nx دارای 84 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مقدمه:استانداردهای حسابداری هدف اصلی از تهیه و ارائه صورتهای مالی را کمک به استفاده کنندگان در راستای تصمیم گیری هایشان میداند. همچنین اطلاعات حسابداری دارای ویژگی های کیفی خاصی است. از جمله مهمترین این ویژگی ها می توان به قابلیت اعتماد و مربوط بودن این اطلاعات اشاره کرد. یکی از مهمترین و بحث انگیز ترین اقلام حسابداری می توان سرقفلی و دارایی های نامشهود را نام برد. صرفنظر از تعریف سرقفلی و دارائیهای نامشهود آنچه در این تحقیق اهمیت چ
داشته است، بررسی وجود قابلیت اعتماد و مربوط بودن ارزشهای گزارش شده این دو در صورتهای مالی می باشد. اگر اقلام حسابداری دارای دو ویژگی مربوط بودن و قابلیت اطمینان باشند، باید در تصمیم گیری استفاده کنندگان از این اطلاعات مفید واقع شوند و بر ارزش بازار شرکت اثر بگذارند. برای بررسی قابلیت اعتماد و مربوط بودن سرقفلی و دارایی های نامشهود گزارش شده در صورتهای مالی ناگزیر باید تحت یک رابطه همبستگی این دو را با ارزش بازار شرکت سنجید.
فصل اولكلیات تحقیق
1-1) مقدمه در این فصل بطور مختصر به کلیات تحقیق شامل؛ بیان مسئله، اهداف، اهمیت، مدل تحلیلی، چارچوب نظری، فرضیات، دوره زمانی، قلمروها و در نهایت تعریف واژگان کلیدی تحقیق پرداخته خواهد شد.
2-1) تاریخچه مطالعاتی
تحقیقات داخلیكرمی و عمرانی (1389)در پژوهشی كه آقایان كرمی و عمرانی تحت عنوان ” تأثیر چرخه عمر شركت بر میزان مربوط بودن معیارهای ریسك و عملكرد” انجام داده اند به بررسی تأثیر چرخه عمر شركت بر میزان مربوط بودن معیارهای ریسك و عملكرد پرداخته اند. در این تحقیق، بازده سهام به عنوان متغیر وابسته و معیارهای ریسك و عملكرد به عنوان متغیرهای توضیحی در نظر گرفته شده تا میزان مربوط بودن معیارهای مزبور با در نظرگرفتن متغیر تعدیل كننده چرخه عمر شركت بررسی گردد. نخست نمونه آماری با استفاده از متغیرهای رشد فروش، نسبت سود تقسیمی و مخارج سرمایه ای به شركت های در مرحله رشد، بلوغ و افول تفكیك شده، سپس با استفاده از معادلات رگرسیونی چند متغیره و آزمون آماری وونگ فرضیات تحقیق بررسی شده اند. نتایج حاصل از بررسی 518 سال – شركت طی سال های 1380 الی 1386 نشان می دهد كه میزان مربوط بودن معیارهای ریسك و عملكرد و نیز توان توضیحی افزاینده معیارهای ریسك در مراحل مختلف چرخه عمر(رشد، بلوغ، افول) تفاوت معناداری با یكدیگر دارند. نتایج حاصل از آزمون آماری وونگ نشان می دهد كه توان توضیحی افزاینده معیارهای ریسك در مرحله رشد، دارای بیشترین مقدار و در مر
حله بلوغ دارای كمترین مقدار است.
بایزیدی و جبارزاده كنگرلوئی (1388) در پژوهشی كه آقایان بایزیدی و جبارزاده كنگرلوئی تحت عنوان “بررسی و مقایسه قدرت توضیح دهندگی ارزش افزوده اقتصادی، درآمد پسماند و رشد غیر عادی سود در تعیین ارزش بازار سهام شركتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” انجام داده اند مدل ارزیابی درآمد پسماند، ارزش بازار شركت را تابعی از سود و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام در روش حسابداری شمول كلی و مدل رشد غیر عادی سود، ارزش بازار شركت را تابعی از میزان سود غیر عادی در هر دوره می داند در حالی كه مدل ارزش افزوده اقتصادی، ارزش شركت را بر اساس سود عملیاتی خالص پس از كسر هزینه های تأمین مالی (از طریق بدهی یا حقوق صاحبان سهام) در روش حسابداری متعارف محاسبه می كند. در این پژوهش، تعداد 115 شركت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دورهء زمانی 86-82 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از دادههای تلفیقی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد كه بین قدرت توضیحی این مدلها در تعیین ارزش شركتها در حالت كلی تفاوت معنی داری وجود ندارد و تقریباً در تمامی موارد، مدل ارزیابی درآمد پسماند نسبت به مدل ارزش افزوده اقتصادی و همچنین مدل ارزش افزوده اقتصادی نسبت به مدل رشد غیر عادی سود در تعیین ارزش شركتها دارای قدرت توضیحی نسبی بالاتری استسعیدی و قادری (1386)در پژوهشی كه آقایان سعیدی و قادری تحت عنوان ” بررسی مربوط بودن سود حسابداری، ارزش دفتری گردش وجوه نقد عملیاتی و سرمایه گذاری در مدل های ارزشیابی مبتنی بر قیمت” انجام داده اند به بررسی توان پیش بینی کنندگی ارزش دفتری، سود خالص، گردش وجوه نقد عملیاتی و سرمایه گذاری به عنوان نماینده اطلاعات حسابداری در رابطه با ارزش بازار شرکتها پرداخته اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که ارزش دفتری و سود حسابداری اقلامی مربوط تر هستند و وارد نمودن گردش وجوه نقد (عملیاتی و سرمایه گذاری )در قدرت توضیح دهندگی مدلها افزایش معنی داری ایجاد نمی کند.
تحقیقات خارجیهالتسن و واتز ( 2009)در پژوهشی كه هالتسن و واتز تحت عنوان ” ارتباط بین ارزش و قابلیت اطمینان دارایی های نامشهود: قبل و بعد از IFRS ” انجام داده اند، ارزش های گزارش شده دارایی های نامشهود را قبل و بعد از IFRS در سالهای 2001 تا 2008 در شركتهای كشور استرالیا مورد بررسی قرار داده اند. آنها به این نتیجه رسیده اند که پس از تصویب استانداردهای حسابداری ارزش های گزارش شده دارایی های نامشهود بسیاری از شرکت تغییر کرده است. همچین قابلیت اطمینان دارایی های نامشهود تاثیر قابل توجهی از ارزش های گزارش شده دارد.تامپسون و دنیس )2003)در پژوهشی كه رابرت و دنیس تحت عنوان ” شواهدی در ارتباط با مربوط بودن اقلام تعهدی یا جریان های وجه نقد: موضوع استهلاك ” انجام داده اند، برای یافتن شواهدی جهت تایید این موضوع، آنان به مقایسه قدرت تفسیر سود محاسبه شده بر مبنای حسابداری تعهدی اموال، ماشین آلات و تجهیزات و سود محاسبه شده بر مبنای حسابداری نقدی اموال، ماشین آلات و تجهیزات با یكدیگر پرداخته اند، تا بدانند كه كدام یك از آنها بهتر می تواند سودهای آتی مجموعه بزرگی از شركت های تولیدی را تفسیر كنند. آنان دریافتند كه سود محاسبه ش سهام را می تواند توضیح دهد و قدرت تفسیر سود محاسبه شده توسط روش استهلاك بیشتر است. این نتیجه حتی برای شركت هایی كه از یك الگوی منظم سالانه برای مخارج سرمایه ای استفاده می كنند نیز صدق می كند.
