهیت مولفه فراسازمی پردازد. هنگام رویارویی شخص با رویدادی جدید، مولفه فراساز فعال می شود وممكن است كنشهای شدید و یا حتی خفیف از خودبروز دهد، اما با چند تعامل پاسخهای اولیه شرطی شده و مولفه فراساز و یادگیری پایدار می شود.
2 – خرده سیستم فیزیولوژی این خرده سیستم به ساختار فیزیكی انسان ، ساختارهای سازمانی و نهادهای سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی اشاره می كند. در این خرده سیستم براساس دواصل “تفكیك و تمایز”، و “انسجام و تركیب ” تقسیم كار میان سلولها و واحدهای سازمانی برای شكل دادن جامعه انسانی و بافت سازمانی صورت می گیرد. در این سیستم رفتاری دونوع فعالیت وجود دارد:
فعالیتهای غیراكتسابی : این نوع از فعالیتها در سیستم های انسانی نشانگر این است كه انسان برای كسب امور بدون تلاش برای انجام آنها، به صورت طبیعی به اجرای آنهامی پردازد، مانند تنفس ، حفظ دمای بدن انسان ، فعالیت مستمر قلب و جریان خون ومانند اینها، در واقع ، در این سطح از فعالیتها تحرك رفتاری علی و خوددانی وجود دارد.توسعه شبكه و امكانات سیستم های اطلاعاتی ویژه كه نظیر چشم ، گوش و ; عمل می كنند سبب درك گسترده اطلاعات می شود، بنابراین انتظار می رود شبكه عصبی جدیدی كه نهایتا از سوی مغز انسان هدایت خواهد شد تشكیل شود.
در این سیستم ،بیشتر واكنشها از درون سیستم هدایت می شود و این واكنشها را علم روان شناسی “غریزه های نوین ” تعبیر می كند. به هرحال ، انسان دارای نظام منسجم دریافت اطلاعات ازدرون است كه با تصویرسازی از داده های برونی تكمیل می شود و می تواند باتوجه به ویژگیهای غریزی خود آنها را تجزیه و تحلیل كند. البته نمی توان انتظار داشت كه سازمان و سیستم رفتاری سازماندهی شده گروهی بتوانند فی النفسه فعالیتهایی را به صورت غیرارادی انجام دهند، اما نكته درخور توجه اینكه آنها می توانند نوع ، شدت و ضعف روابط انسانی ، آشفتگی و آرامش را به وجود آورند. هدف این نوع فعالیتها درواقع نظم بخشیدن به ساختار فیزیكی موجود است . بنابراین ، موارد مسلم ساختارهای سازمانی وسازوكارهای درونی آن را در سطح حداقل معیارهای بازدهی می توان در این گروه ازفعالیتها قرار داد. “حمیدی زاده ، 1379; ریان ، 1991”
فعالیتهای اكتسابی : این فعالیتها برحسب شرایط، انتظارات و امكانات شكل می گیرد وبه اجرا درمی آید.سازوكارهای درونی فعالیتهای اكتسابی را می توان به سادگی با بررسی سیستم های رفتاری انسان و گروه مشخص با یكدیگر مقایسه كرد. “ریان ، 1991”.از آنجا كه انسان واجد قدرت خودآگاهی است كه چیزی فراتر از خوددانی است لذا ازخصیصه های شخصی و نهادهای تشكیلاتی دانسته ها و خودآگاهی است ; از این رو،استعداد بالایی برای پذیرش و انطباق پذیری با تغییرات محیطی دارند. این خصوصیات نمادین است و با پدیده های زبان ارتباط دارد. در این سطح سیستم ها برای برقراری ارتباطبا یكدیگر از توانایی تولید، جذب و تفسیر نمادها برخوردارند. در این مفهوم ، سازمان اجتماعی به ایجاد سیستم هایی می پردازد كه واحد آن صرفا ارگانیسم انسان نیست بلكه اندیشه ، خرد و نقش او بخشی است كه عامل اصلی ایجاد سیستم به شمار می رود
.مجموعه ای از این نقشها، بنیانهای شبكه ارتباطی نیرومند را در عرصه تعامل سازمانهای اجتماعی به وجود می آورد. در این سازمانها، ارتباط متقابل شخص ، رفتار و نقش اواهمیت فراوان دارد. سیستم های رفتاری باید سازگاری با تغییر تكنولوژی ، الگوهای تولید،مصرف و زیست محیطی و سیاستهای اقتصادی و بازرگانی پیدا كند، اما توانایی سازگاری خود را از دست می دهد و مشكلات رفتاری به وجود می آید. سازه های درونی فعالیتهای توافقی را سه مولفه تحلیل برداری و تعادل حیاتی و میدان نیرو شكل می دهد.
تحلیل برداری : این مولفه رفتارها و كنشهای سیستم رفتاری را برای بروز تنش وپاسخهای رفتاری در برمی گیرد. تحلیل برداری ابزار اندازه گیری نیروی عوامل علی ومحركهای سیستم است . برای ثبت سطوح تنش از شاخصهای اندازه گیری بازده فرد،بهداشت و اعتراضات استفاده می شود.در انسان شبكه های عصبی نسبت به بازتاب فعالیتهای درونی و برونی متابولیسم بدن از خود كنش نشان می دهد. این وضعیت در سازمانها و گروهها، سیستم ارتباطات وشبكه بازخوردی است كه كانالهای ارتباط تحلیل برداری به شمار می رود. بردارهای سیستم اطلاعات بازاریابی بر تحلیل وظایف ، نقشها و عملیات مبتنی است . كنش رفتاری مصرف كنندگان به الگوهای بسته بندی ، تبلیغات ، محصولات جدید، قیمت پایین تر درواقع عوامل علی و داده های شبكه عصبی بازاریابی تلقی می شوند. داده پردازی تحلیل برداری بازاریابی بخش استراتژیك سیستم های اطلاعاتی مدیریت است ، لذا این سیستم ها تحت تاثیر شبكه ارتباطات سازمان است و خرده سیستم های بازاریابی بر آن اثرمی گذارند.
تعادل حیاتی : این مولفه در روان شناسی فردی ، اجتماعی و فیزیولوژی ، كاربرد فراوان دارد. در فیزیولوژی ، تعادل حیاتی به گرایش شخص برای استقرار پایدار ثبات محیطدرونی اشاره می كند. نگهداری درجه حرارت بدن انسان در سطح 37 درجه از این نوع تعادل است . روان شناسی این سازوكار را در تبیین گرایشهای شخصی برای ایجاد شرایطنسبتا باثبات روحی – روانی مورد استفاده قرار می دهد. لذا مولفه ای است كه دررویارویی با محركها، انگیزه ها و دیگر عوامل درونی جوهره انسان به كار می رود.روان شناسی اجتماعی با بسط تعادل حیاتی از آن در تبیین گرایش گروهها و نهادهای اجتماعی برای دستیابی به حالت نسبتا باثبات و پایدار اجتماعی استفاده می كند “مایرز،1374”.
ادامه خواندن مقاله رويكرد سيستمي براي تحليل رفتار مصرف كننده
نوشته مقاله رويكرد سيستمي براي تحليل رفتار مصرف كننده اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 4:21 am
nx دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مواد مخدر و جنبه های شرعی آن ( بررسی حرمت اضرار به نفس ):پدیده اعتیاد و ناهنجاری های رفتاری ناشی از كاربرد مواد مخدر ، بی شك یكی از معضلات بزرگ امروز جامعه بشری به شمار می آید و صاحب نظران و آگاهان متعهد تردیدی ندارند كه حل این معضل اجتماعی نیازمند مبارزه ای مستمر و همه جانبه از ابعاد نظامی ، انتظامی و سیاسی تا تلاشهای اقتصادی و فرهنگی می باشد . و نیز از دید اندیشمندان پنهان نیست كه از میان انواع مبارزه ، ریشه ای ترین تلاش در راه مقابله با این پدیده شوم كه بتواند جامعه را در مسیر پیشگیری از این آفت واكسینه كند ؛ پرداختن به فعالیت فرهنگی در زمینه های گوناگون اعتقادی ، فكری ، هنری ، تبلیغی و ; است چرا كه تلاش بی وقفه فرهنگی تضمین كننده بهره دهی فعالیت سایر بخشها می باشد .
نكته مهم در كیفیت تقابل فرهنگی با مشكل مواد مخدر ، توجه به ویژگیهای فرهنگی هر جامعه بالاخص در بعد عقاید مذهبی ـ با توجه به نقش مهم و اساسی مذهب در زندگی انسانها ـ می باشد .جوامعی كه اكثر افراد آن از مردم مسلمان و معتقدان به احكام نورانی اسلام تشكیل یافته است ، بر عهده دست اندر كاران مسایل فرهنگی و اندیشمندان این جوامع است كه تا تبیین معارف ، اخلاقیات و احكام دین ؛ جامعه و به ویژه جوانان را از ورطه مفاسدی مانند مواد مخدر باز دارند و وظیفه و تكالیف شرعی هر فرد را در این باره مشخص كنند تا بتوانند جامعه را به سوی مدینه فاضله ای كه ضامن سعادت دنیا و آخرت است سوق دهند .بنابراین یكی از گامهای بلند در امر مبارزه با مواد مخدر ، تحقیق در زمینه حكم فقهی و روشن شدن تكلیف شرعی آن است .
حال اگر در منابع و ادله استنباط احكام اولیه اسلام ، عنوان یكی از محرمات شرعی بر مواد مخدر منطبق باشد باید بر اساس آن حكم فقهی عمل نمود و اگر در عناوین احكام اولیه ، دلیل بر حرمت یافت نشد و ادله برائت حاكم شد ، در این صورت بر اساس مقتضیات زمانی ، مكانی و مصالح اجتماعی كه تشخیص آن از وظایف ولی فقیه و مجتهد جامع الشرایط است ، در چارچوب احكام ثانویه كه آنها نیز هماننداحكام اولیه ، حكم الله و نظر شرع مقدس هستند ، وظیفه و تكلیف دینی مردم مشخص خواهد شد .ازعناوینی كه جای تحقیق وبررسی دارد واحتمال اندراج مواد مخدردرآنهاهست،می توان به عنوانهای« فساد » ،« سكر» ، « اسراف و تبذیر » اشاره كرد .
یكی دیگر از موضوعات قابل بررسی موضوع « اضرار به نفس » است كه در اینجا به این موضوع می پردازیم . ابتدا باید حكم اضرار به نفس از منابع و ادله فقهی به شیوه استنباط دیگر احكام اسلامی مشخص گردد و سپس تحقیق از اینكه آیا استعمال مواد مخدر از مصادیق اضرار به نفس به شمار می آید و تابع حكم آن می باشد یا نه .نقد و بررسی اجمالی ادله ای كه در اثبات حرمت اضرار به نفس به آنها تمسك شده است :
آیه تهلكه : و لا تلقوا بایدیكم الی التهلكه
گروهی از فقیهان شیعه و سنی برای استنباط حكم اضرار به نفس به این آیه استدلال كرده اند به این بیان كه معنای تهلكه فنا و نابودی باشد . در این صورت نهی در آیه مولوی خواهد بود و حكم به حرمت مشخص می شود ( اگر به معنای عذاب باشد نهی ارشادی است ) .بر اساس این مفاد كه از آیه استنباط می شود انجام و تحقق هر گونه فعلی از ناحیه مكلف كه موجب از بین رفتن توان و قدرت او و به عبارت دیگر هر نوع عملی كه از نظر عرف ، غالباً زمینه نابودی توانایی ها را فراهم می آورد ، مشمول نهی و حكم تحریم قرار خواهد گرفت .
به عبارت دیگر آیه مطلق بوده و هر چه موجب هلاكت گردد به مقتضای اصاله التطابق بین ظهور و مراد جدی ، در مراد جدی آیه شریفه داخل است . خواه چنین امری در جنبه افراط باشد و خواه تفریط . در قالب یك مثال : چنانكه بخل و امساك از انفاق در زمان جنگ سبب از بین رفتن نیرو و تسلط دشمن می گردد ، تبذیر و انفاق جمیع دارایی نیز ، فقر و تنگدستی را در پی دارد كه این نیز موجب هلاكت در زندگی و نابودی مروت و كرامت انسان خواهد شد .در تفسیر المیزان بیان شده كه اختلاف روایات در معنی آیه ، مؤید آن است كه مفاد آیه مطلق است و شامل افراط و تفریط می شود .یكی دیگر از مؤیدات ، فهم فقیهان دو فرقه از مفاد آیه است .
از علمای شیعه مرحوم شهید اول در « ذكری » ، شیخ انصاری، صاحب « حدائق » و صاحب جواهر . از علمای اهل سنت ابواسحاق شافعی ، عبدالرحمن بن ابی عمر حنبلی و ابن قدامه هستند .بنابراین استفاده حرمت نسبت به اعمالی كه القای توانی و یا القای نفس به سوی ضیاع و سقوط به حساب می آیند ، بی اشكال خواهد بود .
آیه قتل : لا تقتلوا انفسكم ; .
مقدس اردبیلی ، مراد از قتل را جلوگیری از وارد كردن ضرب و جرح بر بدن می داند .یعنی زدن و مجروح كردن و هر نوع ضرری كه به طور عادی موجب مرگ و كشته شدن نمی شود بلكه به نحوی ، انسان آسیب می بیند و متضرر می شود . علمای دیگری مثل شیخ طوسی و صاحب جواهر هم اینگونه استدلال كرده اند ولی در بهره جویی از این آیه برای حرمت اضرار به نفس جای تأمل است .
حدیث لاضرر : من النبی ـ صلی الله علیه و آله ـ لاضرر و لا ضرار فی الاسلام
اولین حدیثی كه از مفاد آن برای حكم اضرار به نفس می توان استفاده كرد همین حدیث موثق زراه است و از قدیم مورد توجه ویژه فقها و عالمان اسلامی بوده و بحثهای زیادی در اطرافش صورت گرفته و به عنوان یك قاعده از آن یاد شده است.ضرر از واژگان مشترك عربی و فارسی است و استعمال فراوانی دارد و به معنای نقص و كاستی می باشد . خواه در امور مالی ، جانی و یا عرضی .
روایت تحریم خمر و میته :در این روایت ، ابتدا راوی علت حكم چهار چیز را از امام ابی جعفر ـ علیه السلام ـ سئوال می كند و امام ـ علیه السلام ـ قبل از جواب دادن به سئوالها ، یك قاعده كلی را درباره علت و فلسفه حرمت و حلیت اشیا بیان می نماید و می فرماید : احكامی را كه خداوند متعال جعل كرده ، و بعضی اشیا را حلال و برخی را حرام دانسته ، نه به خاطر تمایل به حلال و بی رغبتی به حرام بوده بلكه بر اساس مصالح و مفاسدی بوده كه بر طبق آنها ، جعل حرمت و حلیت كرده است .هر آنچه به مصلحت مردم بوده ، حلال و آنچه موجب ضرر و زیان آنان بوده حرام نموده است . در نتیجه حضرت یك ضابطه و قاعده كلی را برای تحریم و تحلیل بیان كرده اند .
حدیث فقه الرضا علیه السلام:حضرت می فرمایند خداوند هیچ خوردنی و نوشیدنی را مباح نكرده مگر اینكه در آن منفعت صلاحی باشد و چیزی را حرام نكرده مگر آنكه در آن ضرر و فسادی باشد ;
و در ادامه می فرماید : و كل مضر یذهب بالقوه او قاتل ، فحرام .این قسمت به صورت بك كبرای كلی مطرح شده و در آن هر شی مضری كه انسان را ناتوان سازد و یا اینكه وی را به هلاكت برساند مورد تحریم قرار گرفته است .
روایاتی كه در رفع تكلیف ضرری وارد شده است: محمد بن حسن حر عاملی در بحث حرمت اضرار به نفس به روایات دیگری استدلال كرده اند . مورد این روایات جایی است كه به خاطر وجود ضرر ، شارع مقدس دست از حكم خود برمی دارد و حكم دیگری كه مناسب با حال مكلف است جعل می نماید كه در ابواب مختلف فقهی به چشم می خورد از جمله در باب مسوغات تیمم ، هنگامی كه به جا آوردن حج مستلزم ضرر بدنی باشد ، موردی كه روزه گرفتن برای شخص ضرر داشته باشد ، یكی از شرایط امر به معروف و نهی از منكر عدم توجه ضرر مال و جانی می باشد و ; .
البته این استدلال را می توان نقد كرد به اینكه این موارد را شارع مقدس از باب امتنان و سهولت بر بندگان رفع نموده و رفع تكلیف ضرری نمی تواند دلیل بر حرمت اضرار به نفس باشد . از طرفی گاه هدف مهم تری در نظر شارع مقدس می باشد كه برای رسیدن به آن هدف ممكن است ضررهایی هم متوجه انسان شود. ولی ارتكاب آن از نظر شارع ثواب هم دارد . مثل جهاد و یا امر به معروف و نهی از منكری كه انجام آن ضروری است .روایات تحریم اكل طین : روایاتی كه از خوردن گل منع می كند:مرحوم صاحب ریاض در باب اطعمه و اشربه در مبحث تحریم اشیای ضاره به این روایات استدلال می كند به این بیان كه تحلیلی عام است و هر آنچه كه ضرر و زیان و ضعف در بدن ایجاد كند حرام خواهد بود .
این روایات چند دسته هستند و مواردی را كه صاحب ریاض به آنها استدلال نموده ازاین قرار است :1ـ روایاتی كه ضمن برشمردن آثار ، مسأله عقوبت و مؤاخذه را نیز مطرح می سازد 2ـ روایاتی كه خوردن گل را شركت در قتل نفس دانسته و یا به تعبیر دیگر اعانه بر قتل نفس شمرده است .3ـ روایاتی كه از خوردن گل منع و نهی می كند و علت آن را اعانه بر قتل نفس می شمارد . البته به این استدلال نیز می توان چنین نقد وارد كرد كه علت حرمت اكل طین ضرر و زیان آن نیست و بلكه حرمت آن تعبدی است زیرا حتی مقدار كم آن هم حرام است در صورتی كه می دانیم مقدار كم آن ضرری ندارد و بر فرض پذیرش در آن مواردی جریان دارد كه اعانه بر قتل و زمینه برای هلاكت نفس باشد .
اقوال فقها: به دنبال تحقیق در منابع فقه و تفحص از ادله حكم اضرار به نفس در آیات و روایات ، آگاهی یافتن از آرای فقها و بزرگان دین ضروری به نظر می رسد .برخی از علمای شیعه در مسأله حرمت اضرار به نفس مدعی اجماع شده اند :مرحوم نراقی معتقد است : الاصل فی الاشیاء الضاره بالبدن الحرمه .مرحوم صاحب ریاض در این مورد می فرماید : السموم القاتله و الاشیاء الضاره حرام طلها بجمیع اصنافها . ابن ادریس حلی نیز قایل به « وجوب نفع المضار عن النفس » می باشد .
علاوه بر ادعای اجماع برای حرمت اضرار به نفس از سوی فقیهانی بزرگ مانند مرحوم صاحب ریاض مطرح شده كه از مشاهده و تأمل آنها این نكته آشكار می شود كه حكم اضرار به نفس در میان متقدمین شهرت دارد و روایات در صدد بیان حكم كلی اضرار به نفس هستند .حكم عقل: از مهم ترین ادله قایلین به حرمت اضرار به نفس و وجوب نفع مضرات از خویش ، تمسك به حكم عقل است .
فقیهان بزرگواری چون شیخ الطائفه ابوجعفر طوسی ، ابن ادریس ، محقق حلی ، شهید اول ، صاحب جواهر و شیخ انصاری قایل به حرمت اضرار به نفس می باشند . استدلال آنان تركیب یافته از صغری و كبرایی است كه در صورت پذیرش این دو قضیه فتوا به عدم جواز اضرار به نفس بی اشكال خواهد بود . صغرای این قیاس را قانون « وجوب دفع المضار عن النفس عقلاً » تشكیل می دهد و كبرای آن را قاعده ملازمه حكم عقل و شرع یعنی « كل ما حكم به العقل ، حكم به الشرع » به خود اختصاص می دهد .
در علم كلام از ادله ای كه شناخت اصول و عقاید دینی را واجب می شمارد همین حكم عقل ( صغری ) است كه از آن به دفع ضرر محتمل یاد می كنند و عقل نه تنها ضررهای متیقن و حتمی را لازم الاجتناب می شمرد ؛ بلكه در مورد ضررهای احتمالی نیز چنین حكمی صادر می كند .سیره عقلا و سیره متشرعین نیز از دلیلهایی هستند كه می توان گفت بر حرمت اضرار به نفس دلالت دارند . با مشخص شدن اجمالی نظر شرع مقدس و عقل در مورد موضوع اضرار به نفس ، نوبت به بیان چگونگی تشخیص و شناخت مصداقی این موضوع می رسد .با توجه به اینكه ضرر ، موضوعی عرفی و حقیقی است و تحقق و وجودش از امور اعتباری و اختراع شرعی نیست كه خود شریعت ، حدود آن را تبیین نماید ، فقط در شریعت مكانیسمی فرا روی مكلفان قرار داده شده است كه بر اساس آن مكلف تا در بر تشخیص این موضوع گردد و به وسیله آن برای خویش در برابر تكلیف الهی ، جهت مورد پذیرش تدارك نماید .
ادامه خواندن مقاله مواد مخدر ؛ حرام يا مباح !؟
نوشته مقاله مواد مخدر ؛ حرام يا مباح !؟ اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 22, 2018, 4:23 am
nx دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
تعریف تبلیغات:
تبلیغات یک فرایند است و نه یک رسانه با حقوق خاص خودش، اگر چه که تبلیغات به شکل های گوناگون رسانه ای برای ارتباط برقرار کردن بکار می رود. تبلیغات در ساده ترین شکل آن، روشی است که فروشنده یا صاحب کارخانه یک محصول، با مشتری و مصرف کننده از طریق یک رسانه یا رسانه های زیادی ارتباط برقرار می کنند. این امر می تواند به سادگی یک تابلو ((فروشی)) باشد که در تابلوی اعلانات یک سوپر مارکت قرار دارد.
فروشنده متوجه این موضوع است که محصولی برای فروش با قیمت داده شده به مردم می باشد تا کسانی که احتمالا این محصول مورد علاقه شان است، آن را بخرند. این موضوع شکل های ابتدایی تبلیغات را به یاد می آورد، هنگامی که کالاهای جدید و عجیبی با کشتی از خاور دور و هند (( مانند چای و چاشنی ها)) به اروپا فرستاده می شد، نیاز بود تا برای خرید آنها، توجه مردم به محصولاتی که تا آن زمان با آن مواجه نشده بودند، جلب شود.
در هر صورت، حتی تابلوی اعلانات یک سوپر مارکت ممکن است به عنوان یک مکان بازاریابی شلوغ در نظر گرفته شود. در حالی که آنجا ممکن است میزهای دیگری نیز برای فروش پیشنهاد شوند و آگهی های دیگری برای مصرف کنندگان خوانده شود. به خاطر جلب توجه مشتریان به یک آگهی مخصوص، شخص پیشنهاد فروش یک میز برای فروش را به صورت جالب و چشمگیری_ شاید با کاربرد ساده ای از رنگ _ ارایه می دهد.
آنها همچنین مجبور هستند تا بر منافع و سودهای محصول پیشنهادی خود تاکید کنند. تنها دو راه برای سود اساسی وجود دارد تا یک محصول با دیگر موارد و انواع مشابهش مورد مقایسه قرار گیرد. آن باید به صورت بهتر و یا ارزان تر یا (هر دو این موارد با هم) توصیف گردد.
بازاریابی: تبلیغات از کجا آمده است؟
تعداد زیادی از مردم فکر می کنند که بازاریابی فقط شامل فروختن و آگهی دادن است و متعجب نمی شوند که ما هر روزه در معرض بمباران تبلیغات تجاری تلویزیون، آگهی های روزنامه و فعالیت ها و تبلیغات پستی مستقیم هستیم. در هر صورت، فروختن و آگهی دادن تنها نوک کوه یخ _ قسمت کوچکی ¬_ از بازاریابی محسوب می شوند.
امروزه بازار یابی نه تنها به صورت منطق قدیمی آن مبنی بر فروش کالا درک می شود، بلکه در منطق جدید آن به منظور راضی و قانع کردن مشتریان بکار می رود. اگر فعالیت بازاریابان در مورد فهمیدن نیازهای مشتریان به خوبی انجام شود، محصولاتی بوجود می آید و توسعه می یابد که دارای ارزش بیشتری بوده و به نحو کارآمدتری قیمت گذاری شده، توزیع گردیده و ترویج و تبلیغ می شوند و این تولیدات خیلی آسان تر به فروش می روند.
بنابراین فروختن و تبلیغات کردن فقط قسمتی از مجموعه بزرگ بازار یابی به شمار می روند. مجموعه ای از وسایل بازاریابی که در جهت اثر گذاشتن بر مراکز فروش فعالیت می کنند. مجموعه بازاریابی شامل اعمال و فعالیت های هر شرکت یا موسسه ای می شود که با آن می توان بر میزان درخواست و یا تقاضای محصولات آنها تاثیر بگذارند. احتمالات زیادی می تواند در قالب 4 گروه متنوع جمع بشود که به نام ((4 پی)) شناخته می شوند که شامل (محصول)، (قیمت)، (مکان) و (تبلیغ) می باشد.
محصول: محصول به معنای ترکیبی از کالاها و خدماتی است که کمپانی به بازار مورد نظرش ارایه می دهد. بنابراین، محصولات و قطعات شرکت فورد تشکیل می شود از پیچ و مهره، شمع، پیستون، چراغ اصلی و هزار قسمت دیگر می شود. فورد محصولات را به شیوه های گوناگون و به صورت انتخابی ارایه می کند. ماشین به صورت کامل سرویس شده و یک وارانتی _ ضمانت نامه به شرط تعویض _ است که شامل بیشتر قسمت های محصول از جمله لوله اگزوز هم می شود.
قیمت: قیمت مقدار پولی است که مشتریان باید برای بدست آوردن محصول بپردازند. محاسبات شرکت فورد قیمتی را برای مصرف کننده پیشنهاد می کند که ممکن است واسطه ها و یا فروشندگان برای هر قطعه محاسبه نمایند. اما فروشندگان محصولات فورد به ندرت همه هزینه های قطعات را با هم مطالبه می کنند.
در عوض آنها با هر قیمتی با هر مشتری معامله می کنند، با او چانه می زنند، به او تخفیف می دهند، با مبلغی پول ماشین کهنه را با ماشین جدید عوض می کنند و شرایط اعتباری برای تنظیم موقعیت رقابت تجاری و آوردن قیمت به سطح توانایی و ادراک خریدار برای پرداختن ارزش ماشین انجام می دهند.
مکان: مکان شامل فعالیت های شرکت می شود که در آنجا محصول برای رسیدن به دست مصرف کننده ایجاد می شود. شرکت فورد مجموعه بزرگی از نمایندگی های فروش است که هر کدام به طور مستقل، مالک محسوب می شوند و مدل های مختلف فراوانی از محصولات شرکت را می فروشند و اداره می کنند. شرکت فورد این فروشندگان و توزیع کنندگان را با دقت بسیار زیادی انتخاب و به صورت قوی از آنها پشتیبانی و حمایت می کند.
توزیع کنندگان صورتی از موجودی های اتومبیل های فورد را در دست دارند، آنها را به خریداران مستعد و توانا نشان می دهند، بر سر قیمت ها چانه می زنند، فروش را انجام می دهند و پس از فروش، به ماشین ها سرویس و خدمات پس از فروش ارایه می دهند.
تبلیغ: تبلیغ، فعالیت هایی است که امتیازات و برتری های محصول را بیان می کند و مصرف کننده مورد نظر را برای خرید محصول قانع می کند. شرکت فورد سالانه بیشتر از 11 بیلیون دلار برای تبلیغ شرکت و محصولاتش به مصرف کنندگان هزینه می کند. فروشندگان و نمایندگی های فروش نیز از طریق خریداران مستعد و قانع کردن آنها مبنی بر اینکه فورد برای آنها بهترین ماشین است،در این کار _تبلیغ_به شرکت کمک می کنند.
شرکت فورد و فروشندگان آن به شیوه خاصی تبلیغ می کنند. _ فروختن بخش کوچکی از سرمایه ای است که بازگردانده می شود._ و به عنوان انگیزه و محرکی برای خرید اضافی و بدست آوردن سود بیشتر. یک برنامه بازاریابی مطلوب، ترکیبی از همه این مجموعه عناصر بازاریابی را داخل یک برنامه هماهنگ و یکپارچه برای بدست آوردن موفقیت اهداف بازاریابی شرکت، بوسیله رساندن ارزش به مصرف کنندگان طراحی می کند.
مجموعه بازاریابی از مجموعه ابزار تاکتیکی برای ایجاد یک موقعیت قوی در بازارهای هدف تشکیل شده است. در میان این (4 پی) برای مجموعه بازاریابی، تبلیغ یا ترویج مورد مهمی است که ما به آن علاقه مند هستیم.بازاریابی یکی از شاخه های تبلیغ یا ترویج محسوب می شود.
روشهای عمده در تبلیغاتارتباطات خود را گسترش دهید
ابتدا باید چند كلمه درباره نحوه نوشتن متن تبلیغاتی حرف بزنیم. مرور راههای مختلف برای ارایه تبلیغات؛ اگر چیزی درباره نحوه نوشتن متون تبلیغاتی ندانیم، كاری بیفایده است. نوشتن متن تبلیغاتی یك مهارت است. جنبههای مختلفی وجود دارد كه باید به آنها فكر كنیم و از آن جمله میتوان به مواردی نظیر واژگان، گرافیك، ترتیب قرار گرفتن واژهها در كنار عناصر گرافیكی، رنگبندی، برداشت مخاطب از آگهی و نیز جا و مكان آگهی اشاره كرد
.تبلیغات ضعیف میتواند چنان ضربهای به شما بزند كه در صورت عدم تبلیغ با آن مواجه نخواهید شد. بنابراین، حتماً برای نوشتن نخستین تبلیغات خود با دیگران مشورت كنید و از آنهایی كه تخصص دارند كمك بگیرید.
چه باید نوشت؟در تبلیغ چه باید نوشت؟ پاسخ دادن به این پرسش درگرو عادات نوشتاری و نوع خواندن مشتریان كنونی و بالقوه شما است. بنابراین، انجام یك بازار پژوهشی در این مرحله میتواند به شما كمك شایان توجهی كند. با كاربرد متدهای ساده در این عرصه میتوان به نكات ارزشمند و مفیدی دست یافت. پیش از آنكه متن تبلیغاتی خود را تولید كنید، به این نكته بیندیشید كه شما چه موضع یگانه و ویژهای برای فروش دارید. در واقع باید به این نكته برسید كه بدانید چه ویژگیهای منحصر به فردی دارید و باید آنها را به چه كسانی برسانید.
به خاطر داشته باشید كه یكی از اشتباهات آگهینویسان این است كه آگهی را برای خودشان مینویسند نه برای مشتریان موجود و بالقوه.آگهی شما باید به وضوح منافع موجود در محصول یا خدمت شما را به مشتریان نشان دهد نه منافع آن را به خود شما. پس بنابراین، منافع بالقوه را به وضوح برای مشتریان ترسیم كنید مثلاً به مواردی چون دسترسی آسان، قیمت پایین، كاربرد ساده و به دوام محصول خود اشاره كنید.آگهی شما باید به این سؤال مشتری جواب بدهد: <به چه درد من میخورد؟>
آگهی شما همچنین باید به مشتری نشان بدهد كه در مرحله بعد چه كاری باید انجام دهد و چطور آن كار را انجام بدهد. به عنوان مثال با كه باید تماس بگیرد و چطور؟روشهای تبلیغ بروشور: بسیاری از نرمافزارهای نشر رومیزی و واژهپرداز قادرند بروشورهای اكوردئونی سه لتی درست كنند (5/8 *5/11 اینچ) اگر بروشورهای دارای اطلاعات مفید، درست طراحی شوند، بسیار از نظرتبلیغاتی مؤثر هستند. این بروشورها به تدریج در حال تبدیل شدن به یك روش عمده تبلیغاتی هستند.
ادامه خواندن مقاله روش هاي عمده در تبليغات
نوشته مقاله روش هاي عمده در تبليغات اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 4:25 am
nx دارای 214 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
الف) بیان موضوع و انگیزه انتخاب آن ب) سوالات ج) فرضیات د) سابقه پژوهش ه) روش تحقیق و) محدودیتها ز ) خلاصه و چكیده ح) عبارات اختصاری
بخش اول: دیه (تعاریف و مفاهیم و سابقه پیدایش)
فصل اول: تعریف دیهمبحث اول: معنای لغوی دیهمبحث دوم: معنای اصطلاحی دیهگفتار اول: مفهوم فقهی دیهگفتار دوم: مفهوم حقوقی دیهگفتار سوم: مفهوم قانونی دیهفصل دوم: سابقه پیدایش دیهمبحث اول: سابقه پیدایش دیه درجهان مبحث دوم: سابقه پیدایش دیه در اسلام
بخش دوم: حقوق جزای ایران
فصل اول: قبل از انقلاب اسلامیمبحث اول: از آغاز تا انقلاب مشروطهمبحث دوم: از انقلاب مشروطه تا پیروزی انقلاب اسلامی فصل دوم: بعد از انقلاب اسلامیمبحث اول: حاكمیت قانون راجع به مجازات اسلامی 1361مبحث دوم: حاكمیت قانون مجازات اسلامی 1370
بخش سوم: پرداخت دیه در حقوق جزایی (جمهوری اسلامی) ایران
فصل اول: در قانون ایران فصل دوم: كاربرد حقوقی دیه مبحث اول: مجازات (جنبه كیفری) دیهمبحث دوم: جبران خسارت مبحث سوم: دیه از نظر سیاست كیفری ایران در حال حاضر گفتار اول: قانونگذار الف) مجازات مالی ب) جبران خسارتگفتار دوم: ماهیت تركیبی (خاص) دیهگفتار سوم: انعكاس ماهیت حقوقی دیه در آرای قضایی ایرانمبحث چهارم: خسارات زاید بر دیهفصل سوم: مسئول پرداخت و مهلت پرداخت دیهمبحث اول: جانی مبحث دوم: ضمان عاقله مبحث سوم: دولت (بیتالمال)مبحث چهارم: مهلت پرداخت دیهنتیجهگیریپیشنهاداتفهرست منابع و مآخذ
مقدمهالف) بیان موضوع و انگیزه انتخاب آنحقوق علم زندگی اجتماعی انسانی است. در قرون اخیر افراد در تلاش بودهاند تا با ایجاد ضوابط و مقررات در زندگی اجتماعی و گروهی خود در قالب قرارداد اجتماعی به این رویه نظم و سامان بخشند. در این میان عناصری از گذشتههای دور و ورود آنها به زندگی مدرن امروزی باعث ایجاد تحولات و نگاههای جدیدی در عرصه مسائل حقوقی و اجتماعی شده است. دیه (خونبها) نیز یكی از همین موضوعات است. بررسی و دقت در سابقهی اقوام و تمدنهای بشری گوناگون نشاندهندهی این مطلب است كه پرداخت غرامت از سوی جانی به عنوان مجازات یا جبران خسارت دارای سابقهای طولانی و دراز به قدمت عمر بشر است.
این روند كمكم با گذشت زمان و ورود عناصر و اجزای تازه وارد مرحلهای جدید شد. در دین اسلام كه دین رسمی حكومت جمهوری اسلامی ایران است این نهاد با صراحت و تأكید مورد قبول قرار گرفت و این نشان میدهد كه دیه از احكام امضایی اسلام است كه در واقع در راستای ایجاد صلح و صفا در میان خانوادهها و قبایل عرب كه از نظر مسائل اجتماعی در سطح بسیار پایین قرار داشتند به وجود آمد و توسط اسلام تأیید شد.
این اختلافات به حدی شدید بود كه موجب بروز جنگ در میان قبایل عرب میشد و گاه تا سالیان دراز ادامه مییافت. به همین دلیل میبینیم كه واژه «ثار» (خونخواهی) واژهای مقدس و قابل احترام نزد اعراب جاهلیت بوده است. دیه اساساً برای همه اشخاص یكسان نبوده است و برحسب شأن و مقام و منزلت مقتول متفاوت بوده است. با ظهور اسلام در جزیرهالعرب و گسترش نفوذ اسلام در این منطقه و مناطق اطراف مفاهیم و اعتقادات و مبانی حقوق اسلام كمكم در جوامع اطراف گسترش و رشد و اشاعه یافت و آنها یگانه راه سعادت خود را در اجرای احكام دین اسلام میدیدند.
با گذشت زمان و نفوذ اندیشههای جدید حقوقی مردم هم در راستای ایجاد یك سیستم حقوقی منظم و با ثبات سعی در ایجاد یك جامعه متشكل و مترقی در قالبهای جدید و منطبق با تحولات روز بودند و از آنجا كه انسان موجودی فطرتاً اجتماعی است با تشكیل اجتماعات تلاش داشت تا این نیاز خود را برطرف سازد كه مستلزم ایجاد نظم و حكومت قانون و وضع قوانین و مقررات است تا بدین وسیله قوام و ثبات جامعه حفظ شده و زمینه امنیت فردی و اجتماعی به وجود آید.
برهمین اساس قوانین حاكم بر هر جامعه محدودیتهایی برای افراد خود و در برابر تجاوز و تعدی بر این محدودیتها واكنشی را در نظر گرفته است؛ بدین صورت حقوق جزا به وجود آمد. در ایران هم با توجه به سابقه وجود اسلام و اهمیت آن در نزد مردم و اجرای آن در جامعه، این امر تجلی یافت و با پیروزی انقلاب اسلامی و حاكمیت قوانین اسلامی محرز و مسلم شد. در میان احكام اسلام، احكام جزایی آن از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا كه امروزه به رقیبی برای حقوق غیر آن تبدیل شده است. دیه نیز یكی از این احكام است.
نویسنده این اثر علمی تلاش فراوان دارد تا با بررسی و مطالعه سیر تاریخی و وجودی دیه درجهان و اسلام به مطالعه وضعیت این تأسیس حقوقی در حقوق جزای ایران پرداخته تا بتواند نهاد دیه را كه از دیرباز در فقه جایگاه داشته است و باب مهمی را در قانون مجازات اسلامی بخود اختصاص داده است مورد بررسی و دقت قرار دهد و بتواند براساس نتایج علمی و آراء و نظریات حقوقی در تبیین و شناخت این تأسیس اسلامی موفق بوده و بتواند راهحلی برای این موضوع كه بیابد و بتواند این نكته را ثابت كند كه حقوق جزایی اسلام دارای ایدهها و نكات مهم در برابری و رقابت با حقوق غیرآن است.
ب) سؤالات1ـ دیه چیست؟2ـ سابقه دیه در جهان چگونه است؟3ـ دیه در دین اسلام و حقوق اسلامی چه جایگاهی دارد؟4ـ آیا دیه در حقوق اسلام یك حكم تأسیسی است؟5ـ مقادیر دیه چیست؟6ـ آیا انواع دیات هم امروزه دارای كاربرد است؟7ـ حقوق ایران چه نگاهی به این تأسیس اسلام دارد؟8ـ عملكرد قضایی حقوق جزای ایران نسبت به این تأسیس اسلامی چگونه است؟9ـ آیا میتواند جنبه دوگانه داشته باشد؟10ـ آیا دیه صرفاً یك تأسیس یك بعدی است؟11ـ آیا جانی نسبت به ضرر و زیان مازاد بر دیه مسئولیت دارد؟
ج) فرضیاتدر این مورد با توجه به اینكه دیه در سیر تاریخ و پیدایش خوددارای كاربردهای دوگانه خسارت و مجازات بوده است و از آنجایی كه حیطه بحث ما حقوق ایران است این فرضیات مطرح است:1) دیه دارای ماهیت حقوقی است.2) دیه در حقوق ایران یك مجازات است.3) دیه برای جانی یك وجهه كیفری دارد.4) دیه می تواند جنبه دوگانه داشته باشد.5) جانی نسبت به ضرر و زیان مازاد بر دیه مسئولیت دارد.6) مقادیر دیه امروزه قابل تبدیل و تقدیم به پول است.7) اسلام در جهت راحتی پیروان خود و سایرین قابلیت تبدیل دیه به پول رایج را پیشبینی كرده است.
د) سابقهی پژوهشدر این خصوص باید گفت در این پژوهش علمی بر خلاف سایرین سعی شد تا این تأسیس حقوقی بیشتر از دیدگاه حقوقی و عملی مورد مطالعه قرار گیرد و جنبه های گوناگون عارض بر آن مانند خسارات اضافه وارد بر مجنی علیه كه در كمتر اثری به آن پرداخته شده است مورد دقت و كنكاش قرار گیرد تا بتوانید راه حل عملی برای مشكلات موجود در این زمینه ارائه دهد.
هـ) روش تحقیقدر این تحقیق به روش كتابخانه ای از نظرات تمام حقوقدانان و فقها بخصوص فقهای امامیه استفاده میشود و تلاش فراوان شده است با مطالعه نظرات و دیدگاههای متنوع آنان و استدلال و دیدگاههای حقوقی نویسنده پایاننامه در این قضیه مطالب به نحو صریح و واضح و حقوقی بیان شود و از آنجایی كه در این میان حقوق جزایی ایران مبنای كار واقع شده است تلاش گردید تا با استفاده از نظرات و آراء قضایی و حقوقی و دیوان عالی كشور در زمینه كاربردی هم این تأسیس حقوقی مورد دقت و كنكاش قرار گیرد تا عمق آن بیشتر برای خواننده مشخص شود.
و) محدودیتهادر این حیطه با وجود همكاری خوب بخش اداری دانشگاه كارها بخوبی پیشرفت داشت و نویسنده پایاننامه تلاش فراوان كرد تا با استفاده از سایر راههای ممكن به منابع و مآخذ دسترسی كامل داشته باشد و بتواند اثر علمی به یادماندنی تقدیم آیندگان كند.
ز) خلاصه و چكیدهدلیل كار بر روی این موضوع و تحلیل و بررسی جنبه های آن از این امر نشأت می گیرد كه هنوز هم در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه وحدت نظر و توافقی در مورد جنبه كیفری یا مدنی دیه وجود ندارد و این مطلب نه تنها در سطح حقوقی بلكه در سطح رویه قضایی و دادگاهها نمود عملی و عینی دارد . اگر نگاهی به سابقه دیه و پیدایش آن بیندازیم متوجه می شویم كه این تأسیس حقوقی در جهت جبران خسارت وارده به مجنی علیه و یا اولیای وی بوده است و در واقع ما به ازاء خون ریخته شده مقتول است و بیشتر جنبه خصوصی داشت ولی با تشكیل حكومتها این وضعیت از دیه گرفته شد و سعی شد تا رنگی از مجازات هم به این تأسیس حقوقی داده شود بدین ترتیب مشخص شد كه دیه در واقع ماهیت تركیبی و دو وجهی دارد یعنی از یك سو جانی باید آن را جهت جبران خون ریخته شده مقتول یا مجنی علیه پرداخت كند و از سوی دیگر كیفر است كه بر جانی وضع شده و در مورد او باید به اجرا گذاشته شود .
این مطلب موضعی است كه حقوق جزای جمهوری اسلامی ایران آن را مورد قبول قرار داده است . از طرفی حقوق كنونی ایران با استفاده از فقه پویای اسلامی به این موضوع رسیده است كه جانی نسبت به ضررو زیان مازاد بر دیه كه بر مجنی علیه وارد شده است مسئولیت دارد و باید آن را جبران كند و در نظر گرفت كه عدم پذیرش خسارات و ضرروزیان مازاد بر دیه نشاندهنده عدم توجه به واقعیات جامعه و برقراری عدالت است و در نهایت این نكته را به اثبات رساند كه مقادیر تعیین شده عیون ششگانه دیات می تواند در جهت جبران ضررو زیان وارد به مجنی علیه به صورت پول رایج هر كشور اسلامی درآید تا بدین ترتیب تطبیق احكام دین با مقتضیات زمان و مكان محقق شود . این پایاننامه در سه فصل (با مقدمه و با نتیجهگیری و پیشنهادات) ارائه شده است.
ح) عبارات اختصاری1ـ ق.ر.م.ا………………….قانون راجع به مجازات اسلامی 13612ـ ق.م.ا………………….قانون مجازات اسلامی 1370 و 13753ـ ق.م.م………………….قانون مسئولیت مدنی 13394ـ ق.ا.ج.ا.ا………………….قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران5ـ هـ .ع.د.ك………………….هیات عمومی دیوانعالی كشور6ـ ق.م………………….قانون مدنی7ـ ق.م.ع 1304………………….قانون مجازات عمومی 13048ـ ق.م.ع 1352………………….قانون مجازات عمومی 13529ـ هـ .ش………………….هجری شمسی10ـ هـ .ق………………….هجری قمری11ـ م………………….میلادی12ـ ق.ا.م………………….قانون اساسی مشروطه 1276 هـ .ش13ـ ق.ا.د.ك.د.ع.ا…………….قانون آئین دادرسی كیفری دادگاههای عمومی و انقلاب 137814ـ ق.آ.د.ك………………….قانون آئین دادرسی كیفری 1290
مقدمهدیه یك تأسیس حقوقی در نظام حقوقی كنونی ایران است كه ریشه در فقه اسلامی و احكام جزایی آن دارد و دارای خصوصیات و ویژگی هایی است كه قابل بحث و بررسی هستند و می تواند ما را به شناخت عمیق و دقیقی از این تأسیس حقوقی اسلامی رهنمون سازد. بنابراین برای شناخت هر چه بهتر این نهاد حقوقی كه ریشه در فقه اسلامی دارد و دارای جنبه كار بردی در حقوق جزای جمهوری اسلامی ایران است در ادامه به تعریف و تبعین آن و بیان دیدگاه های فقهی و حقوقی نسبت به آن و سابقه پیدایش آن در جهان و اسلام به پردازیم تا عمق مطلب بیشتر برای خواننده این اثر علمی مشخص گردد.
بخش اول: دیه (تعاریف و مفاهیم و سابقه پیدایش)
فصل اول: تعریف دیهبرای درك و شناخت دقیق مفهوم دیه ابتدا آن را از نظر لغوی و سپس از نظر اصطلاحی مورد مطالعه و تعریف قرار می دهیم .مبحث اول: معنای لغویدر ابتدا معنای لغوی دیه را مورد بررسی قرار می دهیم.دیه از ریشه «ودی» به معنی راندن و ردكردن است كه حرف «واو» از اول كلمه حذف شده است و حرف «ها» در آخر كلمه جای گرفته است. دیه را عقل هم معنی كردهاند زیرا از معانی عقل، منع است و نهی و دیه مانع جرأت بر ارتكاب جنایت میگردد. مراد از دیه شرعاً «ودی» میباشد. ودی معانی گوناگون دارد مانند جاری شدن چیزی و نابودی و هلاكت ولی هرگاه به صورت دیه استعمال شود معنای خونبها را میدهد. در فارسی هم همین كلمه اخیر بجای كلمهی دیه استفاده میشود. در این باره عدهای عقیده دارند كه دیه به كسر، حق كشته شدهها به جای داد. جمع دیه هم دیات است. محققی در این زمینه میگوید:«دیه كسر دال به معنای حق قتل است و جمع آن دیات است كه در اصل ودی مثل وعده بوده است كه «واو» آن حذف و «هاء» به جای آن قرار داده شده است» .از آنجایی كه قتل و جنایت غالباً توأم با جاری شدن خون و خونریزی بوده است و خونریزی هم منجر به هلاكت و مرگ میگردد بنابراین معنای دیه با معنای ریشهی آن «ودی» متناسب است. نظیر همین مفهوم را دیگر فقها مانند جوهری در صحاحاللغه آوردهاند.
