nx دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
سنجش میزان حضور ایرانیان در نمایهنامه استنادی علوم
چكیدهاین پژوهش با هدف سنجش میزان حضور ایرانیان در «نمایهنامه استنادی علوم» در سالهای 1993 تا 1997 اجرا شده است و تلاش گردیده در آن، تصویری عینی از فعالیتهای علمی در سطح ایران و جهان ارائه شود. برای این منظور تولید اطلاعات علمی ایرانیان در قالب مقالات و در زمینه علوم پایه از «نمایهنامه استنادی علوم» استخراج شده و وضعیت ایران با جهان مقایسه شده است.
نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان میدهد یكد هم درصد از تولید مقالات علوم پایه جهان به ایران اختصاص دارد. بیش از نیمی از فعالیتهای علمی ایرانیان(8/52درصد) در زمینه تولید مقالات علوم پایه بوده است كه از بین رشتههای مختلف علوم پایه، رشت ه شیمی با داشتن23/55درصد از كل تولید مقالات علوم پایه، بیشترین تعداد مقالات علوم پایه را به خود اختصاص میدهد. بعد از آن به ترتیب91/25 درصد مقالات در زمینه فیزیك، 29/12 درصد در زمینه ریاضی، 99/4 درصد در زمینه زیستشناسی و 58/1 درصد زمینشناسی میباشند.
به تفكیك رشتههای علوم پایه سهم ایران در جهان، 14/0 درصد در شیمی، 087/0 درصد در فیزیك، 17/0 درصد در ریاضی، 02/0 درصد در زیستشناسی و 063/0 درصد در زمینشناسی میباشد.
________________________________________امروزه بارزترین شاخص توسعهیافتگی هر كشور را توان و ظرفیت تولید علمی و فنی آن كشور میدانند. افزایش كارایی علمی و فنی و استفاده بهینه از آن، مستلزم شناخت دقیق مؤلفههای موثر بر آن میباشد. این مؤلفهها مجموعهای از منابع مالی، نیروی انسانی و منابع علمی و اطلاعاتی را شامل میشوند كه تحت یك مدیریت منسجم و سازمان یافته و در محدوده علوم و فناوری به كار گرفته میشوند (8). نتایج حاصل از این شناخت ضمن ارائه تصویری عینی از فعالیت علمی در یك موسسه تحقیقاتی، نهاد علمی و حتی در كشورهای مختلف، ابزار مناسب برای برنامهریزی و سیاستگذاری آینده را فراهم میآورند.
تولیدعلمیوفنیورشدوتوسعهآن،تابعیازفعالیتهای علمی هستند، بنحوی كه ارزیابی كمی و كیفی فعالیتهای علمی امروزه یكی از مباحث مطرح تحت عنوان علمسنجی (1) میباشد. تلاش این علم، بنا نهادن نظامهایی از شاخصهای توصیفكنند ه پژوهش در اجتماعات مختلف، اعم از موسسات علمی و پژوهشی، زمینههای موضوعی و حتی كشورها می باشد (3).
تولید اطلاعات علمی در قالبها و انواع گوناگون انجام میشود كه یكی از مهمترین انواع آن، انتشارات میباشد. اندازهگیری انتشارات علمی از رایجترین ضابطههای سنجش عملكرد تولید اطلاعات علمی، و از مباحث جدیدی است كه آن را علمسنجی نامیدهاند(5). انتشارات علمی تمامی مكاتبات علمی چاپ شده را شامل میشوند. از مجاری اساسی و رسمی انتشارات علمی، مقالات میباشند كه میتوان توزیع آنها را بر حسب زمان، مكان، نوع یا مجرای انتشار و سایر ویژگیها مورد بررسی قرار داد.
