nx دارای 46 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
زمینه های مختلفی از آثار هنری و میراث فرهنگی
مقدمه آشنایی با هنر تمدنهای باستانی و حوزه های فرهنگی كهن شاید از ضروری ترین دانشهای بشری محسوب می شود ، چرا كه هنر آینه تمام نمای هویت فرهنگی انسانها در هر جامعه و هر عصر است و انسان برای شناخت خود و آگاهی به تحولاتی كه از ابتدا ترین نوع زیست تاكنون سیری نموده نیاز به این دانش دارد .
امروز ما در كشورهای متعدد و جوامع بی شمار با فرهنگها و آداب و رسوم متنوع و گسترده ای روبه رو هستنم كه هر یك از از این فرهنگها بر پایه های یك یا چند تمدن كهن استوار است . شناخت این تمدنها تنها از راه مطالعه اثار هنری بجای مانده ازآنها میسر است .
در این بررسی زمینه های مختلفی از آثار هنری و میراث فرهنگی به جای مانده و همینطور این تحقیق پس از مطالعه كتابها و منابع در دست و و با كسب دانش اجحالی ثبت به هنرهای دوران باستان به توان نسبی تنجزیه و تحلیل آثار و درك ارتباط آنها با خاستگاهشان پابند . با توجه به این كه هنر بازتاب زحمات ، تلاش و حاصل زندگی انسانهاست و نقش بزرگی از تمدن جوامع مختلف را تشكیل می دهد ، بررسی و شناختآندر گذشته های دور و نزدیك بسیار مفید و ضروری است .ایران باستان :
ایران یكی از اولین كشورهای متمدن جهان بوده كه مردمی را نادرآنسكونت داشته و دارند . سرزمینی كه هیچگاه مرمانآنبت پرست بودند . مردمانی كه نخستین فرمان جهانی حقوق بشر را نوشتند و با شعری از سعدی (بنی آدم اعضای یكدیگرند) سر در سازمان ملل را زینت بخشیده اند .
ایران باستان قبل از اسلام ، است اولسومریها و سپس عیلامیها در این سرزمین حكومت و زندگی می كردند كه حدود سه هزار سال پیش آریاییها به درون فلات ایران آمدند و بر ساكنان ایران غلبه كردند . دینآنها نوعی یكتاپرستی بود و به اهورا فردا اعتقاد داشتند آنان سرزمین خودرا اریاتوویچ ( ایران و پچ )یعنی مسكن آریائیان خوانده ، ایران تغییر یافته همین نام است ، مادها و پاریسها توصیه بزرگ آزاریاییها بودن كه ابتدا مادها به قدرت رسیدند ، سپس كوروش بزرگ با تشكیل حكومت پارسیان و متعد كردن مادها و سایر ملل و كشورها با خود بزرگترین و درخشانترین دولت اجتماعی و جهانی آنروز را به نام هخامنشان پایگذاری كرد .
هخامنشان 130 سال پس از سلوكیان 100 سال ، اشكانیان 400 سا و ساسانیان440 سال ، حكومت كردند در نهایت بدلیل بی منطقی و بی عدالتیهاغی حاكم بر ایران در زمان قبل از اسلام و استفاده از ابزاری از دین زرتشت كشور اهورایی ، متمدن و با فرهنگ ایران برعت مسلمانان فتح شد و دین ذرتشتش به اسلام و زبان پارسی به عربی تغییر كرد .
هخامنشیان : بنیانگذار سلسله هخامنشان كورش بود كه حقوقدانان جهان او را به عنوان نخستین بنیانگذار حقوق بشر ومنشور آزادی او را نخستین فرمان جهانی حقوق بشر می دانند كه بخشی ازآنبه شرح زیر است :
بخشی از نخستین فرمان جهانی حقوق بشر : منم گوروش ، شاه جهان ، شاه بزرگ ، شاه دادگر آنگاه كه بدون جنگ و پیكار وارد بابل شدم همه مردم گامهای مرا با شادمانی پذیرفتند ، ارتش بزرگ من آرامی وارد بابل شد . نگذاشتم رنج و آزاری به مردم این شهر و سرزمین وارد آید من برای صلح كوشیدم . من برده داری را بر اندلختم به بدبختیهایآنها پایان بخشیدم .
فرمان دادم كه همه مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند من همه شهرهایی را كه ویران شده بود از نو ساختم ، فرمان دادم تمام نمایشگاه هایی را كه بسته شدهبود بگشایند همه خدایان این نمایشگاه های را بجای باز گردانم ، همه مردم را كه پراكنده و آواره شده بودند به جایگاه های خود بر گردانم و خانه های ویران آنان را آباد كردم . من برای همه مردم جامعه ای آرام مهیا ساختم و صلح و آرامش را به تمامی مردم اعطا كردم . افلاطون او را می ستاید و درباره او می گوید : كوروش سرداری بزرگ و دوستی عالیقدر برای وطن خود بود به هنگام فرمانروایی او ایرانیان ملتهای زیادی را زیر فرمان خود در آوردند ، وی به همه مردمان حقوق مردم آزاد بخشید .