در فرهنگهای لغت فارسی نیز تعاریف و مضامین مشابهی از دیه شده است مثلاً دیه مالی است كه بدل نفس مقتول به ولی او داده میشود و از باب تسمیه به مصدر است و گاه گفته میشود به بدل اعضاء مثل دست یا پا و آن را ارش میگویند البته ارش به بدل نفس هم گفته میشود. به فارسی هم آن را خونبها گویند و عوام آن را پول خون میگویند . در جای دیگری در تعریف دیه آمده است:
«مالی كه قاتل یا خانوادهی او به مقتول میپردازند، خونبها» .همانطور كه گفته شد در زبان عربی كلمه عقل به جای دیه به كار رفته است ولی اشاره كردیم كه عقل به معنی منع و نهی است. در توجیه استفاده از این تأسیس به جای دیه گفته شده است چون هنگام تحویل شتران به اولیای دم زانوی آنها را میبستند یا بدین جهت كه پرداخت دیه موجب بستن دهان اولیای دم و منع آنان از سرزنش است یا به این دلیل كه پرداخت دیه مانع انتقامجویی و خونخواهی عشیره مقتول است به آن عُقل گفته میشود.راغب اصفهانی در مفردات در مورد عقل اینگونه نظر دارد:
«اصل العقل الامساك و الاستمساك عقل بعیر بالعقال» . عقل اصلاً به معنی منع و بازدارنده است و قاتل را از ارتكاب قتل منع میكند و یا به معنی بستن شتر در مقابل خانه ولی دم است كه عقال مینامند.نظر دیگر در توجیه وجود عقل به جای دیه این است كه چون در ابتدا شتران را زانو بسته به عنوان دیه تحویل اولیای دم میدادند بر اثر كثرت استعمال عقل جایگزین دیه شده به صورتی كه پس از جایگزینی درهم و دینار باز گفته میشد:عقلت المقتول. این مطلب در حالی است كه در این زمان دینار و درهم به عنوان دیه تعیین شده است.یكی دیگر از فقها در این باره میگوید:
«العقل الدیه» عقل به معنی دیه است بدین سبب كه قاتل باید تحمل پرداخت آن بنماید.همانطور كه گفته شد به رغم اینكه كلمه عقل در اصل به معنای منع و نهی بوده است ولی كثرت استعمال و استفاده از آن به جای دیه موجب شده است معنای زیر آن جایگزین معنای حقیقی شود به گونهای كه برخی از فقهای عامه آن را بر دیه ترجیح داده و در كتابها و آثار فقهی خود بابی را به نام «بابالعقل» اختصاص دادهاند. به هر حال دیه و عقل از حیث معنای لغوی مترادف هستند. در كتب فقه امامیه در مقابل بابی به نام «باب الدیات» وجود دارد كه در آن به بحث پیرامون این تأسیس اسلامی و موارد تعلق آن در حقوق اسلامی پرداخته شده است. جمع دیه، دیات است و دیه هم مصدر است.
عبارتی وجود دارد به این صورت: «ودی القتیل و دیاً» خونبهای كشته را باید داد و دفع نمود. در ق.م.ا دیه مالی تعریف شده است كه به سبب جنایت بر نفس یا عضو به مجنی علیه یا ولی یا اولیای دم او داده میشود (م 294). لفظ مال در این ماده بصورت مطلق به كار رفته است؛ لذا تعریف مزبور مانع نیست زیرا مالی كه موضوع دیه است منحصر در 6 نوع است. این اموال تفضیلاً در ماده 297 ق.م.ا آمده است و در هر صورت مقدار آن در شرع اسلام مشخص و معین شده است.
مبحث دوم: معنای اصطلاحیمعنای اصطلاحی كلمات به نحوی با معنای لغوی آنها تناسب دارد و اصولاً فقها و حقوقدانان و دانشمندان هر علمی با توجه به موارد استعمال كلمات در معنای لغوی آنها سعی و كوشش دارند تا یك تعریف و مفهوم صحیح و كامل و كاربردی از این كلمات و واژهها و عناوین ارائه دهند. معنای اصطلاحی دیه نیز در این رهگذر با معنای لغوی آن بسیار نزدیك و متجانس است و برای همین مفاهیمی كه حقوقدانان و فقها از این كلمه ارائه كردهاند مشابه یكدیگر است كه ما نیز در این میان كوشش داریم به آنها اشاره داشته باشیم تا خوانندگان عزیز از نظریات آنها در این مورد اطلاع یابند.
گفتار اول: مفهوم فقهی دیهاز آنجایی كه نهادهای حقوقی كیفری اسلام از جمله دیه ریشه در مفهوم فقهی دارند لذا در اینجا برآنیم تا تأسیس دیه را از حیث مفهوم فقهی مورد مطالعه و تحلیل قرار دهیم برای همین ابتدا این نهاد را از دیدگاه قرآن كریم و سپس از دیدگاه فقهای اسلامی مورد مطالعه قرار می دهیم.1) قرآن كریماز آنجایی كه یكی از منابع مهم فقه اسلامی قرآن كریم است كه مورد قبول و پذیرش تمام مذاهب اسلامی است و مبنا و محتوای حقوق اسلامی از این كتاب آسمانی سرچشمه میگیرد لذا در مورد موضوع دیه هم باید به این نكته اشاره كرد كه لفظ دیه فقط دو بار در قرآن مجید در آیه 92 سوره نساء آمده است كه خداوند میفرماید:
«و ما كان لمومن ان یقتل مؤمنا الا خطا و من قتل مؤمنا خطا فتحریر رقبه مؤمنه و دیه مسلمه الی اهله الا ان یصدقوا فان كان من قوم عدو لكم و هو مؤمن فتحریر رقبه مؤمنه و ان كان من قوم بینكم و بینهم میثاق فدیه مسلمه الی اهله و تحریر رقبه مؤمنه فمن لم یجد فصیام شهرین متابعین توبه من الله و كان الله علیما حكیما». یعنی هیچ مؤمنی را نرسد كه مؤمنی را به قتل رساند مگر آنكه به اشتباه و خطا مرتكب آن شود و در صورتی كه به خطا هم مؤمنی را بكشد باید به كفاره این خطا مؤمنی را آزاد كند و خونبها را به صاحب خون تسلیم كند مگر آنكه دیه را به ورثه قاتل ببخشد و اگر این مقتول با آنكه مؤمن است از قومی است كه با شما دشمن و محاربند در این صورت قاتل دیه (خونبها) ندهد لیكن بر اوست كه بنده مؤمنی را آزاد كند و اگر مقتول از قومی است كه میان شما و آن قوم عهد و پیمان برقرار بوده پس خونبها را به صاحب خون پرداخته و بنده مؤمن به كفاره نیز آزاد كنید و اگر بندهای نیابید باید دو ماه متوالی روزه بدارید. این توبهای است كه از طرف خدا پذیرفته شده است و خداوند به اعمال خلق و جزاء آن آگاه و دانا و به همه امور حكیم است.
به طوری كه از محتوای این آیه استنباط میگردد مقدار دیه در قرآن كریم تعیین نشده است بلكه به بیان «دیه مسلمه» اكتفا شده است و دیه قبل از اسلام شناخته شده بود ولی به یك میزان واحدی نبود و مقدار و نسبت آن از یك طرف به نفس و طرز فكر اشخاص خونخواه و از طرف دیگر به مقام و شخصیت مجنی علیه بستگی داشت و بدین صورت مقدار آن كم و زیادی میشد. و گذشت خانواده مقتول از دیه امری پسندیده و مورد قبول خدا میباشد و جمله انباردار است اینكه لزوم پرداخت دیه مشروط به درخواست خانواده مقتول نیست.
2) نظر و آرای فقهافقها در طول تاریخ اسلام نگاهبان شریعت اسلام بوده و همواره درصدد حل و فصل مشكلات مردم بوده اند. از آنجایی كه دیه یكی از موضوعات كتابهای فقهی و اسلامی است میبایست هر فقیه تعریف و مفهوم مشخصی از این كلمه را بیان كند و در این رهگذر هرگروه از آنان كه به مذهب معینی تعلق دارند مفهومی از دیه را ارائه كردهاند كه ما آنها را در دو بحث مورد بررسی و مطالعه قرار میدهیم.
– مفهوم دیه در فقه امامیهاكثر فقهای امامیه تعریفی برای این دیه ارائه نكردهاند و آن را امری بینیاز از تبیین و تعریف دانستهاند و شاید این به جهت وضوح معنای لغوی و عدم به كار بردن اصطلاح جدید برای این كلمه بوده است ولی به هر حال عدهای از فقهای امامیه كوشش در بیان مفهومی از دیه داشتهاند. امام خمینی (ره) در تبیین مفهوم دیه میفرمایند:«دیه مالی است كه به سبب جنایت كردن بر نفس یا عضو واجب میشود و فرق نمیكند كه از طرف شارع میزان آن معین شده باشد یا معین نشده باشد و گاهی دیه فقط بر آنچه كه معین شده است اطلاق میگردد و آنچه را معین نشده است ارش یا حكومت نامند.»
صاحب جواهر در تعریف دیه میگوید:«مراد از دیه در اینجا مالی است كه به سبب جنایت كردن بر شخص آزاد اعم از اینكه جنایت بر نفس باشد یا بر عضو بر جانی واجب میشود خواه آن مال معین شده باشد و خواه معین نشده باشد. اگر چه گاه دیه به مال معین شده از طرف شارع اطلاق میشود و آنچه را كه معین نشده است ارش یا حكومت میگویند.» در حواشی شرحلمعه آمده است:«دیه عبارتست از مالی كه به ولی مقتول داده میشود به عوض از نفس كشته شده» نویسنده مقارنه و تطبیق تحت عنوان «دیه یا مسئولیت مدنی» در حقوق جزای عمومی اسلام میگوید:«مراد از مسئولیت مدنی جریمه نقدی و غرامت مالی است كه قانونگذار اسلام عوض جنایت بر نفس یا جنایت بر یكی از اعضاء در صورتی كه خطا یا شبهعمد باشد واجب گردانیده است.»
شهید ثانی در مسالكالافهام دیه را اینگونه تعریف میكند:«دیه مالی است كه به سبب جنایتی كه بر انسانی كه آزاد است وارد شده، واجب میگردد خواه این جنایت نسبت به جان شخص وارد شده باشد خواه به پایینتر از این حد و گاه این لفظ تنها بر مقادیر معین شده از طرف شارع اطلاق شده است و بر سایر موارد لفظ ارش اطلاق میشود» آیتالله خویی در اثر خود مبانی تكلمهالمنهاج دیه را این گونه تعریف كرده است:«دیه مالی است كه در جنایت بر نفس و اعضاء و یا ایراد جرح و مانند اینها از طرف شارع مقرر و معین گردیده است.» آیتالله مكارم شیرازی از مراجع معاصر در درس خارج از فقه از دیه این گونه یاد میكنند: «دیه جبران خسارت مالیه است دیه پول خون انسان نیست خون انسان با چیزی برابر نمیكند».یكی دیگر از فقها دیه را این گونه تشریح میكنند:
«دیه برای جبران ضررهای بدنی و زیانهای بدن تعیین شده است و ارش برای ضرر و زیانهای وارده بر بدن در جایی كه دیه تعیین نشده است در نظر گرفته شده است.»همانطور كه میتوان گفت نظرات و تعاریف فقهای امامیه اكثراً دیه را دارای معنی عام دانسته و بطور مطلق شامل مالی كه به سبب جنایت واجب میشود میدانند خواه مقدار آن از طرف شارع مشخص شده باشد و خواه مشخص نشده باشد. در این میان نظریات امام خمینی (ره) و صاحب جواهر مشابه همدیگر بوده و كامل است. دیدگاه و نظر آیتالله مكارم شیرازی كه دیه را جبران خسارت مالیه دانسته است و آن را صرفاً پول خون انسان نمیداند، دیدگاهی مترقی و منطبق با تحولات زمان و مكان و مفاهیم حقوق بشر است و در این میان تنها آیتالله خویی دیه را مالی مقدر از سوی شارع میداند.– در میان فقهای عامه نیز نظریاتی در باب مفهوم دیه ارائه شده است كه آنها را مورد مطالعه قرار میدهیم.
مفهوم دیه در فقه حنبلیفقهای حنبلی و از جمله آنان منصوربن یونس البهوتی دیه را با عبارت زیر تعریف كردهاند:«دیات جمع دیه میباشد و آن در اصل مصدری است كه به مالی كه به مجنیعلیه و یا اولیای دم او به سبب جنایت پرداخت میشود اطلاق میگردد.» به طور كلی میتوان گفت فقهای این مذهب دیه را طریق جبران آنچه به سبب جنایت تلف شده دانستهاند و در اثبات سایر احكام دیه نیز این موضوع را در نظر گرفته و براساس آن به اظهارنظر پرداختهاند. ابن قدامه در المغنی در بیان یكی از احكام دیات ذكر میكند:«غرض از اخذ دیه جبران آنچه فوت شده و از دست رفته میباشد و چون در جبران شرط نشده كه حتماً از جنس مال كسیكه جبران بر او واجب شده است صورت گیرد پس جبرانكننده در انتخاب نوع آن آزاد است.»
این فقیه عقیده دارد كه چون كفاره برای پوشاندن گناه جانی تشریع شده است برای همین كسی دیگر نمیتواند به جای جانی كفاره را اداء كند ولی در مورد دیه چنین نیست چون فلسفه تشریع دیه جبران خسارت حاصل از جنایت است و این غرض به هر طریق و توسط هر شخص (عاقله جانی) حاصل شود كفایت میكند. شمسالدین ابیالفرج ابن قدامه در اثر خود الشرحالكبیر در مورد دیه میگوید:«دیه همانند بدلی كه در تلف اموال پرداخت میشود به منظور جبران آنچه از دست رفته است واجب شده است» الزبیدی دیگر فقیه حنبلی دیدگاه خود را درباره دیه اینگونه تشریح میكند:«دیه مالی است كه به سبب جنایت به مجنیعلیه یا ولی او پرداخت میشود.»
بنابراین با توجه به نظریات فقهای این مذهب میتوان استنباط كرد كه آنها دیه را به ازای تلف حاصل از جنایت یعنی اثر جنایت دانسته و وجود آن را طریقی برای جبران خسارت وارد شده بر مجنی علیه و اولیای او میدانند و تعاریفی كه از دیه ارائه میدهند تفاوت زیادی با تعریف اكثر فقهای امامیه ندارد.
مفهوم دیه در فقه شافعیفقهای این مذهب غالباً از یك تعریف پیروی و اطاعت كردند كه برای نمونه میتوان به تعریف ابویحیی زكریا الانصاری اشاره كرد كه در كتاب خود به نام فتحالوهاب ذكر كرده است:«دیات جمع دیه است و آن عبارت است از مالی كه به سبب جنایت نفس به نفس یا نسبت به پایینتر از نفس (جنایت بر اعضاء انسان آزاد) واجب میشود.» این تعریف دقیقاً عین همان تعریفی است كه احمد الشربینیالخطیب در كتاب خود به نام «الاقناع فی حل الالفاظ ایی شجاع» از دیه ارائه كرده است.الشربینی فقیه شافعی عقیده دارد:«دیه مالی است كه به سبب جنایتی كه به نفس یا اعضای انسانهای آزاد وارد میشود واجب میگردد.» شیخ عمدعبده در مورد فلسفه وجودی دیه عقیده دارد:«دیه در جهت نرم كردن دلهای اولیای دم و جبران بهرهای كه آنها از وجود مقتول می برده اند و اكنون از آن محروم شدهاند و همچنین بدین جهت كه با اخذ آن رضایت بازماندگان مقتول جلب شده و از بروز كینه و دشمنی میان طرفین جلوگیری شود، واجب گردیده است.»
در كشفالقناع هم آمده است:«دیه مالی است كه به سبب جنایتی كه به مجنی علیه یا ولی او پرداخت میشود.» با توجه به نظریات فوق میتوان گفت كه تعریف و درك فقهی بزرگان مذهب شافعی از دیه مشابه همان تعریفی است كه اكثر فقهای امامیه از دیه تشریح و تبیین كردهاند.
مفهوم دیه در فقه حنفیاز میان فقهای این مذهب میتوان به تعریف محمد بن احمد سرخسی اشاره كرد كه در كتاب المبسوط بیان كرده است:«لفظ دیه از مصدر اداء مشتق شده است زیرا دیه مالی است كه در مقابل تلف كردن چیزی كه مال شمرده نمیشود یعنی نفس اداء میشود.» عبدالله بن محمود الحوصلی از دیه اینگونه تعبیر كرده است:«دیه یعنی آنچه كه اداء میشود و چون قتل موجب میشود كه مالی به اولیای دم پرداخت شود این مال را دیه میگویند.» وی عقیده دارد كه تنها به آنچه كه به عنوان بدل از نفس اداء میشود دیه گفته میشود و به بدل سایر متعلقات دیه گفته نمیشود و ادیبان عرب منظورشان از اشتقاق لفظ دیه تخصیص آن به معنای خاصی بوده است و قصد گسترش این لفظ را به سایر معانی نداشته و ندارند.
فقیه دیگری دیدگاه خود را در مورد دیه اینگونه ابراز میكند:«دیه نام مالی است كه عوض نفس یا جان پرداخته میشود و ارش نام مالی است كه به سبب جنایت بر اعضاء واجب میشود.» با دقت و تیز بینی در دیدگاههای فقهی این مذهب میتوان به این نكته رسید كه این مذهب با درك از دیه به عنوان بدل نفس و قیاس آن با بدل سایر متلفات نظر خود را نسبت به ماهیت دیه بطور صریح مشخص كرده و فقیهان آن پذیرفتهاند كه این تأسیس اسلامی در اصل به منظور جبران خسارت اولیای دم و یا مجنیعلیه تشریع شده است. در واقع میتوان در موارد متعددی از دیه به عنوان موضوعی كه صرفاً جنبه جبرانی و حقوقی دارد یاد كرده و بر این نكته نیز تصریح نمودهاند كه دیه در مقابل تلف حاصل شده از جنایت و به عبارت دیگر «اثر جنایت» وضع شده است و نه در مقابل ارتكاب جنایت و به عنوان مجازات آن.
مفهوم دیه در فقه مالكیفقهای این مذهب مانند سایر مذاهب اسلامی دیه را تعریف نكردهاند و فقط برآن نام «عقل» نهادهاند بدون آنكه هیچ تعریفی از آن ارائه و بازگو كنند. اینكه آنچه در جنایت بر نفس و به عوض آن داده میشود عقل نامیده شده به جهت آن است كه معمولاً شتران را به عنوان دیه شبانه به پیشگاه خانه اولیای دم مقتول میبردند ودر صبح روز بعد اولیای مقتول، شتران را بسته شده در آنجا مییافتند و بدین خاطر همانگونه كه قبلاً نیز اشاره شد دیه به نام عقل مرسوم و متداول شده است. صاحب جواهر درباره عقل به معنی دیه و وجه تسمیه آن میگوید:«دیه را از آن جهت عقل نامیدهاند كه از بیپروایی و جسارت در خونریزی منع و جلوگیری میكند زیرا یكی از معانی عقل عبارت است از منع.»در مذهب مالكی مباحث مربوط به دیات و موارد تعلق آن در كتابی تحت عنوان كتابالعقول مطرح شده است.
محمدبن احمد الانصاری القرطبی در اثر خود به نام الجامعالاحكام القرآن در تبیین مفهوم دیه مینویسد:«دیه چیزی است كه به عنوان عوض از خون كشته شده به بازماندگان ولی پرداخت میشود.» در مقایسهای كه میان علت تشریع دیه در قتل غیرعمد و قصاص در قتل عمد شده است علت وجوب و ایجاد دیه جبران خسارات ناشی از فعل جانی و علت وجوب قصاص بازداری افراد از ارتكاب قتل دانسته شده است. همچنین بیان این نكته كه فلسفه و علت قرار دادن دیه برعهده عاقله جانی ارفاق و همكاری و ملایمت با مرتكب فعل خطایی است، این نتیجهگیری حاصل شده است كه كسی كه از روی خطا مرتكب قتل میشود مرتكب هیچ گناه و فعل حرامی نشده است و برای همین مستحق كیفر و مجازات هم نمیباشد.
به این ترتیب میتوان گفت با توجه به نظرات مذكور در بالا، درك فقهی و برداشت از مفهوم و تأسیس دیه در نزد بزرگان این مذهب همان است كه در كتابهای لغت بیان شده است و مفهوم و معنی فقهی دیه تفاوت چندان با مفهوم لغوی آن ندارد. این مذهب دیه را هم شامل دیه نفس و هم دیه عضو میداند كه این رویه در مورد سایر مذاهب اسلام جاری و ساری است غیر از مذهب حنفی كه دیه را مالی میداند كه به سبب جنایت بر نفس واجب میشود و به مالی كه به سبب جنایت بر عضوی از اعضاء واجب میشود ارش میگوید. فقهای مالكی با این حال با بینشی مشابه با سایر مذاهب اسلام دیه را مطرح كردهاند و با قبول آن به عنوان جبرانكننده اثر جنایت، مجازات بودن آن را رد كردهاند. نهایتاً میتوان گفت كه برخی از مذاهب تعریف محدودی از دیه را بیان كردهاند و بعضی دیگر هم آن را بدل از نفس و اعضاء میدانند ولی همه آنها دیه را صرفاً مالی میدانند كه به موجب جنایت بر انسان میباید پرداخت شود.
ولی آنچه كه در تعاریف فقهای امامیه و عامه به آن توجه نشده است این است كه دیه در مورد جنایات غیرعمدی بر نفس یا اعضاء واجب میشود و چنانچه در قتل یا ایراد ضرب و جرح عمدی مجنی علیه یا اولیای دم از قصاص صرفنظر كنند و با یكدیگر مصالحه و سازش نمایند آنچه كه در عوض نفس یا جراحات وارده بر اعضاء پرداخت میشود حتی اگر میزان آن با دیه مقدر برابر باشد دیه نیست.
گفتار دوم: مفهوم حقوقیبعد از تصویب ق.م.ا. كه از فقه امامیه گرفته شده است حقوقدانان هم با توجه به تعاریف و نظرات فقها به تعریف و تبیین مفهوم دیه پرداختند و كوشش كردند تا یك مفهوم حقوقی و كاربردی به جامعه عرضه كنند. در ابتداء لازم است نظرات حقوقدانان عرب را كه مبنای كار خود را بر مفهوم فقهی (فقه عامه) قرار دادهاند بررسی كرده و سپس به نظرات و عقاید حقوقدانان ایران در این حیطه بپردازیم.1- حقوقدانان عرباز جمله این حقوقدانان عرب علی صادق ابوهیف است كه در تعریف دیه میگوید:«دیه مالی است كه جارح یا قاتل به مجروح یا وارث مقتول میپردازد به عوض خونی كه ریخته شده است.» در این تعریف فرقی نیست بین مالی كه در برابر جراحت داده میشود كه آن را فقهای حنفی ارش جراحت نامند و دیه مالی كه در برابر نفس مقتول داده میشود زیرا به هر دو نام دیه اطلاق شده است.
عبدالقادر عوده در تعریف دیه اینگونه بیان كرده است:«دیه كیفر جانشین نخست است برای كیفر قصاص. پس هرگاه قصاص كه كیفر اصلی است به هرسببی ممتنع گردد یا ساقط شود دیه كه كیفر بدلی است ثابت میشود و این در صورتی است كه جانی مورد بخشودگی قرار نگیرد. دیه مانند كیفر است برای جنایت بر عضو و اگر جای قصاص را بگیرد كیفر بدلی خواهد بود.» یكی دیگر از این حقوقدانان در مورد دیه مینویسد:«كیفر بدلی از كیفرهایی است كه جای كیفر اصلی را میگیرد و آن در صورتی است كه مجازات اصلی به سبب شرعی قابل پیاده شدن نباشد مثل وجوب دیه هرگاه از قصاص پرهیز شود.»
حقوقدان دیگری در مورد دیه میگوید:«دیه كیفری است مالی كه بر جرایم عمدی علیه نفس یا اعضای انسان واجب میشود و این در صورتی است كه مجنیعلیه یا ولی او آن را بخواهد در حالی كه شروط قصاص آماده نباشد به كیفر اصلی بدل میشود.» حقوقدان دیگری در مورد دیه اینگونه نظر میدهد:«دیه مالی است كه به مجنیعلیه یا صاحبان خون برای جلب رضایت و خشنودی آنان داده میشود و ما به ازای قتل نفس یا عضو است.» یكی دیگر از حقوقدانان در تعریف دیه اینگونه اظهارنظر میكند:«دیه از نظر شرع مالی است كه عوض نفس یا بدل آن است.»
این تعریف از تعاریف فقهای اسلامی درباره دیه گرفته شده است منتها با این تفاوت كه تعریفی ناقص است زیرا از ذكر مال واجب به سبب جراحات یا مقابل اعضاء صرفنظر كرده است و یا شاید قصد داشته است كه تعریف مزبور فقط منحصر به دیه باشد نه ارش كه در این صورت صحیح است.با بررسی و دقت در دیدگاهها و نظرات حقوقدانان مذكور متوجه این مطلب میشویم كه در این تعاریف، تعریفی را نمیبینیم كه از هر لحاظ كامل و بدون عیب و نقص باشد چرا كه قرآن كریم دیه را به مالی اطلاق كرده است كه بدل از جان در قتل خطاء داده میشود و دیه را به مالی كه در شرط بخشودگی در قتل عمد داده میشود نگفته است بلكه آن را «اداء» نامیده است. آیات 177 تا 179 سوره بقره درباره قصاص و عفو آن است.
در آیه 178 قید شده است كه در مقام عفو از قصاص نامی از دیه به میان نیامده و فقط «اداء» به طور نكره ذكر شده است. این اداء گاه با دیه برابر است گاه نیست. به همین دلیل پیامبر اكرم (ص) فقط خونبهای قتل خطاء را صد شتر معین و مشخص كردند ولی مالی را كه در حالت عفو از قصاص میپردازند مشخص ننموده و به مصالحه و سازش طرفین واگذار كردند كه برای صاحبان خون است آنچه را كه بر روی آن توافق و سازش كنند. بنابراین هرگاه دیه گفته شود منظور از آن خونبهای نفس در قتل خطاء است زیرا این دیه قتل خطاء بنا به نص قرآن كریم ثابت شده است نه غیر آن از اموالی كه نام دیه بر آنها گذاشته میشود بنابراین میتوان گفت باید تعریف دیه فقط منحصر و محدود باشد به دیه قتل خطاء زیرا در اسلام مالی كه بدل از قصاص به هنگام عفو كردن اولیای دم پرداخت میشود و نیز مالی كه بدل از جنایت بر اعضاء داده میشود به دیه مرسوم نشده است.
2- حقوقدانان ایرانیپس از مرور و نگاهی به نظرات حقوقدانان عرب و آگاهی از مبانی فكری و فقهی و حقوقی آنها در مورد دیه اینك به مطالعه و بررسی تعاریف حقوقدانان كنونی ایران در مورد این تأسیس حقوق اسلامی كه جنبه قانونی و آمره هم پیدا كرده است با توجه به فقه امامیه خواهیم پرداخت. در این مورد یكی از حقوقدانان مینویسد:«دیه نوعی غرامت مالی است كه مجرم بر جان و اعضای كسی باید به او یا ولی دم بدهد. قاتل باید هزار دینار طلا یا دههزار درهم بدهد و این دیه را دیه نفس گویند دیه در عصر جاهلیت هم بوده است.» یكی دیگر از حقوقدانان در مورد دیه عقیده دارد و معتقد است:«غرامتهای مالی را كه شخص در جنایتهای غیرعمدی باید بپردازد دیات میگویند. همینطور در جنایتهای عمدی در صورتی كه مجنیعلیه یا اولیای او به جای قصاص به دریافت غرامت مالی صلح كنند مقدار غرامتها در شریعت اسلام غالباً تعیین شده است ولی مجنیعلیه یا اولیای او میتوانند از لحاظ مقدار باجانی صلح كنند.»
ادامه خواندن مقاله مفهوم ديه (قصاص) در اسلام
نوشته مقاله مفهوم ديه (قصاص) در اسلام اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 4:27 am
nx دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
1 نقدی برنظریه پردازی درباب توسعه سیاسیدرادبیات مربوط به توسعه ” دگرگونی” به هر گونه تغییری در وضع و شرایط موجود اطلا ق می-گردد. بر این اساس، دگرگونی اجتماعی هر نوع تغییری در ساختارها و روابط اجتماعی را در بر می¬گیرد و دگرگونی اقتصادی برهر گونه تغییری درالگوهای تولید یا توزیع دلالت می-کند. درحالی که دگرگونی سیاسی به تحول در رهبری سیاسی، فرایندها و یا نهادهای موجود مربوط است. اما در هر سر نوع از دگرگونی این نکته دارای اهمیت است که هیچک از آن¬ها دارای بار ارزشی نیستند و خود به تنهایی نه مطلوب ، و نه نامطلوب تلقی نمی¬شوند بلکه صرفا بیانگر تفاوت میان وضع کنونی و گذشته هستند.
” توسعه ” در کلی¬ترین کاربرد آن، یکی از صورت¬های خاص تغییر و دگرگونی است. توسعه، تغییر هدف دار برای حصول به هدفی خاص است. جامعه به مثابه فرد مراحل گوناگونی از رشد و تکامل را طی می¬کند تا به حد مشخصی از بلوغ فیزیکی و فکری برسد. درتوسعه سیاسی ، باید نقطه شروع و پایان فرایند را مشخص و میزان توسعه نیافتگی سیاسی را تعیین کرد (1) .
درادبیات توسعه سیاسی (2) ، این اصطلاح گاهی هم معنای نوسازی سیاسی (3) تلقی می¬شود. گابریل آلموند و جیمز کلمن نوسازی سیاسی را فرایندی می¬دانند که به موجب آن نظام¬های سیاسی سنتی غیر غربی ویژگی¬های جوامع توسعه یافته را کسب می¬کنند. (4) از نظر این دو نویسنده ویژگی¬های مزبور عبارتند از: جاذبه شهرگرایی، بالابودن سطح سواد ودرآمد، وسعت جغرافیایی و اجتماعی، میزان نسبتا بالای اقتصاد صنعتی، توسعه شبکه¬های ارتباط جمعی و مشارکت همه جانبه اعضای جامعه در فعالیت¬های سیاسی و غیر سیاسی. دراغلب موارد نویسندگان، نوسازی سیاسی را دربرابر سنت گرایی قرار داده، براین اساس، معتقدند که جامعه¬ای به توسعه سیاسی دست می¬یابد که از حالت سنتی خارج شود و به صورت مدرن درآید. در علوم اجتماعی دانشمندانی مانند ماکس وبر بر تباین میان جوامع سنتی و مدرن تاکید کردند، چنین الگوهای ایده¬آلی نظریه¬های توسعه و نوسازی سیاسی را تحت تاثیر خود قرار داد: ایزن اشتات با الهام از نظریه وبر و تحت تاثیر تالکوت پارسنز نوسازی سیاسی را به صورت ساختارهای سیاسی متنوع و تخصصی شده و نیز توزیع اقتدارسیاسی در میان کلیه بخش¬های جامعه توصیف کرد (5) .
دربرابراین دانشمندان،عده¬ای دیگر، توسعه سیاسی را از نوسازی سیاسی تفکیک کرده و توسعه سیاسی را عامتر از نوسازی سیاسی می-دانند. این دسته از نویسندگان معتقدند نوسازی سیاسی در بطن توسعه سیاسی جای می-گیرد. دراین روند، ویژگی¬های آن را کنش متقابل میان ساختارها و کارکردها برای ابتکار و نوآوری، وجود ساختارهای انعطاف پذیرو تخصصی شده و وجود چارچوب¬های خاص برای توسعه دانش و مهارت¬ها می¬دانند. آن¬ها معتقدند که نوسازی سیاسی را می¬توان فرایندی تلقی کرد که درآن نقش¬های کارکردی جامعه به سازندگی و تولید مبادرت می¬کنند (6) . در مجموع مطالعات توسعه و نوسازی سیاسی در سه رهیافت مطالعات مربوط به فرایند اجتماعی، مطالعات تاریخی- مقایسه¬ای، و مطالعات سیستم- کارکردی درادبیات توسعه انجام شده است (7) .
پس از جنگ جهانی دوم نویسندگان علوم سیاسی به نظریه پردازی درزمینه نوسازی وتوسعه سیاسی در کشورهای غیر غربی پرداخته¬اند، گرایش کلی این مطالعات در جهت بهره گیری از تجارب جوامع غربی بوده است. بر این اساس هر گونه تحولی که درکشورهای غیر غربی با فرایند تاریخی توسعه و نوسازی غرب تطابق داشته، مطلوب تلقی شده است و جریانات خلاف این فرایند به عنوان عقب ماندگی مورد تعبیر و تفسیر قرار گرفته است. چنین برخوردی نسبت به جهان غیر غربی سبب گردیده نویسندگان این رشته به دور از واقعیات موجود، به نظریه پردازی درباب نوسازی و توسعه سیاسی اقدام کنند.
برای اعتبار بخشیدن به نظریه¬های توسعه سیاسی در این جوامع ضروری است در مورد داده-های تجربی که مبتنی بر مطالعات مربوط به جوامع غربی است، تجدید نظر کلی به عمل آید و حتی در برخی از موارد در چارچوب رهیافت¬¬های جدید متغیرهای اساسی تری را وارد کرد. هر چند مطالعات نوسازی و توسعه سیاسی بر پایه تجارب تاریخی غرب بسیار سودمند است اما به نظر می¬رسد ضعف این مطالعات این است که به جای تجزیه و تحلیل و درک جوامع غیر غربی از بعد تاریخی و فرهنگی ، تلاش کرده¬اند به جنبه-های انتزاعی جوامع سیاسی توجه کنند تا از به این وسیله بتوانند به راحتی وضعیت جوامع غیر غربی را با الگوها و نظریات خود تطبیق دهند و بر اعتبار نظریات خود بیافزایند. در اکثز آثار نویسندگان این مطالعات به مفروضاتی بر می¬خوریم که در اغلب موارد اغوا آمیز است. این مفروضات نوعا از دو عامل نشات می¬گیرد
: پذیرش بی چون و چرای نظام حکومتی دولت¬های غربی به وسیله کشورهای غیر غربی به منظور مبادلات تجاری د رسطح بین الملل و تا اندازه¬ای ملی و عامل دوم گرایش نخبگان سیاسی جوامع غیر غربی به انگاره¬های سیاسی، اجتماعی و آموزشی غرب وتعهدات آن¬ها برای ساختن نهادهای سیاسی مانند غرب در دوران پس از استعمار. مجموعه مطالعات پس از جنگ دوم گرفتار تعصبات ذهنی انتخابی می¬باشند. وجود این دگم¬های علمی مانع از آن است که کلیه متغیرها را بررسی کرد. عبدالعلی قوام این دگم¬ها را درپنج دسته تعصب دسته بندی می¬کند (8) :
• تعصبات مفهومی: غربی¬ها نسبت به واقعیات زندگی اجتماعی وسیاسی و پیچیدگی¬ دگرگونی¬های مستمر جوامع غیر غربی حساسیت اندکی داشته-اند، حتی در شرایطی که پژوهشگران به این واقعیات و پیچیدگی¬ها پی می¬برند، در صددند که آن¬ها را براساس تجارب تاریخی، اجتماعی وسیاسی کشورهای اروپای غربی و امریکای شمالی توضیح دهند. بنابراین نویسندگان مزبور در توضیحات مفهومی و برداشتی خود اغلب بر فرضیات عام تاکید می¬کنند. اشکال اساسی این امرآن است که پی¬آمدهای نوسازی در همه جا یکسان تلقی شده و با بهره گیری از معلومات تئوریک که برای توضیح روند دگرگونی و توسعه در جوامع غربی به کار برده می¬شود روند دگرگونی و توسعه جوامع غیرغربی توضیح داده می¬شود.
• تعصبات ارزشی: بیشترین تعصبات ارزشی در توصیف توسعه سیاسی از خطای دو قطبی شدن” سنت گرایی” و ” نوگرایی” نشات می¬گیرد. نوگرایی درزمینه اقتصاد، صنعت و سیاست به عنوان یک پدیده مثبت و مطلوب تلقی شده است. درشرایطی که سنت گرایی به عقب ماندگی تعبیر و تفسیر می¬شود و نوگرایی از ویژگی¬های جوامع صنعتی پیشرفته به شمار می¬رود. به هر حال برچسب ” نوگرایی” و ” سنت گرایی” نه به عنوان ابزار تحلیل عینی مفید است و نه به درک واقعیت¬ها جوامع مختلف کمک می¬کند. در فرهنگ توسعه و نوسازی این اصطلاحات در نقطه مقابل یکدیگر یعنی برتر دربرابر پست و حقیر، وپیشرفته در مقابل عقب مانده استفاده می¬شود.
• تعصبات ساده سازی و تحدید آمیز: عده¬ای از نویسندگان سعی کرده¬اند به جای پرداختن به پیچیدگی¬های جامعه سیاسی برای ساده سازی تحلیل خود، بخش¬هایی از ویژگی¬های آن را از قسمت¬های دیگر انتزاع کرده و پس از ساده سازی متغیرهای گوناگون به بررسی و تجزیه وتحلیل محدود ساختارها و کارکردهای نظام سیاسی بپردازند. چنین شیوه برخوردی نسبت به مساله توسعه سیاسی موجب شده است که این مطالعات به دلیل سرشت و کیفیت انتخابی آن¬ها منجر به عدم تعمیم نظریه¬های توسعه ونوسازی به کلیه مناطق در شرایط گوناگون شود.
• تعصبات در انتشارنوگرایی و غرب گرایی در جوامع غیر غربی: درچارچوب مسایل توسعه بسیاری از نویسندگان چنین تصور می¬کردند که نیروی قوی فرهنگی برخاسته از غرب با کلیه صفات قانونی، سیاسی، اقتصادی و اداری درجوامع غیر غربی که سنتی تلقی می¬شدند نشر یافته و به مرور زمان تمام ترتیبات بومی سیاسی آن¬ها را دستخوش تغییر و دگرگونی خواهد کرد. و درنهایت این جوامع از نظر اقتصادی و سیاسی مانند جوامع غربی نوسازی می¬شوند. تجربه نیم سده گذشته نشان می¬دهد که برغم وجود آموزش غربی، تعهدات عمیق نسبت به ارزش¬های سیاسی و اجتماعی غرب و تقلید نهادهای سیاسی وقانونی از غرب به وسیله جوامع غیر غربی، هیچ یک از ارزش¬ها یا نهادهای اجتماعی و فرهنگی بومی جوامع غیر غربی به طور کامل از بین نرفته است و در بیشتر موارد آن¬ها خود تعدیلات لازم را درکارکرد و ساختار نهادهای تقلیدی به عمل آورده¬اند. به عنوان نمونه وضعیت سه کشور عمده آسیا، ژاپن ، چین، و هندوستان نشان می¬دهد که برخی از عناصر فرهنگی به صورت لایه نازکی بر عناصرمدرن- بنابه ادبیات مرسوم- باقی می¬ماند
.در مورد جامعه اخیرسوزان و لوید رودلف (9) بر خلاف نظریه تک خطی آلموند که ملهم از نظریه پارسنز است و جهان را به موجب عقل درونی واحد و مشترکی درحال پیشرفت در مسیر یگانه و برگشت ناپذیر از سنت به تجدد می¬داند، از امکان ترکیب الگوهای سنت و تجدد- بر حسب پارادایم مدرن- سخن می¬گویند. به نظر این دو برخلاف تصور رایج در نظریه ارتدکس نوسازی ، کاست¬های هندی نه تنها منسوخ نشده¬اند بلکه زمینه نوسازی سیاسی هندوستان را تشکیل داده¬اند زیرا کارویژه¬های مهمی را احراز کرده¬اند. اینک انجمن¬های کاستی به عنوان گروه¬های هم سود عمل می¬کنند. از سوی دیگرکاست¬ها مجاری بسیج اجتماعی نیز هستند. بدین سان آن دو نتیجه می-گیرند که توسعه از خلا پدید نمی¬آید بلکه محصول نوسازی نهادها و فرهنگ سنتی است. به این ترتیب مشاهده می¬شود که الگوهای مسلط در نظریه نوسازی غربی که میان سنت و تجدد قایل به تقابل هستند، آسیب می¬بیند.
• تعصبات نسبت به ارزش¬های غربی: مردم شناسان غربی در جریان مطالعه جوامع غیر غربی با تعصب به این جوامع برخورد کرده¬اند. برخی ازاین دیدگاه¬هایی که آن¬ها در مطالعه مسایل جوامع غربی¬ ¬– در اصطلاح مدرن- و غیر غربی- به اصطلاح ماقبل مدرن- مورد توجه قرار داده¬اند بدین شرح است: جوامع غیر غربی همان راه جوامع غربی را خواهند پیمود، این جوامع دربرخورد با حکومت¬های استعماری که آن¬ها را به مبارزه طبقاتی مانند نظام¬های غربی کشانید، بسیاری از ویژگی¬های یک پارچگی بومی – به اصطلاح سنتی- خود را از دست می¬دهند. در جوامع غیر غربی می¬توان ساختارها و کارکردهای مشابه جوامع غربی – به اصطلاح مدرن- مشاهده کرد.
هم چنین از نظر نویسندگان توسعه از طریق نوعی نسبی گرایی، می¬توان به بررسی مسایل تمام جوامع پرداخت. به ندرت بتوان پژوهشگری را یافت که فاقد تعصبات آگاهانه یا نا آگاهانه باشد. آثار این تعصبات را باید در رهیافت¬ها، مدل¬ها،انتخاب نظریه¬ها و مفاهیم جست و جو کرد. اصولا تعصبات می¬توانند تمام اعمال، تفکر و شخصیت ما را تحت تاثیر خود قرار دهند. آگاهی از تعصبات شخصی و تحلیل هر یک از آن¬ها، کمک وافری به درک ارتباطات موجود میان متغیرهای گوناگون می¬کند. تحت این شرایط است که پژوهشگر می¬تواند مراقب مبالغه¬گویی¬ها، تحریف¬ها، و غفلت¬های خویش باشد (10) . گذشته از مساله تعصبات فرهنگی، مردم شناسان در بهره گیری از ابزارهای تحلیل نظری با تنگ نظری¬هایی مواجه بوده¬اند. ازآن¬جایی که بسیاری از این نظریه¬ها ریشه درتجارب سیاسی و اجتماعی غرب دارد، یا بر اثر نتایج به دست آمده از یک تحقیق میدانی در جوامع غیر غربی – که آن هم در فضای آکادمیک غرب شکل گرفته است- حاصل شده از این رو مسایل مربوط به نزدیک بینی پژوهشگران هم چنان به قوت خود باقی است.
به این ترتیب الگوهای توسعه سیاسی علی رغم این که تظاهر به عام گرایی می¬کنند و کم و بیش به شکل انتزاعی وجوه مشترک تمام نظام های اجتماعی را نشان می¬دهند، اما در همان حال از سویی تجربه توسعه کشورهای غیر غربی متفاوت تجربه توسعه کشورهای غربی می¬نماید، واز سوی دیگر برخی از مطالعات درباره تجربه توسعه کشورهای غربی نشان می¬دهد توسعه سیاسی دراین کشورها نیز تابع یک الگوی توسعه نبوده است . بنا براین تجارب به دست آمده به ما القا می-کنند که این پدیده¬ها از تنوع بسیاری برخوردار هستند که ناشی از شرایط تحقق آن-هاست. از این رو ضرورت دارد
از مرحله کنونی پا فراتر نهاده ، در ورای الگوهای جهان شمول پیشین به درک روند¬های توسعه خاص در هر حوزه جغرافیایی – مانند جهان اسلام، خاور میانه، شیوه تولید آسیایی و;- و فرهنگی نایل شویم. اما باید به این نکته توجه کرد که اختصاص گرایی مزبور تنها در سطح تفاوت¬های فرهنگی خلاصه نمی¬شود و بلکه در مورد کشورهای غیر غربی با سابقه تمدنی زیاد- بر حسب نوع تمدن آن کشور- این خاص گرایی خود را در سطح تمدنی نیز نشان می¬دهد. اما همین جا این نکته را باید خاطر نشان کرد که ما در این ادعای خاص گرایی سخن برخی از نویسندگان توسعه مانند برینگتون مور،چارلز تیلی، اشتین رکان، والرشتاین،پری اندرسون و; را تکرار نمی-کنیم. چرا که دعوای این افراد رجوع به تاریخ برای دست یابی به توضیحی جامع و منحصر به فرد از توسعه سیاسی در هر جامعه است. آن¬ها برای این منظور اولا با تاکید به خاص گرایی امکان یافتن قواعد عام را بسیار تضعیف می-کنند. در واقع به لحاظ روش شناختی دعوا بر سر اولویت به جهان شمول بودن و انتزاع خصوصیات مشترک به زیان تمایزات تاریخی / فرهنگی یا اهمیت دادن و برجسته کردن تمایزات فرهنگی – تاریخی به هزینه تعمیم انتزاعی در مطالعه توسعه است.
در حالی که به عقیده ما انسان به عنوان انسان بودن علی رغم وجود تفاوت¬های تاریخی/ فرهنگی، می¬تواند به ویژگی¬های انسانی مشترک میان تمامی ابنای بشر دست یابد. و ثانیا به نظر می¬رسد تمامی الگوهای مطالعاتی توسعه غربی ، حتی آن¬جا که به بررسی کشورهای غیر غربی می¬پردازند – حتی الگوهای خاص گرا- تمایزات تمدنی را چندان به جد نمی¬گیرند و از دیدگاه تجدد غربی به مطالعه جوامع غیر غربی می¬پردازند در حالی که از تنفس این کشورها در افق¬هایی غیر از افق تجدد چشم می¬پوشند. در حالی که جوامعی مانند جوامع مسلمان نوعا در سه افق کلی اسلامیت، ملیت و تجدد زندگی می-کنند. از این جاست که مطالعات توسعه در سطحی کلان تر – سطح تمدنی – مطرح می¬گردد و موضوع اپیستمولوژی های تمدنی مطرح می¬گردد. در واقع بحث توسعه در جهان غیر غربی مسبوق به بحثی فلسفی از نظام¬های دانایی هر تمدن – به عنوان مبانی معرفت شناختی آن- است. 2 معرفت شناسی مطالعات توسعه سیاسی (11)
ساختار نظریه¬های توسعه سیاسی متشکل از یک سری تصورات و مفردات، یک سری گزاره¬ها و احکام و یک سری قیاسات هستند، از این رو می-توان بررسی معرفت شناختی ساختار نظریات توسعه را در دو عنوان بررسی کرد.
اول: مفاهیم و تصورات نظریات توسعه سیاسینظریه¬های توسعه سیاسی هر چند مفاهیمی فرضی و قراردادی هستند که عینیتی در زندگی اجتماعی ندارند و ذهن نظریه پردازان توسعه آن¬ها را از پیش مفهوم سازی می¬کنند، اما ذهن انسان چنین قدرتی را ندارد که ازپیش خود مفهومی بسازد، چه آن مفهوم مصداق بیرونی داشته باشد و چه تنها یک مفهوم صرف باشد. به این ترتیب درمعرفت شناسی اسلامی تا زمانی که ذهن نظریه پرداز بایک واقعیت، اتصال وجودی پیدا نکند نمی¬تواند تصویری از آن بسازد. به این ترتیب نظریه پردازی عبارت ازانواع تصرفاتی است که ذهن نظریه پرداز در آن تصویرات می¬کند.
به این ترتیب نظریه¬های اجتماعی و از جمله نظریه-های توسعه سیاسی بر مصادیقی استوار است که عروض آن مفهوم برای ذهن از راه همان مصداق ممکن است، تنها تفاوتی که درباره مفاهیم توسعه سیاسی نسبت به مفاهیم فلسفی هست این است که نظریه پرداز برای رسیدن به منظور و مقصود عملی از توسعه در ظرف ذهن خویش چیز دیگری را مصداق مفاهیم توسعه فرض می¬کند و آن مصداق جز در ظرف ذهن همان نظریه پرداز و هوادارانش مصداق آن مفهوم نیست و در حقیقت این عمل خاص ذهنی که نام آن نظریه پردازی است نوعی بسط و گسترشی است که ذهن بر اساس عوامل احساسی و انگیزه¬های حیاتی در مفاهیم حقیقی انجام می¬دهد. این فعالیت همانند فعالیتی است که ذهن در روند تفکردرباره مفاهیم فلسفی انجام می¬دهد با این تفاوت که نظریه پردازی درباره توسعه سیاسی تحت تاثیر تمایلات درونی و احتیاجات زندگانی – به صورت اردای یا غیر ارادی- واقع می¬شود و با تغییر آن¬ نیازها نظریات مزبور نیز تغییر می¬کند در حالی که نظریه پردازی در مفاهیم فلسفی از نفوذ این عوامل آزاد است.