3-1) بیان مسئله با توجه به بیانیه شماره 4 هیئت تدوین کننده استانداردهای حسابداری که هدف اصلی از تهیه و ارائه صورتهای مالی را کمک به استفاده کنندگان در راستای تصمیم گیری هایشان میداند، اطلاعات حسابداری باید دارای ویژگی های کیفی خاصی باشد. از جمله مهمترین این ویژگی ها می توان به قابلیت اعتماد و مربوط بودن این اطلاعات اشاره کرد. یکی از مهمترین و بحث انگیز ترین اقلام حسابداری می توان سرقفلی و دارایی های نامشهود را نام برد. صرفنظر از تعریف سرقفلی و دارائیهای نامشهود آنچه در این تحقیق اهمیت دارد و پایه و اساس شکل گیری آن نیز بوده است، بررسی وجود قابلیت اعتماد و مربوط بودن ارزشهای گزارش شده این دو در صورتهای مالی می باشد. اگر اقلام حسابداری دارای دو ویژگی مربوط بودن و قابلیت اطمینان باشند، باید در تصمیم گیری استفاده کنندگان از این اطلاعات مفید واقع شوند و بر ارزش بازار شرکت اثر بگذارند. برای بررسی قابلیت اعتماد و مربوط بودن سرقفلی و دارایی های نامشهود گزارش شده در صورتهای مالی ناگزیر باید تحت یک رابطه همبستگی این دو را با ارزش بازار شرکت سنجید. 4-1) چارچوب نظری تحقیق دارایی نامشهود به یك دارایی غیرپولی و فاقد ماهیتعینی اطلاق میشود كه: الف. به منظور استفاده درتولید یا عرضه كالاها یا خدمات، اجاره به دیگران یا برای مقاصد اداری توسط واحد تجاری نگهداری میشود، ب. با قصد استفاده طی بیش از یك دوره مالی توسط واحد تجاری تحصیل شده باشد، و ج. قابل تشخیص باشد (استاندارد حسابداری، شماره 17).در تعریف جامع، سرقفلی را چنین بیان کرده اند: سرقفلی ممکن است شاخصی از تجارت باشد که شرکت ها را قادر می سازد تا سود مازادی نسبت به بازده سرمایه گذاری به طور نرمال کسب نمایند. مازاد سود یعنی سود اضافی که بیشتر از سود معمولی باشد. مفهوم سرقفلی یعنی آنچه که سبب می شود مشتریان بیشتری برای شرکت جلب گردد. سرقفلی اساساً به موارد زیر بستگی دارد:
الف) حسن شهرت مالکین شرکت، ب) معروفیت محصولات، ج) اثربخشی آگهی و تبلیغات، د) موقعیت و جا و مکان مناسب، ه) انحصاری بودن محصولات، و) در دسترس نبودن محصولات مشابه.سرقفلی فقط می تواند در امور تجاری به وجود آید. سرقفلی معروفیت و شهرتی است که یک فعالیت تجاری به کمک آن می تواند مشتریان زیادی را مجذوب خود نماید تا فروش را بیشتر و در نتیجه سود بیشتری را کسب نماید. بدین جهت سرقفلی نقش یک دارایی را ایفا می کند. سرقفلی همانند یک دارایی شرکت، اثربخش عمل می نماید. سرقفلی به تدریج به دست می آید و غیر قابل رویت و نامحسوس می باشد. علیرغم این تفاوت ها، سرقفلی یک دارایی با ارزش برای موفقیت شرکت است. بعضی اوقات ممکن است یک شرکت برای سرقفلی، بیشتر از یک دارا
یی محسوس و قابل رویت تلاش نماید. از این رو، مصلحت نمی باشد که سرقفلی یک دارایی موهوم تلقی گردد (کرباسی یزدی،1387، 38).ارزش دفتری یكی از مفاهیم حسابداری است و با استفاده از معیار ارزش هر یك از اقلام دارایی بر اساس داده های تاریخی تعیین می گردد. ارزش دفتری دارایی ها همان ارقام و مقادیری است كه در ترازنامه ی شركت نوشته می شود و ارزش دفتری هر سهم عبارت است از نسبت حقوق صاحبان سهام عادی به تعداد سهام شركت (مریدی پور و موسوی، 1385، 21).
5-1) فرضیه های تحقیق با توجه به اهداف تحقیق و با در نظر گرفتن موضوع تحقیق « بررسی قابلیت اعتماد و مربوط بودن ارزش های گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران » طی سالهای 1384 تا پایان 1388 فرضیه های پژوهشی زیر تدوین و ارائه می گردد تا پس از جمع آوری اطلاعات، آنها را برای تأیید یا رد مورد آزمون قرار دهیم: فرضیه اصلی: اقلام گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهود توسط سیستم حسابداری، مربوط و قابل اطمینان است.فرضیه های فرعی برای تائید فرضیه اصلی:1 بین اقلام گزارش شده سرقفلی و ارزش بازار شرکت رابطه مستقیمی وجود دارد.2 بین اقلام گزارش شده دارایی های نامشهود و ارزش بازار شرکت رابطه مستقیمی وجود دارد.
6-1) اهداف تحقیقهدف کلی این پژوهش بررسی این موضوع است که آیا دو مورد از مهمترین ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری یعنی مربوط بودن و قابلیت اعتماد ،در مورد اقلام داراییهای نامشهود و سرقفلی مصداق دارند یا خیر. در حقیقت می توان هدف این تحقیق را کمک به استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری در مورد وجود و یا عدم وجود کیفیت اطلاعات بطور موردی در خصوص ارزش های گزارش شده داراییهای نامشهود و سرقفلی بیان کرد(مریدی پور و موسوی، 1385، 21).
