nx دارای 45 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
اهمیت و ضرورت زهكشی راهها مقدمه روش برخورد با زهكشی آب های سطحی و سیاست های حاصله در دهه گذشته تغییر جهت قابل توجهی داشته است. اقدامات دهه های گذشته معمولا شامل قطع ارتباط جریان، جمع آوری ، و دفع جریان های سطحی در سریع ترین زمان بوده است.اثرات تجمعی روش های برخورد گذشته را می توان عامل اصلی افزایش سیل زدگی پائین دست دانست.این پدیده اغلب با كاهش ذخیره آب های زیرزمینی همراه بوده است گاه نیز برای پرهیز از این مشكل، اجرای طرح های بزرگ مهندسی در پائین دست در دستور كار قرار گرفته است. امروزه در برنامه ریزی طرح جامعه سیلاب مناطق شهری توجه فزاینده ای به نگهداری و ذخیره سازی باران در نزدیك ترین محل بارش می شود كه گاه ممكن است به صورت كوتاه مدت، ایجاد مزاحمت های موضعی نماید.
كیفیت آب نیز در دهه گذشته به صورت یكی از نكات برجسته حاصل از اثرات فعالیت های انسانی در محیط زیست مورد توجه بوده است. شواهد اجتناب پذیری وجود دارد كه حكایت از حضور مقدار قابل توجه آلاینده در روان آب های سطحی است. رواناب سطحی روكش خیابان سهم قابل توجهی در این آلودگی ها دارند بنابراین در برنامه ریزی زهكشی آب های سطحی نمی توان از كنار حفظ كیفیت منابع آب پذیرنده بی تفاوت گذشت.هزینه سنگین تصفیه رواناب ، بررسی گزینه های مرتبط با ذخیره موقت سیلاب ها را ، به عنوان گزینه های قابل توجه، اجتناب نا پذیر می نماید.
امروزه طرح جامع زهكشی شهری باید شامل سیستم های جمع آوری ، ذخیره، احتمالا تصفیه و دفع باشد. تركیب مناسب مولفه های فوق باید در یك سیستم مدیریت آب های سطحی مورد بررسی قرار گیرد. یقینا برای هر پروژه خاص تركیب بهینه این اجزاء متفاوت خواهد بود.
زمینه های هیدرولوژی و هیدرولیك زهكشی راه ها به سرعت در حال تكامل است و در نظر گرفتن اصول جدید و منطبق بر یافته های جدید از مسئولیت های مهندس طراح است طراحی زهكشی راه ها فراتر از كاربرد اصول فنی هیدرولوژی و هیدرولی در راه ها است. طرح مطلوب زهكشی باید بتواند ضمن توجه به مسائل ایمنی و اقتصادی ، توازن مناسبی بین اصول فنی، داده ها و محیط به وجود آورد. چنین دستاوردی فقط با استخدام قضاوت های مهندسی معقول قابل دسترسی است.جمع آوری و هدایت رواناب سطحی از بستر ترافیكی و هدایت جریان حاصله از بالا دست راه به پائین دست یابد به گونه ای صورت گیرد كه با فرا آب و سرعت فزاینده همراه نبود و ضریب ایمنی ترافیك را كاهش ندهد.ظظ
ضرورت ، وظایف ، واهداف زهكشیبدون شك ایمنی آمد و رشد ( ترافیك) ارتباط نزدیكی با زهكشی جاده ها دارد. دفع سریع سیلاب از سطح جاده ها از شدت شرایطی كه با بروز صدمات و خطرات آبی همراه است خواهد كاست.
یكی از وجوه بسیار مهم طراحی راهها، تامین امكانات حفاظتی آن ها در مقابل آب های سطحی و زیر زمینی است آب روی بستر می تواند سبب كند شدت جریان ترافیك ، كاهش دید به دلیل پاشیده شدن آب ولجن ومهمتر از همه عامل تصادفات فراوانی باشد كه در نتیجه وقوع پدیده « آب پروازی» حاصل می شود. اگر آب امكان ورود به سازه جاده را پیدا كند زیر سازی و روسازی تضعیف شده و آسیب پذیری جاده افزایش می یابد.