یابسارگاد در شمال غربی استان فارس بر دامنه كوه ها و تپه های منشعب از جبال زاگرس جلگه ای ذوزنقه ای شكل در امتداد شرق به غرب به فاصله 70 كیلومتر از تخت جمشید قراردارد كه بهآنیابسارگاد می گویند . مكانی مقدس و خارق العاده كر از دید باز به مقبره ای ما در شاه سلیمان مشهور بوده است . كه مكانی است كه مهمترین اثر این مجموعه مقبره كوروش كبیر . مؤسس سلسله هخامنشیان است .
تخت جمشید : رمز و رازی است میان انسان و زمان كه پیوسته می آیند تا بگذرند . می آیند و می گذرند و لحظه های یانندنی با او با خود می برد و خاطره های ماندگار در باور روزگار می ماند . نزدیك به هزار سال قبل از میلاد مسیح قبایلی از نژاد و قفقازی كه آرین خوانده می شدند از جنوب روسیه افرادی به جلگه ای وسیع در جنوب كوچ كردند كه ازآنپس ایران نامیده شد . قبایل تازه وارد خود به سه شاخه تقسیم شدند . مادها در بخشهای عمده بالای زاگرس مطلوب .
در شمال غربی و مغرب ایران زمین ماندند . و مركز فرمانروایی خود را اكتابان یا همان همدان كنونی قراردادند . و پارسها كه تا جنوب فلات ایران راه آمدند و سر انجام در آشان و پرسوناش استقلال یافتند و گروه سوم پارتها بودند دیده اند سال مادها همچون سایر اقوام همجوار گرفتار تاخت و تاز قومی خونخار و جنگجو به نام آشوریها به سر آوردند و به ناگیر در كنار گله داری و چراخبگاوری آموختند و نیرومند شدند و سر انجام بر دشمن غلبه یافتند هرگه قوم آشود در قرن هفتم پیش از میلاد مسیح اتفاق افتاد و هم در این قرن پر اشوب پارسیان به قوم ایلام تسلط یافتند و از میان امیران خویش رهبری هوشمند برگزیدند كه هخامنتل نام داشت وی همراه فرزندش كوج را از میان طوایف پارسی برداشت و بنای پادشاه كوچكی گذاشت كه آرمانهای بلند در سر داشت .
نخستین اتفاق در تحقق آرمان پارسیان و تسلط یكی از پادشاهان پارس با دختر پادشاهی از اخرین شاهان ماد بود كه ثمره این زناشویی كوروش شاهزاده نام آوری شد كه در سایه او هوشیاری و كاروانی او جدایی سیاسی و جغرافیایی مادها و پارسها بعد از 500 سال از میان بر خاست و مادها رو به زوال نهادند حضور فرمانده ای توانمدند و دل اگاه كه در خلق و خوی انسانی و شیوه های جنگ اوری یگانه زمان به شمار می امد دیگر شاهان و قدرتمندان را به حراس انداخت در نتیجه اتدوام جنگهای خونین آنان از پای در آوردند و كوروش ماندگار ماند چنان كه در سال 530 سال قبل از میلاد هنگامی كه چشم از جهان فرو می بست
بزرگترین امپراطوری جهان را میراث نهاده بود وارث بلامانع و با تدبیر این میراث 8 سال بعد به نام داریوش بزرگ بر عریكه قدرت تكیه زد . داریوش طی 35 سال پادشاهی خود از تنگه درونل گذشت اروپای كنونی را در نبردی و كنون تا كنار رود دانوب پیش رفت و در شمال شرق مرز كشور را به كناره رود سند در هند رساند و بر 28 پادشاه تسلط یافت و آبراه های میان دریای مدیترانه و دریای سرخ حفو كرد كه 2400 سال پیشگام كانال سوئز امروز ی بوده است برای چنین غفلت و اقتداری پایتختی بی همتا و با شكوه لازم می آمدند كه نه شهر باشند نه یك دژ جایگاه شایسته ای باید باشد برای بار آمد سران كشورهای مطبوع مكان مناسبی باشد برای مشورت بزرگان و قرارگاهی با شموه برای بر پایی جشنها و آیینهای مذهبی و ماسم نوروز و حضور افسران و درباریان در
مكانهای مقدس و در جوار كوه رحمت در مرو دشت پارس كه لطافت هوای زمستانی شوش را داشته باشند با تاكستانها و باغها و آسمانهای زلال بی طوفان . این بازماند بنای تخت جمشید است پایتخت یا شكوهمند هخامنشیان آمیزه ای از معماری و هنر جادوی زیبایی و افتدار مجموعه به وسعت 135 هزار متر مربع كه برای تكمیلآن200 سال وقت لازم بوده طرح اصلی مجموعه تخت جمشید در دوران فرمانروایی داریوش اول ریخته شد و خشایارشاه در توسعه و تكمیلآنسهم
بسزایی داشته برای برپایی چنین بنایی سنگهای كوه رحمت در منطقه مرو شدت برای معماران و سنگ تراشان بسیار مناسب بوده . سنگهای آهكی با رنگهای طبیعی و گوناگون دیوارها با آجر لعابدار و كف اتاقها با گچ كاری پوشانده شده بود . روی درها را با قطعات سیم ذرد می آرامیختند پرده ذهای بزرگ ایوان بزریابی درون و بیرون كاخها افزود و فرشهای نفیسها اتاقها چشم ه ها را خیره می كرد و كارخها در اندازه ها و ابعاد مختلف این مجموعه كاربردی خاص داشتند .