7-1) حدود مطالعاتی تحقیق حاضر در زمره تحقیقات تجربی در حوزه امورمالی و حسابداری می باشد. موضوعا
ت مالی مانند سایر موضوعات علمی که از روش های آماری در پژوهشها و تحقیقات خود استفاده می نمایند، نیازمند داده ها و اطلاعاتی می باشند که در طول یک دوره زمانی ایجاد می شوند و بدیهی است که هر اندازه تعداد داده های مورد نیاز، مربوط به دوره زمانی طولانی تر باشند، نتایج بدست آمده از روشهای آماری با دقت و صحت بیشتری توأم خواهد بود. دوره زمانی پژوه
ش حاضر را سالهای 1384 تا 1388 در نظر گرفته ایم. قلمرو تحقیق از لحاظ زمانی، مکانی و موضوعی به شرح زیر می باشد؛1-7-1) قلمرو زمانی قلمرو این تحقیق از نظر زمانی سالهای 1384 تا 1388 می باشد.
2-7-1) قلمرو مکانیقلمرو تحقیق از نظر مكانی، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
3-7-1) قلمرو موضوعیاز لحاظ موضوعی قابلیت اعتماد و مربوط بودن ارزش های گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهود در شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
8-1) واژگان کلیدی دارایی نامشهود : به یك دارایی غیرپولی و فاقد ماهیتعینی اطلاق میشود كه :الف . به منظور استفاده در تولید یا عرضه كالاها یا خدمات، اجاره به دیگران یا برای مقاصد اداری توسط واحد تجاری نگهداری میشود،ب. با قصد استفاده طی بیش از یك دوره مالی توسط واحد تجاری تحصیل شده باشد، و ج. قابل تشخیص باشد.دارایی : عبارت است از حقوق نسبت به منافعاقتصادی آتی یا سایر راههای دستیابی مشروع به آن منافع كه درنتیجه معاملات یا سایر رویدادهای گذشته به كنترل واحد تجاری درآمده است. (استانداردهای حسابداری ایران، شماره 17).سرقفلی: هر گونه مازاد بهای تمامشده ترکیب تجاری نسبت به سهم واحد تحصیلكننده از ارزش منصفانه داراییها و بدهیهای قابل تشخیص در تاریخ انجام معامله باید به عنوان یك دارایی با نام سرقفلی شناسایی شود (همان منبع، شماره 19).مربوط بودن: اطلاعاتی مربوط تلقی میشود كه برتصمیمات اقتصادی استفادهكنندگان در ارزیابی رویدادهای گذشته ، حال یا آینده یا تائید یا تصحیح ارزیابیهای گذشته آنها مؤثر واقع شود .قابلیت اعتماد: برای اینكه اطلاعات مفید باشد باید همچنین قابل اتكا باشد . اطلاعاتی قابلاتكاست كه عاری از اشتباه و تمایلات جانبدارانه بااهمیت باشد و به طور صادقانه معرف آن چیزی باشد كه مدعی بیان آن است یا به گونهای معقول انتظار میرود بیان كند (مفاهیم نظری گزارشگری مالی)3رقم گزارش شده سرقفلی و دارایی های نامشهود: بیانگر ارقام ارائه شده مربوط
به حساب سرقفلی و دارایی های نامشهود پس از كسر استهلاكات مربوطه می باشد.
فصل دوممروری بر ادبیات تحقیق
1-2) مقدمه در تدوین گزارش تحقیق مرسوم است که فصل دوم به مروری بر ادبیات وپیشینه تحقیق پرداخته می شود. بررسی پیشینه تحقیق معمولاً نقدی از دانش موجود درباره موضوع پژوهش است. بررسی پیشینه تحقیق اگر به درستی صورت گیرد به بیان مساله کمک می کند و یافته های تحقیق را به پژوهش های قبلی متصل می سازد.
2-2) هدف صورتهای مالیدر پیوست استاندارد های حسابداری تحت عنوان، مفاهیـم نظری گزارشگـری مالـی هدفهای تهیه صورتهای مالی به شرح زیر آورده شده است:1 هدف صورتهای مالی عبارت از ارائـه اطلاعاتی تلخیص و طبقهبندی شده درباره وضعیت مالی، عملكرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری است كه برای طیفی گسترده از استفادهكنندگان صورتهای مالی در اتخاذ تصمیمات اقتصادی مفید واقع گردد.2 صورتهای مالی همچنین نتایج وظیفه مباشرت مدیریت یا حسابدهی آنها را در قبال منابعی كه دراختیارشان قرار گرفته منعكس میكند. استفادهكنندگان صورتهای مالی، برای اتخاذ تصمیمات اقتصادی، غالباً خواهان ارزیابی وظیفه مباشرت یا حسابدهی مدیریت میباشند. تصمیمات اقتصادی مزبور به عنوان نمونه شامل مواردی از قبیل فروش یا حفظ سرمایهگذاری در واحد تجاری و انتخاب مجدد یا جایگزینی مدیران میباشد.3 از آنجا كه صورتهای مالی عمدتاً بیانگر اثرات مالی رویدادهای گذشته است و لزوماً دربرگیرنده اطلاعات غیرمالی نیست، تمام اطلاعات مورد لزوم استفادهكنندگان را جهت اتخاذ تصمیمات اقتصادی فراهم نمیآورد. با اینحال، صورتهای مالی نیازهای اطلاعاتی مشترك اغلب استفادهكنندگان را رفع میكند.4 اطلاعات ارائه شده در صورتهای مالی مشمول محدودیتهای مختلف دیگری نیز هست
. اطلاعات مالی تحت تأثیر ابهامات موجود قرار میگیرد زیرا دربرگیرنده برآوردها بوده و اثر معاملات بین دورههای مالی مشخص تخصیص یافته است. اطلاعاتی را كه نمیتوان برحسب واحد پول بیان كرد در متن صورتهای مالی قابل انعكاس نمیباشد. بهعلاوه، اطلاعـات منـدرج در صورتطافپذیری مالی برای یك دوره گذشته میباشد.
3-2) استفادهكنندگان صورتهای مالی و نیازهای اطلاعاتی آناناستفادهكنندگان صورتهای مالی به اشخاصی اطلاق میشود كه جهت رفع نیازهای اطلاعاتی متفاوت خود از صورتهای مالی استفاده میكنند. تأمین نیازهای اطلاعاتی تمام مفاهیـم نظری گزارشگـری مالـی استفادهكنندگان توسط صورتهای مالی امكانپذیر نیست ولی نیازهایی وجود دارد كه برای همه استفادهكنندگان مشترك است . بالاخص همه استفادهكنندگان به نوعی به وضعیت مالی ، عملكرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری علاقهمند هستند . اعتقاد براین است كه هرگاه صورتهای مالی معطوف به تأمین نیازهای اطلاعاتی سرمایهگذاران باشد ، اكثر نیازهای سایر استفادهكنندگان را نیز در حد توان برآورده میكند . بهعبارت دیگر اطلاعات تهیه شده برای سرمایهگذاران ، به عنوان یك مرجع اطلاعاتی برای سایر استفادهكنندگان نیز مفید است چرا كه اینان میتوانند اطلاعات مشخصتری را كه در معاملات خود با واحد تجاری بدست میآورند با این مرجع اطلاعاتی بسنجند. استفادهكنندگان صورتهای مالی و نیازهای اطلاعاتی آنها به شرح زیر است : الف ـ سرمایهگذاران:سرمایهگذاران به عنوان تأمینكنندگان سرمایه متضمن ریسك واحد تجاری و مشـاوریـن آنـان علاقهمنـد بـه اطـلاعـاتـی در مـورد ریسـك ذاتـی و بـازده سرمایهگذاریهای خود میباشند . اینان به اطلاعاتی نیاز دارند كه براساس آن بتوانند در مورد خرید ، نگهداری یا فروش سهام تصمیمگیری كنند و عملكرد مدیریت واحد تجاری و توان واحد تجاری را جهت پرداخت سود سهام مورد ارزیابی قرار دهند.ب ـ اعطاكنندگان تسهیلات مالی :اعطاكننندگان تسهیلات مالی علاقهمند به اطلاعاتی هستند كه براساس آن بتوانند توان واحد تجاری را در بازپرداخت بهموقع اصل و متفرعات تسهیلات دریافتی ارزیابی كنند.