آب هم چنین می تواند اثرات تخریبی و نامطلوب بر شانه ها،شیب ها ، آبراهه ها و دیگر اجزاء راه داشته باشد. سرعت زیاد آب می تواند با فرسایش همراه شود كه با آسیب های شناخته شده ای برای جاده همراه است. از طرف دیگر سرعت كم می تواند سبب تر سیب گل ولای شود كه در نهایت می تواند به بسته شدن سیستم زهكشی منجر شود گرچه اغلب بسته شدن حاصل فرسایش شدید و یا سرریز كردن و شسته شدن تاسیسات و سازه های جنبی است.
تعریف و تبیین معیارهای مشخص برای زهكشی راه ها از اصلی ترین الزامات طراحی و دفع جریان های سطحی از بسترهای ترافیكی ممكن است. واقعیت این است كه شكل گیری یك ورقه ( فیلم) آب بر روی بستر ترافیكی و عدم زهكشی و دفع آن با سرعت كافی تحت شرایط خاص ، می تواند برای وسائط نقلیه در حركت بسیار خطرناك باشد. به این پدیده كه آب پروازی گفته می شود با خسارت جانی و مالی فراوانی همراه بوده است. بافت و مشخصات فیزیكی سطح بستر ترافیكی و شرایط فیزیكی لاستیك وسائط نقلیه از حیایی ترین عوامل موثر در شكل گیری این پدیده است واژگون شدن تعداد كثیری از وسائط نقلیه در سطح ملی و بین المللی در نتیجه آب پروازی و خسارت جانی و مالی فراوان حاصله نشان از اهمیت زهكشی راه ها و ضرورت كنترل خسارات و خطرات آن دارد .
برای بهینه كردن سیستم زهكشی راه ها باید آب گرفتگی مجاز را تعریف و كنترل كرد . آب گرفتگی مجاز می تواند بر حسب نوع بزرگراه متغیر در نظر گرفته شود ، لكن ، اهمیت آن در كنترل خسارات و خطرات جانی و مالی نباید نادیده گرفته شود . از آنجا كه آب پاشیده شده بر روی دید و كنترل وسائط نقلیه اثرگذار است ، بزرگ راه های با ترافیك سنگین و سرعت بالا قدرت تحمل آب گرفتگی كمتری ، نسبت به راه های فرعی و خیابان های شهری ، دارند . البته حساسیت خیابان های شهری با ترافیك پیاده سنگین نیز به آب گرفتگی بسیار زیاد
است و شایسته است كه در كمینه كردن آن نیز تلاش شود . توجه به این نكته نیز ضروری است كه تجمع آب در یك سمت خط عبوری راه سبب اعمال نیروی نا همگن به وسیله نقلیه می شود. كه دارای خطرات بالقوه زیادی است. تز شیب عرضی، شیب طولی، تعداد خطوط، عرض شانه جاده، ارتفاع لبه پیاده رو، و تعداد خطوط پاركینگ می توان به عنوان عوامل اصلی موثر در سطح آب گرفتگی نام برد. جزرئیات بیشتر در فصل چهارم این دستور العمل آمده است.
هدف سیستم زهكشی سطحی، حذف رواناب سطحی از جاده به منظور حركت روان، ایمن و موثر ترافیك است. علاوه بر آن، سازه های زهكشی عرضی شامل كالورت ها،پل ها،و… باید در مجموعه سیستم زهكشی به گونه ای طراحی شوند كه مانع سیل زدگی و وارد شدن خسارت به جاده ها و زمین ها و مستغلات بالا دست گردد.طراحی سازه های زهكشی باید با توجه به هزینه های نگهداری، ریسك مجاور، و هزینه اجرائی سیستم زهكشی، كه اغلب سهم قابل توجهی در كل هزینه راهسازی دارد، صورت پذیرد.
