nx دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
چكیده: هنر اسلامی در تمام جنبه های خود ، مبتنی بر حكمت اسلامی است و این یعنی درك این حقیقت كه هر اثر هنری باید طبق قوانینی آشكار ، ساخته و پرداخته شود و اینكه این حقایق ، كتمان نشود و در حجاب مستور نماند. بنابراین اصل توحید كه پایه نظرگاه اسلامی است با تكیه براین اصل ، در پی وحدت بخشیدن بر پیكر عناصر گوناگون هنری است . در معماری مساجد نیز تجلی كرده و روح وحدت را در معماری مساجد سراسر جهان اسلام به منصه ظهور می رساند.
معماری بناهای دوره اسلامیهنر اسلامی را باید از زوایای مختلف مورد مطالعه قرار داد . در اسلام ، هنر و ایمان ، پیوندی نا گسستنی دارند . اسلام ، نخستین دین آسمانی است كه نظر انسان را به گستره زیبایی و زینت در آفریده ها جلب می كند و به او می نمایاند كه پدیده ها دارای دو جنبه هستند . یكی ، جنبه سود بخشی و دیگری، جنبه زیبایی . بعبارت دیگر ، جنبه ایكه زندگی را برای انسان ، سهل و آسان می نماید و جنبه ایكه غذای روح و روان آدمی را مهیا می كند. هنر اسلامی به یك معنا ، هنری است تجریدی و عرفانی و جوهر آن در قرینه سازی متجلی می گردد .
تمامی نظم تجریدی این معماری قدسی ، باز تابی است از محتوای عارفانه ای كه بر پایه ایدئولوژی اسلامی بنا شده است . در هنرهای تزئینی اسلام ، رعایت اصل « پرهیز از بیهودگی » وجود دارد یعنی اینكه در هنر اسلامی نه تنها از مسائل منفی خودداری می شود بلكه از امور بیهوده و عبث نیز پرهیز می شود . بعبارت دیگر ، در هنر اسلامی آنچه كه ضروری و بایسته است به شكلی زیبا و دلپسندارائه می گردد . یعنی در هنر اسلامی هم به جنبه كاربردی و هم به جنبه تزئینی یك پدیده و اثر هنری توجه می شود . جنبه كاربردی، بدین لحاظ كه آثار هنری ،
عبث و بیهوده نباشند و جنبه تزیینی هم بدین جهت كه به حس جمال طلبی و زیبایی خواهی انسان ، پاسخ مثبت داده شود . در واقع مسجد ، مجموعه ایست كه از هنرهای گوناگون كه بر روی هم فضا و مكان مقدسی را پدید می آورند . فضا و مكانی كه برای ایجاد رابطه میان خداوند و خلق متناسب باشد . فضا و مكانی كه در عین شكوه و جلال ، آراستگی و تزئین آن ، ذهن انسان را به جای توجه به خداوند به خود مشغول ندارد و از آنجائیكه مسجد ، پایگاه اجتماعی مسلمانان بشمار می رود به تزئین آن توجه خاصی شده است .بنابراین می توان گفت اولین جایگاه تجلی هنر اسلامی، مسجد بوده است . ساختمان مسجد، طوری است كه راز و نیاز انسان را با معبود ،آسان می كند . تناوب بیكران قوسها و ستونها ،
فضای پیوسته را چنان به تكه های همسان، بخش می كند كه وصول به حالت معنوی را آسان می سازد . گذشته از این ، آرایش درونی بنا نیز در بوجود آوردن این حالت روحانی ، سخت موثر می نماید . در تزئین و آرایش بناهای اسلامی این خصیصه هست كه بیننده را به جنب و جوش وانمی دارد و بر عكس در ذهن وی ، زمینه ای برای كشف شهود و درون بینی مهیا می كند . تزئینات بناهای اسلامی، نظیر گنبد ، محراب ، رواقها ، مناره و ; كلیّت و تمامیّت ذاتی به آن می بخشد .
كتیبه های منقش بر روی دیوار مساجد ، انسان را نه تنها به یاد معنای كلمات آن می اندازد بلكه او را متوجه وزن اشكال و صور روحانی آن می كند . آنچه كه از نظر هنرمند مسلمان جلوه می كند اینست كه سطح خارجی و داخلی بنای مسجد ، تماماً پوشیده باشند . این پوشش، كه عالیترین جلوه های آن صنعت كاشیكاری و گچبری است دارای طرحی یكنواخت و بدون تضاد است یعنی همه جا مجموعه كار و آهنگ ملایم رنگها و طرحها مورد نظر است نه یك موضوع خاص . ویژگی نقوش اسلیمی ، تحرّك ، پیچ و تاب ، رشد و نمو آن است . بی تردید چنین تركیبات بدیعی، جاذبه مساجد را در طول تاریخ تمدن اسلامی برای مسلمانان افزایش داده و حتی هنرمندان غربی را دچار حیرت و شگفتی نموده است . در معماری اسلامی ، عناصری همچون ، شكل ، تقارن ، جهت مندی بنا ، رنگ ، خط ، توجه به نوع مصالح ، محراب ، گنبد ، مناره و; باعث تجلیب انسانها به این مكان مقدس شده است . بررسی معماری مساجد ،بدون در نظر گرفتن تزئینات آن در هر شكلی و با هر موادی كامل نیست . اهداف چنین تزئیناتی بیان واقعیات غیر ملموس است .