ج ـ تأمینكنندگان كالا و خدمات و سایر بستانكاران:تأمینكنندگان كالا و خدمات و سایر بستانكاران به اطلاعاتی علاقهمند هستند كه آنها را در اتخاذ تصمیم در زمینه فروش كالا و خدمات به واحد تجاری و ارزیابی توان واحد تجاری جهت بازپرداخت بدهیهای خود در سررسید، یاری رساند. بستانكاران تجاری برعكس اعطاكنندگان تسهیلات مالی به وضعیت واحد تجاری در كوتاهمدت علاقهمند هستند مگر آنكه واحد تجاری از مشتریان عمده آنان بوده و ادامه فعالیت آنان به تداوم معاملات با واحد تجاری متكی باشد.د ـ مشتریان :علاقه مشتریان به كسب اطلاعات در مورد تداوم فعالیت واحد تجاری است، بالاخص زمانی كه رابطه آنان با واحد تجاری بلندمدت بوده یا اینكه درحد قابل ملاحظهای به محصولات و خدمات واحد تجاری وابسته باشند.
ه ـ كاركنان واحد تجاری :كاركنان و نمایندگان آنها به اطلاعاتی در مورد ثبات و سودآوری كارفرمایان خود علاقهمندند. اینان همچنین علاقهمند به اطلاعاتی هستند كه آنها را در ارزیابی توان واحد تجاری مبنیو ـ دولت و مؤسسات دولتی :دولت و مؤسسات تابع آن در رابطه با تخصیص منابع علاقهمند به فعالیتهای واحد تجاری هستند. اینان همچنین برای تنظیم فعالیتهای واحدهای تجاری، تعیین سیاستهای مالیاتی و تشخیص مالیات و نیز تهیه آمار ملی به اطلاعات نیاز دارند.ز ـ جامعه بهطور اعم :آحاد جامعه به طرق مختلف تحت تأثیـر واحدهـای تجـاری قرار میگیرند. بهطور مثـال، واحدهـای تجـاری ممكن است در اقتصـاد محلی از طریق ایجـاد اشتغـال و استفـاده از محصولات فروشندگان محلی نقش قابل ملاحظـهای ایفاكنند. از طریق ارائـه اطلاعـات در مورد رونـدهـا و تحولات اخیـر در رشـد واحـد تجاری و طیففعالیتهای آن، صورتهـای مالی میتواند برای آحاد جامعه مفید باشد.ح ـ سایر استفادهكنندگان :اشخاص دیگری كه عمدتاً به ارائـه انواع خدمات به استفادهكنندگان فوقالذكر بالاخص سرمایهگذاران اشتغال دارند، جهت رفع برخی نیازهای اطلاعاتی خود به صورتهای مالی تكیه میكنند. اشخاص مزبور ازجمله شامل بورس اوراق بهادار، كارگزاران بورس، تحلیلگران مالی و پژوهشگران میباشند.مدیریت واحد تجاری مسئول تهیه و ارائـه صورتهای مالی میباشد. مدیریت به شكل و محتوای صورتهای مالی علاقهمند است زیرا این صورتها ابزار اصلی انتقال اطلاعات مالی در مورد واحد تجاری به اشخاص خارج از آن است. مدیریت از اطلاعات اضافی در انجام وظایف برنامهریزی، تصمیمگیری و كنترل كمك میگیرد و قادر است شكل و محتوای چنین اطلاعات اضافی را در راستای رفع نیازهای خود تعیین كند. گزارش چنین اطلاعاتی خارج از دامنه كاربرد این مجموعه است. معهذا اطلاعات مندرج در صورتهای مالی منتشره بایستی با اطلاعات مورد استفاده مدیریت جهت ارزیابی وضعیت مالی، عملكرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری در تضاد نباشد.