یك سیستم زهكشی دارای چهار وظیفه اصلی است:1- انتقال رواناب سطحی از بستر ترافیكی به سیستم پذیرنده یا ریزشگاه2- كنترل سطح آب زیر زمینی در زیر اساس بستر ترافیكی
3- قطع جریان آب های زیر زمینی و آب های سطحی كه می توانند به سمت جاده جریان پیدا كند.4- هدایت آب در عرض جاده با یك سیستم مناسب و روش كنترل شده
سه وظیفه اول را سیستم زهكشی طولی و مؤلفه ها و اجزاء آن به عهده دارند. حال آن كه وظیفه چهارم مستلزم پیش بینی و احداث سازه های زهكشی عرضی است كه پل ها،كالورت ها،و نمونه هائی از آ“ ها هستند.در طراحی یك سیستم زهكشی مطلوب راه باید موارد زیر مورد بررسی قرار گیرد.– ایمنی وسائط نقلیه و موتوری
– راحتی تردد وسائط نقلیه و عابرین– زیبائی ظاهری و حفظ مناظر– سیل گیری مسیر حركت و مستغلات اطراف– نفوذ احتمالی آب به زیر اساس– كنترل فرسایش،آلودگی، و دیگر ملزومات زیست محیطی
– مسائل اقتصادی در اجرا و نگهداریرواناب ناشی از مناظر موجود و یا پیش بینی شده در طرح توسعه چون چمن كاری اطراف جاده و تغییرات در كاربری ها را نیز باید در مجموع منابع زهاب جاده ها لحاظ كرد. ذوب شدن برف های حاشیه راه ها ویا برف های روی بستر ترافیكی نیز از منابع زهاب راه ها به شمار می رود.هرگاه شرایط خاص ایمنی ایجاب كند، باید به طرق ممكن مانع از تخلیه جریان های سطحی شیب های كناره ها به روی سطح پوششی جاده شد.این امر به خصوص در مواردی كه حضور گل و لای و یا یخ در روی جاده می تواند با مشكلات ایمنی همراه باشد، جدی است. گرم شدن شیب ها در رئزهای زمستان و یخ بستن آن درزمستان نمونه ای از این خطرات است.
حسب اینكه راه هم سطح زمین طبیعی، در خاك برداری و یا در خاكریزی قرار گرفته باشد تأثیرات چشمگیری بر چگونگی دفع آب های سطحی دارد. در راه هائی كه هم سطح زمین طبیعی هستند، زهكش سطحی راه قسمتی از سیستم زهكشی سطحی محلی است كه خیابان های محلی و مناطق توسعه یافته را سرویس می دهد. در این صورت تأمین دهانه های ورودی مناسب و كافی به منظور ایجاد امكان دفع سریع آب های سطحی جمع آوری شده از مسیر ترافیك اصلی ترین نیاز است كه با انتقال جریان های سطحی جمع آوری شده
به تأسیسات سیستم زهكشی شضهری كامل می شود، اگر راه در خاكبرداری قرارگرفته باشد، احتمال وجود نقاط كم ارتفاع یا گودال وجود دارد كه آب های سطحی اضافی را جمع كرده و لذا ممكن است با ضرورت پمپاژ همراه باشد. در این گونه راه ها، امكان تلاقی با تأسیسات زیر بنایی زیر زمینی چون شبكه فتضلاب و آب رسانی در محل تقاطع با خیابان های محلی وجود دارد. طراح زهكش راه های مرتفع معمولاً آزادی عمل بیشتری در انتخاب روش جمع آوری و دفع آبهای سطحی دارد.
به احتمال بسیار زیاد، پیش بینی حوضچه های تأخیر و ایجاد زمان تأخیر به عنوان قسمتی از تأسیسات جمع آوری و دفع جریان های سطحی بزرگ راه های شهریمستلزم جلب نظر موافق مسئولین محلی زهكشی شهری و احتمالات كاربرد مشترك است. معمولاً حق عبور برای بزرگ راه ها در مناطق شهری، به قدری پرهزینه است كه اغلب پیش بینی حوضچه های تأخیر چندان به صرفه اقتصادی نیست. گرچه محل های مناسب برای این امر و چگونگی امكان تلفیق آن در قسمتی از سیستم مدیریت جریان های سطحی در فصول بعدی این مجموعه آمده است.
