nx دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بررسی چگونگی ایجاد و حفظ طراوت و شادابی در محیط های آموزشی
مقدمه
انسان موجودی اجتماعی است و برای زندگی اجتماعی سالم و سودمند تعلیم وتربیت لازم است.در گذشته به جهت سادگی جوامع بشری ،آموزش از شكل ساده و ابتدایی برخوردار بود ،چنانكه این امر در خانواده صورت می گرفت. با پیچیده تر شدن زندگی و احتیاج به آموزش های سطح بالا و كسب مهارت های لازم برای ساخت لوازم و وسایل و فراهم كردن امكانات زندگی ، و از طرفی سازگاری با این محیط پیچیده ،مدارس به شكل امروزی تاسیس شدند .،چنانكه ادامه حیات جمعی ،یعنی انتقال میراث فرهنگی یك جامعه و گسترش و پیشرفت آن تا حدود زیادی از طریق مدرسه صورت می گیرد .
امروزه تحقیقات نشان داده است كه هر مدرسه ای كه از نشاط و شادكامی بیشتری برخوردار باشد از كیفیت و كارآیی بالاتری نیز برخوردار است . ایجاد و حفظ طراوت و شادابی كه تشكیل یافته از رضایت +سطح لذت باعث مسرت ، نشاط ،دل خوشی و خوشبینی افراد در جامعه ، مدارس و سایر نهادهای كشور می شود ( براساس نظریه های اندیشمندان مختلف از جمله برتراند راسل كه اظهار داشته است:”رغبت همگانی ترین و متمایزترین نشانه های انسان شاد است ،یعنی رفتار توام با اشتیاق و رغبت .” و یا پرفسور مك گیل از اندیشمندان معاصر معتقد است:”شادی دوست داشتن است.”)
بوجود آمدن مدرسه ای شاد و با نشاط و با كیفیت در آموزش و پرورش به عوامل مختلف بستگی دارد . ،این عوامل عبارتند از :مدیران، معلمان ، دانش آموزان و امكانات و تجهیزات آموزشی مناسب .این عوامل در قالب برنامه درسی و آموزشی از قبل طرحریزی شده (برنامه رسمی )و یا به صورت برنامه درسی پنهان و روابط غیر رسمی اثر گذارند ،كه در این مقاله به تاثیر برنامه درسی پنهان و روابط غیر رسمی بر طراوت و شادابی دانش آموزان توجه شده است.
تعاریف عملیاتی واژه ها و اصطلاحات • طراوت و شادابی : – طراوت یعنی تر و تازه شدن ،شادابی. – كاتل معتقد است : زنده دلی یعنی شور انگیز ، بانشاط.(سیاسی،1354).– جان لاك معتقد است : شادی بستگی به تعداد لذات زندگی دارد .– پرفسور مك گیل معتقد است : شادی به لذتها و تمایلات ارضا شده ربط داده می شود و یا اینكه شادی دوست داشتن است .
– سلیگمن معتقد است: شادكامی یعنی آسودگی و شادكامی .همچنین عاطفه مثبت كه یك دیدگاه از شادكامی است ، با فعالیت فیزیكی مداوم ارتباط اجتماعی و تلاش برای اهداف باارزش ارتباط دارد.– پرفسور دینراز دانشگاه مینوسوتا معتقد است : شادكامی یعنی راضی بودن از زندگی . به نظر او برخی از موقعیت های محیطی منجر به شادكامی شده یا فرصت هایی را به وجود می آورند كه باعث شادكامی می شود.
– رایت هیجان های مثبت رابرای پیشرفت در زندگی لازم می داند.• برنامه درسی پنهان : متخصصان برنامه ریزی درسی ،معتقدند كه علاوه بر برنامه های رسمی ، یك برنامه درسی مخفی و پنهان نیز وجود دارد. این برنامه عبارت است از: مجموعه آموزشهایی كه دانش آموز با قرار گرفتن در معرض فعل و انفعالات جاری در محیط آموزشی می بینند. اما این آموزشها نه در كتاب مطرح شده و نه در یك سند آموزشی منعكس است.یادگیری از محیط و مجموعه كنش و واكنش هایی كه دانش آموز به طور روزمره در معرض آنها قرار می گیرد، یعنی یادگیری ازبرنامه درسی مخفی، از یادگیریهای ناشی از برنامه درسی صریح و رسمی پایدار تراست . بعضی از مولفه های این برنامه عبارتند از : روابط مدیر با دیگران ،ویژگی های معلم ، میزان
مشاركت دانش آموزان در كارهای مدرسه ،جو مدرسه و امكانات مدرسه.• تعریف روابط غیررسمی: در هر سازمانی گذشته از روابط رسمی میان افراد كه بر اساس سلسله مراتب سازمانی وجود دارد،یك سلسله روابط غیررسمی حاكم است كه در جایی نوشته نشده ولی دقیقاٌ برروی رفتار و عملكرد آنان اثر می گذارد .