4-2) خصوصیات كیفی اطلاعات مالیخصوصیات كیفی به خصوصیاتی اطلاق میشود كه موجب میگردد اطلاعات ارائه شده در صورتهای مالی برای استفادهكنندگان در راستای ارزیابی وضعیت مالی، عملكرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری مفید واقع شود. برخی خصوصیات كیفی به محتوای اطلاعات مندرج در صورتهای مالی و برخی دیگر به چگونگی ارائـه این اطلاعات مربوط میشود.خصوصیات كیفی اصلی مرتبط با محتوای اطلاعات، ” مربوط بودن ” و ” قابل اتكابودن ” است. هرگاه اطلاعات مالی مربوط و قابل اتكا نباشد، مفید نخواهد بود. اطلاعاتی مربوط تلقی میشود كه برتصمیمات اقتصادی استفادهكنندگان در ارزیابی رویدادهای گذشته ، حال یا آینده یا تائید یا تصحیح ارزیابیهای گذشته آنها مؤثر واقع شود .كیفیت “اهمیت ”
اهمیت یك كیفیت آستانهای است. اهمیت به جای اینكه یك خصوصیت كیفی اصلی لازم برای اطلاعات باشد یك نقطه انقطاع است و باید قبل از سایر خصوصیات كیفی اطلاعات مورد توجه قرار گیرد. اگر اطلاعات بااهمیت نباشد نیازی به بررسی بیشتر آن نیست.اطلاعاتی بااهمیت است كه بتواند برتصمیمات اقتصادی استفادهكنندگان كه برمبنای صورتهای مالی اتخاذ میشود ، تأثیر گذارد . اگر اطلاعات، نادرست ارائـه شود یا حذف گردد ، اهمیت ارائـه نادرست یا حذف اطلاعات ، به میزان و ماهیت قلم مورد بحث براساس قضاوتی كه در شرای
ط مربوط اعمال میشود ، بستگی دارد . جنبههایی از ماهیت كه برقضاوت در مورد اهمیت یك قلم تأثیر میگذارد شامل معاملات و سایر رویدادهای بوجود آورنده آن و نیز سرفصلهای خاص صورتهای مالی و افشائیاتی است كه تحت تأثیر قرار گرفته است. مواردی كه باید مدنظر قرار گیرد شامل سایر عناصر صورتهای مالی در كلیت آن و دیگر اطلاعات دردسترس استفادهكنندگان است كه بتواند بر ارزیابی آنها از صورتهای مالی تأثیر گذارد. این امر به طور مثال متضمن ملاحظه تأثیر آن قلم برارزیابی روندهاست. در مورد دو یا چند قلم مشابه، اهمیت مجموع و نیز تكتك آنها باید مدنظر قرار گیرد.مربوط بودن اطلاعاتی مربوط تلقی میشود كه برتصمیمات اقتصادی استفادهكنندگان در ارزیابی رویدادهای گذشته ، حال یا آینده یا تائید یا تصحیح ارزیابیهای گذشته آنها مؤثر واقع شود .ارزش پیشبینیكنندگی و تأییدكنندگی” اطلاعات مربوط ” ، یا دارای ارزش پیشبینیكنندگی و یا حائز ارزش تأییدكنندگی است . نقشهای پیشبینیكنندگی و تأییدكنندگی اطلاعات به هم مربوط میباشند. به طور مثال، اطلاعات در مورد سطح و ساختار فعلی داراییهای واحد تجاری، برای استفادهكنندگانی كه سعی دارند توان واحد تجاری را در استفاده از فرصتها و واكنش به شرایط نامطلوب پیشبینی كنند، دارای ارزش است. همین اطلاعات دارای نقش تأییدكنندگی در مورد پیشبینیهای گذشته مثلاً درباره ساختار واحد تجاری و ماحصل عملیات میباشد. اطلاعات در مورد وضعیت مالی و عملكرد مالی گذشته اغلب برای پیشبینی وضعیت مالی و عملكرد مالی آتی و سایر موضوعات مورد علاقه مستقیم استفادهكنندگان از قبیل پرداخت سود سهام و دستمزد، تغییرات در بهای اوراق بهادار و توانایی واحد تجاری جهت ایفای تعهدات خود در سررسید، مورداستفاده قرار میگیرد. برای اینكه اطلاعات دارای ارزش پیشبینیكنندگی باشد نیازی نیست كه در قالب یك پیشبینی صریح ارائه شود. معهذا توان پیشبینی براساس صورتهای مالی تحت تأثیر نحوه نمایش اطلاعات در مورد معاملات و سایر رویدادهای گذشته ارتقا مییابد. بهطور مثال هرگاه اقلام غیرمعمول، غیرعادی و غیر تكراری درآمد یا هزینه جداگانه افشا شود، ارزش پیشبینیكنندگی صورتهای عملكرد مالی افزایش مییابد.
انتخاب خاصهبرای ارائه اقلام در صورتهای مالی باید خاصه قلم مورد ارائه انتخاب شود. صورتهای مالی تنها میتوانند آن خاصههایی را ارائه كند كه برحسب واحد پول قابل بیان است. چندین خاصه پولی وجود دارد كه میتوان در صورتهای مالی ارائه كرد از قبیل بهای تمام شده تاریخی، بهای جایگزینی یا خالص ارزش فروش. انتخاب خاصهای كه قرار است در صورتهای مالی گزارش شود باید مبتنیبر مربوط
بودن آن به تصمیمات اقتصادی استفادهكنندگان باشد . اطلاعات در مورد سایر خاصهها ازجمله خاصههای غیرقابل بیان به پول از قبیل مقادیر و سررسیدها را میتوان با شرح اقلاقابل اتكا بودن برای اینكه اطلاعات مفید باشد باید همچنین قابل اتكا باشد . اطلاعاتی قابلاتكاست كه عاری از اشتباه و تمایلات جانبدارانه بااهمیت باشد و به طور صادقانه معرف آن چیزی باشد كه مدعی بیان آن است یا به گونهای معقول انتظار میرود بیان كند .اطلاعات ممكن است مربوط باشد لیكن ماهیتاً یا در بیان چنان غیرقابلاتكا باشد كه شناخت آن در صورتهای مالی بهطور بالقوه گمراهكننده شود. بهطور مثال اگر اعتبار و مبلغ یك ادعای خسارت در یك اقدام قانونی مورد سئوال واقع شود، ممكن است شناخت كل مبلغ ادعا در ترازنامه برای واحد تجاری نامناسب باشد گرچه افشای مبلغ و شرایط ادعا میتواند مناسب باشد.بیان صادقانهاطلاعات باید اثر معاملات و سایر رویدادهایی را كه ادعا میكند بیانگر آن است یا به گونهای معقول انتظار میرود بیانگر آن باشد بهطور صادقانه بیان كند . بدینترتیب مثلاً ترازنامه باید بیانگر صادقانه اثرات معاملات و سایر رویدادهایی باشد كه منجر به عناصری در تاریخ ترازنامه شوند كه معیارهای شناخت را احراز كرده باشند.