nx دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
پیدایش و تشكیل رسهارسها از نظر فیزیكی، ذراتی هستند كه در محدوده قطری كوچكتر از 2 میكرون قرار دارند كه از آنها رسهای سیلیكاتی معمولاً از كانیهای اولیه مانند فلدسپاتها، میكاها آمفیبول و پیروكسین تكامل مییابند. درباره تشكیل آنها عقاید متعددی ابراز شده كه با اندك اختلافی در مطالب زیر منتشر كند:الف: تجزیه و تغییر شكل فیزیكی كانیهای سیلیكاتی لایهای مانند میكاها فلدسپاتها آمفیبول وپیروكسین.ب: تجریه شیمیایی كانیهای اولیه مخصوصاً فلدسپاتها همراه با تركیب و تبلور مجد عنصر نهابی تجزیه( كریستالیزاسیون مجدد)
راجع به الف – سیلیكاتهای متورق با حفظ ساختمان و تركیب اصلی خود تغییر ماهیت میدهند. بدین ترتیب كه از بین طبقات داربستها، یونهای آزاد شده و جای خود را به مولكولهای آب محتوی هیدروژن آزاد (H3O = هیدرونیوم) میدهند مثلاً در مورد موسكوویت كه داربست كریستالی محكمی دارد وضع از این قرار است:یونK موجود در فواصل لایهها در اثر تجزیه بعدی جای خود را به یونهای H داده و خود بصورت آزاد در محلول خاك وارد میشود ساختمان كرستالی كانی جدید كه همان رس ایلیت1 با كانی قبلی یعنی موسكوویت شباهت كامل داشته و فقط در بین لایهها جای پتاس یونهای هیدروژن مستقر شدهاند اگر به محیط مزبور كه رسها تازه تشكیل یافته ایلیت در آن فراواناند به مقدار كافی نمكهای محتوی پتاس اضافه شود پتاس میتواند در فواصل لایهها مجدداً وارد شده و تركیب محكمی را
روند تجزیه ارتوكلاس به رس دارای تركیب شیمیایی ساده یعنی كائولینیت بدین نحو است:
پتاس آزاد شده در این فعل انفعال تخریب مبین این موضوع است كه در اثر هوازدگی كانیهای اولیه در محیطهای متفاوت خاك عناصر شیمیائی( بسته به تركیب سنگ ما در اولیه) در خاك برای تغذیه گیاه آزاد میشوند.
ملاحظه دقیق فرمول شیمیائی سادهترین رسها معلوم میسازد كه آنها تركیبات ثانوی سیلیكتهای متورق آبدار آلومینیوم بوده و فرمل كلی آنها را میتوان عبارت از دانست در تركیب شیمیای انواع مختلف رسها نسبت:
متفاوت بوده و بین 2 و 7 متغیر است.در شرایط آب و هوائی مختلف زمین و در ارتباط با زمان تشكیل رسهای متفاوتبی پدید آمدهان چنانكه در شرایط اقلیمی استوائی و نیمه استوائی مرطوب در خاكها رسهای كائولینیتی بیشتر تشكیل میگردد در صورتی كه در شرایط نیمه مرطوب معتدل رسهای ایلیت و مونتمور یلونیت از نظر مقداری غلبه دارند. خاكهای لسی و همینطور خاكهای شور تحت تأثیر آب زیرزمینی اكثراً محتوی ایلیت فراوانیاند ایلیت از سنگ مادرهای دارای واكنش اسیدی بویژه گرانیت و دیوریت نیز بمقدار قابل توجهی در خاكها ایجاد میشود در حالیكه از تخریب سنگهای آذرین بازیك مانند بازالت كانیهای رسی مونتمور یلونیت و ورمی كولیت پدید میآیند.