• تعریف مدرسه : بر اساس ماده یك آیین نامه اجرایی آموزش و پرورش همگانی ، مدرسه سازمانی است كه : ” بر مبنای معیارهای رسمی تاسیس می شود و با نظارت ادارات آموزش و پرورش مسئولیت اجرای برنامه های مصوب پرورشی و آموزشی كشور را در سطح تحصیلی معین عهده دار می گردد” .
• تعریف جوسازمانی : در هر سازمانی ، جو سازمانی به وسیله محیط، فضای فیزیكی ، روشهای تعامل كاركنان با یكدیگرو ارتباطات سازما ن با محیط خارجی ایجاد می شود . • امكانات و تجهیزات آموزشی : منظور از امكانات و تجهیزات آموزشی در مدارس ،تعداد ساختمانهای آموزشی ، تعداد كلاس درس ، آزمایشگاهها، كارگاهها، كتابخانه ، وسایلی مانند كتاب ، گچ، تخته سیاه و تجهیزات آزمایشگاهی و غیره می شود ( مشایخ ،1374 ).
اهمیت و ضرورت انجام بررسی در این زمینه یكی از ویژگی های هر نظام آموزشی پویا، ارزشیابی مستمر از فرایندآموزش و پرورش می باشد زیرا به كمك ارزشیابی می توان از نقاط قوت وضعف آن نظام مطلع شد و با بازنگری و تجدید نظر در نظام آموزشی به اصلاح فرایند تعلیم و تربیت همت گماشت .یكی از ابعاد ارزشیابی از كار مدارس شناخت عوامل موثر در كیفیت آنهاست چون تحقیقات نشان داده است، وجود شادی و نشاط و شادكامی در مدرسه رابطه مستقیم با اثر بخشی و عملكرد و بهره وری مدارس دارد ،پس شناخت عوامل به وجود آورنده آن كمك می كند كه با اجرای آن در مدارس محیط شادی حكمفرما شود و وضعیت رضایت بخشی در آنها به وجود آید .
اهداف این مقاله هدف از نوشتن این مقاله از یگ سو شناخت عوامل موثر در شادی و نشاط در مدارس و تاثیر آنها بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و عملكرد نظام آموزش و پرورش می باشد. در مرحله بعد دادن پیشنهاد هایی برای ایجاد و حفظ جنبه های مثبت و نشاط برانگیز در مدارس به دست اندركاران نظام آموزشی كشور است .بررسی تاثیر روابط مناسب مدیر در مدرسه بر طراوت وشادابی دانش آموزان و معلمانیكی از مهمترین وظایف مدیریت درهر سازمانی ( خصوصا آموزش و پرورش)ایجاد میل، اشتیاق و علاقه به انجام دادن كار ،تشویق، جلب رضایت و خشنودی كاركنان از طریق ارضای نیازهای منطقی مادی ، اجتماعی و روانی آنها است.در همین راستا وظیفه مدیریت آموزشی در هر مدرسه ای عبارت است از : شناخت و درك نیازها، رفتار و شخصیت دانش آموزان ، معلمان و كاركنان و هدایت رفتار آنها به سوی رفتاری مطلوب براساس احترام ،ارزش ، خود پنداری مثبت ، شناخت ، خودآگاهی ، عدالت و پی بردن به استعدادها و نیروهای افراد است . در این راه معلمان ،دانش آموزان و كاركنان نیز می توانند با پی
بردن به نیازها و استعداد های نهفته و بالقوه خود، رفتار و شخصیت خود را به سوی كمال مطلوب هدایت كنند و آنها را بارور و شكوفا سازند .در این راستا ، مدیریت پس از شناخت نیازها ، زمینه های تامین آنها را فراهم می سازد و دانش آموزان ، معلمان و كاركنان نیز با شوق وشادی و جدیت از انرژی های خود در راه رشد و كمال خود و دستیابی به اهداف سازمان بهره می گیرند .
