توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد nx دارای 44 اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل پاور پوینت nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
لطفا به نکات زیر در هنگام خرید دانلودnx توجه فرمایید.
1-در این مطلب، متن اسلاید های اولیه دانلودnx قرار داده شده است
2-به علت اینکه امکان درج تصاویر استفاده شده در پاورپوینت وجود ندارد،در صورتی که مایل به دریافت تصاویری از ان قبل از خرید هستید، می توانید با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید
3-پس از پرداخت هزینه ، حداکثر طی 12 ساعت پاورپوینت خرید شده ، به ادرس ایمیل شما ارسال خواهد شد
4-در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل اسلاید ها میباشد ودر فایل اصلی این پاورپوینت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
5-در صورتی که اسلاید ها داری جدول و یا عکس باشند در متون زیر قرار داده نشده استبخشی از متن nx :
اسلاید 1 :
nدر تئوری مدرنیست سازمان ،محیط سازمانی به عنوان موجودیتی كه خارج از مرزهای سازمان قراردارد مفهوم سازی می شود یعنی محیط با تحمیل محدودیتها و الزام سازمان به انطباق با محیط به عنوان بهای ادامه حیات بر آن اثر می گذارد .
nاندیشمندان نمادین تفسیری در مقایسه با مدرنیست ها محیط را نوعی ساخت اجتماعی تصور میكنند یعنی محیط ها سازه هایی نظری تصور می شوند كه بر اساس باورهایمان نسبت به وجود آنها شكل گرفته مانند تئوری وضع واقعیت كارل ویك ؛ از این دیدگاه محیط ها تبعات مادی دارند اما اساساً نمادین اند .
اسلاید 2 :
nتئوری سازمان پست مدرن رویكردهای متعددی در خصوص رابطه سازمان ها و محیط ارائه می دهد .
nمسأله ساز كردن ( زیر سوال بردن مرز بین سازمان و محیط ) تمركز دارد . ایده های این راستا سازمان بدون مرز ، مدل شبكه ای و سازمان مجازی را می توان نام برد .
nنقد تئوری روابط سازمان و محیط از نگاه مدرنیست كه به زعم پست مدرنیستها ضد محیطی اند .از آن جهت كه بهره برداری از منابع طبیعی كمیاب را برای كسب مزیت رقابتی توجیه می كنند .
اسلاید 3 :
تعریف محیط سازمانی در نگاه مدرنیست ها محیط سازمانی نوعاً بر اساس عناصر شكل دهنده آنها تعریف می شوند سه شیوه طبقه بندی معمول عبارتند از :
nشبكه بین سازمانی
nمحیط عمومی
nمحیط بین المللی و جهانی
اسلاید 4 :
شبكه بین سازمانی :
شبكه بین سازمانی: هر سازمانی با دیگر اجزای محیط خود در تعامل است و شبكه بین سازمانی متشكل از عرضه كنندگان مواد اولیه مشتریان ،رقبا ،موسسه های قانونی – نظارتی و ذینفع های خاص .
ذینفع های خاص : متشكل از افراد ، گروهها یا سازمان هایی هستند كه تلاش می كنند از طریق فشارهای سیاسی اقتصادی یا اجتماعی بر فعالیت های سازمان تأثیر بگذارند مانند گروههای حفظ محیط زیست نظیر صلح سبز و نیروهای فعال حامی مصرف كننده نظیر سازمان رالف ندر .
اسلاید 5 :
تحلیل شبكه: شبكه بین سازمانی را به عنوان بافته پیچیده ای از روابط نشان می دهد كه در آن گروههایی از سازمانها جای می گیرند كه سازمان شما الزاماً در مركزیت شبكه نمی باشد . مركزیت در شبكه بر اساس تعداد حلقه های ارتباطی یك سازمان با دیگر اجزای شبكه نشان داده می شود .
از نظر نظریه پردازان مدرن سازمان چالش اصلی در انجام تحلیل شبكه ای مشخص كردن مرزی معقول بین سازمان و محیط است و از آنجا كه بیشتر سازمانها سیستم های باز هستند پس تصمیم گیری در مورد نقش آفرینان محیطی یك سیستم می تواند تا اندازه ای قضاوتی و اختیاری باشد .
مدیران با قراردادن سازمان خود در مركز شبكه و افزودن سازمانهایی كه مستقیماً با آنها در تعامل اند و رقبای اصلی خود این مسأله را حل می كنند .
راه حل مدیریتی سازمان را در مركز تحلیل قرار می دهد كه این كار می تواند تحلیل را نامتعادل كند نتیجه این امر مركزیت ناحق در شبكه است كه با مشكلات زیر روبرو می شود :
مدیران گرایش پیدا می كنند تا اطلاعاتی را كه خارج از محدوده تعیین شده شبكه موجود قرار دارد مورد بی توجهی قرار دهند
راه حل مدیریتی گرایش به سوق دادن اطلاعات به سمت و سوی نقطه مركزی مدل یعنی سازمان و مدیریت عالی دارد .