در قسمت غربی بنا تخت جمشید یگبان ورودی قراردارد به هنگام بار آم . شاه شاهان با وقار ارامش چنان كه رسم مردان بزرگ است برآنگام می نهاده 110 پله كه از هر طرف ظریف و كوتاه تا عبور و مرور دربابیان را كه با اسب بالا و پایین می رفتند آسان كند . نیز نمایندگان پا به سن گذاشته آشورها كه میهمانان گرانقدر بودند به راحتی ازآنها بگذرند . دور تا دور پله های را بوسیله معجزه هایی بسته بودند كه هفت پله و چهار طبقه داشتند و این نشانه تقدس چهار عنصر ( خاك – آب باد ـ آتش ) است . كه این اینان اهورایی و یكتاپرست برآنمعتقد بودند . هم د راینهایس از عبور از پله ها به سمت چپ دروازه همه سرزمینها پا بر جا قد بر افراشته و دروازه ملل سنگ و ساز پیكره ها و شونها و اتاقها بالا بلند و گشوده بر روی همه جهان برشیانی آلمان – شاه های بسیاری از این دروازه گذشته اند
هنگام نوروز با هدایایی از شرق و غرب بار یافتند و شاد باش گفتند . كتبه ای كه بر پای دروازه ملل قراردارد به سه زبان رایجآنروزگار را می گوید . خدای بزرگ است اهورا فردا – خدایی كه زمین را آفرید –خدایی كه آسمان را افرید . خدایی كه اسمان را افرید – خدایی كه شادی برای مردمان آفرید ه منم هستم خشایار شاه – شاهان شاه بزرگ یگانه شاه بسیاری – یگانه فرمانروای بسیاری و هر آنچه زیباست به یاری اهورا فردا كردم كه اهورا فردا هرآنچه در اینجا كردم بیابد .
دری كه در این دروازه بوده بیش از 10 متر ارتفاع داشت از چوب صدر درختان لبنیاتی با طلاو نقره تزئین شده بود 25 سال پیش این در بر روی تمام نمایندگان كشورها گشوده می شد و امروز جهانگردان از بازماندهآنمی گذرند ، كاخ آپادانا در قسمت جنوبی دروازه ملل قراردارد نمایندگان كشورها پس از عبور از دروازه مل در كاخ آپادانا بار می یافتند . این كاخ جلل ترین و بلندترین كاخ تخت جمشید است .
یا دو پلكان در شمال و مشرق . پلكان شرقی ظرافت چشمگیری داشته و به فرمان داریوش اول ساخته شد و خشایار شاهآنرا تكمیل نمود كه به موازات طول ایوان شرقی كاخ است و با 31 پله به سمت سكوی تخت جمشید می رسد . پلكان شمالی نیز به فرما خشایار شاه بنا شد و به یكی از زیباترین نقشهای این پلكان جدال میان شیر گاو و نر است به نوعی نماد جنگ ایرانیان و سایر ملل به تدبیری پیروزی گرما به سرما و آغاز بهار تزئین و ریزه كاریها روی نقوش برجسته از جلوه های حیرت انگیز پلكان شرقی است . آپادانا دارای بلندترین ستونها با سرستونهایی از تذیین شیر و به نهایت متنوع و زیباست . محلی با شكوه برای
برگذاری یكی از مهمترین ایینهای ملی در تخت جمشید . جلوس پادشاه و بارآم رعایا و نمایندگان ملل تابع هنگام آغاز بهار و حراعم نوروز . این واحد شامل تالا بار عام . حرم سرا ، دروازه ، كاخ پذیرایی و در آغاز معماران گرد اگر تپه را دیواری قطور با ارتفاع حدود 20 متر و قطری به همان اندازه بر پا داشتند و ثبتآنرا با خاك پر كردند . دیوارهای كاخ عموماً از خشت و تحل و روی آنها را به گچ یا نقاشی دیواری تزئین كرده اند . دیوارهای ایوان سمت حیاط مركزی باآجر لعابدار پوشانیده شده است و بر رویآننقوش مختلف از جمله ردیف سربازان – نقش شیر و جانوران افسانه ای مانند گاو و شیر بالادارد . نقش خردهر ، كنبه هایی كه خط مینی .
نقش گل نیلوفر آبی و در طرفین پلكان كاخ نیز ردیف سربازان جاویدان دیده می شود . در سال 1349 شمسی ( 1970 ) میلادی لوح مربوط به ساختمان كاخی كه داریوش اول فرمانآنرا صادر كرده است در تپه آپادانای شوش پیدا شد . یكی از این دو لوح به خط و زبان اگوی و دیرگی به خط و زبان ایلامی است . در این الواح ، داریوش اول پس از معرفی خود و سرزمین تحت فرمانش و مواردی كه اهورا را به عطا بر كرده است و اشاره به اجرا خود به طرز ساختمان و معماری كاخ اشاره می كند كه از جهات مختلف و ازآنجمله هنرهای گوناگون و تاریخچه آنها و سرزمینها خواندنی و حائز اهمیت است ترجمه بند 18 تا 25 این لوحه ایلامی نقل می شود .