بیشتر اطلاعات مالی تا حدی در معرض این مخاطره قرار دارند كه آنچه را كه مدعی نمایش آن هستند كاملاً به طور صادقانه بیان نكنند. این بداندلیل است كه در تشخیص معاملات و سایر رویدادهایی كه قرار است اندازهگیری شود یا در طراحی و اعمال روشهای اندازهگیری و ارائهای كه بتواند پیامهای مرتبط با آن معاملات و سایر رویدادها را انتقال دهد، مشكلات ذاتی وجود دارد. در برخی موارد اندازهگیری اثرات مالی اقلام ممكن است آنقدر مبهم باشد كه واحدهای تجاری عموماً از شناخت آنها در صورتهای مالی خودداری كنند. معهذا در مواردی دیگر ممكن است شناخت اقلام در صورتهای مالی مربوط تلقی شود و خطر اشتباه مربوط به شناخت و اندازهگیری آنها نیز افشا گردد.رجحان محتوا بر شكلاگر قرار است اطلاعات بیانگر صادقانه معاملات و سایر رویدادهایی كه مدعی بیان آنهاست باشد، لازم است كه این اطلاعات براساس محتوا و واقعیت اقتصادی و نه صرفاً شكل قانونی آنها به حساب گرفته شود . محتوای معاملات و سایر رویدادها همواره با شكل قانونی آنها سازگار نیست. هرچند اثرات خصوصیات قانونی یك معامله خود بخشی از محتوا و اثر تجاری آن است، این اث
رات بایستی در چارچوب كلیت معامله ازجمله هرگونه معاملات مرتبط مورد تفسیر قرار گیرد. بهطور مثال یك واحد تجاری ممكن است مالكیت قانونی یك كالا را بهشخص دیگری واگذار كند. لیكن هرگاه به شرایط معامله از یك دیدگاه كلی نگریسته شود، ممكن است این مطلب آشكار شود كه ترتیباتی وجود داشته است كه از ادامه دسترسی واحد تجاری به منافع اقتصادی آتی آن كالا اطمینان حاصل شود. در چنین شرایطی گزارش معامله به عنوان یك معامله فروش از لحاظ مقاصد گزارشگری، بیان صادقانه معامله انجام شده نمیباشد.اطلاعات مندرج در صورتهای مالی باید بیطرفانه یعنی عاری از تمایلات جانبدارانه باشد . چنانچه انتخاب و یا ارائـه این اطلاعات بهگونهای باشد كه برتصمیمگیری یا قضاوت در جهت نیلبه نتیجهای از قبل تعیین شده، اثر گذارد، صورتهای مالی بیطرف نمیباشد.احتیـاط تهیهكنندگان صورتهای مالی درعین حال باید با ابهاماتی كه بهگونهای اجتنابناپذیر بربسیاری رویدادها و شرایط سایهافكنده برخورد كنند. نمونه این ابهامات عبارت است از قابلیت وصول مطالبات، عمر مفید احتمالی داراییهای ثابت مشهود و تعداد و میزان ادعاهای احتمالی مربوط به ضمانت كالای فروش رفته. چنین مواردی با رعایت احتیاط در تهیه صورتهای مالی و همراه با افشای ماهیت و میزان آنها شناسایی میشود. احتیاط عبارت است از كاربرد درجهای از مراقبت كه در اعمال قضاوت برای انجام برآورد در شرایط ابهام مورد نیاز است بهگونهای كه درآمدها یا داراییها بیشتر از واقع و هزینهها یا بدهیها كمتر از واقع ارائه نشود . اعمال احتیاط نباید منجر به ایجاد اندوختههای پنهانی یا ذخایر غیر ضروری گردد یاداراییها و درآمدها را عمداً كمتر از واقع و بدهیها و هزینهها را عمداً بیشتر از واقع نشان دهد زیرا این امر موجب نقض بیطرفی است و بر قابلیت اتكای اطلاعات مالی اثر میگذارد.كامل بودناطلاعات مندرج در صورتهای مالی باید باتوجه به كیفیت اهمیت و ملاحظات مربوط به فزونی منافع برهزینه تهیه و ارائـه آن، كامل باشد. حذف بخشی از اطلاعات ممكن است باعث شود كه اطلاعات نادرست یا گمراهكننده شود و لذا قابل اتكا نباشد و از مربوطبودن آن كاسته شود.قابل مقایسه بودن استفادهكنندگان صورتهای مالی باید بتوانند صورتهای مالی واحد تجاری را طی زمان جهت تشخیص روند تغییرات در وضعیت مالی ، عملكرد مالی وانعطافپذیری مالی واحد تجاری مقایسه نمایند . استفادهكنندگان همچنین باید بتوانند صورتهای مالی واحدهای تجاری مختلف را مقایسه كنند تا وضعیت مالی ، عملكرد مالی و انعطافپذیری مالی آنها را نسبت به یكدیگر بسنجند . بدینترتیب ضرورت دارد اثرات معاملات و سایر رویدادهای مشابه در داخل واحد تجاری و در طول زمان برای آن واحد تجاری با ثبات رویهاندازهگیری و ارائه شود و بین واحدهای تجاری مختلف نیز هماهنگی رویه در باب اندازهگیری و ارائه موضوعات مشابه رعایت گردد .رعایت استانداردهای حسابداری موجب میگردد كه قابلیت مقایسه صورتهای مالی فراهم آید زیرا به موجب الزامات مندرج در استانداردهای مزبور، واحدهای تجاری مختلف باید برای حسابداری معاملات و رویدادهای مشابه از رویههای مشابهی استفاده كنند.نیاز به قابلیت مقایسه را نباید با یكنواختی مطلق اشتباه گرفت و این خصوصیت نباید مانع از بكارگیری روشهای بهبود یافته حسابداری گردد. هرگاه رویه حسابداری مورد استفاده با خصوصیات كیفی “مربوطبودن” و “قابلاتكابودن” سازگار نباشد، برای واحد تجاری ادامه استفاده از آن روی
ه مناسب نخواهد بود. بهگونهای مشابه، درصورت وجود رویههای جایگزین “مربوطتر” و “قابل اتكاتر”، برای واحد تجاری مناسب نخواهد بود كه در رویههای حسابداری مورد عمل تغییر ندهد.ثبات رویه قابل مقایسه بودن مستلزم این امر است كه اندازهگیری و ارائه اثرات مالی معاملات وسایر رویدادهای مشابه در هر دوره حسابداری و از یك دوره به دوره بعد با ثبات رویه انجام گیرد و همچنین هماهنگی رویه توسط واحدهای تجاری مختلف حفظ شود. اگرچه برای نیل به قابل مقایسهبودن، ثبات رویه لازم است اما همیشه به خودی خود كافی نیست. بهطور مثال در دوران تورمی هرگاه دو واحد تجاری كه شرایط اقتصادی و عملكرد آنها عیناً مشابه است از مبنای بهای تمام شده تاریخی برای اندازهگیری داراییها استفاده كنند، درصورت تحصیل داراییهای خود در زمانهای مختلف نتایج متفاوتی را گزارش خواهند كرد.افشاء یكی از پیش شرطهای قابل مقایسهبودن، افشای رویههای حسابداری بكار رفته در تهیه صورتهای مالی و همچنین افشای هرگونه تغییرات در آن رویهها و اثرات چنین تغییراتی میباشد. استفادهكنندگان باید قادر باشند تفاوت بین رویههای حسابداری برای معاملات و سایر رویدادهای مشابه را كه توسط یك واحد تجاری طی دورههای مختلف بكار گرفته شده و رویههایی را كه توسط واحدهای تجاری مختلف اتخاذ شده است، تشخیص دهند.از آنجا كه استفادهكنندگان صورتهای مالی علاقهمند به مقایسه وضعیت مالی، عملكرد مالی و جریانهای وجوه نقد واحد تجاری در طول زمان میباشند، ارائـه اطلاعات مقایسهای برای حداقل یك دوره مالی قبل ضرورت دارد.قابل فهم بودن یك خصوصیت كیفی مهم اطلاعات مندرج در صورتهای مالی این است كه به آسانی برای استفادهكنندگان قابل درك باشد.ادغام و طبقهبندی اطلاعات
