nx دارای 167 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
پودمان آداب و معاشرت و آئین همسرداری
موضوع : ازدواج و تشكیل خانواده پروردگار لایزال بر اساس تعالیم آسمانی به بشر این مسئله را آموخته و نشان داده است كه موجودات عالم از جفت آفریده شده اند.• قرآن كریم درباره موجودات عالم می فرمایند : از هر چیزی جفتی آفریدیم شاید متذكر شوید. سوره ذاریات آیه 49این آیه نشان می دهد كه موجودات زنده همگی به صورت جفت وجود دارند و این مسئله توسط دانشمندان نیز اثبات شده است.مسئله جفت بودن موجودات عالم درباره گیاهان نیز به اثبات رسیده به طوریك در قرآن كریم آمده است: آیا آنان به زمین نگاه نكردند كه چقدر از انواع گیاهان، جفت پر ارزش در آنان رویاندیم ؟ سوره شعرا آیه 7 قرآن درباره جفت آفرینی انسان نیز می فرماید : از جنس شما همسرانی برای شما قرارداد. سوره مبارکه شوری آیه 11به طور کلی اولین قدم برای ازدواج انسان را بر روی زمین خود خداوند عالم برداشته است.بنا به روایتی از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که وقتی خداوند آدم وحوا را روی زمین قرار داد و آدم، حوا را مشاهده كرد به خداوند فرمود : خدایا این موجود چه چهره زیبا و جذابی دارد، من به او تمایل دارم.خداوند فرمود : این بنده من، حوا است. دوست داری مطیع تر شود و مونس و همراه تو شود؟ عرض كرد پروردگاران اگر چنین شود من بسیار سپاسگزار خواهم شد. خداوند فرمود : اشكالی ندارد ، ولی برای كسب رضای من باید قدمی برداری ؟آن قدم این است كه حتماً مهریه ای را برای وی قرار دهی و آن مهریه این است كه آئین دین من را به او تعلیم وآموزش دهی ! انسان قبول كرد و خداوند حوا را به عقد آدم درآورد.در مسیر فطرت نیز مشاهده می كنیم كه خداوند به سه طریق در دلبستگی انسانها این ویژگی را قرار داده است :
1 – انسان چه مرد و چه زن در وجود خود نیاز به همسر را حس می كند.2 – انسان چه مرد و چه زن در وجود خود نیاز به پیوستگی را حس می كند.3- انسان چه مرد و چه زن برای تداوم و بقای نسل نیاز به همسر را در خود حس می كند. علاوه بر این موارد مشاهده می شود كه ازدواج انسان را از كامجویی های فاسد و انحرافات زشت دوری می كند. • پیامبر اكرم (ص) فرموده اند : هر كس دوست دارد بر فطرت من باشد باید به سنت و روش ، رفتار كند و یكی ازسنتهای من ازدواج است.
ارتباط انسانی :موضوع : چگونگی آفرینش انسان و عالم : هیچ یك از مكاتب بشری نمی توانند درباره چگونگی آفرینش انسان و عالم، پاسخ دقیق و روشنی را ارائه بدهند. علت این است كه نگاه و دید بشر محدود است و گذشته بسیار دور و آینده دور را نمی تواند، ببیند.
به طوری كه بشر می تواند پیرامون چیزی نظر بدهد كه آن را در آزمایشگاه خود گرد آورد و پس از 1 الی 10 بار آزمایش و تست بتواند پیرامون آن نظر دقیق و قطعی علمی بدهد.انسان به تنهایی نمی تواند، بدون كمك وحی چگونگی آفرینش خود و عالم هستی را درك كند چون در این باره سخن، فراوان است. تنها جواب محكم و دقیقی را كه ما می توانیم درباره چگونگی آفرینش انسان و عالم بگیریم فقط از طریق وحی و قرآن كریم و بیانات ائمه معصومین (علیهم السلام) است.• خداوند در قرآن كریم می فرمایند : ما به تحقیق آدم ابوالبشر را از خاك پاك آفریدیم . سوره مؤمنون آیه 12
فلسفه آفرینش : به طور كل این فكر كه عالم چگونه بوجود آمده و فلسفه آفرینش انسان چیست، همیشه فكر انسان را به خود مشغول كرده است. حال انسان اگر بخواهد فلسفه آفرینش انسان را بررسی كند، باید ابتدا فلسفه آفرینش عالم را برای او معلوم شود.اگر انسان به قرآن كریم و روایات ائمه معصومین (علیهم السلام) نیك بنگرد، می بیند كه خدا در قرآن كریم و ائمه در روایات معتبر خود فرموده اند، عالم فلسفه وجودی و آفرینش آن تكامل است.به طور كل سیر عالم به سوی تكامل است كه ما این سیر تكاملی را می توانیم در روی زمین از نباتات و گیاهان گرفته تا تمام موجودات، مشاهده كنیم.
• عمل موجود ذی الشعور برای یكی از این سه هدف می باشد :1 – برای نفع خود 2 برای نفع خود و دیگری3 – برای نفع دیگری در مورد خداوند 2 مورد اول متصور نیست و محال است ، چرا كه خداوند بی نیاز مطلق است و خداوند برای به تكامل رسیدن انسانها، انسان را آفرید و زمینه های تكامل را برای او فراهم كرد. پس فلسفه آفرینش انسان كه جزئی از عالم است، از فلسفه آفرینش عالم جدا نیست. انسان برای رسیدن به كمال آفریده شده است، كه كمال او در بندگی خداوند است.
موضوع : اهداف ازدواج : معمولاً هدف از ازدواج مختلف است ولی به طور كلی تقریباً سه محور اهداف مشتركی را می توان بیان كرد.1 – نجات از سرگردانی و تشكیل خانواده 2 – ارضای نیاز جسمانی3 – تداوم نسل* خداوند در قرآن كریم می فرمایند : برای شما همسرانی آفریدیم تا با آنها انس بگیرید.* امام علی (علیه السلام) در این باره می فرمایند : تزویج كنید كه سنت رسول خدا است* امام رضا (علیهم السلام) در این باره می فرمایند :هیچ كس فایده ای بدست نیاورد، كه بهتر از همسر شایسته باشد. همسری كه وقتی به او نگاه می كند، شادمانش می گرداند و درغیاب او نفس خودش و مال او را نگهداری می نماید.علاوه بر این ویژگی ها، انسان های مؤمن و معتقد ویژگی های دیگری را نیز در نظر می گیرند ، آنه علاوه بر اینكه یك زندگی مشتركی را می پذیرند و مسؤولیت فردی و اجتماعی را برعهده می گیرند، سعی می كنند به واسطه این ازدواج از گناه به دور باشند و با عمل شایسته و صالح به خدا نزدیكتر شوند.
• پیامبر (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : وقتی اراده كنم تمام خوبیهای دنیا و آخریت را برای شخص مسلمان جمع كنم به او قلبی خاشع و زبانی ذكر و بدنی كه بر بلاها صابر باشد، عطا می كنم و همسر مؤمنی به او می دهم كه هر وقت به او نگاه می كند خشنودش سازد و در غیاب او حافظ نفس خویش و مال او باشد.
• نخستین وظایف زن و شوهر : • از جمله وظایفی كه برعهده زن و شوهر است، شناخت درباره همدیگر است، به طوری كه نقاط ضعف و قوت یكدیگر را بشناسند و به واسطه این شناخت عیوب یكدیگر را برطرف كنند و به یكدیگر كمك كنند تا به سوی كمال حركت كنند.
موضوع : اهمیت ازدواج: خداوند در قرآن كریم انسان را به ازدواج تشویق كرده است و دستوراتی را در این خصوص قرار داده است. • خداوند در قرآن كریم خطاب به پیامبر(صلی الله علیه و آله) می فرمایند : ما پیش از تو نیز پیامبرانی فرستادیم، برای آنها فرزندان و همسرانی قراردادیم .سوره رعد آیه 28 • خداوند در قرآن كریم می فرمایند : مردان و زنان به همسر و غلامات و كنیزان درستكارتان را همسر دهید، اگر تنگ دست باشند، خداوند به لطف خود آنان را بی نیاز می سازد و خداوند گشایشگر آگاه است.سوره نور آیه 32 در دیدگاه ائمه معصومین (علیهم السلام) روایاتی وارد شده است كه مشاهده می شود، آنان علاوه بر اینكه خودشان ازدواج كرده اند و زندگی تشكیل داده اند، این مسئله را از سنت خودشان قرار دادند، دیگران را به این امر مقدس تشویق نموده اند. • از حضرت علی (علیه السلام) روایتی نقل شده است كه پیامبراكرم (صلی الله علیه وآله) همواره مردم را به امر ازدواج تشویق می كردند و می فرمودند : هر كس دوست دارد از سنت من پیروی كند، ازدواج كند، زیرا ازدواج سنت من است.• در روایت دیگر رسول خدا فرموده اند : در اسلام هیچ سازمانی بوجود نیامده است كه نزد خداوند، محبوبتر و شریفتر از ازدواج باشد.
• در روایتی دیگر آمده است، رسول اكرم (صلی الله علیه و آله) به یكی از یاران خود دوست داشت مجرد بماند فرموده : شما كه امكانات مالی دارید چرا ازدواج نمی كنید، چرا این راه را انتخاب كرده اید، اگر به این شكل از دنیا بروید، گنه كار خواهید بود. هر یك از انسانها بر اساس نیاز فردی خویش كه ممكن است متفاوت باشد، تشخیص می دهد كه ازدواج كند و همسری را انتخاب كند و زندگی تشكیل دهد. ( بعد فردی) حال ازدواج یكسری آداب و قانون و حقوقی دارد كه همگی افراد می بایست الزاماً از آن پیروی كنند و تابع آن باشند كه این بعد اجتماعی ازدواج است.
موضوع : مذاكره و تفاهم از دیگر وظایف زن و مرد در زندگی مذاكره و تفاهم است كه نتیجه این مذاكره و تفاهم بر سه بخش است :1 – شناخت تمایلات و استعدادها2 – پذیرش شرایط روانی و جسمانی3 – برنامه ریزی برای تفاهم و مذاكرهبه طور كل وقتی زن و مرد با هم ازدواج می كنند. در ابتدای زندگی با دو روش تربیتی و فرهنگی مجزا در كنار هم قرار می گیرند كه این تفاوت در بعضی موارد به بروز مشكلاتی می انجامد.• حال اگر این دو نسبت به تمایلات و استعدادهای یكدیگر شناخت پیدا كنند، به طوری كه به استعدادها و خواهشهای یكدیگر احترام بگذارند ، می توانند شرایط روحی و جسمانی یكدیگر را درك كنند، بطوری كه از تحمیل كردن نظر خود بر دیگری اجتناب می كنند و این عمل باث می شود كه بتوانند برای مشكلات خویش برنامه ریزی و آنها را حل و فصل كنند.
موضوع : نیاز انسان به ازدواج : نظام آفرینش بیهوده و بی هدف آفریده نشده است، بلكه بر اساس حكمت بوجود آمده است. انسان هم بر اساس حكمت آفریده شده است و دارای اهدافی می باشد. زندگی انسان بر اساس و اهداف تعریف شده نیازهایی دارد كه این نیازها عبارتند از :1 نیازبه ارضای غریضه جنسی2 آرامش روانی3 حفظ دین4 حفظ نسل پودمان آداب و معاشرت و آئین همسرداری نیاز انسان به ازدواج
ارضای نیاز جنسی : انسانها در برخورد با ارضای نیاز جنسی به سه نوع عمل می كنند.1 بعضی افراد این غریضه را سركوب و از آن صرف نظر می كنند.2 بعضی آزادانه و بدون محدودیت دنبال كامیابی هستند و مفاسد اجتماعی در این نوع نهفته است.3 بعضی برای قوام زندگی و بقای نسل تن به ازدواج می دهند، كه اسلام نوع سوم را توصیه می كند.
آرامش روانی : یكی دیگر از اهداف انسان آرامش روانی اوست. آرامش روانی انسان با ازدواج ایجاد می شود.خداوند در قرآن كریم می فرمایند : بلاخره اگر انسانها زندگی را تشكیل دادند، هم آرامش روانی و هم از محبت برخوردار می شوند.