دامنه وسعت كاراهداف تبیین شده برای مجموعه حاضر تأكید بر ارائه ضوابط و معیارهای سیستم های زهكشی راه ها و فرودگاه ها دارد. با توجه به مؤلفه ها و اجزاء یك شبكه زهكشی (بند 2-2)،علاوه بر تبین معیارها و اصول طراحی شبكه زهكشیش راه های، به زهكشی عرشه پل ها و زهكشی فرودگاه ها نیز توجه شده است. انتخاب روش مناسب كار طراحی و خلاصه ای از روش های متداول هیدرولوژیكی و هیدرولیكی در تعیین ظرفیت و محاسبه ابعاد لازم در مجموعه گنجانده شده است. گرچه ضروری است كه طراحان شبكه های زهكشی اطلاعات جامع هیدرولوژیكی و هیدرولیكی را دار باشد. در ارائه ضوابط از اصول حفاظت از محیط زیست نیز غفلت نشد است و یك فصل از مجموعه نیز به این مسئله اختصاص یافته است. مسئله نگهداری سیستم زهكشی نیز مورد عنایت خاص قرار گرفته است.
فصل دوم اجزاء سیستم زهكشی راه هاضوابط و معیارهای زهكشیمعیارها و ضوابط طراحی زهكش باید به گونه ای انتخاب شوند كه با اهمیت نسبی راه،ریسك مرتبط با آن و خسارت احتمالی به مستغلات اطراف سازگاری و هماهنگی داشته باشد. طرح زهكشی مناسب باید به تخصیص بهینه اممكانات و منابع برای ایجاد توازن بین عملكرد سیستم و هزینه پرداخته و فقط نباید رعایت و ارضاء حد اقل استاندارد را ملاك عمل قرار دهد.مهندسین و دیگر استفاده كنندگان از این ارهنما باید توجه داشته باشند كه تحلیل های هیدرولوژیكی معمول در بین مهندسین راه هنوز با سطح ایده آل به دست آمده از روابط ریاضی دقیق فاصله زیادی دارد. كلیه روش های تحلیل هیدرولوژیكی، اعم از آماری و یاقطعی، متكی به داده های موجود می باشند آمار از جریان رودخانه یكی از معمول ترین و متداول ترین مسائلی است كه در طراحی سازه های زهكشی راه ها عملاً قابل قبول باشد.
در طرراحی تأسیسات و سازه های زهكشی راه ها باید احتمالسیل گیری رادر نظر داشته و حفاظت های لازم را ، كه با اهمیت راه، پتانسیل خسارت وارده به مستغلات، و ایمنی ترافیكی مرتبط است، لحاظ كرد. معمولاً سطح تضمین انتخاب شده بر حسب پیكسیلاب عبوریو یا احتمال وقوع رویداد و دوره بازگشت آن بیان می شود. معیارهای طراحی پیشنهادی در این مجموعه جنبه راهنمایی داشته و هنوز تا رسمین آن و یا پیشنهاد مشابه به عنوان استاندارد رسمی لازم الاجرافاصله زیادی وجود دارد.لذا باید پذیرفت كه این معیارها برای انتخاب نقطه شروع مناسب به منظوررسیدن به سیستمی بالاترین راندمان هزینه ای با احتساب اهمیت راه، ایمنی، محدودیت های قانونی، سهولت نگهداری و مسائل و زیبایی است.
سیل طرح زهكشی عملاً باید به صورت تابعی از ترافیك، نوع بزرگراه، سرعت مجاز ترافیك، و استاندارد های محلی تعریف و تبیین شود. آن جا كه جدول و جویچه كنار خیابان لازم باشد، تأمین دهانه های ورودی كافی و شیب های طولی و عرضی مطلوب می تواند آب گرفتگی را در روی پوشش جاده ها محدود نماید. دهانه های ورودی در نقاط كلیدی و استراتژیك روی تقاطع رمپ ها سبب كاهش احتمال سر ریز كردن جریان جویچه ها روی سطح خیابان خواهد شد. هر گاه غرقاب شدن جاده با تند سیلاب ها وجودداشته باشد، نصب سیستم هشدار خودكار، مؤثر و مفید خواهد بود. كلیه دهانه های ورودی باید برای عبور دوچرخه و موتور سیكلت ایمن و از نظر هیدرولیكی دارای ظرفیت كافی و شرایط مناسب باشد. پای های پل ها باید به گونه ای طراحی شوند كه در مقابل فرسایش ایمن باشند. پیش بینی سیستم هشدار خودكار برای اعلام تشكیل یخ و لغزنده بودن سطح پل ها یك ضرورت است.
