nx دارای 45 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
چكیده ایمانول والرشتاین یكی از شخصیتهای مهم در مطالعات اجتماعی، به ویژه جامعه شناسی و نظریه پردازی توسعه است. وی پایه گذار نظریه نظام جهانی و از پیشتازان نظریه پردازی در توسعه است. نظریه نظام جهانی پیوند آشكاری با مكتب وابستگی داشت این نظریه زمانی مطرح شد كه اختلافات شدیدی میان مكاتب نوسازی و وابستگی بوقوع پیوسته بود، عده ایی به این نتیجه رسیدند برای نشان دادن راه توسعه به كشورهای جهان سوم در چارچوب دیدگاه وابستگی نمی توان به بسیاری از فعالیتهای جدید اقتصاد جهانی سرمایه داری دست زد از این رو نظریه نظام جهانی را مطرح كردند. خصیصه اساسی این نظریه كل گرایی آن می باشد این نظریه اقتصاد
جهانی را به عنوان واحد تحلیل نظام جهانی در نظر گرفته است ویژگی ذاتی اقتصاد جهانی انباشت سرمایه است كه به صورت انحصاری در دست عده ایی خاص است از این رو برای بسیاری از جوامع بحران پیش خواهد آمد و راه گریز از این بحران را برای این جوامع، مبارزات سیاسی می دانند و این در حالی است كه نظریه مكتب وابستگی جوامع استثمار شده را محكوم به توسعه نیافتگی می دانند اما نظریه پردازان نظام جهانی با این قضیه مخالفند و نسبته به آینده این كشورها تصویر بدبینانه ایی ندارند و معتقدند كه این جوامع نیز می توانند به توسعه برسند.
مقدمه بسیاری از نظریه های جامعه شناسی به بررسی مباحث و افكار ماركس پرداخته اند و هر كدام از اینها ادعا می كنند كه وارث راستین نظریه ماركس هستند، اما بین اینها اختلافات عمیقی وجود دارد از جمله این نظریات می توان به جبر گرایان اقتصادی، ماركسیسم هگلی، مكتب انتقادی یا فرانكفورت و نوماركسیستها اشاره كرد. در قمستی از مباحث نوماركسیستی، اندیشمندانی وجود دارند كه مباحث اقتصادی را به جامعه شناسی پیوند می دهند كه از میان آنها می توان به باران، سوییزی و بریورمن اشاره كرد، اما گروهی دیگر هستند كه در زمینه ماركسیسم تاریخی كارهایی را انجام دادهاند. از جمله آنها می توان به والرشتاین كه نظریه نظام جهانی را مطرح كرد ا شاره نمود. (رتیزر، 188:1377)
دو جریان فكری تا آغاز دهه 70 بر عرصه های اقتصادی، اجتماعی و نظریه های علمی تسلط داشتند، یك جریان فكری به تفسیرهای رایج و كلاسیك مكاتب نوسازی و وابستگی در تغییر اجتماعی به معنای عام و توسعه به معنای خاص مربوط می شد و جریان فكری دیگری همه ابزارها وشیوههای بررسی علمی در عرصه علوم اجتماعی را شامل می شد كه تا آن زمان بر جریان تفكر مطالعات كلاسیك علوم اجتماعی سیطره داشت كه با مطرح شدن نظریه نظام جهانی عرصه بر این دو جریان فكری تنگ شد و نظریه نظامی جهانی واكنشی نظام مند نسبت به اینها بوجود آورد و اینها را به چالش كشاند. (اولرشتاین a : 122:1377)
والرشتاین در دهه 1960 به عنوان متخصص آفریقا آوازه ای به هم زد، مهم ترین خدمت او به جامعه شناسی، كتاب نظام نوین جهانی است. این كتاب توفیقی فوری به دست آورد. نظام نوین جهانی با استقبال جهانی روبه رو گشت و به نه زبان ترجمه شد. در 1975، جایزه پر حیثیت سوروكین به خطر كتاب نظام نوین جهانی، نصیب والرشتاین شد. از آن به بعد، همچنان كار در درباره این موضوع را ادامه داد. (رتیزر، 250:1377)
نظریه نظام جهانی والرشتاین در احیای تحقیق تاریخ نظری نقش بسیار مهمی داشته است اهمیت این نظریه به حدی است كه هم اكنون به یكی از كانونهای تفكر و تحقیق در جامعه شناسی تبدیل شده است. چهار چوب نظری:
ریشه فكری مكتب نظام جهانی از دو منبع فكری عمده یعنی ادبیات نئوماركیستی در زمینه توسعه و مكتب فرانسوی سالگشت می باشد. والرشتاین بسیاری از مفاهیم وابستگی را در نظریه نظام جهانی پذیرفته است اما در ادامه راه مسیر خود را جدا نمود و تفاوتهایی بین آنها دیده شود (سو، 210:1380). واحد تحلیل در نظریه نظام جهانی، كل نظام جهانی است این دیدگاه كل نگر است در حالی كه واحد تحلیل در نظریه وابستگی، كشورهای ملی می باشند در حالی كه نظریه نظام جهانی كل جهان را مورد مطالعه قرار داده است اما مكتب وابستگی كانون مطالعه خود را روی كشورهای پیرامون قرار داده است. تفاوت دیگری كه بین این دو مكتب وجود دارد این است كه مكتب وابستگی برای استعمار كشورهای پیرامون كه در نتیجه آن توسعه نیافته می شوند راه گریزی را نمی بیند در حالی كه نظریه نظام جهانی زیربار مواضع تعیین گرایانه نمیرود (سو، 1380: 40-237 ، به نقل از ازكیا). از دیگر منافع فكری نظام جهانی مكتب سالگشت یا «آنالز» است این مكتب به عنوان یك واكنش اعتراض آمیز در مقابل تخصصی شدن بیش از حد رشته های علوم اجتماعی از حوزه های رسمی دانشگاهی بوجود آمد. (سو، 1380: 210).