خداوند در قرآن كریم می فرمایند : از نشانه های او (خداوند) این است كه از همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در كنار آنان آرامش یابید و میان شما دوستی و مهربانی قرار داد. همانا در این كار نشانه هایی است برای گروهی كه تفكر می كنند. سوره روم آیه 30 • خداوند در قرآن كریم می فرمایند : زنان لباس همسران و شما همسران لباس آنها هستید.پس متوجه می شویم، همانطور كه لباس باعث پوشیده شدن عیوب انسان می شود و زیبایی و كمال در او دیده می شود، همانطور هم با ازدواج عیوب و نقایص انسان برطرف می شود، و زیبایی و كمال در او آشكار می شود.
حفظ دین : ازدواج باعث حفظ دین افراد می شود، ازدواج در دین اسلام یك امر مؤكد و استحبابی است ، حال اگر انسانها به گناه بیافتند و یا مسائل دیگری برای آنان پیش بیاید، این امر واجب می شود. این امر ممكن است گاهی بر اساس نذر و قسم نیز واجب شود. حضرت محمد(ص) درباره حفظ دین می فرمایند : هر كس دوست دارد خدا را با طهارت و پاكیزگی ملاقات كند، با داشتن همسر او را ملاقات می كند.بحارالانوار جلد 103 – ص 220 حفظ نسل : انسان برای حفظ نسل خود ازدواج می كند خداوند در قرآن كریم می فرمایند: خداوند برای شما از جنس خودتان همسرانی قرار داده و از همسرانتان برای شما فرزندان و نوه هایی بوجود می آورد. سوره نمل آیه 72 موضوع : تكامل انسانی :تكامل موجودات بر حسب ذات آنها متفاوت است، تكامل نباتات و تكامل حیوانات با تكامل انسانها متفاوت است. تكامل یك درخت به این صورت است كه املاح و آب را از زمین و نور را از خورشید گرفته و آنها را تبدیل به میوه می كند و آن را در اختیار انسان قرار می دهد.تكامل حیوان به این صورت است كه از علاقه استفاده كرده و آن را تبدیل به شیر – گشوت و مواد مصرفی دیگر كرده و در اختیار انسان قرار می دهد.انسان به خاطر اینكه اشرف مخلوقات است تكامل او نیز فرق می كند، برای تكامل انسان خداوند علاوه بر اینكه پیام تكامل را تا حد زیادی به صورت عقل در وجود او تعبیه كرده است، به آن بسنده نكرده است بلكه پیامبران و حجتهای بیرونی را برای وی قرار داده است كه بر اساس اعتقاد ما 124000 پیامبر و راهنما از جانب خداوند متعال برای راهنمایی بشر آمده است.همانطور كه گفته شد، سیر عالم به سوی تكامل است، خداوند در قرآن كریم می فرمایند : پروردگار ما آن خدایی است كه هر چیزی پس از آفرینش او هدایت او را هم عطا كرد و ارزانی داشت.
موانع رشد و كمال چیست؟ موانع رشد و كمال علت های زیادی دارد و همه آنها به یك مانع كلی و اساسی برمی گردد و آن نفس اماره است.• آئین همسرداری :• موضوع : وظایف بانوان (شوهرداری – محبت به شوهر)• شوهرداری : شوهر داری یعنی مراقبت از شوهر برای كار – سلامت – موفقیت و شخصیت و آینده وی• امام علی (ع) در این باره می فرمایند : جهاد زن به این است كه خوب شوهرداری كند.• برای اهمیت این موضوع پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : هر زنی بمیرد در حالی كه شوهرش راضی باشد، داخل بهشت خواهد شد.• برای توجه بیشتر در روای دیگر پیامبر(ص) می فرمایند : زن نمی تواند حق خدا را ادا كند، مگر اینكه حق شوهرش را ادا كرده باشد.
محبت كردن به شوهر : به طور كل انسان نیاز به محبت دارد، چرا كه یكی از نیازهای طبیعی انسان است. بنابراین محبت در زندگی باعث قوام و ادامه زندگی می شود، پس وقتی زنی به شوهرش محبت كند، باعث دلگرمی وی در زندگی می شود، این دلگرمی سبب می شود تا مرد با تمام وجود برای زندگیش تلاش كند. • محبت كردن راههای مختلفی دارد :2- محبت در رفتار (عملی)3- محبت در گفتار (زبانی)• محبت عملی : به این نحو است كه زن در مقابل شوهر، گذشت ، فعالیت و ملایمت از خود نشان دهد، تحت مدیریت شوهر عمل كند، بچه ها را به احترام گذاشتن به پدر توصیه كند و ;• محبت زبانی : به این نحو است كه زن محبت خود را به وسیله زبان به شوهرش ابراز كند ، این ابراز محبت را حتی با یك شاخه گل می توان، نشان داد.
• در روایتی از امام رضا (ع) آمده است : بعضی زنها برای شوهرانشان بهترین غنیمت هستند، زنانی كه به شوهرشان اظهار عشق و محبت می كنند.• در زمینه عشق محبت زن به شوهر پیامبر (ص) می فرمایند : عشق و محبت از ویژگی یك زن مسلمان است و بهترین زنان شما، زنهایی هستند كه دارای عشق و محبت هستند.• امام صادق (ع) نیز فرموده اند : وقتی كسی را دوست داری به او خبر بده .
موضوع : انتخاب همسر : انتخاب همسر از اهمیت زیادی برخوردار است ، چرا وقتی انسان همسری برمی گزیند، می بایست یك عمر را در كنار وی در غم و شادی بگذراند، از او تأثیر بگیرد و بر او تأثیر بگذارد.
• آزادی انتخاب همسر : در اسلام از ازدواجهای اجباری جلوگیری شده است. چرا كه ، چه زن و چه مرد باید هر كس كه به او علاقه دارد ازدواج كند.• امام صادق (ع) می فرمایند : با زنی كه خودت دوست داری ازدواج كن و زنی را پدر و مادرت پسندیده اند، رها كن .• در انتخاب همسر روایتی نقل شده است : جوانی نزد امام صادق رفت و گفت : پدر و مادرم دختری را برای من در نظر گرفته اند كه من میلی به آن ندارم، فرمودند : با زنی ازدواج كن كه خودت بر آن میل و علاقه داری .• دقت مرد در انتخاب همسر : مرد باید دقت كند، زنی صالح و شایسته انتخاب كند، چرا كه از او فرزندانی بوجود می آید كه تحت تأثیر تربیت او قرار می گیرند. • امام صادق (ع) می فرمایند : زن مانند گردنبند است ، دقت كن چه گردنبندی را بر گردن خود آویزان می كنی، برای زن ناشایست و شایسته هیچ قیمتی را نمی توان تعیین كرد، زیرا ارزش زنان شایسته طلا و نقره نیست، بلكه چنین زنانی از طلا و نقره با ارزشترند و ارزش زنان ناشایست برابر با خاك هم نیست، چرا كه خاك از اینان بهتر است)مرد در انتخاب همسر باید دقت كند، زنی را به همسری برگزینید كه بتواند اسرار پنهان وی را حفظ كند.
امام صادق (ع) دراین باره فرموده اند : دقت كن چه شخصیت را در جایگاه خود قرار می دهی، و چه كسی را در ثروت و حال خود شریك می كنی و بر كیش و راز خویش آگاه می سازی.
• دقت زن در انتخاب شوهر : پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : ازدواج نوعی فرمانبرداری است، پس هر گاه دختری را شوهر می دهید، دقت كنید او را به اطاعت از چه كسی وا می دارید.
• دقت ائمه در انتخاب همسر : ائمه (ع) هم در انتخاب همسر دقت زیادی داشتند، چنانچه روزی امام علی (ع) به برادرش عقیل كه به انساب عرب آگاهی داشت ، فرمودند : تو به انسان عرب آگاهی داری، برای من زنی اختیار كن كه فرزندی شجاع بیاورد. ارتباط انسانی :راهها و روش های نیل به كمال 1- در این راه باید ابتدا انگیزه كمال و احساس نیاز به تكامل در انسان بوجود آید.شاعر شیرین سخن می فرمایند :آب كم جو تشنگی آور بدست تا بجوشد آبت از بالا و پست تا نزاید طفلك نازك گلو كی روان گردد ز پستان، شیر اویعنی انسان باید طالب حقیقت باشد، انگیزه طی مراحل عالیه انسانی و كمال را داشته باشد كه این خود شرط اول است سپس عزم خود را جزم كند كه پس از معرفت كمال و مقامات معنوی و عالی انسانی در راستای رسیدن به آن مدارج عالیه تلاش و جهاد كند.
2 – هوسها : هوسهای انسان به صورت انواع و اقسام تمایلات در نهاد انسان قرار داده شرط دوم رشد و كمال مبارزه با هوسها است.
3 – پاك كردن دل از آلودگیها:ابتدا باید خانه دل را از غیر زدود وبعد محبوب و خالق خود را در خانه دل جای داد.
4 – آگاهی : در این باره می بایست آگاهی و اطلاعات كافی درباره راههای تكامل و اصول تكامل كه نقش فراوانی در نیل انسان به كمال دارد را بدست آورد. شاعر می فرمایند :اقتضای جان چو ای دل آگهی است هر كه آگه تر بود جانش قوی است
5 – وفای به عهد :تعهد نكته مهمی است كه در دنیای امروز كمرنگ شده است، بسیاری از اختلافات در جامعه بشری به خاطر اینست كه افراد بر سر تعهدات خویش پای بندی بنشینند.قرآن كریم درباره وفایبه عهد می فرمایند : نسبت به تعهدات خویش پای بند باشید و عمل كنید.
6 – توجه به عیبهای خود :پیامبر (ص) در این مورد می فرمایند : خوش به حال كسی كه توجه او به عیبهای خودش او را از عیوب مردم باز دارد.
7- همنشینی با انسانهای رشد یافته :شاعر در این باره می فرمایند:یار بد، بدتر بود از مار بد مار بد تنها همی بر جان زند یار بد بر جان و بر ایمان زندهم نشین خوب می تواند اثر بسیارزیادی در شخصیت افراد داشته باشد، چنانچه اگر به هم نشین كسی توجه كنی، می توانی شخصیت طرف مقابل را درك كنی.
احترام به شوهر و شكایت و درد دل : احترام یكی از مسائلی است كه در وجود هر فردی نهفته است ، چنانچه چه مرد و چه زن علاقه دارند كه به آنها احترام گذاشته شود. كسی كه احترام می گذارد، علاوه بر اینكه شخصیت طرف مقابلش را محترم شمرده و رضایت دل او را بدست آورده، احترام و ارزش خود را هم بالا می برد. در حقیقت احترام گذاشتن به دیگری، احترام گذاشتن به خود است . احترام گذاشتن از راههای مختلفی انجام می شود:1 – احترام رفتاری : یعنی احترام و توجه به انجام خواسته های شوهر و به خصوص در مقابل فرزندان و خویشان و ..