پژوهش حاضر به منظور مطالعه و بررسی میزان تولید اطلاعات علمی ایرانیان در زمینه علوم پایه، كه در قالب مقا له در پایگاه اطلاعاتی «نمایهنامه استنادی علوم» (2) در طی سالهای1993 تا 1997 ثبت شدهاند صورت گرفته است. در این پژوهش علوم پایه رشتههای شیمی، فیزیك، ریاضی، زیستشناسی و زمینشناسی را شامل میشود.«نمایهنامه استنادی علوم» یكی از معنادارترین و مهمترین بانكهای اطلاعاتی كتابشناسی بین رشتهای در سطح جهان میباشد (3) و عبارت است از مجموعه اطلاعات درباره استنادات یا ارجاعاتی كه به مقالات محققان میشود (7). ناشر این مجموعه «آیاسآی» (3) در فیلادلفیای
آمریكا است. این پایگاه مقالات علمی بیش از 3300 عنوان مجله علمی و فنی برجسته سراسر جهان را كه شامل یكصد موضوع علمی است پوشش میدهد. سالانه بیش از 000 , 600 مقاله نمایه میگردد و به این پایگاه افزوده میشود (6). پوشش موضوعی این پایگاه حوزههای علومپایه، مهندسی، زیستشناسی، كشاورزی، موادغذایی، نجوم، زمینشناسی، پزشكی، علوم هستهای، ریاضیات و هواشناسی را شامل میشود (9).
وضعیت تولیدات مقالات علوم پایه در جهان
بررسی میزان تولید مقالات علوم پایه در جهان ضمن آن كه نشان دهنده كل فعالیت علمی جهان در این زمینه میباشد، میتواند مبنای مناسب برای تعیین سهم كشورهای مختلف، میزان مشاركت آنان در فعالیتهای علمی، و فعالیت آنان در رشتههای مختلف متناسب با وضعیت جهانی باشد. بر این اساس میزان تولید مقالات علوم پایه در جهان به تفكیك پنج رشته شیمی، ریاضی، زیستشناسی و زمینشناسی در طی سالهای1993 تا 1997 از پایگاه استخراج، و نتایج حاصل در جدول شماره 1 ارائه شده است.توزیع مقالات در هر رشته نیز در نمودار 1 منعكس گردیده است.بر اساس نتایج به دست آمده، از بین پنج رشته علوم پای ه مورد بررسی، رشته شیمی بعنوان فعالترین رشته دارای بالاترین تعداد مقاله در هر یك از پنج سال مورد بررسی میباشد. بعد از شیمی به ترتیب رشتههای فیزیك، زیستشناسی و ریاضی در رتبههای بعدی قرار دارند.مقایسه روند تغییرات در سهم مقالات هر رشته از كل مقالات علوم پایه آن سال، كه در جدول 1 منعكس گردیده حاكی از روند كاهش تدریجی در ریاضی، شیمی و تا حدی زمینشناسی است ؛ اما در فیزیك و زیستشناسی شاهد روند افزایش تدریجی میباشیم كه این امر ممكن است حاكی از افزایش نسبی فعالیت علمی در این دو زمینه در جهان باشد.
محاسبه متوسط رشد سالانه مقالات در هر یك از رشتههای مورد بررسی كه در جدول 1 منع
كس گردیده نیز بیانگر آن است كه بطور كلی جهان پیوسته در حال افزایش دانش و اطلاعات خود در هر سال میباشد، بنحوی كه در مجموع، مقالات علوم پایه در سالهای 93 تا 97 رشد متوسط سالانهای معادل 61/5 را داشتهاند. در هر یك از رشتههای مورد بررسی نیز زیستشناسی با 6/6 درصد، بالاترین رشد را به خود اختصاص داده است.
بالا بودن تعداد مقالات شیمی نسبت به سایر رشتههای علوم پایه در تولید اطلاعات علمی، نكتهای قابل توجه و تحلیل است و بنا به دلایل مختلفی میباشد. یكی از این دلایل، وسیع بودن كاربردهای علم شیمی در بسیاری از علوم دیگر و بطور كلی زندگی امروز بشر میباشد. علوم دیگر نیز بنا به وسعت كاربردشان دارای سهمهای متفاوتی از مجموع مقالات علوم پایه میباشند.