از آن جا كه بسیاری از جوامع و سازمان ها ی مسئوول شهری در كشورمان از دوره های بازگشت برابر و یا كمتر از 10 سال در طراحی شبكه های جمع آوری آب های سطحی داخل شهر استفاده می كنند، بهتر است كه هماهنگی لازم بین زهكشی جاده ها و زهكشی شهری صورت بگیرد. پیش بینی عبور یك جاده یا بزرگراه ار میان محدوده ساخته شده وتوسعه یافته مستلزم ایجاد هماهنگی لازم بین ملزومات زهكشی شهری است.
معمولاً زهكش ها در محل تقاطع و گذر از موانع نیازمندپل، كالورت و یا دیگر تأسیسات زهكشی عرضی هستند. در طراحی كالورت بزرگراه ها اغلب كف كالورت در تراز طیعی آبراهه پیش بینی می شود. در صورتی كه تحت شرایط خاصی، كف لوله اصلی هدایت آب های سطحی شهری پائین تر از تراز آبراهه طبیعی زهكشی راه و زهكشی شهری صورت پذیرد.طراح زهكشی راه باید با دقت ظرفیت مجاری بسته پذیرنده موجود را بررسی كرده و از وجود ظرفیت بلا استفاده موجود بر ای پذیرش جریان سطحی راه اطمینان حاصل كند.باید از شكل گیری جریان ورقه ای قوی عرضی جلوگیری گردد. به عنوان یك دستورالعمل كلی نباید اجازه داد كه جریان ورقه ای قوی عرضی جلوگیری گردد. كه جریان ورقه ای عرضی در واحد طول بستر از 3 لیتر در ثانیه تجاوز كند. هم چنین باید همه اجزاء دائمی سیستم زكشی برای حلت نهایی بزرگراه طراحی واجرا شود. جزئیات مربوط به ضوابط خاص در فصول مربوطه آمده است.
اجزاء سیستم زهكشیبه طور كلی سیستم زهكشی به مجموعه ای از تأسیسات اطلاق می شود كه وظیفه جمع آوری و انتقال رواناب راه از سطح و شانه های اطراف، به یك خروجی نهائی و مطمئن را به عهده دارد. این سیستم می تواند شامل زیر سیستم های(1)جمع آوری سطحی،(2) سازه های ورودی، (3) زیر سیتم مجاری پذیرنده، جمع كنند، و انتقال،(4) سازه های دفع نهائی، و (5)تأسیسات جنبی باشد.در كناز سیستم های زهكشی طولی نباید از بحث زهكشی عرضی غافل ماند كه وظیفه انتقال عرضی جریان های سطحی و یا جریان آبراه های طبیعی را در عرض جاده با تضمین عدم ایجاد اختلاف در امر ترافیك و به صورت كنترل شده، به عهده دارند. این تأسیسات نیز شامل(1)گدار گذر ها، (2)زیرآب گذرها ،(3) كارلوت ها،(4) پل ها است.