از طرف دیگر در محیطهای متنوع تشكیل در اثر جابجائی یونهای شركت كننده در ساختمان رسها ممكن است رسهای جدیدی تشكیل گردند چنانكه ایلیت در آب و هوای گرم و مرطوب با اندك تغییراتی میتواند به مونتموریلونیت و سپس كائولینیت تبدیل گردد(55,5 )راجع به ب- در وضعیت كرستالیزاسیون مجدد ساختمان داربستهای كریستالی كانی اولیه بكلی متلاشی شده و عمل تخریب تا مرحله تشكیل مولكول و یوتن پیش میرود. در این ضمن مخصوصاً مقدار اكسیدهای و هیدروكسیدهای فلزی Al,Si در محیط افزایش مییابد.
از مولكولهای مزبور در اثر تبلور سنتری كانی رسی جدیدی بوجود میآید مراحل تشكیل رس از یونها فقط در شرایط قلیائی و خنثی امكان پذیر است زیرا یون Si از سیلیكا تها و Al از آلومیناتها میتوانند همزمان در جوار همدیگر بصورت آزاد باشند و تركیب سنتزی انجام دهند. در غیر این صورت به سبب انحلال متفاوت آنها در واكنشهای مختلف مجاورت Al,Si بطور آزاد ممكن نیست(72 ). این ادعا را C.W.correns بامنحتی شكل (23) اثبات میكند.
ضمن اعمال سنتر از تركیب مواد مذكور قبلاً كلوئیدهای ژلی سیلیكاتی آلومیینوم با نسبت كوچكتر ساخته شده و پس از گذشت سالیان متمادی و كهنه شدن كلوئیدهای مزبور تشكیل داربست های كریستالی داده و به كریستالهای كامل ثانوی تبدیل می گردند .
شكل (23) – قابلیت انحلال Si و Al و Fe در واكنشهای مختلف
در این شرایط با وجود بازهای فراوان و بالا بودن pH ، رسهای سه لایه و در واكنشهای پائین تر ، رسهای دولایه تشكیل می شوند ( ) . ضمن فعل و انفعالات مذكور ، اكسیدهای آلومینیم ( ) و هیدروكسیدهای آهن ( ) به عنوان كلوئیدهای قلیائی ضعیف ، و اكسیدهای سیلیسیم محلول ( ) یا اسید سیلیسیك ، بعنوان كلوئیدهای اسیدی ضعیف انجام وظیفه می نمایند.
مراحل تجزیه مواد به مولكولها و یونها ، سبب افزایش مواد غذائی قابل دسترس گیاه در خاك شده ، سنتز آنها برعكس با كم شدن یونهای معدنی توام است . معمولاً در شرایط طبیعی ، اعمال سنتزوكریستالیزاسیون مواد بكندی صورت می گیرد . از گروه های مختلف كانی های ثانوی ، رسهای سیلیكاتی حائز اهمیت اند .
در آب و هوای نیمه خشك و مرطوب قسمت اعظم رسها را رسهای سیلیكاتی تشكیل میدهند درصورتیكه شرایط گرم و استوائی مناسب برای تشكیل رسهای هیدوركسیدی هستند. در شرایط اخیر به علت وجود امكان تخریبهای شدید و مداوم سیلیكاتها درخاك تامرحله مولكولی اكسیدی و هیدروكسیدی و یونی Mg,Fe,Al,Si وغیره تجزیه میشوند ار مواد نهایی تجزه در اثر فعل و انفعالات مخصوص سنتزی و از سنتزیونهای OH,Ca,Mg,Fe,Si,Al و غیره ممكن است رسهای هیدروكسیدی بوجود آیند.(8 )
ساختمان عمومی رسها:بطوریكه قبلاَ نیز ذكر گردید رس بذراتی از خاك اطلاق میشود كه با داشتن منشاء معدنی قطرهای كوچكتر از 002/0 میلیمتر داشته باشند. بدیهی است كه در این محدوده درشتی كه از 2 میكرون شروع و تا به مرحله مولكولی و یونی ختم میشود چه قطر ذرات مختلفی قرار میگیرند بعنوان مثال قطر یونی یك اتم اكسیژن 64/2 آنگستروم1 است.)رسهای ثانوی قبل از مجاورت با آب ساختمان بلوری ثابت داشته و پس از جذب آب متسع و خاصیت كلوئیدی پیدا میكند در این حال قادرند سایر اجزاء و قطعات موجود در خاك را احاطه كرده و سپس بهم بچسبانند.