ادامه خواندن مقاله مباني شناخت شناسي توسعه سياسي ايران
نوشته مقاله مباني شناخت شناسي توسعه سياسي ايران اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 43 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
توان الکتریکی سه فاز
در کشورهای صنعتی ، سه فاز روش عمومی انتقال توان الکتریکی است. این سیستم در واقع نوعی از سیستم چند فاز است. در نیروگاههای برق یک ژنراتور الکتریکی توان مکانیکی را به یک دسته از جریانهای الکتریکی متناوب تبدیل میکند که از هر کدام از سیم پیچهای الکترومغناطیسی یا سیم پیچهای ژنراتور تولید میشوند. جریانها همگی توابعی سینوسی از زمان هستند و همگی دارای فرکانسی مشابه اما با زاویههای متفاوت.
در یک سیستم سه فاز ، زاویهها دارای اختلاف 120 درجهای (که حداکثر جداسازی ممکن بین زاویههاست) هستند. فرکانس معمولاً در اروپا 50 هرتز و در ایالات متحده 60 هرتز است لیست کشورها به همراه پریزهای خطوط برق ، ولتاژها و فرکانسها را مشاهده کنید.) سه فاز معمولاً توسط رنگها نشانه گذاری شدهاند، که بطور سنتی قرمز ، زرد و آبی هستند.
خروجی ولتاژ ژنراتورها از چند صد ولت تا بالای 20000 ولت تغییر میکند. این ولتاژ معمولاً توسط یک ترانسفورماتور به یک سطح ولتاژ بالاتری تبدیل میشود. علت این افزایش ولتاژ هم کاهش تلفات است.
توان برابر حاصلضرب ولتاژ و جریان است، بنابراین برای یک توان داده شده اگر شما ولتاژ را افزایش دهید جریان کاهش مییابد. تلفات گرمایی در یک خط انتقال با مجذور جریان متناسب است و در نتیجه اگر شما جریان را نصف کنید، تلفات یک چهارم میشود. به همین علت برخی از خطوط انتقال در سطح ولتاژی بیش از 500،000 ولت کار میکنند.
در انتهای خط انتقال ، یک پست برق یا یک ترانسفورماتور ، برق را از ولتاژ زیاد خطوط انتقال به سه جریان متغیر سینوسی با ولتاژ 120 ولت (در ایالات متحده) یا 230 ولت (در اروپا) جریان متناوب (Vac) تبدیل میکند.
سپس این برق از طریق چهار سیم به مدارات مصرف کنندهها در یک تابلوی فرمان اصلی ، ارائه میشود. یکی از سیمها خنثی است یا در منبع برق زمین شده است، فازها یا سه خط دیگر ، برق را به نقطه مقصد یا ترانسفورماتورهای تغذیه میرسانند. با برقراری اتصال بین یک فاز و سیم خنثی ، ولتاژی معادل 120 ولت متناوب (یا 230 ولت متناوب) برای مدار متصل شده فراهم میشود.
شبکه انتقال توان به گونهای طراحی شده است که هر فاز اندازه جریانی برابر را از خود عبور دهد، همه جریانهای برگشتی از مناطق مسکونی مصرف کنندهها به نیروگاه ، در جریان سیم خنثی سهیم هستند، اما سیستم سه فاز تضمین میکند که جمع جریانهای برگشتی تقریباً صفر است.
اتصال بین دو فاز ولتاژی معادل 3 یا 73/1 برابر ولتاژ تک فاز را ایجاد میکند (208 ولت متناوب در ایالات متحده ، 400 ولت متناوب در اروپا). شکل موجهای دارای اختلاف فاز ، با یکدیگر جمع میشوند تا یک پیک ولتاژی بالاتری را در شکل موج نهایی ایجاد کنند. چنین اتصالی را اتصال خط به خط مینامند و معمولاً با یک مدار شکن دو قطب صورت میگیرد. از این نوع اتصال بیشتر برای گرمکنها مانند یک گرمکن قرنیزی 2 کیلو وات و 208 ولت ، استفاده میکنند.
ولتاژهای استاندارد دیگر موجود در آمریکای شمالی شامل ولتاژهای 240 ولت فاز به فاز ، 277/480 ولت و 347/600 ولت میشود. ولتاژ فاز به زمین (سطح ولتاژ پایین تر) دو مورد آخر عموماً تنها برای روشنایی به کار می رود.
ولتاژ 600 ولت در کانادا بسیار بیشتر از آمریکا ، معمول است. در موتورهای سه فاز یا هواسازهای کارا (برای مثال اکثر بخش های York که بالای 5/2 تن هستند، سه فاز اند) هر سه فاز برق مورد استفاده قرار میگیرد، چرا که این بهترین راه انتقال مقادیر بزرگ توان الکتریکی است. گفتنی است که راه اندازی موتور ، توان بیشتری را نیاز دارد.
برخی دستگاههایی ساخته شدهاند که یک سه فاز مصنوعی را از یک برق تک فاز تپ ـ وسط (240 ولت متناوب در ایلات متحده ، با تفکیک زاویه 180 درجه) ایجاد می کنند. این عمل با ایجاد یک “زیر فاز” سوم بین دو قطب انجام می شود که منجر به یک تفکیک فاز 90=90-180 درجهای میشود. بسیاری از دستگاههای سه فاز بر این اساس کار می کنند، اما با یک فرکانس پایینتر.
برخی اوقات برق تک فاز تپ ـ وسط240 ولت متناوب، به غلط برق “دو فاز” خوانده می شود. باید توجه شود که یک سیستم دو فاز سیستمی است که در آن دو ولتاژ دارای اختلاف 90 درجهای هستند. برای مثال ، اگر یکی از ولتاژها برابر:Cos 2) * 60و دیگری: sin 2) * 60t)
است، آنگاه شما یک سیستم دو فاز دارید که به عنوان سیستم عمود (یکی به عنوان بخش حقیقی و دیگری به عنوان بخش موهومی در نظر گرفته می شود) نیز شناخته می شود.
یک سیستم دو فاز به ازای 120 ولت متناوب خط به خنثی تقریباً ولتاژی معادل 7/169 ولت متناوب خط به خط را ایجاد میکند. سیستمهای دو فاز تنها برای توان بالا به کار میروند چرا که آنها نیاز به سیمهایی به همان تعداد سیمهای ارتباطی اتصال مثلث سه فاز دارند (برای مثال یکی برای سینوس ، یکی برای کسینوس و یک سیم مشترک) و نیز سیستم دو فاز مقدار انرژی یکسان را در هر یک از سه سیم توزیع نمیکند (اگر چه سینوس و کسینوس متعادلاند، اما سیم خنثی مانند دو تای دیگر نیست).
گفته میشود که یک سیستم دو فاز توان مختلط ایجاد میکند و چنین سیستمهایی در ولتاژهای پایینتر به کار میروند (برای مثال برای کاربردهای ارتباطی ، یا راه انداختن موتورهای پلهای و مانند این) و عموماً در سطح توانهای بالا توزیع نشدهاند.
در عمل ، اگر ما فازورهای یک سیستم دو فاز یا سه فاز را حول دایره واحد در صفحه مختلط رسم کنیم، دارای یک نوع از توان مختلط خواهیم بود. یک سیستم فاز شکسته (تپ ـ وسط) 240 ولت متناوب ، وقتی که به صورت فازورها روی صفحه مختلط رسم شود، می تواند کاملاً در طول محور حقیقی وجود داشته باشد.
در واقع ، این کمبود قابلیت توان مختلط است که توانایی یک سیستم تغذیه را برای تولید یک میدان دوار مغناطیسی تضعیف میکند و این میدان دوار مغناطیسی است که موجب گردش مؤثر موتورها میشود. چنین برقی (فاز شکسته) برای گرمایش خوب است، اما مثلاً برای گرداندن یک هوا ساز خیلی بهتر است تا از توان مختلط استفاده کنیم.
چگونه تغذیه سه فاز را امتحان کنیم یک تغذیه سه فاز الکتریکی شامل سه هادی فعال و یک زمین میشود.
اگر که تغذیه الکتریکی یک موتور القایی سه فاز بین پارامترهای معینی نباشد، نمیتواند به درستی کار کند. این پارامترهای نوعی مانند مقابلاند: 208 یا 415 ولت بین فازها ، 120 یا 240 ولت بین هر فاز و زمین ، خطای ولتاژ کمتر از 12 درصد مقادیر نامی و اختلاف ولتاژ هر فاز کمتر از 5 درصد فاز دیگر. در یک مدار موتور القایی سه فاز نوعی ، یک مکان مناسب برای آزمایش در طرف خط راه انداز مستقیم موتور است.
چگونه دستگاههای سه فاز را امتحان کنیم دستگاههای سه فاز نظیر پمپها ، کمپرسورها و ; بایستی فازهایشان به ترتیب درستی وصل شود تا از خرابی آنها جلوگیری شود.
این دستگاهها عموماً هنگامی که به اشتباه وصل شوند جریان کمتری را میکشند و میتوانند به آسانی توسط یک آمپروب (گیره روی آمپر متر) برای میزان جریانی که از شبکه میکشند امتحان شوند.
برای مثال آزمایش یک هوا ساز که دارای یک کمپرسور است، میتوان فهمید که اگر این وسیله به صورت غلطی به برق سه فاز متصل شود، جریان بسیار کمی را خواهد کشید و بنابراین جای هر کدام از دو سیم برق را میتوان برای تغییر فازها عوض کرد. موتورهای جیبی کوچکی وجود دارند که از جهت چرخش آنها میتوان برای تشخیص توالی فازها استفاده کرد.
این موتورها گران هستند. یک جایگزین ارزانتر استفاده از سه لامپ نئون و دیدن اینکه توالی فاز یا روشن شدن لامپ ها در چه جهتی می چرخد، است. موضوعاتی شامل آزمایش مقاومت سیم پیچ موتور و آزمایش مقاومت خطای زمین بیان شده اند.
برای اطلاعات بیشتر راجع به مدارات سه فاز کلید واژه زیر را مشاهده کنید: ترانسفورماتورهای ستاره مثلث پریزهای الکتریکی سه فاز برق سه فاز را میتوان با استفاده از یک پریز سه فاز یا با سه تایی کردن ، تغذیه کرد. اغلب پریزها ، پریزهای دوتاییاند. حفرههای بالایی و پایینی را میتوان در صورت تمایل از هم جدا کرد و برای مثال با مدار شکنهای مجزایی با یک نول مشترک تغذیه شوند.
این کار را معمولاً در آشپزخانهها انجام میدهند که در آنها احتمالاً یک بار زیاد روی هر دو پریز اعمال میشود. در این صورت یک مدار شکن دو قطب تریپ (قطع کننده) مورد نیاز است.
ایده دو برابر کردن را میتوان به سه برابر کردن گسترش داد، تا اینکه سه پریز دوگانه را بتوان با یک نول مشترک از یک منبع سه فاز تغذیه کرد. عموماً یک مدار شکن سه قطب تریپ عمومی 15 میلی آمپر برای تغذیه چنین پریزی به کار میرود.
این امر بارهای سه فاز تکی را قادر میسازد تا به صورت یک توالی فازی تغذیه شوند. مثالی از این بار یک لامپ با سه حباب است. برای داشتن عملکردی بدون چشمک زنی ، سه حباب هر کدام با یک دوشاخه جدا نصب میشوند و با اختلاف فاز 120 درجهای نسبت به هم از یک پریز سه تایی راه اندازی میشوند. بالای پریزها لامپهای نئون قرار داده شده تا توالی فاز را در بارهای سه تایی که توالی صحیح فازها مورد نیاز است نشان دهد.
موتورهای سه فاز• موتورهای AC سه فاز: برای کاربردهای نیازمند به توان بالاتر، از موتورهای القایی سه فاز AC (یا چند فاز) استفاده میشود. این موتورها از اختلاف فاز موجود بین فازهای تغذیه چند فاز الکتریکی برای ایجاد یک میدان الکترومغناطیسی دوار درونشان ، استفاده میکنند.
اغلب ، روتور شامل تعدادی هادیهای مسی است که در فولاد قرار داده شدهاند. از طریق القای الکترومغناطیسی میدان مغناطیسی دوار در این هادیها القای جریان میکند، که در نتیجه منجر به ایجاد یک میدان مغناطیسی متعادل کننده شده و موجب میشود که موتور در جهت گردش میدان به حرکت در آید.
این نوع از موتور با نام موتور القایی معروف است. برای اینکه این موتور به حرکت درآید بایستی همواره موتور با سرعتی کمتر از فرکانس منبع تغذیه اعمالی به موتور ، بچرخد، چرا که در غیر این صورت میدان متعادل کنندههای در روتور ایجاد نخواهد شد.
استفاده از این نوع موتور در کاربردهای ترکشن نظیر لوکوموتیوها ، که در آن به موتور ترکشن آسنکرون معروف است، روز به روز در حال افزایش است.
به سیم پیچهای روتور جریان میدان جدایی اعمال میشود تا یک میدان مغناطیسی پیوسته ایجاد شود، که در موتور سنکرون وجود دارد، موتور به صورت همزمان با میدان مغناطیسی دوار ناشی از برق AC سه فاز ، به گردش در میآید. موتورهای سنکرون را میتوانیم به عنوان مولد جریان هم بکار برد.
سرعت موتور AC در ابتدا به فرکانس تغذیه بستگی دارد و مقدار لغزش ، یا اختلاف در سرعت چرخش بین روتور و میدان استاتور ، گشتاور تولیدی موتور را تعیین میکند. تغییر سرعت در این نوع از موتورها را میتوان با داشتن دسته سیم پیچها یا قطبهایی در موتور که با روشن و خاموش کردنشان سرعت میدان دوار مغناطیس
ادامه خواندن مقاله توان الکتريکي سه فاز
نوشته مقاله توان الکتريکي سه فاز اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
سلولهای بنیادی
سلولهای اولیهای هستند که توانائی تبدیل و تمایز به انواع مختلف سلولهای انسانی را دارند و از آنها میتوان در تولید سلولها و نهایتا بافتهای مختلف در بدن انسان استفاده کرد .
منابع اصلی سلولهای بنیادی شامل : مغز استخوان، بند ناف و جفت میباشد . امروزه استفاده از این سلولها جهت ترمیم بافتهای آسیب دیده انسانی در حال گسترش است .
جالب اینکه سلولهای بنیادی چند پتانسیلی هستند یعنی قابلیت تبدیل به بافتهای مختلف را دارند اعم از بافت عصبی ؛ عضلانی ؛ پوششی و غیره. که این توانائی محور اصلی توجه به سلولهای بنیادی است .
مزیت اصلی سلولهای بنیادی بند ناف این است که بسیار اولیه بوده و توان تمایز بالایی دارند.همچنین سلولهای مشتق از مغز استخوان ( BMCs ) توان تمایز بالایی دارند.
[ویرایش] کاربردهای سلولهای بنیادی• بیماران قلبی: توصیه میشود برای افرادی که در مراحل وخیم بیماری قلبی بوده و در انتظار دریافت قلب پیوندی بهسر میبرند، در کنار تجویز داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی، از روش پیوند سلولهای بندناف بهعنوان یک روش کمکی استفاده کرد. بر این اساس، این ایده در دنیا مطرح شده است که نمونه• بیماران کبدی: پیوند سلولهای بنیادی علاوه بر بیماران قلبی در سایر بیماران نیز نتایج خوبی را نشان داده است. برای مثال، در حال حاضر اگر بیماری دچار سرطان کبد باشد، جراح مجبور است برای جلوگیری از انتشار سرطان (متاستاز) به بخشهای دیگر بدن، بخش سرطانی کبد را نابود کند.
برای این منظور معمولاً طی دو عمل جراحی همزمان، خون ناحیه سرطانی کبد را قطع میکنند تا بافت*
استفاده سلول های بنیادی در cloning :یک دودمان سلول بنیادی جمعیتی از سلول ها است که مستمرا تقسیم شده و از بافت های انسان یا دیگر موجودات بدست می آید .
محققین برای اهداف درمانی و پژوهشی از سلول های بنیادی جنینی و بالغ استفاده می کنند . Totipotent: این سلول ها توانایی تولید تمام سلول های مورد نیاز یک موجود زنده را داشته و عاقبت آنها مشخص نیست و بر اساس نیاز ، توانایی تبدیل شدن به هر دارند. 3- تماس سلول- سلول باعث متعهد بودن یک سلول بنیادین در لانه گزینی و رشد و تکثیر آن می مامع بیان ژن می گردد.
تحت شرایط نوترکیبی به واسطه cre توالی خاتمه خارج شده و بیان ژن دوباره فعال می گردد. مدل سازی بیماری ها: توانایی ایجاد جهش های جایگاه خاص و ناک اوت کامل ژنها توسط gene targeting منجر به تولید موشهای مدل برای انواع بیماری ها از جمله بیماریهای عصبی و متابولیک و خونی شده است.
یک مثال مربوط به آلزایمر می باشد که حداقل بر اثر جهش در 4 ژن ایجاد می شود . افزایش دز ژن و جهش در پروتئین پیش ساز بتا آمیلوئید (APP) با آلزایمر در ارتباط بوده جهش در زن آپولیپوپروتئین E نیز با ریسک افزایش یافته و کاهش سن شروع بیماری در ارتباط است.
امروزه توسط gene targeting در سلول هایES مدل های موشی ایجاد شده اند که حاوی یک جهش نقطه ای در ژن APP و یا ژن ApoE ناک اوت شده می باشند. به کمک BAC و یستم های نوترکیبی جایگاه خاص مثل cre/Lox P مدل هایی برای جابه جایی های کروموزومی برای سرطانهای خاص ایجاد کرده اند.
رد یابی دودمانها :همانطور که ذکر شد یک استفاده تکنولوزیgene targetiung قرار دادن یک ژن گزارشگر تحت کنترل یک پروموتر اندوژن برای مطالعه الگوی بیان ان ژن می باشد(knock in) . به کمک این تکنیک امکان رد یابی دودمانها یا انجام fate mapping توسط دستکاری ژنتیکی را فراهم آورده است .
در این سیستم یک ریکامبیناز جایگاه خاص مثل cre تحت کنترل پروموتر خاصی در دودمان یا cell type خاصی قرار می گیرد. موشهای تهیه شده توسط این سلول های ES می توانند با موش های دارای یک ژن گزارشگر همراه با یک توالی خاتمه کراس داده شوند.
بیان cre در سلول های خاص دودمان که بر اثر نوترکیبی بین جایگاههای LoxP ، برداشت توالی خاتمه و بیان ژن گزارشگر می باشد ، انجام می گیرد . بنابر این تمام اولاد سلول های اولیه بیان کننده cre با ژن گزارشگر نشاندار می شوند .
بدین ترتیب می توان سرنوشت اخلاف سلول های مختلف را طی تکوین دنبال نمودسلول های جنین های کلون شده موقعیت جدیدی برای مطالعه بیماری هایی که ژن آنها شناخته نشده است ایجاد می کند .
بیماری motor neuron disease(بیماری نورون های حرکتی ) یکی از این موارد است . تخریب نورون های حرکتی علت عمده این بیماری کشنده می باشد اما علت دقیق بیماری به درستی شناخته نشده است . چندین فاکتور ژنتیکی و محیطی به نظر می رسد که در این بیماری نقس داشته باشند گرچه علت تخریب نورون ها شناخته نشده است .
اکثر موارد این بیماری sporadic می باشند اما 5-10 % وراثتی اند . در میان این موارد خانوادگی جهش های ژن سوپر اکسید دیس موتاز (SOD 1) مسئول تقریبا 20 % موارد می باشد و آنالیز ژنتیکی نشان می دهد که حداقل 4 ژن دیگر هنوز در رابطه با این بیماری شناخته نشده اند .
در ابتدا گمان می رفت که علت این بیماری کاهش عملکرد ژن باشد اما این گمان به نظر نمی آید که صحیح باشد . موش هایی که در آنها ژن SOD 1 اندوژن حذف شده دچار بیماری نورون های حرکتی نمی شوند در حالی که موش هایی که اشکال موتان ژن انسانی را بیان می کنند دچار فلج می گردند . چون موش ترانس ژنی که ژن انسانی را حمل می کند دو نسخه ژن خودش را نیز دار است ، این مشاهده نشان می دهد که تاثیر جهش به خاطر اثر سیتوتوکسیک یک پروتئین غیر طبیعی است و نه به خاطر نبود عملکرد پروتئین .
چندین منبع سلولی جدید دارای بیماری وجود دارد که آشکار می کنند این پروتئین چگونه باعث تخریب نورون ها می شود . اگر غربال ژنتیکی پیش از کاشت جنین در مورد مواردی که موتاسیون ها شناخته شده اند انجام گیرد ، سلول های بنیادی جنینی حاوی جهش را می توان از جنین بدست آورد . متناوبا ، جهش های شناخته شده را می توان به سلول های بنیادی جنین وارد کرد (جنینی که فاقد بیماری است) .
در نتیجه سلول های دارای بیماری نورون های حرکتی با دودمان اولیه متفاوت خواهند بود . هر چند این روش ها فقط در مواردی در دسترس می باشند که جهش شناخته شده باشد (تقریبا 2% موارد ) .
در 8 % از موارد ، حالت بیماری وراثتی است اما ژن آن کشف نشده است و SCNT در این موارد فرصت های جدیدی ایجاد می کند .
روش های مختلفی برای استخراج انواع سلول های خاص از دودمانهای سلول های بنیادی ابداع شده ، گرچه در اکثر موارد هنوز عملکرد نرمال آنها پس از انتقال به بدن تائید نشده است .
در هر رژیم درمانی ، باید از دفع ایمنولوژیکی سلول های پیوند شده جلوگیری کرد اما پاسخ ایمنی احتمالا در بیماری های مختلف متفاوت است . سلول های جنین های کلون شده ، در شرایطی مثل بیماری های قلبی عروقی که در انها دفع ایمنی می تواند توسط پیوند سلول های سازگار از نظر ایمونولوژی جلوگیری شود ، بسیار با ارزش است . بیماری های دیگری که به عنوان کاندیدا های مناسبی برای سلول درمانی می باشند بیماری های خود ایمنی شامل دیابت نوع 1 می باشند .
در مورد این بیماری ها انتقال سلول های مشابه ار نظر ایمنی به فرد بیمار ، موجب دفع سلول ها می گردد . سلول های بنیادی ، سلول هایی هستند که واقعا می توانند به هر کدام از 200 نوع سلول بدن انسان تبدیل شوند .
برای انجام این نوع درمان دو چالش در پیش رو وجود دارد : 1- وادار کردن سلول های بنیادی به تبدیل شدن به سلول مورد نظر 2- وادار کردن بدن به پذیرفتن آنها . اولین مشکل در مورد استفاده از سلول های بنیادی منبع به دست آوردن آنها است . هر کسی دارای سلول های بنیادی می باشد ، مثلا در مغز استخوان ، اما در کودکان و بالغین این سلول ها قبلا کمی تخصصی شده اند .
بسیاری از محققین شک دارند که آیا این سلول ها می توانند به انواع سلول های مورد نیاز تبدیل شوند یا خیر . بنابراین در انجام تحقیقات و معالجات از سلول های بنیادی جنینی استفاده می شود که هنوز تخصصی نشده اند .
امروزه اکثر سلول های بنیادی را از جنین های IVF و یا سقط شده به دست می آورند . در مورد IVF ، یک جنین 5 روزه –بلاستولا – در رحم یک زن کاشته می شود و 9 ماه بعد یک نوزاد متولد خواهد شد . جنین های اضافی برای موارد عدم موفقیت یا حاملگی های بعدی نگه دارای می شوند .
برای تهیه سلول های بنیادی های جنینی برای تحقیق ، بعضی از سلول های بلاستولا های اضافی را خارج می کنند و در ظروف مجزا برای رشد ، کشت می دهند . برای تبدیل این سلول ها به دودمانهای سلولی بنیادی دائمی ( دارای عمر طولانی ) سلول ها با فاکتور های رشد خاصی تغذیه می شوند . بلاستولا ها در این عملیات از بین خواهند رفت .
در دیابت نوع 1 ، به کمک تولید سلول های پانکراس به دنبال روشی برای جایگزین کردن سلول های سازنده انسولین از دست رفته می گردیم . هدف از این نوع درمان جلوگیری از تزریق دائم انسولین و جلوگیری از مشکلاتی است که بعدا زندگی بیماران را تهدید می کنند . در یکی از تحقیقات سلول های بنیادی جنینی موش را وادار به تبدیل شدن به سلول های تولید کننده انسولین کرده اند اما از این سلول ها نمی توان برای انسان استفاده کرد .
در یک سری آزمایشات که در اسرائیل انجام گرفته اند توانسته اند به موش هایی که سیستم ایمنی انها توسط دستکاری ژنتیکی مهار شده ، سلول های بتای کلون شده پانکراس را پیوند دهند ، ولی در انسان نمی توان این کار را انجام داد و همچنین یکی از اهداف این نوع درمان جلوگیری از رد پیوند است زیرا دارو های سرکوبگر ایمنی اثرات نامطلوبی مثل ناهنجاری کلیوی و افزایش خطر ابتلا به سرطان را ایجاد می کنند .
در یکی از پژوهش ها تلاش شده تا سلول های بنیادی را در حالی که توسط کپسولی احاطه شده اند به بدن وارد کنند تا مانع دفع ایمنی گردند . در درمان به کمک سلول های بنیادی برای جلوگیری از دفع بافت از هسته سلول های فرد بیمار استفاده می شود .
دانشمندی به نام Skorecki در صدد است تا شکل تغییر یافته ای از این تکنیک را مورد استفاده قرار دهد و از ترکیب مهندسی ژنتیک و کلونینگ استفاده کند . او معتقد است که انجام therapeutic cloning برای هر بیمار به کمک سلول های خودی بسیار گران و غیر عملی است . در این روش قرار است سلول های بنیادی بالغ کلون شده را طوری تغییر ژنتیکی دهند که توسط سیستم ایمنی دفع نگردند و برای درمان هر بیماری می توان از این سلول ها استفاده کرد .
تا کنون توانسته اند سلول های بنیادی انسان را به سلول های خون ، عصبی و سلول های بتای پانکراس تبدیل کنند . اما اگر بر مشکل دفع پیوند هم غلبه شود سوالی که باقی می ماند این است که آیا سلول های پیوند شده در بدن عملکرد نرمال خواهند داشت یا نه ؟
مثلا در این مورد در استرالیا سلول های عصبی تولید شده اند و به مغز نوزاد موش پیوند شده اند و عملکرد طبیعی داشته اند . اما هنوز هم قطعیت این موضوع در انسان و یا بیماری های دیگر مشخص نشده است .
یکی از کاربرد هایSCNT جلوگیری از انتقال بیماری از والدین به نسل بعد می باشد ( بیماری هایی که بر اثر جهش یا ناهنجاری ژنوم هسته ای نمی باشند مثلا بیماری های میتوکندریایی) . میتوکندری های اسپرم به فرزند منتقل نمی شوند بنابراین بیماری های میتوکندریایی فقط از مادر به فرزند منتقل می شوند .
برای جلوگیری از این بیماری ها می توان هسته یکی از سلول های یک جنین مبتلا به بیماری میتوکندریایی را خارج کرده و به سیتوپلاسم یک تخمک سالم منتقل کرد و این تخمک سالم را در رحم مادر کاشت. در یکی از آزمایشات انج
ادامه خواندن مقاله سلولهاي بنيادي
نوشته مقاله سلولهاي بنيادي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 37 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
هرچند روسپیگری سابقهای در زمانها و ادوار گذشته دارد، اما امروزه موضوع خدمات جنسی به موضوعی پیچیده با ابعادی چندگانه تبدیل گردیده و نظریات مختلفی جهت توجیه آن طرح شده است. سودآوری صنعت گستردهی جنسی شامل انواع بهرهكشی جنسی، پورنوگرافی، لزبینیسم و سوء استفاده از زنان و كودكان، نظامهای قدرت و سلطه را به سوی توجیهات نظری و عملی سوق داده است از جمله شاخههایی از فمینیسم در لوای دفاع از حقوق زنان و به بهانه آزادی آنها و حق آنان در كنترل بدن خویش، موضعی موافق روسپیگری اتخاذ كردهاند.
این نوشتار با تبیین نظرگاههای مختلف فمینیسم دربارهی روسپیگری زنان، به نقد و بررسی آنها پرداخته است.
واژگان كلیدی:فمینیسم، روسپیگری، قاچاق زنان، فمینیسم رادیكال، فحشا.
در دهههای اخیر علیرغم رشد گرایشهای اخلاقی، معنویت و دینداری، تمایلات دنیوی، مصرفی و مادیگرایانه و ضداخلاقی نیز در سراسر جهان توسعه یافته و از طریق تقویت و دستكاری مجاری حسی، ناهنجاریهای اجتماعی از جمله گسترش و اشاعه روسپیگری و انواع تظلمات و بهرهكشیهای جنسی را در دوران معاصر ایجاد نموده است؛ زیرا پیشبرد نظام سرمایهداری و بازار آزاد وابسته به تقویت روحیه لذت طلبی، مصرف گرایی، تنوع طلبی و انحرافات اخلاقی است و ارضای این نیازهای فردی و اجتماعی كاذب و نوین، نیازمند تولید و توسعه تكنولوژیهای جدید نظیر ماهواره، اینترنت و شبكههای تلویزیونی ; است.
نظامهای استثماری همچنین با سرگرم نمودن جوامع در لذات كاذب جسمانی و جنسی، اذهان و افكار عمومی را از مسائل مهم و اساسی جوامع دور میكنند و میكوشند با ایجاد شبكههای بین المللی جنسی و طرح نظریات مختلف در حوزههای جامعه شناسی، روانشناسی و سایر علوم به توجیه ضرورت وجود تشكیلات و صنعت جنسی بپردازند،
به طور نمونه موفقیت شاخهای از فمینیسم علیرغم ادعای كاذب تئوریسینهای آن، در باطن، درخصوص دفاع از حقوق زن و حفظ كرامت انسانی آن با تناقضات اساسی دست به گریبان است. در ادامه به اجمال نظرگاه فمینیسم در موضوع روسپیگری و تناقضات آن تبیین میشود.
1ـ سابقهی روسپیگری
فحشا سابقهای در زمانها و ادوار قبل داشته است. در تمدن یونان قدیم فاحشهها معرف بخشی از بافت فرهنگی بودند، در فرانسه نیز (دورهی ناپلئون) فاحشهها، زنان هنرمند و تحصیلكردهای بودند كه خیلی از مردان آنها را تمجیدكرده و مشتاق بودند آنان را به عنوان همسر انتخاب كنند.
در جوامع دیگر زنان روسپی «محافظ» خانواده بودند، بدین معنا كه به منظور جلوگیری از «تجاوز» به زنان خانواده و حفظ تمایلات جنسی زنان عفیف، آنان را تحمل میكردند. خانم لرنر عبارت «قدیمیترین شغل» را شاملترین و مقبولترین تعریف برای روسپیگری میداند و مینویسد: «در منطقه بینالنهرین قدیم[i] و تمدن بابلی، كارگران و نگهبانان در معابد خدمات جنسی به خدایان ارائه میدادند كه اغلب برای تولید مثل بوده است;. به نظر میرسد كه فعالیت جنسی برای مردم، از جانب خدایان مؤنث و مذكر، مقدس و سودمند بوده است،
این عمل بنا به نوع خدایان، محل، مكان و زمان، به صورتهای مختلف انجام میشد و به همین صورت در دورههای بعد، روسپیگری تجاری در نزدیكی یا در درون معابد روی میداد» (Lerner, 1986: 125). برای شناخت كامل از تاریخچه روسپیگری باید اهداف، ساختارهای اجتماعی هر دوره و نقش روابط و تنظیمات جنسی زنان و مردان را در دولتهای كهن مورد بررسی قرار داد. «به نظر میرسد روسپیگری تجاری به طور مستقیم از برده كردن زنان و شكل گیری طبقات اجتماعی ناشی شده است.
فتوحات نظامی در هزاره سوم قبل از میلاد به بردهداری و استفاده ناهنجار از زنان اسیر منجر شد. بعدها بردهداری سازمانیافته گردید و صاحبان برده، زنان برده را به عنوان فاحشه اجاره دادند. برخی از این بردهداران هم خانههای فحشا دایر كردند كه توسط همان بردهها اداره میشد» (Ibid, 133).
از نظر لرنر ریشهی فحشای مدرن در مظالم تاریخی ـ اجتماعی است. وی بهرهكشی از زنان و برخورد با زنان غیربرده را بهعنوان دارایی جنسی قابل تبادل در داخل و خارج ازدواج در نظر میگیرد و به جای «روسپیگری تجاری» قائل به «بردهداری و شكلگیری طبقات اجتماعی» است. برعكس نظریه لرنر كه تحت نفوذ دیدگاه مالكیت خصوصی «انگلس» شـكل گرفته اسـت،
گیلروبین[ii] تحت تأثیـر دیـدگاه «استراوس» شكلگیری روسپیگری را به دلیل قومیت و نظام ازدواج میداند. وی منشأ فاحشگی را در طول تاریخ، سیستمهای قومی میداند كه زنان را جهت تثبیت حلقههای اجتماعی بین خانوادهها مبادله میكردند.
به نظر وی «اگر به زنان به عنوان هدیه نگاه شود، مردان، طرف دوّم این تبادل بوده و در جایگاه شركای معامله قرار میگیرند (نه خود هدایا) كه تبادل دو جانبه برآن مؤثر است. در این سیستم، روابط چنان تنظیم شده است كه تأمین كنندهی منافع مردان بوده و در این جریان نفعی به زنان نمیرسد و آنان كماكان تحقیر میشوند» (Rubin, 1975: 174).
لرنر و روبین معتقدند فاحشگی (فعالیت جنسی زنان برای دریافت پاداش و دستمزد) و قاچاق زنان (كنترل جنسی زنان توسط سایرین) موضوع و پدیدهای فراتاریخی و فرافرهنگی است كه در طول تاریخ به شكلها و محتواهای مختلف عرضه شده است.
در مجموع دو دیدگاه اصلی در مورد ریشه روسپیگری مطرح شده كه دو عامل متفاوت «تاریخی ـ طبیعی» و «اجتماعی ـ فرهنگی» را مؤثر میداند. تلاش برای توجیه فحشا و مبادلات جنسی در زمان معاصر برمبنای عوامل تاریخی یا توسعه فرهنگی، موجب نادیده گرفتن تفاوتهای مهم در بازارهای جنسی و در فرهنگها و بافتهای تاریخی شده است، در حالی كه مطالعهی سابقهی پیدایش فحشا و تجارت جنسی در دو بافت جداگانه و بدون توجه به تفاوتها، تمایزات و تنوعات فرهنگی، سیاسی و اقتصادی امكانپذیر نیست.
2ـ ابعاد روسپیگری
موضوع روسپیگری از سه بُعد ذیل بررسی شده است:
در بُعد سیاسی- اجتماعی، موضوع تحقیر و به انزوا كشیدن زنان به مفهوم عدم حضور آنان به طور عام درگروهها و سازمانهای تصمیمساز و خلاصه نمودن جایگاه زنان درحدّ كالای مصرفی مد نظر میباشد. در بُعد فرهنگی،
توسعه و گسترش موضوع فحشا به آثار فرهنگی با نمود بارز آن یعنی محصولات دیداری و شنیداری جنسی و هرزه نگاری مطرح میشود و در بُعد اقتصادی نیز، قاچاق زنان و كودكان به عنوان یك امر تجاری سازمان یافته با سودآوریهای كلان اقتصادی طرح میگردد.
1-2) بُعد سیاسی- اجتماعی
كلیه موضوعات مرتبط با روسپیگری و فحشا كه هدف اولیه آن ارائه تعریف نازلی از جایگاه زن به عنوان جنس دوم و ابزار استفاده مردان میباشد، جزء بخش سیاسی است و به عنوان آثار نامطلوب فحشا محسوب میشود.
به عبارت دیگر، منظور از آثار و عوارض سیاسی ـ اجتماعی فحشا، نحوهی نگرش به زنان به عنوان انسان است. حاصل روسپیگری و فحشا «تحقیر اجتماعی» است كه در طولانی مدت به «عرف اجتماعی» تبدیل میشود،
به گونهای كه زنان فاحشه منزلت پایینتری را برای خود در نظر میگیرند. این امر علاوه بر تأثیر نامطلوب بر قشر خاصی از زنان، موجب بروز عكسالعملهای افراطی در مقابل نگاه تحقیرآمیز جامعه میشود. از جمله این عكسالعملها مبارزه برای دستیابی به برابری مطلق زن و مرد است،
از سوی دیگر تسلیم شدن زنان در برابر منزلت نامتوازن و نامطلوب، میتواند موجب گسترش تبعیض، ظلم، خشونت، نگاه ابزارگونه و سوء استفاده از خصوصیت زنانه در جوامع معاصر گردد.
چنین نگرشی، ریشهی سیاسی داشته و مبنای پیدایش آثار سوء فرهنگی و اقتصادی فحشا میباشد.
نتایج تحقیقات در مورد نگرش تحقیرآمیز به زنان نشان میدهد كه علت گرایش آنان به روسپیگری و پذیرش حاكمیت دلالهای جنسی، عدم توجه به تواناییهای خویش و تحقیر نیروی بالقوهی خود میباشد كه زیربنای پیدایش بسیاری از ناهنجاریها و تظلمات نسبت به زنان، در تمامی سطوح جامعه است. چنانچه زنان میتوانستند منزلت مطلوب و متناسبی را در جامعه احراز نمایند، احتمالاً به پذیرش چنین فعالیتی تن نمیدادند.
امروزه بازارهای جنسی یكی از موضوعات مورد توجه سازمانها، جنبشها و مكاتب مربوط به زنان از جمله فمینیسم است. فمینیستها در پاسخ به این سوال كه آیا بازارهای مواد و ابزار خدمات جنسی خطری برای زنان به حساب میآیند، به دو دسته تقسیم میشوند:
برخی اذعان میكنند اینكه زنی برای انجام امور جنسی دستمزد دریافت میكند، در واقع آزادی و جنسیت خویش را طی قراردادی به دیگری واگذار میكند. گروه دوّم معتقدند فروش جنسی فقط از این جهت به زنان صدمه میزند كه نشانهای از دوگانگی بین اخلاق جنسی و نگرش منفی نسبت به روابط جنسی است.
نظریهپردازان فمینیست از موضوعات مربوط به فحشا، بیشتر به موضوع روسپیگری و هرزهنگاری تأكید دارند و بقیه فعالیتها را زیر مجموعه این دو به حساب میآورند.
بازارهای جنسی جهانی نشاندهندهی خصوصیات اجتماعی افراد خاصی است كه به این تجارت وارد شدهاند. بارزترین آنها خصوصیت بیعدالتی است كه به نابرابری در قدرت و فرصت منجر شده و شكلدهندهی تمامی بازارهای خدمات وكالا در دنیای معاصر است.
یعنی نابرابری سیاسی و اقتصادی، به ایجاد فرصتها و شرایط كاری استثماری در بسیاری از تجارت خانهها، كارخانهها و معاملات منجر میشود. برای رفع این مشكل، گروهی از فمینیستها فحشا را موضوعی مستقل نمیدانند و بیشتر بر موضوعات جانبی چالش برانگیز جهانی همچون نابرابری قدرت و ثروت (كه از طریق فقر و آسیبپذیری نیمی از جمعیت جهان، زمینه پیدایش فحشا را فراهم میكند)، تمركز مینمایند. (Sharge, 1996: 41-45)
برخی فمینیستها معتقدند كه باید ارتباط اجتماعی و تخصصی خود را برای بازگرداندن قدرت زنان كارگر به خصوص كارگران جنسی به كار گیرند و آنان را درگیر كارهای محترمانهتر و هدفهای اصولیتری نمایند» (Kempadoo, 1999: 24).
گروه دیگری از فمینیستها، برعكس، آزادی فردی را اصل دانسته و ادعا میكنند كه در خط مرزی قانون اساسی، یك «منطقه خصوصی» برای قانونی شدن فحشا وجود دارد كه بر مبنای آن افراد بزرگسال باید مجاز باشند هر نوع عمل جنسی را كه مایلند در خلوت خانه خویش انجام دهند.
آزادی فردی، امری مطلق است و تا زمانی كه فرد، بهشخص دیگر صدمه نمیزند، حق قانونی او است تا هر كاری را كه میخواهد با بدن و ذهن خود انجام دهد. این نظریه به پیروی از نگرش افراطی «فلسفه سودگرایی» جان استوارت میل شكل گرفته است.
2-2) بُعد فرهنگی
كلیه موضوعات مرتبط با روسپیگری با هدف اولیه ایجاد تغییرات ذهنی و فكری در موضوع ارتباطات و تقویت تحریكات جنسی، در بخش فرهنگی قرار میگیرد. در شرایط امروز، آثار فرهنگی به واسطه گسترش تكنولوژی،
اشكال متفاوت و تأثیرگذاری را به خود گرفته است كه عمدهترین آن در صنعت هرزهنگاری[iii] دیده میشود.
هرزهنگاری در قرن نوزده به عنوان فعالیت فرهنگی همراه با تولیدات انبوه مكتوب آغاز شد. تاریخشناسان اروپایی اذعان میكنند كه هرزهنگاری معاصر از دوران شكلگیری دولتهای دمكراتیك مدرن و با رشد اقتصاد صنعتی و سرمایهداری در اروپا پدید آمد. (cf., Hunt, 1993) هرچند اخلاقگرایان از سكولار تا مذهبی، هرزهنگاری را به دلیل آثار مضر آن بر اخلاق جنسی كودكان و عفت عمو
ادامه خواندن مقاله فمينيسم و روسپيگري
نوشته مقاله فمينيسم و روسپيگري اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 50 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
انواع انبارهای كارخانه های صنعتی
1- انبار مواد اولیه2- انبار قطعات نیمه ساخته3- انبار قطعات وارده4- انبار ابزار5- انبار قطعات یدیكی دستگاهها و ماشین آلات6- انبار آهن آلات و پروفیلها7- انبار ملزومات و لوازم مصرفی پرسنل8- انبار محصوللازم به توضیح است كه تمام این انبارها برای كارخانجات لازم نیست فقط در رابطه با فعالیت خود می توانند انبارهایی را انتخاب كنند.
تعداد انبارهای لازم برای یك كارخانه تولیدی: بررسی سیستم انبارداری در شركت صنایع چوب چوفاانواع انبارهای متفاوتی می توانند كارخانجات برای خود انتخاب كنند ولی مهمتر برای كارخانجات دو نوع انبار مواد اولیه و انبار ابزار و انبار محصول است. 1- انبار مواد اولیه كه باید فضای بزرگی را داشته و به دربهای ورود حاصل كارخانه نزدیك باشد تا حمل و نقل اولیه توسط كانتینرهایی حمل مواد راحتر باشد انبار مواد اولیه می تواند انبار ضایعات و قطعات را در خود جای دهد.
2- انبار محصول كه در آخرین مرحله تولید هر محصولی كه تولید شده و به فروش می رسد در این انبار نگهداری می شود.كدگذاری كالا( روشهای مختلف كد گذاری):ایجاد دو یا سیستمی كه به وسیله آن اطلاعات و نشانه های مورد نیاز از شخص به شخص دیگر و یا از نقطه ای به نقطه دیگر به صورت خلاصه منتقل می گردد. كدگذاری نام دارد. كلمه كد با معنی رمز و نوشته به كار می رود عمل كدگذاری را میتوان با استفاده از عوامل متعدد از قبیل رنگها، نورها، اشكال، اعداد، حروف، الفبا و یا بصورت تركیبی است این عوامل انجام داد.
كدگذاری فواید متعددی دارد از جمله جلوگیری از نوشتن جملات طویل و توصیفی و شناسایی ساده و دقیق كالا كمك به استاندارد كردن كالا كمك به جمع آوری اطلاعات صحیح و آماده و محاسباتی ثبت عملیات واردات و صادرات كالا و نگهداری حساب دقیق موجودی انبار توسط ماشینهای محاسب الكترونیكی پیشرفته و صدرو سفارش خرید به طور ساده و مطمئن.انواع روش كدگذاری:1- روش ساده یا روش اعداد ترتیبی2- روش اعداد گروهی3- روش اعشاری یا دیوئی4- روش حروفی یا الفبای5- روش نیمونیك6- روش مخفی7- روش كدگذاری مركب یا روش مخفی
روش كد گذاری یا روش صنعتی:امروزه روش كدگذاری مركب یا روش صنعتی متداولترین روشی است كه در موسسات و سازمانها مختلف از جمله موسسه ای كه در آن تحقیقات یا شروع نموده اند مورد استفاده قرار می دهند. جهت اجرای روش فوق در مرحله اول باید اقدام ذیل به صورت گیرد.
الف) – صورت برداری از انواع كالاهای موجود در انبار در حال پیش بینی آینده بدون لزوم ذكر مشخصات دقیق اجناس ب) – گروه بندی كردن اقلام صورت برداری شده ج) – تخصیص یك عدد برای گروه اصلی و همچنین تخصیص یك عدد برای گروه فردی د) – شماره گذاری كالای موجود در هر گروه فردی به ترتیب و با در نظر گرفتن احتیاجات آنها.
نكته ای كه حتما باید به آن توجه داشت این است كه تعداد ارقام اعدادیكه هر یك از گروههای اصلی و فرعی و اصل كالا اختصاص داده می شود متناسب با تعداد و تنوع كالاهای مورد نیاز سازان و تعداد گروهها می باشد و بی جهت از ارقام چند عددی استفاده نشود هر چند ارقام استفاده شده كمتر باشد مزایای بیشتری دارد كه مهمترین آن راحتی در به خاطر سپردن كد خاص توسط انبار داران خواهد بود.
گروه اصلی گروه فرعی اصل كالاروشهای مختلف استفاده از اجناس انبار:در انبار اجناس ممكن است وجود داشته باشد كه در یك زمان معین بایستی مصرف شود ( مانند روغن) و این زمان با نوشتن تاریخ بر روی بسته بندی مشخص می شود ولی غلب اتفاق می افتد كه مقادیر زیادی جنس به علت استفاده نكردن به موقعه تاریخ مصرف آنها گذشته و غیر قابل استفاده اند برای استفاده از اجناس دو سیستم دو روش وجود دارد.1- سیستم FiFo2- سیستم LIFOدر سیستم اول (فایو) جنسی كه اول وارد شده اول خارج و مصرف می شود و در سیستم دوم ( لایفو) جنسی كه آخر از همه وارد شده اول مصرف می شود استفاده از روش لایفو نادرتر بوده و غالبا سیستم فایفو را بكار می برند.
مبنای تهیه صورت های مالی:صورت های مالی اساساً بر مبنای بهای تمام شده تهیه شده و در موارد مقتضی از ارزشهایی نیز استفاده شده است.خلاصه اهم رویه های حسابداریموجودی مواد و كالا به اقل بهای تمام شده و خالص ارزش فروش ارزیابی می شود. بهیا تمام شده موجودی ها براساس روش میانگین تعیین می شود.
درائیهای ثابت مشهود:دارائیهای ثابت مشهود بر مبنای بهای تمام شده در حسابها ثبت می شود. مخارج بهسازی و تعمیرات اساسی كه باعث افزایش قابل ملاحظه در ظرفیت با عمر مفید دارائیهای ثابت یا بهبود اساسی در كیفیت بازدهی آنها می گردد. به عنوان مخرج سرمایه ای محسوب و طول عمر مفید باقیمانده دارائیهای مربوطه مستهلك می شود. هزینه های نگهداری و تعمیرات جزئی هنگام وقوع به عنوان هزینه هیا جاری تلقی و به حساب سود و زیان دوره منظور می گردد.برای دارائیهای ثابتی كه در خلال ماه تحصیل و مورد بهره برداری قرار می گیرد أاستهلاك از اول ماه بعد محاسبه و در حسابها منظور می شود.
ذخیره مزایای پایان خدمت كاركنان:ذخیره مزایای پایان خدمت كاركنان براساس یك ماه آخر حقوق و مزایای هر یك از كاركنان ( قراردادی) برایهر سال خدمت آنان محاسبه و در حسابها منظور می شود و در پایان سال پرداخت می گردد.ترتیب و تنظیم فرم های مختلف هنگام دریافت و خروج موادابتدا توسط انباردار مواد مورد نیاز برای كارخانه توسط فرم درخواست خرید مواد نوشته می شود و طی سفارشی كه انباردار به امور مالی می كند سفارش خرید مواد می شود.