تعاریف اجزاء زیر سیستم های زهكشی سطحی طولیبه طور كلی زهكش های طولی در طول مسیر راه و دركناره های مسیر ترافیك تعبیه می شوند. وظیفه اصلی این زهكش ها جمع آوری و هدایتآب های سطحی از سطح بستر ترافیكی و شانه ها وهم چنین آب جاری شده روی شیب شیروانی های خاكبرداری ها می باشد. اجزاء كلی این سیستم ها به ترتیب از بالا دست به پائین دست عبارتند از:الف- زیر سیستم جمع آوری سطحی• جویچه كه جهت جمع آوری و هدایت روناب ناشی از سطح جاده و شانه ها در مسیر كوتاه ساخته می شوند. جویچه ها باید آب گرفتگی خیابان را در حدود مورد نظر و تعریف شده محدود كنند.(نقشه شمارهDIWR 3,4)
• جوی آبراهه مصنوعی كوچك است كه برای انتقال روناب سطح جاده و شیب های خاك برداری یا خاكریزی ساخته می شوند. جوی ها معمولاً بدون پوشش بوده و محدودیت های خاص طراحی دارند.(نقشه شمارهDIWR 5,6)
• كنار گذر آبراهه انحرافی است كه با طول كوتاه و معمولاً به صورت روباز و به منظور منحرف كردن جریان آب از جویچه ها و یا جوی های كنار جاده و دور كردن آن از مسیر ترافیك احداث می شود. (نقشه شمارهDIWR 9)
ب- زیر سیستم ورودیاین زیر سیستم وظیفه هدایت مطلوب جریان ار از زیر سیستم جمع آوری سطحی به زیر سیستم مجاری پذیرفته به عهده دارد. اصلی ترین اجزاء زیر سیتم ورودی عباتند از:
• سازه های كنترل آشغال ها:این سازه ها كه انواع مختلف دارند وظیفه حذف آشغال ها و جلوگیری از ورود اجزاء جامد بزرگ تر از یك اندازه مشخص را به داخل زیر سیستم مجاری پذیرندهبه عهده دارد.
• دهانه های ورودی:وظیف هدایت جریان سطحی را به داخل مجاری پذیرنده به عهده دارد. نمونه های معمول آن ها عبارتند از:– آبگیر جدولی: دهانه ورودی است كه به موازات جریان در جوی ها تعبیه می شود و دهانه ورودی آن در بدنه جدول حاشیه خیابان تعبیه می شود.-آبگیر جویچه ای: مشتمل بر یك گشودگی در كف جویچه ها است كه سطح آن به وسیله یك شبكه فلزی پوشانده شده و به دهانه آبگیر افقی مشبك نیز موسوم است. (نقشه شمارهDIWR 10)– آبگیر مركب: دهانه با ظرفیت بالا است كه از مجموعه محاسن دو ورودی فوق بهره می برد. (نقشه شمارهDIWR 11)– آبگیری لوله ای: دهانه ای است كه از مقاطع لوله ای تجاری بتنی و یا فلزی ساخته می شود. (نقشه شمارهDIWR 12)– زهكش شكافدار: دههانه اس است كه از لوله فلزی موجدار تشكیل شده كه دارای شكاف های پیوسته در قسمت فوقانی است. (نقشه شمارهDIWR 13)
ج- زیر سیستم پذیرنده، جمع كننده و انتقال:وظیفه اصلی این زیرسیستم پذیرش جریان های روناب از زیر سیستم ورودی و هدایت آن به ریزشگاه نهائی و یا سیستم های دفع نهائی است اجزاء معمول این زیر سیستم عبارت است از:
– مجاری پذیرنده :كه بلافاصله جریان را از دهانه های ورودی تحویل می گیرد و قطرو یا ابعاد آن ها كوچك تر از دیگراجزاء این زیر سیستم است.– مجاری جمع كننده : كه رابط بین لوله های پذیرنده و لوله های اصل هستند.– مجاری اصلی: كه وظیفه انتقال كل روناب جمع آوری شده ار به ریزشگاه نهائی به عهده دارد.
د- زیر سیتم های دفع نهائی:این زیر سیتم وظیفه دفع نهائی روناب جمع آوری و هدایت شده را به یك منبع پذیرنده نهائی به عهده دارد. معمول ترین سازه ها و تأسیسات این ریز سیستم عبارتند از:– ریزشگاه: محل تخلیه جریان از یك مجرای بسته و یا كالورت است.– سازه استهلاك انرژی: كه برای استهلاك انرژی مازاد و جلوگیری ااز فرسایش تعبیه می شود.
– ایستگاه های پمپاژ: كه برای تأمین انرژی لازم به منظور دفع نهائی روناب احداث می شود.– حوضچه های تأخیر و نگهداشت: به منظور نگهداشت روناب برای مدتی كوتاه و تأخیر در جریان و تخلیه آرام آن پیش بینی می شود.– سازه دفع زمینی: كه برای دفع روناب در زمین تعبیه می شود.