در گذشته تصور می شد كه مسائل مادی بیشترین اثر را بر رضایت و شادی و علاقمندی افراد در محیط كا ر و در نتیجه بالا رفتن كارآیی دارد ا ما بعد ها تحقیقات نشان داد كه برقراری روابط انسانی ،جو دوستانه، مشاركت ، پذیرش و اعمال روش های انسانی اثر عمیقی بر رضایت شغلی و كارایی افراد دارد (آزمایشهای معروف به هاثورن) .
راه كارهای مناسب جهت ایجاد و حفظ طراوت و شادابی در بین كاركنان و معلمان و دانش آموزان به وسیله مدیریت مدرسه عبارتند از :• درك نیازها ، استعدادها و مشكلات دیگران و پوشش برای تامین ، شكوفایی و حل آنها. • پذیرش تفاوت های فردی ،یعنی احترام به افكار و عقاید دیگران كه مطابق نظرات و میل ما نیست .• دوست داشتن دیگران یعنی اعتقاد به اینكه هر معلم یا دانش آموزی دارای ارزش است و میتواند در مدرسه منشا خدمتی گردد .• خوب گوش دادن و پذیرفتن افراد یعنی خوب شنیدن كه از اساسی ترین عوامل ارتباط و برقراری روابط انسانی است.
• برقراری بهداشت روانی در محیط آموزشی ،زیرا هرچه جو سازمان مثبت تر باشد برقراری روابط انسانی راحت تر است .
بررسی تاثیر برقراری روابط مناسب معلم و ویژگی های شخصیتی او بر طراوت و شادابی دانش آموزانامروزه كیفیت كار معلم، به عنوان یكی از عوامل تعیین كننده كیفیت آموزش و پرورش قلمداد می شود.در كیفیت كار معلم نیز عوامل بسیاری دخالت دارند. از جمله: میزان تحصیلات،آموزش های لازم برای تعلیم، علاقه و انگیزه تدریس و بالاخره شناخت ویژگیهای دانش آموزان.
با شناخت دانش آموزان میسر است ، یعنی معلم نمی تواند بدون توجه به ویژگیهای شاگردان، آنان را به كار كردن وادارد و به عبارتی دیگر كار را بر آنان تحمیل كند. فعالیت و كار مدرسه باید مورد علاقه و دلخواه شاگردان باشد. آنها خود شخصا باید عامل باشند نه اینكه اعمال و وظایف از طرف معلم بر آنان تحمیل شود. قانون علاقه و شادابی یا رغبت كه بر كاركرد فكری بزرگسالان حاكم است به طریق اولی درباره كودكان و شاگردان مدارس نیز صادق است .
راهكارهای مناسب جهت ایجاد و حفظ طراوت و شادابی در بین دانش آموزان به وسیله معلمبرقراری ارتباط صحیح : در فرآیند تدریس و یادگیری وقتی ارتباط برقرار می شود كه محتوای پیام از معلم به دانش آموز منتقل شود و برعكس. به قول دیویی: ” تدریس را می توان با فروش اجناس مقایسه كرد. هیچ فروشی بدون در پی داشتن خرید تحقق نمی یابد. مردم، فروشنده ای را كه ادعا می كند تعداد زیادی كتاب فروخته است، ولی كسی آنها را نخریده است، مسخره می كنند. به همین منوال شاید معلمانی باشند كه صرف نظر از اینكه كسی چیزی یاد گرفته است یا خیر، تصور می كنند كه روز خوبی را از نظر تدریس، پشت سر گذاشته اند.”