بعد از خرید مواد وارد انبار می شود و طی فرم رسید انبار كه به وسیله سرپرست انبار تكمیل و سپس توسط فرد بازرسی كه توسط كارخانه انتخاب شده است به بررسی مواد وارده به انبار و تایید مواد دارد می پردازند و پس از تائید آن برای خطا تولید آماده می شود.با سفارش دادن خط تولید برای درخواست مواد فرم درخواست مواد از انبار توسط واحد درخواست كننده تكمیل و طی سفارشی به سرپرست انبار تحویل می گردد. سرپرست انبار با خروج مواد از انبار توسط فرم حواله انبار مواد را برای واحد درخواست كننده می فرستد و بوسیله فرم خروج مواد از انبار این كار صورت می گیرد و مواد به خط تولید فرستاده می شود.
بعضی از مواد كه توسط فرد بازرس تایید نمی شود توسط فرم برگشت از خرید به كارخانه تولید مواد برگشت داده می شود و از موجودی مواد در انبارها كسر می گردد.مواد اضافی كه در خط تولید به صورت راكد یا مازاد برمصرف قرار می گیرد توسط واحد درخواست كننده طی فرم برگشت مواد به انبار تكمیل و فرستاده می شود. در پایان هر هفته سرپرست انبار گزارشی از موجودی انبار توسط فرم موجودی انبار تكیمل می كنند و برای امور مالی می فرستد تا هنگام درخواست خرید مواد، انبار دار دچار مشكل نشود.
كنترل بین مدارك حسابداری و مدارك انباربه طور كلی موجودی انبار از دو طریق افزایش می یابد.1- از طریق خریدهای خارجی2- برگشت مواد اضافی به انباربه طور كلی موجودی انبار به روش زیر كاهش می یابدخروج مواد برای خط تولیدهنگامی كه مواد از خارج از كارخانه خریداری می شود به انبار تحویل داده می شود تا به موجودی انبار اضافه گردد و طی این ورود و خروج مواد سرپرست انبار یك نسخه از فرمهای حواله انبار و رسید انبار را تكمیل و به قسمت امور مالی میدهد تا در پایان هر هفته یك بار جمع آوری و نسخه ها و حواله ها از حسابداری به انبار بررسی مطابقت نماید و باید به تعداد نسخه هایی كه در دست انباردار است همان تعداد در دست حسابدار باشد. با موارد ذكر شده در فرمها و موارد مصرف آنها پس از انطباق فرمهای انبار با حسابداری، حسابداری این فرمها را براساس سدها ثبت حسابداری می زند.
چگونگی تثبیت اطلاعات در دفاتر و مدارك انبارحسابداری برای ثبت حسابداری باید اسناد و مداركی در دست داشته باشد تا بر اساس همان مدارم و اسناد ثبت در دفتر روزنامه و كل بزند و ثبت های حسابداری انبار گوناگون است.الف- ثبت خروج مواد:ح كالای در جریان ساخت ××× ح موجودی مواد و كالا ××× انبار مواد اولیه ××× ب- ثبت ورود مواد به انبار:موجودی مواد كالا ×××انبار مواد اولیه ×××وجوه نقد و موجودی نزد بانك ها ×××تنخواه گردان ×××
اطلاعات نرم افزاری انبارپس از ورود به محیط انبار صفحه اول كامپیوتری فرم از نمایش می دهد كه شامل 4 قسمت اصلی نرم افزار انبار است.حسابداریدر واحدهای صنعتی به طور كلی جهت نگهداری حسابداری مالی شركت و آمارهای تولید و انجام عملیات مقتضی بر مبنای آنها دو بخش حسابداری وجود دارد. یكی حسابداری مالی و دیگری حسابداری صنعتیولی از آنجاییكه حسابداری مالی ارتباط كمتری با سیستم اطلاعاتی انبار دارد
وظیفه اصلی حسابداری صنعتی محاسبه قیمت تمام شده است. منبع اصلی درآمد شركتها و كارخانجات فروش محصولات و یا خدمات میباشد. گاهی اتفاق می افتد كه در یك كارخانه كه چند محصول را تولید می كند، یك یا چند محصول ضرر داده مابقی سود می دهند.
منتها به دلیل اینكه قیمت تمام شده برای هر محصول محاسبه نگردیده است مدیران متوجه موضوع نگردیده و خط تولید محصولاتی كه ضرر می دهند كماكان كار میكند. این موضوع اهمیت محاسبه قیمت تمام شده را به وضوح نشان می دهد. باید یادآور شد كه محاسبه دقیق قیمت تمام شده بدون داشتن یك سیستم اطلاعاتی صحیح امكانپذیر نخواهد بود. حسابداری صنعتی برای محاسبه قیمت تمام شده به اطلاعاتی در زمینه های زیر نیاز دارد:1- مواد اولیه، كار مستقیم و هزینه مستقیم تولیدی2- هزینه های غیر مستقیم تولیدی ( مثل استهلاك) و كار غیر مستقیم تولیدی ( مثل دستمزد تعمیرات)3- هزینه های اداری و هزینه های فروش
سایر وظایف حسابداری صنعتی الف: ثبت و نقل و انتقالات مواد:اطلاعات مربوط به نقل و انتقالات مواد در كارخانه از لحظه ورود تا خروج، در هر قسمت كه باشند بایستی در سریعترین زمان ممكن به حسابداری صنعتی برسد تا این قسمت پس از ثبت آنها بتواند وظایف خویش را انجام دهد. معمولا در این قسمت برای هر قطعه یا هر جنس ( اعم از مواد اولیه، مواد ساخته شده و ..) كارتی بنام، كارت حساب انبار وجود دارد. در این كارت تاریخ و شماره فرمهایی كه طبق آنها نقل و انتقالات صورت گرفته است و مقدار و مبلغ كالای وارد شده به یا صادر شده از انبار و همچنین موجودی مقداری و ریالی و بهای آنها ثبت می شود. سپس اطلاعات مذكور به دفاتر حسابداری منتقل میشوند.
ب: قیمت گذاری مواد صادره از انبار:روشهای مختلف و متعددی برای قیمت گذاری مواد صادره از انبار وجود دارد كه این قسمت یكی از روشهای وابسته به نوع كالا، شرایط موجود و سیاست شركت انتخاب خواهد كرد.متداولترین این روشها عبارتند از: ب 1- روش استاندارددر این روش یك نرخ استاندارد توسط مسئولان در اول سال یا اول دوره مالی برای مواد انبار محاسبه شده و تا پایان دوره، قیمت های مصوبه برای ثبت نقل و انتقالات به كار می روند.در پایان هر دوره مالی اختلاف قیمت استاندارد با قیمت واقعی اقلام صادره از انبار محاسبه شده و به عنوان مغایرت مواد در حسابهای مربوطه ثبت می شوند تا قیمت تمام شده، محصول براساس ارقام واقعی محاسبه گردد.ب 2- روش میانگیناین روش بدین شكل انجام می پذیرد كه از قیمت خرید كالایی كه در دفعات مختلف ابتیاع گردیده معدل گرفته و نتیجه را به عنوان قیمت كالایی كه میخواهد از انبار صادر شود به حساب می آورند.تا رسیدن محموله جدید این رقم بعنوان قیمت كالای صادره محسوب می شود. روشهای دیگری نیز برای قیمت گذاری وجود دارند ماننده روش fifo( اولین صادره از اولین وارده)روش lifo ( اولین صادره از آخرین وارده) و روش نرخ روز بازارج: موجودی برداریموجودی برداری یا انبار گردانی كه تطبیق مقدار آماری موجودی با مقدار واقعی آن است به دو شكل دائم و یا دوره ای انجام می پذیرد.انبار گردانی دائم به اینصورت انجام می شود كه شخصی توسط حسابداری صنعتی مامور میشود كه بطور دائم ( روزانه هفتگی) اقلامی را در انبار بصورت تصادفی انتخاب كرده شمارش نماید و سپس اطلاعات موجود در كارت انبار و كارت حساب انبار را با نتیجه شمارش مقایسه كند و در صورت وجود مغایرت نسبت به تصحیح آن اقدام لازم را به عمل آورد.
انبارگردانی دوره ای كه میتواند سالانه یا هر ششماه یكبار انجام شود و بدین شكل عمل میشود كه در پایان هر دوره مالی، كمیته ای درحسابدری تشكیل میشود كه به كمك انبار دار تمام اقلاب موجود را به دقت شمارش كرده و نتیجه آن را با اطلاعات موجود در بایگانی و كارتها مقایسه كند و در صورت مشاهد هرگونه مغایرتی آن را بررسی و برای تصحیح آن اقدام لازم را به عمل آورد.د: بررسی دوره گردش موجودیحسابداری صنعتی میتواند اسناد مربوط به كالاهای موجود در انبار را تجزیه و تحلیل كرده و با توجه به نتایج آن تصمیات لازم اتخاذ كند.بعنوان مثال اگر كالایی دارای قیمت نسبتا زیادی باشد كه در مدت طولانی از آن استفاده نشده و از این طریق هزینه زیادی به خاطر راكد بودن سرمایه به شركت تحمیل شده باشد، برنامه ریزی را طوری انجام می دهد كه این كالا بیهوده نگهداری نشود.
هـ : تعیین حداقل و حداكثر موجودی و نقطه سفارشحداقل موجودی مقدرای است كه تحت هیچ شرایطی موجودی انبار نباید از آن مقدار كمتر شود.حداكثر موجودی مقدرای است كه بیشتر شدن موجودی انبار از آن غیر لازم بوده و اقتصادی نمیباشد.نقطه سفارش مقداری است كه وقتی موجودی انبار به آن برسد انبار دارد اقدام به صدئور درخواست خرید مینماید.نقطه سفارش با توجه به فاصله زمانی بین درخواست خرید تا رسیدن كالا به انبار و مقدار متوسط مصرف آن كالا و عواملی نظیر آن تعیین میگردد، به نحوی كه در شرایط عادی هنگام رسیدن كالای درخواستی به انبار، موجودی آن كالا تقریبا برابر حداقل موجودی باشد. این اطلاعات بر روی كارت انبار و كارت حساب انبار درج می گردد.بدین وسیله همواره كنترلی وجود دارد كه هر كالا بیشتر از مقدار معینی انبار نشود تا هزینه ای از این طریق به كارخانه تحمیل گردد، و نیز آنقدر كم انبار نشود كه قسمت تولیدی بدلیل نبودن مواد از كار بایستد.
حداقل یك نسخه از فرمهایی كه در رابطه با موجودیهای انبار صادر میگردند ( از قبیل حواله انبار یا برگ مصرف كالا، برگ رسید كالا، برگ كالای مرجوعی به انبار، برگ درخواست خرید و …) باید به این قسم ارسال شود.حسابداری پس از اینكه اطلاعات موجود در هر فرم را كنترل نمود، عملیات مالی لازم برای وارد كردن اطلاعات در دفاتر انجام میدهد.براساس فرمهای رسیده توسط حسابداری سند صادر میشود.درج تاریخ ملبغ مقدار و مشخصات دیگر از روی فرم رسیده بر روی سند.امضا سند به عنوان حسابدارامضا سند توسط رئیس حسابداری و مدیر امور مالیدرج اطلاعات سند در دفاتر قانونی روزنامه و كلدرج اطلاعات سند در دفتر معینبایگانی نسخه اول سند به همراهی فرمهای ضمیمهبایگانی نسخه دوم سند انتقالی به ترتیب شماره مسلسل
بایگانیاداره خریدفعالیتهای مربوط به خرید كالا در كارخانه در قسمتی بنام اداره خرید متمركز است.این اداره نماینده كارخانه برای تماس با فروشندگان و انجام عملیات مربوط به خرید میباشد.به طور كلی كالاهای مورد نیاز كارخانه را كه توسط این قسمت خریداری میشوند برحسب نحوه خریدشان میتوان به سه گروه تقسیم كرد.1- كالاهایی كه بصورت برنامه ریزی خریداری میشوند.2- كالاهایی كه براساس درخواست خرید از طرف قسمتهای مختلف كارخانه توسط مامور خرید تهیه می شوند.3- كالاهایی كه براساس درخواست خرید از طرف قسمتهای مختلف كارخانه بدون دخالت مامور خرید تهیه می شوند و برای خرید آنها نمیتوان در آغاز سال برنامه ریزی كرد.
خریدهایی كه بدون دخالت مامور خرید انجام میگیرند مستلزم انجام عملیاتی بصورت مقدماتی میباشند.ابتدا اداره خرید نامه هایی به فروشندگان مختلف كالای مورد نظر ارسال نموده از آنها در مورد مشخصات و قیمت كالاهایشان سوال میكند پس از دریافت جواب یكی از فروشندگانی كه كالایش مشخصات و قیمت بهتری دارد جهت انجام خرید انتخاب میكند.برای خریدهایی كه براساس برگ درخواست خرید انجام میگیرند اداره خرید عملیات زیر انجام می دهد.1- پس از دریافت برگ درخواست خرید، برآورد مبلغ لازم برای خرید جنس و در صورت لزوم ارسال آن به حسابداری جهت روشن شدن وضع اعتبار آن2- در صورت تصویب اعتبار خرید كالا از طرف حسابداری، تصمیم به خرید اجناس با توجه به آیین نامه و شرایط خرید تعیین شده از طرف مدیریت كارخانه3- ارجاع كار به مامور خرید در صورت امكان ( بودجه برای خرید بنام تنخواه در اختیار مامور خرید گذاشته میشود. پس از اینكه تنخواه مامور خرید به میزان مشخصی رید وی فاكتورهای خرید را به حسابداری تحویل داده و در ازای آن پول دریافت میكند)
بازرسیبرای كنترل كالاهای وارده و یا صادره قسمتی به نام بازرسی وجود دارد. مسئولیت این قسمت كنترل كالاهای وارده و یا صادره از نظر نوع و كمیت میباشد. مثلا پس از بازرسی اگر كالا از نظر كمیت قابل قبول باشد خروج آن بلامانع است و اگر قابل قبول نباشد این قسمت عدم قبول آن را در صورتجلسه بازرسی ذكر میكند تا سریعا به آن رسیدگی شود.قسمت بازرسی به كالاهایی اجازه خروج میدهد كه جواز خروجی را كه توسط یك فرد مجاز امضا شده باشد همراه داشته باشند.در این قسمت فرمی بنام رسید كالا به قسمت بازرسی كه به دو صورت وارده و صادره میباشد وجود دارد كه مشخصات كالای وارده به كارخانه یا صادره از آن در آنها ثبت شده و در پایان روز یك نسخه از آنها جهت اطلاع مدیریت نزد وی فرستاده میشود.همچنین دفتری بنام دفتر بازرسی هست كه ورود و خروج كالاها در طی روز در آن نوشته میشود.
دستورالعمل اجرایی ورود كالا1- دریافت و كنترل كالا با فرمهای مربوطه ( مثل برگ درخواست خرید كه در دست مامور خرید است)2- در صورت لزوم وزن كردن كالا بوسیله باسكول و یا شمارش آن 3- ثبت اطلاعات مربوطه در فرم رسید كالا به قسمت بازرسی ( وارده) و دفتر بازرسی صفحه واردات.4- ارسال كالا به انبار مربوطه همراه یك نفر مامور5- ثبت شماره مسلسل فرم رسید كالا به قسمت بازرسی ( وارده) زیر فرمهای مربوطه و ثبت شماره های بازرسی6- ارسال فرمهای مربوطه به قسمتهای ذینفعدستورالعمل اجرایی صدور كالا1- كنترل كالا با جواز خروج و فرمهای مربوطه ( مثل برگ برگشت از خرید و…)2- دادن اجازه برای خروج كالا از كارخانه3- ثبت شماره دفتر بازرسی و یا شماره مسلسل فرم رسید كالا به قسمت بازرسی (صادره) در زیر فرمهای مربوطه4- بایگانی جواز خروج5- ارسال فرمهای مربوطه به قسمتهای ذینفع
لیست گیری:لیست كامل موجودیگردش اجناس (كاردكس)رسیدهاحواله هاسفارش خریدبرگشتی از رسیدبرگشتی از حوالهانبار به انبار
لیست های كنترلی انبار
لیست كدهای جانبی
لیست گیری:لیست كامل موجودی:كه در آن تمام اجناس و كالاها براساس اینكه بواسطه شماره كارت و یا نام كالا Sort شده باشند ارائه می گردد. در ضمن میزان موجودی هر كدام نمایش داده می شود. و نیز لیست كالاها براساس نام كالا یا میزان موجودی می تواند ارائه شود. گردش اجناس (كارتكس):در این لیست گیری براساس نام كالا یا شماره كارت كالای موردنظر لیست تمام ورود، خروج، برگشت از رسید و حواله، انبار یك كالا ارائه می گردد. و یا براساس یك تاریخ هر یك بازه مشخص می تواند اطلاعات فوق نمایش داده شود.رسیدها:براساس نام و یا شماره كارت یك كالا در یك بازه زمانی ورودهای آن كالا در انبار ارائه داده می شود. و یا براساس یك بازه زمانی تمامی ورودهای كالاهای مختلف به انبار ارائه می گردد. حواله ها:دقیقاً به شكل لیست گیری در رسیدها خواهد بود.
سفارش خرید:در بخش اول: به این موضوع رسیدگی می شود كه در یك بازه زمانی چه اجناسی سفارش برای خرید داده شده است و نیز اینكه در یك باز زمانی و یك نام كالا یا شماره كارت آن كالا آیا آن جنس سفارش داده شده است یا نه؟ (لیست دفعات سفارش داده شده).در موارد فوق نیز امكان اینكه در هر سفارش خرید چه مقدار خریداری شده نیز امكان لیست گیری وجود دارد. در بخش دوم: در این بخش به این موضوع پرداخته می شود لیست اجناسی كه در انبار موجود است میزان حداقل و حداكثر موجودی برای هر جنس یا كلیت اجناس ارائه داده شود. برگشتی از رسید:دقیقاً شبیه رسیدها و حواله مورد بررسی قرار می گیرد. برگشتی از حواله:دقیقاً شبیه رسیدها و حواله ها مورد بررسی قرار می گیرد. انبار به انبار:دقیقاً شبیه رسیدها و حواله ها مورد بررسی قرار می گیرد.
لیست های كنترلی انبار:اجناس در نقطه سفارش:زمانی كه یك جنس به حداقل میزان خود در انبار رسید. اجناس بیش از حد مجاز:زمانی كه یك جنس به حداكثر میزان خود در انبار رسید.لیست جانبی:كد و نام اجناس:لیست و جستجو در زمینه اجناس موجود براساس دو مشخصه فوق.مشخصات انبارها:جستجو در انبارها براساس نامشان و دریافت اطلاعات بیشتر. واحد كالا:جستجو در كالاها و دسته بندی به واحد آنها. افراد تحویل دهنده و گیرنده:دسترسی به مشخصات افراد مسئول در انبار با توجه به جستجو براساس نام و نام خانوادگی آنها.
برگشت از حواله:تاریخ حواله:تاریخ برگشت:تحویل دهنده:تحویل گیرنده:
شماره كد كالا:نام كالا:واحد كالا:تعداد برگشتی برای ورود به انبار:قیمت واحد:
برگشت از حواله:تاریخ:زمان موردنظر بصورت خودكار ثبت می گردد. تحویل دهنده:كسی كه كالا را ارجاع داده است.
تحویل گیرنده:مسئول انبار خواهد بود.
شماره كارت:بصورت خودكار ارائه خواهد شد. نام كالا:بواسطه شماره كارت درج می شود. واحد كالا:بواسطه شماره كارت درج می شود. تعداد برگشتی برای ورود به انبار:تعداد كالای ارجاع داده شده از هر جنس خواهد بود. قیمت واحد:قیمت جنس ارجاع داده شده خواهد بود.
برگشت از رسید:تاریخ برگشتتحویل دهندهتحویل گیرنده
شماره كد كالانام كالاواحد كالاتعداد برگشتی برای خروج از انبارقیمت واحد برگشت از رسید:تاریخ برگشت:زمان خروج از انبار درج می گردد. تحویل دهنده: كسی كه مسئولیت ارائه كالا را دارد. تحویل گیرنده:شخص دریافت كننده كالا از انبار.
شماره كارت:كه توسط برنامه در اختیار استفاده كننده قرار می گیرد. نام كالا:براساس شماره كارت درج می گردد. (خودكار درج می گردد)واحد كالا:براساس شماره كارت و نام كالا بصورت خودكار درج می گردد. قیمت واحد: قیمت رسید كالا در آن درج می گردد. تعداد برگشتی برای خروج:كاملاً واضح است تعداد كالای خارج شده از یك جنس.
موجودی فعلی:كه همانند اطلاعات قبلی درج می گردد.
ادامه خواندن مقاله انواع انبارهاي كارخانه هاي صنعتي
نوشته مقاله انواع انبارهاي كارخانه هاي صنعتي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 71 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
پرتوهای الكترومغناطیس با طول موجهای بسیار كوتاه ،یعنی پرتوهای X و ، بدرون محیطهای مادی جامد نفوذ كرده ولی تا حدی بوسیله آنها جذب می شوند. میزان جذب به چگالی و ضخامت ماده ای كه موج از آن می گذرد و همچنین ویژگیهای خود پرتوالكترومغناطیس بستگی دارد. تشعشعی را كه از ماده عبور می كند می توان روی فیلم و یا كاغذ حساس آشكارسازی و ثبت نموده ، بر روی یك صفحه دارای خاصیت فلورسانس و یا به كمك تجهیزات الكترونیكی مشاهده نمود.به بیان دقیق ، رادیوگرافی به فرآیندی اطلاق می شود كه در آن تصویر بر روی یك فیلم ایجاد شود. هنگامی كه تصویری دائمی بر روی یك كاغذ حساس به تابش ثبت گردد،فرآیند به رادیوگرافی كاغذی موسوم می باشد. سیستمی كه در آن تصویری نامریی بر یك صفحه باردار الكترواستاتیكی ایجاد شده و از این تصویر برای ایجاد تصویر دائمی بر روی كاغذ استفاده می شود، به رادیوگرافی خشك شهرت داشته و فرآیندی كه بر یك صفحه دارای خاصیت فلورسانس تصویر گذار تشكیل می دهد، فلورسكپی نامیده می شود. بالاخره هنگامی كه شدت تشعشعی كه از ماده گذشته بوسیله تجهیزات الكترونیكی نمایان و مشاده گردد، با فرآیند پرتوسنجی سرو كار خواهیم داشت.
به جای پرتوهای X و می توان از پرتوهای نوترون استفاده نمود ، این روش به رادیوگرافی نوترونی موسوم می باشد (به بخش 2-7 فصل 7 رجوع كنید)هنگامی كه یك فیلم رادیوگرافی تابش دیده ظاهر شود ،با تصویری روبرو خواهیم بود كه كدورت نقاط مختلف آن متناسب با تشعشع دریافت شده بوسیله آنها بوده و مناطقی از فیلم كه تابش بیشتری دریافت كرده اند سیاه تر خواهند بود. همانطور كه پیش از این اشاره كردیم ،میزان جذب در یك ماده تابعی از چگالی و ضخامت آن می باشد. همچنین وجود پاره ای از عیوب از قبیل تخلخل و حفره نیز بر میزان جذب تأثیر می گذارد. بنابراین ، آزمون رادیوگرافی را می توان برای بازرسی و آشكارسازی برخی از عیوب مواد و قطعات مورد استفاده قرار داد. در بكار بردن سیستم رادیوگرافی و دیگر فرآیندهای مشابه یابد نهایت دقت اعمال شود ،زیرا پرتوگیری بیش از حد مجاز می تواند نسوج بدن را معیوب نماید.
كاربردهای رادیوگرافی ویژگیهایی از قطعات و سازه ها را كه منشأ تغییر كافی ضخامت یا چگالی باشند، می توان به كمك رادیوگرافی آشكارسازی و تعیین نمود. هر چه این تغییرات بیشتر باشد آشكارسازی آ“ها ساده تر خواهد بود ،تخلخل و دیگر حفره ها و همچنین ناخالصیها – به شرط آنكه چگالیشان متفاوت با ماده اصلی باشد . از جمله اصلی ترین عیوب قابل تشخیص با رادیوگرافی به شمار می روند. عموماً بهترین نتایج بازرسی هنگامی حاصل خواهد شد كه ضخامت عیب موجود در قطعه ، در امتداد پرتوها ، قابل ملاحظه باشد. عیوب مسطح از قبیل تركها ،به سادگی قابل تشخیص نبوده و امكان آشكارسازی آنها بستگی به امتدادشان نسبت به امتداد تابش پرتوها خواهد داشت. هر چند كه حساسیت قابل حصول در رادیوگرافی به عوامل گوناگونی بستگی پیدا می كند ؛ ولی در حالت كلی اگر ویژگی مورد نظر تفاوت میزان جذب 2درصد یا بیشتر ،نسبت به محیط مجاور ،را به همراه داشته قابل تشخیص خواهد بود.
رادیوگرافی و بازرسی فراصوتی (به فصل 5 رجوع كنید ) روشهایی هستند كه معمولاً برای آشكارسازی موفقیت آمیز عیوب درونی و كاملاً زیر سطحی مورد استفاده قرار می گیرند. البته باید توجه دشات كه كاربرد آنها به همین مورد محدود نمی كگدرد. این دو روش را می توان مكمل همدیگر دانست ، زیرا در حالیكه رادیوگرافی برای عیوب غیر مسطح مؤثرتر می باشد، روش فراصوتی نقایص مسحط را راحت تر تشخیص می دهد.تكنیكهای رادیوگرافی غالباً برای آزمایش جوش و قطعات ریختگی مورد استفاده قرار می گیرد و در بسیاری از موارد ، از جمله مقاطع جوش و ریختگی های ضخیم سیستم های فشار بالا (مخازن تحت فشار ) ،بازرسی با رادیوگرافی توصیه می شود. همچنین می توان وضعیت استقرار و جاگذاری صحیح قطعات مونتاژ شده سازه ها را به كمك رادیوگرافی مشخص نمود. یكی از كاربردهای بسیار مناسب به جای این روش ، بازرسی مجموعه های الكتریكی و الكترونیكی برای پیدا كردن ترك ، سیمهای پاره شده ، قطعات اشتباه جاگذاری شده یا گم شده و اتصالات لحیم نشده است. ارتفاع مایعات در سیستم های آب بندی شده حاوی مایع را نیز می توان با روش رادیوگرافی تعیین نمود.
هر چند روش رادیورگرافی را می توان برای بازرسی اغلب مواد جامد بكار برد، ولی آزمایش مواد كم چگالی و یا بسیار چگال می تواند با مشكلاتی همراه باشد. مواد غیر فلزی و همچنین فلزات آهنی و غیر آهنی ،در محدوده وسیعی از ضخامت ، را می توان با این تكنیك بازرسی كرد. حساسیت روشهای رادیوگرافی به پارامترهای چندی از جمله نوع و شكل قطعه و نوع عیوب آن بستگی دارد. این عوامل در بخشهای زیرین مورد توجه قرار خواهد گرفت.
برخی از محدودیت رادیوگرافی هر چند بازرسی غیر مخرب به روش رادیوگرافی تكنیكی بسیار مفید برای آزمون مواد به حساب می آید ،ولی دارای محدودیتها و معایبی نیز هست.هزینه های مرتبط با رادیوگرافی در مقایسه با دیگر روشهای غیر مخرب بالا می باشد ؛ میزان سرمایه گذای ثابت برای خرید تجهیزات اشعه X زیاد بوده و بعلاوه ، فضای قابل ملاحظه ای برای آزمایشگاه كه تاریكخانه نیز بخشی از آنست مورد نیاز است . هزینه سرمایه گذاری برای منابع اشعه X قابل جابجایی كه برای بازرسی های «درجا» مورد استفاده قرار می گیرند بسیار كمتر ؛ ولی به تاریكخانه و فضای تفسیر فیلم نیاز خواهد بود.
هزینه های عملیاتی رادیورگافی نیز بالا می باشد ،زمان سوار كردن و تنظیم دستگاهها معمولاً طولانی بوده و ممكن است بیش از نصف كل زمان بازرسی را در برگیرد. رادیوگرافی پای كار قطعات و سازه ها ممكن است فرآیندی طولانی باشد، زیرا تجهیزات قابل جابجایی اشعه X دارای پرتوهای كم انرژی بوده و چشمه های قابل جابجایی اشعه نیز ،به همین ترتیب ، شدت نسبتاً كمی دارند زیرا منابع پر انرژی احتیاج به حفاظ های سنگینی داشته و بنابراین عملاً قابل انتقال نخواهند بود.با توجه به این عوامل ،رادیوگرافی پای كار به ضخامت های تا 75 میلیمتر فولاد یا معادل آن محدود می گردد؛ در اینحال نیز آزمایش مقاطع ضخیم ممكن است تا چند ساعت طول كشد . در اینگونه موارد ممكن است پرسنل واحد مورد بازرسی برای مدتی طولانی مجبور به ترك محل گردند ،كه این عامل را نیز باید در زمره معایب این تكنیك بازرسی به حساب آورد.
هزینه های عملیاتی فلورسكپی اشعه X ، در مقایسه با رادیوگرافی ،بسیار كمتر می باشد. زمان تنظیم و سوارد كردن تجهیزات بسیار كوتاهتر و زمان تابش دهی نیز معمولاً كوتاه بوده و نیازی به آزمایشگاه ظهور فیلم نیست.یكی دیگر از جنبه های هزینه زای رادیوگرافی لزوم حفاظت پرسنل از اثرات سوء پرتوها می باشد. در این خصوص باید تمهیدات ایمنی مورد لزوم به طور كامل برای پرسنل مستقیماً مرتبط با بازرسی و همچنین آنهایی كه در اطراف محل رادیوگرافی كار می كنند مورد توجه قرار گیرد.همان طور كه یادآوری شد ،جملگی عیوب را نمی توان به روش رادیوگرافی ردیابی كرد؛ مثلاً ترك ها تنها در حالی قابل تشخیص خواهند بود. كه در امتداد تابش پرتوها قرار گیرند؛ حتی در این حالت هم تركهای ریز امكان مخفی شدن را خواهند داشت . عیوب تورقی فلزات نیز غالباً با رادیوگرافی قابل تشخیص نمی باشند.
اصول رادیوگرافی در آزمون رادیوگرافی ، جسم مورد آزمایش در مسیر پرتوهای صادره از چشمه اشعه X یا قرار گرفته و محیط ثبت كننده (معمولاً فیلم ) نزدیك به جسم ولی در سمت مقابل چشمه تابش كننده قرار می گیرد.پرتوهای X و را نمی توان مانند شعاعهای نوری كانونی كرد و از این رو ، در بسیاری از موارد ، تابش های صادر شده از چشمه در مسیری مخروطی حركت می كنند. برخی از شعاعهای تابیده شده به جسم ، در آن جذب شده و گروهی دیگر پس از عبور از آن ، بر روی فیلم تصویری غیر قابل رؤیت كه احتیاج به ظهور دارد تشكیل خواهند داد. در حالیكه جسم دارای عیبی با ضریب جذب متفاوت با آن باشد ،میزان تشعشع رسیده به فیلم در مسیر عیب با نقاط اطراف آن كه پرتوهای گذشته از مناطق سالم را دریافت كرده اند متفاوت بوده و بنابراین فیلم ظاهر شده ، در منطقه مربوط به عیب دارای تفاوت رنگ خواهد بود. منطقه مذكور ممكن است دارای چگالی رنگ كمتر یا بیشتر از محیط مجاور خود (بسته به نوع عیب و قابلیت جذب نسبی آن ) باشد.
فیلم ظاهر شده تصویری دو بعدی از یك جسم سه بعدی می باشد كه ممكن است از نظر اندازه و شكل ،در مقایسه با جسم ، دچار اعوجاج شده باشد. موقعیت مكانی عیب درون قطعه را با یك بار رادیوگرافی نمی توان مشخص كرد، بلكه لازم است جسم از چند زاویه مختلف رادیوگرافی شده و به این طریق موقعیت عیب آن در مقایسه با ضخامت قطعه تعیین گردد.
منابع تشعشع بخشی از بیناب امواج الكترومغناطیس پرتوهای با بسامد بسیار بالا (طول موج كوتاه ) كه متناظر با تابش های X و می باشد ، تنها بخشی از بیناب است كه می تواند از اجسام جامد جامد و مات عبور نماید. امواج الكترومغناطیس را می توان به صورت یكسری كوانتایا فوتون تصور نمود كه انرژی آنها بسته به بسامد موج تغییر می كند ، رابطه بین بسامد و انرژی فوتون طبق معادله كوانتمی پلانك به صورت زیر می باشد:E =h كه E انرژی فوتون ، بسامد و h ثابت پلانك ) J.s 34- 10*625/6= h ) است. انرژی فوتونها در منطقه پرتوهای X و ، در بیناب ،از 50 تا 6 10 یا 7 10 الكترون ولت تغییر می كند. الكترون ولت (eV) واحد انرژی است و عبارت است از انرژی مورد نیاز برای حركت دادن یك الكترون بین دو نقطه با اختلاف پتانسیل یك ولت J) 19- 10 *602/1=eV1) ،انرژی فوتونهای با بسامدهای مختلف نیز مشخص شده است.پرتوهای X و از یكدیگر قابل تمیز نبوده و تنها تفاوت آنها روش تولیدشان است : در حالیكه پرتوهای X از بمباران هدفی با الكترونهای دارای سرعت بالا در لامپ های اشعه X حاصل می شوند، پرتوهای گاما از فرآیند واپاشی مواد رادیواكتیو تولید می شوند.
تولید اشعه Xهمان طور كه در پاراگراف قبل یادآور شدیم ، اشعه X از طریق بمباران سطح فلزات با پرتوهای الكترونی با انرژی زیاد تولید می شود. اجزاء اصلی یك لامپ اشعه X عبارتند از كاتد صادر كننده الكترون و آند كه هر دوی آنها درون لامپ كه از هوا تخلیه شده است قرار می گیرند. كاتد از یك رشته حلقوی تنگستن تشكیل شده و یك جریان الكتریكی با ولتاژ كم كه از درون آن می گذرد ، باعث گزارش و صدور ترمویونیك الكترون از آن می گردد. بین كاتد و آند اختلاف پتانسیل الكتریكی زیادی برقرار است كه باعث شتاب گرفتن الكترونها در فاصله بین این دو می شود . اندازه این ولتاژ معمولاً بین 50 كیلوولت و یك مگاولت می باشد.
در مجاورت كاتد یك كلاهك یا سیم پیچ كانونی كننده قرار گرفته و به عنوان یك عدسی الكترومغناطیس ، الكترونهای تابش شده از كاتد را به صورت پرتوی نازك بر مركز آند میتاباند . آند از تكه كوچكی از ماده مورد نظر (معمولاً تنگستن ) كه در یك پایه (نگهدارنده ) مسی جاسازی شده تشكیل شده است. تنگستن به این دلیل مورد استفاده قرار می گیرد كه قابلیت آن برای صدور اشعه X و همچنین نقطه ذوبش بالا (3380 درجه سانتیگراد ) می باشد و می تواند دمای زیاد حاصل از برخورد الكترونها را تحمل نماید . قطعه مسی نگهدارنده آند بوسیله آب و یا روغن ،كه در داخلش جریان دارد ، سرد شده و به این طریق گرمای حاصل از برخورد الكترونها در اثر رسانایی مس منتقل شده و از صدمه دیدن آند جلوگیری می شود.
حباب دربرگیرنده كاتد و آند از شیشه ،مواد سرامیكی همچون آلومینا، فلزات و یا تركیبی از مواد ساخته می شود. اغلب لامپهای اشعه X امروزی سرامیكی – فلزی می باشند ،كه در هر محدوده ای از ولتاژ از لامپهای شیشه ای – فلزی كوچكترند.حباب تخلیه شده از هوا باید در دماهای بالا از استحكام ساختمانی خوبی برخوردار بوده و بتواند تأثیرات گرمایی مربوط به تشعشع از سطح آند و همچنین نیروهای وارد از اتمسفر مجاور را تحمل نماید. شكل حباب به ولتاژ لامپ و طرح كاتد و آند بستگی داشته و در هر حال باید در مقابل آند پنجره ای وجود داشته باشد تا پرتوهای X از لامپ خارج شوند. این پنجره از یك ماده دارای عدد اتمی پایین ساخته می شود تا میزان جذب اشعه X در آن به حداقل برسد. برای این منظور معمولاً از ورقه ای از فلز برلیم كه ضخامتش 3 تا 4 میلیمتر است استفاده می شود. اتصالات الكتریكی كاتد و آند به دیواره حباب ، از نوع ذوب جوش می باشد.
لامپ اشعه X ، به منظور اطمینان از ایجاد ایمنی در مقابل شوك الكتریكی ولتاژ بالا در داخل یك محفظه فلزی كه كاملاً عایق شده قرار گرفته و معمولاً دارای پریز و دو شاخه ای می باشد كه قطع سریع كابلهای رابط بین لامپ و مولد ولتاژ بالا را امكان پذیر می سازد. تجهیزات رادیوگرافی قابل حمل كه برای بازرسی پای كار مورد استفاده قرار می گیرند،معمولاً دارای پوسته واحدی هستند كه مولد ولتاژ بالا و لامپ اشعه X را در خود جا داده و بنابراین كابل اتصال ولتاژ قوی در فضای بیرونی مجموعه وجود ندارد.یك جریان با ولتاژ كم ،رشته تنگستن كاتد را گداخته و به طریق صدور ترمویونیك ،در اطراف آن ابرالكترونی ایجاد می نماید. هنگامی كه اختلاف پتانسیل زیادی بین كاتد و آند برقرار شود، الكترونها در خلاء بین این دو شتاب گرفته و سطح آند را بمباران می كنند. پرتوالكترونی بنحوی كانونی میشود كه ناحیه كوچكی از سطح آند را كه به خال كانونی موسوم است مورا اصابت قرار دهد.
بخش اعظم انرژی پرتوالكترونی در برخورد با آند به حرارت تبدیل شده و بقیه آن به تابش X تبدیل می گردد، هر چه خال كانونی روی هدف (آند ) كوچكتر باشد ، تصویر رادیوگرافی حاصل از پرتو X دقیق تر خواهد بود. البته گرمایش بیش از حد آند امكان كوچك كردن خال كانونی را محدود می سازد. عملاً طراحی آند به نحوی انجام می شود كه بین دو خواسته در تقابل با هم ،یعنی عمر طولانی آند و حداكثر دقت رادیوگرافی ،توافق حاصل شود. در بسیاری از موارد سطح آند نسبت به امتداد پرتوهای الكترونی شیب دار بوده و الكترونها به نحوی كانونی می شوند كه تصویر خال كانونی در امتداد عمود بر پرتوها مربعی شكل و كوچك بوده در حالیكه خال كانونی روی سطح آند دراز و باریك می باشد.
در لامپهای اشعه X سه متغیر مهم وجود دارد كه عبارتند از جریان رشته كاتد ، ولتاژ (اختلاف پتانسیل بین كاتد و آند ) و جریان لامپ ، تغییر جریان كاتد ،دما و بنابراین آهنگ صدور ترمویونیك الكترونها از سطح آن را تغییر می دهد. افزایش ولتاژ لامپ نیز باعث افزایش انرژی پرتوالكترونی و افزون شدن انرژی و قدرت نفوذ اشعه X حاصل از برخورد آن به آند خواهد شد. سومین متغیر ،یعنی جریان لامپ ،میزان جریان الكترونها در فاصله بین كاتد و آند است و با دمای كاتد متناسب می باشد . به جریان لامپ ،معمولاً میلی آمپر آن اطلاق می شود و شدت پرتوهای X ایجاد شده تقریباً با این كمیت متناسب می باشد.این سیستم برای استفاده در آزمایشگاه اشعه X مناسب بوده و لامپ سرامیكی – فلزی آن ، كه در درون حفاظش قرار گرفته ،بر پایه ای قابل تنظیم كه تعیین موقعیت مناسب لامپ نسبت به قطعه مورد آزمایش را ممكن می سازد مستقر شده است.
بیناب اشعه Xپرتوهای حاصل از یك مولد اشعه X دارای یك طول موج مشخص نبوده و محدوده ای از طول موجها را شامل می شوند، دو فرآیند در تولید پرتوهای ایكس دخالت دارد. كندش نهایی الكترونها هنگامی كه با اتمهای آند برخورد می كنند پرتوهای X با طول موجهای متفاوت تولید می كند. این تشعشع سفید و یا بیناب پیوسته بسامدها به تابش ترمزی موسوم می باشد. گذشته از این بیناب پیوسته برخورد الكترونها با اتمهای آند ممكن است باعث جابجایی الكترونها از یك لایه اتمی به لایه با انرژی بیشتر گردد كه هنگام برگشت این الكترونها به لایه اصلی آنها ، انرژی ازاد شده به صورت تشعشع X با بسامد معین صادر خواهد شد. این پدیده را تحریك می نامیم و پرتوهای با بسامدهای مشخصه حاصل از آن ، شدت بسیار بیشتری در مقایسه با بیناب زمینه (پیوسته ) دارند. مواد مورد استفاده برای آند معمولاً دارای بیش از یك طول موج مشخصه (تحریكی ) می باشند ؛ ولی طول موج با بیشترین شدت تشعشع ،KA نامیده می شود.
طول موج این تابش مشخص برای آند تنگستن ½ نانومتر می باشد. تشعشع حاصل از یك لامپ اشعه X دارای طول موجی حداقل (مینیمم ) می باشد ، كه مقدار آن متناسب با عكس ولتاژ لامپ است. این طول موج مینیمم (برحس نانومتر ) از رابطه زیر بدست می آید:
پرتوهای بخش با طول موج كم بیناب در رادیوگرافی از بیشترین اهمیت برخوردارند ،زیرا قابلیت نفوذ آنها بیشتر می باشد.اندازه جریان لامپ بر توزیع طول موجهای بیناب آن تأثیری ندارد ولی شدت پرتوها را تغییر می دهد، طول موج پرتوهای X و پارامتر بسیار مهمی به شمار می رود و قابلیت نفوذ پرتوها در مواد ،با كاهش طول موج افزایش می یابد. به عبارت دیگر ، تشعشع با طول موج كوتاه در مقایسه با پرتوهای دارای طول موج بلند ،در یك ماده معین در عمق بیشتری نفذ كرده و همچنین قابلیت نفوذ در مواد چگال تر را نیز دارا خواهد بود.بنابراین اگر طول موج مینیمم اشعه X با ازدیاد اختلاف پتانسیل بین آند و كاتد كاهش یابد ،قدرت نفوذ آن نیز متناسب با ازدیاد ولتاژ افزایش می یابد.
ملاحظه می شود كه پرتوهای حاصل از لامپ دارای ولتاژ 200 كیلوولت قابلیت نفوذ 25 میلیمتر را (در فولاد ) داشته و افزایش ولتاژ تا 1000 كیلوولت (یك مگا ولت ) این قدرت نفوذ را به حدود 125 میلیمتر می رساند. حد بالایی ولتاژ لامپ های متداول اشعه X ، عملاً در حدود 1000 كیلوولت است كه انرژی فوتونهای دارای كمترین طول موج ، در بیناب حاصل از آنها ، در حدود یك میلیون الكترون ولت می باشد.
برای تولید پرتوهای X با فوتونهای دارای انرژی تا 30 میلیون الكترون ولت باید از الكترونهای پر انرژی كه بوسیله ژنراتورهای واندرگراف ،شتاب دهنده های خطی و یا چشمه بتاترون تولید می شوند بهره گیری شود. قابلیت نفوذ پرتوهای X لامپهای اشعه X و چشمه های دارای انرژی بالا ، در فولاد لازم به یادآوریست كه ضخامت های ذكر شده در جدول ، به بازرسی های انجام گرفته برای زمانهای پرتودهی تا چند دقیقه و فیلمهای با سرعت متوسط مربوط می باشند؛ در صورتیكه بخواهیم مقاطع ضخیم تر را بازرسی كنیم ،باید زمان آزمون را طولانی تر كرده و همچنین از فیلم با سرعت بیشتر استفاده نماییم.
چشمه های تشعشع گاماپرتوهای گاما حاصل واپاشی هستهاتمهای مواد رادیوآكتیو بوده و به عكس بیناب پیوسته (گسترده ) حاصل از لامپ های اشعه X ، تابش كننده های یك یا چند طول موج كه هر یك از فوتونهای مشخص و با انرژی معین تشكیل شده ، تولید می كنند . رادیوم كه یك عنصر رادیواكتیو طبیعی است، مدتها به عنوان تابش كننده در رادیوگرافی مورد استفاده قرار می گرفت ؛ ولی امروزه بیشتر از رادیوایزوتوپهای حاصل از رآكتورهای هسته ای استفاده می شود. ایزوتوپهایی كه معمولاً به عنوان چشمه تابش كننده در رادیوگرافی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از سزیم 137 ،كبالت 60 ، ایریدیم 192 و تالیوم 170 (اعداد معرف عدد جرمی هسته های رادیواكتیو می باشند).شدت تشعشع ساطع شده از یك چشمه تابش با ادامه واپاشی هسته های ناپایدار به طور پیوسته كاهش می یابد، آهنگ واپاشی به طور نمایی و طبق رابطه زیر نسبت به زمان كم می شود:كه I شدت تشعشع نخستین ،IT شدت در زمان t و K ضریبی است ثابت كه به اتم های متلاشی شونده بستگی دارد . یكی از ویژگیهای مهم هر ایزوتوپ رادیواكتیو نیمه عمر آن می باشد ، این مدت عبارت از زمانی است كه شدت تشعشع به نصف میزان اولیه آن كاهش می یابد. بعد از دو نیمه عمر ، شدت تشعشع به 4/1 مقدار اولیه و پس از سه نیمه عمر به 8/1 آن كاهش می یابد و الی آخر . اگر نیمه عمر T و شدت تابش در زمان T نیز It باشد ، می توان نوشت : بنابراین : و یا : KT=LN2 و بالاخره یكی دیگر از ویژگیهای هر چشمه تابش قدرت آن است ، كه بر حسب كوری اندازه گیری می شود ، و عبارتست از تعداد فروپاشیهای اتمی در واحد زمان (یك ثانیه ) . قدرت چشمه نیز به طور نمایی نسبت به زمان كاهش یافته و در هر زمان می توان آن را از رابطه زیر به دست آورد: S0e -kt= S tشدت تشعشع كه ،معمولاً بر حسب رونتگن در ساعت و در فاصله یك متری از چشمه اندازه گیری می شود ،عبارتست از قدرت چشمه ( بر حسب كوری ) ضربدر ظرفیت تشعشع ( برحسب رونتگن در ساعت در فاصله یك متری بر كوری ) . اندازه ظرفیت برای هر ایزوتوپ رادیواكتیو مقدار ثابتی است . یكی دیگر از ویژگیهای چشمه های فعالیت ویژه آنهاست كه بر حسب كوری برگم بیان می شود و معیاری از فعالیت واحد جرم چشمه رادیواكتیو است .
چشمه های رادیوآكتیو تجارتی معمولاً ماهیت فلزی دارند،البته نمكهای شیمیایی و گازهای جذب شده بر سطح كربن نیز ممكن است به عنوان چشمه مورد استفاده قرار گیرند. چشمه تابش كننده در حفاظ نازكی از مثلاً آلومینیوم یا فولاد زنگ نزن قرار گرفته و به این طریق از در معرض قرار گرفتن و نشت ماده رادیواكتیو و همچنین استفاده نادرست و خطرزای آن جلوگیری می شود. این منبع لفاف شده ، درون محفظه ای فولادی كه دارای پوشش سربی است قرار داده می شود. معمولاً دو نوع محفظه نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. در یكی از این انواع ، چشمه رادیواكتیو در محل ثابتی در مركز محفظه قرار گرفته و خروج پرتوها از یك درب مخروطی كه در بدنهآن تعبیه شده و می تواند كنار زده شود انجام می گیرد. از این نوع محفظه نگهدارنده ، برخی اوقات به عنوان دوربین رادیوایزوتوپ یاد می شود.
نوع دیگر محفظه نگهدارنده ،دارای كنترل راه دور از نوع مكانیكی یا پنوماتیك می باشد كه بازكردن درب محفظه ، خارج كردن چشمه از آن و قراردادنش روی لوله ای تلسكوپی را به عهده دارد. پس از كامل شدن زمان تابش ، می توان چشمه را به داخل محفظه برگشت داده و درب آن را نیز بوسیله كنترل كننده بست. این نوع چشمه ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. زیرا كنترل از راه دور به اپراتور دستگاه امكان می دهد كه در فاصله امن و دور از تابش اشعه قرار گیرد ؛ مزیت دیگر این نوع منابعی تابشی این است كه پرتوها در تمام جهات پخش شده و می توان چشمه را در مركز یك آزمایشگاه حفاظ دار قرار داده و تعداد زیادی از قطعات ،مثلاً تولیدات یك تك بار ریخته گری ،را كه دورادور آن قرار گرفته اند به طور همزمان رادیوگرافی كرد.