عناصر شیمیایی تشكیل دهنده رسها كه بصورت ردیفهای منظم توسط همدیگر نگهداری و تركیب میشوند مجموعاً داربستهای كریستالی را بوجود میآورند كه در آنها یونهای كوچك مانند Al,Si توسط یونهای درشت OH و O بصورت واحد اندازهگیری طول و معادل میلیمتر است.واحدهای ساختمانی چهار وجهی احاطه شدهاند در چهار وجهیها اتمهای O درزوایا و Si در مراكز قرار گرفته و با ایجاد واحد چهار بار منفی اضافی دارند كه توسط ارتباط تركیبی با سایر واحدها
خنثی میگردند در واحد ساختمانی دیگر یعنی هشت وجهیها نیز كاتیون Al وگاهی بجای آن Fe,Mg در مركز یونهای o و OH در زوایا واقع شدهاند و ارتباط تركیبی دو چهار وجهی با هم بوسیله یك پل اكسیژنی بوده و دو هشت وجهی در یك وجه كامل توسط سه اكسیژن با OH از پهلو با هم ارتباط تركیبی دارند یك كانی رسی از اجتماع تركیبی منظم دو نوع واحد ساختمانی مذكور تشكیل شده است در انواع مختلف رسها یونهای دیگری مانند Fe,Mg و غیره بجای بعضی از آلومینیوم ها و سیلیسیمها نشستهاند.
در مشاهدات میكروسكوپ الكترونی و به كمك طیف اشعههای مختلف و سایر روشهای تجزیه مشابه در هر ذره اكثر فرمهای مطبق نامنظم با شش وجهی مطبق دارند سه نوع سطح مشاهده میشود:1 سطوح خارجی 2- سطوح درونی 3- سطوح كناری مطابق شكل زیر:
شكل 24 نمایش سطوح مختلف یك ذره رسییك ذره رسی ممكن است چندین لایه چهار وجهی و هشت وجهی داشته باشند چنانكه در حدود درشتی هر ذره رسی معمولاَ 10 الی 20 لایه تشخیص داده میشوند.موقع تجزیه رس با اجزاء كوچكتر لبههای شكستهای ایجاد میشوند( ایجاد سطوح كناری) به این شكستگی ممكن است بین اتمهای تركیبی هر واحد ساختمانی و یا بین دو واحد ساختمانی مختلف باشد در هر دو صورت تعادل ظرفیتی اتمهای كناری لبههای بهم خورده و مقداری از بار
های منفی و مثبت یونهای داربست كریستالی آزاد میمانند مطابق شكل(25).در هر نوع كانی رس واحدهای ساختمانی مختلف رویهم یك لایه كرستالی رس را وجود میآورند اختلاف در ضخامت لایهها و فاصله آنها از همدیگر بروشهای مختلف چشمی( میكروسكوپ الكترونی)و تجزیه حرارتی و حرارتی1 در مجاورت آب قابل تشخیص است وجه تمایز مناسی برای شناسایی انواع رسها محسوب میشوند.