18- من آنرا بخط ست اهورامزدا می كنم ابعاد كاخ 19- كر من در شوش ساختم ، از دور مصالحآنوارد شد 20- در عمق زمین كاویده شد تا اینكه 21-به زمین بكر رسیدند وقتی كه كاملاً كنده شد . آنوقت تا 20 با كلوخ پر شد روی این كلوخ سنگ بر پا گردید و تا بند 33 انجام شده از حیث كندن زمین . 24- برای گود كردن آنچه را كه انجام شد . از جهت پر كردن سنگ انجام شد .
پیكره سازی و برجسته ترین كاری كه شامل تخت جمشید پاسارگاد – بستون گل نیلوفر = را كه در تمام نقاط تخت جمشید حجاری شده می توان نماد تمدن هخامنش دانست كه اینن گل كه در اكثر تصویرها در دست شاه و بزرگان و صلح و دوستی ایرانیان را نشان می دهد .
گفته می شود 12 گلبرگ این گل 12 ماه سال را نشان می دهد . سطح فرهنگ هر نرم با علاقه مندی و استفاده آنان از گل رابطه مستقیم دارد . تصویر زیادگلها در تخت جمشید علاوه ر اینكه خوشبویی و زیبایی این مكان را نشان می دهد دلیلی بر بالا بودن سطح فرهنگ ایرانیانآنزمان نیز است . گفتگوی فرهنگها :
بزرگان ایران با گل نیلوفری در یك دست ، دست همدیگر را گرفته و با مهربانی و صنا به طرف كاخ آپادانا در حركتند این افراد فرهنگهای مختلف و در حال گفتگو هستند و اما این كاخ دوران تكمیل خود را در زمان خشایار شاه گذرانده و باش درگاه حزئین به كاخهای اطراف راه یافته . راهنهانی میان خشت خام و پخته و چوب صدر و سنگها ی اهكی خوشترین و آنچجه كه در خیال روش پادشان ایران شاه شاهان داریوش اول به سال 530 پیش از میلاد می گذشته جلوه بارز
زیبایی و شوكت ماندگار كاخ آپادانا است كه هنوز هم در پس این ویرانه ، عظیم شكوه حیرت انگیز و رمز و راز نهفته خیش را پس از گذشته قرنها برملا می سازد و بهترین و سالمترین نقش برجسته كاری متعلق به تالار آپادانا است . تالار شورا یا سه دروازه در انتهای جنوبی حیاط مقابل پلكان شرقی كاخ آپادانا قرارگرفته و كوچكترین كاخ تخت جمشید است . با سه دروازه بزرگ و سكویی در وسط كه درست مركز هندسی سكونی تخت جمشید است ساختمان این كاخ در زمان اردشیر اول به پایان رسیده است . مجموعه ای بی همتا از فرهنگ سنگ تراشان دوره هخامنشی را می توان در راه پله شمالی این كاخ تماشا كرد .
در جنوب كاخ آپادانا كاخ زیبایی بوده است به نام تچر ، این كاخ 12ستون داشته به ارتفاع 10 متر كه ازآنهماكنون تنها طاقهای ورودی باقی مانده است . این كاخ كوچك مأنوس خلوت نشین شاه بوده است . كه درآنمی آرامیده .غذا می خورده و یا حمام می گرفتند . كتیبه هایی به سه زبان فارسی باستان بابلی و ایلامی در این كاخ صادر كرده است . در قسمت شرقی این كاخ تخت سنگی صیقل یافته كه همچون ایینه این كاخ صادر كرده است . در قسمت شرقی این كاخ تخت سنگی صیقل یافته است .
به همین دلیل نام دیگر تچر تالار آیینه بوده است و حیاط خلوت جنوبی این كاخ بدون شك در زمان خود سر سبز و خرم بوده است . هدین در جنوب شرقی كاخ تچر واقع است كه به فرمان و بالایآنتصاویر به شرح زیر وجود دارد .شاه ایستاده بر آورنگ شاهی در مقابل آتش ، ماه و سمبل خرو هر و در حال نیایش است و نمایندگان 28 ملت تحت امر شاهنشاهی هخامنشی در حال حمل اورنگ شاهی بر روی دستهای خود هستند ، به نظر می رسد . این تصویر مراحم تِیع جنازه شاه را نشان می دهد . آرامگاهش در منصوب به اردشیر دوم و آرامگاه جنوبی منسوب به اردشیر دوم است نام هر یك از نمایندگان به خط میخی بالای سرآنها نوشته شده است بانگاهی به سر ستونها و سنگهای تراشیده شده رویآنها در بالای در آرامگاه هما می توان به چگونگی ساخت سقف كاخها پی برد .
خشایار شاه ساخته شده . بر بلندی یكی از پایه های جلوی ایران این كاخ كتیبه ای است به سه زبان رایجآنروزگار و به این مضمون . گویند خشایار شاه و شاه بزرگ به خواست اهورا مزدا این حدیث را من ساختم باشد كه اهورامزدا با ایزدان دیگر مرا و كشور مرا و هرچه من ساختم پاید .