میراشدن تشعشعپرتوهای X و با اتمهای محیطی كه از آن می گذرند ، منجمله هوا ، برخورد كرده و تاحدی تضعیف می شوند. در حقیقت تفاوت همین میراشدن در محیطهای مختلف است كه رادیوگرافی را به عنوان یك روش بازرسی مورد توجه قرار داده است. (درجه آهنگ ) میراشدن تشعشع به عوامل مختلفی از قبیل چگالی و ساختار محیط و همچنین نوع ، شدت و انرژی فوتونهای پرتوها بستگی دارد.
شدت تشعشعی كه از یك محیط همگن می گذرد به طور نمایی نسبت به ضخامت محیط كاهش می یابد ،این وابستگی را می توان به صورت رابطه I=I0e-ut نوشت كه I شدت پرتوهای خارج شده از محیط ،0 I شدت پرتوها در هنگام ورود به محیط ،t ضخامت محیط و پارامتری است كه به ویژگیهای محیط بستگی داشته و به ضریب جذب خطی موسوم می باشد. اندازه در تمام شرایط ثابت نبوده و برحسب انرژی فوتونهای پرتو تغییر می كند. ضریب جذب مواد برخی اوقات برحسب ضریب جذب جرمی و به صورت بیان می گردد، كه چگالی ماده می باشد. همچنین می توان این ضریب را بر حسب سطح جذب كننده مؤثر در یك اتم تعریف كرد ،كه در اینحالت ضریب جذب اتمی یا مقطع جذب اتمی نامیده میشود. از تقسیم ضریب جذب خطی بر تعداد اتمهای موجود در واحد حجم حاصل می شود و معمولاً بر حسب بارن بیان می گردد ( یك بارن = 22-10 میلیمتر مربع است).
فوتونهای اشعه X یا به چند طریق می توانند با اتمهای یك محیط وارد كنش متقابل شوند. مهمترین این تأثیرات متقابل عبارتست از اثر فتوالكتریك ،پراكندگی ریلی ، پراكندگی كامپتون و تولید زوج در اثر فتوالكتریك فوتون در برخورد با اتم پیوند بین آن و یك الكترون مداری را می شكند؛ اگر انرژی فوتون بیشتر از استحكام پیوند باشد مازاد آن به صورت انرژی حركتی الكترون جذب خواهد شد. اثر یاد شده برای عناصر با عدد اتمی پایین و فوتونهای با انرژی در حد 100 كیلو الكترون ولت قابل صرفنظر می باشد ؛ ولی هنگامی كه برخورد بین عناصر سنگین تر و فوتونهای با انرژی تا 2 میلیون الكترون ولت صورت گیرد ،بخش اعظم جذب مربوط به اثر فتوالكتریك خواهد بود.
پراكندگی ریلی ، برخوردی ،برخوردی است كه تنها فوتون را از مسیر اولیه منحرف ساخته و با كاهش انرژی فوتون و صدور الكترون همراه نمی باشد. هر چه انرژی فوتونهای برخورد كننده بیشتر باشد، زاویه انحراف كوچكتر خواهد بود. در پراكندگی كامپتون فوتون تابنده بخشی از انرژی خود را صرف كندن یكی از الكترونهای اتم از مدارش كرده و خود آن نیز تحت یك زاویه انحراف (پخش ) و با انرژی كمتر (طول موج بیشتر ) نسبت به قبل از برخورد به راهش ادامه خواهد داد؛ طول موج ثانویه بزرگتر ممكن است در منطقه قابل رؤیت بیناب الكترومغناطیس قرار گیرد. بالاخره تولید زوج در حالی اتفاق می افتد كه انرژی فوتون های تابنده از یك میلیون الكترون ولت تجاوز نماید؛ در این فرآیند هرفوتون جذب شده دو فوتون با انرژی كمتر ایجاد می كند.
جذب كلی عبارتست از مجموع جذب ناشی از پخش (پراكندگی ) در اثر وقع چهارفرآیند بالا . در این پدیده ها هر فوتونی كه پراكنده شود ، ولو اینكه زاویه انحراف آن كوچك هم باشد ، به عنوان یك فوتون جذب شده به حساب آمده و از همین رو پخش مذكور به جذب پرتو باریك موسوم می باشد. در عمل و برای جذب پرتو پهن ،فوتونهایی كه در زاویه های كوچك منحرف می شوند حذف نشده بلكه معمولاً بر شدت پرتوهای مستهلك شونده می افزایند. به عبارت دیگر ،ضریب جذب پرتو پهن هر ماده كوچكتر از همین پارامتر برای جذب پرتو باریك می باشد.
در محاسبهنظری ضریب جذب فرض می شود كه پرتوها تك فام بوده و به بیان دیگر ،فوتونها دارای انرژی و بنابراین طول موج مساوی باشند. در حالیكه هر لامپ اشعه X عملاً بیناب پیوسته ای (گسترده ای ) تولید كرده و بنابراین ، ضریب جذب مؤثر مواد برحسب گستره انرژی فوتونهای موجود در پرتوهای تابنده اصلاح می گردد. در محاسبه زمان تابش دهی ،معمولاً از ضرایب جذب تجربی استفاده می شود.
با توجه به بحث بالا ، پرتوهای خارج شده از ماده مورد بازرسی شامل شعاعهای مستقیم ولی نسبتاً مستهلك شده و همچنین شعاعهای پراكنده شده می باشد. نسبت شدت تشعشع پراكنده شده به شدت پرتوهای مستقیم ، به ضریب پراكندگی موسوم است. شعاعهای منحرف شده در نمایان ساختن جزئیات نمونه مورد آزمایش سهمی نداشته و بر عكس ،از طریق كاهش كنتراست فیلم از كیفیت تصویر كاسته و مانع از ظاهر شدن جزئیات نمونه بر روی فیلم رادیوگرافی می شوند. ضریب پخش با افزایش ضخامت قطعه بیشتر شده ولی با ازدیاد ولتاژ لامپ اشعه X كاهش می یابد، زیرا میزان پخش فوتونهای پر انرژی متناظر با ولتاژ بالا از پخش فوتونهای كم انرژی كمتر می باشد.
ادامه خواندن مقاله راديوگرافي
نوشته مقاله راديوگرافي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
انقلاب اطلاعات و فناوری رایانهای و ارتباطات، جامعه جهانی را به واسطه توسعه پیشرفت در حوزه وسایل ارتباطی، در دو بُعد زمان و مكان متراكم كرده است. حاصل این توسعه و پیشرفت تشكیل دهكده جهانی است كه در آن، انسانها هرچند بسیار به هم نزدیك شده
و از ناامنی بیخبری رهایی یافتهاند، اما در مقابل به خاطر ظهور پدیده «جهانیشدن» به ویژه در حوزه فرهنگ، با ناامنی جهانی مواجهند. زیرا هویت فرهنگی و دینی جوامع از سوی تهاجم فرهنگی تهدید میشود.
كاستلز جهان آینده را صحنه كارزار دو قدرت معتبر یعنی جهانیشدن و هویت میداند. جهانی شدن ابعاد مختلفی دارد كه همه آنها در سایه فناوری اطلاعات به منصه ظهور رسیده است و آنچه در این مقاله موردنظر است بُعد ارتباطی، امكان و سهولت ارتباطات جهانی است. از این روی گرچه موضوع تحتعنوان «جهانیشدن» قرار میگیرد اما برای مشخص كردن بُعد موردنظر، عنوان «جامعه اطلاعاتی» را برگزیدیم
طبق تعریفِ «جهانی شدن از برخی جهات نوعی انقلاب ارتباطی است.» امروزه احساس زندگی در یك جهان تا حد زیادی نتیجه برد بینالمللی رسانههای ارتباطی است. برنامههای خبری تلویزیون، مجموعه گوناگونی از تصاویر بینالمللی ارائه میكنند و یك نظام جهانی اطلاعاتی به وجود آمده است. مفهوم محوری دیگری یعنی «دین» نیز در پارادایم جهانی شدن كمتر بهطور مستقل مورد بحث قرار گرفته است.
مباحث عمدتاً تحتعناوین «فرهنگ»، «هویت»، «سنت» و «ملیت» و نسبتشان با جهانی شدن مورد بحث است. البته میدانیم كه عملكرد «دین» در جامعه اطلاعاتی گرچه به لحاظ روشی مشكل است ولی دستیابی به ایده نظری متفكران در اینباره به دلیل اهمیت دین برای آنها آسان است. در این مقاله سعی میشود از خلال مباحث كلی مذكور، ایدههای مربوط به جایگاه دین به ویژه دین اسلام (در صورت امكان با قرائت شیعی) مورد كنكاش قرار گیرد
. «هر چند جهانی شدن در برخی از زمینههای زندگی روزمره بدیهی و آشكار به نظر میرسد، اما در همه حوزهها موضوعی كاملاً روشن و مشخص نیست. فرهنگ پدیدهای پیچیده و ابهامآمیز است و میتواند جلوههای بسیار متفاوتی به خود گیرد».
بههر حال، با همه پیچیدگیهای مفهوم دین (Riligon) و همچنین سكولارشدن (Secularization) و تعدد مفهومی آن از قبیل زوال دین، سازگاری دین با این جهان، جدایی دین از جامعه و اختصاص به قلمرو شخصی، جایگزینی صورتهای مذهبی به جای باورها، تقدسزدایی از جهان و در نهایت حركت از جامعه «مقدس» به «جامعه سكولار» این سؤال مطرح میشود
كه در جامعه كنونی دین چه جایگاهی دارد؟ آیا دین در جامعه اطلاعاتی تضعیف شده است؟ به عبارت دقیقتر آیا همبستگی مثبت میان اطلاعاتی شدن جامعه و سكولاریزاسیون وجود دارد؟ دین در آینده چه جایگاهی خواهد داشت؟ به صورت ویژه آیا با رشد ارتباطات با پدیده سكولاریزاسیون مواجه خواهیم شد؟ سكولاریزاسیون با كدامین معنی؟ * تحدید ابعاد موضوع كربی در تعیین پرسش از وضعیت آینده دین در جامعه اطلاعاتی، به دو بُعد آینده یعنی «بُعد توصیفی» (Descriptive) و «بُعد تجویزی»
(Prescriptive) اشاره میكند. بُعد توصیفی، واقعیت عینی مذهب را توصیف میكند در حالی كه بُعد تجویزی موقعیت مطلوب ترسیم مینماید و هر كدام از ابعاد به شیوه «امكانی» (Possible) و «احتمالی» (Probable) پاسخ داده میشود.
در شیوه امكان، صور متصور ترسیم میگردد، لیكن در شیوه احتمالی صور محتمل پیشبینی میشود در این مقاله هدف پیشبینی موقعیت احتمالی دین (به ویژه اسلام) همگام با رشد ارتباطات است. یكی از ابعاد مهمی كه باید بررسی شود این است كه به چه روشی میتوان موقعیت مذهب را پیشبینی كرد؟
دانشمندان از چه شیوههایی سود جستهاند؟ اصولاً آیا جامعه بشری اطلاعاتیتر میشود؟ یعنی آیا ارتباطات رشد فزاینده و یكنواختی دارد؟ چگونه میتوان این روند را سنجید؟ اكثر متفكران همچون استفانو پیس (Stefano Pace) فرایند رشد ارتباطات جهانی را به ویژه با توجه به پدیده اینترنت مفروض گرفته و درصدد بررسی جایگاه دین در آینده جامعه بشری هستند.
البته شتاب ارتباطات جهانی قابل درك بوده و نیاز به پژوهشهای تجربی ندارد. پس برای بررسی وضعیت دین در جامعه اطلاعاتی به ویژه پیشبینی چشمانداز آینده، دو پرسش باید بررسی شود: اول، ارتباطات جهانی به كجا ختم میشود؟ دوم، دین همگام با رشد ارتباطات چه وضعیتی، پیدا میكند؟ برای پاسخ به این پرسشها دو رویكرد نظری ترسیم میشود؛
رویكرد «درون دینی» و مطالعه متون مقدس Studing Sacred Text و رویكرد «برون دینی» و عملی كه خودش متضمن چندین روش است. این روشها همچون «فرافكنی روند» (Extraprojection) ، نگرش سنجی، تحلیل انعكاس دین در رسانهها و استدلال مفهومی ـ ذاتی به هنگام بررسی هر كدام از نظریهها توضیح داده خواهد شد. ابتدا رویكرد درون دینی معطوف به آینده، با توجه به متون شیعی مورد بررسی قرار میگیرد.
* رویكرد درون دینی در متون اسلامی، از یك جامعه جهانی خبر داده شده است كه در آن ارتباطات به اوج میرسد. شاید تصور چنین جامعهای كه در احادیث اسلامی به تصویر كشیده شد، چند دهه پیش خیالپردازانه بهنظر میرسید. اما امروزه با توجه به رشد تكنولوژی، تحقق عینی آن وعدهها، نویدبخش به نظر میرسد.
ابوربیع شامی میگوید: از امام صادق (ع) شنیدم كه فرمود، «زمانی كه قائم ما ظهور نماید، خداوند گوشها و چشمان شیعیان ما را به گونهای تقویت میكند كه میان آنان و قائم (ع) نیاز به پیك نیست، آن حضرت با آنان سخن میگوید و آنان سخن او را میشنوند، در حالی كه وی در جایگاه خویش قرار دارد او را میبینند». این حدیث «نظریه امتداد» مك لوهان را تداعی میكند كه رادیو را امتداد شنوایی انسان و هر یك از رسانهها را امتداد یكی از حواس انسان تلقی میكند در جامعه جهانی نوید داده شده از سوی متون دینی، شرق و غرب عالم به هم وصل میشود
. به تعبیر امام صادق (ع) «در زمان قائم (ع) مومن كه در شرق است برادر خود را كه در غرب وجود دارد خواهد دید، و نیز مومنی كه در مغرب است برادر خویش را در مشرق میبیند.». علم و فناوری در جامعه موعود به اوج شكوفایی میرسد. امام صادق (ع) در روایتی میفرمایند: «علم و دانش 27 بخش است، تا زمان ظهور دو بخش را مردم كشف میكنند، 25 بخش بقیه را قائم (عج) در میان مردم منتشر میسازد
. و علم و دانش به كمال خود میرسد، . همزمان با رشد و فناوری و دانش، دین نیز به كمال خود میرسد، دین حقیقی كه حتی ائمه هدی (ع) نیز موفق به تحقق كامل آن نشدند به منصه ظهور میرسد. امام حسین (ع) تشكیل دولت كریمه و كمال آن را به زمان ظهور موكول نموده و میفرمایند: «برای هر مردمی دولتی است كه به انتظارش مینشیند و دولت ما در آخرالزمان ظهور پیدا میكند».
با مطالعه متون دینی درباره جامعه موعود جهانی در مكتب تشیع این نتیجه حاصل میشود كه از نگاه درون دینی، رشد ارتباطات و فناوری نه تنها با دین تعارض ندارد بلكه كاملاً همبستهاند و هر دو از شاخصهای عمده دولت كریمهاند. * رویكرد برون دینی از نگاه برون دینی و جامعهشناختی، برای كشف رابطه جامعه اطلاعاتی و دین رهیافتهای مختلفی اتخاذ شده است كه در این بخش مورد مطالعه قرار میگیرد. گونهبندی نظریهها در این مقاله برحسب روش مورد استفاده است
. البته سعی بر این است به جای نگاه به گذشته، چشمانداز آینده مورد توجه قرار گیرد. برای هر انسان موفقی به ویژه برای كسانی كه تعلق دینی دارند، این دغدغه وجود دارد كه به هر حال آینده دین (= اسلام) چه سرنوشتی خواهد داشت. به لحاظ اهمیت روش، علیرغم فقدان جامعیت و طرد متقابل كه هر دو از ویژگیهای گونهشناسی هستند،
در این مقاله مطالب براساس روش گونهبندی شده است. الف. روش فرافكنی روند یكی از روشهای اساسی برای درك گذشته و پیشبینی آینده «فرافكنی روند» (Exteraprojection) است كه كربی نیز در مقاله «آینده مذهب» بهطور خاص تحتعنوان «برونفكنی روندها» (Extrapolating Trends) به این روش اشاره میكند. در این روش با مطالعه فرایند تغییرات یا ثبات یك پدیده در گذشته جهت حركت و مسیر آینده را پیشبینی میكنند
. البته پیشبینی در این روش احتمالی است، ماسیمو انترورین مدیر مركز مطالعات مذاهب جدید در تورین ایتالیا (Center For Studies On new Religions=CESNUR) در مقالهای تحتعنوان «آینده مذهب و آینده مذاهب جدید» به پیشبینی مذهب در جامعه رسانهای میپردازد. این مقاله از دو جنبه اهمیت دارد. اولاً تحلیلهای او پیرامون سمینار سالیانه «بنیاد جانسون» در اوستا/ انگلیس است كه عده زیادی از محققان مذهبی، دیپلماتها، دستاندركاران امور بینالملل و روزنامهنگاران در آن سمینار حضور داشتند.
دوم اینكه او با برش دادن سه مقطع زمانی یعنی قرن نوزدهم (دوره بدبینی به مذهب) دهه 1970 و سال 2001 به بررسی فرایند مذهب پرداخته، و آینده را پیشبینی میكند. البته وی نیز همانند سایر اندیشمندان، رشد فزاینده ارتباطات را بهطور تلویحی مفروض میگیرد. ماسیمور میگوید: «من (فكر میكنم بیشتر همكاران من در مطالعات مذهبی) آینده مذهب به ویژه مذهب جدید را در 20سال آینده چه به صورت سازمان یافته و چه به صورت غیرسازمان یافته پیشرونده میبینم. مذهب در رسانهها قویتر از آنچه اكنون هست حضور خواهد یافت. دستگاه رسانه ممكن است رشد ثابت را پرتوافكنی كند
و در مذاهب بنیادگرا و محافظهكار با توجه به تنوع آنها، برخی در مذاهب جدید یا كهنسال مثل مورمونها یا گواهان یهودی، احتمالاً چنان رشد پیدا كنند كه جزو جریان اصلی قرار بگیرند.» گرچه ممكن است برخی از مذاهب پیروان خود را از دست بدهند اما این عده درصد كوچكی از كل جمعیت خواهد بود و مذاهب دیگری ظاهر خواهد شد. پنتی كاستالیزم، (Pentecostalism) اصول مذهب كاتولیك و اسلام جهانی شده ممكن است فاتح نهایی (Ultimate Wimners) باشند.
انترودین میگوید در دهه 1970 محققان سه پیشبینی انجام دادند كه هیچكدام كاملاً اشتباه نبود. 1 (Secularization) جامعهشناسان (عمدتاً در اروپا نه در آمریكاشمالی) سكولاریزم را سناریوی مذهبی مناسب برای پایان قرن تعبیر میكردند. آنها میگفتند فرایندی كه در عصر روشناندیشی شروع شده تداوم خواهد داشت. عدهای با جرأت (همانند متفكران قرن19) افول سرنوشت تكاملی مذهب را پیشبینی میكردند. در دهه 1990 توافق جامعهشناسی بر این قرار گرفت كه تئوری سكولاریزم اشتباه بوده است.
جامعهشناسان آمریكایی، به ویژه طرفداران تئوری «انتخاب عقلانی» نتیجه گرفتند كه سكولاریزاسیون صرفاً یك اشتباه اروپایی بوده و تعمیم ناروای وضعیت بخشی از اروپا (به ویژه فرانسه و آلمان) به كل جوامع است. آزمونهای آماری نشان داد با وجود رشد ارتباطات در سال 2000، تعداد كسانی كه خودشان را «مذهبی» میدانستند نسبت به دهه 70 افزایش یافته است. پوشش رسانهای پدیدههای مذهبی از پاپ گرفته تا بنیادگرایی اسلامی افزایش یافته بود. 2 پیشبینی دوم در دهه 1970 این بود كه مذهب سازمان یافته كاهش پیدا میكند
. این پیشبینی نسبت به اولی به ویژه در اروپا از اشتباه كمتری برخوردار بود. زیرا گرچه منتقدانِ مذهب زیاد شده بود اما تعداد كسانی كه مذهب در تصمیمگیریهای هفتگی آنها تأثیر داشت كاهش نشان میداد. 3 سومین پیشبینی در دهه 70 كه در دهه 80 با جسارت بیشتری مورد تأكید قرار گرفت این بود كه كلیسای (Cults) اصلی با كاهش روبهرو خواهد شد اما اغلب كشورها با انفجار كیشها و یا فرقه (Sects) مواجه خواهند شد. این پیشبینی از یك سو درست بود، زیرا بیش از هزار جنبش مذهبی در آمریكای شمالی، اروپا و آسیا شكل گرفت. از سوی دیگر غلط بود، زیرا اگر چه جنبشها زیاد میشد
اما فزونی جنبشها دلیل افزایش پیروان نبود. از سوی دیگر جنبشهای جدید كمتر از 2درصد جمعیت كشورهای جهان را در بر میگرفت. ماسیمو با عطف توجه به گذشته با اذعان به اینكه اثبات این مطالب با دادههای آماری مشكل است، معتقد است، مذهب ممكن است در دهه 2010 در جامعه و رسانه مهم باقی بماند، اما تصمیمات اساسی سیاسی ـ فرهنگی به وسیله آن تعیین نمیشود
. او در مورد جوامع اسلامی استثنا قائل است و میگوید: «در كشورهای اسلامی سكولاریزم كیفی [ البته كیفی نیز ] وجود ندارد، بنیادگرایی پدیده پیچیدهای است. موضوعات سیاسی و مذهبی را تركیب میكند و ممكن است فینفسه به پارسایی فزاینده منجر نشود.» (همان). ب. نگرش سنجی در این روش، از مردم یا صاحبنظران پرسیده میشود در جامعه اطلاعاتی دین چه وضعیتی پیدا خواهد كرد. در این روش فرض بر این است كه ایستارهای ذهنی افراد تحقق پیدا خواهد كرد. بهنظر میرسد این روش از تأیید دینی نیز برخوردار است.
به تعبیر قرآن كریم «اناللّه لا یُغّیر ما بقوم حتی یُغیّر و ما بانفسهم» (رعد6 آیه 11) طبق این آیه تغییر نگرش مردم مقدمه تغییر وضعیت است. علی (ع) میفرماید: «ادجاف العامه بالشی دلیل علی مقدمات كوفه» یعنی جنبش و آمادگی مردم نسبت به چیزی، پیش در آمد به وجود آمدن آن چیز است.
در اواخر قرن در آمریكای شمالی و حتی اروپا تعداد كسانی كه خودشان را مذهبی میدانستند، رو به فزونی گذاشت. براساس این روش همین ارزیابی، نشانه رشد و تداوم مذهب است. نگارنده در سال 83 دیدگاه تعدادی از جامعهشناسان دین را در جامعه اطلاعاتی جویا شد. چكیده پاسخ اندیشمندان ایرانی این بود كه دین ممكن است غیرسیاسی بشود،
ادامه خواندن مقاله جامعه اطلاعاتي ودين( با تاکيد برجهان اسلام)
نوشته مقاله جامعه اطلاعاتي ودين( با تاکيد برجهان اسلام) اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 1:37 am
nx دارای 41 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
تاریخچه جامعه شناسی وعلم سیاست درایران
مطالعه جامعه شناسی سیاسی ایران به لحاظ ماخذ شناسی، از سه نوع منبع استفاده می-کند؛ اولین نوع این منابع مآخذ سنتی، شامل کتیبه¬ها، زمین شناسی¬ها، باستان شناسی¬ها می¬باشد. شریعت نامه¬ها( که به بررسی خلقیات و هویت ایرانیان می¬پردازند) و سیاست نامه¬ها( شامل تذکره نامه¬ها و پندنانه¬ها) ، نوع دوم منابع مطالعه جامعه شناسی هستند. نوع سوم منابع مطالعه جامعه شناسی سیاسی ایران،
خود به دو کونه فرعی تقسیم می-شوند: الف) منابع اولیه و ب) منابع ثانویه. منابع اولیه خود به دو دسته منابع سنتی ( پروتکل¬های دولتی، مصوبات مجلس، قراردادهاو;) و منابع جدید ( میدانی، مصاحبه، سفرنامه، خاطرات و;) تقسیم می¬گردد. منابع ثانویه از لحاظی به منابع ثانوی سنتی( پروتکل¬ها) و منابع ثانوی جدید( رساله¬های دکترا) ؛ و از لحاظ دیگر به منابع ثانویه¬ای که به منابع اولیه استناد کند( مانند کتاب علی اصغر شمیم) و رساله¬های دکترا تقسیم می¬گردد.
مطالعه جامعه شناسی سیاسی ایران به لحاظ قالب¬های نظری به نگرش¬های : تاریخی، اثبات گرایانه، فرهنگی، گفتمانی، وتاویلی قابل تقسیم است. این موضوع به لحاظ مقاطع تاریخی مورد مطالعه به ملاک¬های مختلفی دوره بندی می-شود: براساس یک دوره بندی ، جامعه شناسی سیاسی ایران را می¬توان به سه دوره: قرون میانه، عصر علم ، و عصر تضاد و اضطراب تقسیم کرد( این دوره بندی معادل تقسیم بندی جامعه شناسی است)
. بشیریه در تقسیم بندی دیگری به لحاظ گفتمانی، مقاطع مطالعاتی را چهار دوره تقسیم می¬کند: قرن هفده و هجده؛ جنگ اول جهانی؛ سال¬های مابین جنگ جهانی دوم تا 1980؛ و از 1980به بعد. در دوره بندی دیگری، مطالعات جامعه شناسی سیاسی و جامعه شناسی سیاسی ایران به لحاظ اندیشگی، به چهار دوره: لیبرالیسم/ مارکسیستی؛ مردم سالاری/ رفاهی؛ فاشیسم؛ نئولیبرالی/ جهانی شدن تقسیم می¬گردد.
منظور از جامعه شناسی سیاسی در درک کلاسیک که ریشه درفلسفه قدیم داشت ، تلاشی فکری بود تا پدیده¬ها و کنش¬های ساختارهای سیاسی را تبیین کند. ریشه این نوع جامعه شناسی به یونان باستان برمی¬گردد که در آن فیلسوفان درپی تحقق جامعه آرمانی بودند؛ اما دردرک جدید، ریشه جامعه شناسی به تحولات عصر جدید قرون هجده تا بیست مربوط می¬شود که درقالب اثبات گرایی بیان شد.
جامعه شناسی سیاسی درایرانجامعه شناسی سیاسی ایران به دو دوره جامعه شناسی سیاسی سنتی/ غیر دانشگاهی؛ و جامعه شناسی سیاسی دانشگاهی تقسیم می¬گردد. جامعه شناسی سیاسی دانشگاهی ایران، خود دارای رویکردهای توصیفی و نظری است ( که رویکرد نظری خود به رویکرد نظری اثبات گرایی و رویکرد نظری مارکسیسنی تقسیم میشود).
مرحله اول جامعه شناسی ایران( جامعه شناسی سنتی)شکوفایی تحقیقات اجتماعی غیر حکومتی/ غیر رسمی، به سالهای پیش ازشکل گیری مشروطه بازمی¬گردد و مقارن دوران پیدایش اندیشه آزادی خواهی و مشروطه طلبی است¬. این دوره از نظر نگارش، کوشش و کار فلسفه سیاسی و حکومت پربار است. به خلاف این که فلسفه و کار درجهت جامعه شناسی در معنی امروزی آن نیست؛
اما توفیق کوشش-های متفکران اجتماعی در تسهیل مطالعات اجتماعی بعدی و توسعه دانش و بینش اجتماعی مردم و تاثیر دگرگون ساز این کوشش¬ها در جریانات اجتماعی ( به خصوص نهضت تنباکو و مشروطه ) بدیهی است. در مطالعه افکار نمایندگان برجسته اجتماعی و سیاسی این دوره ابتدا باید از ساختار طبقاتی، شیوه و ابزار تولید، روابط طبقاتی، و ساختار طبقاتی آن¬ها سخن گفت.
همچنین دراین زمینه علاوه بر عوامل داخلی ، به تاثیرات تحولات ( اجتماعی و دگرگونی سیاسی ) بین المللی اواخر قرن نوزده توجه داشت. به عقیده برخی، بیان مفاهیم و اندیشه¬های آزادی خواهی جدید ایران متاثر از جریانات قرن قبل فرانسه است که زمینه ساز انقلاب 1879 فرانسه شد.
سالهای اواخر قرن نوزده( بیست سال آخر سلطنت ناصرالدین شاه و ده سال سلطنت مظفرالدین شاه)، سالهای مبارزه روشنفکران آزادی خواه، با الهام از آرای متفکران آزادی خواه است. روشنفکرانی مانند زین الدین مراغه¬ای ، آقا خان کرمانی ، طالب اف، آخوندزاده و; چه از طریق رمان، نوشته¬های علمی، انتشار ادبیات سیاسی زیرزمینی، و مشارکت مستقیم ؛ و چه با حضور علنی د رصحنه، نشانه بینش اجتماعی و نظرات نسلی از متفکران اجتماعی شدند
که از آثار و افکار مادی و معنوی شان ، زندگی مردم را تفسیر می¬کرده و راه مشروطیت و برپایی قانون را هموار کردند. از این روست که فرمان¬های اول تا سوم مشروطه، قانون اساسی و متمم آن ، ونظام نامه صنفی دوره مشروطیت تجلی و نمود افکار ناظم الاسلام کرمانی و قزوینی است تا تلاش¬های علما ( در این زمینه تنها ماده دوم متمم قانون اساسی حاصل تلاش شیخ فضل الله نوری است).
از لحاظ تاثیر گذاری بر افکار اجتماعی ایران ، باید نقش کسانی که به فرانسه رفته و با انقلاب مشروطه فرانسه از نزدیک آشنا شده بودند مانند آقا خان کرمانی ، آخوند زاده و طالب اف ، از یاد نبرد. اما در این میان دو نفر بسیار تاثیر گذار هستند: آقاخان کرمانی که درتاریخ نگاری اجتماعی ایران انقلابی به راه انداخت و تاریخ نگاری رسمی درباری را به تاریخ نگاری اجتماعی مردمی تبدیل کرد. ناظم الاسلام کرمانی نیز، با نگارش کتاب
” تاریخ بیداری ایرانیان”، سهم بزرگی درتغییر نگرش جامعه شناسی توصیفی به جامعه شناسی نظری در ایران دارد. مطالعات و کوشش¬های این افراد و دیگران در امور سیاسی پیش ا زمشروطه، عمدتا به اعتبار افکاراجتماعی و سیاسی و بیشتر به مقتضای ترقی خواهی و مبتنی بر فلسفه سیاست و حکومت است.
در تحلیل نهایی می¬توان گفت این گونه علم الاجتماع به فلسفه سیاسی نزدیکتر است تا به جامعه شناسی در مفهوم خاص آن. تمامی این شخصیت¬ها از مهمترین روشنفکرانی هستند که با آثار انتقادی خود در دوران سلطنت ناصرالدین شاه ( با هر انگیزه ) می¬خواستند یک مبارزه فکری را ازدرون و بیرون آغاز کنند تا که ایرانیان هموطن خود را که از بی¬ثباتی سیاسی و عقب ماندگی اقتصادی خسته و ناخشنود بودندرهایی بخشند.
مرحله دوم جامعه شناسی ایران ( جامعه شناسی رسمی) این مرحله با تاسیس دانشگاه تهران آغاز می¬شود. دانشگاه تهران با شش دانشکده به وجود آمد که حاصل ادغام موسسات پیشین است. دانشکده حقوق وعلوم سیاسی با ادغام مدرسه علوم سیاسی، مدرسه حقوق و مدرسه اقتصاد ایجاد شد. دانشکده علوم تربیتی و دانشکده کشاورزی باتاسیس دانشگاه تاسیس شدند.
رشته جامعه شناسی در سال 1325در دوره پهلوی دوم ایجاد شد. دراین زمان، با گسترش رشته¬ها ، شاهد افزایش دانشجویان د رکل علوم اجتماعی هستیم. جامعه شناسی در میان علوم اجتماعی گسترش یابنده متولد شد. در دیگر دانشگاه¬ها به اقتضای تاسیس دپارتمان ادبیات و علوم انسانی، جامعه شناسی به وجود آمد و شعبه¬های داخلی دیگر یافت که مصادف با تغییر نظام آموزشی فرانسه به امریکایی از اواسط دهه 1940 بود. از اوایل دهه 1340با رونق کمی و کیفی علوم انسانی مواجه هستیم
. در سال 1351 علوم اجتماعی گسترش بیشتری می¬یابد و گروه علوم اجتماعی دانشگاه تهران به دانشکده علوم اجتماعی و تعاون تبدیل می¬شود. گروه¬های این دانشکده عبارت بودند از: جامعه شناسی، انسان شناسی، جمعیت شناسی و تعاون. در این زمان موسسه علوم وتحقیقات اجتماعی نیز بوجودآمد و جامعه شناسی عمومی در ایران شکل دانشگاهی به خود گرفت و دردیگر دانشگاه¬ها ی کشور رواج یافت. اما به موازات جامعه شناسی رسمی، تحلیل مسایل سیاسی به صورت غیر رسمی ادامه یافت . براساس تحقیقات انجام شده پیش از انقلاب بررسی ابعاد اجتماعی مختلف در بیرون دانشگاه بیشتر از داخل آن بود . دلایل اکراه استادان دانشگاه به مسایلی مانند: رسمی بودن تحصیلات درایران و نه خصوصی بودن آنغیر سیاسی بودن استادانمشکلات مالی آن¬ها مربوط است. تنها مورد بر اساس حجم و اطلاعات زیاد معطوف به جامعه شناسی روستایی ، یا تکیه برمنابع خارجی د رجامعه شناسی سیاسی است. علاقه به جامعه شناسی سیاسی تحت تاثیر خارج رفتگان و تجددگرایی به عنوان یک روش زندگی است. نسل بعد به مسایل ایلاتی علاقه مند شدند( مهدی امانی و نادر افشار) ، احمد اشرف و محمود معتمدی نیز به مسایل فرهنگی علاقه یافتند
. مهم ترین جامعه شناسان داخل دانشگاه در پیش از انقلاب عنایت، بزرگمهر، زریاب خویی، احسان نراقی، شاپور راسخ، احمد اشرف، و در خارج از دانشگاه صادق هدایت، جلال آل احمد، صادق چوبک، علی شریعتی، حسین آریان پور، علی محمد کاردان بودند. درجمع بندی باید گفت مطلوبیت جامعه شناسی از زمان مشروطه تا انقلاب اسلامی به دلیل تنوع آن است. در میان گرایشات جامعه شناسی ، در ایران پیش از انقلاب ( 72سال مشروطه) مظلومترین گرایش جامعه شتاسی ، جامعه شناسی سیاسی است .
اگر از کتاب نخبگان سیاسی ایران زهرا شجیعی و چند کتاب ترجمه دیگر صرفه نظر کنیم این گرایش در بدترین شرایط قرار داشت. در پیش از انقلاب علاوه بر جامعه شناسی مارکسیستی ما شاهد گسترش و رواج جامعه شناسی اثباتی، وجامعه شناسی تلفیقی هستیم. آن چه که مطالعات جامعه شناسی را اثباتی کرد عواملی ازقبیل موارد ذیل ¬–ند : ورود جامعه ایران به دوره زمانی با شیوه تولید جدید( پیدایی بورژوازی ایرانی / کمپرادور) در این زمان سرمایه از زمین و آب به نفت تبدیل شد( هر چند از لحاظ انباشت سرمایه تحولی ایجاد نشد) و موجب پیدایش قانون و دانشگاه گردید
از جنگ جهانی اول نفوذ کمونیسم روسی د رجامعه روشنفکری بالا گرفت و در جنگ جهانی دوم حزب توده آنها را جذب کرد . به این ترتیب دو موج نوگرایی غربی و مارکسیستی را در جامعه روشنفکری شاهد هستیم.ایجاد موسسات تمدنی در ایران موجب گسترش مراکز علمی شدحضور نیروهای تحصیل کرده د ردیوانسالاری و برنامه ریزی آنهاحمایت سیاسی- اقتصادی دولت اما پرسش مهم این است که تحول و پویایی نظری بالا متکی به چیست؟ و در چه بخشهایی از جامعه شناسی می¬باشد؟
باانقلاب اسلامی همه سبک¬های بالا فرو پاشید. با انقلاب فرهنگی ، جامعه دانشگاهی وفرهنگی وارد مرحله جدیدی شد که پیش از این نبود. ماهیت انقلاب ( اسلامی و فرهنگی) و انقلاب فرهنگی با سه سال تعطیلی دانشگاه ، سرآغاز جدیدی از مطالعه فرهنگ ایران است ( از جمله جامعه شناسی و علوم انسانی ، به ویژه قدرت روحانیون در بازنگری دروس علوم انسانی که بسیار مهم است)
. آیه الله مصباح درآن زمان هدف اصلی انقلاب فرهنگی را بیش از هر چیز ، تحول عمیق در علوم انسانی دانست و ازوابسته ترین علوم انسانی به غرب را جامعه شناسی و علم سیاست اعلام کرد. از این رو بر تغییر محتوایی این دو دانش تاکید بیشتری شد واز این رو تا اواخر سال 1361 که تمام رشته¬ها بازگشایی شد، ستاد انقلاب فرهنگی از بازگشایی دوباره رشته¬های علوم انسانی و جامعه شناسی و سیاست تعلل کرد.
در جامعه شناسی کل سازمان این رشته تغییر یافت و علوم اجتماعی با شش گرایش ایجاد شد: ارتباطات اجتماعی، خدمات اجتماعی، دبیری علوم اجتماعی، تعاون و رفاه اجتماعی، پژوهش گری اجتماعی. این گرایش¬ها به منظور تربیت کادرهای فنی و تخصصی ادارات دولتی بوجود آمد. از سوی دیگر نظریات هم تغییر کرد و گرایشات مارکسیستی و اثباتی به تعارض تفکرات اسلامی با تفکرات مارکسیستی –اثباتی روی آورد. در این راستا کرسی های استادی هیات علمی آمریکایی و فرانسوی جای خو درا به استادان ایرانی داد. به این ترتیب جامعه شناسی استقلال خود را ازدست داد . دلایل این امر عبارتنداز: دولت بسیار قدرتمند که استقلال علم را کاهش دادرانت خواری دولتی که باعث کاهش استقلال علم شدنبود اجماع فکری و سیاسی و تداوم وارداتی بودن جامعه شناسی و عدم توان دانشمندان ایرانی برای هماهنگ کردن قواعد عام جامعه شناسی با شرایط ایران
ارتباط دین و سیاست ونقشی که در چند هویتی کردن ایران بازی می¬کندفرهنگ ایرانی غیر مستقیم که فاقد استقلال لازم بوده که تداوم شرایط پیش از انقلاب را تداعی می¬کند.پس از جنگ ، اساتید علوم اجتماعی دانشگاهی و بیرون آن عمدتا تحقیقات معطوف به حفظ امنیت داخلی و دستاوردهای انقلاب را انجام دادند. د رهشت سال جنگ تحقیقات تحت الشعاع مسایل نظامی بود اما پس از آن با انتشار مقالات علمی دانشگاهی و غیر دانشگاهی شاهد موضوعات اجتماعی هستیم
. دستگاه حکومتی به صورت فعال و متنوع بیش ا زفعالیت همکاران دانشگاهی د رمسایل آسیب شناسی اجتماعی سرمایه گذاری و تحقیق می¬کند. در سالهای اخیر افراد زیادی با تحصیلات دانشگاهی یا غیر آن بیرون از دانشگاه به بررسی مسایل جمعیتی ، تحرک اجتماعی، نخبگان، اخلاق و فرهنگ پرداخته¬اند که برای نسل¬های آتی این رشته بسیار آموزنده خواهد بود.
دولت در ایرانبررسی مسایل ایران در سه مکتب انجام می¬شود: مکتب تحصلی مکتب مارکسیستیمکتب گفنمانی
درباره توجیه وجودی ، چگونگی و تاریخ دولت درایران دیدگاه¬های مختلفی وجود دارد : دیدگاه استبداد شرقی دیدگاه سلطانیسم دیدگاه دولت مطلقهدیدگاه پاتریمونیال دیدگاه دولت تحصیل دار دیدگاه دولت دست نشانده
از دو قرن اخیر تا کنون چهار الگوی دیدگاه¬های دولت عبارتند از: الگوی دولت پاتریمونیال الگوی دولت تحصیل دارالگوی دولت مطلقه الگوی دولت استبداد شرقی
از میان این الگوها، الگوی دولت مطلقه از همه کم اهمیت تراست . از سوی دیگر الگوی دولت استبداد شرقی و دولت تحصیل دار، الگوهای ویژه دولت های خاص هستند و دو الگوی دیگر الگوهای عمومی دولت می¬باشند.
الف) الگوی دولت در شیوه تولید آسیایی و استبداد شرقی : براساس این الگو، ساختار اجتماعی، ابزار تولید و روابط اجتماعی شکل انعکاس یافته استبداد شرقی است. ریشه این نگرش به نظریه پرردازانی برمی¬گردد که به بررسی عوامل موثر بر شکل گیری دولت پرداخته¬اند. ارسطو و ماکیاول ضمن توجه به شرایط جغرافیایی ، با کمبودهایی مواجه شده و اثرات آن را بر نظام اجتماعی و سیاسی جسته¬اند. از این رو مناسبات دیگر جوامع را ملاحظه کردند. آن¬ها با توجه به گوناگونی شرایط جغرافیایی به تنوع عوامل سیاسی پی بردند.
ارسطو در کتاب هفتم “سیاست” به رایطه سیاست و آزادی با اوضاع اجتماعی و اقلیمی پی می برد و می¬گوید مردم سرزمین¬های سرد سیر در اروپا دلیر هستند اما هوش و هنر کمی دارند اما از آزادی برخوردارند و از آن دفاع می¬کنند. آسیایی ها هوشمند و هنرمند هستند اما از دلیری بی بهره اند ازاین رو به حال بندگی بسر می¬برند. یونانیان که میان این دو هستند ویژگی¬های هر دو دسته را دارند: دلیر و هوشمند، آزاد وخردمند.
ماکیاول در کتاب “شهریار” نیز همین دیدگاه را دارد. او در بررسی شرایط محیطی ایتالیا به اختلاف جوامع شرقی و غربی پی می¬برد و به دنبال آن توصیه¬هایی به شهریار می¬کند که در رابطه با نوع حکومت¬ها و چگونگی اعمال قدرت شاه عثمانی و شاه فرانسه است. در نوشته¬های هیوم و مونتسکیو ( کتاب هفتم روح القوانین) بر تاثیر شرایط اقلیمی بر نظام¬های اجتماعی و سیاسی اشاره می¬کند و می¬گوید آب وهوای گرم، موجب سستی و کرختی، و آب و هوای سرد اسکاندیناوی ساکنان آن جا را نیرومند کرده است .
شیوه تولید آسیایی و استبداد شرقی :مارکس در قرن نوزدهم میان خودکامگی حاکم، گستردگی حوزه قدرت سیاسی و ضعف افراد و اجتماعات رابطه ای برقرار می¬کند. او بر اساس سه فاکتور اخیر، از دو شیوه تولید و ساختار طبقاتی سخن به میان می¬آورد: شیوه تولید فئودالی/ آبی/ اروپایی ، و شیوه تولید آسیایی/ خاکی/ شرقی . براساس دیدگاه اخیر، ساختار اقتصادی جوامع شرقی کشاورزی است و مالکیت ارضی و حاکمیت سیاسی در دست دولت متمرکز است.
این جوامع از سویی با عدم استقلال طبقاتی مواجه هستند و از سوی دیگر باحاکمیت متمرکز. به این ترتیب او دولت نظام سرمایه داری را که برخاسته از فئودالیته است را از دولت استبدادی شرقی که وابسته به شیوه تولید آسیایی است جدا می¬کند. دولت سرمایه داری برخاک تاکید می¬کند و انباشت سرمایه در آن بر اساس زمین است که اساس منبع سرمایه را تشکیل می¬دهد. اما در شرق انباشت سرمایه بوسیله آب است و آب اساس منبع سرمایه است.
در دهه 1920 بعد از قدرت یابی استالین، او اقتصاد، سیاست و تاریخ نگاری را متمرکز کرد و به دست خود گرفت . استالین از مورخان خواست که نظریه او را در باب روند تاریخ توجیه کنند. ازاین رو در فوریه 1931در شهر لنینگراد کنفرانسی تشکیل شد تا نظریه مارکس را درباره مراحل تاریخی مشخص کنند و دیدگاه او را با دیدگاه استالین هماهنگ گردانند
. بر اساس تصمیم کنفرانس، خط سیر تاریخ تمامی جوامع بشری بدون استثنا شامل پنج مرحله می¬شد در حالی که بر اساس نظر مارکس مرحله بندی جوامع شرقی و غربی با هم تقاوت داشت. مراحل عمومی تاریخ بشری بر اساس تصمیم کنفرانس مزبور عبارت است از: کمون اولیهمرحله برده داریمرحله فئودالی مرحله سرمایه داریو مرحله سوسیالیسم
به این ترتیب بررسی جوامع آسیایی و افریقایی با الگوی تک ساحتی کنفرانس لنینگراد انجام می¬شد و نه الگوی دولت آسیایی مارکس.
به این ترتیب شاهد پیدایش دو دسته مارکسیست از این تاریخ به بعد هستیم : مارکسیست-های ناب که بر شیوه تولید آسیایی به مثابه یک واقعیت تاریخی اذعان دارند و معتقد هستند که جوامع آسیایی دارای شیوه تولید فئودالی نیستند
( این دسته از مارکسیست¬ها به کنفرانس لنینگراد دعوت نشدند ). ویتفوگه از مارکسیست¬های این دسته، در کتاب” استبداد شرقی” می¬گوید در شرق مساله کمبود آب و چگونگی توزیع آن عامل اصلی تعیین کننده زندگی است نه زمین. این تفاوت جوامع شرقی با غربی موجب شکل گیری دو صورتبندی جوامع شرقی و غربی می¬گردد. در جوامع شرقی جوهرمشترک ازهمه جا آشکارتر در قدرت استبدادی مرجع سیاسی است
و با توجه به این که شاه بر آب و تقسیم آن نظارت دارد رهایی از استبداد امری محال است. در چنین جامعه¬ای که طبقه مسلط مالکیت وسایل تولید را ندارد بلکه طبقه دیوانسالار، دستگاه دولتی و اقتصاد را در اختیار دارد، مردم سالاری ایجاد نمی¬شود. شیوه تولید آسیایی به دلیل نظرات تک خطی که در پی گسترش شیوه¬های غربی تفکر و زندگی به تمامی جهان است اثرات سودمندی می¬تواند
در توضیح و تبیین اوضاع و شرایط اجتماعی و اقتصادی جوامع شرق داشته باشد. گذشته از این شیوه تولید آسیایی به عنوان بدیل فئودالیسم و برده داری تاییدی بر ویژگی خاص جوامع شرقی است. ابهام در شیوه تولید آسیایی و عام بودن بیش از اندازه آن تنوع و خاص بودن جوامع آسیایی را نشان نمی¬دهد. تنوع درابزار تولید
در جوامع آسیایی وافریقایی ویژگی آن جوامع است ، روابط تولید نیز برگرفته ازهمان جوامع می¬باشد که تفاوت¬هایی با دیگر جوامع دارد. این تفاوت¬ها تاثیر بر چگونگی تعامل نظامهای سیاسی خواهد داشت و سنخ های متفاوت از دولت وجامعه را ایجاد می¬کند. از سوی دیگر، استبداد شرقی بیانگر فرایند شکل گیری استبداد شرقی و دولت ماقبل سرمایه¬داری است و طرح مناسبی برای بررسی جوامع پیچیده امروزین نیست.