2 – احترام زبانی :استفاده از الفاظ مناسب (مانند شما و ..) برای شوهر الخصوص در مقابل فرزندان و خویشان و ; • پیامبر (ص) می فرمایند : (وظیفه زن این است تا درب خانه به استقبال شوهرش برود و به او خوش آمد بگوید )• امام صادق (ع) : (هر زنی شوهرش را احترام كند و آزارش نرساند، خوشبخت و سعادتمند خواهند بود)• پیامبر (ص) : (زن موظف است برای شوهرش تشت و حوله بیاورد و برای شستن دستها به او كمك كند)• شكایت و درد دل :• شكایت و درد دل باید : 1 در زمان مناسب 2 مكان مناسب3 مخاطببرای شكایت و درد دل كردن ابتدا می بایست زمان مناسبی را انتخاب كرد، زمانی كه مرد استراحت كرده باشد و محیط خانه، محیطی مملو از آرامش باشد و مخاطب كه زن است با لحنی آرام و ملایم مسائل خود را برای وی بازگو كند. • پیامبر (ص) می فرمایند : (هر زنی كه با زبان، شوهرش را بیازارد، نمازها و سایراعمالش قبول نمی باشد، و لو هر روز روزه باشد و شبها را برای تجهد و عبادت برخیزد و بنده هایی را آزاد كند، ثروتش را در راه خدا انفاق نماید. زنی كه بد زبان باشد و شوهرش را بدین وسیله بیازارد، نخستین كسی است كه وارد دوزخ خواهد شد)
معیار و ملاك انتخاب همسر اصولاً ازدواج بر اساس معیارو ملاك های خاصی انجام می شود. این ملاك ها می تواند:1 – مذهب و ایمان 2 – اخلاق 3- هماهنگی فكری و فرهنگی4 – اصالت خانوادگی
مذهب و ایمان : اولین ملاك و معیار، مذهب و ایمان است ، چنانچه اگر مردی با ایمان باشد، مسلماً رفتار و حركات او با همسرش مطابق با دستورات اسلام است، بنابراین رفتاری درست با همسرش در پی می گیرد . همچنین اگر زنی با ایمان باشد حركات و رفتار او وارسته است و مال همسرش را در راه حرام مصرف نمی كند. • پیامبر (ص) می فرمایند : بر شما باد، ازدواج با زنان دیندار • امام صادق (ع) می فرمایند : از مردم سست ایمان زن بگیرید، ولی به آنها زن ندهید، زیرا زن در اخلاق و آداب تحت تأثیر شوهر است و مرد عقاید خود را بر او تحمیل می كند. • اخلاق : اخلاق در زندگی بسیار مهم است ، زیرا سلامت و خوشبختی خانواده در گرو آن است و از آن تأثیر می پذیرد. • امام رضا (ع) می فرمایند : اگر خواستگار بداخلاق است، دخترت را به ازدواج او در نیاور. • امام علی (ع) : با خوش اخلاقی زندگی نیكو مطلوب می گردد. • پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : خدایا به تو پناه می برم از همسری كه قبل از رسیدن پیری، پیرم كند.
هماهنگی فكری و فرهنگی :• امام صادق (ع) می فرمایند :زن آگاه و با معرفت باید همسر مرد آگاه و با معرفت شود.
اصالت خانوادگی :• پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : ای مردم از سبزه ای كه در لجن زا روئیده است پرهیز كنید، سؤال شد ، سبزه روییده در لجنزار چیست؟ فرمود : زن زیبایی كه د رخانواده ای بد تربیت شده باشد.
ارتباط چیست جهان امروز را عصر ارتباطات نامیده اند. دیوارهای رفیع یكی پس از دیگری در حال فروریختن هستند و یا فرو ریخته اند. وسایل ارتباط جمعی، ماهواره های كوچك و بزرگ ، امواجشان به نقاط دور، نه تنها شهرهای بزرگ بلكه به روستاهای كوچك دنیا هم رسیده و در حال رسیدن است.در دنیای ارتباطات امروز وضعیت سابق دگرگون شده است و به ظاهر وضع سابق و نظم حاكم بر جهان گذشته جای خود را به نظم به ظاهر نوین جهانی می دهد.وضعیت گذشته دچار تزلزل شده است و برخی از جوامع و حكومتها رو به تزلزل می رود. این خود دگرگونیها و تغییرات و دگرگونیهای شگرفی كه در عالم اتفاق افتاده است، در دانش و نگرش و رفتار و روابط، هم تغییر ایجاد كرده است.
این وسایل جدید ارتباطی، انسانها را به ظاهر بهم نزدیكتر كرده است، اما قلباً و از نظر روحی و معنوی از یكدیگر دور هستند فرآیند ارتباطات انسانی در محدوده روابط بشری شكل می گیرد. ارتباط و ارتباطات چیست؟ ارتباط در لغت به معنی ربط داشتن و پیوستگی داشتن است كه كلمه مربوط و رباط و رابط نیز هم ریشه هستند. رباط نیز به محل كاروانسراهای قدیم می گویند كه محل تلاقی كاروانهای تجاری، زیارتی و سیاحتی بوده است. ارتباط هم به عمل ارتباط برقراركردن می گویند. ارتباط و وسایل ارتباطی امروزه نكته مهمی است كه در اكثر علوم مورد بحث قرار گرفته است.ارتباطات دارای معانی متعددی در اقوام و ملل و علوم مختلف می باشد. بعضی از محققین غربی كه خود پایه گذار دیدگاههای جدید می باشند، ابراز داشته اند كه این ارتباطات و وسایل ارتباط جمعی جدید اگر چه از جهات مختلفی سودها و منافع فراوانی برای بشر داشته است كه می توانند استفاده ها و بهره های عامی را از دورترین نقاط دنیا ببرند، اما آثار خوبی را نیز در پی داشته است.
ارتباطات اجتماعی به 8 قسمت تقسیم می شود. 1 . ارتباط مستقیم 2 ارتباط اجتماعی3 ارتباط احساس برانگیز4 ارتباط معطوف به هدف5 ارتباط بازتابی6 ارتباط حركتی7 فرا ارتباط8 ارتباط اجتماعی ارتباط و ارتباطات اجتماعی در جامعه دارای آثار فراوانی است. در جوامع بشری مشاهده می شود كه در گذشته اگر بحث بر این بود كه فرهنگ جامعه را در عرض 20 سال می توان تغییر داد، مدتی قبل قانع شدند كه می توان در طی 1 سال با وسایل ارتباط جمعی جدید فرهنگ جامعه را تغییر داد. امروزه سخن بر این است كه نیاز به سالها و ماهها نیست، بلكه در طی چند روز و حتی مدت زمان كوتاهی قادر هستند ، فرهنگ جامعه ای را مورد حمله قرار دهند، حكومتی را ساقط سازند، حكومتی را در نقطه ای از دنیا با استفاده از وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها، برقرار كنند و در حكومت بنشانند. ارتباط از خویشتن آغاز می شود. ارتباط از خویشتن و شناخت خویشتن به معنای سرآغاز ارتباط است. از هر چشم اندازی كه بنگریم هر ارتباطی كه پای انسان در آن كشیده شده است، به این نتیجه می رسیم كه از خود شروع شده است.
حسن خلق یا خوش اخلاقی خوش اخلاقی در زندگی آثار و بركات زیادی دارد، به نحوی كه در زندگی باعث دلگرمی مرد می شود و محبت و صمیمیت در وی زیاد می شود. بچه ها با خوش و دلگرمی و با انگیزه كافی به مدرسه می روند و با خیال راحت به تحصیل می پردازند.بد اخلاقی زن در زندگی باعث دل سردی مرد می شود و او فكر می كند برای چه و برای كه زحمت می كشد و تلاش خود را برای زندگی بیهوده ، فرض می كند.در برخی موارد دیده می شود ، مرد به منزل دیر بر می گردد، با تحقیق دیده شده كه زن، در خانه بداخلاق است و مرد محیط خانه را دوست ندارد، پس اوقات بیشتری را در بیرون می گذراند.* امام صادق (ع) درباره خوش اخلاقی می فرمایند : خداوند به انسان خوش اخلاق ثواب جهاد می دهد، صبح و شام برای او ثواب نوشته می شود.* امام صادق (ع) درباره بداخلاقی می فرمایند : هر زنی كه شوهرش را اذیت كند و اندوهگین سازد، از رحمت خدا به دور است و هر زنی كه شوهرش را احترام كند و آزارش ندهد و فرمانبردار او باشد ، خوشبخت و رستگار است.گروهی پیش رسول الله آمدند و گفتند : خانمی است كه روزها را روزه می گیرد و شبها را به عبادت می پردازد و فقط یك عیبی دارد و آن هم اینست كه بداخلاق است و به همسایگانش آزار می رساند، پیامبر فرمودند : در او هیچ خیری نیست او از اهل دوزخ است.
توقعات : به طور كل توقعات در زندگی می بایست از روی حساب و كتاب باشد، زن در مواقعی ممكن است توقعاتی از مرد خویش داشته باشد، لیكن می بایست برای ابراز آنها زمان و مكان مناسب را در نظر بگیرد، مثلآً وقتی مردی از سر كار به منزل برمی گردد و خسته از تلاش روزانه است، زن نباید زود شروع به ابراز خواسته های خویش بكند، بكله وقتی مرد، زمانی را استراحت كرد و سرحال شد. آنهم با آرامش و راههای منطقی و درست از او در مورد خواسته هایش سؤال كند.در زمینه توقعات بی جا پیامبر اكرم فرمودند : هر زنی كه با شوهرش سازگار نباشد، و او را بر چیزهایی كه فوق توانایی های اوست وادار كند ، اعمالش مورد قبول خدا واقع نمی شود و در قیامت مورد غضب پروردگار جهان قرار می گیرد).
شرایط اختصاصی انتخاب همسر برای مرد و زن :شرایط اختصاصی انتخاب همسر برای مردان : • از شرایط اختصاصی كه مرد برای انتخاب همسر باید مورد توجه قرار دهد، اینست كه زنی را انتخاب كند كه از نظر فكری سالم ، كامل ، عامل باشد و از سطح فكری درستی برخوردار باشد، چرا كه اگر فكرش ناقص باشد و از نظر ذهنی كمبود داشته باشد، این مسئله نه تنها در خودش خلاصه نمی شود، بلكه بر فرزندانی كه از روی بوجود می آیند، این آثار نمایان می شود.
• شرط دوم : از لحاظ جسمی كارآمد و در حد مطلوب و سالم باشد. دارای وفا، تدبیر، زیبایی، با حیا، آزادمنش، كمال، قدرت همسرداری باشد و مهریه وی كسب باشد، نسبت به بیگانگان تا حدودی متكبر باشد، نسبت به حفظ حال شوهرش بخیل باشد.
ویژگی همسر از دیدگاه پیامبر : پیامبر (ص) می فرمایند : بی شك از بهترین زنهایتان كسی است كه زایا، مهربان، پاكدامن در نزد خانواده اش عزیز و در نزد شوهرش فروتن باشد. • شرایط اختصاصی انتخاب شوهر برای زنان :1 – مورد از لحاظ جسمی توانایی اداره زندگی را داشته باشد2 – اختلاف سنی زیاد نباشد3 – از لحاظ اقتصادی به حدی باشد كه بتواند زندگی را اداره بكند و آبروی خانواده را حفظ كند.
ارتباط انسانی : به طول كل ارتباط در شرایط مختلف رخ می دهد، بعضی ها فكر می كنند ارتباط فقط ما بین دو نفر یا بیشتر صورت می گیرد، اما واقعیت امر اینطور نیست، ارتباط در شرایط مختلف و با افكار گروههای مختلف شكل می گیرد ، گاه انسان با خود و انسانهای دیگر و جمع كثیری از انسانها ارتباط برقرار می كند.
تقسیم ارتباط بر اساس فراگرد تفهیم بر سه قسم است : 1 – ارتباط با خود 2 – ارتباط با دیگران3 – ارتباط عمومی
تقشیم ارتباط از حیث توجه فرستنده و گیرنده پیام به دو قسم است : 1 – ارتباط با خود 2 – ارتباط با دیگران 3 – ارتباط عمومی
تقسیم ارتباط از حیث توجه فرستنده و گیرنده پیام به دو قسم است : 1 – ارتباط ارادی 2 – ارتباط غیرارادیگاهی شخصی بدون اینكه قصدی داشته باشد، كلامی را بر زبان می آورد كه از این كلام و تلفظ ، لفظی پیامی به دیگران منتقل می شود.ارتباط یعنی ، فراگرد انتقال اطلاعات با وسایل ارتباطی گوناگون از یك نقطه و یا یك شخص، از یك دستگاه به دیگری، ارتباط بر اساس نوع ارتباط و تعداد آنها و وسیله ارتباطی با یكدیگر متفاوتند. اگر بخواهیم فراگرد را در یك جمله مختصر تعریف كنیم ، عبارتست از هر رویدادی كه یك متغیر ممتد در زمان را نشان دهد و یا هر عمل و نحوه عملی كه مداوم و مستمر باشد. هدف از ارتباط چیست؟ هدف از ارتباط انتقال پیام به گیرنده به منظورهای گوناگون است كه این انتقال پیام با وسایل گوناگون شكل می گیرد.