زمینه های مختلفی از آثار هنری و میراث فرهنگی
مقدمه آشنایی با هنر تمدنهای باستانی و حوزه های فرهنگی كهن شاید از ضروری ترین دانشهای بشری محسوب می شود ، چرا كه هنر آینه تمام نمای هویت فرهنگی انسانها در هر جامعه و هر عصر است و انسان برای شناخت خود و آگاهی به تحولاتی كه از ابتدا ترین نوع زیست تاكنون سیری نموده نیاز به این دانش دارد .
امروز ما در كشورهای متعدد و جوامع بی شمار با فرهنگها و آداب و رسوم متنوع و گسترده ای روبه رو هستنم كه هر یك از از این فرهنگها بر پایه های یك یا چند تمدن كهن استوار است . شناخت این تمدنها تنها از راه مطالعه اثار هنری بجای مانده ازآنها میسر است . در این بررسی زمینه های مختلفی از آثار هنری و میراث فرهنگی به جای مانده و همینطور این تحقیق پس از مطالعه كتابها و منابع در دست و و با كسب دانش اجحالی ثبت به هنرهای دوران باستان به توان نسبی تنجزیه و تحلیل آثار و درك ارتباط آنها با خاستگاهشان پابند . با توجه به این كه هنر بازتاب زحمات ، تلاش و حاصل زندگی انسانهاست و نقش بزرگی از تمدن جوامع مختلف را تشكیل می دهد ، بررسی و شناختآندر گذشته های دور و نزدیك بسیار مفید و ضروری است .
ایران باستان : ایران یكی از اولین كشورهای متمدن جهان بوده كه مردمی را نادرآنسكونت داشته و دارند . سرزمینی كه هیچگاه مرمانآنبت پرست بودند . مردمانی كه نخستین فرمان جهانی حقوق بشر را نوشتند و با شعری از سعدی (بنی آدم اعضای یكدیگرند) سر در سازمان ملل را زینت بخشیده اند . ایران باستان قبل از اسلام ، است اولسومریها و سپس عیلامیها در این سرزمین حكومت و زندگی می كردند كه حدود سه هزار سال پیش آریاییها به درون فلات ایران آمدند و بر ساكنان ایران غلبه كردند . دینآنها نوعی یكتاپرستی بود و به اهورا فردا اعتقاد داشتند آنان سرزمین خودرا اریاتوویچ ( ایران و پچ )یعنی مسكن
آریائیان خوانده ، ایران تغییر یافته همین نام است ، مادها و پاریسها توصیه بزرگ آزاریاییها بودن كه ابتدا مادها به قدرت رسیدند ، سپس كوروش بزرگ با تشكیل حكومت پارسیان و متعد كردن مادها و سایر ملل و كشورها با خود بزرگترین و درخشانترین دولت اجتماعی و جهانی آنروز را به نام هخامنشان پایگذاری كرد . هخامنشان 130 سال پس از سلوكیان 100 سال ، اشكانیان 400 سا و ساسانیان440 سال ، حكومت كردند در نهایت بدلیل بی منطقی و بی عدالتیهاغی حاكم بر ایران در زمان قبل از اسلام و استفاده از ابزاری از دین زرتشت كشور اهورایی ، متمدن و با فرهنگ ایران برعت مسلمانان فتح شد و دین ذرتشتش به اسلام و زبان پارسی به عربی تغییر كرد .
هخامنشیان : بنیانگذار سلسله هخامنشان كورش بود كه حقوقدانان جهان او را به عنوان نخستین بنیانگذار حقوق بشر ومنشور آزادی او را نخستین فرمان جهانی حقوق بشر می دانند كه بخشی ازآنبه شرح زیر است : بخشی از نخستین فرمان جهانی حقوق بشر : منم گوروش ، شاه جهان ، شاه بزرگ ، شاه دادگر آنگاه كه بدون جنگ و پیكار وارد بابل شدم همه مردم گامهای مرا با شادمانی پذیرفتند ، ارتش بزرگ من آرامی وارد بابل شد . نگذاشتم رنج و آزاری به مردم این شهر و سرزمین وارد آید من برای صلح كوشیدم . من برده داری را بر اندلختم به بدبختیهایآنها پایان بخشیدم .
فرمان دادم كه همه مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند من همه شهرهایی را كه ویران شده بود از نو ساختم ، فرمان دادم تمام نمایشگاه هایی را كه بسته شدهبود بگشایند همه خدایان این نمایشگاه های را بجای باز گردانم ، همه مردم را كه پراكنده و آواره شده بودند به جایگاه های خود بر گردانم و خانه های ویران آنان را آباد كردم . من برای همه مردم جامعه ای آرام مهیا ساختم و صلح و آرامش را به تمامی مردم اعطا كردم . افلاطون او را می ستاید و درباره او می گوید : كوروش سرداری بزرگ و دوستی عالیقدر برای وطن خود بود به هنگام فرمانروایی او ایرانیان ملتهای زیادی را زیر فرمان خود در آوردند ، وی به همه مردمان حقوق مردم آزاد بخشید .