جدول1- تعداد و درصد مقالات علوم پایه جهان به تفكیك رشته در طی سالهای1993 تا 1997
نمودار 1 ـ سهم مقالات رشتههای علوم پایه از كل مقالات علوم پایه در جهان(1997 ـ 1993)
وضعیت تولیدات مقالات علوم پایه ایرانوضعیت تولیدات مقالات علوم پایه ثبت شده در پایگاه اطلاعاتی SCI توسط ایرانیان به تفكیك پنج رشته طی سالهای 93 تا 97 در جدول 2 ارائه شده است.در مجموع پنج سال مورد بررسی23/55 درصد از
مقالات تولید شده علوم پایه ایرانیان در زمینه شیمی، 91/25 درصدآنها فیزیك، 29/12 درصد در ریاضی، 99/4 درصد در زیستشناسی و 58/1 درصد نیز در زمینه زمینشناسی بودهاند. چنانچه ملاحظه میشود سهم غالب مقالات ارائه شده مربوط به شیمی است كه در مقایسه با وضعیت جهانی كه2/37 درصد مقالات مربوط شیمی است بسیار بالاتر میباشد. از طرف دیگر محاسبه
متوسط رشد سالانه مقالات پنج رشته طی سالهای 93 تا 97 نیز نشان میدهد كه به استثنای شیمی در سایر رشتهها رشد آنها دارای نوسانات متغیری است. از جمله در زیستشناسی كه از سال 93 تا 96 از رشد متوسطی معادل 3/14 درصد برخوردار بوده است یكباره درسال 97 افت قابل ملاحظهای یافته است.همین وضعیت در خصوص رشتههای زمینشناسی، ریاضی و تا حدی فیزیك نیز وجود دارد. سهم هر یك از رشتههای علوم پایه بر حسب درصد در مجموع سالهای 93 تا 97 در نمودار 2 ارائه گردیده است .
جدول2- تعداد و درصد مقالات علوم پایه جهان به تفكیك رشته در طی سالهای1993 تا 1997
-15 نمودار 2 ـ سهم مقالات علوم پایه ایران از كل مقالات علوم پایه ایران(1997 ـ 1993)
سهم ایرانیان در تولید مقالات علوم پایه جهانجدول3 و نمودار 3 سهم مقالات علوم پایه ایران از مقالات علوم پایه جهان به تفكیك پنج رشته در طی سالهای 93 تا 97 را نشان میدهددر مجموع پنج سال، بطور كلی 1/0 درصد از مقالات علوم پای ه جهان به ایرانیان تعلق دارد. در بین پنج رشته نیز ریاضی و شیمی دارای بالاترین سهم نسبت به سایر رشتهها میباشند به این ترتیب ملاحظه میشود كه نقش و مشاركت ایرانیان در تولیدات علمی علوم پایه جهان با توجه به وسعت، جمعیت و امكانات كشور كم میباشد.
نمودار 3 سهم ایران در تولید مقالات علوم پایه در جهان به تفكیك رشته(1997ـ1993)
نمودار 3 سهم ایران در تولید مقالات علوم پایه در جهان به تفكیك رشته(1997ـ1993)
جدول 4 و نمودار 4 وضعیت تولید كل مقالات ایرانیان، مقالات علوم پایه و سهم مقالات علوم پایه را از كل مقالات ایرانیان در طی سالهای93 تا 97 نشان میدهد. چنانچه ملاحظه میشود سهم مقالات علوم پایه از كل مقالات از سال 93 تا 97 افزایش یافته است. این سهم كه در سال 93، 02/45 درصد بوده در سال97 به5/58درصد رسیده است. این روند افزایشی در طی پنج سال، حاكی از گسترش قابل توجه تحقیقات علوم پایه نسبت به سایر رشتهها در كشور میباشد. در واقع در سال 97 تنها 2/41 درصد اطلاعات علمی تولید شده به رشتههای دیگر تعلق داشتهاند
حركت كشور در مسیر رشد و توسعه در طی برنامههای اول و دوم كشور لزوم توجه به علوم پایه را به عنوان بنیادهای اصلی توسعه بیش از پیش آشكار میسازد. آمار ارائه شده نیز گویای این توجه میباشد. در مجموع پنج سال مورد بررسی، سهم مقالات علوم پایه از كل مقالات 8/52 درصد میباشد. این امر شاید حاكی از آن باشد كه بیش از نیمی از تحقیقات علمی كشور در زمینه علوم پایه میباشد.