تحلیل سرشت دولت در ایران براساس دیدگاه شیوه تولید آسیاییدر مورد تطبیق این دیدگاه با ایران، سه سوال عمده مطرح می¬شود: – آیا دیدگاه استبداد شرقی در مورد ایران قابل اجرا می¬باشد؟ – در صورت مثبت بودن پرسش قبل، برای کدام مقطع از تاریخ ایران قابل اجرا است؟ – ویژگی مشترک آن با دیدگاه دولت تحصیل دار چیست؟
درمورد پرسش نخست باید گفت که دیدگاه استبداد شرقی دیدگاه پررونقی است و در صاحب نظران در درون و بیرون ایران به ویژه در مقطع پانزده سال آخر سلطنت محمد رضای پهلوی ، نظریه اصلی تاریخ نگاری ایران به شمار می¬رود. در یک دید کلی مجموعه دیدگاه¬ها درباره سئوال اول را می¬توان در دو نظریه خلاصه کرد: 1 دیدگاه مارکسیست¬های ناب که معتقد به دیدگاهی تک خطی است
2 دیدگاه راست که دیدگاه تک خطی مارکس را نقد می¬کند. این دیدگاه الگوی استبداد شرقی را برای دوره پهلوی از جنبه¬های مختاف ادامه دولت¬های پیش از مشروطه می¬داند. درمورد سئوال دوم دو دسته نظر وجود دارد: – گروهی با تاثیر از مارکسیست¬های روسی مانند پلخانف، پتروفسکی و دیاگانف، وبا توجه به شرایط ماقبل سرمایه داری ایران و شباهت¬های تاریخ ایران با اروپا ، الگوی فئودالی را برای ایران ماقبل سرمایه داری به کار می¬برند. محمد رضا فشاهی و فرهاد نعمانی از این دسته اند و نظام ماقبل سرمایه داری ایران را فئودالی می¬دانند.
– گروهی دیگر مانند کاتوزیان، خنجی، اشرف، جان فوران با تاکید برتفاوت¬های تاریخ ایران و اروپا¬، الگوی شیوه تولید آسیایی را به کار می¬برند. نظریات دسته اخیر از سه مفهوم بهره می¬گیرد: شیوه تولید آسیایی کارل مارکس ، سلطه پدرسالارانه ماکس وبر، و استبداد آسیایی کارل ویت فوگه. این دیدگاه د رنقد دیدگاه¬های جزم گرایانه مارکسیستی روسی بر وجوه افتراق جوامع شرق وغرب اشاره می¬شود:
1 مالکیت فئودالی اروپایی مالکیت ثابت است اما مالکیت بزرگ مالک ایرانی کاملا متزلزل بوده و با تغییر سلطان، اقتدار مالک نه تنها از بین می¬رود بلکه حتی به مالکیت او خاتمه داده می¬شود( نظریه مالکیت ثابت و کوچندگی انواع مالکیت ها در ایران). کوچندگی عامل مهمی در ایجاد نوع خاصی از نظام اقتصادی بوده و مانع مهمی در تاخیر ورود ایران به مرحله بورژوازی و شهرنشینی است. 2 فئودال در قصر خود ساکن بوده و از منطقه فئودالی خود حمایت می¬کند در حالی که بزرگ مالک ایرانی در دربار بوده و قدرت او برخاسته از میزان حمایت دربار است.3 در حکومت مطلقه شرقی هیچ کس از قدرت و سلطه حکومت د رامان نیست. حکومت واقعا بدون معارض است . اما در اروپا معارضان نیرومندی دربرابر حکومت مطلقه مانند فئودال¬ها و رهبران مذهبی قرار دارند.
کاتوزیان در نوشته¬های تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران اصطلاح ” استبداد شرقی” را به مثابه شکل سیاسی شیوه تولید آسیایی به کار می¬برد. او در بررسی تحولات سیاسی- اجتماعی ایران ماقبل سرمایه داری به دو مفهوم ” جامعه خشک و منزوی” و ” استبداد ایرانی” اشاره دارد.
جامعه خشک و منزوی به ساختار اجعماعی و اقتصادی جامعه کشاورزی که دارای اجتماعات پراکنده است اشاره دارد و استبداد ایرانی اشاره به قدرت سیاسی متمرکز می¬کند که بدون هیچ حد و حصری اعمال قدرت می¬کند. گستردگی قدرت استبداد دولتی به دلیل انحصار کنترل زمین و آب است و ضعف طبقات اجتماعی به دولت ماهیت فراطبقاتی داده است. هرچند که منابع زیر زمینی اخیر جایگزین آب شده است
اما ماهیت مطلقه دولت پهلوی و کارویژه دولت¬های این سلسله ادامه سلطه پادشاهی¬های پیشین است. او در توضیح نظر خود می¬گوید از اوایل دهه 1340 دولت محمد رضای پهلوی وابستگی زیادی به درآمد نفتی یافت و خصلت فرا طبقاتی آن زیاد شد و نمود استبدادی آن افزایش یافت.
وابسته نبودن دولت به طبقات وگروه¬های اجتماعی بر اساس درآمدهای نفتی، استقلال عمل و گستردگی نظارت غیر منعطف دولت را به همراه داشت که ساختار دولت را آسیب پذیر و شکننده می¬کرد. با توجه به دیوانسالاری ناکارآمد و گسترده، دولت نتوانست در برابر مخالفان اجتماعی تاب آورد و در مقابل انقلاب ضد استبدادی 1357تسلیم شد. کاتوزیان درصدد است الگوی تاریخی عامی برای جامعه و دولت ایران ارایه دهد. این الگو مبین این چرخه است که پیدایش دولت استبدادی عامل چالش¬ها و مقاومت¬های مختلف است و این مقاومت¬ها منجر به بی ثباتی گشته و بی ثباتی به نوبت خود عامل تمایل به ایجاد دولت استبدادی دیگراست
. یرواند آبراهامیان نیز از نظریه استبداد شرقی و دیوانسالار و جامعه پراکنده، برای تفسیر تاریخ ایران ماقبل سرمایه داری ( شامل عصر خلفا و صفویه) استفاده می¬کند. او درباره شیوه تولید آسیایی در دو برهه فوق می¬گوید دولت به دلیل برخورداری از دیوانسالاری بزرگ توان انجام کارهای عمومی را دارد.
دولت نیرومنداست و از سوی دیگر پراکندگی جامعه و ضعف نیروهای اجتماعی به نیرومندی دولت شرقی کمک می¬کند. آبراهامیان این نظریه را برای تحلیل اوضاع اجتماعی دوره صفوی که دیوانسالاری متمرکز استبداد شرقی عهده دار تدارک خدمات عمومی است، مناسب می¬داند اما معتقد است برای تبیین سلطنت-های استبدادی و دولت¬های شرقی که حاکمان بر امور آبیاری و نظارت بر امور اداری دخالت ندارند به هیچ وجه توانایی ندارد.
نقد کاربرد شیوه تولید آسیایی درباره ایراند رنقد کاربرد این نظریه درمورد ایران گفته شده است: 1 هواداران این نظریه به خصوص کاتوزیان رویکرد استبداد دیوانی انگلس در کتاب “آنتی دورینگ” و نظریه جامعه آب- پایه ویتفوگه در کتاب “استبداد شرقی” را قادر به توصیف شرایط ایران نمی¬دانند، از این رو مانند آبراهامیان با توسل به رویکرد پیشنهادی مارکس، ماهیت دولت در کشورهای آسیایی را در قالب گزاره¬های کلی با اوضاع سیاسی – اجتماعی دوره میانه تطبیق می¬دهد
. اما کلی و یک جانبه نگری باعث می¬شود که تحولات فرهنگی و تغییرات اجتماعی مغفول واقع شوند. نظریه پردازان این نظریه بنیاد استبداد شرقی را بر وجود دیوانسالاری گسترده استوار می¬سازند که عمده ترین آن¬ها اداره شبکه آب رسانی است در حالی که اداره امور سیاسی کشور د ر دوره قاجاریه بر اساس مدیریت قاجاری بود اما دیوانسالاری بزرگی نداشت .
قاجاریه بر جامعه¬ای حکومت می¬کرد که شیوه آبیاری غیر متمرکز آن باعث تقویت اجتماعات و متنفذان محلی شده بود. اصولا در شرایط سیاسی قرن نوزده به اعتقاد اکثر تاریخ نگاران، سیاست و حکومت خان خانی به شکل تضعیف حکومت مرکزی از طریق ایجاد مراکز متعدد تصمیم گیری بوده است و از این رو وجود دیوانسالاری بزرگی به سبک نظریه مارکس و انگلس نمی¬تواند ویژگی ضروری استبداد ایرانی د ر ادوار مختلف تاریخ سیاسی ایران باشد.
نظریه پردازان شیوه تولید آسیایی بر وجود دولت قدرتمند و جامعه منزوی تاکید دارند ، د رحالی که می¬توان هر دوی این عناصر را در جامعه عشایری و کوچنده که هیچ نقش و تاثیرگذاری د رشیوه تولید و ترکیب نیروهای اجتماعی جدید ندارند مشاهده کرد. در حالی که از دوره صفویه به بعد حضور عوامل نوین ساز متعدد، زندگی عشایر ایرانی و ساختار اجتماعی را متحول کرده است.
به گفته جان فوران حضور اقتصاد شهری و شکل گیری شیوه تولید خرده مالکی( که بر اقتصاد و ماهیت دولت ونهاد مذهب تاثیر می¬گذارد) و حضور علما در صحنه سیاست از زمان صفویه ، وتاثیرات نظام جهانی از راه گسترش روزافزون روابط با جهان خارج ( که به ادغام اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی منجر شد) و عوامل تاثیرگذار دیگر توانایی نظریه استبداد شرقی را درتوضیح ماهیت دولت در ایران عصر صفوی و قاجار به چالش می¬کشد.
2 کاتوزیان در نظریه خود¬، دولت را کارگزار محض می¬داند و با ساختار آن کاری ندارد. او و آبراهامیان دولت را به مثابه نیروی قدرتمند و بدون منازع و بدون شالوده¬ای می¬دانند که بر ساختار کشاورزی و جوامع منزوی و پراکنده، تحمیل شده است. به این بیان دولت به عنوان متغیر مستقلی است که از منازعات اجتماعی مصون می¬باشد
از این رو باید پذیرفت دیدگاه جدید کاتوزیان مبنی برکوتاه مدت و کلنگی بودن جامعه ایران ، از رویکرد پر ابهام استبداد شرقی او با واقعیات اجتماعی ایران سازگاری بیشتری دارد. در نظریه اخیر کاتوزیان جامعه کوتاه مدت معرف جامعه¬ای است که انباشت دراز مدت علم و سرمایه دشوار است از این رو همواره درجا می¬زند یا در اثر نوسانات گه گاه از نو شروع می¬کند و جامعه کلنگی مکمل آن می¬گردد زیرا ساخته شده را خراب می¬کند تا آن را دوباره بسازد.
ب) الگوی دولت پاتریمونیال تحلیل سرشت دولت درایران پیش از جمهوری اسلامی، غالبا بر اساس الگوی دولت در شیوه تولید آسیایی انجام می¬شود؛ اما تمایل جامعه روشنفکری برای تحلیل دولت در ایران پس از جمهوری اسلامی، بیشتر براساس الگوی پاتریمونیال ماکس وبراست. دلایل توجه روشنفکران ایرانی به نظریه پاتریمونیال وبر برخاسته از چند امر است:
1 نظریه پاتریمونیال وبر با تمرکز برتحلیل سرشت جامعه بر اساس مفهوم ” سیادت” با شرایط اجتماعی و اقتصادی سرزمین ایران مناسب تر است. 2 توجه ماکس وبر به مطالعه جامعه شناسانه دین و بررسی تطبیقی اسلام با یهودیت و مسیحیت، با گرایش مذهبی جامعه روشنفکری پس از انقلاب همخوانی دارد.
3 توجه ماکس وبر به مساله نخبگان، به ویژه نخبگان کاریزماتیک که با ویژگی¬های پیامبر و امامان معصوم در درک شیعی همخوانی دارد و می¬تواند به عنوان مخزن تغذیه کننده نظام جمهوری اسلامی، رفتار آن را تحلیل کند.
مفهوم پاتریمونیالیسم از نظر ماکس وبر پاتریمونیالیسم حاکمیتی سیاسی است که یک خاندان پادشاهی، قدرت را از طریق یک دستگاه عریض و طویل اداری به صورت اجبار آمیز اعمال می¬کند. وبر پاتریمونیالیسم را به طور عمده برای تحلیل زندگی سیاسی کشورهای خاور میانه توصیه می¬کند.
شکل ابتدایی این نوع از سیادت، با اعمال قدرت با اعمال قدرت یک رییس قبیله که یک دستگاه اداری را پی¬ریزی می¬کند، به وجود می¬آید. در سنخ شناسی رژیم¬های سیاسی وبر، باید میان پاتریمونیالیسم و سلطانیسم فرق گذاشت.
سلطانیسم اصطلاحی است که برای توصیف نظام¬های سنتی، بویژه درخاورمیانه، سلطانیسم حالت افراطی پاتریمونیالیسم است که درآن سلطه برپایه اراده شخص قرار گرفته است و بالاترین مقام حکومتی( شاه، حاکم، رییس، ;) از تمامی قید وبندهای نظام سنتی آزاد است، از این رو، او به جای اعمال قدرت رسمی / قانونی، شبکه روابط وفادارانه و چاکرمنشانه، و وابستگی¬های خصوصی شبکه اصلی ارتباطات در این نظام است. ویژگی¬های اصلی پاتریمونیالیسم عبارتنداز: 1 دیوانسالاری سیاسی و اداری به صورت کامل به مثابه ابزار خصوصی درانحصار شاه است و حاکم درراس هرم سیاسی- اقتصادی قرار می¬گیرد.
2 حاکمیت سیاسی یک جانبه شاه تحت رژیم پاتریمونیال، زمینه رشد نظام سرمایه¬ داری ناقص دلال صفت است؛ از این رو، رژیم پاتریمونیال برخلاف فئودالیسم، تعهدی نسبت به حفظ مرزها و فعالیت¬های اجتماعی ندارد. پاتریمونیالیسم بدون منازع درصحنه اجتماعی حضور دارد.3 تفاوت نظام اداری پاتریمونیال با دیوانسالاری عقلانی درابهام مرزهای حوزه عمومی و حوزه خصوصی درپاتریمونیالیسم است.
ادامه خواندن مقاله جامعه شناسي سياسي ايران
نوشته مقاله جامعه شناسي سياسي ايران اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 5:01 am
nx دارای 51 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مقدمه در عمل باکتریهایی که دارای خواص یکسانی باشند بندرت یافت میشوند، حتی باکتریهایی که از یک سلول منشا میگیرند ممکن است از نظر یک یا چند صفت با یکدیگر متفاوت باشند. این تفاوتها نتیجه تغییراتی است که به علت جهش ژنی یا موتاسیون در سلولهای باکتریایی پدید میآید. این باکتریهای تغییر یافته ، موتانت Mutant نامیده میشوند که از نظر بعضی از خواص نظیر ساختمان آنتی ژن ، حساسیت در مقابل آنتی بیوتیکها و ; با سایر باکتریهای مشابه اختلاف دارند.
سهولت تغییرپذیری در باکتریها مربوط به سرعت تقسیم آنهاست. زمان تقسیم یا مدت زمانی که برای تولید یک سلول جدید در باکتریها لازم است، حدود 2 دقیقه و در مورد انسان 20 سال است. مثلا یک سلول باکتری در مدت 18 ساعت 54 نسل بوجود میآورد. درحالیکه برای ایجاد همین تعداد نسل انسان بیش از 1000 سال زمان لازم است. پس جهش ژنی در باکتریها نسبت به موجودات عالی خیلی سریع و قابل ملاحظه است.
تاریخچهاینکه پروکاریوتها و یا یوکاریوتها کدام یک زودتر بر روی کره زمین ظاهر شدهاند، کاملا مشخص نیست. اما مطالعات تفاوتهای ژنتیکی بین یوباکتریها ، آرکئو باکتریها و یوکاریوتها نشان میدهد که هر سه گروه از دنیای مشترکی مشتق شدهاند. شکل باکتریها بر اساس شکل به 6 گروه تقسیم میشود. پنج گروه اول را باکتریهای پست و گروه ششم را باکتریهای عالی گویند.
تفاوت یوکاریوتها با باکتریها در کره خاکی تنها دو نوع سلول توسط کلیه ارگانیسمهای زنده تولید میشود. سلولهای پروکاریوت (یا هسته ابتدایی). در این گروه هسته ، فاقد غشا است و شامل کلیه باکتریهاست. پروکاریوتها شامل یوباکتریها (باکتریهای حقیقی) و آرکئی باکترها (باکتریهای قدیمی) است. اما گروه دیگر یوکاریوتها هستند که دارای غشای هسته و هسته حقیقی میباشند. اینگونه هسته در تمام ارگانیسمهای دیگر مانند Algae (جلبکها) Fungi (قارچها) ، پروتوزوئرها (protozoa) و گیاهان (Plant) و جانوران (Animals) یافت میشود. پاتوژنهای انسانی تنها در میان یوباکتریها یافت میشوند.
مشخصات سلول باکتری اکثر باکتریها پوشش سلولی (cell envelope) تولید میکنند که شامل غشای پلاسمایی ، دیواره سلولی (cell wall) و پروتئینها و پلی ساکاریدهای تشکیل دهنده آن میباشد. بعضی از باکتریها کپسول یا لایه چسبنده تولید میکنند. فیلامانهای خارجی (فلاژل و پیلی) ممکن است در باکتریها بوجود آید. دیواره سلولی ، ساختمان سخت و مقاومی است که پروتوپلاست را احاطه کرده و آن را از آسیب فیزیکی و شرایط کاهش فشار اسمزی محیط خارج حفاظت میکند. معمولا به باکتری اجازه میدهد تا در برابر سطح وسیعی از شرایط محیطی ایستادگی کند پروتوپلاست از غشای سیتوپلاسمی و محتویات آن تشکیل شده است.
از نظر محتویات سلولی ، باکتریها سلولهای سادهای هستند. ساختمان اصلی سیتوپلاسم آنها شامل شبکه فیبریلی کروماتین مرکزی یا نوکلئوتید (Nucleoid) میباشد که توسط سیتوپلاسم بیشکل حاوی ریبوزومها احاطه شدهاست. اجسام انکلوزیون سیتوپلاسمی یا گرانولهای ذخیره انرژی ، بسته به گونههای باکتری ماهیت شیمیایی متفاوتی دارند و مقدار آنها به مرحله رشد و محیط بستگی دارد. بعضی از ساختمانهای سلولی از قبیل آندوسپورها فقط به تعداد کمی از باکتریها محدود میشوند.
طبقه بندی باکتریها باکتریهای پست این باکتریها تک یاختهای بوده و اگر کروی یا بیضوی باشند، کوکوس و اگر میلهای شکل یا دراز باشند، باسیل و اگر خمیده باشند ویبریون و چنانچه مارپیچی شکل و غیرقابل انعطاف باشند، اسپریل و اگر فنری و قابل انعطاف باشند، اسپیروکت نامیده میشوند.
باکتریهای عالی یا رشتهای این باکتریها رشته مانند و اغلب غلافدار هستند و اغلب اوقات شاخههای حقیقی ایجاد کرده ، میسلیوم تشکیل میدهند و چون تشکیلات منشعب ایجاد میکنند، لذا اکتینومیست نامیده میشوند. بنابراین باکتریها از نظر شکل به 6 گروه گرد ، دراز ، خمیده ، مارپیچی ، فنری و منشعب تقسیم میشوند.
اجزای ساختمانی باکتریها فلاژلها (Flagella) فلاژلها ، فیلامانهای پروتئینی به طول و قطر یکنواخت میباشند و موجب تحرک شبیه به شنای سریع و مستقل اغلب باکتریها پاتوژنیک میگردند فلاژل در سه قسمت فیلامان ، قلاب و جسم پایه تشکیل شده است. پایه فلاژل در غشای پلاسمایی قرار گرفته است. لنگرگاه و تعداد فلاژل در باکتریها فرق خواهد کرد.
فیمبریاها فیمبریاها که پیلی هم نامیده میشوند، فیبریلهای شبیه مو هستند به اندازه 0004 تا 0008 میکرون هستند. این ارگانل با میکروسکوپ الکترونی در سطح باکتریهای مختلف قابل رویت هستند. آنها مستقیمتر ، نازکتر و کوتاهتر از فلاژلها هستند. این رشتهها در غشای پلاسمایی سلول میکروبی لنگر میاندازد.
هسته باکتری هسته سلول را میتوان بعد از رنگ آمیزی اختصاصی با میکروسکوپ نوری مشاهده کرد. در مقایسه با سلولهای عالی مواد ژنتیکی باکتریها و سایر سلولهای پست پراکنده ، ساده و بدون پوشش و کروموزوم حلقوی است غشای هسته وجود ندارد و کروموزوم به مزوزوم فرورفته در غشای سیتوپلاسمی چسبیده است. در سالهای اخیر پروتئینهای شبیه هیستون در باکتریها کشف شده است که احتمالا نقش مشابه هیستونها را در کروماتینهای سلولهای یوکاریوت ایفا میکنند.
سیتوپلاسم بیش از 50 درصد پروتئین سلول در سیتوپلاسم قرار دارد و آنزیمهای متابولیسمی راههای گلیکولیز و بسیاری از آنزیمهای چرخه کربس ، انواع کاتالازها ، دهیدروژنازها ، و مواد حد واسط چرخه های متابولیکی در سیتوپلاسم وجود دارد. روابط اتمی ، یونی و الکترونی بین ترکیبهای مختلف سیتوپلاسمی با نظم خاص فعالیتهای حیاتی را ظاهر میسازد.
پوشش سلول (Cellenvelope) کپسول و لعاب (Capsoles) قدرت بیماریزایی پاتوژنها اغلب با تولید کپسول همراه است. باکتریهای کپسولدار در محیط جامد ، کلنیهای مخاطی (Mucoid) یا صاف (Smooth) میسازند. در مقابل باکتریهای فاقد کپسول کلنیهای خشن (Rough) دارند. اگر باکتری قدرت کپسولسازی خودش را از دست بدهد در مقابل قدرت ویرولانس (بیماریزایی) خود را از دست داده و در مقابل دستگاه ایمنی بدن میزبان تاب مقاومت نخواهد داشت.
دیواره سلولی دیواره سلولی باکتریها بینهایت پیچیده است و لایه سفت و سختی را در اطراف باکتریها ایجاد میکند که سلول را از گسیختگی و متلاشی شدن در مقابل فشار اسمزی خارج سلول محافظت میکند. همچنین دیواره محل تجمع عوامل آنتی ژن میباشد که باکتریها را توسط این آنتی ژنها از هم تمیز میدهند. باکتریها با روش رنگآمیزی گرم (Gram stain) به دو دسته تقسیم میشوند.گرچه هر دو گروه یعنی باکتریهای گرم مثبت و منفی دارای دیواره میباشند ولی فرق بین این دو گروه مربوط به خواصی است که در ساختمان دیواره سلولی آنها وجود دارد. اساس ساختمان در دیواره سلولی باکتریهای گرم مثبت یک لایه ضخیمی است از پپتیدوگلیکان (Poptidoglycan) ، ولی در باکتریهای گرم منفی ضخامت آن به حداقل میرسد.
غشای سیتوپلاسمی غشای سیتوپلاسمی غشای داخلی نیز نامیده میشود. غشای سیتوپلاسمی باکتریها مشخص بوده و از فسفو لیپید و پروتئین ساخته شده است. این غشا در پروکاریوتها از غشای سیتوپلاسمی در یوکاریوتها به علت نداشتن استرول متمایز میشود. چینخوردگیهای غشای سیتوپلاسمی به درون سلول ساختارهای ویژهای به نام مزوزوم ایجاد میکند که کروموزومهای باکتریها به مزوزومها متصل هستند. غشا همچنین به عنوان یک سد اسمزی برای سلول عمل میکند و دارای سیتوپلاسم انتقال دهنده برای مواد محلول است و انتقال تولیدات سلولی را در مقابل با محیط خارج سلولی تنظیم میکنند.
تولیدمثل باکتری باکتریها به روشهای تقسیم مستقیم ، آمیختگی ، قطعه قطعه شدن یا بوسیله کنیدی و همچنین جوانه زدن تکثیر مییابند. برخی باکتریها توانایی ایجاد هاگ درونی را دارند. هاگ سبب مقاومت باکتری در برابر عوامل نامساعد محیط میشود. هر باکتری فقط یک هاگ میسازد و از هر هاگ یک باکتری بوجود میآید.مارپیچی شکل و غیرقابل انعطاف باشند اسپیریل و اگر فنری و قابل انعطاف باشند اسپیروکت نامیده میشوند.
شکل باکتریهای عالی یا رشتهای این باکتریهای رشته مانند و اغلب غلافدار هستند بیشتر اوقات شاخههای حقیقی ایجاد کرده و میسلیوم تشکیل میدهند و چون تشکیلات منشعب ایجاد میکنند لذا اکتینومیست نامیده میشوند.
تاثیر عوامل محیطی بر شکل باکتریها برخی از باکتریها مانند باسیل دیفتری ، هنگام تقسیم مانند ترکه درخت میشکنند ولی از یکدیگر جدا نمیشوند و اشکال زاویهدار مانند الفبای چینی تشکیل میدهند. باید دانست که شکل هر باکتری ثابت نبوده و با ساختار و واکنش محیط کشت ، دما ، سن باکتری و بعضی از عوامل دیگر بستگی دارد و هنگام تعریف شکل جوان آن را در نظر میگیرند. باکتریها وقتی پیر می شوند و یا در شرایط نامساعد قرار میگیرند اشکال غیرعادی پیدا میکنند.
اندازه باکتریها اندازه باکتریها معمولا بین 03 تا 4 میکرون است ولی بطور کلی اندازه باکتریها همانند شکل آنها ، تابع شرایط و واکنش محیط کشت ، دما ، سن باکتری و بعضی عوامل دیگر است و اندازهای که معمولا برای باکتریها داده میشود مربوط به باکتری جوان در شرایط عادی است. بعضی از باکتریها در یک زمان ممکن است دارای اشکال کوتاه و بلند باشند. میکوپلاسماها کوچکترین باکتریهای شناخته شدهاند ابعاد آنها بین 01 تا 03 میکرون است از اینرو با میکروسکوپ نوری به سختی قابل رویتاند. مایکوپلاسما فاقد دیواره است و در نتیجه به اشکال مختلف یافت میشود.
اندازه گیری ابعاد باکتریها اگر چه باکتریها اندازه کوچکاند، با وجود این میتوان ابعاد آنها را به طرزی نسبتا ساده و آسان اندازه گرفت. دستگاه اندازهگیری که میکرومتر چشمی نامیده میشود شامل صفحه شیشهای گردی است که روی آن خطوطی مورج حک شدهاند. فاصله خطوط پسش از تنظیم در هر میکروسکوپ مشخص میشود. برای تعیین اندازه باکتریها ، تیغک شیشهای حاوی باکتریها (اسلاید) را طوری قرار میدهند که باکتریها در مجاورت میکرومتر چشمی قرار را با تنظیم آن از روی میکرومتری که در محل استقرار لام قرار دارد تعیین میکنند
رشد و تکثیر باکتریها رشد یک جاندار عبارت است از افزایش منظم کلیه اجزای شیمیایی بدن آن. بنابراین منظور از واژه رشد و نمو ، در حقیقت افزایش ماده زنده است که اکثرا به بزرگ شدن و تقسیم یاخته میانجامد در جانداران پریاختهای ، تقسیم یاخته باعث بزرگتر شدن جثه آنها میشود در صورتی که در تقسیم تک یاختهایها به افزایش عمده افراد میانجامد.
دید کلی میکروارگانیسمها موجودات فعالی هستند که از زیستگاه خود به رشد و نمو و اعمال متابولیسمی مشغولند به بیان سادهتر میکروبها ماشینهایی متابولیسمی هستند با توانایی تکثیر فوقالعاده زیاد رشد میکروبها ممکن است برای ما گاه سودمند و زمانی زیانبار باشد. تولید موادی که در شیمی درمانی مورد استفاده قرار میگیرند یکی از نتایج سودمند رشد میکروبی است
سایر مواد مفیدی نیز که از میکروبها بدست میآیند در تهیه و تولید مواد غذایی ، آشامیدنی ، الکلی ، استون و اسید سیتریک بکار گرفته میشوند. رشد میکروبها در یک محیط مشخص تابع قوانین معینی است که مطالعه آن امکان بررسی و پژوهش درباره صفحات گوناگونی از قبیل ویژگیهای فیزیولوژیک را میسر میسازد. توانایی ما در کنترل بیماریهای عفونی بستگی تام به آگاهی ما از چگونگی رشد و تکثیر باکتریها دارد.
انواع تولید مثل تقسیم مستقیم تولید مثل جنسی به روش دو نیم شدن یکی از خصوصیات بارز باکتریهاست. در این حالت باکتریها در محیط مناسب ، مواد مورد نیاز را جذب و قسمتی از آن را به پروتوپلاسم تبدیل میکنند و در نتیجه بر حجم باکتری افزوده میشود. وقتی رشد باکتری به حد معینی رسید پروتوپلاسم آن بر اثر پیدایش دیوارهای عرضی در قسمت میانی به دو قسمت تقسیم میشود و یک باکتری به دو باکتری تبدیل میگردد.
آمیختگی نوع ویژهای از تولید مثل جنسی است در اینگونه تولید مثل ، دو باکتری مجاور هم قرار میگیرند و یکی از آنها که ماده ارثی (DNA) را به دیگری میدهد، نر و دیگری که ماده ارثی را دریافت میکند. ماده به شمار میآید.
جوانه زدن برخی از باکتریها به روش جوانه زدن تکثیر مییابند جوانهها ابتدا به صورت زائده چسبیده به باکتری ظاهر میشوند و تدریجا بزرگ شده و از با کتری اصلی جدا میگردند.
سایر روشها روش دیگر تولید مثل که در برخی از باکتریها نظیر اکتینومیستها مشاهده میشود که باکتری به صورت رشتهای دراز درمیآید، سپس این رشته قطعه قطعه شده و هر قطعه در نتیجه رشد تدریجی به یک باکتری حاصل تبدیل میشود.
شرایط رشد و تکثیر رشد باکتریها و سایر میکروارگانیسمها به شرایط مناسب فیزیکی و شیمیایی و وجود مواد غذایی نیاز دارد. این شرایط بر حسب نوع ارگانیسمها متفاوتاند. این نیازها عبارتند از رطوبت ، انرژی و منابع کربن و عناصر اساسی.
عناصر اساسی تمام یاختهها علاوه بر کربن به ذخایر هیدروژن ، اکسیژن ، نیتروژن ، فسفر و گوگرد نیاز دارند. و عواملی محیطی که بر بقا و رشد آنها تاثیر میگذارند عبارتند از : دما ، اسیدیته (PH) ، اکسیژن ، فشار اسمزی ، کشش سطحی و فشار هیدروستاتیکی. باکتریها برحسب محدودهای از دما که بهترین رشد را در آن دارند به سه گروه گرما دوستها که دمای بهینه بدن آنها40 است و فرونیل که دمای 20 تا 40 را ترجیح می دهند و سرما دوستها که دمای بین 7 تا 20 قادر به زندگی هستند. دمای پایین باعث کندی رشد میشود.
باکتریها ، محیطهایی را که اندکی قلیایی باشد ترجیح می دهند. مثلا PH مناسب برای رشد باکتری اشرشیاکلی 45 تا 8 است اما بعضی از باکتریها PH های کاملا قلیایی یا کاملا اسیدی را بخوبی تحمل میکنند. بدن انسان متشکل از محیطهای گوناگونی با PH های متفاوت است. اکثر میکروارگانیسمها قادر به تحمل PH بسیار اسیدی معده انسان نیستند و فقط آن دسته از بیماریزا که قدرت تحمل چنین محیطی اسیدی را به مدت طولانی دارند و میتوانند باعث عفونتهای گوارشی شوند. در مورد پوست بدن انسان نیز اسیدیته ، عامل محافظی در برابر عفونت به شمار میرود.
رشد تصاعدی و زمان تقسیم تکثیر باکتریها از راه تقسیم دوتایی صورت میگیرد و چگونگی افزایش آنها تابع تصاعد هندسی است، بدین معنی که یاخته ابتدا به دو و سپس به چهار قسمت و هشت و ; تقسیم میشود و بدین سان تعداد یاختهها با سرعت شگفت آوری افزایش مییابد. بنابراین هر نسل دو برابر تعداد یاختههای نسل پیشین را دارا است و به هنگام رشد فعال ، نرخ افزایش جمعیت میکروبی به صورت نمایی است شماره باکتریها در هر مقطعی از زمان بستگی به تعداد اولیه جمعیت و شماره نسلهای بوجود آمده دارد و این رابطه با فرمول روبرو نمایش داده می شود
Bf = Bi x 2n
Bf = شماره نهایی باکتریها Bi = تعدا اولیه جمعیت و n شماره تعداد نسلهاست. طول زمانی را که تعداد جمعیت دو برابر میشود، زمان مضاعف شدن گویند. تعیین زمان مضاعف با استفاده از فرمول روبرو صورت میگیرد.(G = t / 3.3log2(b/B
G = زمان مضاعف شدن ، t = طول زمانی که شماره باخته از نقطه B مرحله لگاریتمی به نقطه b میرسد. B = جمعیت اولیه ، b = جمعیت پس از زمان log2t بر مبنای log10 محاسبه میشود. 33 عامل تبدیل log2 به log10 است. زمان مضاعف شدن معمولا تحت شرایط ثابت فیزیکی و شیمیایی برای هر ارگانیسمی ثابت است. بطور نظری میکروارگانیسمی با زمان مضاعف شدن برابر 30 دقیقه ، طی 24 ساعت میتواند 248 یاخته بوجود آورد.رشد لگاریتمی میکروبها تا هنگامی ادامه خواهد یافت که مواد غذایی در محیط وجود داشته باشد و از تجمع مواد زاید و سمی حاصل از متابولیسم به گونهای جلوگیری دارد. در صورت برقرار نبودن شرایط فوق میزان رشد روبه کاهش مینهد و شاهد منحنی رشدی خواهیم بود که از چهار مرحله لگ ، لگاریتیمی ، رکورد (سکون) مرگ (نسبتی) تشکیل شده است نظیر مورد کشتهای پهن.
فیزیولوژی باکتریها مقدمه باکتریها گروهی از موجودات تک یاختهای ذره بینی هستند که پوشش بیرونی نسبتا ضخیمی آنها را احاطه کرده است. این موجودات ساختار سادهای دارند و اندازه آنها بین 03 تا 4 میکرون است. باکتریها فاقد شبکه آندوپلاسمی ، دستگاه گلژی ، لیزوزومها ، میتوکندریها و واکوئلها هستند. اما در سیتوپلاسم آنها تعداد زیادی ریبوزوم وجود دارد و غشای پلاسمایی آنها دارای زایدههایی است، به نام مزوزوم که قاعدتا ارزش میتوکندریها را دارند.هسته باکتریها بدون غشا و هستک است و از سیتوپلاسم جدا نیست و علاوه بر آن بدون کروموزومهای غیرمشابه و جداگانه هستند. DNA در باکتریها رشته درازی است که با چسبیدن دو سر آن به هم به صورت حلقه درآمده است و غالبا فقط یک رشته غول پیکر DNA در باکتری وجود دارد که طول آن در حدود 100 میکرون است، اما این رشته به صورت کلاف در آمده و در نتیجه بسیار کوچک شده است.
بیشتر باکتریها فاقد کلروفیل هستند و متابولیسم خود را از راه شیمیوسنتز انجام میدهند. معدودی از باکتریها قادر به فتوسنتز هستند، ولی برخلاف گیاهان در واکنشهای فتوسنتز به جای اکسیژن ، گوگرد تولید میکنند. این موجودات تک یاختهای ممکن است در هنگام رشد به یکدیگر متصل شوند و تشکیلاتی شبیه به خوشه انگور ، زنجیره و یا رشته بوجود آورند و یا در نوع عالی مانند اکتینومیستها ، میسیلوم تشکیل دهند. برخی باکتریها فاقد دیواره یاختهای بوده (میکوپلاسما) و عدهای زندگی داخل یاختهای اجباری دارند.
ساختار تشریحی باکتریها پوشینه در بعضی باکتریها ، غلاف ژلاتینی چسبناکی دیواره اسکلتی را احاطه کرده است. این غلاف که غالبا ساختار هیدرات کربنی دارد، پوشینه نام دارد. امروزه دانشمندان معتقدند که پوشینه توسط باکتریها ساخته شده و به خارج ترشح میشود، ولی به علت تراکم بسیار زیاد و عدم قابلیت نفوذ و رطوبت پذیری به صورت پوشش در اطراف باکتری باقی میماند. جنس شیمیایی پوشینه بیشتر از پلی ساکاریدها همراه با مواد دیگر است.پوشینه ، باکتری را تا حدی از عوامل نامساعد محیط حفظ میکند. وجود پوشینه در باکتریهای بیماریزا قدرت بیماریزایی آنها را افزایش میدهد و گاه باکتریها با از دست دادن پوشینه به نوع بیآزار تبدیل میشوند. بنابراین نتیجه میشود که انواع باکتریهای پوشینهدار در برابر دفاع بدن میزبان ، مثلا عمل ریزه خواری گویچههای سفید ، بیشتر پایدارترند. برای رنگ آمیزی پوشینه از روش خاصی به نام رنگ آمیزی منفی استفاده میکنند. تاژک باکتریهای متحرک دارای زواید رشته مانندی به نام تاژک هستند. تاژک اندامکی است بسیار نازک که قاعده آن در سیتوپلاسم قرار داشته، از دیواره عبور میکند و در خارج باکتری قرار میگیرد. طول تاژک چند برابر طول باکتری ، ولی قطر آن کم است. تاژک از لحاظ ساختار تشریحی از سه قسمت تشکیل شده است:• رشته: بخشی که با رنگ آمیزی دیده میشود، رشته نام دارد. از نظر ساختار شیمیایی رشته متشکل از پروتئین ویژهای به نام فلاژلین است. تاژک علاوه بر آنکه عامل حرکت است، از نظر مسائل ایمنی نیز اهمیت دارد، زیرا حاوی پادگن تاژکی یا H است. پادگن H نست به دما حساس است. تفاوت این پادگن در اعضای یک نوع باکتری ، مربوط به تفاوت آمینو اسیدهای تشکیل دهنده آن است. هرگاه در محلولی تاژک به علت تحریک مکانیکی یا عامل دیگری از بین برود، تاژک جدیدی به سرعت ساخته میشود.
• قلاب: انتهای رشته در طرف باکتری به قسمت پهنتری به نام قلاب متصل میشود که اندکی حالت خمیده دارد. قلاب به صورت ساختار مارپیچی بوده و احتمالا دارای الیاف درهم بافته پروتئینی است.• پیکر پایه: این بخش از تاژک ، قلاب و رشته را به دیواره یاخته و غشای سیتوپلاسمی متصل میکند. پیکر پایه از محور کوچکی تشکیل یافته است که از مرکز چند جفت حلقه میگذرد. تعداد این حلقهها در باکتریهای گرم منفی ، دو جفت و در باکتریهای گرم مثبت ، یک جفت است در باکتریهای گرم منفی جفت بالایی متشکل از دو حلقه است که به ترتیب در بخش لیپو پلی ساکارید و لایه پپتیدوگلیکان متمرکزند و جفت پایینی نیز که شامل دو حلقه است، به غشای سیتوپلاسمی قلاب میشود. باکتریهای گرم مثبت فاقد حلقه در جفت بالاییاند.
مژک بعضی از انواع باکتریهای گرم منفی علاوه بر تاژک ضمایم کوچکی به نام مژک دارند. مژکها ، کوچکتر ، کوتاهتر و پرشمارتر از تاژکها هستند و ضمنا حرکت یکنواخت موجی نیز ندارند. مژکها بر حسب نوع عمل به دو دسته تقسیم میشوند:• مژکهای معمولی: مژکهای معمولی عامل چسبندگی بوده و بر چند نوعاند. این نوع مژکها با چسبیدن به سطوح یاختههای جانوری و گیاهی و حتی مواد جامد باعث مهاجرت باکتری به طرف منابع سرشار از مواد غذایی میشوند و علاوه بر این ، عامل بیماریزایی میباشند. همچنین دارای خاصیت پادگنی هستند، ولی نوع پادگن آنها با پادگن تاژک متفاوت است.
• مژک جنسی: این نوع مژک از انواع بلندتر و ضخیمتر است. تعداد مژکهای جنسی اندک است. مژکها به صورت لولههایی تو خالی از جنس پروتئین هستند، این لوله به ساختار تکمهای شکلی در غشای سیتوپلاسمی منتهی میشود و دارای جایگاههای جذب اختصاصی برای برخی از ویروسهای باکتریایی است. تارهای جنسی در عمل آمیختگی نقش دارند. دیواره ساختار دیواره باکتری یکی از بارزترین خصوصیات تک یاختهایهای واجد هسته پراکنده است. دیواره باکتری بلافاصله در قسمت بیرونی پرده سیتوپلاسمی قرار دارد و یاخته را از بیرون کاملا میپوشاند. هرچند جزئیات ساختار شیمیایی دیواره باکتریها در انواع مختلف ، متفاوت است، ولی چارچوب اصلی آن در تمام باکتریها یکسان بوده و از سه قسمت تشکیل شده است:
• اسکلت پلی ساکاریدی: از دو نوع واحد ساختاری به نام ان استیل گلوکز آمین و ان استیل مورامیک اسید تشکیل شده که بطور متناوب بوسیله اتصال بتا _ 1 ، 4 به یکدیگر متصل هستند. این ساختار در تمام باکتریها یکسان است.• زنجیرههای تتراپپتیدی: این زنجیرهها به مولکول ان استیل مورامیک اسید متصل هستند. هرچند ترکیب آمینو اسیدهای زنجیره در یک گونه ثابت است، ولی در گونههای متفاوت گوناگونیهایی به چشم میخورد.
• پلهای عرضی: این پلها از نوع پلی پپتید هستند و در انواع باکتریها ، ساختار متفاوتی دارند. پلهای عرضی جایگاه انتهای یک زنجیره تترا پپتیدی را به جایگاه سوم زنجیره مجاور متصل میکنند. باکتریها را بر اساس ساختار دیواره به دو گروه باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی تقسیم میکنند. در باکتریهای گرم مثبت ، قسمت اعظم آن از موکو پپتید تشکیل شده و ساختارچند لایه دارد.
دیواره یاختههای گرم مثبت دارای مقادیر قابل ملاحظهای از اسیدهای تیکوئیک است و به علت آنکه به سطح یاخته بار منفی میدهد، در تعیین موادی که وارد یاخته میشوند، نقش دارد. ضخامت لایه موکو پپتید دیواره در باکتریهای گرم منفی کمتر از باکتریهای گرم مثبت است. باکتریهای گرم منفی فاقد اسیدهای تیکوئیک هستند و سطح بیرونی موکو پپتید را لایههایی میپوشانند که به ترتیب عبارتند از: لایه لیپوپروتئین ، غشای بیرونی و لایه لیپوپلی ساکارید.
غشای سیتوپلاسمی غشای باکتری به صورت پرده نازکی در داخل دیواره باکتری قرار دارد و سیتوپلاسم را کاملا دربرمیگیرد. غشا از لحاظ ساختار شیمیایی از ترکیبات لیپیدی حاوی فسفاتید _ پروتئین و مقدار بسیار کمی مواد قندی تشکیل شده و به آسانی رنگهای بازی را به خود جذب میکند. در غشای سیتوپلاسمی پروکاریوتها ، استرول وجود ندارد. فضای بین غشای سیتوپلاسمی و دیواره را پرپیلاسم مینامند.
ساختار غشای سیتوپلاسمی باکتریها همانند سایر یاختهها متشکل از مولکولهای چربی و پروتئین است. غشا ، نیمه تراوا است. معمولا مولکولهای کوچک میتوانند از غشا عبور کنند، ولی مولکولهای بزرگ ابتدا توسط آنزیمهای خارجی باکتری به مولکولهای کوچکتر تبدیل و سپس جذب غشا میشوند. غشا در جذب و دفع مواد ، رنگ پذیری باکتریها و تقسیم یاختهای نقش دارد. مزوزومها مزوزوم از فرورفتگی غشای سیتوپلاسمی به درون سیتوپلاسم و اغلب در محل تقسیم دیواره بوجود میآید. مزوزوم در باکتریهای گرم مثبت ، بزرگتر از باکتریهای گرم منفی است و تعداد مزوزومها در باکتریها یک یا چند عدد است. مزوزوم در عمل تقسیم DNA ، تقسیم یاختهای و همچنین تبدیل باکتری به هاگ دخالت دارد. سیتوپلاسم در سیتوپلاسم باکتری قسمتهای زیر قابل تشخیصاند:• ریبوزوم: ریبوزومها ذراتی کروی به قطر 200 آنگستروم هستند که در سیتوپلاسم پراکندهاند. ریبوزومها از پروتئین و اسید ریبونوکلئیک تشکیل شدهاند و در سنتز پروتئین نقش مهمی دارند. ریبوزوم باکتریها از ریبوزوم یوکاریوتها کوچکتر است.• مواد ذخیرهای: مواد ذخیرهای شامل دانههای ولوتین ، لیپید ، گلیکوژن ، نشاسته و گوگرد است. این مواد به هنگام کمبود مواد غذایی به حداقل اندازه خود میرسد.• ماده زمینه: در ماده زمینه ذرات ریبوزوم و مواد ذخیرهای یاخته در مایعی به نام ماتریکس شناورند. ماده زمینه عبارتست از: آب و یونهای کانی ، آمینو اسیدها ، نوکلئوتیدها ، لیپید ، پروتئین ، کربوهیدرات ، سیتوپلاسم فاقد شبکه آندوپلاسمی ، میتوکندری ، دستگاه گلژی ، واکوئل و فعالیتهایی نظیر جنبش سیتوپلاسمی و حرکت آمیبی است.
ادامه خواندن مقاله بررسي باکتريها
نوشته مقاله بررسي باکتريها اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 22, 2018, 5:03 am
nx دارای 32 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
قرآن زن و مرد را یك سرشتى مىداند
قرآن تنها مجموعه قوانین نیست.محتویات قرآن صرفا یك سلسله مقررات و قوانین خشك بدون تفسیر نیست.در قرآن،هم قانون است و هم تاریخ و هم موعظه و هم تفسیر خلقت و هم هزاران مطلب دیگر.قرآن همان طورى كه در مواردى به شكل بیان قانون دستور العمل معین مىكند و در جاى دیگر وجود و هستى را تفسیر مىكند،راز خلقت زمین و آسمان و گیاه و حیوان و انسان و راز موتها و حیاتها،عزتها و ذلتها،ترقیها و انحطاطها،ثروتها و فقرها را بیان مىكند.
قرآن كتاب فلسفه نیست،اما نظر خود را درباره جهان و انسان و اجتماع-كه سه موضوع اساسى فلسفه است-به طور قاطع بیان كرده است.قرآن به پیروان خود تنها قانون تعلیم نمىدهد و صرفا به موعظه و پند و اندرز نمىپردازد بلكه با تفسیر خلقتبه پیروان خود طرز تفكر و جهان بینى مخصوص مىدهد.زیر بناى مقررات اسلامى در باره امور اجتماعى از قبیل مالكیت،حكومت،حقوق خانوادگى و غیره همانا تفسیرى است كه از خلقت و اشیاء مىكند. از جمله مسائلى كه در قرآن كریم تفسیر شده موضوع خلقت زن و مرد است.قرآن در این زمینه سكوت نكرده و به یاوه گویان مجال نداده است كه از پیش خود براى مقررات مربوط به زن و مرد فلسفه بتراشند و مبناى این مقررات را نظر تحقیر آمیز اسلام نسبتبه زن معرفى كنند.اسلام،پیشاپیش نظر خود را درباره زن بیان كرده است.
اگر بخواهیم ببینیم نظر قرآن درباره خلقت زن و مرد چیست،لازم استبه مساله سرشت زن و مرد-كه در سایر كتب مذهبى نیز مطرح است-توجه كنیم.قرآن نیز در این موضوع سكوت نكرده است.باید ببینیم قرآن زن و مرد را یك سرشتى مىداند یا دو سرشتى;یعنى آیا زن و مرد داراى یك طینت و سرشت مىباشند و یا داراى دو طینت و سرشت؟قرآن با كمال صراحت در آیات متعددى مىفرماید كه زنان را از جنس مردان و از سرشتى نظیر سرشت مردان آفریدهایم.قرآن درباره آدم اول مىگوید:«همه شما را از یك پدر آفریدیم و جفت آن پدر را از جنس خود او قرار دادیم»(سوره نساء آیه 1).درباره همه آدمیان مىگوید:«خداوند از جنس خود شما براى شما همسر آفرید»(سوره نساء و سوره نحل و سوره روم).