یابسارگاد در شمال غربی استان فارس بر دامنه كوه ها و تپه های منشعب از جبال زاگرس جلگه ای ذوزنقه ای شكل در امتداد شرق به غرب به فاصله 70 كیلومتر از تخت جمشید قراردارد كه بهآنیابسارگاد می گویند . مكانی مقدس و خارق العاده كر از دید باز به مقبره ای ما در شاه سلیمان مشهور بوده است . كه مكانی است كه مهمترین اثر این مجموعه مقبره كوروش كبیر . مؤسس سلسله هخامنشیان است .
تخت جمشید : رمز و رازی است میان انسان و زمان كه پیوسته می آیند تا بگذرند . می آیند و می گذرند و لحظه های یانندنی با او با خود می برد و خاطره های ماندگار در باور روزگار می ماند . نزدیك به هزار سال قبل از میلاد مسیح قبایلی از نژاد و قفقازی كه آرین خوانده می شدند از جنوب روسیه افرادی به جلگه ای وسیع در جنوب كوچ كردند كه ازآنپس ایران نامیده شد . قبایل تازه وارد خود به سه شاخه تقسیم شدند . مادها در بخشهای عمده بالای زاگرس مطلوب .
در شمال غربی و مغرب ایران زمین ماندند . و مركز فرمانروایی خود را اكتابان یا همان همدان كنونی قراردادند . و پارسها كه تا جنوب فلات ایران راه آمدند و سر انجام در آشان و پرسوناش استقلال یافتند و گروه سوم پارتها بودند دیده اند سال مادها همچون سایر اقوام همجوار گرفتار تاخت و تاز قومی خونخار و جنگجو به نام آشوریها به سر آوردند و به ناگیر در كنار گله داری و چراخبگاوری آموختند و نیرومند شدند و سر انجام بر دشمن غلبه یافتند هرگه قوم آشود در قرن هفتم پیش از میلاد مسیح اتفاق افتاد و هم در این قرن پر اشوب پارسیان به قوم ایلام تسلط یافتند و از میان امیران خویش رهبری هوشمند برگزیدند كه هخامنتل نام داشت وی همراه فرزندش كوج را از میان طوایف پارسی برداشت و بنای پادشاه كوچكی گذاشت كه آرمانهای بلند در سر داشت .
نخستین اتفاق در تحقق آرمان پارسیان و تسلط یكی از پادشاهان پارس با دختر پادشاهی از اخرین شاهان ماد بود كه ثمره این زناشویی كوروش شاهزاده نام آوری شد كه در سایه او هوشیاری و كاروانی او جدایی سیاسی و جغرافیایی مادها و پارسها بعد از 500 سال از میان بر خاست و مادها رو به زوال نهادند حضور فرمانده ای توانمدند و دل اگاه كه در خلق و خوی انسانی و شیوه های جنگ اوری یگانه زمان به شمار می امد دیگر شاهان و قدرتمندان را به حراس انداخت در نتیجه اتدوام جنگهای خونین آنان از پای در آوردند و كوروش ماندگار ماند چنان كه در سال 530 سال قبل از میلاد هنگامی كه چشم از جهان فرو می بست
بزرگترین امپراطوری جهان را میراث نهاده بود وارث بلامانع و با تدبیر این میراث 8 سال بعد به نام داریوش بزرگ بر عریكه قدرت تكیه زد . داریوش طی 35 سال پادشاهی خود از تنگه درونل گذشت اروپای كنونی را در نبردی و كنون تا كنار رود دانوب پیش رفت و در شمال شرق مرز كشور را به كناره رود سند در هند رساند و بر 28 پادشاه تسلط یافت و آبراه های میان دریای مدیترانه و دریای سرخ حفو كرد كه 2400 سال پیشگام كانال سوئز امروز ی بوده است برای چنین غفلت و اقتداری پایتختی بی همتا و با شكوه لازم می آمدند كه نه شهر باشند نه یك دژ جایگاه شایسته ای باید باشد برای بار آمد سران كشورهای مطبوع مكان مناسبی باشد برای مشورت بزرگان و قرارگاهی با شموه برای بر پایی جشنها و آیینهای مذهبی و ماسم نوروز و حضور افسران و درباریان در
مكانهای مقدس و در جوار كوه رحمت در مرو دشت پارس كه لطافت هوای زمستانی شوش را داشته باشند با تاكستانها و باغها و آسمانهای زلال بی طوفان . این بازماند بنای تخت جمشید است پایتخت یا شكوهمند هخامنشیان آمیزه ای از معماری و هنر جادوی زیبایی و افتدار مجموعه به وسعت 135 هزار متر مربع كه برای تكمیلآن200 سال وقت لازم بوده طرح اصلی مجموعه تخت جمشید در دوران فرمانروایی داریوش اول ریخته شد و خشایارشاه در توسعه و تكمیلآنسهم بسزایی داشته برای برپایی چنین بنایی سنگهای كوه رحمت در منطقه مرو شدت برای معماران و سنگ تراشان بسیار مناسب بوده . سنگهای آهكی با
رنگهای طبیعی و گوناگون دیوارها با آجر لعابدار و كف اتاقها با گچ كاری پوشانده شده بود . روی درها را با قطعات سیم ذرد می آرامیختند پرده ذهای بزرگ ایوان بزریابی درون و بیرون كاخها افزود و فرشهای نفیسها اتاقها چشم ه ها را خیره می كرد و كارخها در اندازه ها و ابعاد مختلف این مجموعه كاربردی خاص داشتند .