شكل 25 نمایش لبههای شكسته یك ذره رسیانواع رسهارسها بر حسب خواص متعددی كه در ضمن تجریههای كامل معلوم میگردد به گروههای زیر تقسیم میشوند:
الف: گروه كائولینیت خود كائولینیت از مهمترین رس این گروه اسن كه قسمت اعظم كائولین( خاك سرامیك) را تشكیل میدهد مقدار آن در خاكهای خنثی و قلیائی مناطق خشك و نیمه خشك و در خاكهای نواحی مرطوب و زمینهای اسیدی بیشتر است. جائیكه این رس فراوان یافت میشود ، رسهای بیشكل ( آلوفانها) نیز مشاهده میگردند(32). در كائولینیت هر ردیف چهار وجهی سیلیس و هشت وجهی آلومینیوم مستقیماً توسط پلهای اكسیژنی با همدیگر در ارتباتط تركیبی بوده و پس از یك فاصله كم بین لایهای لایههای بعدی با همان ردیف ادامه مییابند.
بنابه مطالب فوق كائولینیت نسبت چهار جهیهای سبیلیس به هشت وجهیهای آلومینیوم مساوی یك است یعنی رس: تترائدر و یا 1:1 است. اكتائدر ضخامت هر لایه با فاصله مربوطه 2/7 آنگستروم میباشد با فاصله كم بین لایهای فقط یونهای هیدروژن میتوانند بین لایهها جایگزین گردند. در این فواصل قابلیت جذب و نگهداری برای سایر گاتیونها وجود ندارد بطور كلی این رس غیر قابل اتساع بوده و دارای قدرت جذب كاتیونی ناچیزی است بعلاوه ذرات خیلی ریز آن فقط در لبههای شكسته كناری حامل بارهای منفی میباشند.
یكی دیگر از نمایندههای این گروه به هالویزیت مشهور ایت كه شباهت زیادی به كائولینیت هیدراته شده دارد در فاصله لایههای آن مولكولهای آب نفوذ كرده و نگهداری می شوند در نتیجه این عمل بر ضخامت لایهها و فواصل آنها افزوده شده و در هالویزیت به 10 آنگستروم میرسد .(32,55 )در بعضی از خاكهای كائولینیت همراه هالوییت با سایر كانیهای رسی مخلوط است. در خاكهای پدزولی قزمز میزان رسهی كائولینینی بررسهای گروه دیگر غلبه دارد.
ب- گروه مونتمور یلوینت 3 این رسها در هر لایه خود سه ردیف واحد ساختمانی منظم دارند كه از آنها دو ردیف سیلیسی ازدو طرف یك ردیف آلومینیومی را احاطه و رسهای نوع 2:1 را بوجود میآورند ضخامت یك لایه با فاصله بین لایهای مربوطه بطور متوسط آنگستروم است كه پس از جذب آب و كاتیونهای درش دارای پوشش ابی ضخیم میتواند تا 30 آنگستروم افزایش یابد. تورم شدید لایههای ای رسها به سبب تركیب نامحكم لایههای همجوار با یكدیگر و نیز بعلت وجود بارهای منفی آزاد و فراوان در سطوح داخلی( بین لایهای) است كه قابلیت جذب و نگهداری كاتیونهای محلول و آزاد در فاز مایع خاك را ممكن میسازد.
شكل (26) – تركیب شیمیائی رس كائولینیت
درخاكهای آهكی مناطق خشك و نیمه خشك در جوار سایر انواع رسها رسهای مونتموریلونیت نیز بمقدار قابل توجه مشاهده میشوند دراین خاكها به رسهای مذكور نامهای دیگری مانند رسهای كلسیم و منیزیم و رسهای سدیم نیز اطلاق میشود. در خاكهایی كه زهكش بد داشته و یونهای سدیم در جوار سایر كاتیونهای قلیائی محیط بمقدار كافی موجود است نیز رسهای مونتموریلونیتی تشكیل میشوند.