جامعه شناسان كلاسیكی همچون وبر و ماركس در جریان فكری اندیشه والر اشتاین تأثیر داشته اند. والرشتاین مفهوم اقتصاد جهانی سرمایه داری را از این دو اخذ كرده است. وی مفاهیم سرمایه داری، روابط و مناسبات تولید و انباشت سرمایه در حركت تاریخ را از ماركسیم گرفته است. (ازكیا، 304:1384)
والرشتاین نظریه نظام جهانی را در اوایل دهه 1970 ارائه كرد وی به مفهوم اقتصاد جهانی اشاره می كند و معتقد است كه جهان جدید از یك اقتصاد جهانی سرمایهداری تشكیل شده است و دولتهای ملی بخش هایی از یك كل هستند و برای فهم تعارضهای طبقاتی داخلی و نزاع های سیاسی یك دولت می بایست كه اقتصاد جهانی را بشناسیم. اندیشه تاریخی والرشتاین در قالب تحلیل تاریخی – تركیبی به كار گرفته شده است او سعی می كند كه توسعه نامتوازن سرمایه داری را از جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی بشناسد و نیز تكامل تاریخی هر كشور یا منطقه را در یك قالب زمانی بگنجاند. (از كیا، 306:1384)
روش شناسی نظام جهانییكی از اصول اساسی نظریه نظام جهانی كل گرایی آن می باشند والرشتاین روش شناخت بسیار از تحقیقات علمی را مورد انتقاد قرار می دهد و به نظر وی این شیوه بررسی آنها به دلیل «تحدید و نه ترغیب» بسیاری از پرسشهای تحقیقی و هم به خاطر ضعف آنها در طرح عقلانی گرینه های واقعی تاریخی كه وجود دارند قابل نقد می باشند. (سو، 1380: 13-212، به نقل از ازكیا)
نظریه عمومی سیستمها با این ویژگی كه تفكیك و تخصصی شدن علوم و حیطه های علمی شیوه ای مناسبی نیست بر نظر نظام جهانی تاثیر داشته است. در نگاه تئوری سیستم ها تخصصی شدن علوم موجب جزیی نگریی و سطحی اندیشی در بسیاری ا ز موارد می شود كه برای عرصه های علمی این زیانبار می باشد به عقیده والرشتاین علوم اجتماعی، شامل انسان شناسی، اقتصاد، جغرافیا، علوم سیاسی و جامعه شناسی رشته های مجزایی نیستند و این نوع تقسیم بندی ها غیر منطقی است و به نظر او تاریخ و علوم اجتماعی یك امر واحدی است و آن هم علم اجتماعی تاریخی است. این كلی گرایی نیز چالش هایی را بوجود آورد زیرا با مطالعات منطقه ای تطبیق نداشت و نظریه نظام جهانی را به عنوان یك تئوری كلان كه هم با واقعیت سروكار دارد و هم در یك سطح كلان می تواند آنها را در یك كلیت تاریخی اجتماعی جای دهد، مطرح كرد. (ازكیا، 1384: 9-308)
نظام جهانی : واحد تحلیل در نظریه نظام جهانی با واحد تحلیل ماركسیتها تفاوت دارد. والراشتاین بر عكس ماركسیتها كه به كارگران، طبقات و ساخت دولتها می پردازند، توجهی نكرد او بیشتر این واحدها را برای مقصود خود بسیار محدود می دانست. در عوض، یك پدیده گسترده اقتصادی با تقسیم كاری در گسترده ترین ابعاد و بدون مرزهای سیاسی و فرهنگی، را به عنوان واحد تحلیل خود برگزید. او این واحد را در مفهومش از نظام جهانی پیدا كرده، مفهومی كه یك نظام اجتماعی متكی برخود با مرزهای معین و پهنه عمر مشخص را در بر میگیرد؛ به این معنا كه نظام جهانی دوام ابدی ندارد. این نظام خود از انواع ساختارها و گروههای اجتماعی تشكیل می شود. این نظام از اجتماع نیروهای گوناگون تركیب شده است كه ذاتاً با یكدیگر تنش دارند، این نیروهای همیشه آمادگی از هم گسیختن نظام را دارند. نظام جهانی یك مفهوم انتزاعی است. (ریتزر، 274:1377)