در قرآن از آنچه در بعضى از كتب مذهبى هست كه زن از مایهاى پستتر از مایه مرد آفریده شده و یا اینكه به زن جنبه طفیلى و چپى دادهاند و گرفتهاند كه همسر آدم اول از عضوى از اعضاى طرف چپ او آفریده شده،اثر و خبرى نیست.علیهذا در اسلام نظریه تحقیر آمیزى نسبتبه زن از لحاظ سرشت و طینت وجود ندارد.
مقام والاى مادر در قرآننوع دستورهایى كه اسلام به زن ومرد مىدهد، در عین حال كه یك راه مشتركى براى هر دو قائل است ولى راه مخصوص را هم از نظر دور نمىدارد، وقتى احترام به پدر ومادر را بازگو مىكند، براى گرامى داشت مقام زن، نام مادر را جداگانه وبالاستقلال طرح مىكند. قرآن كریم مىفرماید: اما یبلغن عندك الكبر احدهما او كلاهما فلا تقل لهما اف و لا تنهرهما و قل لهما قولا كریما (1) اگر یكى از آن دو یا هر دو، در كنار تو به سالخوردگى رسیدند به آنها حتى «اوف» مگو وبه آنها پرخاش مكن و با آنها سخنى شایسته بگوى.
ودر بخشى دیگر مىفرماید: ما سفارش كردیم به انسان كه احسان را نسبتبه پدر و مادر فراموش نكند: و وصینا الانسان بوالدیه احسانا (2) وانسان را نسبتبه پدر ومادرش به احسان سفارش كردیم. و قضى ربك الا تعبدوا الا ایاه و بالوالدین احسانا (3) پروردگار تو مقرر كرد كه جز او را مپرستید وبه پدر ومادر خود احسان كنید. ودر جاى دیگر احسان به پدر ومادر را در كنار عبادت حق یاد مىكند:
ان اشكر لی و لوالدیك (4) شكر گزار من وپدر ومادرت باش. اما با همه این تجلیلهاى مشترك، وقتى مىخواهد از زحمات پدر ومادر یاد كند، از زحمت مادر سخن مىگوید، نه از زحمت پدر، آنجا كه مىفرماید: و وصینا الانسان بوالدیه احسانا حملته امه كرها و وضعته كرها و حمله و فصاله ثلاثون شهرا (5) زحمات سى ماهه مادر را مىشمارد، كه: دوران باردارى، زایمان، ودوران شیرخوراگى براى مادر دشوار است. وهمه اینها را به عنوان شرح خدمات مادر ذكر مىكند. قرآن كریم به هنگام یادآورى زحمات حتى اشارهاى هم به این موضوع ندارد كه: پدر زحمت كشیده است.
بنابراین، آیات قرآن كه در مورد حق شناسى از والدین آمده استبر دو قسم است: یك قسم حق شناسى مشترك پدر ومادر را بیان مىكند وقسم دیگر، آیاتى است كه مخصوص حق شناسى مادر است، قرآن كریم اگر درباره پدر حكم خاصى بیان مىكند فقط براى بیان وظیفه است، نظیر: و على المولود له رزقهن و كسوتهن بالمعروف (6) خوراك وپوشاك مادران به طور شایسته به عهده پدر فرزند است.
ولیكن هنگامى كه سخن از تجلیل وبیان زحمات است، اسم مادر را بالخصوص ذكر مىكند. پىنوشتها: 1 اسراء، 23 2 احقاف، 15 3 اسراء، 23 4 لقمان، 14 5 احقاف، 15 6 بقره، 233
عدم تاثیر ذكورت و انوثت در خطابات الهى قرآن از نظر محتوا، مىفرماید: كمالات انسانى، در مبدا شناسى، معاد شناسى، و وحى ورسالتشناسى است، یعنى كمال، در داشتن جهان بینىالهى است، به این معنا كه: جهان، آغازى دارد به نام «خدا واسماء حسناى او» وانجامى دارد به نام «معاد» وقیامت ودوزخ وبهشت و; وبین این آغاز وانجام، «صراط مستقیمى» است. كه مساله وحى ونبوت در این صراط مستقیم است. چون در متن جهان بیش از مبدا ومعاد ورابطه بین مبدا ومعاد چیزى نیست، لذا اصول دین هم بیش از سه اصل نیست، اول، مبدا شناسى; دوم، معادشناسى; سوم، پیامبرشناسى، واین جمله كه از امیرالمؤمنین; نقل شده است: «رحم الله امرء عرف من این و فى این و الى این»
خداى رحمت كند كسى را كه بداند از كجا ودر كجا وبه كجاست. گفتهاند ناظر به این سه اصل دینى است، ودر فهمیدن این سه اصل ذكورت وانوثتشرط نیست، یعنى نه مذكر بودن شرط است ونه مؤنثبودن مانع. انبیا هم كه انسانها را به این سه اصل دعوت نمودهاند نه دعوتنامهاى براى خصوص مردها فرستادهاند ونه زنها را از شركت در این مراسم محروم داشتهاند.
وقتى قرآن كریم از زبان پیامبر اكرم صلى الله علیه واله فرماید: ادعو الى الله على بصیره انا و من اتبعنی (1) من وهر كه از من پیروى كرد دعوت مىكنیم به سوى خدا واز روى بصیرت. این دعوت، شامل همه انسانهاست، واگر پیامبرى دعوتنامه براى یك مرد به عنوان زمامدار یك كشور مىنویسد، پیامبر دیگرى هم دعوتنامه براى یك زن به عنوان زمامدار یك كشور مىنویسد.
اگر رسول خداصلى الله علیه و اله زمامداران مرد را به اسلام دعوت كرد، سلیمانسلام الله علیه هم زمامدار زن را به اسلام فراخواند، هم دعوتها عاماند وهم مدعوها، وهیچ اختصاصى در بین نیست. لسان قرآن، لسان فرهنگ محاوره گرچه ذات اقدس اله درباره كیفر اعمال، مىفرماید: كل امرء بما كسب رهین (2) هركس در گرو كسب وكار خود است.
اما این «امرء» در مقابل «امرئه» نیست، بلكه فرهنگ محاوره این است كه از انسان به عنوان «مردم» یاد شود، نه به عنوان مرد در مقابل زن. وقتى زن ومرد در صحنه انقلاب حضور پیدا كردند، مىگویند: مردم ایران، انقلاب كردند ویا اگر زن ومرد نسبتبه یك مطلبى سؤال دارند گفته مىشود «مردم» چنین مىگویند، این مردم یعنى «توده ناس» نه این كه مرد در مقابل زن باشد. بنابراین، در این آیه كه مىفرماید:
كل امرء بما كسب رهین یعنى، هر مردى در برابر كسب خود مرهون است ودرگرو كار خود است، منظور مرد در مقابل زن نیست، چه این كه همین معنا را در آیهاى دیگر با تعبیر «نفس» بیان مىكند ومىفرماید: كل نفس بما كسبت رهینه (3) هر نفسى گروگان كارى است كه انجام داده است. یعنى، هر جانى خواه مرد و خواه زن در برابر كسبش مرهون است. و گاهى تعبیر به «انسان» دارد و مىفرماید: لیس للانسان الا ما سعى و ان سعیه سوف یرى ثم یجزیه الجزاء الاوفى (4) نیستبراى انسان جز آنچه تلاش نموده است، ونتیجه تلاش خود را به زودى مىبیند، سپس هرچه تمامتر پاداش داده مىشود.
بنابراین، مساله جزا وجریان معاد اختصاص به گروه خاص ندارد، وچون معاد بازگشتبه همان مبدا است، لذا هر انسانى در برابر كار خود مسؤول است ودر اینجا زن ومرد دخیل نیست، در مبدا شناسى وتقرب به مبدا هم همچنین. اینها تعبیرات معنوى قرآن كریم است. پىنوشتها: 1 یوسف، 108 2 طور، 21 3 مدثر، 38 4 نجم، 40 -39
علت تصریح به ذكورت وانوثت در قرآن
علت این كه در مواردى قرآن كریم با صراحت نام زن ومرد را مى برد، آن است كه مىخواهد افكار جاهلى وقبل از اسلام را تخطئه كند، آنها چون بین زن ومرد فرق مىگذاشتند وعبادات وفضائل را براى مردها منحصر مىدانستند، لذا قرآن كریم با تحلیل عقلى مىفرماید: آن كه باید كامل شود روح است وروح نه مذكر است ونه مؤنث.
قبل از اسلام به زن هیچ بهایى داده نمىشد، وهمیشه به زن با چشم خشم مىنگریستند. در محیطهایى هم كه صنعت پیشرفت نموده است زن هیچ بهایى ندارد جز براى ارضاى شهوت مردان، كه هر دو تحقیر مقام والاى زن است. اما ذات اقدس اله در قرآن مىفرماید: من عهدهدار تربیت دل وروح انسانها هستم، وروح ودل انسانها نه مذكر است،
نه مؤنث، لذا قرآن موضوع زن ومرد را نفى مىكند تا جایى براى بیان تساوى یا تفاوت بین این دو باقى نماند، اگر در سراسر قرآن كریم وهمچنین در سراسر سخنان عترت طاهره; جستجو شود، موردى به چشم نمىخورد كه قرآن كمالى از كمالات معنوى را مشروط به ذكورت بداند یا ممنوع به انوثتبشمارد.
بنابراین، آیات قرآن كریم به چند بخش دسته بندى مىشوند: بخش اول: آیاتى هستند كه اختصاص به صنف مخصوصى ندارند، مانند: آیاتى كه در آن سخن از ناس یا انسان است، ویا با لفظ «من» ذكر شده است. بخش دوم: آیاتى است كه سخن از مرد دارد، مانند آیاتى كه در آن ضمیر جمع مذكر سالم به كار برده است، وآیاتى كه از لفظ «مردم» استفاده شده است، و;، مثل این كه مىفرماید: «یعلمكم، یعلمهم;».
در اینجا باید گفت كه این گونه كاربرد بر اساس فرهنگ محاوره است وقتى مىخواهند سخن بگویند، مىگویند مردم چنین مىگویند، مردم انتظار دارند، مردم در صحنهاند، مردم راى مىدهند. این «مردم» در مقابل زنان نیستند، بلكه مردم یعنى «توده ناس». پس نباید از نحوه تعبیرى كه در فرهنگ محاوره وادب رایج است، چنین برداشت كرد كه قرآن فرهنگ مذكر گرایى دارد.
بخش سوم: آیاتى است كه درآن به نام مرد و زن تصریح شده است وبه صراحت مىگوید: در این جهت زن ومردى در كار نیستیا فرقى نمىكنند، نظیر آنجا كه مىفرماید: من عمل صالحا من ذكر او انثى و هو مؤمن فلنحیینه حیاه طیبه (1)
در این بخش نیز باتوجه به این كه قرآن براى تهذیب روح است ودر هنگام عبادت وتقرب، بدن زن ومرد در ارزش عبادت نقش ندارد لذا تصریح به عدم تفاوت مىكند تا شبهه تفاخر جاهلى را ریشه كن نماید. به همین خاطر در خلقتبشر اولیه نیز كه گاهى سخن از تراب است، گاهى سخن از «حما مسنون» وگاهى از «صلصال» وگاهى «طین» ومانند آن در مرحلهاى نیز مىفرماید كه، در پیدایش شما «بشر ثانوى» یك زن دخیل است ویك مرد، تا به آنان بگوید كه شما به چه چیزى فخر مىكنید؟ واگر بخواهید تفاخر كنید،
فخرتان در بىفخرى است. تنها عامل فخر همان تقوا است كه با بىفخرى وبىتفاخرى همراه است. این كه مىفرماید «یا ایها الناس» یعنى همان ناسى كه قرآن براى هدایت او آمده است واین آیه هم قسمتبدن را به عهده مىگیرد وهم قسمت روح را، این كه مىفرماید: یا ایها الناس انا خلقناكم من ذكر و انثى (2)
اى مردم، ما شما را از مرد وزنى آفریدیم یعنى، شما اگر بخواهید روى بدن فخر كنید، هم مرد، از زن ومرد خلق شده است، وهم زن، از زن ومرد به وجود آمده است، نه خلقتبدن مرد، بالاتر از خلقتبدن زن است ونه برعكس. چه این كه اگر شخصى، یا صنفى، یا نژادى واستبا نژاد دیگر تفاخر كند، به او هم گفته مىشود كه تكتك شما از زن ومرد هستید.
نژاد وزبان هم عامل شناسایى وشناسنامه طبیعى است، انسان كه نمىتواند هرجا مىرود شناسنامه كشور خود را همراه داشته باشد، چهرهها، قیافهها، زبانها ولهجهها شناسنامه طبیعى انسان است كه آن هم به بدن بر مىگردد، وگرنه روح نه شرقى است ونه غربى، نه عرب است ونه عجم و;. و جعلناكم شعوبا و قبائل لتعارفوا (3) شما را شعبهها و قبیلهها قرار دادیم تا همدیگر را بشناسید. شناسنامه هم كه هیچ عامل فخر نیست، پس اگر كسى بخواهد تفاخر كند، جایى براى آن نیست، چرا كه همه از زن ومرد هستند، وشعوب وقبائل به بدن مربوط است، وارواح، حساب جدایى دارند.
«الارواح جنود مجنده» (4) جانها گروههاى به هم پیوستهاند. روح یك وادى دیگرى دارد، كه در آنجا سخن از شناسنامه ومانند آن نیست. آنگاه اگر كسى بخواهد بالاتر رود باید بدون تفاخر وفخر فروشى بالاتر رود، چرا كه: ان اكرمكم عند الله اتقاكم (5) همانا گرامىترین شما نزد خداوند باتقواترین شما است.
پىنوشتها: 1 نحل،97 2 حجرات، 13 3 حجرات، 13 4 بحار الانوار، ج61، ص31 5 حجرات، 13
فاطمه كلمه الله
قرآن كریم به هنگام طرح قصه آدم سلام الله علیه مىفرماید: «فتلقى آدم من ربه كلمات» (1) سپس آدم از پروردگارش كلماتى را دریافت نمود.
در تبیین وتفسیر كلمات آمده است كه منظور انوار عترت طاهره است، بدین معنا كه انوار عترت طاهره همان مقامات علمى است كه حضرت آدم سلام الله علیه آن را تلقى كرد وزمینه نجات او فراهم گردید ودر این میان همانطور كه حضرت امیرسلام الله علیه در مجموعه عترت قرار دارد، حضرت زهرا هم در آنجا مىتابد واین كه فاطمه زهرا صلوات الله علیها معروف ومشهور شده، نه براى آن است كه، زن تنها در حضرت زهرا خلاصه شده استبلكه به این دلیل است كه آن حضرت دیگران را تحت الشعاع قرار داده است.
به عنوان مثل معصومین دیگر نیز مانند حضرت امیرسلام الله علیه، معروف نیستند واگر در عرف بخواهند مثل ذكر بكنند، به حضرت على; مثل مىزنند. در صورتى كه همه ائمه نور واحدند. همانطورى كه در بین معصومین، امیرالمؤمنین صلوات الله علیه معروف والگو شده است، در بین زنان هم حضرت فاطمه زهرا صلوات الله علیها اشتهار یافته است وگرنه زنان فراوانى بودند كه هم از عصمتبرخوردارند وهم از كمال متعارف وفوق متعارف، ولیكن علت این كه حضرت زهرا در بین زنان معروف شده همان علتى است كه بدان سبب، حضرت على; در بین ائمه معروف شده است.
پس مراد از لفظ كلمات در آیه شریفه «فتلقى آدم من ربه كلمات» اسماء الهى است وبارزترین مصداق اسماء الهى، عترت طاهرهاند كه در بین آنان، فاطمه زهرا صلوات الله علیها مىدرخشد.
زنان الگو از نظر قرآن
اگر انسان وارسته شد مىتواند الگوى دیگر انسانها قرار گیرد. اگر مرد باشد الگوى مردم است نه مردان، واگر زن باشد باز الگوى مردم است نه زنان. این مطلب را قرآن كریم به صورت صریح روشن كرده وچهار زن را به عنوان زن نمونه (دو نمونه خوب ودو نمونه بد) ذكر مىكند.
زن، چه بد وچه خوب نمونه زنان نیست، زن نمونه است. فرق استبین این دو مطلب كه اگر زن خوب شد، آیا نمونه زنان مىباشد یا زن نمونه است؟ چه این كه مرد، اگر خوب شد، نمونه مردان نیستبلكه مرد نمونه است. قرآن كریم مىفرماید: آن كه خوب است نمونه مردم است نه نمونه مردان و زن خوب، نمونه زنان نیست، بلكه زن نمونه است، چه این كه زن بد، نمونه زنان بد نیست، بلكه نمونه انسانهاى بد است.
زن لوط و زن نوح قرآن كریم نمونه مردم بد را با نقل داستان دو زن بد، تبیین كرده ومىفرماید: ضرب الله مثلا للذین كفروا امراه نوح و امراه لوط كانتا تحت عبدین من عبادنا صالحین فخانتاهما فلم یغنیا عنهما من الله شیئا و قیل ادخلا النار مع الداخلین (1) خدا براى كسانى كه كافر شدند زن نوح ولوط را مثل آورده كه هر دو در نكاح دو بنده از بندگان شایسته ما بودند وبه آنها خیانت كردند وكارى از دستشوهران آنها در برابر خدا ساخته نبود، به آنان گفته شد با داخل شوندگان، داخل آتش شوید.
در این جا خداوند نمىفرماید «ضرب الله مثلا لللاتی كفرن» ونمىفرماید «ضرب الله مثلا للنساء الكافرات» نمىگوید خدا نمونه زنان بد را ذكر كرد، بلكه مىگوید نمونه مردم كافر را ذكر كرد. ضرب الله مثلا للذین كفروا نه «للنساء» ونه «لللاتی كفرن» بنابراین معلوم مىشود این «للذین كفروا» به معناى مردان كافر نیستبلكه به معناى مردم تبهكار وبزهكار است. منظور از خیانت نیز در اینجا، خیانت مكتبى، اعتقادى وفرهنگى است، ولذا ذات اقدس اله به ما فرمود: لا تخونوا الله و الرسول و تخونوا اماناتكم (2)
خیانت نكنید به خدا ورسول وخیانت نكنید به امانتهایتان. به پیامبر خیانت كردن، یعنى، با دین او بد رفتارى كردن. در اینجا كه فرمود: زن لوط وزن نوح به این دو پیامبر كه یكى از آنها پیامبر اولواالعزم است ودیگرى حافظ شریعت ابراهیم علیه السلام، خیانت كردند، یعنى مكتبشان را نپذیرفتند، واینها نمونه مردم تبهكار وكافرند.
بنابراین معلوم مىشود كه اگر سخن از «الذین» و «امنوا» ومانند آن استبنابر فرهنگ محاوره، منظور مردم هستند، نه مردان. ودر همین آیه هم كه فرمود قیل ادخلا النار مع الداخلین اگرچه «ادخلا» همانطورى كه تثنیه مذكر است، تثنیه مؤنث هم هست، اما این كه «داخلین» را به صورت جمع مذكر سالم ذكر كرد منظور، مردم جهنمى هستند نه مردان جهنمى.
زن فرعون قرآن كریم دو نمونه خوب از زنان را نیز به عنوان الگو ذكر مىكند، زنان با فضیلتى كه ذات اقدس اله را نمونه مردم مؤمن مىشمارد ودرباره آنها چنین مىفرماید: و ضرب الله مثلا للذین آمنوا امراه فرعون اذ قالت رب ابن لی عندك بیتا فی الجنه و نجنی من فرعون و عمله و نجنی من القوم الظالمین (3)براى كسانى كه ایمان آوردند خداوند همسر فرعون را مثل آورده آنگاه كه گفت: پروردگارا پیش خود در بهشتبراى من خانهاى بساز ومرا از فرعون وكردارش نجات بخش ومرا از دست مردم ستمگر برهان.
تعبیر قرآن در آیه این نیست كه: همسر فرعون نمونه زنان خوب است، بلكه مىفرماید: زن خوب نمونه جامعه اسلامى است وجامعه برین از این زن الگو مىگیرد، نه این كه فقط زنان باید از او درس بگیرند. ذات اقدس اله در این آیه نیز نمىفرماید: «و ضرب الله مثلا لللاتی امن امراه فرعون» بلكه مىفرماید: نمونه مردم خوب، زن فرعون است و ضرب الله مثلا للذین امنوا
امراه فرعون یك چنین زنى در خانهاى زندگى مىكرد كه صاحب آن خانه ادعاى: انا ربكم الاعلى (4) پروردگار بزرگتر شما منم. داشت و شعار: ما علمت لكم من اله غیری (5) براى شما خدایى غیر از خودم نمىشناسم
در سر مىپروراند وادعاى انحصار مىنمود. ذات اقدس اله در قرآن كریم به صورت حصر مىفرماید: سبح اسم ربك الاعلى (6) تسبیح كن نام پروردگار والاى خود را.
ادامه خواندن مقاله جايگاه زن درقرآن
نوشته مقاله جايگاه زن درقرآن اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 22, 2018, 5:05 am
nx دارای 51 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بعثت پیامبر (صلی الله و علیه و آله و سلم)بعثت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) یا برانگیخته شدن آن حضرت به مقام رسالت، مهمترین فراز از تاریخ اسلام بوده و نزول قرآن کریم نیز از این زمان آغاز میگردد. کلمه بعثت به معنای «برانگیخته شدن» بوده و در اصطلاح به مفهوم فرستاده شدن انسانی از سوی خداوند متعال برای هدایت دیگران میباشد. همانطور که از روایات اسلامی و مطالعات تاریخی برمیآید، مسأله بعثت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در ادیان الهی با برخی از خصوصیات و نشانهها، قبل از ظهور آن حضرت، مطرح بوده و بسیاری از اهل کتاب و پارهای از اعراب مشرک نیز با آن آشنایی قبلی داشتهاند. نوید و بشارت ظهور پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله و سلم)، به تصریح قرآن در تورات و انجیل ذکر گردیده و حضرت عیسی (علیه السلام) نیز پس از تصدیق توراتی که به حضرت موسی (علیه السلام) نازل شده بود، به برانگیخته شدن رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بشارت داده است. همچنین در این کتب، حتی به خصوصیات رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و یارانشان نیز اشاره شده است.
بنابراین (و همانگونه که قرآن نیز ذکر مینماید) دانشمندان اهل کتاب، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) را همچون نزدیکترین کسان خود میشناخته اند. با مراجعه به تاریخ میتوان افراد زیادی را یافت که در انتظار ظهور و بعثت پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله و سلم) بودهاند و افرادی از میان آنها، حتی به امید دیدار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به محل سکونت، مکان هجرت و یا حتی گذرگاه عبور و مرور آینده پیامبر هجرت کرده بودند که به عنوان نمونه، میتوان به “بحیرای راهب” اشاره نمود.
بنابر این بعثت پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم)، حادثهای بس بزرگ در سرنوشت هدایت بشری بوده و عظمت این امر سبب میشد که خداوند متعال به عنوان مقدمه این امر بزرگ، تربیت و پرورش آن حضرت را به عهده داشته و ایشان را برای آینده دشواری که در پیش رو داشتند، آماده سازد. به دنبال همین تربیت الهی بود که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در سالهای قبل از بعثت نیز حالات فوق العاده معنوی و مشاهدات روحانی داشته و نتیجتاً ایشان تمام این دوران را با پاکی و طهارت و معنویت سپری کردهاند. حضرت علی (علیه السلام) میفرمایند: “خداوند بزرگترین فرشته خود را از خردسالی پیامبر، همدم و همراه ایشان ساخت. این فرشته در تمام لحظات شبانه روز با آن حضرت همراه بود و او را به راههای بزرگواری و اخلاق پسندیده و شایسته رهبری میکرد.”
پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به خاطر همین حالات معنوی و طهارت روحی، ناگزیر از وضع نابسامان مردم و از جهل و فسادی که بر جامعه آن روز و بویژه در شهر مکه حاکم بود، رنج میبردند. همچنین به منظور تفکر و عبادت در مکانی خلوت، مدتی محدود در سال را از آنها کناره میگرفتند و به کوه حرا (که در شمال شرقی مکه واقع است) میرفتند. این کنارهگیری برای حُنَفا و برخی یکتاپرستان قبل از پیامبر نیز وجود داشته است. گویند عبدالمطلب، جد بزرگوار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) پایهگذار این رسم بوده است.
او به هنگام ماه رمضان برای خلوت و عبادت به کوه میرفت و مستمندانی را که از آنجا میگذشتند، اطعام مینمود.در واقع میتوان گفت که این خلوتگزینی، زمینهای برای تقویت هرچه بیشتر حیات روحانی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و مقدمهای برای بعثت و نزول وحی به آن حضرت به شمار میرفته است.در دوران این خلوتگزینیها نیز همچون سایر مراحل گوناگون زندگی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)، حضرت علی (علیه السلام) (که پرورش یافته در خانه پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و در دامان ایشان است)، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) را همراهی مینمود و گاهی اوقات برای ایشان آذوقه و آب و غذا میبرد.پس از سپری شدن ایام عبادت، پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به مکه برگشته و پیش از اینکه به خانه خویش بازگردند، خانه خدا را طواف مینمودند.این حالات همچنان ادامه یافت تا اینکه سن آن حضرت به چهل سالگی رسید و خداوند که دل ایشان را برترین و مطیعترین و خاضع و خاشعترین دلها در برابر خویش یافت، ایشان را مبعوث کرد و به پیامبری گرامی داشت، تا به وسیله قرآنی که آن را روشن و استوار گردانیده، بندگانش را از پرستش بر بتان خارج ساخته و به پرستش خویش هدایت کند.
نزول اولین وحیبه عقیده اکثر علمای شیعه، بعثت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در روز 27 ماه رجب، پنج سال پس از تجدید بنای کعبه، اتفاق افتاد و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در این هنگام، چهل سال داشتند.پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم)، طبق رسم خویش چند روزی بود که برای عبادت و تفکر به غار حرا آمده بودند. در روز بیست و هفتم ماه رجب بود که جبرئیل (یکی از چهار فرشته مقرب الهی و مأمور ابلاغ وحی از جانب پروردگار به پیامبران) به سوی ایشان نازل شد. او بازوی پیامبر را گرفت و تکان داد و گفت: ای محمد بخوان. پیامبر فرمود: چه بخوانم؟ جبرئیل آیات آغازین سوره علق را از جانب خداوند نازل نمود:
“بسم الله الرحمن الرحیم. اقرأ باسم ربک الذی خلق. خلق الانسان من علق. اقرأ و ربک الاکرم. الذی علم بالقلم. علم الانسان مالم یعلم. به نام خداوند بخشنده مهربان. بخوان به نام پروردگارت که بیافرید. آدمی را از علق بیافرید. بخوان و پروردگار تو ارجمندترین است. خدایی که بهوسیله قلم آموزش داد و به آدمی آنچه را که نمیدانست، آموخت.”
همراه اولین نزول وحی و در لحظه بعثت، حوادثی بزرگ اتفاق افتاد که از آن جمله میتوان به شنیده شدن صدای نالهای اشاره نمود. حضرت علی (علیه السلام) در این باره میگوید: “صدای ناله شیطان را در هنگام نزول اولین وحی به آن حضرت شنیدم. عرضه داشتم: “یا رسول الله این ناله چیست؟” فرمود: “این شیطان است که از اطاعت شدن مأیوس و ناامید شده و چنین به ناله در آمده است.” سپس رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) اضافه فرمود: “تو میشنوی آنچه را من میشنوم و میبینی آنچه را که من میبینم الا اینکه تو مقام نبوت نداری و فقط وزیر و کمک کار من هستی و از راه خیر جدا نمیشوی.”حضرت علی (علیه السلام) در مواقع مختلف از جمله در دوران خلوتگزینیهای پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) همراه حضرت بودهاند و این سخن امام علی (علیه السلام) در نهج البلاغه نیز به طور خاصی بیان میدارد که ایشان در لحظه نزول اولین وحی، در کنار پیامبر حضور داشتهاند. البته مطالعات تاریخی بیان مینماید که تنها شخصی که در آن لحظات، پیامبر را همراهی نموده، امام علی (علیه السلام) بود و احدی جز ایشان، ادعای همراهی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در آن لحظات را ننموده است. جبرئیل پس از انجام وظیفه خود و ابلاغ آیات الهی، بار دیگر به آسمان بازگشت.
پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) پس از نزول اولین وحیهمانطور که در قسمتهای پیشین اشاره شد، قبل از بعثت، به پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) الهاماتی میشد و ایشان حالات فوق العادهای داشتند. اما کیفیت نزول اولین وحی بر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و موضوع آن، بهطور کلی با الهامات قبل از بعثت ایشان متفاوت بود. و این امر سبب شد تا حالات روحی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) و در نتیجه حالات جسمانی ایشان تغییر نماید. برای این تغییر حالت دو دلیل را میتوان برشمرد:
اولاً ایشان در هنگام نزول اولین آیات قرآن، عظمت و جلال خداوند را هرچه بیشتر احساس کردند.ثانیاً در هنگام بعثت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) بار بزرگ رسالت به عهده ایشان نهاده شد و پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در شرایطی موظف به ابلاغ رسالت الهی خویش به مردم گشتند که جزیره العرب را اوضاع نابسامان اجتماعی فراگرفته بود و در چنین شرایطی واضح بود که رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) پس از ابلاغ دعوت خویش نه تنها مورد تکذیب و تهمتهای ناروا و آزار و اذیت مشرکین قرار میگرفتند، بلکه آنان در مسیر رسیدن پیام پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به سایر مردم موانع بسیاری را ایجاد خواهند نمود. مجموعه این عوامل باعث دگرگونی حالت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) شد. اما خداوند نیز در این شرایط پیامبرش را تقویت نمود و ایشان را برای به انجام رساندن مسئولیت عظیم رسالتش، بیش از پیش آماده ساخت.
بازگشت از کوه حراپس از این پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) از کوه پایین آمدند و به سمت مکه و خانه خویش عازم شدند. هنگامیکه به خانه رسیدند ماجرای بعثت خویش را برای همسر گرامیشان حضرت خدیجه (سلام الله علیها) بازگو نمودند. خدیجه (سلام الله علیها) نیز که در سالهای همسری با پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آثار بزرگی و پیامبری در ایشان را دیده بود، گفت:
“به خدا دیرزمانی است که من در انتظار چنین روزی، بسر بردهام، و امیدوار بودم که روزی تو رهبر خلق و پیغمبر این مردم شوی.”نزول سوره مدثردر همین روزهای آغازین بعثت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بود که در هنگام استراحت ایشان، جبرئیل برای بار دیگر بر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شد و آیات نخستین سوره مدثر را بر ایشان خواند که:
“بسم الله الرحمن الرحیم، یا ایها المدثر، قم فأنذر، و ربک فکبر و ثیابک فطهر و الرجز فاهجر و لاتمنن تستکثر و لربک فاصبر به نام خداوند بخشنده مهربان،ای کسی که جامه به خود پیچیده ای، برخیز و قوم خود را از عذاب خدا بیم ده و خدا را به بزرگی یاد کن و لباست را پاکیزه دار و از ناپاکی دوری گزین و بر هرکس احسان کنی ابداً منت نگذار و برای خدا صبر پیش گیر”
میتوان گفت مفاد این سوره این است که از این پس، پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) باید پیوسته به فکر بیم دادن مردم از نافرمانی خداوند بوده و لحظهای از آن غافل نباشد و بدین گونه بود که اولین آیههای کتاب آسمانی دین اسلام به پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شد و ایشان از جانب خداوند به مقام رسالت برگزیده شدند.
نخستین مسلمانانهمانطور که قبلاً به آن اشاره شد، حضرت علی (علیه السلام) به دلیل نزدیکی با پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در غار حرا، همراه ایشان بودهاند که لحظه نزول اولین وحی هم یکی از آن مواقع بوده است. پس بسیار طبیعی به نظر میرسد که حضرت علی (علیه السلام) که از نزدیک این وقایع عظیم و مبعوث شدن پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در غار حرا، از جانب خداوند متعال را نظارهگر بودهاند، در آنجا به پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) ایمان آورده و به عنوان اولین مسلمانان، چه در میان زنان و چه در میان مردان یاد شوند.خود ایشان نیز در چندین خطبه (در نهج البلاغه) که در حضور عموم مسلمانان و بیشتر اصحاب پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) ایراد میشد، میفرمایند: “من بر فطرت یکتاپرستی متولد شدم و از دیگران به ایمان و هجرت سبقت گرفتم.”همچنین میفرمایند: “هیچکس قبل از من به دعوت حق روی نیاورده است.”
در مورد اولین زن مسلمان نیز باید گفت که به اتفاق عموم مورخان اسلام، حضرت خدیجه (سلام الله علیها) اولین زن مسلمان بودهاند، چون پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) پس از مبعوث شدن با اولین کسی که برخورد داشتهاند، حضرت خدیجه (سلام الله علیها) بوده، ضمناً، همانطور که در قسمتهای قبل نیز بدان اشاره شد، ایشان در گفتار خویش تلویحاً پیامبری پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را تصدیق نموده اند.بعد از این دو بزرگوار میتوان به ابوذر غفاری که جزو اولین مسلمانان بوده نیز اشاره کرد.
بعد از بعثتپس از بعثت رسول خدا، جبرئیل از آسمان فرود آمد، آبی از آسمان آورد و طریقه وضو گرفتن و رکوع و سجود را به پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آموخت. همچنین سایر احکام و مسائل شرعی نیز توسط جبرئیل بتدریج بر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل میشد. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) نیز این احکام را به نخستین مسلمانان آموزش داده و آنها هم این اعمال را انجام میدادند. به عنوان مثال در مورد نماز باید گفت که حضرت علی (علیه السلام) و حضرت خدیجه (سلام الله علیها) که اولین نمازگزاران بودند پشت سر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) به جماعت ایستاده و نماز را اقامه میکردند. گفته میشود آنها نماز ظهر را در کنار کعبه میخواندند ولی در مواقع دیگر در جاهای دیگر این فریضه را بجای میآوردند تا قریشیان متوجه آنها نشوند.
واقعیت بعثت از نگاه علی علیهم السلامبعثت پیغمبر اسلام یا برانگیخته شدن آن حضرت به مقام عالى نبوت و خاتمیت، حساسترین فراز تاریخ درخشان اسلام است. بعثت پیغمبر درست در سن چهل سالگى حضرت انجام گرفت. پیغمبر تا آن زمان تحت مراقبت روح القدس قرار داشت، ولى هنوز پیک وحى بر وى نازل نشده بود. البته قبلا علائمى ازعالم غیب دریافت مىداشت، ولى مامور نبود که آن را به آگاهى خلق هم برساند.
در آن زمان میان مردم قریش و ساکنان مکه رسم بود که سالى یک ماه را به حالت گوشه گیرى و انزوا در نقطه خلوتى مىگذرانیدند.(1) درست روشن نیست که انگیزه آنها از این گوشه گیرى چه بوده است، اما مسلم است که این رسم در بین آنها جریان داشت و معمول بود. نخستین فرد قریش که این رسم را برگزید و آن را معمول داشت عبدالمطلب جد پیغمبراکرم بود که چون ماه رمضان فرا مىرسید، به پاى کوه حرا مىرفت، و مستمندان را که از آنجا مىگذشتند یا به آنجا مىرفتند، طعام مىداد. (2)
به طورى که تاریخ اسلام گواهى مىدهد، پیغمبر نیز پیش از بعثت به عادت مردان قریش، بارها این رسم را انجام می داد. از شهر و غوغاى اجتماع فاصله مىگرفت و به نقطه خلوتى مىرفت و به تفکر و تامل مىپرداخت. پیغمبر حتى در زمانى که کودک خردسالى بود، و در قبیله دایه اش تحت مراقبت دایه خود، «حلیمه» قرار داشت نیز از بازى کردن با بچهها دورى مىگزید و به کوه حرا مىآمد و به فکر فرو مىرفت. (3) بنابراین انس وى به «کوه حرا» بى سابقه نبود.
در مدتى که بعدها در «حرا» به سر مىبرد، غذایش نان و زیتون بود، و چون به اتمام مىرسید، به خانه بازمىگشت، و تجدید قوا مىنمود. گاهى هم همسرش خدیجه برایش غذا مىفرستاد. غذایى که در آن زمانها مصرف مىشد، مختصر و ساده بود. (4) پیغمبر چند سال قبل از بعثت، سالى یک ماه در حرا به سر مىبرد و چون روز آخر باز مىگشت، نخست خانه خدا را هفت دور طواف مىکرد، سپس به خانه مىرفت. (5)
کوه حرا امروز در حجاز به مناسبت این که محل بعثت پیغمبر بوده است، «جبل النور» یعنى کوه نور خوانده مىشود. حرا در شمال شهر مکه واقع است، و امروز تقریباً در آخر شهر در کنار جاده به خوبى دیده مىشود. کوههاى حومه مکه اغلب به هم پیوسته است و از سمت شمال تا حدود بندر«جده» واقع در 70 کیلومترى مکه و کنار دریاى سرخ امتداد دارد. این سلسله جبال که از یک سو به صحراى «عرفات» و سرزمین «منا» و شهر «طائف» و از سوى دیگر به طرف «مدینه» کشیده شده است، با درهها و بیابانهاى خشک و سوزان و آفتاب طاقت فرساى خود شاید بهترین نقطهاى است که آدمى را در اندیشه عمیق خودشناسى و خداشناسى و دورى از تعلقات جسمانى و تعینات صورى و مادى فرو مىبرد.
کوه حرا بلندترین کوههاى اطراف مکه است، و جدا از کوههاى دیگر به نحو بارزى سر به آسمان کشیده و خودنمایى مىکند. هر چه بیننده به آن نزدیکتر مىشود، ابهت و جلوه کوه بیشتر مىگردد. از آن بلندى در زمان خود پیغمبر قسمتى از خانههاى مکه پیدا بود، و امروز قسمت زیادترى از شهر مکه پیداست. قله کوه نیز در پشتبامها و از درون اطاقهاى بعضى از طبقات ساختمانهاى مکه به خوبى پیداست.
«غار حرا» که در قله کوه قرار دارد، بسیار کوچک و ساده است. در حقیقت غار نیست، بلکه تخته سنگى عظیم است که به روى دو صخره بزرگترى غلت خورده و بدین گونه تشکیل دهنه غار حرا را داده است. دهنه غار به اندازه ای است که انسان مىتواند وارد و خارج شود. کف آن هم بیش از یک متر و نیم براى نمازگزاردن جا دارد. غار حرا جایى نبوده که هر کس میل رفتن به آنجا کند، و محلى نیست که انسان بخواهد به آسانى در آن بیاساید. فقط یک چیز براى افراد دوراندیش در آنجا به خوبى به چشم مىخورد، و آن مشاهده کتاب بزرگ آفرینش و قدرت لایزال خداوند بى زوال است که در همه جاى آن نقطه حساس پرتو افکنده و آسمان و زمین را به نحو محسوسى آرایش داده است! براساس تحقیقات انجام شده، پیغمبر مانند جدش عبدالمطلب در پاى کوه حرا فىالمثل در خیمه به سر مىبرده و رهگذران را پذیرایى مىکرده و فقط گاه گاهى به قله کوه مىرفته و به تماشاى جمال آفرینش مىپرداخته است که از جمله لحظه نزول وحى، در روز 27 ماه رجب بوده است. اما پیغمبر قبل از بعثت هم حالاتى روحانى داشته و تحت مراقبت روح القدس گاهى تراوشاتى غیبى مىدیده و اسرارى بر آن حضرت مکشوف مىشده است. هنگامى که پانزده سال بیش نداشت، گاهى صدایى مىشنید، ولى کسى را نمىدید.
هفت سال متوالى بود که نور مخصوصى مىدید و تقریباً شش سال مىگذشت که پیغمبر زمزمهاى مىشنید، ولى درست نمىدانست موضوع چیست؟ چون آن اخبار را براى همسرش خدیجه بازگو مىکرد، خدیجه مىگفت: « تو که مردى امین و راستگو و بردبار هستى و دادرس مظلومانى و طرفدار حق و عدالت هستى و قلبى رؤوف و خویى پسندیده دارى و در مهمان نوازى و تحکیم پیوند خویشاوندى سعى بلیغ مبذول مىدارى، اگر مقامى عالى در انتظارت باشد، جاى شگفتى نیست. (6)
هنگامى که به سن سى و هفت سالگى رسید میل به گوشه گیرى و انزواى از خلق پیدا کرد، چندین بار در عالم خواب، سروش غیبى، سخنانى به گوشش سرود، و او را از اسرار تازهاى آگاه ساخت، بعدها نیز در پاى کوه حرا و میان راههاى مکه بارها منادى حق بر او بانگ زد. در هر نوبت صدا را مىشنید ولى صاحب صدا را نمى دید!
در یکى از روزها که در دامنه کوه حرا گوسفندان عمویش ابوطالب را مىچرانید، شنید کسى از نزدیک او را صدا مىزند و مىگوید: یا رسول الله! ولى به هر جا نگریست کسى را ندید. چون به خانه آمد و موضوع را به خدیجه اطلاع داد، خدیجه گفت: امیدوارم چنین باشد. (7)روز بیست وهفتم ماه رجب محمد بن عبدالله مرد محبوب مکه و چهره درخشان بنى هاشم در غار حرا آرمیده بود و مانند اوقات دیگر از آن بلندى به زمین و زمان و ایام و دوران و جهان و جهانیان مىاندیشید. مىاندیشید که خداى جهان جامعه انسانى را به عنوان شاهکار بزرگ خلقت و نمونه اعلاى آفرینش خلق نموده و همه گونه لیاقت و استعداد را براى ترقى و تعالى به او داده است. همه چیز را برایش فراهم نموده تا او در سیر کمال خود نانى به کف آرد و به غفلت نخورد. ولى مگر افراد بشر به خصوص ملت عقب مانده و سرگردان عرب و بالاخص افراد خوش گذران و مال دوست و مال دار قریش در این اندیشهها هستند؟ آنها جز به مال و ثروت خود و عیش و نوش و سود و نزول ثروت خود به چیزى نمىاندیشند. شراب و شاهد و ثروت و درآمد، ربا و استثمار مردم نگون بخت و نیازمند، تنها اندیشهاى است که آنها در سر مىپرورانند;
اینک «او» درست چهل سال پر حادثه را پشت سر نهاده بود. تجربه زندگى و پختگى فکر و ارادهاش و استحکام قدرت تعقلش به سرحد کمال رسیده، و از هر نظر براى انجام مسئولیت بزرگ پیامبری آماده بود. در تمام قلمرو عربستان و دنیاى آن روز جز او چه کسى بود که از جانب خداوندِ عالم شایستگى رهبرى خلق را داشته باشد؟
رهبرى که سرآمد رهبران بزرگ و گذشته جامعه انسانى باشد، و انسانهاى شرافتمند بر شخصیت ذاتى و تربیت خانوادگى و سوابق درخشان و ملکات فاضله و صفات پسندیده او صحه بگذارند؟ او نوه ابراهیم بت شکن، خلیل خدا و اسماعیل ذبیح و فرزند هاشم سید و سرور عرب و نوه عبدالمطلب، بزرگ و داناى قریش است. پدر در پدر، و مادر در مادر، شکوفان و درخشان و فروزان بود. او از سلامتى کامل جسم و جان برخوردار بود که نتیجه وراثت صحیح و سالم است. وراثتى که پدران پاک و مادران پاک سرشت برایش باقى گذارده بودند. به طورى که دنیاى جاهلیت هم با همه پلیدى و تیرگى و تاریکیش، نتوانست آن را آلوده سازد، و چیزى از شرافت و حسب و نسب او بکاهد. (8)
ادامه خواندن مقاله بعثت پيامبر ازمظهر نهج البلاغه
نوشته مقاله بعثت پيامبر ازمظهر نهج البلاغه اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 21, 2018, 6:00 pm
nx دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
فهرست:بی نهایت هانگرش باستانی در مورد بی نهایتنگر ش های نوین آغازین در مبحث بی نهایت هاادراک ریاضی در مبحث بی نهایتها نظریات مدرن بی نهایت ها مطلقاعداد اولدترمیان با فرمول
منبع:www.amuzeshtv.ir
بی نهایت هابی نهایت (از واژه لاتین “finitus” به معنی “محدود” گرفته شده – علامت ریاضی: ) چیزی است که “محدود” نیست، که در آن هیچ محدودیتی زمانی و فضایی وجود ندارد.در ریاضیات، با اصطلاح “انتقال-از-محدود(transfinite)” مشهور است؛ و چیزی است که فقط محدود نباشد، ولی ممکن است محدودیتهای دورتر از آن داشته باشد.نگرش باستانی در مورد بی نهایت :
نگرش باستانی از ارسطو آغاز شده است:“; تفکر درباره یک عدد بزرگ همیشه ممکن است: چون تعداد دفعاتی که میتوان یک مقدار را به دو نیمه تقسیم کرد، بی نهایت است. بنابراین بی نهایت، امکان بالقوهای است که هرگز بالفعل نمی گردد؛ تعداد اجزایی را که می توان به دست آورد، همیشه از هر عدد معینی بیشتر است.”به این مورد اغلب بی نهایت “بالقوه” اطلاق می شود، به هرحال دو نظریه در این مورد با هم ترکیب شده اند:
یکی اینکه همیشه پیدا کردن چیزی هایی که تعداد آنها از هر عددی بیشتر باشد ممکن است، اگرچه آن چیزها عملا وجود نداشته باشند. دیگر اینکه ما می توانیم بدون محدودیتی، اعداد بالاتر از محدود را شمارش کنیم. مثلا “برای هر عدد صحیح n، یک عدد صحیح m (m > n) وجود دارد همچنین ( Phi(m”. دومین نگرش را بصورت واضح تر در آثار نویسندگان قرون وسطایی مثل William of Ockham میتوان یافت:
(هر زنجیره حقیقتا وجود دارد. بنابراین هر یک از اجزاء آن واقعا در طبیعت وجود دارد. اما اجزاء زنجیره نامحدود هستند چون هیچ عدد بزرگی نیست که عددی بزرگتر از آن نباشد، پس اجزاء نامحدود واقعا وجود دارند.)اجزاء از بعضی جهات واقعا وجود دارند. بهرحال، در این نگرش، هیچ بزرگی بی نهایتی نمی تواند یک عدد داشته باشد، چون هر عددی را که تصور کنیم، همیشه عددی بزرگتر از آن وجود دارد: “هیچ بزرگی (از لحاظ عددی) نیست که بزرگتر از آن نباشد”. Aquinas همچنین بر ضد این نظریه که بی نهایت می تواند از هر جهت کامل یا کلی باشد بحث کرده است مرجع.
نگر ش های نوین آغازین در مبحث بی نهایت ها :گالیله (در زمان بازداشت طولانی در خانه اش در Sienna بعد از محکومیتش توسط استنطاق مذهبی) اولین کسی بود که متوجه شد می توان مجموعه ای از بی نهایت عدد را بصورت تناظر یک به یک با یکی از زیر مجموعه های حقیقی آن در کنار هم قرارداد. (هر جزئی از این مجموعه که با کل آن برابر نیست). مثلا ما می توانیم “مجموعه” اعداد زوج را {;،8 6 4، 2} با اعداد طبیعی {;،4، 3، 2، 1} بصورت زیر جور کنیم:
1, 2, 3, 4, ;2, 4, 6, 8, ;با این استدلال مشخص می شود، اگرچه طبیعتا یک مجموعه که بخشی از مجموعه دیگر بوده، کوچکتر است(چون تمام اعضاء آن مجموعه را شامل نمی شود) از بعضی جهات هم اندازه اند. او معتقد بود این یکی از مشکلاتی است که وقتی ما میخواهیم “با ذهن محدود خود” یک امر نامحدود را درک کنیم، پیش می آید.
تا کنون آنگونه که من درک کردهام ما تنها می توانیم اینگونه استنباط کنیم که کل تمامی اعداد نامحدود است، اینکه تعداد مجذورات نامحدودند، و تعداد ریشه آنها نیز نامحدود می باشد، نه تعداد مجذورات کمتر از کل تمامی اعدادند و نه آن یکی بیشتر از دیگری است؛ و بالاخره خصوصیات “برابر”، “بزرگتر”، و “کوچکتر” قابل اعمال به بی نهایت نیستند، بلکه فقط قابل اعمال به کمیات محدود اند در دو علم جدید 1938 .