(66)Russel,j. عقیده دارد كه خاكهای اغلب نواحی كره زمین محتوی رسهای كلسیمیاند در صورتیكه رسهای سدیم در خاكهای ساحلی دریاها و زمینهائی كه ار ازمنه گذشته مدت مدیدی تحت تأثیر آب دریا قرار داشته و امروزه نیز در شرایط آب و هوانی خشك و نیمه خشك قرار دارند باعث میشوند و بسته به میزان سدیمی كه در ساختمان تركیبی آنها بكار رفته محدودیتهای رویش گیاهی كم و بیش درخاكهای بوجود آمده و در شرایط ویژه نیز به تشكیل خاكهای شور و قلیائی كمك كردهاند.
رسهای گروه مونتموریلونیت به دو نوع دواكتائدری و سه اكتائدری تقسیم میشوند كه خود رس مونتموریلونیت از نوع دو اكتائدری است.بطوریكه قبلاً نیز تا حدودی اشاره گردید در ساختمان رسهای مونتموریلونیتی كاتیونهای دو ظرفیتی مانند Ca,Fe,Mg نیز بعنوان اتم مركزی اكتائدرها شركت میكنند كه گاهی بجای كاتیون سه ظرفیتی Al در هشت وجهیها جانشین میشوند همچنین ممكن است در برخی چهار وجهیها بجای كاتیون Si چهار ظرفیتی،Al سه ظرفیتی تشیل دهنده اتم مركزی تترائردر باشندو نگهداری تركیبی بین د
در صورتیكه درهر سه هشت وجهی مجاور هم یك رس اتم مركزی بدون وقفه وحود داشته باشد آنرا رس سه اكتائدری مینامند( ورمیكولیت1 وكلریت2) كه در اینصورت هر سه كاتیون از نوع دو ظرفیتی بوده و در واقع بجای دو اتم آلومینیوم نشستهاند ولی اگر از هر سه هشت وجهی مجاور یكی فاقد اتم كاتیونی مركزی باشد آن رس بدو اكتائدری مرسوم است( مونتموریلونیت) . برای تجسم بهتر موارد فوق باشكال(27) و (29) هدایت میشود:
ج- گروه ایلیت3 میكایاگلمیر از سیلیكاتهای متورق است كه با انواع مشهور خود یعنی بیونیت( سه اكتائدری) و موسكوویت( دواكتائدری) در فراكسیونهای سنگریزه شن و سیلیت اكثر خاكها بوفور یافت میشود. در اثر هیدورلیز سایر انواع تجزیههای ممكن میكاها به مرور زمان ممكن است میكاهای هیدراته ( شبه ایلیت) تشكیل شوند.شكل (27) – ساختمان مونتموریلونیت
Jackson.S,B. و همكاران وی( درج در 55,25 ) عقیده دارند كه ایلیتها همان میكاهای با داربست كریستالی مشابهاند كه ممكن است دواكتائدری ( از منشاء اولیه موسكوویت) و یا سه اكتائدری( از منشاء بیوتیت) باشند. ایلیتهای نوع دیگر نیز ممكن است درخاكها یافت شوند كه منشاء میكائی نداشته و فقط شبیه میكاها میباشند.
رس ایلیت از نظر ساختمان جزو رسهای سه لایه( 2:1) و از این لحاظ مانند مونتموریلونیت است. ضخامت لایه با فاصله مربوطه كمتر از مونتمویلونیت و حدود 10 آنگستروم است كه قابلیت اتساع ندارد. در ایلیت بعضی از Si های تترائدری توسط Al تعویض شده و پس از این جانشینی بارهای منفی اضافی از اكسیژن آزاد میماند اجتماع بارهای اضافی مزبور كلاً به سطوح این رس بارگیری منفی میدهد. از طرف دیگر دراكثر انواع ایلیتها بارهای منفی بین لایهای عملاَ با جذب شدید یونهای پتاس متعادل گشتهاند. تدریجاَ و در اثر تخریبهای بعدی یونهای k ازتركیب مزبر سست
شده و حای خود را به یونهای H هیدورنیوم(H3O ) داده و پتاس در محلول خاك آزاد میگردد در این حالت ایلیت استحكام خود را از دست داده و فاصله بین لایههای آن قابلیت اتساع پیدا میكند.رس ایلیت منشاء یكی از مواد غذایی مهم گیاه یعنی پتاس به شمار میرود. در خاكهای مناطق مرطوب كه ایلیت معمولاَ از فراوانترین كانیهای رسی است در ادامه تخریب میتواند همه یونهای K
خود را تحویل زمین بدهد(11 ). كانیهای موسكوویت و بیوتیت نیز تا حدودی در دسترس قرار دادن K به گیاه مؤثرند: ولی به علت كمی نسبی سطوح قابل تجزیه( درش بودن ذرات آنها) مقدار پتاس آزاد شده نمیتوانند قابل توجه باشد. در این وضعیت عیناَ مشابه كانیهای میكا لایههای مجاور هم توسط یونهای K با یكدیگر اتصال تركیبی دارند.
