nx دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
ارگونومی
ارگونومی یا همان مهندسی فاكتورهای انسانی دانشی است كاربردی، مركب از علوم پایه مختلف كه سعی دارد با طراحی كردن ابزارها، دستگاهها، ماشینآلات و محیط كار تناسب مناسبی بین انسان از نظر شرایط (فیزیكی ـ روحی) و حتی تواناییهای او و فضای محیط كار و ماشین آلات و ; ایجاد كند .در اصل این علم در نظر دارد به جای هماهنگ سازی انسان با محیط، محیط را با انسان هماهنگ سازد. علم ارگونومی با هدف حداكثر كردن بهرهوری با توجه به سلامتی، ایمنی و رفاه انسان در محیط شكل گرفته است . ارگونومی با مطالعه قابلیتها و شرایط انسان، استرسهای محیط كار، آشنایی كامل به نیروهای استاتیك و دینامیك بدن انسان، احتیاط، خستگی، آموزش و طراحی ابزارها به حمایت انسان در حین كار آمده است. با رعایت اصول ارگونومی فشار كار و خستگیهای بی مورد كاهش مییابد، در نتیجه كارایی نیز افزایش پیدا میكند و در نهایت میتوان گفت با اجرای این اصول، هم منافع كارگران و هم منافع كارفرمایان تأمین میشود.
علم ارگونومی یا همان مهندسی فاكتورهای انسانی به زوایای مختلف سلامت و بهداشت انسان میپردازد و كارایی انسان را مورد بررسی قرار میدهد .
جویس مریلین، رئیس مؤسسه جویس در سیاتل آمریكا بر این عقیده است كه اكنون دیگر این باور عمومیت یافته است كه شركتهایی كه بهره وری و كنترل كیفیت را مد نظر دارند، دخالت دادن ارگونومی را در برنامههایشان به عنوان یك شم تجاری بهكار میگیرند؛ شركتهای موفق برنامه ارگونومی را با ایمنی، كنترل كیفیت و برنامههای تولیدی جهت دستیابی به حداكثر سود تلفیق كردهاند.امروزه كمتر فعالیتی یافت میشود كه عاری از هر گونه عامل تهدید كننده سلامتی باشد و بخش عمدهای از این صدمات ناشی از كار مربوط به نادیده گرفتن اصول ارگونومی است. یكی از شایعترین این صدمات، صدمات استخوانی- عضلانی در محیط كار هستند كه سبب ناتوان كردن فرد در انجام كارهای روزمره میشود و باعث افت كارایی، تقلیل كیفیت محصول و افزایش غیبتهای ناشی از این صدمات جسمی میشود و در بعضی مواقع سبب از كارافتادگی فرد و غرامتهای دستمزد میشود كه این خود ضربه ای بر اقتصاد كشور وارد میكند.
قبول واژه ارگونومی در تاریخ 16 فوریه 1950 مورد تأیید قرار گرفت. حرفه عوامل انسانی(ارگونومی) در دوران پس از جنگ زاده شد. انقلاب كامپیوتر سبب شد كه عوامل انسانی مورد توجه عامه قرار گیرد. به نظر میرسد كه بحث درباره تجهیزات كامپیوتری طراحی شده بر اساس اصول ارگونومی، نرم افزارهای كاربر پسند و نقش عوامل انسانی در دفاتر عملاً بخشی از مقالههای در كامپیوتر و انسان در هر روزنامه و مجله ای را تشكیل میدهد. وسایل جدید كنترل، ارائه اطلاعات از طریق نمایشگر كامپیوتر و تأثیر فن آوری نوین بر انسان، عرصههایی هستند كه حرفه عوامل انسانی در آنها نقش دارد.
تعاریف ارگونومی واژه ارگونومی از دو كلمه یونانی “ارگون” به معنی كار و ” نوموس” به معنی قوانین و اصول تشكیل شده است و در لغت به معنای مطالعه قانون كار یا ارتباط بین كارگر و محیط كار تعریف شده است. علم ارگونومی یا همان مهندسی فاكتورهای انسانی مجموعه ای از علوم پایه مختلف از جمله فیزیولوژی روانشناسی، فیزیك و مكانیك، طراحی، جامعه شناختی و بسیاری موارد دیگر است. این علوم پایه در كنار یکدیگر به طراحی بهتر سازمان در جهت بهره وری بیشتر كمك میکنند. برخی از تعاریفی كه متخصصان و كارشناسان این علم از ارگونومی كردهاند در ادامه ارائه شدهاند.ارگونومی علم مطالعه انسانها در حین انجام كار برای درك ارتباط پیچیده میان افراد و جنبههای فیزیكی و روانشناختی محیط كار، نیازهای شغلی و روشهای كار است.