پویایی و تحرك ساختار اقتصادی و سیاسی ویژگی بارز نظام جهانی به شمار میرود. این نظام از نظر اقتصادی به وسیله تقسیم كار نا برابر جغرافیایی فی مابین مركز به عنوان تولید كننده ثانوی كالاهای كارخانه ای، و پیرامون تولید كننده اولیه مواد خام تعیین می شود این روابط قدرت هم شامل سلطه مركز بر پیرامون است و هم شامل مبارزه ای است كه به منظور تسلط یك واحد سیاسی بر سایرین در درون مركز صورت می گیرد (والرشتاین a ، 123:1377) والرشتاین خاستگاه نظام جهانی را در فاصله سال 1450 تا 1640 در نظر می گیرد. مهمترین تحویل در این قضیه، انتقال از تسلط سیاسی و نظامی به سلطه اقتصادی است و آنچه كه از همه مهمترجلوه می كند مسائل اقتصادی است وبه نظر والرشتاین قدرت تسلط اقتصاد بیشتر از سیاست است به نظر او ساختارهای سیاسی كم تحركند، در حالی كه استثمار اقتصادی «جریان انتقال مازاد قشرهای پایین به قشرهای بالا از حاشیه به مركز واز اكثریت به اقلیت را تسریع می كند.» (والرشتاین، 15:1974 به نقل از ازكیا) ویژگی اصلی اقتصاد جهانی سرمایه داری این می باشد كه تولید به منظور فروش در بازار با هدف عینیت بخشیدن به حداكثر سود است در چنین نظامی كه تولید بر اساس تولید برای كسب سود است، به همان اندازه انسانها به دنبال نوآوری در شیوههای جدید تولید هستند كه بتوانند حداكثر سود را برای آنها فراهم آورد. والرشتاین معتقد است كه سرمایه داری با تقسیم كار بین مناطق جهان از ابتدا به صورت اقتصاد جهانی بوده است و سه منطقه در اقتصاد جهانی وجود داشته اند در میان دو منطقه مركز و پیرامون، نیمه پیرامون قرار دارد و هر یك از این مناطق سه گانه، تولید خاص خود، شیوه تاریخی كار خاص خود را دارا هستند. (والرشتاین a ، 125:1377)
والر اشتاین معتقد است كه همه چیز در درون نظام های سرمایه داری در روند تاریخی تبدیل به كالا می شود و بیان می كند كه یكی از ویژگیهای ذاتی این نظام انباشت پایان ناپذیر سرمایه و تمركز آن در دست عده ایی خاص است كه سرمایه داران در تعقیب انباشت هر چه بیشتر سرمایه جز منافع خود به چیزی دیگری نمیاندیشند. والر اشتاین معتقد است كه نظام اقتصاد جهانی سرمایه داری در یك بحران ساختاری قرار دارد و بنابراین، مجبور به تحول است. نبرد سیاسی كلید گذار است. وی معتقد است كه سرمایه داری موجب بینوایی و بدبختی واقعی كشورهای جهان سوم شده است و مشكلات اقتصادی و اجتماعی كشورها توسعه نیافته تا زمانی كه در درون چارچوب سرمایه داری جهانی قرار دارند همچنان لاینحل باقی خواهد ماند. (والر اشتاین، 195:1381)
به نظر والرشتاین زنجیره های كالایی در جهت های جغرافیایی بین مراكز و پیرامون تصادفی نبوده اند. همه آن ها كه در نقشه های جغرافیایی وجود دارند از نظر شكل دارای مركزیت هستند. نقاط اصلی آن ها چند گونه است، اما مقصدهای آن ها تنها در چند منطقه تفاوت دارد بدین معنا كه آن ها گرایش داشتند كه از پیرامون اقتصاد جهانی سرمایه داری به مركز یا به هستههای مركز انتقال یابد. (والرشتاین، 143:1381)
ادامه خواندن مقاله نظريه نظام جهاني در حوزه توسعه اقتصاد جهاني
نوشته مقاله نظريه نظام جهاني در حوزه توسعه اقتصاد جهاني اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.