نكته : مسئله ارتباط آنقدر برای انسان حیاتی است كه اگر ارتباط نباشد، منجر به یأس و ناامیدی افسردگی انسان می شود و یا حتی عدم ارتباط منجر به خودكشی می شود. ارتباط درباره انسان موضوعی اختیاری است، انسان به اختیار و اراده خود وارد عرصه ارتباط با عالم خارج خود و دیگران می شود.
دلداری دادن به شوهر : به طور كل مسؤولیت سنگین زندگی بر دوش مرد می باشد، وقتی مرد از سركار به منزل بر می گردد، در بیرون منزل با افراد مختلفی روبه رو بوده است كه ممكن است با بعضی آنها دچار مشكل شده باشد، پس وقتی به منزل برمی گردد، همسر او باید به وی دلداری دهد.دلداری دادن راههای مختلفی دارد :1 – حرفهای او را گوش دهد.2 – مشكلات بیرون را در نظر وی كوچك و بی اهمیت جلوه دهد.3 – در مشكلاتش وی را تشویق كند.4 – راه صحیح را جلوی پای وی قرار دهد.
• امام صادق درباره دلداری دادن می فرمایند : در دنیا چیزی بهتر از همسرشایسته وجود ندارد، همسری كه شوهرش از دیدن او مسرور و شاد گردد.• امام صادق (ع) می فرمایند : یك دسته از زنها، آنهایی هستند كه زیاد بچه دار شوند، مهربان و با عاطفه هستند و در سختیهای روزگار و در امور دنیا و آخرت پشتیبان شوهرشان هستند، به زیان او كار نمی كند، گرفتاریهایش را زیاد نمی گردانند .
سپاسگزاری : به طور كل هر فردی كه زحمت می كشد در مقابل زحمتی كه كشیده توقع مزد دارد، وقتی مرد از سركار پس از تلاش زیاد به خانه بر می گردد انتظار تشكر و سپاسگزاری را از همسرش دارد. در این حالت وقتی زن از وی به خاطر زحماتش تشكر می كند، می فهمد كه تلاشهایی كه برای زندگیش كرده است، بیهوده نبوده است.بالعكس وقتی مرد به منزل وارد شود، به خاطر زحماتی كه زن در طول روز برای نگهداری منزل و بچه كشیده است از وی قدردانی شود، این قدردانی باعث دلگرمی وی می شود. • امام صادق در این باره می فرمایند : بهترین زنهای شما ، زنی است كه وقتی شوهرش چیزی آورد، سپاسگزاری كند و اگر نیاورد، راضی باشد.• امام صادق (ع) فرمودند : اگر زن به شوهرش بگوید از تو خیری ندیدم، تمام اعمالش باطل است و از درجه اعتبار ساقط می شود. پیامبر(ص) فرموده اند : كسی كه از احسان مردم قدردانی نكند، شكر خدا را بجا نیاورده است. راههای خوشبختی و سعادت خانواده الف) احترام متقابل : به طور كلی زمانی زندگی شیرین است كه زن و مرد به طور متقابل به یكدیگر احترام بگذارند، این احترام در سایه محبت می تواند تحقق یابد. زن و مرد هر دو احتیاج به محبت دارند. در اسلام در خصوص محبت كردن بیشتر، به زنان سفارش زیادی شده است. • امام باقر (ع) می فرمایند : هر كس زن گرفت ، باید به او احترام بگذارد.• امام صادق (ع) می فرمایند : بسیار سعادتمند است، زنی كه به همسرش احترام بگذارد و او را آزار ندهد، همواره از او اطاعت كند.• ضرورت احترام چیست ؟ همانطور كه می دانیم هر خانواده ای كه در آن احترام وجود داشته باشد، از رشد و تعالی و پیشرفت و تحكیم روابط خوبی برخوردار خواهد بود. • در ضرورت احترام به مردها بر احترام به زنها سفارش زیادی شده است.• پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : برادرم جبرئیل به من خبر دارد و همواره سفارش زنم را به من می كرد ، تا آنجا كه من گمان كردم جایز نیست شوهر به زنش اف بگوید، و فرمود : ای محمد در مورد زنان تقوای الهی پیشه كنید، با آنان مهربان باشید و رضای خاطرشان را فراهم كنید، تا در كنار شما باشند و ایشان را به كاری مجبور نكنید و بر آنان خشم نگیرید و اموالی را كه به آنان دادید، جز با رضایت و اجازه آنان پس نگیرید.پیامبر (ص) درباره احترام مرد به زن می فرمایند : با زنان خوشرفتاری كنید، اینان دست شما امانت هستند.
علل بی احترامی به زن چیست؟ علل بی احترامی مرد به زن می تواند :1 مردها فكر می كند نسبت به زنها برترند2 خوی استبدادی دارند3 توقع كار زیاد از زن دارند
مدلهای ارتباطی از دیدگاه هسیو و كلیور ، مدلهای ارتباطی به چند قسم تقسیم می شوند:1 فیزیكی 2 ذهنی3 نمادین
• مدلهای فیزیكی : مدلهای فیزیكی به دو قسم تقسیم می شوند:1 مدل ترسمی 2 مدل تمثیلی • مدلهای تمثیلی عبارتند از مدلهایی كه اندازه كوچك شده یك شیء هستند، كه شباهت زیادی به آن دارند مثل اسباب بازی كودكان• مدل ترسیمی به تصویرفنی یا طرح یك شی بر روی كاغذ و یا نقشه و صفحه می گویند. مثل نمودار سازمانی • مدل ذهنی : این مدل شامل تصاویر ذهنی و یا مفاهیمی كه در ذهن انسان ها جایگزین یك پدیده و یك شیء می شود.• مدل نمادین : در این مدل مفاهیم ریاضی به صورت خلاصه شده بیان می شود كه خود شامل دو قسم است : 1 كلامی 2 ریاضی
1 – مدل كلامی : وضعیتی را از طریق زبان به صورت تكلم یا نوشتن بیان می كند. 2 – مدل ریاضی : نوع شاخص آن بر اساس فرمول ریاضی انجام می شود و در رشته های گوناگون از آن استفاده می شود.
• انواع مدلهای ارتباطی بر اساس نوع عملكرد آنها، به چند قسم تقسیم می شوند :1 مدلهای توصیفی2 مدلهای پیش بینی كننده3 مدلهای هنجاری
• مدلهای توصیفی : عبارتند از مدلهایی كه فقط سعی می كنند، یك واقعه گذشته و یا حال و یا فعالیتی را بدون هیچ گونه تلاش در پیش بینی عادل آن و یا دادن هر گونه توصیه ای نقل كند. مثل : نقشه جغرافیا• مدل پیش بینی كننده ، این مدل ها توجیه كننده استراتژیكهای گوناگون است كه از طریق آنها می توان نتیجه تصمیماتی را كه اتخاذ می شود را ، پیش بینی كرد. مثل شاخه های تصمیم گیری و نمودارهای روش عرض یابی و بازنگری برنامه ها در ارگانها و نهادی گوناگون
• مدل هنجاری : این مدلها می كوشند كه نشان دهند برای تحقق خواسته ها، چه باید كرد. مثل برنامه ریزی خطی و مدلهای محاسبه ای انبار
عیب جویی نكردن در ظاهر انسانها تفاوتهایی وجود دارد كه ممكن است برای عده ای خوشایند و برای عده ای ناخوشایند باشد.در زندگی زن و مرد، اگر زن دارای عیوبی بود، مرد می بایست آن را بپوشاند و اگر مرد دارای عیوبی بود، زن آن را بپوشاند، نه اینكه آن عیوب را بر رخ یكدیگر بكشند كه این كار باعث سردی زندگی می شود. • پیامبر (ص) در این باره می فرمایند : عیبی بالاتر از این نیست كه عیوب دیگران را ببیند، اما از عیبهای خودش غافل باشد. • چشم پوشی از بیگانگان :در زندگی چه مرد و چه زن می بایست از غیرهمسر خود چشم پوشی كنند. • پیامبر (ص) می فرمایند : هر زن شوهر داری كه چشمش را از نگاه كردن به غیرشوهرش پر كند،مورد غضب شدید پروردگار جهان واقع می شود)
مهربانی و محبت یكی از راههای سعادت و خوشبختیف مهربانی و محبت كردن است. اظهار محبت به دو شكل امكان پذیر است :1 به صورت عملی2 به صورت كلامیعملی : با همسر، همراهی و هم فكری و ملایمت داشته باشد و در مسائل گوناگون زندگی همراه وی باشد.زبانی : در این نوع می بایست تنها به محبت قلبی خود اكتفا نكرد، بلكه محبت را به زبان آورد (مثلاً تو را دوست دارم) • پیامبر (ص) می فرمایند : سخن مرد به همسرش كه دوستت دارم، هرگز از قلبش بیرون نخواهد رفت.• گذشت و بخشش : از بهترین و مؤثرترین كارها در زندگی، گذشت و بخشش است. • امام علی (ع) می فرمایند : كم گذشت بودن، زشت ترین عیب و شتاب در انتقام بزرگترین گناه است.• آثار گذشت در زندگی عبارتند از :1 افزایش عزت2 آموزش گناه3 زدودن كینه4 ایجاد آرامش
*امام صادق از پیامبر در مورد گذشت، این طور نقل می كنند ( یكدیگر را ببخشید تا عزت پیدا كنید)* خداوند در قرآن كریم می فرمایند : مؤمنان باید عفو بكنند و چشم بپوشند، آیا دوست نمی دارید خداوند شما را بیامرزد و حال آنكه خداوند آمرزنده و مهربان است. * پیامبر اكرم در زدودن كینه و گذشت می فرمایند : نسبت به یكدیگر گذشت كنید تا كینه هایتان برطرف شود.
مهمترین و زیباترین گذشت :در بعضی موارد دیده می شود، انسانها انتقام می گیرند ولی كینه را حفظ می كنند، بعضی انتقام می گیرند و كینه را كنار می گذرارند و بهترین آن اینست كه انسان گذشت كند و كینه را كنار بگذارد.• امام صادق (ع) می فرمایند : گذشت زیبا این است كه كسی را به خاطر خطایش مجازات نكنی.• امام رضا (ع) : بهترین و زیباترین گذشت آن است كه بدون سرزنش باشد.
ارزیابی و عملكرد مدلهای ارتباطی • ارزیابی مدلهای ارتباطی : در این مورد اكثر نظریه پردازان بر این عقیده هستند كه مدل واحدی كه بیانگر همه ویژگیهای یك پدیده باشد وجود ندارد، با این وجود مدلها از دو جهت مورد ارزیابی قرار می گیرند.1- مدل مورد نظر به چه میزان و اندازه اثربخش است و چگونه به ما اجازه می دهد تا اطلاعات مورد نظر را سازماندهی كنیم و بر اساس آن پیش بینی های لازم و توأم با موفقیت را انجام دهیم.2- چه میزان مطالعات بر اساس آن شكل گرفته است مدل می گوید كه چه عوامل و عناصری را می خواهد، مورد بررسی قرار دهد و چه نكاتی را به گونه غیرمستقیم برای طراح مدل ارزنده هستند.• عملكرد مدل ارتباطی : اگر مروری بر مدلهای گوناگون علم ارتباطات داشته باشیم، در می یابیم كه همه آنها عناصر و اجزای اساسی ارتباط را كه همان منبع یا فرستند پیام و وسیله مخاطب است، مورد نظر دانسته است. • آغاز فراگرد ارتباطی با پیام فرست است ، این یك نكته بدیهی است، پیام فرست هرگز در خلاء پیام خود را ارسال نمی كند ، او براساس قصد و نیتی، پیام خود را شكل می دهد، و آن را در قالب پیام به مقصد ارسال می دارد، رمز گذار و یا وسیله فرستنده مفهوم مورد نظر فرستند پیام را در قالب كدهای رمزی یا قابل شناسایی قرار می دهد و كار انتقال پیام را صورت می دهد. پیام به دو صورت مطرح می گردد: 1 به صورت كلامی 2 به صورت غیركلامیپیام می تواند از طریق گفتار و نوشتار و یا حركات و كردار نویسنده شكل بگیرد.
