nx دارای 190 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
چكیده حج از دیدگاه قرآن دارای جایگاه خاصی میباشد و دارای فلسفه و احكام و مناسك معینی میباشد كه در فصول سه گانه این پروژه به چشم میخورد. در فصل اول حج از نظر لغوی و اصطلاحی بحث شده و معلوم شد كه معنای لغوی حج یعنی قصد زیارت و آهنگ میباشد و معنای اصطلاحی آن انجام مناسك خاص در زمان و مكان خاص میباشد. و نیز اشاره شد كه جج دارای انواعی همچون تمتع، قِران و افراد است.
فصل دوم سیمای حج از دیدگاه قرآن است در این فصل به تاریخچه بنای كعبه و اهمیت آن واصل وجوب حج پرداخته وسپس آیات اعمال و مناسك ، محرمات مانند :جدال وفسوق، صید وشكار كردن و… میباشد.
در دنباله نیز به واجبات حج شامل طواف، قربانی كردن، سعی وصفا ومروه و.. پرداخته شده است. فصل سوم : فلسفه حج میباشد كه در این قسمت ابتدا به فلسفه فردی، معنوی، اجتماعی و اقتصادی آن پرداخته شده است. در بخش اول آن خودسازی و تقریب به خدا وبعضی از اسرار اعمال بحث شده . در بخش دوم كه اجتماعی میباشد در مورد هماهنگی و وحدت ویكپارچگی مسلمانان میباشد. در بخش سوم كه در مورد فلسفه اقتصادی حج میباشد این طور به نظر میرسد كه حج باعث رشد ورونق مادی و اقتصادی میباشد و در جوامع اسلامی حج، حافظ منافع دنیوی و اخروی
امتهای اسلامی میشود. تبیین موضوع حج یك عمل دینی است كه قرآن كریم در مورد ابعاد ومسائل مختلف آن سخن گفته در این پژوهش در مورد ابعاد مختلف حج از جمله مناسك، احكام، و فلسفه حج ودیگر اهداف آن از دیدگاه قرآن بحث شده است. بنابراین در این تحقیق از دیدگاه قرآن بحث میكنیم نه از دیدگاه دیگران. البته نظرات مفسران را در مورد آیات و همچنین از كتابهای دیگر از جمله: صهبای حج جوادی آملی، حج در قرآن محمد علوی مقدم و … نیز استفاده شده تا مطلب روشن تر شود.
اهمیت و ضرورت موضوع:ابعاد ومسائل مختلف حج دارای ضرورتی اساسی است زیرا: حج یكی از ضروریات اسلام می باشد و یكی از اساسی ترین فرایض و از مهمترین فروع دین می باشد. و حج آثار بی شماری بر حیات معنوی و فردی واجتماعی جامعه اسلامی دارد كه در قرآن ابعاد مختلف آن مطرح شده است و همچنین برای حج گذار پاداش زیادی می باشد همچنان كه برای هر كدام از عبادات و فریضههای دینی، گذشته از اثرات تربیتی، اخلاقی و اجتماعی كه در
انجام تك تك آنها نهفته است، در منابع و مصادر اسلامی از زبان پیامبر و معصومین علیهم السلام اجر و ثوابهایی نیز برای هر كدام از آنها ذكر شده كه مسلمانان در طول سال بنا به عشق و علاقه خود جدای از اعمال واجبی كه شبانه روز به عهده آنها است به انجام برخی از آنها مبادرت ورزند تا بدین وسیله تقرب به خداوند متعال را فراهم نموده و با دستی پر،راه بهشت را برای خود هموار كنند. بدیهی است كه میزان ونوع پاداش ها برای هر یك از اعمال دینی از ویژگی خاصی برخوردار است . فریضه مقدس حج كه یكی از اركان اسلام میباشد و در طول عمر فقط یك بار انجام آن بر هر فرد مسلمان واجب میشود ، تبلوری است كه همه احكام و عبادات وصورتی است كه مجسم از
اسلام،به گونه ای كه درآن ،نماز و راز ونیاز با خدا، امساك و خودداری از بسیاری از كارها، هجرت ودوری از وطن، جهاد با نفس، صرف مال، گذشتن از لذتها، تحمل بسیاری از سختیها و شداید وكارهای دیگری كه تنها در حین انجام این فریضه مقدس میتوان آنها را درك و توصیف كرد، وجود دارد.