این نظریه که اندازه را می توان بوسیله تطابق یک به یک سنجید، امروزه به نام اصل هیوم معروف است، اگرچه هیوم نیز همانند گالیله معتقد بود که این اصل نمی تواند در مورد مجموعه های نا محدود بکار رود.Locke، لوک نیز همانند فلاسفه تجربه گرا نیز بر این باور بود که ما نمی توانیم هیچ نظر مناسبی درباره بی نهایت داشته باشیم. آنها عقیده داشتند تمامی نظرات ما از نمود احساس یا تصورات سرچشمه می گیرد، و چون تمامی حواس و خیالات ما ذاتا محدودند، به همین دلیل دایره افکار و عقاید ما محدود خواهند بود. نظر ما درباره بی نهایت صرفا منفی یا شخصی است.
“اجازه ندهیم هر اندازه که عقیده مثبت در ذهن خود نسبت به هر مکان، مدت یا عددی داریم شدت یابد، چون بهرحال آنها محدودند؛ اما وقتی یک باقیمانده پایان ناپذیر را فرض می کنیم، که تمامی قیود را از آن برمیداریم، و به ذهن خود اجازه تفکرات تصاعدی بی پایان را می دهیم، بی آنکه عقیده خود را کامل نماییم،آنجاست که ما نظر خود را در مورد بی نهایت خواهیم داشت؟ تازه وقتی فکر خود را درباره فضا یا مدت بینهایت شکل میدهیم، آن نظر بسیار مبهم و پیچیده است، زیرا آن از دو بخش بسیار متفاوت ساخته شده است، اگر متناقض نباشند. برای کمک به تنظیم یک طرح در مورد هر فضا یا عددی، به بزرگی تصورمان، کافی است بسادگی ذهن را راحت نموده و تفکرمان را در باره آن طرح متوقف سازیم؛ که برخلاف عقیده در باره بینهایت است، که عبارتست از تصور تصاعدی بی پایان.” (Essay, II. xvii. seven. ، تاکید نویسنده)
بطور بسیار عالی، توماس هابز فوق-تجربه گرا، سعی نمود تا از ایده بینهایت بالقوه در روشنایی کشف شکل «Gabriel’s horn) بوسیله توریچیلی Evangelista Torricelli دفاع نماید، شکلی که سطح نامحدود داشته، ولی حجم آن محدود است. ادراک ریاضی در مبحث بی نهایتها :درک ریاضی مدرن از بینهایت در اواخر قرن نوزدهم توسط کارهایGeorg Cantor،Gottlob Frege، Richard Dedekind و دیگران با استفاده از ایده مجموعه ها، توسعه یافت.برخورد آنها در اصل به قبول ایده ««تناظر یک به یک بعنوان یک استاندارد برای مقایسه سایز مجموعه ها بود، و رد کردن نظر گالیله (که از اقلیدس ناشی شده بود) مبنی بر اینکه کل نمیتواند هم اندازه جزء باشد. یک مجموعه نامحدود را میتوان بصورت ساده طوری تعریف نمود که هم اندازه حداقل یکی از اجزاء “مناسب” آن باشد.
بدینسان کانتور نشان داد که مجموعه های بینهایت میتوانند اندازه های متفاوت داشته باشند، با تمایز بین مجموعه های بینهایت قابل شمارش و بینهایت غیر قابل شمارش، و یک فرضیه اعداد کاردینال را حول این مطلب توسعه داد. نظر او غالب گردید و ریاضیات مدرن عملا بینهایت را پذیرفت. سیستمهای اعداد توسعه یافته مشخصی، مانند اعداد حقیقی، اعداد معمولی(محدود) و اعداد نامحدود را با سایزهای مختلف، متحد می نمایند.
وقتی سروکارمان با مجموعه های نامحدود می افتد، بصیرت کسب شده ما از مجموعه های محدود ازکار میافتد. یک مثال برای این پارادوکس گراند هتل هیلبرت است.یک سوال فریبکارانه این است که آیا بینهایت عملی در کیهان مادی وجود دارد: آیا تعداد ستاره ها نامحدود است؟ آیا گیهان دارای حجم نامحدود است؟ آیا فضا “تا ابد ادامه” دارد؟ این یک سوال باز مهم در کیهان شناسی است. توجه داشته باشید که سوال از نامحدود بودن بصورت منطقی، غیر از سوال در مورد داشتن مرز می باشد. سطح دو بعدی زمین، برای مثال، محدود است، در حالیکه هیج مرزی ندارد. با راه رفتن / دریانوردی / رانندگی به اندازه کافی طولانی در مسیر مستقیم، شما درست به همان نقطهای که شروع کرده بودید، باز می گردید. کیهان، حداقل در مبادی و اصول، ممکن است بر اساس یک اصل مشابه عمل نماید؛ اگر شما با فضاپیمای خود به اندازه کافی طولانی در مسیر مستقیم و روبروی خود پرواز کنید، شما اتفاقا و بصورت ناگهانی دوباره از همان نقطهای که از آن شروع کرده بودید، می گذرید.
نظریات مدرن بی نهایت ها : مباحثه مدرن درباره بینهایت امروزه بصورت بخشی از تئوری مجموعه و ریاضیات مرد توجه قرار گرفته است، و کلا فلاسفه از بحث درباره آن احتراز می کنند. Wittgenstein یک استثناء بوده است، کسی که حملات مهیجی را علیه بدیهیات تئوری مجموعه، و ایده بینهایت عملی، در “اواسط عمر خود” انجام داد.بینهایت امروزه به انواع مجوعه ها نامحدود زیادی تقسیم شده است، مانند aleph-null، یک سری قابل شمارش از اعداد طبیعی، و beth-one، یک سری غیر قابل شمارش مانند تعداد کمانهای موجود در یک دایره یا تعداد نقاط روی یک خط، و یک تعداد نامحدود از چیزهای دیگر.
:”آیا معادله m = 2n گروه تمام اعداد را با زیرگروههایش مرتبط می کند؟ خیر. آن هر عدد دلخواهی را با دیگری مرتبط می سازد، و بدین ترتیب ما به گروههای زوج نامحدود وارد می شویم، که هرکدام به دیگری مرتبط میباشد، ولی هرگز به گروه یا زیرگروهی مرتبط نیستند. هیچیک از این دو، یکجوری خودش یا دیگر گونه از یک زوج گروه، فرآیند نامحدود نمی باشند ; در موهومات که m = 2n یک گروه را با زیرگروههایش مرتبط می سازد، هنوز ما صرفا یک حالت از دستور زبان دوپهلو را خواهیم داشت.” (Philosophical Remarks 141, cf Philosophical Grammar p.465)برخلاف تجربه گراهای سنتی، او معتقد بود بینهایت یک جوری در درک تجربی مسلم می باشد.
ادامه خواندن مقاله آشنايي با بي نهايت هاو دترميان و ارائه فرمولها
نوشته مقاله آشنايي با بي نهايت هاو دترميان و ارائه فرمولها اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 21, 2018, 6:02 pm
nx دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
فهرست:زرتشت، مزدیسناوضعیت زرتشتیان در دوران پیش و پس از اسلامجمعیت زرتشتیانآیینهای زرتشتیان
زرتشت، مزدیسنا
آتشکده یزدمزدیسنا نامِ دینِ پیامبرِ ایرانی، زرتشت اسپنتمان است. مزدَیَسنا صفت است و بمعنای پرستنده مزدا است. مزدا هم همان خدای یگانهاست. مزدَیَسنا ضدِ دیویَسنا است. دیویَسنا هم بمعنی پرستنده دیو یا دَئِوُ میباشد و ضدِ آن واژه وی-دَئِوُ یا ضدِ دیو است. مزدَیَسنا پیرامونِ 1200 (پیش از میلاد) تا 1400 (پیش از میلاد) از سوی پیامبر ایرانی، زرتشت اسپنتمان، پایهگذاری شد.
زرتشت به ویرایش و بازبینی کیش چندخداباور آریائیان پرداخت و بتدریج برای خود پیروانی یافت که پس از وی به مزدیسنان یا زرتشتیان شُهره شدند. در ادبیاتِ مزدیسنا نیز مزدیسن با گویشِ پهلوی، معادلِ دین آورده به زرتشت، راستی پرست و با صفتِ زرتشتی آمدهاست.[1]. همچنین به مزدیسنان بهدین نیز میگویند.
عناصرِ مزدَیَسنا یکتاپرستانهاند و از یکتاپرستی سرچشمه میگیرند. البته در برخی منابع از ایشان به نامِ دوگانه پرست هم یاد شده که بیشتر در اثر اشتباهی است که در شناختِ درستِ مزدیسنا و بر اساسِ برداشتهایی از دو کتابِ دینکرد و بندهشن انجام شده[2] و مزدیسنان با زروانیان یکی پنداشته شدهاند زیرا اعتقاد به دوگانگیِ آفرینشی در میان زروانیان نیرومند است[3] نه مزدیسنان. کتاب مقدس زرتشتیان اوستا است. از بخشهای گوناگون اوستا بخشی به نام گاهان (سرودها) سخنانِ شخص زرتشت بودهاست.
خدای نیکسرشت در کیش زرتشتی، اهورامزدا نام دارد که بمعنی سرور دانا است و پرستیده میشود. برای اهورا مزدا در هرمزد یشت، در حدود شصت صفتِ نیک آورده شده و تقریبا همه چیزهای خوب به وی منتسب شدهاست. بر اساسِ گاتها، اهورامزدا هم آفریننده روشنایی و هم تاریکی است[4]. بر اساسِ کتابِ بندهشن که پس از ساسانیان نوشته شده، نیروی مخالفِ اهورامزدا و زاینده بدیها را اهریمن (انگره مینیو) معرفی میکند[5] که نص صریح گاتها است[6]. در کیش زرتشتی، اهریمن هیچگاه توانِ ذاتی برای مقابله با قدرتِ اهورا مزدا را ندارد و رقیبی برای او نیست بلکه اهریمن همان اندیشه بد است اما در باورِ زروانیان، اهریمن برادر و رقیبِ اهورا مزدا و پسر زروان[7] و دارای هویتی جداگانه از اهورا مزدا است. زرتشتیان امروزی نیز خود را یکتاپرست میدانند و اهریمن را تنها نمادی تمثیلی از بدیها مینامند نه یک خدا.
وضعیت زرتشتیان در دوران پیش و پس از اسلاموضعیتِ زرتشتیان تا پیش از زمان اشکانیان به درستی معلوم نیست و منابع از میان رفتهاند. اما آنچه همه اتفاق نظر دارند اینستکه مزدیسنا از زمانِ هخامنشیان و از زمانِ داریوش بزرگ وجود داشتهاست و خدای خاندان هخامنشی دستِ کم از زمان داریوش، اهورامزدا بودهاست. در زمان پادشاهی اردشیر یکم هخامنشی در حدود سال 441 پیش از میلاد، تقویم امپراطوری اصلاح شد و نامِ ماههای سال به نامهای ایزدان مزدیسنا نامگذاری شدند[8]. میتوان گفت مزدیسنا در زمان هخامنشیان در حالِ پیشرفت در میان باورهای عامه مردم بودهاست. این دین پس از هجوم اسکندر و کشته شدن موبدان برای مدت کوتاهی به خاموشی گرایید؛
چراکه در آن روزگار بیشترِ آثار دینی بشکلِ شفاهی و سینه به سینه انتقال مییافتند و روحانیان که با تکرار مستمرِ آنها منابع را در یاد داشتند بگونهای در حکمِ کتابهای زنده این دین بودند و با قتلعام آنها بسیاری از کتابهای باستانی مزدیسنا از بین رفتند یا ناقص شدند. از همین رو سنتِ زرتشتی، اسکندر را همواره با صفت گجسته یاد میکند. در متن پهلوی ارداویرافنامه گفته میشود که وی دستوران، داوران، هیربدان و موبدان بسیاری را کشت.[9]
در زمان اشکانیان تلاشهایی در جهتِ بازآوری مزدیسنا انجام گرفت و سکههایی بنامِ ایزدان ضرب کردند و آتشکدههایی بوجود آوردند. از میانِ آنها آتشِ آذر برزین مهر در کوه ریوند نیشابور از اهمیت زیادی برخوردار بودهاست. مزدیسنا در زمان ساسانیان، دین رسمی ایران شد و فراوانیِ جمعیت زرتشتیان در زمان ساسانیان به بالاترین مقدار خود رسید. در زمان ساسانیان مردم به دو دسته تقسیم میشدند طبقه مردم معمولی (واستریوشان) و بزرگان. یکی از افراد طبقه بزرگان، موبدان زرتشتی بودند. پس از شکستِ این سلسله، در اثر نابرابریهای اجتماعی که ساسانیان ایجاد کرده بودند میزان زرتشتیان رو به کاهش نهاد و آنها به دینهای دیگر و به ویژه اسلام گرویدند.
گروهی از زرتشتیان نیز در اثر فشارها طی چندین سال به سوی کشور هندوستان مهاجرت کردند. تعداد زیادی از آنها در هجومِ مغولان و دیگر مهاجمان به ایران از میان رفتند و این در حالی بود که بتدریج از سویِ دیگرکیشان و بویژه مسلمانان بدلیل مسائل شرعی در تنگنا قرار میگرفتند. در زمان صفویان شمار زیادی از آنان یا به پذیرشِ دین اسلام وادار شدند یا به نقاطِ مهجور و بیابانی همچون یزد و کرمان کوچانده شدند و یا کشته شدند.
ادامه خواندن مقاله آشنايي با دين زرتشت
نوشته مقاله آشنايي با دين زرتشت اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
↧
October 21, 2018, 6:04 pm
nx دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مدیریت واحدهای صنعتی كوچك
مقدمه:بررسی الگوهای كمی و كیفی در ارزیابی طرحهای استقرار و مدیریت كارخانه صنعتی كوچك :به طور كلی الگوهای ارزیابی طرحها بر دو اساس طبقه بندی شده اند:1- الگوهای معین 2- الگوهای اجتماعیمسائل عمده ای كه معمولاً در مدیریت كارخانه مطرح می شوند عموماً دارای خصوصیات كمی و كیفی اند، از آنجا كه الگوهای ریاضی محض ، صرفاً جنبه های كمی مسائل را تحلیل و بررسی می كنند، كمك به مدیریت كارخانه به روشهای ساده كاربردی و در عین حال قابل قبول از اهداف اصلی این قسمت است.
– بررسی بعضی از الگوهای كیفی در مدیریت كارخانه:تحلیل و بررسی عوامل كیفی از آن جهت مشكل است كه نظریات شخصی را می توان در آنها دخالت داد سعی شده كه با ارائه بعضی تكنیكهای ساده، روشهای معرفی شود كه با استفاده از آنها مدیریت بتواند به گزینه بهتر دست یابد.
كار اصلی تصمیم گیرنده، انتخاب بهترینهاست، بهترین روش انبار كردن شایسته ترین روش تولید مناسبترین محل استقرار و غیره.اگر مدیر تصمیم گیرنده با گزینه هایی كه پیامدهای كمی و كیفی مختلفی داشته باشند مواجه شود پیامد كمی كار تصمیم گیرنده را آسان كرده و با یك نظر گزینه برتر را انتخاب خواهد كرد؛ ولی اگر پیامدها تنها به اعداد كحض ختم نشوند و عوامل كیفی هم روی آنها اثر بگذارد استفاده از بعضی از تكنیكهای ساده برای ندیر لازم و ضروری است.
الگوهای زیر را مورد بررسی قرار می دهیم:1- روش الویت 2- روش رتبه ای 3- روش ارزش انتظاری بر اساس اولویت 4- روش ارزش ماتریسی 5- روش اولویت مطلوبیت– روش الویتساده ترین تكنیكی كه برای مختلف و بخصوص آنها كه عوامل كیفی بسیار دارند روش اولویت ساده است.در این روش هرآمترناتیو بر اساس میزانی كه می تواند با عوامل اجتماعی،
محیطی و اقتصادی هماهنگ شود درجه بندی می شود.در جدول زیر آمترناتیوكه بر این عوامل اجتماعی و محیطی بیشتر اثر كند با الویت او بقیه آمترناتیوها به ترتیب به شاره های بعدی مشخص می شوند.مثلاً با انتخاب هر یك از پروژه ها ملاحظه می شود كه برای احداث خیابانی در شهر، تعداد عینی از خانه ها باید خراب شوند از آنجایی كه تعمیم داریم خانه های كمتری خراب شوند اولویت را به آمتر ناتیویی می دهیم كه كمترین خرابی را به بارآورد.
اولویت تعداد خانه های تخریب شده پروژه1 0 12 2 23 20 34 24 4
بیشترین كاربرد این الگو، غیرخطی بودن آن است كه نمی تواند اختلاف واقعی بین آمترناتیوها را تشخیص دهد.تمام آمترناتیوها نمی توانند دارای اهمیت یكسان باشند.
در روش الویت اول مشكل اساسس غیر خطی بودن عوامل و عدم تشخیص عوامل بهتر به دلیل اختلافات جزئی بود، به ارزش یا پیامد و اثر آمترناتیو بر اساس اهمیت نسبی آنها در جامعه و بر اساس نظر تصمیم گیرنده بها داده می شود مثلاً تغییرات كشاورزی ممكن است به مراتب مهمتر از تغییرات صنعتی یك دهستان باشد بنابراین با بهادادن به عوامل با توجه به سیاستهای موجود می توان تغییرات كوچك و اختلاف آنها را نیز به میان آورد و محاسبه كرد.
بعضی مواقع ممكن است برقراری یك الویت و یا وزن مناسب كه درخور همه آمترناتیوها باشد به آسانی میسر نگردد كه این امر مشكل زیادی به بار نمی آورد اگر سیستم اولویت را نیز با جمع آوری اطلاعات بیشتر تكمیل كنیم و نخوهیم نظرات مردم و دیگران را هم در عوامل موجود دخالت دهیم این الگو كاربرد مطلوبی دارد.
– روش ارزش انتظاریدر این تكنیك عامل و آمترناتیو با هم رتبه بندی می شوند.رتبه بندی بر اساس اهمیت نسبی آنهاست و آمترناتیوها بر اساس مقدار اثر و پیامد آنها روی عامل مربوط درجه بندی می شوند.
یكی از مزایای این الگو استفاده راحت و سریع آن از سوی تصمیم گیرنده است اهداف ابتدا باید به ترتیب الویت نوشته شده و مقدار ارزش وزنی مصرف برای آمترناتیو تعیین شود و این به راحتی به وسیله كمیته های تخصصی صورت می گیرد.
برای برنامه های بزرگ كه تعداد آمترناتیو و ضابطه های ما زیاد است كاربرد این الگو مشكل است بنابراین از كامپیوتر استفاده می كنند با استفاده از كامپیوتر می توان قابلیت حساسیت مدل را تحت ضوابط مختلف و از دیدگاه های مختلف آزموده و تصمیم گیرنده را در مقابل راه حلهای مختلف كه قسمت تحت شرایط مختلف به وجود آمده است قرار دارد.
– روش ارزش ماتریسی:این روش شبیه ارزش انتظاری بر اساس اولویت است در این تكنیك به جای اینكه عوامل بر اساس اهمیت درجه بندی شوند به گونه ای سنجیده می شوند كه مهمترین عامل، بیشترین مقادیر وزن را به خود اختصاص دهد.
ارزش هر آمترناتیو به جمع كردن حاصلضرب مقادیر وزنی هر عامل برای هر آمترناتیو به دست می آید.مراحلی كه برای تكنیك می توان تعریف كرد:الف: پارامترهایی كه هدف را مناسبتر تعریف می كند ارائه می شوند.ب: برای هر پارامتر یا هدف مقدار وزن (ارزش مطلوبیت) تعیین می شود.
ج: با بررسی و مطالعه پارامترهای انتخاب شده برای هر هداف ارزش آنها برای هر آمترناتیو به دست می آید اگر این مطالعه بر اساس مقادیر وزنی محاسبه شود آمترناتیو كه اهداف را بهتر تأمین كند آمترناتیویی است كه دارای ارزش وزنی بالاتری باشد.
د: انتخاب بهترین آمترناتیو و احیاناً انجام دادن بعضی تحلیلهای حساسیت.
یكی از خصوصیات مثبت این مدل قابلیت كاربرد سیستماتیك آن در ارزیابی پروژه هاست كه به كارگیری ماتریس كه شامل مقادیر ارزش كمی و كیفی است میتوان تكنیكهای مختلف را با آن به كار برد.
– روش اولویت مطلوبیت(نظریه مطلوبیت)روش اولویت مطلوبیت بر اساس بدست آوردن ارزش گروهی یا انفرادی آمترناتیو استوار است كه بر اساس الگوهای ریاضی به دست آورده می شود.مطلوبیت اجرای یك پروژه برای هر كس ارزش دارد.این ارزش را با هر مقیاسی می توان بیان كرد گاهی به تومان زمانی بین 100-0 یا هر مقیاس دیگری كه كاملاً با مطلوبیت شخص مزبور مطابق باشد.از خصوصیات و نارسایی این الگو ارزیابی و اندازه گیری پیامد منسوب به هر آمترناتیو است كه به مطالعه دقیق به وسیله گیرنده نیاز دارد.این الگو می تواند اساس و پایه ارزش برای هر آمترناتیو از نظر تحلیل گر مشخص كند.
اگر چه مراحل انجام كار كمی پیچیده است و بسیارجای سؤال باقی می گذارد ولی با یك بررسی همه جانبه و اطلاعات جامع و با استفاده از نظریات افراد مطلع می توان از این الگوها در مسائل مدیریت كارخانه به نحو دلخواه استفاده كرد.
– بررسی بعضی از روشهای كمی در استقرار و جابه جاییاستقرار وسایل و تجهیزات انفرادی:در جاگذاری وسایل و تجهیزات ، اعم از ساختمانی و مكانیكی، عاملهای زیادی را باید مورد بررسی قرار داد كه هر یك از آنها باعث جابجایی شده و تغییراتی را به وجود می آورد.در طرح ریزی باید به عاملهای پولی و غیرپولی توجه شود.
بنابراین برای به دست آوردن هر راه حل كمی باید روشهای خاصی به وجود آورد تا بتوان به راحتی در حل مسأله به روش منفردی رسید ولی نباید این حقیقت را انكار كرد كه تجربه و قضاوت صحیح روی الگو می تواند به نحو مطلوبی تصمیم گیری را مؤثرتر سازد.
اساس و هدف اصلی ما با توجه به موقعیت كنونی تجهیزات و تأسیسات پیداكردن محل تأسیسات جدید( اعم از ماشین، ساختمان و غیره) می باشد در حقیقت آنالیز در این خلاصه می شود كه اگر ما تأسیسات كنونی را حفظ كنیم و بخواهیم جدیدی را احداث كنیم موقعیت و محل این واحد جدید چگونه باید انتخاب شود.محل انتخاب شده برای تجهیزات جدید محلی است كه در حقیقت با حداقل كردن تابع صرف به دست می آید.
– رابطه مسافتدر مسائل جایابی فیزیكی، ماشینها در بعضی موارد مسیرهای نقل و انتقال معمولاً در طول محورها به صورت مستطیل یا موازی با دیوارهای كارخانه مطرح می شود در چنین موقعیتی مسافت متناسب با خط مستقیم نشان داده می شود كه به رابطه خط مستقیم یا مستطیل شكل یا مسافت «مانهاتان» مرسوم است.
– پیدا كردن ترسیمی محل تأسیسات جدید:روش ارئه شده دارای ضعف ویژه ای است كه باعث می شود تا بعضی از مواقع محل پیدا شده در عمل قابل پیاده كردن نباشد.خطوط حاشیه ای كه در اینجا پیشنهاد می شود در حقیقت دریچه ای را برای راه حل منطقی تر باز می كند.این روش علاوه بر آنكه تابع هزینه را با موقعیت و عمل مناسب تأسیسات جدید به نحوخاصی مربوط می سازد تحلیل آن را نیز سهل و آسان می كند و تصمیم گیرنده را در مقابل آمترناتیوهای زیادتری قرار می دهد.خطوط حاشیه ای كه به نام منحنی های مطرح عنوان شده اند مشخص می دارد كه در مقابل انتخاب غیربهینه چقدر جریمه الزاماً تحمل می شود.
اهمیت این روش در این است كه ما در پیدا كردن محل مناسب و تصمیم در انتخاب آن بسیاری از عوامل را نادیده گرفته یا در تابع هدفمان قرار نداده ایم.تصمیم نهایی در این گونه مواقع كه معمولاً به كمك قضاوت شخصی یا گروهی انجام می گیرد می تواند با كمك این روش سهلتر و صحیح تر صورت پذیرد.
چگونگی خطوط حاشیه ایهمانطور كه در قسمت قبلی گفته شد در این روش علاوه بر اینكه تابع هزینه ها را با موقعیت و محل مناسب تأسیسات جدید به شكل خاصی مرتبط می سازد، تحلیل تابع هزینه را هم آسانتر می كند و تصمیم گیرنده را در مقابل متغیرهای بیشتری روبه رو می سازد.
خطوط حاشیه ای را می توان به نام منحنیهای مسطح نیز نام برد همچنین این خطوط مشخص می كند كه در مقابل انتخاب غیربهینه چقدر جریمه الزاماً متحمل می شود.
برای ترسیم خطوط حاشیه ای باید مراحل زیر را به كار برد:1- ابتدا روی محور x ها و y ها مشخصات محلهای ماشین ها و تجهیزات فعلی را مشخص می كنیم و از محل هر یك از این نقاط به موازات محور xها و yها خطوطی رسم می كنیم.
2- خطوط عمودی و افقی را شماره گذاری می كنیم خطوط عمودی را از ;. وp و ;و1 و 0 شماره گذاری می كنیم.
3- محل تقاطع محور xها را با j این خط عمودCj نامگذاری كرده و محل تلاقی محور yها را با خط Di نامگذاری می كنیم بنابراین مساحتی كه به وسیله خطوط عمودی و افقی به وجود می آید را (j وi) می نامیم.
4- Di و Cj هر كدام برابر با مجموع وزن های مربوط به خطوط عمودی و افقی كه در روی خطوط j و I قرار گرفته در نظر گرفته می شود.
ادامه خواندن مقاله مديريت واحدهاي صنعتي كوچك
نوشته مقاله مديريت واحدهاي صنعتي كوچك اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 21, 2018, 6:06 pm
nx دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
نگاهی به مرمتگر تاریخی شمال كشوروقایع تاریخی نابودكننده آثار مهم ساری كشورعمارت و ساختمانهای قدیمی در دست مرمت
نگاهی به مرمتگر تاریخی شمال كشور* استاد احسانی، 22 سال است كه به مرمت آثار تاریخی استان گلستان ومازندران مشغول استمرمت و حفظ آثار تاریخی نزد ملل توسعه یافته از اهمیت والایی برخوردار است. چه آثار و یادمان های تاریخی انسان معاصر را با گذشته و تمدن های كهنی پیوندی دوباره می دهد. دستهای توانای هنرمندان ایرانی میراث دار هنر كهن است كه ریشه در اعماق تاریخ دارد. هنرآوران نامدار وگاه گمنام در مسیر تاریخ ضمن پایبندی در حرفه و هنر خویش، زندگی خود را وقف حفظ و پیشرفت میراث های گرانبهای فرهنگ و تاریخ كرده اند و در این راه آثار فرهنگی و تاریخی بیشماری را از تخریب و نابودی نجات داده اند. آثار فرهنگی و تاریخی كه بیانگر تمدن و نبوغ ایرانیان در جهان هستند.
سرزمین همیشه بهار مازندران دركرانه بحر خزر از مراكز مهم تمدن آغاز تاریخ، تاریخ و دوران اسلامی ایران است و باتوجه به نتایج كاوشهای باستان شناسی، قدمت بعضی از آثار كهن این خطه به حدود 12500سال پیش، از غارهای هوتو و كمربند در حدود 9500 سال قبل از میلاد ـ به عنوان قدیمی ترین پناهگاه انسان در مازندران ـ می رسد.
استاد «سیدنبی الله احسانی امریی» از معدود مرمت كاران سختكوش اداره كل میراث فرهنگی مازندران،كه بیش از 20 سال است در حفظ و مرمت بناهای تاریخی استانهای مازندران و گلستان نقش مؤثر دارد. استاد احسانی سالهای سال هنر و تجربه اش را برای احیا و بازسازی آثار تاریخی اغلب شهرهای شمال كشور به كار گرفته است كه نمونه بارز آن مرمت برج تاریخی «میل گنبد قابوس» (آرامگاه شمس المعالی قابوس وشمگیر) از بزرگترین آثار معماری قرن چهارم هجری قمری در شهر گنبد است.
استاد احسانی در مدت زمان هنر بیست ساله اش به فرهنگ و هنر این مرز و بوم، مفتخر به دریافت لوح تقدیر و جوایز مختلف از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی كشور و دانشگاه هنر شده است. او كه 45 سال پیش در ساری به دنیا آمد، در كودكی مجذوب آثار ملی و تاریخی منطقه خود شد و برای كسب مهارت و تجربه از محضر استادان بزرگ مازندران بهره جست و دررشته های نماكاری، ظریف كاری، فخرمتین، كاشی كاری، احداث طاق چندضلعی، سفال چینی ساده و قوس دار و هره چینی در قوسهای تكامل یافته، تبحر خاص یافت. وی در حال حاضر بازسازی و مرمت حمام وزیری ـ از بناهای تاریخی اواخر دوره قاجار ـ را در ساری مشغول است. احسانی درباره حفظ آثار فرهنگی كشور گفت: «تقریباً تمام اماكن تاریخی مازندران متعلق به دوران بعد از اسلام است كه همگی از شاهكارهای كم نظیر هنر معماری ایرانی و اسلامی است و طراحان آن دركار خود سرآمد و در محاسبه های فنی بسیار ماهر و در امور تزییناتی بی نهایت باسلیقه بودند. وی احساس حفظ میراث فرهنگی را یك وظیفه عمومی و ملی می داند و از مردم می خواهد نسبت به حفظ آثار تاریخی كشور بیشتر توجه كنند و از تجربیات افرادی كه در این رشته ها صاحب نظرند استفاده كنند.از آثاری كه استاد احسانی مرمت كرده است مجموعه تاریخی فرخ آباد در 28 كیلومتری شمال ساری، خانه گلباری در محله آب انبار نوساری، (كه اداره كل میراث فرهنگی در آن مستقر است) امامزاده عباس(ع)، مسجد جامع ساری و خانه نیما یوشیج در روستای یوش نور را می تواند نام برد. احسانی ضمن مهم شمردن همكاری مردم با متصدیان اجرایی میراث فرهنگی، ازمردم خواست چنانچه ساختمان یا بنای باارزشی دارند در حفظ و نگهداری آن كوشا باشند و سعی كنند از تخریب آن جلوگیری كنند. برج ساعت ساری
شهر ساری از باستانی ترین شهرهای ایران [1] [2] [3] مرکز سیاسی و اداری استان مازندران و بزرگترین شهر در میان چهار استان البرز شرقی (سرزمینهای شرقی تبرستان باستانی[4]) ، در جنوب دریای مازندران واقع میباشد. با بررسیهای به عمل آمده از غار هوتو، میتوان پنداشت که زندگیهای اولیه انسانها در حدود این شهر بودهاست. [5] . همچنین این شهر زادگاه بسیاری از ورزشکاران صاحب نام در دنیا به ویژه در کشتی است و میزبان جام جهانی کشتی 2006 بودهاست.وقایع تاریخی نابودكننده آثار مهم ساری كشوریکی از دلایل مهمی که باعث گردیده تا ساری در حالیکه یکی از مراکز تمدن و فرهنگ بودهاست، نسبت به شهرهای دیگر از آثار تاریخی کمی برخوردار باشد، حوادث روزگار بودهاست، چنانکه بر طبق مستندات تاریخی پس از اسلام حمله خلیفه عباسی، حمله مغول، حمله تیمور، حمله روسها، حمله ترکمنها، حمله دشمنان آقامحمدخان و سیل، زلزله، حریق در ساری اتفاق افتاد.• سال 298 حمله روس. • سال 323 سیلاب و طغیان تجینه رود (رود تجن) . • سال 326 سیل و با گل و لای یکسان شدن ساری . • سال 426 حمله سلطان محمود غزنوی و ویرانیهای وی . • سال 598 آتش سوزی در ساری . • سال 795 حمله تیمور و به خاک و خون کشیدن ساری و مردمانش . • سال 1017 زلزله بزرگی در ساری روی داد . • سال 1045 حمله روس و آتش کشیدن فرح آباد و ساری . • سال 1098 وقوع زلزله هولناک در ساری . • سالهای 1194-1205 جنگهای داخلی برادران و دشمنان آقا محمد شاه . • سال 1223 زلزله بزرگ در ساری بطوری که تا یک ماه زمین میلرزید . • سال 1235 بیماری طاعون . • سال 1320 بیماری تیفوس . عمارت و ساختمانهای قدیمی در دست مرمتکهنه باغشاهاحداث آن توسط سلاطین صفوی بودهاست و در زمان رضا شاه آن را خراب کردند و خیابان خیام فعلی را ساختند (اگرچه هنوز در خیابان خیام آثار باغ در ملک خصوصی مردم نمایان است)نوباغشاهبدست محمد میرزا ملک آراء در زمان فتح علی شاه ساخته شد و عمارتهایی شبیه چهل ستون اصفهان در آن احداث نمودند که البته در زمان رضاشاه و به دستور وی پادگان شد.
ادامه خواندن مقاله مرمت تاريخي شمال و بناهاي مرمتي ساري
نوشته مقاله مرمت تاريخي شمال و بناهاي مرمتي ساري اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧
October 21, 2018, 6:08 pm
nx دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
شبکه های کامپیوتری
فهرست:تاریخچه پیدایش شبكه اجزای شبكه ویژگی های شبكه انواع سرورهاسرور چیست و تفاوت سرور ویندوز و لینوكس چیست ؟ایمن سازی ویندوز سرور 2003امنیت فیزیکی سرورایجاد یک لیست پایه (baseline)تغییر دادن اعتبارهای داخلی سرور Longhorn نسخهای را برای چندین نقش ارائه می كند
تاریخچه پیدایش شبكه در سال 1957 نخستین ماهواره یعنی اسپوتنیك توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق به فضا پرتاب شد . در همین دوران رقابت سختی از نظر تسلیحاتی بین دو ابر قدرت آن زمان جریان داشت و دنیا در دوران جنگ سرد بهسر می برد. وزارت دفاع آمریكا در واكنش به این اقدام رقیب نظامی خود ،آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته یا آرپا(ARPA) را تأسیس كرد.
یكی از پروژه های مهم این آژانس تأمین ارتباطات در زمان جنگ جهانی احتمالی تعریف شده بود. در همین سالها در مراكز تحقیقاتی غیرنظامی كه در امتداد دانشگاهها بودند، تلاش برای اتصال كامپیوترها به یكدیگر در جریان بود .در آن زمان كامپیوترهای Mainframe از طریق ترمینالها به كاربران سرویس میدادند.
در اثر اهمیت یافتن این موضوع آژانس آرپا (ARPA) منابع مالی پروژه اتصال دو كامپیوتر از راه دور به یكدیگر را در دانشگاه MIT بر عهده گرفت . در اواخر سال 1960 اولین شبكه كامپیوتری بین چهار كامپیوتر كه دو تای آنها در MIT، یكی در دانشگاه كالیفرنیا و دیگری در مركز تحقیقاتی استنفورد قرار داشتند، راهاندازی شد.
این شبكه آرپانت (ARPAnet) نامگذاری شد . در سال 1965 نخستین ارتباط راه دور بین دانشگاه MIT و یك مركز دیگر نیز بر قرار گردید .
در سال 1970 شركت معتبر زیراكس، یك مركز تحقیقاتی در پالوآلتو تأسیس كرد. این مركز در طول سالها مهمترین فناوریهای مرتبط با كامپیوتر را معرفی كرده است و از این نظر به یك مركز تحقیقاتی افسانه ای بدل گشته است.
این مركز تحقیقاتی كه پارك (PARC) نیز نامیده می شود، به تحقیقات در زمینه شبكههای كامپیوتری پیوست. تا این سالها شبكه آرپانت به امور نظامی اختصاص داشت، اما در سال 1972 به عموم معرفی شد. در این سال شبكه آرپانت مراكز كامپیوتری بسیاری از دانشگاه ها و مراكز تحقیقاتی را به هم متصل كرده بود. در سال 1972 نخستین نامه الكترونیكی از طریق شبكه منتقل گردید.
در این سالها حركتی غیرانتفاعی بهنام MERIT كه چندین دانشگاه بنیانگذار آن بودهاند، مشغول توسعه روشهای اتصال كاربران ترمینالها به كامپیوتر مركزی یا میزبان بود. مهندسان پروژه MERIT در تلاش برای ایجاد ارتباط بین كامپیوترها، مجبور شدند تجهیزات لازم را خود طراحی كنند.
آنان با طراحی تجهیزات واسطه برای مینیكامپیوتر DECPDP-11 نخستین بستر اصلی یا Backbone شبكههای كامپیوتری را ساختند. تا سالها نمونههای اصلاح شده این كامپیوتر با نام PCP یا Primary Communications Processor نقش میزبان را در شبكهها ایفا می كرد.
نخستین شبكه از این نوع كه چندین ایالت را به هم متصل می كرد Michnet نام داشت.در سال 1973 موضوع رساله دكترای آقای باب متكالف (Bob Metcalfe) درباره مفهوم اترنت در مركز پارك مورد آزمایش قرار گرفت. با تثبیت اترنت تعداد شبكه های كامپیوتری رو افزایش گذاشت .
روش اتصال كاربران به كامپیوتر میزبان در آن زمان به این صورت بود كه یك نرم افزار خاص بر روی كامپیوتر مركزی اجرا میشد و ارتباط كاربران را برقرار می كرد.
اما در سال 1976 نرمافزار جدیدی بهنام Hermes عرضه شد كه برای نخستین بار به كاربران اجازه میداد تا از طریق یك ترمینال بهصورت تعاملی مستقیماً به سیستم MERIT متصل شوند.
این، نخستین باری بود كه كاربران میتوانستند در هنگام برقراری ارتباط از خود بپرسند: <كدام میزبان؟>از وقایع مهم تاریخچه شبكههای كامپیوتری ، ابداع روش سوئیچینگ بستهای یا Packet Switching است.
قبل از معرفی شدن این روش از سوئیچینگ مداری یا Circuit Switching برای تعیین مسیر ارتباطی استفاده می شد. اما در سال 1974 با پیدایش پروتكل ارتباطی TCP/IP از مفهوم Packet Switching استفاده گستردهتری شد. این پروتكل در سال 1982 جایگزین پروتكل NCP شد و به پروتكل استاندارد برای آرپانت تبدیل گشت.
در همین زمان یك شاخه فرعی بنام MILnet در آرپانت، همچنان از پروتكل قبلی پشتیبانی میكرد و به ارائه خدمات نظامی می پرداخت. با این تغییر و تحول، شبكههای زیادی به بخش تحقیقاتی این شبكه متصل شدند و آرپانت به اینترنت تبدیل گشت .
در این سالها حجم ارتباطات شبكهای افزایش یافت و مفهوم ترافیك شبكه مطرح شد .مسیریابی در این شبكه بهكمك آدرسهای IP بهصورت 32 بیتی انجام میگرفته است.
هشت بیت اول آدرس IP به شبكههای محلی تخصیص داده شده بود كه به سرعت مشخص گشت تناسبی با نرخ رشد شبكهها ندارد و باید در آن تجدید نظر شود. مفهوم شبكههای LAN و شبكههای WAN در سال دهه 70 میلاادی از یكدیگر تفكیك شدند.
در آدرسدهی 32 بیتی اولیه، بقیه 24 بیت آدرس به میزبان در شبكه اشاره می كرد. در سال 1983 سیستم نامگذاری دامنهها (Domain Name System) بهوجود آمد و اولین سرویسدهنده نامگذاری(Name server) راهاندازی شد و استفاده از نام بهجای آدرسهای عددی معرفی شد. در این سال تعداد میزبانهای اینترنت از مرز ده هزار عدد فراتر رفته بود.
اجزای شبكه یك شبكه كامپیوتری شامل اجزایی است كه برای درك كاركرد شبكه لازم است تا با كاركرد هر یك از این اجزا آشنا شوید.شبكههای كامپیوتری در یك نگاه كلی دارای چهار قسمت هستند. مهمترین قسمت یك شبكه، كامپیوتر سرویسدهنده (server) نام دارد. یك سرور در واقع یك كامپیوتر با قابلیتها و سرعت بالا است. تمام اجزای دیگر شبكه به كامپیوتر سرور متصل می شوند.
دومین جز یك شبكه، كامپیوتر سرویسگیرنده یا Client است. به یك كامپیوتر سرور میتوان چندین كامپیوتر Client متصل كرد.
كامپیوتر سرور وظیفه به اشتراك گذاشتن منابع نظیر فایل، دایركتوری و غیره را بین كامپیوترهای سرویسگیرنده برعهده دارد.مشخصات كامپیوترهایسرویسگیرنده میتواند بسیار متنوع باشد و در یك شبكه واقعی Clientها دارای آرایش و مشخصات سختافزاری متفاوتی هستند.تمام شبكههای كامپیوتری دارای بخش سومی هستند كه بستر یا محیط انتقال اطلاعات را فراهم میكند. متداول ترین محیط انتقال در یك شبكه كابل است.
تجهیزات جانبی یا منابع سختافزاری نظیر چاپگر، مودم، هارددیسك، تجهیزات ورود اطلاعات نظیر اسكنر و غیره، تشكیلدهنده بخش چهارم شبكههای كامپیوتری هستند.تجهیزات جانبی از طریق كامپیوتر سرور در دسترس تمام كامپیوترهای واقع در شبكه قرار میگیرند. شما میتوانید بدون آن كه چاپگری مستقیماً به كامپیوتری شما متصل باشد، از اسناد خود چاپ بگیرید. در عمل چاپگر از طریق سرور شبكه به كامپیوتر شما متصل است.
ویژگی های شبكه همان طور كه قبلاً گفته شد، یكی از مهمترین اجزای شبكههای كامپیوتری، كامپیوتر سرور است. سرور مسؤول ارائه خدماتی از قبیل انتقال فایل، سرویسهای چاپ و غیره است. با افزایش حجم و ترافیك شبكه، ممكن است برای سرور مشكلاتی بروز كند. در شبكههای بزرگ برای حل این مشكل، از افزایش تعداد كامپیوترهای سرور استفاده میشود كه به این سرورها، سرورهای اختصاصی گفته میشود. دو نوع متداول این سرورها عبارتند از File and Print Server و Application Server . انواع سرورهانوع اول یعنی سرویسدهنده فایل و چاپ مسؤول ارائه خدماتی از قبیل ذخیرهسازی فایل، حذف فایل و تغییر نام فایل است كه این درخواستها را از كامپیوترهای سرویسگیرنده دریافت میكند. این سرور همچنین مسؤول مدیریت امور چاپگر نیز هست.
هنگامی كه یك كاربر درخواست دسترسی به فایلی واقع در سرور را ارسال می كند، كامپیوتر سرور نسخهای از فایل كامل را برای آن كاربر ارسال میكند. بدین ترتیب كاربر میتواند به صورت محلی، یعنی روی كامپیوتر خود این فایل را ویرایش كند.كامپیوترسرویسدهنده چاپ، مسؤول دریافت درخواستهای كاربران برای چاپ اسناد است. این سرور این درخواستها را در یك صف قرار میدهد و به نوبت آنها را به چاپگر ارسال میكند. این فرایند spooling نام دارد.
به كمك spooling كاربران میتوانند بدون نیاز به انتظار برای اجرای فرمان پرینت به فعالیت بر روی كامپیوتر خود ادامه دهند.
نوع دیگر سرور، Application Server نام دارد. این سرور مسؤول اجرای برنامه های client/server و تأمین دادههای سرویسگیرنده است.
سرویسدهندهها، حجم زیادی از اطلاعات را در خود نگهداری میكنند. برای امكان بازیابی سریع و ساده اطلاعات، این دادهها در یك ساختار مشخص ذخیره میشوند.
هنگامی كه كاربری درخواستی را به چنین سرویسدهندهای ارسال میكند، سرور نتیجه درخواست را به كامپیوتر كاربر انتقال میدهد.به عنوان مثال یك شركت بازاریابی را در نظر بگیرید. این شركت در نظر دارد تا برای مجموعهای از محصولات جدید خود، تبلیغ كند.
این شركت میتواند برای كاهش حجم ترافیك، برای مشتریان با طیف درآمدهای مشخص، فقط گروهی از محصولات را تبلیغ نماید.
علاوه بر سرورهای یادشده، در یك شبكه میتوان برای خدماتی از قبیل پست الكترونیك، فكس، سرویسهای دایركتوری و غیره نیز سرورهایی اختصاص داد.اما بین سرورهای فایل و Application Serverها تفاوتهای مهمی نهفته است.
یك سرور فایل در پاسخ به درخواست كاربر برای دسترسی به یك فایل، یك نسخه كامل از فایل را برای او ارسال میكند در حالی كه یك Application Server فقط نتایج درخواست كاربر را برای وی ارسال مینماید.
سرور چیست و تفاوت سرور ویندوز و لینوكس چیست ؟سرور یك كامپیوتر با مشخصات و شرایط سخت افزاری خاص است كه یك سری نرم افزاری های مخصوص و لازم بر روی آن نصب شده است و درون اینترنت قرار دارد به نحوی كه همیشه و از همه نقاط جهان قابل دسترسی است. وب سایتها بر روی سرور قرار میگیرند.
از لحاظ سخت افزاری تفاوت چندانی نمیكنند تنها تفاوت این دو در سیستم عامل های نصب شده بر روی سرور میباشد.
سرورهای لینوكس دارای سیستم عامل لینوكس و وب سرور آپاچی می باشند این سرورها فقط از زبانهای php و perl به خوبی پشتیبانی میكنند در حالی كه سرورهای ویندوز دارای سیستم عامل ویندوز سرور میباشند كه وب سرور آنها نیز IIS میباشد. سرورهای ویندوز بیشتر برای افرادی كه برنامه نویسی ASP یا .NET و یا Cold Fusion میكنند كاربر دارد.
ایمن سازی ویندوز سرور 2003اگر تا به حال از ویندوز سرورNTیندوز سرور 2000استفاده کرده با شید ، احتمالا متوجه شده اید که مایکرو سافت آنها را به صورت پیش فرض، غیر ایمن طراحی کرده است . گرچه مایکروسافت و ساز و کارهای امنیتی متعددی ایجاد کرده است ، اما نصب آنها به عهده کاربران است .
این در حالی است که وقتی مایکرو سافت ویندوز 2003 را انتشارداد ، با این کار ، فلسفه جدید این است که باید به صورت پیش فرض ایمن باشد. به باشید کلی این ایده بسیار خوبی است ، اما مایکروسافت نتوانید آن را به طور کامل پیاده کند . با آن که سرور باید به طور کامل پیاده کند . با آن که ویندوز 2003 را انتشار داد ، با این کار ، فلسفه خود را تغییر داد.
فلسفه جدید این است که سرور با ید به صورت پیش فرض ایمن باشد. به طور کلی این ایده بسیار خوبی است ، اما مایکروسافت نتوانست آن را به طور کامل پیاده کند .
با آن که ویندوز 2003 بدون شک ایمن تر از ویندوز NTیا ویندوز2000است ، اما هنوز هم نقصانی در آن دیده می شود . در اینجا ما اعمال ساده ای را که شما می توانید برای ایمن تر کردن ویندوز سرور 2003 انجام دهید شرح می دهیم .
نقش خود را بدانید شناخت نقش سروردر روند ایمن سازی بسیار حیاتی است. نقش های متعددی وجود دارد که ویندوز سرور ممکن است بر عهده داشته با شد برای مثال سرور ممکن است بر عهده داشته باشد .
برای مثال ویندوز سرور 2003 میتوانید در نقش یک کنترل کننده دامنه ( domin Contoller ) ، یک سرور عضو ( member server )، سرور پایه( )سرور فایل ( )، سرور پرینت ( ) ، سرور پایانه ( ) و یا حالت های متعدد دیگر عمل کند.
یک سرور همچنین می تواند ترکیبی از این نقش ها را به عهده داشته باشد. مشکل اینجاست که سرئر در هر کدام از این نقش ها ، نیازهای امنیتی خاص خودش رادارد .
برای مثال ، اگر قرار است که سرور شما در نقش یک سرو ر IISکار کند ، شما باید سرویس ها ی IISرا فعال کنید، در حالی که اگر سرور قرار است فقط به عنوان یک سرور فایل و پرینت کار کند، فعال کردن IISریسک امنیتی بزرگی خواهد بود.
ادامه خواندن مقاله شبکه هاي کامپيوتري
نوشته مقاله شبکه هاي کامپيوتري اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.
↧