• مجرا : محملی است كه پیام بر آن می نشیند و به سوی مقصد حركت می كند، در ارتباطات میان فردی این وسیله می تواند زبان باشد.
• رمز گشا : به عنوان یك وسیله گیرنده مفهوم ، پیام منتقل شده را توسط فرستنده پیام را در قالب كدهای قابل شناسایی در مقصد قرار می دهد و آنها را برای دریافت كننده، معلوم می سازد.
• بازخور : پاسخ و عكس العمل قابل تشخیص مقصد یا گیرنده پیام را نسبت به پیام می گویند و می تواند مانند تمام پیامها به صورت گفتاری و نوشتاری و حركتی باشد.
حجاب اسلامی یكی از دستورات اكید اسلامی حفظ حجاب برای بانوان است. در واقع حجاب باعث حفظ ارزش مقام و شأن و منزلت انسان می شود. در زن زیبایی هایی وجود دارد كه شوهر دوست دارد فقط منحصر به او باشد. پس زن وقتی این زیبائیها را فقط برای او آشكار می كند، مرد نسبت به او دلگرم می شود.یكی از منافع حجاب اینست كه اگر زن بخواهد به شأن و منزلتش در جامعه ارزش داده شود و در جامعه از امنیت برخوردار باشد، باید حجابش را حفظ كند . دوم اینكه با حفظ حجاب وفاداریش را به شوهرش ثابت می كند . سوم اینكه با حفظ حجاب به جامعه خدمت می كند و از انحرافات و مفاسد جامعه جلوگیری می كند.
• خدا در قرآن كریم می فرماید : به زنان مؤمن بگو از مردان بیگانه چشم بپوشی و فروج و اندام خویش را از گناه دیگران محفوظ بدارند و محل زیبائیها و زینتهای خویش را برای اجانب آشكار نسازند.
• چشم پوشی از خطای شوهر :انسان به طور كل در زندگی دچار خطاها و لغزشهایی می شود، حال اگر لغزشی مشاهده كردیم، بهترین راه، گذشت است . نتیجه گذشت هم یك زندگی آرام و خوشبخت است. * پیامبر (ص) می فرمایند : زن بد زنی است كه عذر شوهرش را نمی پذیرد و خطایش را نمی بخشد. عفو و گذشت در سیره پیشوایان عفو گذشت یكی از توصیه های دین اسلام است و امامان و ائمه معصومین آن را همیشه در زندگیشان بكار می برده اند.خداوند در قرآن كریم می فرمایند : ( گذشت كن، گذشت نیكویی)در سیره عالیقدر پیامبر اسلام این چنین است كه نسبت به خانواده اش با گذشت بود و می فرمود (بهترین شما كسی است كه با خانواده اش رفتار نیكو داشته باشد، من بهترین شما در رفتار با خانواده خود هستم)
در سیره امام سجاد (ع) می بینیم كه شخصی به نزد امام سجاد آمد و به ایشان اهانت كرد، اصحاب ناراحت شدند، امام فرمود، رهایش كنید و بعد به دنیال مرد به منزلش رفت و فرمود : اگر مطالبی را كه گفتی در حق من و خانواده ام حقیقت داشته باشد، از خدا می خواهم آنها را ببخشد ولی اگر وجود نداشته باشد، از خدا می خواهم ترا ببخشد . * در سیره امام صادق آمده است ( ما خاندانی هستیم كه جوانمردی ما گذشت از كسانی است كه به ما ستم كرده اند)
ضرورت و اهمیت ارتباط انسانی ارتباط انسانی از آنجا كه همزاد خود انسان است، آغاز آن با آغاز خلقت انسان همزمان است. روز به روز كه جلوتر می رویم ، مشاهده می كنیم كه ارتباطات انسانی پیچیده تر می شود. به همین دلیل روابط انسانی از ساده به مشكل طی می شود. لذا گفته اند : ارتباطات از گسترده ترین و مهم ترین و پیچیده ترین انواع رفتار انسانی است به عبارت دیگر توانایی برقراری ارتباط صحیح در سطح بالاتر فصل ممیز انسان با سایر موجودات و همچنین حیوانات است.
تاریخچه مطالعات ارتباطات انسانی : مطالعه تاریخ نشان می دهد، ارتباط انسانی همزاد با خود انسان است، اما نوع ارتباط ها متفاوت است و سیر تكاملی را در طول تاریخ بشر داشته باشد.1 – رسمی (بین كاركنان و مدیران)2- غیررسمی (مناسبات كاركنان با یكدیگر)3 – یك جانبه ( بین دو نفر)4 – دو جانبه5 – چند جانبه 6 – نزولی7 – صعودی8 – افقی 9 – مورب 10 – كلامی11 – غیركلامی12 – آشكار و پنهان13 – كتبی 14- شفاهی
آئین همسرداری : وقتی زن و مردی با یكدیگر ازدواج می كنند بالطبع ارتباطشان با خانواده هایشان كمتر می شود و بیشتر بهزندگی خودشان توجه می كنند . در این جا مسئله مهمی كه مطرح است، اینست كه از طرفی مادر و پدر پسر از او انتظار دارند كه پسر به آنها توجه كند و از طرفی زنی كه وارد زندگی این پسر شده، دوست دارد شوهرش همیشه در كنار او و همراه او باشد و بیشتر محبت و توجه او به وی باشد.
اینجا گاهی توجه مرد به مادر و پدرش است و گاهی هم توجه اش به همسرش است. زمانیكه توجه مرد به همسر است گاهی پدر و مادر احساس می كنند. فرزندشان نسبت به آنها بی توجه شده است و بالعكس وقتی توجه مرد بر پدر و مادر است، همسر فكر می كند شوهرش نسبت به او بی مهر شده است. از این جا اختلاف شروع می شود در اینجا مردم وظیفه ای دارد :1 – طوری به پدر و مادر محبت كند كه از محبت به همسرش كم نشود، تا او احساس كند كه مورد بی مهری قرار گرفته است. 2 – طوری به همسرش محبت كند كه از محبت به پدر و مادر كم نشود، تا آنها زمانی كه این فكر را نكنند كه مورد بی مهری قرار گرفته اند.زن هم در این موارد باید كمی كوتاه بیاید، چرا كه پدر و مادر برای فرزند خویش زحمت كشیده و از وی انتظار محبت دارند.• حضرت علی (ع) می فرمایند : (انسان هیچگاه از خویشانش بی نیاز نیست، و لو اینكه مال و اولاد هم داشته باشد، به ملاطفت و احترام آنها احتیاج دارد، آنها هستند كه با دست و زبان از تو حمایت می كنند بهتر از تو دفاع می كنند و د رمواقع گرفتاری زودتر از دیگران به یاریش می شتابند .
زندگی در غربت: گاهی انسان به این نتیجه می رسد كه پیشرفت زندگی اش در سفر انجام می شود، خیلی از افراد ناچار هستند كه مدام به مأموریت برود و یا برای انجام كار مدتی را در شهرهای مختلف، سر كند.این موضوع برای خانمها كه می بایست مدتی را از خانواده شان دور شوند، سخت است. در اینجا زن می بایست، سختی ها را به خاطر شوهرش و زندگی اشت تحمل كند و همراه وی باشد و شرایط او را درك كند.
جلوه های مسؤولیت پذیری : یكی از عوامل خوشبختی و سعادت، مسؤولیت پذیری است. خصوصاً وقتی زن و مرد با هم ازدواج كردند این مسؤولیت سنگین تر می شود.پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : مرد نگهبان اهل بیت خود است و هنر نگهبانی در مورد آنچه باید از آن نگهبانی كند، مسؤول است و زن نگهبان مال همسر خویش است و نسبت به آن مسؤول است.• پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : همه شما مسؤولیت دارید، مرد مسؤول خانواده اش است و زن نسبت به خاندان همسر و بچه های او مسؤول است. 1 – تأمین زندگی : این مسؤولیت به عهده مرد خانواده است كه باید مایحتاج زن و بچه اش را از راه حلال تأمین كند، بدین وسیله آرامش را در خانواده برقرار كند و آنها را خشنود سازد.امام باقر(ع) و امام صادق(ع) می فرمایند : كسی پیش خدا خشنودتر و رفتارش پسندیده تر است كه برای خانه و خانواده اش نعمت و آسایش دور از اسراف و تبذیر بیشتری فراهم بكند.2 – مدیریت خانواده : وظیفه مرد در خانواده این است كه آنها را خرم و شاد كند و به زندگی نظم بدهد. آسایش افراد را فراهم كند و وظیفه زن هم اینست كه زندگی با مرد همراهی كند و با او در زندگی حركت كند و در مشكلات دوش به دوش مرد باشد. 3 – همسرداری : مرد از زنش به خوبی نگهداری می كند و زن این توجه ویژه را به همسرش داشته باشد و هر دو از یكدیگر اطاعت كنند و به یكدیگر احترام بگذارند و از یكدیگر تشكر و قدردانی كند.
* تربیت اولاد : یكی از وظایف مهم مادر و پدر تربیت صحیح اولاد است.امام صادق (ع) می فرمایند : بار خدایا مرا در تربیت و تأدیب و نیكی به فرزندانم یاری كن.امام سجاد (ع) : حق فرزند بر تو این است كه بدانی وجود او از توست، و نیك و بدهای او در این دنیا به تو وابسته است و بدانی كه در سرپرستی او مسؤولی و موظف هستی، او را به آداب و اخلاق پسندیده آموزش دهی.
ارتباط انسانی : * نظریه ساختاری و كنشی : مشخصه عمومی این نظریه، واكنش ساختارها در خارج از آنچه به مشاهده گر باز می گردد، می باشد.سرآغاز این طرز تفكر را شاید بتوان به زمان افلاطون وخود او از نظر تاریخی بررسی كرد و به آن رسید. چرا كه افلاطون عقیده داشت، حقیقت را با اندیشه هایی دقیقاً آزمایش شده می توان ، كشف كرد.نظریه های ساختاری از روانشناسی ریشه می گیرد و بر سازمان یا ساختار زبان و نظام های اجتماعی تأكید می كند، نظریه های كنشی از زیست شناسی هم ریشه می گیرد. • نظریه متعادل : این نظریه مبین آنست كه هر گاه نظام های رفتاری از تعادل خارج شوند، فشارهایی ظاهر می گردد تا این تعادل را برقرار كند.تفاوت این نظریه مبین آنست كه هر گاه نظام های رفتاری از تعادل خارج شوند، فشارهایی ظاهر می گردد تا این تعادل را برقرار كند.تفاوت این نظریه با نظریه شناختی در این است كه در نظریه تعادل ثبات درونی افكار و اندیشه ها هر یك از طرفین در برقراری ارتباط تعیین كننده است، یعنی بیشتر با نیاز به تنظیم افكار ، باورها و نگرشها و رفتارها و سرو كار دارد.به موجب نظریه تعادل تفاوت ارزشها و نگرشها باعث عدم محبوبیت و حتی دشمنی افراد، نسبت به یكدیگر می شود. زیرا هر كس احساس می كند دیگری ثبات ذهنی او را بهم می زند و این خود به خود باعث جدایی و اختلاف می شود. 4 – نظریه انتقادی : این نظریه ها از جامعه شناسی، اندیشه های مدیریتی افرادی چون ماكس، لبر و مكتب ماركسیس و مكتب فرانكفورت گرفته شده است. مشخصات عمومی این نظریه ها عبارتند از :1 . تأكید بر ذهنیت و تجربه های فردی2 . قائل شدن اهمیت فراوان برای مفاهیم به نحوی كه تجربه و زبان تحت الشعاع آن قرار گیرند. 5 – نظریه نموداری و رفتاری : تعامل نموداری و نمایشی بر اساس نكته زیر دور می زند.* مفاهیم مبتنی بر سلوك انسان : تعداد خاصی از رفتارهای انسان كه بر مبنای نمودارها و مفاهیم آن استوار است.