یك عامل مهم در قابل فهم بودن اطلاعات مالی نحوه ارائـه آنهاست. برای اینكه ارائـه اطلاعات مالی قابل فهم باشد لازم است كه اقلام بهنحوی مناسب در یكدیگر ادغام و طبقهبندی شود.توان استفادهكنندگانصورتهای مالی برای رفع نیازهای استفادهكنندگان مختلفی كه از درجات مختلف آگاهی از فعالیتهای تجاری و اقتصادی و نحوه حسابداری برخوردارند، تهیه میشود. معهذا اطلاعات مالی عموماً براساس این فرض كه استفادهكنندگان از آگاهی معقولی در مورد فعالیتهای تجاری و اقتصادی و نحوه حسابداری برخوردارند و اینكه مایل به مطالعه اطلاعات با تلاش معقولی هستند، تهیه میشود. درعینحال، اطلاعات پیچیدهای كه جهت رفع نیازهای تصمیمگی
ری اقتصادی مربوط تلقی میشود نباید به بهانه مشكلبودن درك آن توسط برخی استفادهكنندگان از صورتهای مالی حذف شود، گرچه این گونه اطلاعات نیز باید حتیالمقدور به گونهای ساده ارائه شود.محدودیتهای حاكم بر خصوصیات كیفی اطلاعات مالی
بهندرت میتوان اطلاعاتی تهیه كرد كه كاملاً مربوط، قابلاتكا، قابلمقایسه و قابل فهم باشد. برخی از مؤثرترین محدودیتها در بندهای زیر تشریح میگردد:موازنه بین خصوصیات كیفییكی از محدودیتها این است كه اغلب نوعی موازنه یا مصالحه بین خصوصیتهای كیفی ضرورت دارد. بهطور مثال اطلاعاتی كه قابل اتكاتر است اغلب از درجه مربوطبودن كمتری برخوردار است و بهعكس. عموماً هدف، دستیابی به نوعی توازن بین انواع خصوصیات بهمنظور پاسخگویی به اهداف صورتهای مالی است. اهمیت نسبی خصوصیتهای كیفی در موارد مختلف امری قضاوتی است.مثال دیگری از تضاد بالقوه بین خصوصیات كیفی، تضاد بین “بیطرفی” و “احتیاط” است كه هردوی آنها از خصوصیات مربوط به قابلیت اتكا محسوب میشود. بیطرفی عبارت از عاریبودن از تمایلات جانبدارانه است. معهذا اعمال احتیاط بیش از حد معمول، منجربه بیان كمتر از واقع داراییها و درآمدها و بیان بیشتر از واقع بدهیها و هزینهها میشود. برای اجتناب از این خطری كه متوجه “بیطرفی” است، “احتیاط” را نباید به عنوان یكانحراف سیستماتیك در اندازهگیری تعبیر كرد، بلكه احتیاط را باید نوعی طرز تفكر تعبیر كرد كه ارزیابی دقیق ابهامات و توجه هشیارانه به خطرات احتمالی را میطلبد. حالت مطلوب این است كه میزان تردید ناشی از برخورد محافظهكارانه، كاملاً با تمایل به خوشبینی بیش از حد جبران شود. به موقع بودن هرگاه تأخیری نابجا در گزارش اطلاعات رخ دهد، اطلاعات ممكن است خصوصیت مربوط بودن خود را از دست بدهد. ممكن است لازم شود كه مدیریت نوعی موازنه بین مزیتهای نسبی “گزارشگری بهموقع” و “ارائـه اطلاعات قابل اتكا” برقرار كند. برای ارائـه به موقع اطلاعات، اغلب ممكن است لازم شود قبل از مشخص شدن همه جنبههای یك معامله یا رویداد، اطلاعات موجود گزارش شود كه این از قابلیت اتكای آن میكاهد. بهعكس، هرگاه بهمنظور مشخصشدن همه جنبههای مزبور، گزارشگری با تأخیر انجام گردد، اطلاعات ممكن است كاملاً قابل اتكا شود، لیكن برای استفادهكنندگانی كه باید طی این مدت تصمیماتی اتخاذ كنند بیفایده شود. برای نیل به موازنـه بین خصوصیات مربوطبودن و قابل اتكابودن، باتوجه به الزامات قانونی در مورد زمان ارائـه اطلاعات، مهمترین موضوعی كه باید مورد توجه قرار گیرد این است كه چگونه به بهترین وجه به نیازهای تصمیمگیری اقتصادی استفادهكنندگان پاسخ داده شود.منفعت و هزینه
توازن بین منفعت و هزینه به جای اینكه یك خصوصیت كیفی باشد یك محدودیت مهم است. منفعت حاصل از اطلاعات باید بیش از هزینه تهیه و ارائـه آن باشد. معهذا ارزیابی منفعت و هزینه اساساً یك فرایند قضاوتی است. مضافاً هزینهها لزوماً برعهده استفادهكنندگانی كه از منافع اطلاعات بهره میبرند قرار نمیگیرد. همچنین منافع اطلاعات ممكن است نصیب استفادهكنندگانی غیر از آنهایی كه اطلاعات برای آنها تهیه شده است، شود. به دلایل فوق اغلب ارزیابی منفعت و هزینه تهیه و ارائه اطلاعات مشكل است. بااینحال تدوینكنندگان استانداردهای حسابداری و نیز تهیهكنندگان و استفادهكنندگان صورتهای مالی باید از این محدودیت آگاه باشند.تصویر مطلوباغلب گفته میشود كه صورتهای مالی باید تصویری
مطلوب از وضعیت مالی، عملكرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری ارائـه كند. “تصویر مطلوب” مفهومی پویاست كه محتوای آن در پاسخگویی به موضوعاتی از قبیل پیشرفت در حسابداری و تغییرات در نحوه فعالیتهای تجاری تكامل مییابد. هرچند این مجموعه مستقیماً به مفهوم “تصویرمطلوب” نمیپردازد، انتظار براین است كه در كنار استانداردهای حسابداری به مرور به تكامل تفسیر مفهوم فوق كمك كند (مفاهیم نظری گزارشگری مالی) .
5-2) دارایی نامشهود بر اساس تعریف ذکر شده در استاندارد حسابداری شماره 17 دارایی نامشهود : به یك دارایی غیرپولی و فاقد ماهیتعینی اطلاق میشود كه :الف . به منظور استفاده در تولید یا عرضه كالاها یا خدمات، اجاره به دیگران یا برای مقاصد اداری توسط واحد تجاری نگهداری میشود،ب. با قصد استفاده طی بیش از یك دوره مالی توسط واحد تجاری تحصیل شده باشد، و ج. قابل تشخیص باشد.