در مورد اهمیت و ثواب این سفر معنوی روایات زیادی از ائمه معصومین نقل شده است امام علی(ع) درباره فضیلت حج و عمره میفرمایند :بهترین وسیله ای كه سالكان برای رسیدن به خدا بدان جنگ میزنند، ایمان به اوپیامبرش در راه او .. وزیارت خانه او در حج وعمره است؛ همانا حج و عمره فقر را از میان برمیدارد و گناه را می ریزد: « ان افضل فاتوسل به المتوسلون الی الله سبحانه و تعالی الایمان به ورسوله والجهاد فی سبیله … وحج البیت واعتماده فإنها ینفیان الفقر و یرخصان الذنب…»
پیشینه موضوع با توجه به این كه حج اززمان حضرت آدم (ع) آغاز شد و در زمان حضرت ابراهیم (ع)به عنوان سنت وشریعتی فراگیر مطرح شد ولی در زمان پیامبر اسلام (ص) در سال ششم بعثت به امر خداوند و نه در اسلام احیا و مردم بدان فراخوانده شدند. پس از آن به همین منوال ادامه داشته و نخستین بار قرآن و بعد روایات و بعد كتب بسیاری زیادی در طول تاریخ راجع به احكام و ابعاد حج نوشته شده است كه به عنوان نمونه میتوان از كتبی مثل صهبای حج از جوادی آملی، حج در قرآن و حدیث از محمد ری شهری و اسرار و مناسبك حج از محمد تقی حكیم و .. یاد كرد.
پرسشها1- حج از نظر لغوی و اصطلاحی تعریف كنید؟ 2- سیمای حج در قرآن چگونه ترسیم شده است؟ 3- فلسفه فردی و اجتماعی حج چگونه در قرآن بیان شده است؟ فرضیات 1- حج مجموعهای از اعمال خاص از طرف خداوند متعال برای سیردادن انسان از حاكم خاكی به عالم انس با خدا و فرشتگان میباشد. 2- حج مظهر تحقق همه معارف است و دارای فلسفه اجتماعی و فردی و معنوی است.
فصل اول :
حج از نظر لغوی واصطلاحی و انواع آن
حج در لغت:صاحب التحقیق فی كلمات القرآن واژه حج در لغت را به معنای قصد وآهنگ معنا كرده . رجلٌ محجوج یعنی رجل مقصود در مجمع البحرین هم همین معنا آمده است. و در مفردات نگاشته شده كه اصل حج قصد زیارت است.
صاحب مقائیس اللغه میگوید : حج دارای چهار اصل است: اول : قصد، و هر قصدی حج است. دوم :الحجه و آن به معنای سال است و ممكن است با اصل اول جمع شود زیرا در سال فقط یك بار می باشد، پس گویی سال، به نام آن چه در اوست یعنی حج نامگذاری شده است. اصل سوم : حجاج و آن استخوان دور چشم است و اصل چهارم: الحجه به معنی رفت وبرگشت از كاری است.
صاحب التحقیق می نویسد : اصل در این ماده یكی است و آن قصد وآهنگی است كه ملازم با حركت و عمل است و از مصادیق آن اصاله اختلاف است. و حجه چیزی است كه در مقام بحث و اثبات ادعا و غلبه بر طرف مقابل آورده میشود و حجه طریق روشن و مستقیم ظاهری و معنوی است كه به سوی آن وبا آن آهنگ میشود و در آن برای رسیدن به مطلوب سلوك میگردد. حج 1- آهنگ كردن،قصد كردن 2- قصه طواف كعبه كردن مسلمانان مستطیع طبق شرایط مقرر 3- زیارت كعبه با اعمال مخصوص 4- سیروسلوك الی الله اماكن مقدسه كه آن را زیارت می كنند. حج در اصطلاح در عرف شرع، حج به قصد زیارت خانه خدای تعالی برای برپاداشتن اعمال مخصوص گفته شده كه حُج و حٍج هر دو گفته میشود اما جمع مصدر وحج اسم آن است. اما صاحب التحقیق میگوید: «حج به فتح اسم مصدر و حٍج به كسر مصدر آن است چنان كه گفته شده آیه شریفه : «ولله علی الناس حج البیت » برآن دلالت میكند زیرا بر ایشان اقامه حج و آهنگ به سوی آن با عمل واجب است و صحیح نیست كه گفته شود خود مناسك حج برآنان واجب گشته است. یعنی (حاصل مصدر و اسم مصدر)
حج در فقه اسلامی این طور تعریف شده كه به مجموعهای از اعمال اطلاق میشود كه درمكه واطراف آن به جا می آورند و اقدام بدان، در صورت وجود استطاعت مالی و صحت مزاج وامنیت برهر شخص بالغ و عاقل و مكلف در تمام عمر یك بار واجب است. در جای دیگر آمده كه زیارت خانه خدا و انجام اعمال مخصوص درزمان خاص را حج گویند.شرافت زمانی حج:همانطور كه می دانیم حج زمان مخصوص خود را داردو اگردر آن زمان انجام شود ثواب بیشتری دارد و همانطور كه در قرآن كریم آمده : «الحَجُّ أَشهرٌ معلومات و …» پس زمان حج، دهه نخست ذیحجه می باشد در همین مورد دو روایت از نبی اكرم (ص) رسیده است كه دریكی ازآن دو فرمود: « ما من أیّام ازكی عندالله تعالی ولاأعظم اجراً من خیرفی عشرا الاضحی»
«هیچ زمانی نزد خدای تعالی بهتر و به لحاظ پاداش دهی بر عمل خیر، برتر از دهه اول ذیحجه نیست»در روایت دیگر، آنحضرت فرمود: «یا مِن ایّام،العمل الصالح فیها احّب الی الله عزوجل من ایام عشر،یعنی عشر ذی الحجه» « هیچ زمانی، انجام كارهای نیك در آن نزد خدای سبحان محبوبتر از ده روز نخست ذیحجه نیست.» عارف بزرگوار مرحوم میرزا آقا ملكی تبریزی (رضوان الله تعالی علیه) این حدیث دوم را مهمتر از حدیث اول میداند و از اهمیت آن این است كه در حدیث دوم سخن از «محبت» است نه «عظمت» ،وكلمه «احب» كه در روایات اخیر آمده ،پربارتر از «أزكی و اعظم» است.