نقوش اسلیمی ، نقوش هندسی و كتیبه ها هر سه منحصر به معماری اسلامی است و در واقع جایگزین شمایل ، مجسمه و نقاشی در كلیساها شده است . در تمام سرزمینهایی كه اسلام بدانجا قدم نهاد شكل منحصر به فرد نقوش اسلامی را در آنجا آفرید . معماران ایرانی ،تحت تاثیر باورهای اسلامی ، در خلق آثار بدیع، نظیر كتیبه های متضمن نامهای جلاله خداوند و رسول گرامی اسلام (ص) و آیات نورانی قران در انواع صور زیبا بر روی آجر پخته و كاشی لعابدار تلاش نموده اند . این نوع تزئینات ، علاوه بر زیبا سازی صوری فضا در بالا بردن كیفیت فضای روحانی عبادت ،
نقش موثری ایفا می نماید . كاشیكاری با رنگهای زیبا و متنوع ، پیوندی بین آسمان و مسجد را برای بیننده القا می كند . نمونه بارز و عینی این هنر بی بدیل ، كاشیكاری گنبد مسجد شیخ لطف الله در اصفهان می باشد . خط و كتیبه در معماری اسلامی و ایرانی از جایگاه ویژه ای در زیباسازی بیوت الهی و سایر اماكن مذهبی برخوردار است . هدف خط و خطاطی در كتیبه های مساجد ، جنبش و حركت به سوی مقصد است .
این هنر زیبا در كاشیكاری و گچبری هم بكار گرفته شده و باعث خلق آثار متعدد و متنوعی شده است . احاطه شدن ورودیها ، تاقها ، محراب ، مناره و حتی اطراف گنبد با این كتیبه ها و نقوش زیبا نشان از آمیختگی وپیوند زندگی مسلمانان با آیات روحبخش قرآن دارد. كتیبه نگاری ، فضا را از روح قرآن و كلام الهی عطرآگین كرده و به ماده و فضا هویت و معنا می بخشد.كتیبه های مساجد صدر اسلام محدود به خط كوفی بودند ولی در سده های پنجم و ششم ، خط ثلث بصورت فراگیر ، جایگزین خط كوفی شد . متون نقش بسته به اجزای مسجد ،
متناسب با فضایی هستند كه در آن قرار گرفتند . كلام مكتوب همواره همراه با نقوش هندسی و اسلیمی تنها شكل موزون برای تزئین مساجد شناخته شده اند و خوانا بودن آن اغلب تحت الشعاع كیفیت زیبا شناختی آن قرار گرفته است. تأثیر رنگ و نور در معماری اسلامی ، انكار ناشدنی است و از اهمیت و گستردگی معنایی زیادی برخوردار است .نقش نور در معماری اسلامی تأكید بسیار گسترده بر اصل تجلی است . نقش نور شفاف كردن ماده و كاستن از صعوبت و سردی بناست. رنگ در جهان محسوس، همنشین بی بدیل نور است.
نور به عنوان مظهر وجود در فضای مسجد افشانده می شود تا یكی از عناصر تشكیل دهنده فضای ادراكی باشد . در واقع نور، تحرك و حیاتی فعال به تزئینات اسلامی بخشیده است . نور و تزئینات مسجد،بجای اینكه ذهن را به دنبال خود بكشد ، انسان را به جهانی خیالی رهنمون می سازدو غالبهای ذهنی را درهم شكسته و به روشنایی دنیایی می كشاند كه تجلی حق در آن است. حسین نصر در كتاب «ایران پل فیروزه» در رابطه با تأثیر رنگ ،چنین می نویسد:«رنگها در هنر، جنبه ای كیمیایی دارد و آمیختن آنها خود یك هنر مشابه به كیمیاگری است .هر رنگ دارای تمثیلی است خاص خودش و نیز هر رنگ، دارای رابطه ای با یكی از احوالات درونی انسان و روح است». مقرنس ، كه برجسته ترین تزئین محراب و در عین حال زیباترین و پرشكوهترین جنبه آنست ،
در واقع محصول موانست و همنشینی لطیف رنگ و نور بر بستر معماری و بازتابی از زیبایی رنگهاست . محراب در آیات 37و39 سوره مباكه آل عمران به عنوان مأمن و ملجأ معرفی شده است كه قوس و مقرنس های آن، انسان را واردیك قلمرو معنوی می كند . در واقع ، دوار بودن گنبد، مقرنس ها و قوس محراب ، موجب استعلای روحی می شود كه در معماری اسلامی مساجد ، برای نمایاندن هیبت و شكوه آن ، مورد استفاده قرار می گیرد.