لئو تولستوی معتقد است بهترین معلم كسی است كه دارای قابلیت خلق روشهای تازه است و بهترین روشها هرچه بیشتر فعال نمودن دانش آموزان در امر تدریس است.ثرندایك معتقد است در امر تدریس باید سعی شود میان موضوع تدریس با یادگیریهای قبلی شاگردان رابطه منطقی برقرار شود .برای یادگیری بهتر باید به گونه ای تلاش شود كه شاگرد حتی الامكان از اعمالش احساس رضایت كند یعنی شاگرد در فرآیند یادگیری، از انجام فعالیت های خود احساس فایده، ارزشمندی و لذت كند .معلم در جریان آموزش به تشویق شاگردان اهمیت دهد . معلم باید در دانش آموزان انگیزه درونی و میل به یادگیری را تقویت نماید. زیرا رغبت محركی است كه نیروی فعالیت را افزایش می دهد. و از طرف دیگر شاگردان باید ضمن یادگیری فعال باشند و برای این منظور باید به موضوعی كه می خواهند فرا بگیرند علاقه مند باشند.
بررسی تاثیر جو سازمانی در مدرسه بر طراوت و شادابی دانش آموزان و معلمانوقتی كه فردی در یك گروه وارد می شود كیفیت و نوع رفتار او تحت تاثیر جمع قرار می گیرد .به عبارت دیگر فرد در جمع حال و هوایی را احساس می كند كه این احساس در رفتار او اثر می گذارد. می توان گفت ساختار سازمان و نوع رهبری آن و ارتباط بین افراد كیفیتی به وجود می آورد كه به خوبی توسط افراد درك می شود و روی رفتار آنها اثر می گذارد . این كیفیت درونی سازمان را، “جو سازمان” نامیده اند. افراد نمی توانند” جو” را ببینند یا لمس كنند ولی”جو” به خوبی درك می شود و روی رفتار تاثیر می گذارد. در این مورد”كیت دیویس” معتقد است كه: فضای سازمانی میتواند بر انگیزش، كاركرد، خشنودی شغلی اثر بگذارد .
در مدرسه نیز كه یك سازمان اجتماعی است جو سازمانی وجود دارد . در این رابطه می توان گفت كه تفاوت مدارس فقط به جنبه های كمی مثل وسعت فضای آموزشی، حجم وسایل و امكانات ، تعداد دانش آموز و معلم محدود نمی شود بلكه به جنبه های كیفی كه روی كاركرد افراد تاثیر مستقیم دارد نیز ارتباط پیدا میكند . جنبه های كیفی كه توسط افراد درك می شود همان “جوسازمانی” است. پس می توان گفت جو سازمانی به كیفیت درونی مدارس اطلاق می شود كه توسط افراد درك شده و روی رفتار آنها تاثیر می گذارد. اگر درك افراد از وضعیت مدرسه مثبت و شاد و رضایت بخش باشد، روحیه آنها تقویت شده، فعالیتهای آنها موثرتر و مفیدتر خواهد بود .درغیر این صورت افراد از محیط كار خود راضی نبوده و در نتیجه از عملكرد پایینی برخوردار خواهند بود. (دسلر گری)
هر چه جو سازمان مثبت تر وشادتر باشد، برقراری روابط انسانی آسان تر خواهد بود. محیط زندگی انسان نقش اساسی در احساس خوشبختی و شادكامی افراد دارد ،اگر محیطی بتواند به فرد اعتماد به نفس بدهد و بروز استعدادها و احساسات او را ممكن سازد و در نهایت بتواند زمینه های دستیابی به نیازهای فرد را امكان پذیر سازد، افراد احساس شادی و خوشبختی خواهند كرد و بالعكس.
بررسی تاثیر مشاركت دانش آموزان در مدرسه بر طراوت و شادابی آنانمشاركت دادن دانش آموزان در امور مدرسه یكی از راههای ایجاد علاقه و رغبت و نشاط و افزایش انگیزش در آنان است . مدیران باید تا آنجا كه ممكن است امور مربوط به تصمیم گیری و اجرایی مدرسه را به دانش آموزان بسپارند.
راهكارهای مناسب جهت ایجاد و حفظ طراوت و شادابی در بین دانش آموزان به وسیله مشاركت دادن آنان در كارها ارزش و شان قایل بودن برای دانش آموزان: باید سعی كرد برای دانش آموزان ارزش قایل شویم به طوری كه فرد فرد آنها احساس كنند كه برای مدرسه ارزش دارند.
ادامه خواندن مقاله در مورد بررسي چگونگي ايجاد و حفظ طراوت و شادابي در محيط هاي آموزشي
نوشته مقاله در مورد بررسي چگونگي ايجاد و حفظ طراوت و شادابي در محيط هاي آموزشي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.