nx دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
تاریخچهی نقاشیهای دوره صفویه
فهرست عناوین :– تاریخچهی نقاشیهای عهد صفویه – آشنایی با پیدایش پایتخت سلسلهی صفویه – آشنایی با موضوعات نقاشی دوره صفویه – ورود سبك اروپایی به نقاشی ایرانی– رضا عباسی و اهمیت آثار وی
تاریخچهی نقاشی عهد صفوی:هرات در سال 1507 با حملهی شیبك خان ازبك سقوط كرد. خود او نیز سه سال بعد در جنگ مرو به دست شاه اسماعیل بیست و سه ساله، شكست خورد و به قتل رسید. اسماعیل كه قبلاً در ابتدای قرن شانزدهم ، تركمانان آق قیونلو را تار و مار كرده بود، اكنون با این پیروزی بیشتر موقعیت خودر ا در امپراتوری خویش استحكام بخشید.
بعد از هشت و نیم قرن استیلای عربها و مغولان و تاتارها بار دیگر ایران انسجام یافت. دورهی جدیدی آغاز شده بود، سلسلهی صفوی كه به دست اسماعیل پایه گذاشته شده بود، به مدت بیش از دویست سال دوام یافت و بعد به دست افغانها منقرض شد.
عهد صفوی از مهمترین دوره های هنری در تاریخ اسلامی ما به شمار می رود. شاهان قدرتمند و هنر دوست سلسلهی صفویه توانستد با تكیه بر ملت ایرانی و مذهب تشیع كه از این زمان در ایران رسمیت یافت عصر درخشانی در زمینهای مختلف هنری پدید آوردند كه در آن میان هنر نقاشی جایگاه ویژهای دارد.
آشنایی با پیدایش پایتخت سلسلهی صفوی پایتخت سلسلهی صفویه ابتدا تبریز بود و بعد به قزوین ( اندكی به جنوب شرقی ) منتقل شد. انتقال پایتخت از شرق به غرب ایران اثرات مهمی بر پیشرفت نقاشی ایرانی داشت. در دوران صفویه مركزیت هنر به شهر تبریز آمد و برخی از هنرمندان هم در شهر قزوین ماندگار شدند. اما اصل سبك نقاشی صفویه در شهر اصفهان به وجود آمد.
بنیانگذار صفویه ، یعنی شاه اسماعیل، شهر تبریز را به پایتختی برگزید و با حمایت بیدریغی كه از هنرها و هنرمندان به عمل آورد به زودی این شهر مركز پویایی هنر ـآن عهد شد. می دانیم كه تبریز سابقهی هنری طولانی داشت و قبل از قدرت یافتن صفویه نیز كارگاههای نقاشی در این شهر فعالیت داشتند، ولی رونق و اعتلای هنری تبریز زمانی به درخشش نهایی نایل آمد كه چنان كه گفتیم به دعوت شاه اسماعیل كمال الدین بهزاد و برخی از همكاران و شاگردانش از هرات به این شهر آمدند. بهزاد كه در حدود سال 916 ه. ق به تبریز آمد از طرف شاه صفوی به مدیریت كارگاههای هنری و ریاست كتابخانهی سلطنتی گماشته شد.
نظارت و رهبری هنری وی بود كه باعث گردید تا مكتب تبریز به اعلاء درجه در مصور سازی كتاب یابد و نفیسترین كتابهای هنری تاریخ ایران در این كارگاه تولید شود. تمامی هنرمندان نامدار مكتب تبریز، یا به طور مستقیم شاگرد بهزاد بودند و یا از سرچشمهی هنر او سیراب شده بودند. لذا مجموعهای بی نظیر از نگارگران خلاق ، آثار ریز نقشی را پدید آوردند كه در تاریخ و نقاشی بی همانند است. این هنرمندان علاوه بر فعالت در زمینهی مصور سازی كتب به طراحی فرش و دیگر دستبافها نیز میپرداختند.
در این دوران، مكتب بهزاد با جذب شاگردانی بسیار، شیوهی نگارگری رایج را تغییر داد. حاصل این تجربه اندوزیهای تازه، ظهور سبكی نوین با نام مكتب صفوی یا مكتب تبریز 2 بود همراه با تماشای برجسته چون « سلطان محمد» ، « آقا میرك» ، « مظفر علی» ، « شیخ زاده» .با مطالعهی دقیق آثار مكتب تبریز این ویژگی را میتوان برای آن برشمرد.