انجمن بینالمللی ارگونومی، ارگونومی را چنین تعریف میكند:ارگونومی علمی است كه دانش حاصل از علوم انسانی را با مشاغل، سیستمها، محصولات و محیط زیست با توجه به تواناییهای جسمانی و روانی و محدودیتهای انسانی مرتبط میسازد.ارگونومی علمی برای هماهنگ سازی كار و ابزارآلات با انسان برای بهرهوری بیشتر سازمان و آسان شدن كار برای خود انسان و حمایت از وی در برابر خطرات و آسیبهای احتمالی در محیط كار و در نهایت جلوگیری از به وجود آمدن هزینههای اضافی و در كمك به اقتصاد كشور شکل گرفته است (مؤلف).با این تعاریف میتوان این گونه نتیجه گرفت كه وجود یك محیط كار كه از اصول ارگونومی حداكثر استفاده را میكند برای فرد ایجاد آرامش می
كند.
زمینههای علم ارگونومی فیزیولوژی محیطیدر فیزیولوژی محیطی اثرات شرایط و عوامل محیطی از قبیل صدا، گرما، سرما، رطوبت، نور و ; از ابعاد مختلف فردی – اجتماعی و جسمانی – روانی بر فیزیولوژی بدن انسان و عملكرد وی را در این شرایط مورد مطالعه قرار میدهد. هرگاه هر یك از این عوامل ذكر شده از حد تحمل فیزیولوژیك انسان فراتر رود به عنوان عامل محیطی زیان بار كه تنشزا است مطرح میشود كه باعث بروز آسیبها و اختلالاتی در افراد میشود. وجود شرایط نامطلوب وضعیت، بر روی فرد آثار گفته شده زیر را به همراه خواهد شد:حرارت و رطوبت بیش از حد میتواند منجر به كاهش توان كاری فرد شود.سروصدای بیش از حد میتواند باعث كاهش قابلیت شناسائی عیوب و انجام نامطلوب وظایف شود و در بعضی موارد منجر به از بین رفتن تمركز حواس افراد و در نتیجه بی دقتی فرد در انجام كار میشود، علاوه بر این از نظر پزشكی نیزمیتواند باعث افت شنوایی میشود.محدوده تشدید برای بدن انسان در مواجهه با ارتعاش، فركانس 4 تا 8 هرتز است. مواجهه بلند مدت ارتعاش در چنین فركانسهایی میتواند باعث به وجود آمدن اثرات منفی مختلفی بر روی سلامتی انسان شود .
فیزیولوژی كار فیزیولوژی كار شاخهای از فیزیولوژی انسان است و اعمال عملكرد بافتها و اندامها را در هنگام كار مورد بررسی قرار میدهد.وظیفه فیزیولوژی كار در اینجا این است كه میزان سختی كار را اندازه گیرد و آن را با تواناییها و قدرت فرد متناسب سازد. این مسأله خود باعث میشود كه استرسها و تنشهای مختلف كه فرد را تهدید میكند كاهش یابند. در این محیط ( فیزیولوژی كار ) توان هوازی مورد نیاز مشاغل مختلف مورد بررسی قرار میگیرد مثلاً دریافته اند كه انجام فعالیتهای خیلی سنگین به بیشتر از 5/2 لیتر اكسیژن در هر دقیقه نیاز خواهد داشت، در این مرحله از مطالعات ضربان قلب، فشار خون و اسیدلاكتیك نیز مورد بررسی و اندازه گیری قرار میگیرد.