در قسمت غربی بنا تخت جمشید یگبان ورودی قراردارد به هنگام بار آم . شاه شاهان با وقار ارامش چنان كه رسم مردان بزرگ است برآنگام می نهاده 110 پله كه از هر طرف ظریف و كوتاه تا عبور و مرور دربابیان را كه با اسب بالا و پایین می رفتند آسان كند . نیز نمایندگان پا به سن گذاشته آشورها كه میهمانان گرانقدر بودند به راحتی ازآنها بگذرند . دور تا دور پله های را بوسیله معجزه هایی بسته بودند كه هفت پله و چهار طبقه داشتند و این نشانه تقدس چهار عنصر ( خاك
– آب باد ـ آتش ) است . كه این اینان اهورایی و یكتاپرست برآنمعتقد بودند . هم د راینهایس از عبور از پله ها به سمت چپ دروازه همه سرزمینها پا بر جا قد بر افراشته و دروازه ملل سنگ و ساز پیكره ها و شونها و اتاقها بالا بلند و گشوده بر روی همه جهان برشیانی آلمان – شاه های بسیاری از این دروازه گذشته اند هنگام نوروز با هدایایی از شرق و غرب بار یافتند و شاد باش گفتند . كتبه ای كه بر پای دروازه ملل قراردارد به سه زبان رایجآنروزگار را می گوید . خدای بزرگ
است اهورا فردا – خدایی كه زمین را آفرید –خدایی كه آسمان را افرید . خدایی كه اسمان را افرید – خدایی كه شادی برای مردمان آفرید ه منم هستم خشایار شاه – شاهان شاه بزرگ یگانه شاه بسیاری – یگانه فرمانروای بسیاری و هر آنچه زیباست به یاری اهورا فردا كردم كه اهورا فردا هرآنچه در اینجا كردم بیابد . دری كه در این دروازه بوده بیش از 10 متر ارتفاع داشت از چوب صدر درختان لبنیاتی با طلاو نقره تزئین شده بود 25 سال پیش این در بر روی تمام نمایندگان كشورها گشوده می شد و امروز جهانگردان از بازماندهآنمی گذرند ، كاخ آپادانا در قسمت جنوبی دروازه ملل قراردارد نمایندگان كشورها پس از عبور از دروازه مل در كاخ آپادانا بار می یافتند . این كاخ جلل ترین و بلندترین كاخ تخت جمشید است .
یا دو پلكان در شمال و مشرق . پلكان شرقی ظرافت چشمگیری داشته و به فرمان داریوش اول ساخته شد و خشایار شاهآنرا تكمیل نمود كه به موازات طول ایوان شرقی كاخ است و با 31 پله به سمت سكوی تخت جمشید می رسد . پلكان شمالی نیز به فرما خشایار شاه بنا شد و به یكی از زیباترین نقشهای این پلكان جدال میان شیر گاو و نر است به نوعی نماد جنگ ایرانیان و سایر ملل به تدبیری پیروزی گرما به سرما و آغاز بهار تزئین و ریزه كاریها روی نقوش برجسته از جلوه های حیرت انگیز پلكان شرقی است . آپادانا دارای بلندترین ستونها با سرستونهایی از تذیین شیر و به نهایت متنوع و زیباست . محلی با شكوه برای
برگذاری یكی از مهمترین ایینهای ملی در تخت جمشید . جلوس پادشاه و بارآم رعایا و نمایندگان ملل تابع هنگام آغاز بهار و حراعم نوروز . این واحد شامل تالا بار عام . حرم سرا ، دروازه ، كاخ پذیرایی و در آغاز معماران گرد اگر تپه را دیواری قطور با ارتفاع حدود 20 متر و قطری به همان اندازه بر پا داشتند و ثبتآنرا با خاك پر كردند . دیوارهای كاخ عموماً از خشت و تحل و روی آنها را به گچ یا نقاشی دیواری تزئین كرده اند . دیوارهای ایوان سمت حیاط مركزی باآجر لعابدار پوشانیده شده است و بر رویآننقوش مختلف از جمله ردیف سربازان – نقش شیر و جانوران افسانه ای مانند گاو و شیر بالادارد . نقش خردهر ، كنبه هایی كه خط مینی
. نقش گل نیلوفر آبی و در طرفین پلكان كاخ نیز ردیف سربازان جاویدان دیده می شود . در سال 1349 شمسی ( 1970 ) میلادی لوح مربوط به ساختمان كاخی كه داریوش اول فرمانآنرا صادر كرده است در تپه آپادانای شوش پیدا شد . یكی از این دو لوح به خط و زبان اگوی و دیرگی به خط و زبان ایلامی است . در این الواح ، داریوش اول پس از معرفی خود و سرزمین تحت فرمانش و مواردی كه اهورا را به عطا بر كرده است و اشاره به اجرا خود به طرز ساختمان و معماری كاخ اشاره می كند كه از جهات مختلف و ازآنجمله هنرهای گوناگون و تاریخچه آنها و سرزمینها خواندنی و حائز اهمیت است ترجمه بند 18 تا 25 این لوحه ایلامی نقل می شود .