1- اتمام ماهرانهی تصویر2- خلق فضایی سرور انگیز و شكوهمند3- استفاده از رنگهای به غایت درخشان و پر مایه و متنوع از جمله رنگ طلا4- گستردگی دامنهی تخیل 5- فراخی چشمگیر در فضای تصویر6- اختصاص سراسر صفحهی كتاب به تصویر
7- قدرت خارق العاده در پرداخت بسیار ظریف اجزای تصویر8- اهمیت تقریباً برابر تمامی اجزای تصویر9- تنوع حالت كلی صحنهها بر حسب موضوع 10- ترسیم جامه و عمامهها و كلاهها به رسم لباس های متداول روز11- همگامی و همراهی معماری و منظرهی طبیعی كه بستری برای حضور انسانها هستند، توجه ویژه به منظرهی طبیعی به ویژه مناظر كوهستانی و سرانجام تنوع چشمگیر در ترسیم گل و گیاهان.
از نسخههای مهم مصور شده در این دوره می توان دیوان شاهنامهی تهماسبی ( 931 ه .ق) ، حافظ ( 939 ه.ق)، خمسهی تهماسبی (950 ه . ق) و دیوان میر علیشیروانی را نام برد.
پس از انتخاب اصفهان به پایتختی و در دوران شاه عباس اول، مكتبی تازه در نقاشی پدیدار شد كه مكتب اصفهان نام گرفت، این شیوه كه توسط نقاش نام آور عهد صفوی ( رضا عباسی) ابداع شد. نمایشی است از دوری هر چه بیشتر از مصور سازی كتاب های ادبی و كسب استقلال صفحهی نقاشی در مكتب اصفهان ، شیوهی كهن نقاشی ایرانی در زمینه فضاسازی و نحوهی تركیب بندی پیكرههای انبوه ، كم رنگ شده، نمایش تك چهرهها و تك پیكرهها با پوشاك فاخر، قوت گرفته
. فضاسازیهای ساده ، خطوط منحنی دلپذیر، استفاده از حداقل رنگ و گاه ساخت و ساز ماهرانهی لباسها و ظرافت در طراحی موی سر و ریش مردان شیوهی خاص رضا عباسی است كه هنرمندان بسیاری را تحت تاثیر قرار داد. از دیگر نقاشان مكتب اصفهان میتوان به « معین مصور» ، « محمد یوسف» ، « محمد قاسم» اشاره كرد.
در دهههای نخست حكومت صفویان، نقاشی همان راه مكتب هرات را ادامهی می دهد. طرح این دوره یكی از بهترین و زیباترین و با سلیقهترین طرح های نقاشان ایرانی است كه نشان دهنده ذوق آنها است. یكی از پر ارزشترین آثار این دوره، نسخههای مصوری از خمسهی نظامی است كه تقریباً همه نقاشان معروف زمان ، تصویری در آن كشیدهاند ، این نقاشان برخی چون آقا میرك، میر سید علی از شاگردان بهزاد بودند و برخی چون سلطان محمد از او تاثیر گرفته بودند.
در این تصاویر رنگها غنیتر، تركیب بندیها متراكم و پیكرها پر تحركتر از تصاویر كتاب های پیشین هستند. در سالهای بعد به علت رشد شهر نشینی و حمایت از اصناف و پیشه وران و گسترش صنایع دستی به خصوص با ساختن كاخهای جدیدی در پایتخت های جدید، یعنی اصفهان ضرورتاً نقاشی شكل دیگری به خود می گیرد
و در مواردی جزئی از معماری می گردد و بر دیوارها به منظور تزئین به كار گرفته میشود و در مواردی به صورت نقاشی دیواری و غیره مطرح میگردد به هر حال تا اندازهی زیادی از حد كتاب آرایی پا فراتر می نهد. از مشهورترین بناهای این عهد كه از نقاشی در آرایش داخلی آنها استفاده شده است، ساختمان عالی قاپور و چهل ستون در اصفهان است. در نقاشی نقاشان دوران صفوی آشكار شدن تخصص آنها در این رشته به وضوح مشخص است.
آشنایی با موضوعات نقاشی عهد صفویه:در نقاشیهای صفوی ، موضوع اصلی شكوه و زیبایی این دوره است. موضوعات نقاشیها بیشتر حول محور بارگاه سلاطین، اشراف زادگان ، كاخ های زیبا، مناظر زیبا و صحنههایی از جنگهاست. در این نقاشیها انسان ها با لباسهای فاخر صورتهای زیبا و مجسمههای ظریف رنگین به طور پرهیجان در تصویر كشیده شده است. هنر نقاشی در طول دوران صفوی هم زیاد و هم دارای كیفیت بهتر شد. در این نقاشیها آزادی بیشتر و مهارت و دقت بیشتر مشهود است.