– هـ زیر سیستم دیگر اجزاء جنبی یك سیستم زهكشی طولی را شامل می شود كه عبارتند از:– دهانه های بازدید: برای ایجاد دسترسی به داخل لوله های زهكش كه به منظور بازدید و تعمیرات منظور می شود(نقشه شمارهDIWR 24)– سازه های تلاقی زهكش ها: محفظه زیر زمینی است كه برای اتصال دو یا چند مجرا در نظر گرفته می شود كه فاقد دسترسی مستقیم از سطح زمین هستند.– دریچك ها: برای جلوگیری از جریانات برگشتی احتمالی در نقاط پیش بینی می شود.
– منحرف كننده : به اشكال مختلف سر راه جریان احداث می شوند تا شرایط جریان را به شكل دلخواه تغییر دهند.– سازه های حفاظت شیب ها: سازه های كمكی هستند كه، گرچه جزء سیستم زهكشی نمی باشند، لكن به دلیل كمك به حفاظت شیب ها در سیستم زهكشی مؤثرند.
تعاریف اجزاء زیر سیستم زهكشی عرضیبه طور كلی زهكش های عرضی سازه هائی هستند كه عبور آب را در عرض جاده، بدون ایجاد اختلال در ترافیك و به صورت كنترل شده، ممكن می سازند. اجزاء معمول در این زیر سیستم عبارتند از:
• گدار گذرها :ساده ترین نوع از سازه های زهكش عرضی است كه امتداد مسیل های طبیعی موجود بوده و از عرض جاده عبور می كند.• زیر آب گذر :كه به گذر ایرلندی نیز معروف است و شباهت زیادی به گدار گذر داشته و مجهز به یك دال بتنی در كف مسیل است.• كالورت ها:سازه های سر پوشیده ای هستند كه برای انتقال آب از عرض و زیر جاده مورد استفاده قرار می گیرند. سازه ها معمولاً از جنس بتن و با مقاطع هندسی متفاوت ساخته می شوند. كالورت ها می تواند از نوع منفرد و یا مجتمع باشند.• پلها: از اصلی ترین و مهم ترین سازه ای زهكش عرضی هستند كه از سطح این مجموعه خارج است و نیازمند یك دستور العمل و ضابطه ویژه ای هستند.• سازه های ورودی و خروجی كالورت ها:
• برای حفاظت كنارههای ورودی و خروجی هدایت صحیح و مطلوب جریام مورد استفاده می گیرد.
اقتصاد سیستم زهكشیمسائل اقتصادی سیستم زهكشی در رابطه با هزینه های سیستم های با قابلیت كنترل جریان های با دوره های بازگشت مختلف و خسارات و نا خشنودی های بازگشت مختلف و خسارات و نا خشنودی خاصله از شكست سیستم تعریف می شود. هر چه احتمال شكست سیستم كمتر باشد ظرفیت تإسیسات جمع آوری و دفع روناب بیشتر و در نتیجه هزینه سرمایه گذاری بالاتر خواهد بود.
معمولاً در طراحی تلاش می شود تا كل هزینه سالانه تأسیسات زهكشی(شامل هزینه سرمایه گذاری، نگهداری، بهره برداری و غیره)حد اقل شود.به طور كلی ارزش گذاری و ارزشیابی واقغی خسارت مرتبط با گزینه های مختلف طراحی ناشدنی است. چرا كه كمی كردن و اندازه گبری وئ ارزش گذاری دقیق خسارت مرتبط با رویدادهای با دوره های بازگشت مشخص عملاً غیر ممكن و جمع آوری داده های مناسب بسیار پر هزینه است. بنابر این اغلب چنین مطالعاتی برای سیستم های زهكشی آن جام نمی گیرد. استفاده از تجربیات مناطق مشابه و قضاوت های كارشناسی معمولاً اساس انتخاب دوره بازگشت و فراوانی رویداد طراحی را تشكیل می دهد. به دلیل عدم وجود داده های بارش استفاده شده و دوره بازگشت روناب با دوره بازگشت بارش مولد آن یكسان فرض می شود.
ادامه خواندن مقاله بررسي زهكشي سطحي و عمقي در راه
نوشته مقاله بررسي زهكشي سطحي و عمقي در راه اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.