با یك قلم می توان زیباترین اشعار را آفرید و با همان قلم می توان … و جاودانه ترین معماری ها را نیز. در این میان، برتری با اندیشه های شاعرانه است و می توان از هر كدام از هنرها به عنوان ابزاری برای بیان اندیشه های ناب وشاعرانه استفاده كرد. تاریخ حیات بشر به ما نشان می دهد كه معماری نیز سرشار از قابلیتهایی است كه می تواند وسیله ای مناسب برای ابراز همه جانبهی تفكرات شاعرانه و خیال انگیز باشد. بدین ترتیب، می توان با شناخت و پرورش صحیح این قابلیت ها، استعدادهای بالقوهی موجود در معماری را بالفعل كرد.
برای شاعرانه بودن در معماری باید از مرزها گذشت؛ از غایت و حدود تعریف شده آشنا عبور كرد و به دنیای بی انتهای خیال پیوست. برای شاعرانه بودن، رسیدن به 20 كافی نیست. [20 بودن یك حد است، یك معیار، یك تعریف برای كامل بودن] ولی برای ورود به جهان شاعرانه ها، به عناصری فراتر از این حدود نیازمندیم.
سیر تحول پلانها در معماری معاصراكثرصاحبنظران، آغازدوره معماری معاصرایران راسال 1920 مصادف بادوران پهلوی اول می دانند. بسیاری ازرخدادهای این دوره دررابطه بادوران حكومت قبل یعنی حكومت قاجارقابل توضیح وتبیین است.
درآغازسده نوزدهم ( دوره قاجار ) ایران ازاقتصادجهانی كاملا بركنار وجدا بود. براثربحران وشكافهای مختلف سیاسی، اقتصادی واجتماعی درپایان سده نوزدهم اوضاع به گونه ای شكل گرفت كه ایران درمسیرادغام شبكه اروپائی تجارت بین الملل قرارگرفت وهمین امرزمینه نفوذ اقتصادی غرب راهموارساخت وبه تبع آن آشفتگیهای شدیداجتماعی پدید آمد. درچنین شرایطی حكومت پهلوی شكل گرفت.
دوره پهلوی آغازارتباط مستمر باغرب وایجادنهادهای اجتماعی وعلمی وآغاز تمدنی به ظاهرصنعتی ومدرن بود. رشدسریع صنعت وواردات وارتباط تنگاتنگ علمی وفرهنگی باغرب، ایجادساختارهای جدیداجتماعی به دلیل مهاجرت مردم، زمینه سازشكل گیری عناصرجدیدی درمعماری گردیدكه سبب تغییرچهره مراكز شهری گردید مهمترین این تغییر ، تغییر در پلانهای شهری بود. تغییرشیوه های زندگی، ارتباطات انسانی، مناسبات شغلی وخلاصه بسیاری ازعملكردهای اجتماعی، نیازهای جدیدی را فراهم كردكه راه حل های مناسبی رادرحوزه های مختلف ازجمله معماری وشهرسازی می طلبید. به ظاهرهمه مشكلات معماری ازاین زمان شكل می گیرد.
برای سنجش و قضاوت آثار معمار در دیسیپلین های تاریخ نگاری و نقد، كه در مورد” سیر تحول پلان در معماری معاصر خصوصا” از یكدیگر غیرقابل تفكیك هستند، عوامل و ابزاری كم و بیش مشخص وجود دارند. یكی از مشكلات عمده در ایران فقدان یا نقصان عوامل و ابزار فوق است. در كلیه روشهای تاریخ نگاری معماری دانسته های اجتماعی فرهنگی نقش كم و بیش مهمی را ایفا می كنند. این دانسته ها نه تنها ضرورت پیدایش پدیده های معماری بلكه شكل فیزیكی آنها را نیز در دیدگاهی كلی می توانند توضیح دهند.
توسعه معماری معاصر در ایران، به صورت بازتاب تحولات معمارانه ای كه خود منبعث از واقعیت های اجتماعی و فرهنگی متفاوتی بودند، باعث گردید پیوستگی محكم و منطقی بین معماری و وقایع اجتماعی و فرهنگی به وجود نیاید. ضعف سیستم ارتباطی پدیده های فوق از طرف دیگر متأثر از فقر اتفاقات معماری و فرهنگی و دامنه محدود تأثیرگذاری آنها بر یكدیگر و بر زندگی اجتماعی است. به طور خلاصه معیار بسیار مهم تحولات فرهنگی و اجتماعی نمی تواند نقش مهم و مستقیمی در تاریخ نگاری معماری معاصر ایران داشته باشد.
ادامه خواندن مقاله سير تحول پلان معماري و تزئينات در بناهاي اسلامي
نوشته مقاله سير تحول پلان معماري و تزئينات در بناهاي اسلامي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.