هنرمندان بیشتر به اصول كلی پرداخته و از جزئیات غیر ضروری اجتناب كردند، صافی خطوط بیان زود احساسات و متراكم شدن موضوعات از مشخصات سبك نقاشی صفوی است. از آنجاییكه در اواخر دوران صفوی ، از لحاظ جنبهی فكری اختلاف جزئی در رنگ آمیزی به وجود آورد، میتوان به ظهور سبك اروپایی در این نقاشیها پی برد.
خصوصیت معروف نقاشی صفوی اوج تجمل و زرق و برق سنجیده شده ایست كه نشان از ذوق و سلیقهی غنی تر و لطیفتر دربار صفوی نسبت به دربارهای پیشین دارد. رنگها عالی ترین رنگها، نقش ها رو به كمال و موضوعات مقبول، صحنههای زندگی درباری هستند كه از پیكرههای فراوان با پوشاك فاخر برگرد غرفههای مجلل طاقدار باغهای شاهانه برخوردارند. تركیب بندیها به ایستایی گرایش دارند ولی باز همان توجه به گیرایی و شكوه فراوان در صحنههای حركت، شكار و تصاویر رزم گنجانده شده است. در نقاشی این دوره ، تمایل هنرمندان به پرهیز از رنگهای گرم ، دیگر مشهود نیست، آنان هر تركیب رنگی را آزادانه بكار می گیرند،
ولی برای دستیابی بر شكوه و جلال، شیوههای تكنیكی را پر مایهتر و استادانهتر می گردانند. علاوه بر زرافشان كردن كاغذ، حواشی را گاه با تشعیر حیوانات طلایی رنگ ، یا با درختان و شاخ و برگها پر می كردند. كاربرد هنر نقاشی تا بر روی جلد كتاب ها كه اغلب لاكی بود گسترش یافت. در ضمن بسیاری از نقش مایههای نقاشان در نقش قالیها و پارچههای این زمان كه بدون تردید اغلب به دست نقاشان دربار طرح میشد راه یافتند.
پا به پای آثار نقاشان بزرگ كتابخانههای سلطنتی به سفارش هنرپروران كم ثروت تعداد زیادی نقاشیهای بسیار كم زرق و برقتر تهیه شد. برخی از اینها آثار واقعی هنری محسوب میشوند و تنها تعداد اندكی فاقد گیرایی هستند. ولی بیشك به دنبال افزایش تقاضا آثار ضعیف و سطحی نیز كه در صد آنها در مقایسه با گذشته نسبتا بیشتر بود تهیه میشد.نقاشی اوایل دوره صفویه را عموما میتوان با جزئیات نوع پوشاك كه از همه مشخصتر خصوصیت بارز دستار است زود تشخیص داد. مشخصهی این سرپوش عیجب كلاه باریك و كشیده ایست كه در امتداد آن چوبی قرار دارد كه غالبا تا چندین سانت بالاتر از دستار كه به دور آن پیچیده شده ادامه مییابد.
نمونهی معروف نقاشی دوره انتقالی بین سبك قرن پانزدهم هرات و سبك صفوی تصاویر نسخهای است كه در بلخ به سال 1504 كتابت شده است این تصاویر به آثار قرن پانزدهم بسیار شبیهاند و دستاوردهای صفوی كه در آنها دیده میشوند یكی از عالیترین نسخ این دوره ، نسخه نفیسی از آثار میرعلیشیر نوایی در كتابخانهی پاریس است
كه تهیه آن در هرات به پایان رسیده است و تصاویر آن در بسیاری از كتب معتبر چاپ شده است این نقاشیها بی امضا هستند ولی احتمالا دست كم تعدادی از آنها كار شاگردان بهزاد است. در یكی از این تصاویر كه صحنهی شكار است بهرام گور را شبیه شاه اسماعیل نمایش دادهاند و در اثر دیگر كه مرگ فرهاد را نشان میدهد تاثیرات شدید سبك قرن پانزدهم وجود دارد ولی در اغلب نقاشیهای دیگر سبك صفوی كاملا استقرار یافته است.
ادامه خواندن مقاله تاريخچهي نقاشيهاي دوره صفويه
نوشته مقاله تاريخچهي نقاشيهاي دوره صفويه اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.