18- من آنرا بخط ست اهورامزدا می كنم ابعاد كاخ 19- كر من در شوش ساختم ، از دور مصالحآنوارد شد 20- در عمق زمین كاویده شد تا اینكه 21-به زمین بكر رسیدند وقتی كه كاملاً كنده شد .
آنوقت تا 20 با كلوخ پر شد روی این كلوخ سنگ بر پا گردید و تا بند 33 انجام شده از حیث كندن زمین . 24- برای گود كردن آنچه را كه انجام شد . از جهت پر كردن سنگ انجام شد .
پیكره سازی و برجسته ترین كاری كه شامل تخت جمشید پاسارگاد – بستون گل نیلوفر = را كه در تمام نقاط تخت جمشید حجاری شده می توان نماد تمدن هخامنش دانست كه اینن گل كه در اكثر تصویرها در دست شاه و بزرگان و صلح و دوستی ایرانیان را نشان می دهد .
گفته می شود 12 گلبرگ این گل 12 ماه سال را نشان می دهد . سطح فرهنگ هر نرم با علاقه مندی و استفاده آنان از گل رابطه مستقیم دارد . تصویر زیادگلها در تخت جمشید علاوه ر اینكه خوشبویی و زیبایی این مكان را نشان می دهد دلیلی بر بالا بودن سطح فرهنگ ایرانیانآنزمان نیز است . گفتگوی فرهنگها :
بزرگان ایران با گل نیلوفری در یك دست ، دست همدیگر را گرفته و با مهربانی و صنا به طرف كاخ آپادانا در حركتند این افراد فرهنگهای مختلف و در حال گفتگو هستند و اما این كاخ دوران تكمیل خود را در زمان خشایار شاه گذرانده و باش درگاه حزئین به كاخهای اطراف راه یافته . راهنهانی میان خشت خام و پخته و چوب صدر و سنگها ی اهكی خوشترین و آنچجه كه در خیال روش پادشان ایران شاه شاهان داریوش اول به سال 530 پیش از میلاد می گذشته جلوه بارز
زیبایی و شوكت ماندگار كاخ آپادانا است كه هنوز هم در پس این ویرانه ، عظیم شكوه حیرت انگیز و رمز و راز نهفته خیش را پس از گذشته قرنها برملا می سازد و بهترین و سالمترین نقش برجسته كاری متعلق به تالار آپادانا است . تالار شورا یا سه دروازه در انتهای جنوبی حیاط مقابل پلكان شرقی كاخ آپادانا قرارگرفته و كوچكترین كاخ تخت جمشید است . با سه دروازه بزرگ و سكویی در وسط كه درست مركز هندسی سكونی تخت جمشید است ساختمان این كاخ در زمان اردشیر اول به پایان رسیده است . مجموعه ای بی همتا از فرهنگ سنگ تراشان دوره هخامنشی را می توان در راه پله شمالی این كاخ تماشا كرد .
در جنوب كاخ آپادانا كاخ زیبایی بوده است به نام تچر ، این كاخ 12ستون داشته به ارتفاع 10 متر كه ازآنهماكنون تنها طاقهای ورودی باقی مانده است . این كاخ كوچك مأنوس خلوت نشین شاه بوده است . كه درآنمی آرامیده .غذا می خورده و یا حمام می گرفتند . كتیبه هایی به سه زبان فارسی باستان بابلی و ایلامی در این كاخ صادر كرده است . در قسمت شرقی این كاخ تخت سنگی صیقل یافته كه همچون ایینه این كاخ صادر كرده است . در قسمت شرقی این كاخ تخت سنگی صیقل یافته است .
به همین دلیل نام دیگر تچر تالار آیینه بوده است و حیاط خلوت جنوبی این كاخ بدون شك در زمان خود سر سبز و خرم بوده است . هدین در جنوب شرقی كاخ تچر واقع است كه به فرمان و بالایآنتصاویر به شرح زیر وجود دارد .
شاه ایستاده بر آورنگ شاهی در مقابل آتش ، ماه و سمبل خرو هر و در حال نیایش است و نمایندگان 28 ملت تحت امر شاهنشاهی هخامنشی در حال حمل اورنگ شاهی بر روی دستهای خود هستند ، به نظر می رسد . این تصویر مراحم تِیع جنازه شاه را نشان می دهد . آرامگاهش در منصوب به اردشیر دوم و آرامگاه جنوبی منسوب به اردشیر دوم است نام هر یك از نمایندگان به خط میخی بالای سرآنها نوشته شده است بانگاهی به سر ستونها و سنگهای تراشیده شده رویآنها در بالای در آرامگاه هما می توان به چگونگی ساخت سقف كاخها پی برد .
خشایار شاه ساخته شده . بر بلندی یكی از پایه های جلوی ایران این كاخ كتیبه ای است به سه زبان رایجآنروزگار و به این مضمون . گویند خشایار شاه و شاه بزرگ به خواست اهورا مزدا این حدیث را من ساختم باشد كه اهورامزدا با ایزدان دیگر مرا و كشور مرا و هرچه من ساختم پاید .
ادامه خواندن مقاله زمينه هاي مختلفي از آثار هنري و ميراث فرهنگي
نوشته مقاله زمينه هاي مختلفي از آثار هنري و ميراث فرهنگي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.