مراقبت از شوهر و خانم های بدبین * مراقبت از شوهر : مراقبت از شوهر یا نگهداری از وی باید طوری باشد كه وی به دام نیفتد و گرفتار نشود، دوستان ناباب در مسیر وی قرار نگیرند.این مراقبت باید به نحوی باشد كه مرد متوجه نشود، چرا كه وقتی مرد متوجه می شود توسط همسرش كنترل می شود، ناراحت و گلایه مند می شود كه چرا روی رفتار او ریز شده و او را كنترل می كند.
حال زن برای مراقبت از شوهر می بایست، كارهایی انجام دهد كه این كارها عبارتند از: 1 – جذب شوهر : زن برای مراقبت از شوهر و جذب كردن او به خود می بایست، خود را برای مرد بیاراید و با این كار وی را به خود جذب كند.2 – لحن ملایم : اگر در زندگی گرفتاری پیدا شد، با لحن ملایم و خوشرویی آن را حل كند و مرد را بدان توصیه كند.* بدبینی : هر گاه انسان دچار بدبینی شد روابط زندگی مختل می گردد و گاهی هم بدبینی به تهمت زدن می انجامد. حضرت علی (ع) می فرمایند : در هر حال با زنها مدارا كنید، با خوبی با آنها سخن بگویید ، تا افعالشان نیكو گردد. امام صادق درباره بدبینی و تهمت زدن به شوهر می فرمایند : بهتان زدن به فرد بی گناه از كوههای بزرگ سنگین تر است.• پیامبر (ص) درباره تهمت زدن می فرمایند : هر كس به زن یا مرد مؤمنه تهمت بزند، خدا او را در قیامت بر تلی از آتش قرار می دهد، تا به كیفر اعمالش برسد. مسؤولیت پذیری و آثار آن مسؤولیت پذیری آثار زیادی در زندگی دارد :1 – باعث استحكام پیوند خانوادگی می شود.2 – مایه آرامش و آسایش روحی می شود3 – عامل پیدایش روحیه مسؤولیت پذیری در افراد می شود
روحیه مسؤولیت پذیری باعث عوامل زیر می شود: 1- اعتماد به نفس 2- تأثیر پذیری از همسرپیامبر(ص) در خصوص این مسئله می فرمایند: ( انسانها باید نسبت به همدیگر توجه ویژه ای داشته باشند) مسؤولیت مرد در قبال، خانه و خانواده اش و زندگی و فرزندانش است. زن نیز مسؤول نگهداری از اموال شوهر و فرزندان ،امورات خانه، حلال و حرام كردن و حفظ حجاب است.حال اگر هر كدام به وظیفه ی خود را به نحو احسن انجام دهد،زندگی به سمت پیشرفت و خوشبختی پیش خواهد رفت و بالعكس اگر این مسؤولیت پذیری را هر كدام به خوبی انجام ندهند، زندگی به سمت نابودی پیش خواهد رفت.
ارتباط كلامی در ابتدا اولین موضوعی كه باید به آن پرداخت، پیام است، پیام یك تولیدعملی و فیزیكی منبع رمز گذار است. سه سازه در پیام وجود دارد :1 رمزها 2 محتوای پیام3 نحوه ارائه پیام ویلبرت شراون درباره انواع پیام می نویسد :پیام ممكن است به صورت جوهر بر روی كاغذ یا امواج صوتی درهوا و یا جریان برق و یا تكان دادن باشد و یا هر نوع حركت كه قابل تفهیم معنا باشد، ارائه شود. در ارتباط كلامی علاوه بر پیام، عواملی دیگر دخالت دارند: * عناصر و ساخت : عناصر اصلی زبان، صداها و حروف هستند صداها و حروف ها هستند كه پیام ها را انتقال می دهند* كدها : كد عبارتست از هر گونه علامتی كه به صورت نماد و نشانه است و به طریقی شنوده را به یكی از معانی سوق دهد.* رمز : رمز به دو قسم تقسیم می شود :1 – رمزهای شباهت دار2 – رمزهای بدون شباهت
• علایم و نشانه های طبیعی : نشانه ای كه میان صورت و مفهوم آن رابطه هم جواری یا تماس وجود داشته باشد مثل رابطه دود به آتش• علایم و نشانه های تصویری : نشانه ای كه میان صورت و مفهوم شباهتی عینی وجود دارد و نه رابطه هم جواری بلكه رابطه قراردادی و نه ذاتی و خود به خودی است. مثل : عكسها و مجلات و برنامه تلویزیون گفته می شود .مترادف كد و سمبل هم می باشد، یعنی میان صورت و مفهوم آن نه شباهت عینی و نه رابطه هم جواری بلكه رابطه قرارداردی وجود دارد كه براساس قرار داد از آنها پیام خاصی دریافت می شود.
* محتوای پیام : مطالب درون پیام كه توسط منبع برای هدف او انتخاب شده را محتوای پیام می گویند.* ارائه پیام : عبارتست از تصمیماتی كه منبع ارتباط برای انتخاب و تنظیم و ترتیب كدها و محتوا، شكل می گیرد.
رضایت و خشنودی شوهر، آرایش زن زن در زندگی باید طوری رفتار كند كه رضایت شوهرش را كسب كند. گاهی این مسئله، طبعاتی را به دنبال دارد، به طوری كه خانواده دو طرف احساس می كنند كه فرزندان نسبت به آنها بی توجه شده است . بنابراین خانواده دو طرف سعی در جلب توجه فرزندش به سوی خود می كند،حال این مسئله وقتی درباره دختر پیش می آید، این امر باعث ناراحتی مرد می شود. در این خصوص زن وظیفه دارد : 1 طرف شوهرش را داشته باشد2 رضایت خانواده اش را كسب كند • آرایش : آرایش برای زن بسیار خوب است، اما این كار در داخل زندگی اش ، مجاز است. زن باید در خانه لباس خوب و تمیز، برای شوهرش به تن كند و رضایت او را جلب كند.امروزه لباس و آرایش خوب برای بیرون، در نظر گرفته شده است، و این امر خود یك آفت برای جامعه محسوب می شود.وقتی مرد در خانه زن دلخواه خود را ملاحظه نكند، و در بیرون بهترین لباس و آرایش را به تن و صورت دیگر زنان ببیند، نتیجه آن دلسردی نسبت به زن و در آخر به اختلاف می انجامد.حال اگرزنان در خانه بهترین لباس را بپوشند و قشنگ ترین آرایش را انجام دهند، باعث می شوند تامرد به سمت وی جذب شود و چشم و دلش از این گونه مسائل سیر شود. این سیدی باعث می شود كه زنان بیرون از منزل به چشم مرد نیایند و نتیجه آن این است كه زندگی گرم می شود و به سوی خوشبختی پیش می رود. رسول خدا (ص)د راین باره می فرمایند : بهترین زنان شما كسی است كه زیاد بچه دار شود، دوست و عفیف و محجوب باشد و در مقابل خویشان تسلیم نباشد، مطیع شوهرش باشد، برای شوهرش زینت كند، خودش را از بیگانگان محفوظ بدارد و حرف شوهرش را بشنود و از وی اطاعت كند.پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : هر زنی كه خودش را خوشبو كند و از منزل خارج شود ، تا به خانه بر نگردد ، از رحمت خدا به دور خواهد بود. آفت ها و آسیبهای سعادت و خوشبختی (بد اخلاقی) یكی از عواملی كه در زندگی اثر بد می گذارد و روابط را مختل می سازد، بداخلاقی است. حضرت علی (ع) می فرمایند : هر كس بد اخلاق باشد، خانواده اش از او ناراحت و ملول خواهند بود.
بد اخلاقی آثار زیادی دارد: 1 – ضایع شدن شخصیت وی : كسی كه بداخلاق باشد، تمام زیبایی های وی فراموش می شود و از احترام لامز برخوردار نمی شود. • امام علی (ع) می فرمایند : چه بسا عزیزی كه اخلاق بد، مایه ذلت و خواری او می شود و چه بسا خوار و ذلیلی كه اخلاق خوب او را به عزت و بزرگی رسانیده است. • امام صادق (ع) می فرمایند : بد خویی كردار را تباه می سازد، چنانچه سركه عسل را. 2 – ایجاد ترس و اضطراب در زندگی :امام علی (ع) می فرمایند : هر كس درشت خوی باشد دور و بر او خالی می گردد. امام علی (ع) در نكوهش بداخلاقی می فرمایند : هیچ وحشتی ترسناك تر از بداخلاقی نیست. 3 – زمان محبت و مهربانی : بد اخلاقی باعث از بین رفتن محبت در میان خانه و اعضاء آن می شود و جایگزین آن كینه و دلخوری می شود. • امام علی (ع) می فرمایند :هر كس بداخلاق باشد، مرگش مایه شادی است.
ارتباط كلامی (2) به طور كلی نعمت تكلم از نعمتهای الهی است، چرا كه كسانی هستند كه نمی توانند محبت كنند و زندگی برای آنها شاق و سخت است. بعضی ها معتقدند : زبان جرمی كوچك است ولی جُرم آن بزرگ است . اگر در طول تاریخ مشاهده كنیم، می بینیم كه خیلی از جنگها و اختلافها د راثر این سخن گفتن ها بوده است. در حالی كه می توان با زبان تكلم زیبا كرد و عبارت بجاورد.انسان در برابر هر نعمتی، باید شكر آن را بجا آورد، شكر نعمت ، تكلم، اینست كه از آن در راه رضای محبوب و خالق خود استفاده كنیم.
راز نگهداری و مدیریت شوهر : رازداری : در این مورد بانوان باید توجه داشته باشند كه اسرار خود و همسر را نگه دارند، و سفره دل را پیش هر كس باز نكنند و مسائل زندگیشان را پیش هر شخصی عنوان نكنند، چرا كه این كار باعث می شود تا بعضی افراد سودجو و فرصت طلب به دنبال غرضهای شخصی از آن استفاده كنند و گاهی هم برای خود ستایی خود از آنها استفاده كنند.
• امام علی (ع) درباره رازداری می فرمایند : خوبیهای دنیا و آخرت در دو چیز جمع است : راز نگهداری و دوستی با خوبان و تمام بدیها در دو چیز جمع است . فاش كردن اسرار و دوستی با اشرار • مدیریت شوهر : زندی و اداره آن نیاز به مدیر دارد و ازآنجایی كه مسؤولیت زندگی برعهده مرد است، این مسؤولیت بر عهده اوست. كارهای ظریف و زیبا و نگهداری از فرزند بر عهده زن خانه می باشد.گاهی بعضی از خانمها فكر می كنند، اگر مدیریت خانه را به شوهر واگذار كنند، این مسئله برای آنها یك نقص محسوب می شود .• پیامبر(ص) می فرمایند : زن خوب به حرف شوهرش گوش می دهد و مطابق دستوراتش عمل می كند.
سؤء ظن و بدگمانی و آثارآن : یكی از عواملی كه خوشبختی و سعادت خانواده ها را به خطر می اندازد، سوء ظن است. این ویژگی در خانه می تواند به صورت زن به شوهر و شوهر به زن باشد.وقتی در انسان روحیه بدبینی و منفی بافی بوجود آمد، رفتار دیگران را مشكوك می بیند، به گفتار دیگران با تردید می نگرد، چرا كه این فرد از سلامتی روحی و روانی خوبی برخودار نیست.وقتی شخصی دچار بدبینی می شود به دیگران اعتماد پیدا نمی كند و دیگران هم به او اعتماد پیدا نمی كنند، چون وی از سلامتی روحی، برخوردار نمی باشد. • امام علی (ع) می فرمایند : بدترین مردم كسی است كه به علت بدگمانی به هیچ كس اعتماد ندارد و به جهت رفتارش كسی به او اعتماد نمی كند. * راههای علاجی برای این مشكل وجود دارد:1 – چه زن و چه مرد سعی كنند از رفتار مشكوك دوری كنند2 – هر كدام آن حركاتی را كه ابهام و سؤال برانگیز است، را انجام ندهند.3 – با صداقت و دوستی برخورد كنند.4 – از همنشینی با انسانهای بدگو ، جلوگیری كنند.