اسلاید 6 :
nبخش اجتماعی محیط :
با ساختار طبقاتی جامعه ، تركیب جمعیت ، الگوهای تحرك اجتماعی ، سبك های زندگی و نهادهای سنتی اجتماعی از جمله نظامهای آموزشی ، رسوم مذهبی و ; سر و كار دارد.
nبخش فرهنگی :
حول پدیده هایی از قبیل تاریخ ، سنت ها ، انتظارات رفتاری و ارزشهای جوامعی كه سازمان در آن فعالیت می كند . مانند بخش فرهنگی در سازمانهای آمریكایی كه شامل تأكید بر رهبری ، عقلانیت و ثروت مادی می باشد .
nبخش قانونی :
اشاره به قوانین اساسی و سایر قوانین كشورها و همینطور رویه های قانونی دارد . این بخش حلقه های ارتباطی تنگاتنگی با روندهای اجتماعی و فرهنگی دارد نظیر قانون فرصت های برابر استخدام و قانون ضد تبعیض در آمریكا .
اسلاید 7 :
محیط عمومی :
nبخش سیاسی :
معمولاً در قالب توزیع و مركزیت قدرت و ماهیت نظام های سیاسی در حوزه هایی از جهان كه سازمان در آن فعالیت می كند توصیف می شود كه پیوند تنگاتنگی با بخش قانونی دارد .
nبخش اقتصادی :
این بخش بازارهای كار ،بازارهای مالی و بازارهای كالا و خدمات را در بر می گیرد ؛ این بخش می تواند اثرات شدیدی بر سایر بخش های محیط عمومی داشته باشد .
nبخش فن آوری :
این بخش دانش و اطلاعات را در قالب پیشرفتهای علمی فراهم می كند كه سازمان می تواند آنها را به دست آورده و برای تولید كالاها و خدمات خود به كار گیرد .
برخی از پیشگامان تفكر پست مدرن نظیر ژان فرانسوا لیوتار ، دانیل بل و دیوید هاروی معتقدند كه تغییرات در بخش فن آوری چنان تأثیر شگفتی بر دنیای غرب داشته كه دائماً در تمام جنبه های آن تغییر ایجاد می كند .
nبخش طبیعی یا فیزیكی :
این بخش شامل طبیعت و منابع طبیعی است .
اسلاید 8 :
تئوری های روابط سازمان و محیط :
nتئوری اقتضایی :سازمان های ماشینی و ارگانیك
n
تعیین اینكه در چه زمانی از ساختار ماشینی و در چه زمانی ارگانیكی استفاده شود جوهره تئوری اقتضایی را شكل می دهد كه نظریه پردازان اولیه اقتضایی نظیر دو جامعه شناس انگلیسی تام برونز و جورج استاكر در تئوری سازمان ایفا كرده اند كه شرایط محیطی مختلف سبكهای سازماندهی مختلفی را می طلبد .
سازماندهی ماشینی در محیط های با ثبات كه از نظر تخصصی بودن و رسمیت و سلسله مراتب در حد بالایی قرار دارند .
سازماندهی ارگانیك در محیط های متغیر كه از نظر تخصصی بودن و رسمیت و سلسله مراتب در حد پایینی قرار دارند . كه در این سازمان ارتباطات افقی و مورب بیشتری به چشم می خورد.
اسلاید 9 :
تئوری های روابط سازمان و محیط :
nتئوری وابستگی منابع
n
این تئوری تقریباً به طور كامل توسط جفری پفر ، جرالد سالانیك در سال 1988 ارائه شد كتاب آنها تحت عنوان كنترل خارجی سازمانها بود این تئوری بر این پیش فرض استوار است كه سازمانها از طریق محیط كنترل می شوند ولی مدیران نیز می توانند بیاموزند كه چگونه محیط خود را كنترل كنند.
مدیریت وابستگی ها مستلزم ایجاد قدرت مقابله كننده در برابر عناصر محیطی است كه سازمان به آنها وابسته است این بدان معنی است كه :
نخستین گام در راه به كار گیری نگاه وابستگی به منابع درك دقیق شبكه سازمانی از نظر حیاتی بودن و كمیابی منابع است .
گام دوم یافتن راه هایی برای رهایی از وابستگی یا وابسته كردن دیگر نقش آفرینان محیطی به سازمان است .
اسلاید 10 :
چند راه برای جلوگیری از وابستگی منابع :
nاستفاده از چندین عرضه كننده مواد اولیه
nاستراتژی های تملك یا ادغام
nسرمایه گذاری های مشترك با عرضه كنندگان خنثی
nتشكیل انجمن های تجاری
nاعزام دلالان سیاسی به حوزه های قانونگذاری و . . .
ادامه خواندن پاورپوينت محيط سازمان
نوشته پاورپوينت محيط سازمان اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.