آنتروپومتری یا تن سنجیآنتروپومتری از دو كلمه یونانی “آنتروپوس” به معنی انسان و “مترین” به معنای اندازهگیری و سنجش گرفته شده است.آنتروپومتری علم سنجش ابعاد بدن انسان است .این علم در طراحی ایستگاههای كار و فراهم آوردن اطلاعات اولیه كمك میكند . آنتروپومتری به دو صورت استاتیك یا ساختاری و دینامیك یا كاربردی مورد بررسی قرار میگیرد. در آنتروپومتری استاتیك، اندازه اندامهای مختلف بدن در شرایط ثابت و بدون حركت مورد بررسی قرار میگیرد و در آنتروپومتری دینامیك، دامنه حركت اندامها و چگونگی حركات نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
بیومكانیكبیومكانیك علمی است كه ویژگیهای مكانیكی اندامهای بدن انسان را مورد بررسی قرار میدهد و در هنگام انجام حركات گوناگون ساختمانها و سیستم آناتومیك بدن انسان را تجزیه و تحلیل میكند . بدن انسان به عنوان یك سیستم اهرمی به دستههای زیر تقسیم میشود:اهرمهای كلاس یك اهرم هایی كه تكیه گاه ( مفاصل ) بین بار ( نیروی خارجی ) و نیرو ( نیروی تولیدی توسط ماهیچهها ) قرار دارد، مانند سیستم اهرمی مهره اطلسی گردن اهرم كلاس دو اهرم هایی كه تكیه گاه در یك انتها و نیرو در انتهای دیگر قرار دارد، مانند سیستم اهرمی مفصل انگشت شست پا در هنگام بلند كردن بدن به كمك ماهیچه دوقلو ( حركت اسكات ).
اهرمها كلاس سه
اهرمهایی كه در یك انتها و بار در انتهای دیگر قرار دارد و نیروی كه ممكن است در هر نقطهایی بین تكیه گاه و بار اعمال شود، مانند سیستم اهرمی مفصل آرنج هنگام نگه داشتن یك وزنه.پست كار پست كار محلی است كه در آن یك شخص یا گروهی از افراد، وظایفی را برای یك دوره زمانی نسبتاً طولانی انجام میدهند .طراحی ارگونومیك محل كار، با در نظر گرفتن جنبه روانی و فیزیكی باعث افزایش رضایت شغلی كاركنان و كاهش حوادث احتمالی در حین كار میشود . محیط كارمطلوب محیط كاری است كه سطح بهداشت و سلامتی كارمندان را چه از نظر فیزیكی و چه از لحاظ روانی ارتقاء دهد .برای طراحی یك محیط كار مطلوب لازم است به ابعاد فیزیكی كارگران و كارمندان توجه كرد.
جنبههای اقتصادی ارگونومی از دیدگاه اقتصاد، علم ارگونومی در صورت پیاده شدن در تمام سازمانها باعث ایجاد بهرهوری، افزایش تولید، كارایی بیشتر و جلوگیری از غیبتها و خستگی در كار میشود و در نتیجه سبب افزایش درآمد ملی كشورها میشود .كارمندی را در نظر بگیرید كه روزانه 8 ساعت كار میكند و بنا به حرفه خود تمام این مدت را پشت میز مینشیند و با كامپیوتر كار میكند. پس از گذشت 2 ساعت مهرههای گردن به خصوص دومین مهره گردن بسیار دردناك شده به طوری كه فرد به سختی و با درد سوزناك میتواند گردن خود را به عقب هدایت كند. این درد باعث میشود كه فرد تا مدتی دست كار بردارد و هر بار كه به ادامه
كار خود میپردازد دقتش در كار كمتر شود و برای او ایجاد خستگی كند ولی اگر میز كامپیوتر، صندلی فرد كه از آنها در حین كار استفاده میكند از اصول این علم پیروی كند میتوان گفت از خستگی فرد كاسته میشود و كارایی وی بالا میرود یا حتی اگر فرد پس از مدتی كار كردن از پشت میز بلند شود و كمی حركات ورزشی انجام دهد كار کردن آسانتر خواهد بود و از خستگی وی میكاهد.