*آثار بدگمانی: از جمله آثار سوء ظن، برانگیختن بدی هاست. معمولاً انسانهایی كه دچار آن شدند، ارزشها برایشان از بین می رود، اتهامات فراوان می شود، اعمال ناشایست در خانواده آسان می گردد و گاهی موجب ظهور انحرافات می شود. • امام علی (ع) می فرمایند : بدگمانی كارها را فاسد می كند و بدیها را برمی انگیزد.دومین آثار سوء ظن اختلافات خانوادگی است، این امر باعث می شود به دلیل بدگمان بودن زن و مرد نسبت به همدیگر اعتراضاتی داشته باشند و این امر باعث جدایی و طلاق می شود.امام علی (ع) می فرمایند : بدگمانی ، برهر كس چیره شود، بین او هیچ دوستی و صلح و آرامشی برقرار نخواهد شد.
نكاتی درباره زبان زبان می تواند استفاده های مثبت فراوان داشته باشد و انسان را از نعمت تكلم و بیان در راه عبادت و بندگی خدا و تلاوت قرآن ، دعوت مردم به كار خیر استفاده كند. این نعمت الهی گاهی مانند چاقو برنده می شود، از آن استفاده منفی می شود و بعضی زندگی بشر را توسط همین نعمت الهی به سوی تباهی می برد. • امام علی (ع) می فرمایند : هر كسی در پشت زبانش پنهان است. • امام علی (ع) می فرمایند : مسلمان كسی است كه خلق خدا از دست و زبان او در آسایش هستند.• امام علی (ع) می فرمایند: زبان دانشمند در پشت قلب او است و قلب نادان در پشت زبان او قرار دارد.
موضوع : در برابر شوهر چه باید كرد ؟ به طور كلی، در بعضی مواقع زندگی دچار فراز و نشیب هایی می شود، انسان باید در مقابل سختی ها صبور باشد و گاهی در زندگی بین زن و شوهر اختلافی پیش می آید كه دیده می شود درچنین حالتی خانمها قهر می كنند، این عمل در اصل پشت پا زدن به خوشبختی و زندگی اوست.چرا كه وقتی خانمی قهر می كند، این مسئله به بیرون خانه درز می كند،خانواده دو طرف از آن آگاه می شوند، در بعضی مواقع خانواده دو طرف به پشت فرزندانشان در می آیند و با هم درگیر می شوند و احترامها پایمال می شود. بنابراین در این خانه مهر و محبت رخت می بندند و كینه های آن را می گیرد. بسیاری از بچه هایی كه منزوی و از منزل فراری هستند از خانواده هایی هستند كه در آنها مدام درگیری و نزاع وجود داشته است.• پیامبر (ص) می فرمایند : هر گاه دو مسلمان قهر كنند و تا سه روز آشتی نكنند، از اسلام خارج خواهند شد و در بین آنها هیچ ولایتی باقی نخواهد ماند، پس هر كدام از آنها پیشقدم شوند، در قیامت زودتر به بهشت وارد خواهد شد.• عصبانیت شوهر:گاهی مرد در بیرون از منزل با مشكلاتی روبه رو می شود و با همان عصبانت وارد منزل می شود، خانمها در مقابل او می بایست سكوت كنند كه این سكوت خود مایه آرامش می شود.وقتی شوهر مشاهده كرد كه همسر در مقابل عصبانیت وی سكوت اختیار كرده به زودی از كارش پشیمان می شود و عذرخواهی می كند.
پیامبراكرم(ص) می فرمایند : بهترین زنان شما كسی است كه هر گاه شوهرش را خشمناك دید، بگوید در مقابل خواسته های تو تسلیم هستم تا از من راضی نشوی خواب بر چشم من نمی رود. بد زبانی و آثار آن بدزبانی یكی از عوامل تهدید كننده سلامت و خوشبختی خانواده به شمار می رود و بسیاری از گناهان كه از انسان سر می زند از زبان است، مثل :دروغ ، تهمت، غیبت ، بدگفتن ،سخن چینی كردن.جوانی خدمت پیامبر (ص)رسید و گفت : یا رسول ا.. من را نصیحت كن، فرمودند : زبانت را حفظ كن . بار دیگر گفت : یا رسول ا; مرا پندی ده ، فرمودند : زبانت را نگه دارد بار سوم هم درخوات كرد تا رسول ا; به او پندی دهد و با هم فرمود : زبانت را نگه دار و بعد فرمود : وای بر تو ، آیا مردم را جز گرو شده هایی زبانشان رو در آتش به دوزخ می اندازد.• هر كس كه بدزبانی می كند، از هوای نفس خویش فرمانبرداری می كند. حضرت علی (ع) می فرمایند : گرفتاری انسان در زبانش است.
آثار بدزبانی :وقتی بین زن و شوهر، بدزبانی رواج پیدا كرد، ناراحتیهایی بوجود می آید كه منجر به جدایی می شود. امام علی (ع) می فرمایند : بد زبانی مایه فتنه است.امام علی (ع) می فرمایند : هر كس سخنش بد باشد، بیشتر سرزنش می شود.امام صادق (ع) می فرمایند : كسی كه مردم از زبان او بترسند، در آتش دوزخ خواهد بود.امام علی (ع)می فرمایند : زیاده روی در نكوهش، آتش لجاجت را شعله ور می كند. امام علی (ع) می فرمایند : سخن بد ارزش آدمی را كم و برادری را از بین می برد.
از آفات زبان، عیب جویی است. خدا در قرآن كریم می فرمایند :یكدیگر را مورد طعن و عیب جویی قرار ندهید، وای بر هر عیب جویی و مسخره كننده ای .گاهی اوقات دیده می شود، انسانهایی كه به گرفتن عیوب دیگران مشغولند از عیب خود غافلند. امام علی (ع) می فرمایند : ناآگاهی شخص بر عیبهای خویش از بزرگترین گناهان است. • از آفات بدزبانی، با نام زشت همدیگررا خطاب كردن است. • خدا درقرآن كریم می فرمایند :یكدیگر را با القاب زشت مخوانید.
موضوع : آفت زبان( دروغ) در رابطه با دروغ روایات زیادی از ائمه معصومین در دست می باشد. در جایی می فرمایند (دروغ حتی ریشه خیلی از گناهان است).امام علی (ع) می فرمایند : برتری خطاها نزد خداوند زبان دروغ گو است. پیامبر اكرم (ص) می فرمایند: همه گناهان را در اطاقی جمع كردند، كلید این اطاق دروغ است. امام علی (ع) می فرمایند : هیچ بنده ای مزه حقیقی ایمان را نمی چشد، مگر آنكه دروغ را ترك كند چه به صورت جدی و یا به صورت شوخیامام علی (ع) فرموده اند: اگر انسان به دروغ گویی معروف شد، این باعث سلب اعتماد از وی می شود.
نظافت در خانه و خانه داری در خصوص خانه داری باید توجه داشت، منظوراز خانه داری یعنی یك خانه مورد انتظار ، كمال ، پیشرفت، آسایش و آرامش و محل پرورش انسانهای والامقام می باشد.در خانه هم مرد و هم زن دارای نقش هستند ولی در خانه داری نقش اصلی به عهده زن است، چنانچه زن می تواند، محیط خانه را چنان مهیا كند كه تبدیل به محیط تعلیم و تربیت و اخلاق شود. • نكته دوم : انسان باید خانه داری را یك شخص مهم و آبرومند و مقدس بداند، چرا كه در خانه و محیط آن می توان انسانهای سالم را برای محیط بیرون آماده كرد.
خانم خانه دار سه ویژگی دارد : 1 – امور خانه را به خوبی مدنظر قرار دهد، مثل همراهی با شوهر2 – می داند، چگونه مادر خوبی برای فرزندانش باشد.3 – می داند، چگونه خانمی برای دوستان و خویشان خود باشد.• نظافت منزل : بهترین مسئله در خانه نظافت و پاكیزگی است.پیامبراكرم (ص) می فرمایند : اسلام نظیف است، شما هم در پاكیزگی كوشش كنید، زیرا فقط پاكیزگان داخل بهشت می شوندپیامبر اكرم (ص) می فرمایند (لباس انسان باید همیشه پاكیزه باشد)• امام صادق در خصوص شستن ظرفها می فرمایند : شستن ظرفها و تمیز كردن اطراف خانه روزی را زیاد می كند.• پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : اگر بر امتم دچار سختی نمی شد، واجب می كردم در موقع هر وضویی مسواك كنند.• اما علی (ع) در رابطه با شستن دستها هنگام غذا می فرمایند :شستن دستها قبل و بعد از غذا عمر را زیاد می كند و از چركین شدن لباسها مانع می شود و چشم را نورانی می كند.
وظایف اخلاقی زوجین. از جمله وظایف در این خصوص جلب محبت همسر است. روجین موظف هستند به یكدیگر محبت كنند و روز به روز آن را افزایش دهند.در ابتدای زندگی معمولاً افراد به یكدیگر محبت وافری دارند، مهم اینست كه برای گم شدن كانون زندگی آن محبت را حفظ كنند و بر آن مداومت كنند.* امام علی (ع) می فرمایند : (با ابراز دوستی ، محبت محكم ترمی شود)* برای جلب محبت راههایی وجود دارد:1 – برخورد نیكو 2 – تشكر و قدردانی3 – هدیه دادن4 – آراستگی به دیگر فضایل اخلاقی مثل : صبر * در برخورد نیكو، امام علی (ع) فرموده اند : برخورد شایسته و نیكو مایع تداوم پیوند است.* در برخورد نیكو، امام علی (ع) پیامبر فرموده اند: حق مرد بر زن این است كه در هنگام ورود شوهر تا در خانه او را استقبال كند و به وی خوش آمد، بگوید .* امام علی در خصوص تشكر فرموده اند :كسی كه اهل تشكر نیست در حقیقت ناسپاس است. * امام علی در خصوص تشكر فرموده اند : تشكر تو از كسی كه نسبت به تو راضی باشد، خشنودی و وفاداری را زیاد می كند.* پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : هدیه دادن موجب، مودّت و پایداری برادری می شود و كینه را از بین می برد، به یكدیگر هدیه بدهید تا همدیگر را دوست بدارید.* امام علی (ع) در فضایل اخلاقی می فرمایند : سه چیز موجب محبت می شود، نیك خلقی، نیك رفتاری ، تواضع
آفت زبان ( غیبت كردن) خداوند در قرآن كریم در خصوص غیبت كردن فرموده است (ای كسانی كه ایمان آوردید ، بپرهیزید از بسیاری از ظن و گمانها و در كار افراد جستجو نكنید و گروهی بر گروه دیگر غیبت نكنند ( آیا هر كدام از شما دوست دارد، گوشت برادر مرده خود را بخورد) تقوا پیشه كنید، خداوند بسیار توبه پذیر و مهربان است. • امام علی (ع) فرموده اند : نهایت تلاش شخص ناتوان، غیبت است• امام علی (ع) فرموده اند : غیبت نشانه نفاق است.• پیامبر اكرم (ص) فرموده اند : غیبت از عمل زنا بدتر است. تهیه غذا و مهمانداری تهیه غذا و مهمانداری یكی از شؤونات خانم ، خانه است. تهیه غذا یكی از نیازهای فطری بشر است. بنابراین بهداشت و تنوع غذایی در تهیه غذا مؤثر است.
سلامتی انسان در گرو تغذیه درست است. غذا صرفاً برای پیدا كردن شكم نیست، بلكه باید ببینید، چه مواد غذایی مورد نیاز جسم شوهر و بچه اش می باشد، تا آنها را در غذای مثل بكار ببرد، این مسئله تضمین كننده سلامت جامعه و فرزند و شوهرش است.