1-5-2) خصوصیات داراییهای نامشهود1) موجودیت عینی ندارند2) اندازه گیری منافع اقتصادی در آنها دشوار است3) تعیین عمر مفید آنها دشوار است4) معمولا به منظور استفاده در عملیات عادی و مستمر واحد تجاری تحصیل می شوند و نه به قصد فروش یا سرمایه گذاریبنابراین شما می توانید داراییهای نامشهود را با توجه به خصوصیات فوق شناسایی کنید.اصول بکار رفته در حسابداری داراییهای نامشهود فرقی با اصول حسابداری اموال و ماشین آلات و تجهیزات ندارد یعنی:الف_ هنگام تحصیل دارایی اصل بهای تمام شده رعایت می شود. ( اصول حسابداری 2، انتشارات سازمان حسابرسی)1ب_ در خلال استفاده از آن اصل تطابق هزینه با درآمد رعایت می شود.ج_ و هنگام فروش مابه التفاوت مبلغ دریافتی با ارزش دفتری به عنوان سود یا زیان شناسایی می شود.بهای تمام شده داراییهای نامشهود در ترازنامه در قسمت داراییهای نامشهود نشان داده می شود.هزینه ایجاد و نگهداری و یا احیای داراییهای نامشهود غیر قابل شناسایی (سر قفلی) باید در زمانی که وقوع می یابد به حساب هزینه دوره منظور شود.همه داراییهای نامشهود صرف نظر از اینکه عمرشان محدود، نامعین یا نامحدود باشد، باید مستهلک شوند.طبق استاندارد حسابداری داراییهای نامشهود، مدت استهلاک هی
چ دارایی نامشهودی نباید از چهل سال تجاوز کند.برای داراییهای نامشهود به علت نداشتن عینیت ارزش اسقاط در نظر گرفته نمی شود. بهای تمام شده داراییهای نامشهود باید طی مدت برآورد شده عمر در این کار، معمولا از روش خط مستقیم استفاده می شود مگر آنکه مدیریت دلایل قانع کننده ای برای مناسب بودن روش منظم دیگری داشته باشد. استهلاک داراییهای نامشهود را به دو طریق می توان ثبت کرد:1) قیمت دفتری دارایی را بستانکار کرد2) یا آن را جداگانه در حساب استهلاک انباشته مربوطه ثبت کرد.انتخاب یکی از این دو روش به عرف و عادت بستگی دارد و از منطق حسابداری ناشی نمیشود.
هزینه استهلاک ×××××××××× حق اختراع ( استهلاک انباشته حق اختراع) ×××××××××استهلاک دارایی نامشهود بر حسب ماهیت و کار برد آن ، ممکن است به حساب هزینه سربار کارخانه یا به حساب هزینه های عملیاتی یا سایر هزینه ها منظور شود.برای مثال بخش مستهلک شده حق اختراع مربوط به یک فرآیند تولید، منطقا جزو هزینه های سربار کارخانه است و استهلاک علامت تجاری که برای ترویج یک فرآورده بکار می رود، جزو هزینه فروش است و استهلاک سرقفلی جزو سایر درآمدها و هزینه ها منظور می شود.روش استهلاک و عمر مفید برآورد شده هر یک از داراییهای نامشهود و همچنین مبلغ استهلاک در دوره مالی مورد گزارش، باید در صورتهای مالی یا در یادداشتهای همراه آنها افشا شود.مدت زمانی که برای استهلاک دارایی نامشهود منظور شده است باید پیوسته مورد بررسی قرار گیرد تا معلوم شود آیا تجدید نظر در عمر مفید برآورد شده آن به سبب تغییر شرایط یا اوضاع لازم هست یا خیر.
تغییر در برآورد عمر مفید به معنای تغییر در برآورد حسابداری است و بنابراین باید در محاسبه استهلاک منظور شود.
2-5-2) داراییهای نامشهود قابل شناسایی :داراییهای نامشهود قابل شناسایی داراییهای هستند که موجودیت آنها مشخص و مجزا از واحد تجاری است و بطور جداگانه قابل فروش می باشند.
رایجترین داراییهای نامشهود قابل شناسایی عبارتند از:
1 حق اختراع 2 حق تالیف 3 علائم و نامهای تجاری و فرمولهای سری حق اختراع
حق اختراع عبارتست از حق انحصاری تولید و فروش محصول یک اختراع خاص برای مدت معین که به اشخاص حقیقی با حقوقی اعطا می شود.مدت اعتبار ورقه اختراع به تقاضای مخترع 5 یا 10 یا 15 یا 20 سال خواهد بود، در مدت مزبور که باید صراحتا در ورقه اختراع ذکر شود مخترع یا قائم مقام قانونی او حق انحصاری ساخت یا فروش یا اعمال و یا استفاده از دارایی خود را خواهد داشت.بهای تمام شده حق اختراع خریداری شده عبارتست از قیمت خرید به علاوه هزینه های ضمنی آن:بهای تمام شده حق اختراع خریداری شده = قیمت خرید + هزینه های ضمنی آنثبت خرید حق اختراع به شرح زیر است:
حق اختراع ×××××××××بانک ××××××××××حق تالیفعبارتست از حق انحصاری نظر و پخش و عرضه و اجرای اثر هنری یا نوشته ای که به مدت عمر پدید آورنده و سی سال بعد از فوت او به شخص پدید آورنده و وراث او اعطا می شود.واحد تجاری ممکن است حق تالیف را با پرداخت حق الامتیاز یا از راه خرید یا از بابت اثری که خود پدید می آورد، کسب کرده باشد. علائم و نامهای تجاری و فرمولهای سریاین داراییهای نامشهود هم مانند حق اختراع و حق تالیف حقوقی هستند که قابل اجاره و واگذاری یا قابل فروش هستند.مدت بهره برداری اقتصادی این گونه حقوق تا زمانی است که از آنها استفاده می شود و بهای تمام شده آنها در مدت عمر مفیدشان، یا طی چهل سال، هر ک
دام که کوتاهتر است، مستهلک می شود.ارزش علامت تجاری، نام تجاری یا فرمول سری به نسبتی که واحد تجاری موفق شود اعتماد و علاقه مشتریان را به فرآورده خود جلب نماید، افزایش می یابد.
3-5-2) داراییهای نامشهود غیر قابل شناسایی (سرقفلی )بهترین دلیل برای اثبات وجود سرقفلی این است که نرخ بازدهی خالص داراییهای سرمایه گذاری شده در واحد تجاری مورد نظر، بیشتر از نرخ متعارف سود در واحدهای مشابه است.
سرقفلی چیست؟اگر ارزش جاری یک واحد تجاری را برآورد کنیم و ببینیم که این ارزش بیش از ارزش مجموع داراییهای مشهود و نامشهود قابل شناسایی آن واحد است، ممکن است این افزایش ارزش یا مابه التفاوت بدلیل وجود داراییهای نامشهودی باشد که شناسایی آنها امکان ندارد.
ادامه خواندن مقاله بررسي قابليت اعتماد و مربوط بودن ارزش هاي گزارش شده سرقفلي و دارايي هاي نامشهود در شرکتهاي پذيرفته شده در بورس تهران
نوشته مقاله بررسي قابليت اعتماد و مربوط بودن ارزش هاي گزارش شده سرقفلي و دارايي هاي نامشهود در شرکتهاي پذيرفته شده در بورس تهران اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.