اگر همین مسئله را برای مدیر كارخانه یا سازمان كه وجود وی در سر كار ضروری است در نظر بگیریم این وضعیت بحرانیتر میشود. فرض كنیم این فرد بعد از گذشت مدتی كار بدون استفاده از ساز و كارهای این علم در محل كار خود دچار صدماتی شده و مجبور به استراحت در خانه شود شاید نتوان گفت كه كارخانه در این زمان فلج میشود اما مثل قبل كارایی نخواهد داشت اما اگر این مدیریت سازمان فنی و حرفه ای یا سرپرست در كارخانهای كه بر اساس اصول علم ارگونومی كه در تمام زوایا پیاده شده كار میكرد قادر بود با كارایی و بازده بیشتر كار خود را بدون احساس خستگی انجام دهد .علم ارگونومی ثابت كرده كه میتوان كار را با فشار كمتری انجام داد به عبارتی از فشارهای بی مورد كاست و كارایی را بالاتر بردبهینه سازی محیط كار خود در سرعت بخشیدن و صرفه جویی در مصرف انرژی بی مورد كمك میكند كه همه این در داشتن اقتصادی بهتر به كشورها كمك میكند.استفاده بهینه از اصول ارگونومی در كاهش هزینههای در حین كار كمك بسیاری میكند از جمله هزینههای ناشی از غرامت یا از كار افتادگی را كاهش میدهد. وجود این هزینههای تحمیلی بر كشور علاوه بر كاهش كارایی باعث افزایش بیكاری میشود.جنبههای بهداشتی ارگونومی در محیطهای كار به علت وجود عوامل مخاطره آمیز گوناگون امكان بروز بیماریهای شغلی امری معمول است . در بین عوارضی كه سلامت افراد شاغل را بیشتر تهدید میكند عوارض اسكلتی عضلانی محسوستر است.از دیدگاه ارگونومی جابجایی بار به صورت دستی از طریق6 فعالیت صنعتی انجام میشودبلند كردن، پائین آوردن، هل دادن، كشیدن، حمل كردن، نگه داشتن جابجایی بار به صورت دستی به صورت كوتاه مدت و چه در بلند مدت امكان صدمه زدن به انسان را همراه دارد. در کل دو حالت متمایز برای بلند كردن بار به صورت دستی ممكن است:
حالت اسكاتحالتی كه طی آن ستون فقرات كاملاً به صورت كشیده و مستقیم نگه داشته میشود، زانوها خم شده و بار با دستها به صورت محكم گرفته شده و با نیروی عضلات پا بار به طرف بالا هدایت میشود. در این حالت نیروی وارده بر ستون فقرات در حد قابل ملاحظهای كنترل میشود.حالت استوپحالتی كه طی آن ستون فقرات خم شده و پاها مستقیم هستند . در واقع بلند كردن بار به این روش باعث میشود كه نیروهای زیادی بر دیسكهای بین مهره ای اعمال شوند این حالت در مقایسه با حالت اول غیر ایمن است .نتیجه گیری و پیشنهاداتبا نگاهی گذرا به علم ارگونومی می توان دریافت كه این علم تمام تلاش خود را در حمایت از انسان و برای پیشگیری از هر گونه صدمه به افراد مختلف در حین انجام كار میكندبا شناخت هر چه بیشتر این علم به مدیران سازمان، آشنا ساختن كارمندان و كاركنان با این علم و بهرهوری هر چه بیشتر از این علم در محیط كار میتوان سازمان را بیش از پیش هم از نظر
بهداشتی و هم از نظر اقتصادی كاراتر كرد. مسئولان بهتر است در استخدام افراد برای حرفههای مختلف ویژگیهای جسمی و روحی آنها را به طور کامل در نظر داشته باشند و همچنین باید قبل از استخدام و حتی در طول مدت كار افراد، یك سری معاینات را انجام دهند. این گونه معاینات باید جنبه اجباری داشته باشند تا بتوان از آسیبهای در حین كار جلوگیری كرد یا حتی از بیشتر شدن گستره این آسیبها و بحرانی شدن آنها جلوگیری كرد. مدیران و سرپرستان بهتر است هرچند
وقت یك بار به تجزیه و تحلیل حوادث شغلی، علل آنها و زیانهای وارده به سازمان بپردازند و تمام سعی خود را برای از بین بردن و حداقل كردن چنین حوادثی به كار گیرند. برای آشنایی تمام كاركنان سازمان بهتر است در زمانهای مختلف شعارهای ارگونومی را در بورد سازمان نصب كرده
تا افراد با خواندن یا دیدن آنها متوجه عملكرد خود شده و این شعارها را در زندگی خود پیاده كنند. وجود كارشناسان بهداشت در هر سازمان باعث نزدیك شدن افراد سازمان با آنها شده و این نشانه مهم جلوه دادن سلامتی كاركنان بران مدیران و مسئولان است كه این امر خود علاوه بر مسایل بهداشت جسمی باعث میشود تا كاركنان از نظر روحی نیز قوی تر شده و به سلامتیخود توجه بیشتری داشته باشند. جدول 1 ـ اثرات برخی عوامل فیزیكی محیط كار بر كارایی و سلامت
ادامه خواندن مقاله در مورد ارگونومي
نوشته مقاله در مورد ارگونومي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.