• انتخاب غذا : انتخاب غذای مطلوب و اشتهاآور از وظایف خانمها است. اگر خانمی در این مسئله مهارت داشته باشد، در هنگام حاملگی غذای مورد نیاز بچه ای كه در شكم دارد را می شناسد و فراهم می كند .• مهمانداری :هر خانمی باید توجه كند كه انسان با رفت و آمد و انس با یكدیگر زنده است و لذت شیرینی زندگی در ارتباط است و مهمانداری از این جمله است. • امام رضا (ع) فرموده اند: سخاوتمند از غذای دیگران می خورد تا از غذایش بخورند و بخیل از كسی نمی خورد، مبادا از غذایش بخورند.• امام محمدتقی (ع) می فرمایند : نشستن با دوستان دل رازنده و عقل را باور می كند، و لو اندك باشد.• پیامبر اكرم (ص) می فرمایند : هم نشینی با دوستان ایجاد محبت می شود. • نكته : مهمانداری در مواقعی تلخ و سخت می شود :1 در چشم و هم چشمی ها2تشریفات زیاد3 بی برنامگی
خوش اخلاقی و موجبات آن خوش اخلاقی یكی از سفارشات اكید، اسلام است و ریشه بسیاری از خوبیها می باشد سرچشمه همه رفتارهای پسندیده از خوش اخلاقی است.* امام علی (ع) می فرمایند : خوش خلقی سرچشمه همه نیكی هاست* عواملی خوش اخلاقی را تقویت می كند :1 – ایمان 2 – پرورش صفات اخلاقی با تمرین و تكرارامام علی (علیه السلام) می فرمایند : نیكویی نشانه سلامت و ریشه خانواده است.پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : خلق نیكو، نصف دین است.پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : دین اسلام، خوش اخلاقی است.
ارتباط غیركلامی از آنجایی كه فراگرد ارتباط منحصر در چارچوب تكلم و زبان نیست، بدون سخن گفتن هم می شود با عالم خارج، ارتباط برقرار كرد.• ارتباط غیركلامی با سه چز همراه است :1 – علامات 2 – عمل3 – اشیاء * علامات :افراد در طول روز با علامات روبه رو هستند. بدون اینكه ارتباط كلامی وجود داشته باشد. شخص متوجه مطلب مورد نظر می شود. مثل علایم رانندگی * عمل :عمل انسان در بعضی مواقع به صورت عملی پیامی را به دیگری انتقال می دهد. اشیاء :با استفاده از اشیاء می توان پیامی را به دیگری منتقل كرد.بعضی اساتید 4 وسیله ارتباطی غیركلامی را تعیین نموده اند :1 – چهره 2- چشم 3 – بدن 4 – صدا* كانالهای اصلی ارتباطی عبارتند از : نمود شنوایی صوت – نمود چشم – نمود چهره – نمود بدن – لمس نمودن
زن امین خانه : مرد وظیفه دارد موارد و خواسته های منزل را برآورده كند، زن هم می بایست از آنها به صورت دلسوزانه استفاده كند و از خرج اضافی جلوگیری كند.زن نسبت به اموال شوهرش باید این توجه را داشته باشد كه مال ، مال مرد است و باید زیر نظر او مصرف شود.• در روایت آمده است كه زنی نزد رسول خدا رفت و گفت یا رسول ا; شوهر چه حقی بر همسرش دارد ؟ فرمود : باید مطیع او باشد، از فرمانش تخلف نكند، بدون اجازه او چیزبه دیگران ندهد.
• اوقات فراغت :• خانمها در طول روز بعد از انجام كار روزانه، زمانی را بیكار هستند كه می توانند به كسب علم، حرفه ای كه مورد نیاز خانه است، مشغول شوند.• امام علی (علیه السلام) می فرمایند : هیچ رنگی بهتر از دانش نیستامام باقر (علیه السلام) می فرمایند : هر كس شبانه روز خویش را در طلب دانش صرف كند، رحمت خدا شامل حال او می شود.• شغل بانوان : بانوان به دو شكل می توانند، مشغول به كار شوند.1 – شغل در خانه مثل مطالعه درس و كارهای هنری2 – كارهای بیرون از منزل
* در مورد اشتغال بانوان در بیرون منزل چند تذكر وجود دارد :1 – شغل را با رضایت شوهر انتخاب كنند.2 – در خارج منزل حجاب را حفظ كنند.3 – شغلی را كه انتخاب می كند، او را از خانه داری غافل نكند.
* امام علی (علیه السلام) در مورد اشتغال می فرمایند : خدا مؤمنی را كه به صرفه یا كاری مشغول و امین باشد، دوست دارد. اخلاق در خانواده موضوع : نماد یا مظاهر خوش اخلاقی خوش اخلاقی دارای نماد یا مظاهر زیادی می باشد كه عبارتست از :1 – نرم خویی 2 – نرم زبانی
نرم خویی : یكی از نماد و مظاهر خوش اخلاقی نرم خویی می باشد. نرم خویی، یعنی اینكه رفتار انسان با ملاطفت و فروتنی همراه باشد.
• امام علی (علیه السلام) می فرمایند : ( همانا مؤمنان ، فروتن و نرم خو هستند)به طور كل رفتار زن و شوهر بر اساس نرم خویی، موجب دوستی و صفا در دل می شود و كینه و اختلاف از بین می رود.
• امام علی (علیه السلام) در این باره می فرمایند : هر كس خویی نرم دارد، از محبت دائمی دودمانش برخوردار خواهد بود.
نرم خویی در خانواده موجب صلح و آرامش می شود و همكاری در بین افراد خانواده افزایش می یابد.
* امام علی (علیه السلام) می فرمایند : در برابر كسی كه با تو درشتی می كند، نرم خو، باش. زیرا زود باشد كه او نسبت به تو نرم خویی كند.
* امام علی (علیه السلام) می فرمایند : نرم باش بدون ضعف، سخت باش بدون خشونت . نرم زبانی : یكی دیگر از نماد و مظاهر خوش اخلاقی نرم زبانی است.
امام علی (علیه السلام) در این باره می فرمایند : زبانت را به گفتار نرم و زیبا و سلام دادن عادت بده تا دوستانت زیاد و دشمنانت كم شود.
به طور كل بین رفتار و اخلاق انسان ارتباط مستقیمی وجود دارد، چنانچه خوش اخلاقی وی تأثیر مثبتی در خوش رفتاری و می دارد و حركات او را با نرمی و خوش زبانی طی می كند.
حال اگر انسان بداخلاقی باشد در رفتارش هم اثر منفی گذاشته خواهد و در نتیجه حركات وی با تندی و خشونت همراه می شود.
ارتباط انسانی موضوع : غریزه جنسی و پاكدامنی به طور كل در رابطه با پاكدامنی در اسلام توصیه های زیادی صورت گرفته است و خداوند در قرآن كریم افراد را بر حفظ پاكدامنی ، امر فرموده اند.
خداوند در قرآن كریم در سوره مؤمنون اینچنین فرموده اند: مؤمنین كسانی هستند كه دامن های خودشان را از آلودگی و ناپاكی دور نگه دارند.خداوند متعال غریزه جنسی را نهاد همه انسانها قرار داده است. نیاز جنسی ،یك نیاز غریزی، طبیعی است و برای بقای نسل بشر لازم است .
در رابطه با غریزه جنسی دیدگاههای زیادی وجود دارند كه عبارتند از : 1 دیدگاه تفریطی 2 دیدگاه افراطی3 دیدگاه اعتدال
دیدگاه تفریطی :دیدگاه تفریطی ، دیدگاه كسانی كه این غریزه را ذاتاً پلید، زشت و منفور می دانستند و اگر كسی هم به سراغ آن می رفت و یا به آن اعتنا می كرد، را هم پلید می پنداشتند.برهمنمان و گروهی از كلبیان در یونان باستان و تعدادی از مسیحیان به ویژه كشیش ها و رهبران مسیحی رهرو این دیدگاه بوده اند.
دیدگاه افراطی :این دیدگاه مخصوص فروید و پیروان او و تعدادی از كسانی كه در امروزهم این نظر را دارند كه باید به این غریزه آزادی مطلق داده شود.
دیدگاه اعتدال :این دیدگاه ، دیدگاه اسلام و قرآن می باشد. اسلام این غریزه را در چارچوب شرع و دین قرار می دهد و بدین وسیله سعادت دنیا و آخرت بشر را تأمین می نماید.
آئین همسرداریثمره ازدواج و تربیت فرزند به طور كلی وقتی زن و مردم با هم ازدواج می كنند، اولین و مهمترین چیزی كه بعد از ازدواج به آن می پردازند، داشتن فرزندی سالم و شایسته است.
این فرزند كه ثمره ازدواج آنها می باشدف در خانم و آقا زمینه كار و كوشش و فعالیت را فراهم می كند.
• پیامبر (صلی الله علیه و آله) می فرمایند : فرزند صالح گل خوشبویی از گلهای بهشت است.• تربیت فرزند : محیط خانواده، اولین محیط تربیتی برای فرزند، به شمار می آید. در خانواده پدر و مادر می توانند به عنوان یك الگوی رفتاری مناسب برای كودكشان محسوب شوند، چرا رفتارهای مثبت و منفی پدر و مادر اثر مستقیم به ترتیب وی دارد، چنانچه پدر و مادری دیندار، راستگو، خوش اخلاق، با انصاف، باشند، كودكان آنها نیز اینچنین بار می آیند، حال اگر پدر و مادر افرادی بی دین ، دروغ گو، بداخلاق، بی انصاف، باشند كودكان آنها هم این چنین بار می آیند ، پس از رفتار كودك می توان پی به رفتار پدر و مادر برد.
• امام سجاد (علیه السلام) می فرمایند :حق فرزندت این است كه بدانی او از تو می باشد، بد باشد یا خوب باشد، با تو نسبت دارد، در قبال پرورش تأدیب و راهنماییش به سوی خدا و كمك كردنش به فرمانبرداری، مسؤولیت داری ! رفتارت با او، رفتار كسی باشد كه یقین دارد در قبال احسان كردن به او پاداشی نیك در پی خواهد داشت و در قبال بدرفتاری، كیفر بد در پی خواهد داشت. آثار خوش اخلاقی
خوش اخلاقی در زندگی آثار زیادی در پی خواهد داشت كه عبارتست از : 1 – ایجاد انس و محبت 2 – از بین رفتن زمینه های اختلاف
* ایجاد انس و محبت : یكی از آثار خوش اخلاقی در زندگی ایجاد انس و محبت است، وقتی پدر و مادر در زندگی و مهمتردر محیط خانواده از اخلاق خوش برخوردار باشند، زندگی را برای یكدیگر خوش آیند می سازند، صلح و آرامش را در زندگی ایجاد می شود و در نتیجه افراد با یكدیگر انس زیاد پیدا كرده و به یكدیگر محبت و عشق می ورزند.
امام علی (علیه السلام)می فرمایند : خوش خلق باش كه برایت محبت جذب می كند.
امام علی (علیه السلام)می فرمایند : در اثر نرم خویی، دیگران با انسان مأنوس می شوند.
• از بین رفتن اختلافات : به طور كل در زندگی، انسان با رفتارهایی رو به رو می شود كه در بعضی اوقات میل اوست كه در نتیجه، تشكر و قدردانی وی را می طلبد و در بعضی اوقات مطابق با میل او نمی باشد كه در نتیجه می بایت با خوش اخلاقی آن را اصلاح كرد نه اینكه در مقابل آن واكنش بد نشان داد كه نتیجه آن رفتارهای بدتر خواهد بود.انسانی كه خوش اخلاق باشد، با رفتارش می تواند دیگران را اصلاح كند و اختلافات زیادی را حل و فصل بنماید.
• امام علی (علیه السلام)می فرمایند : با خوش اخلاقی، زندگی شیرین و نیكو می شود.
• امام علی (علیه السلام)می فرمایند : هر كس اخلاقش نیكو شود، زندگی اش پاك و نیكو می شود.
ادامه خواندن مقاله پودمان آداب و معاشرت و آئين همسرداري
نوشته مقاله پودمان آداب و معاشرت و آئين همسرداري اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.