در شرایطی كه بطور ثانوی یونهای پتاسیم آزاد حذب بارهای موجود در فواصل بین لایهای گردند رس ایلیت ساختمان محكمتر پیدا كرده و پتاس جذب شده نیز بصورت تركیب مقاوم و ثابتی در محل باقی میماند. در این صورت پتاس قابل تجزیه بعدی نبوده و در ساختمان رس تثبیت میگردد. معمولاَ به منظور اشباع كامل خاكهای حاوی ایلیتهای قابل اتساع و تثبیت كند پتاس، مقادیر فراوان كودهای پتاسه لازم است كه میتوان رقم بزرگ 3000 كیلوگرم K در هكتار را یادآوری نمود. این نوع خاكها استعداد تثبیت كاتیون را نیز كه از نظر قطر اتمی مشابه K میباشد دارا میباشد.
شكل (28) تركیب شیمیایی ایلیتها
رسهای ایلیتی در اكثر خاكها بمقادیر فراوان یافت میشوند آب و هوای معتدل در شرایط خاكهای آهكی و اسیدی ضعیف ار مناسبترین شرایط محلی تشكیل رسهای ایلیتی بشمار میرود.
د:ورمی كولیت:در خاكهای ورمیكولیت به مقدار زیاد وجود دارد این كانی ثانوی از رسهای 2:1 بوده و اكثراَ از منشاء بیوتیت( سه اكتائدری) و گاهی موسكوویت( دو اكتائدری)بوجود میآید.ضخامت لایه و. فاصله بین لایهای با هم حدود 14 آنگستروم است. درفاصله بین لایهای این رس معمولاَ دو ردیف مولكولی آب جذب و نگهداری میشوند ضخامت طبقه آبی بستگی نزدیك با كاتیون جذب شده در سطوح داخلی( قطر و درجه هیدروتاسیون كاتیون مزبور) دارد. معمولاَ قابلیت اتساع ورمیكولیت كمتر از مونتموریلونیت ولی قدرت جذب كاتیونی آن بیشتر است. به علت جانشینی
ایزومورف1 درتترائدرها بارهای منفی فراوانی تولید میشوند( مراجعه شود به منشاء بارهای منفی) مقایسه آن با ایلیت این تفاوت را آشكارمیسازد كه دروومیكولیت بطور طبیعی یونهای K كمتر و در عوض كاتیون Mg بیشتر است كه در فواصل بین لایهای جذب و نگهداری میشوند استقرار Mg در نقاط مزبور ضمن تخریبهای بعدی بیوتیت ممكن گشته و بر عكس پتاس در میكاها منیزیم
ورمیكولیت قابل تبادل است.(8,5 ) اگر Mg توسط k یا NH4 استخلاف گردد ضخامت دولایه به 10 آنگستروم تقلیل مییابد(77 ). گاهی ممكن است در اثر از بین رفتن یونهای K بین لایهای در ایلیتها و جانشینی آن با Mg رسهای ورمی كولیتی تشكیل گردند كه همزمان به انبساط رس به بارهای الكتریكی منفی آن نیز افزوده میشود.ورمی كولیت در خاكشناسی از نظر انتقال و در دسترس قرار دادن ماده غذایی كم مصرف Mg به گیاه اهمیت دارد.ورمیكولیت در محیطهای دارای آبشوئی كافی و در جوار مواد هوموسی یافت شده و از رسهای قابل فعل و انفعال شدید میباشند.ساختمان بلوری آن در شكل(29) مطرح شده است:
شكل 29 ساختمان رس ورمیكولیت
هـ- كلریتها:رسهای كلریتی از گروه چهار لایه 2:1:1 هستند یعنی بجز دو ردیف تترائدر و یك تترائدر یك ردیف اكتائدر دیگر نیز دو لایه موجود است كلریت معمولاَ در اثر تجزیه و تغییر شكل كانیهای اولیه مخصوصاَ اوزیت در خاكها تشكیل میگردد. از نظر شیمیایی كلریت بین میكاها هیدروكسیدهای فلزی قرار میگیرند(32 ). محیط مناسب تشكیل آنها غالباَ اسیدی و پرآب بوده و تركیبات اسیدی و هیدروكسیدی فلزات سنگین در آن فراوان یافت میشود.فواصل لایههای كلریت ثابت و ضخامتشان 14 آنگستروم است. بطور كلی در ساختمان آنها تنوع زیادی مشاهده میشود بطوریكه میتوانند سه آكتائدری و یا تواماَ دواكتائدری و سه اكتائدری باشند.شكل (30) ساختمان رس كلریت
و: آلوفانهاساختمان آلوفانها به حالت بیشكلی و كلوئیدی نزدیك بوده و تبلور آنها ناقص میباشد احتمالاً در آنها نیز لایههای مركب از واحدهای ساختمانی چهار وجهی و هشت وجهی وجود دارد كه بصورت لایههای كرستالی منظم در نیامدهاند تركیب شیمیایی آنها تقریباَ و از نقطه نظر عناصر فرمولی شباهت زیادی با كسیدهای Si,Al دارند كه در خاكها تمایز آنها از یكدیگر مشكل است.در بعضی از خاكهای آتشفشانی زمین مخصوصاَ خاكهای نیوزیلند، هاوائی، و ژاپن كانیهای آلوفانی با ظاهر شیشهای و محتوی كانیهای قلیائی كم دیده میشوند.
ی: زئولیتها:1زئولیتهای حقیقی جزو كانیهای متبلور با واحدهای ساختمانی سیلیسی و آلومینیومی میباشد كه بارهای اضفی بیشمار در آنها وجود دارد سابقاَ از این خاصیت در صنعت برای صافكردن مایعات از نمكهاو كاتیونها استفاده میشد.( آب مقطرسازی)كه امروره برای این منظور مصنوعاَ از ژلهای شبه زئولیتی مركب كارخانهای استفاده میگردد زئولیتها ممكن است بطور اتفاقی در شرایط ویژه خاكهای قلیائی یافت شوند و از نظر خاكشناسی اهمیت چندانی ندارند.
5-2-3 منشاء بارهای الكتریكی رسهادر مبحث كانیهای رسی سه لایه دو یا سه اكتائدری بیان گردید كه در واحدهای تترائدری گاهی اتم سیلیسیم جای خود را به آلومینیوم داده و در واحدهای اكتائدری بجای آلومینیوم سه ظرفیتی كاتیون دو ظرفیتی Fe,Mg نشسته است. در اثر این جانشینی از هر یك از دو واحد ساختمانی یك بار منفی اكسیژن یا OH كه قبل از استخلاف بوسیله یكی از بارهای مثبت كاتیون با ظرفیت بزرگتر متعادل شده بود آزاد مینماید.
ادامه خواندن مقاله در مورد كانيهاي ثانوي
نوشته مقاله در مورد كانيهاي ثانوي اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.