اما اینها برای حج تمتع میباشد و برای انجام اعمال عمره مفرده زمان خاص ندارد و در تمام طول سال میشود حج گذارد. اهمیت وآثار حج همانطور كه میدانیم حج از اهمیت جایگاه خاصی برخوردار میباشد و در بعضی جاها آمده كه برترین اعمال می باشد و آمده كه هركس حج بگذارد گناهان او آمرزیده میشود اما در صورتی كه بعد از آمدن از حج همانطور پاك باقی بماند و گناهی مرتكب نشود.
همچنان كه حج آثار فراوانی بر فرد چه از نظر مادی و چه معنوی می گذارد اما اثرات روحی و معنوی آن خیلی زیاد می باشد از جمله این كه: 1- برای شخص پاكی می آورد چنان كه پیامبر خدا (ص) می فرماید : « به حج خانه خدا بروید، زیرا حج ، گناه را می شوید ،همچنان كه آب،چرك را می شوید.»
2- بی نیازی یكی دیگر از اثرات حج می باشد كه این بیشتر مادی نیست همچنان كه رسول الله (ص) فرمود : حج كنید،هرگز نیازمند نمی شوید حجوا كن تفتقروا»3- نور :امام صادق (ع) الحاج لایزال علیه نور الحج مالم یلمَّ بذنبامام صادق (ع) در این باره فرمودند : حج گزار، تا خود رابه گناهی نیالوده، نورانیت حج با اوست.» 4- آثاردیگر خیر دنیا و آخرت نصیب او میشود و در همین مورد پیامبر اكرم (ص) فرمودند: «هركس خیر دنیا و آخرت میخواهد، پس آهنگ این خانه كند، كه بندهای بدان روی نیاورده و از خدا دنیا را نخواسته، مگر آن كه ازآن بدو داده است و آخرت را نخواسته، جز آن كه برایش اندوخته است »
بنابراین پذیرفته شدن حج وزیارت درزندگی انسان آثار زیادی دارد و اگر بخواهیم حجمان مقبول درگاه حق تعالی واقع شود چند شرط دارد كه چند تا را دراینجا قابل ذكر میدانیم: الف )صحیح واقع شدن حج : یعنی انسان وقتی مسائل لازم را فراگرفت ودر وقت انجام مناسك توجه به آنها داشت و قربه الی الله را بجا آورد، از كیفر و عقاب الهی در امان است، و حج او صحیح میباشد،ودر همین حد نزد پروردگار مأجور است.
ب) قبولی حج از جهت روح واسرار حج وپذیرفته شدن عند الله یعنی علاوه بر این كه مسائل لازم را فراگرفته و اعمال حج را قربه الی الله انجام داده است، حضور قلب و معرفت الی الله هم داشته و توانسته از تمایلات نفسانی رهایی پیدا كند ،و با خضوع و خشوع مناسك را انجام دهد، ودر طول سفر حج خصلتهای زشت درونی را یكی پس ازدیگری ترك كرده و از سفره گسترده حق تعالی بهره مند شود، یعنی در مهمانی پروردگار شركت نماید و به قدر توان از غذاهای معنوی تناول كند.
چنین فردی توانسته درجاتی از تقوا را به دست آورد. قرآن كریم میفرماید :گوشت وخون قربانی به خدا نمیرسد، ولكن یناله التقوی منكم » ،بلكه تقوای حاصل از قربانی است كه انسان را بالا می برد و به خدا نزدیك میكند.در آیه دیگر می فرماید : در روزهای مشخص به یاد خدا باشد (اشاره به مناسك منی ا..آنگاه می فرماید :واتقّوا الله » از خدا پروا كنید.
اگر زائر بیت الله الحرام در ایام حج به یاد خدا باشد، خود را از گناه حفظ نماید، تمرین ترك معاصی داشته باشد، و حالت تقوا و پرهیزكاری پیدا كند، پس از حج مرتكب گناه نمیشود، و خصلتهای خدایی در درونش جوانه می زند، رسول گرامی اسلام (ص) میفرماید: « آیه قبول الحج ترك ما كان علیه العبد مقیماً من الذّنوب» ، نشانه قبولی حج، ترك گناهان گذشته میباشد.
ادامه خواندن مقاله حج از ديدگاه قرآن
نوشته مقاله حج از ديدگاه قرآن اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.