جدول4 مقایسه مقالات علوم پایه با كل مقالات
نمودار 4 مقایسه سهم مقالات علوم پایه ایران با كل مقالات ایران در طی سالهای1993 تا 1997
سهم ایرانیان در تولید مقالات علوم پایه جهانجدول 5 و نمودار 5 سهم مقالات علوم پایه جهان به تفكیك پنج رشته در طی سالهای93تا 97 را نشان میدهد. در مجموع پنج سال، بطور كلی1/0درصد از مقالات علوم پایه جهان به ایرانیان تعلق دارد. در بین پنج رشته نیز ریاضی و شیمی دارای بالاترین سهم نسبت به سایر رشتهها میباشند.به این ترتیب ملاحظه میشود كه نقش و مشاركت ایرانیان در تولیدات علمی علوم پایه جهان با توجه به وسعت، جمعیت و امكانات كشور، كم است.
جدول 6 و نمودار 6 نیز میزان مشاركت ایرانیان در جهان را به تفكیك سالهای93 تا 97 در تولید مقالات علوم پایه نشان میدهد. با آن كه مشاركت و نقش ایرانیان بطور كلی ناچیز و كم است اما میزان مشاركت در طی پنج سال، مرتباً رو به افزایش بوده و از 06/0 درصد در سال93 به13/0 در سال 97 رسیده است.
جدول5 سهم مقالات علوم پایه ایران از مقالات علوم پایه جهان به تفكیك رشته(1997ـ1993)
نمودار 5 سهم ایران در تولید مقالات علوم پایه در جهان به تفكیك رشته(1377-1373)
جدول 6 سهم مقالات علوم پایه ایران از مقالات علوم پایه جهان طی سالهای 1993 تا 1997
نتایج1ـ جهان پیوسته در حال افزایش دانش و اطلاعات خود میباشد، به نحوی كه تعداد مقالات علوم پایه جهان از 146545 مقاله در سال1993 به 187656 مقاله در سال1997 رسیده است.2ـ فعالیت ایران در طی سالهای93 تا 97 در تولید مقالات علوم پایه قابل توجه بوده است، به نحوی كه متوسط رشد سالانه در تولید مقالات علوم پایه ایران در طی این سالها 37/38 درصد بوده و تعداد مقالات علوم پایه ایران از 86 مقاله در سال1993 به251 مقاله در سال 1997 رسیده است.3ـ بیش از نیمی از فعالیتهای علمی ایران در زمینه علوم پایه میباشد. در مجموع سالهای 93 تا 97، 8/52 درصد از كل مقالات ایران در زمینه علوم پایه بوده است.
4ـ با وجود گسترش فعالیتهای علمی در كشور در طی سالهای اخیر، متاسفانه تنها 1/0 درصد از تولید مقالات علومپایه جهان به به ایران تعلق دارد. كه در مقایسه با كشورهایی مانند كرهجنوبی كه29/1 درصد از تولید مقالات علوم پایه را در اختیار دارد بسیار كم میباشد. در بین كشورهای مطالعه، آلمان09/11 درصد از تولید مقالات علوم پایه جهان را برعهده دارد.5ـ بیش از نیمی از مقالات تولید شده علوم پایه ایران(23/55 درصد) طی سالهای93 تا 97 در زمینه شیمی است.6ـ از بین رشتههای مختلف علوم پایه جهان، بیشترین تعداد مقالات متعلق به رشته شیمی میباشد. این امر حاكی ازكاربردهای وسیع این علم در جامعه امروزی است. در این میان زمینشناسی كمترین تعداد مقالات رشتههای مختلف علوم پایه را به خود اختصاص داده است.
پینوشت
1- Scientometric2- Science citation index3- Information science institute
منابع1ـ اعتماد، شاپور. «تصویر علمی ایران در جهان» . اطلاعرسانی، دوره دهم (جدید)، شماره 4 (بهار 1373): 42ـ542ـ اعتماد، شاهپور. «نظام تحقیقات در جهان». دفتر دانش، سال اول، شماره دوم و سوم (پاییز و زمستان1371): 50ـ553ـ براون، تیبور؛ گلانزل، ولنگانگ، شوبرت آندرئاس. «شاخصهای علمسنجی، ارزیابی تطبیقی فعالیتهای انتشاراتی و تاثیرگذاری
ارجاعات در 32 كشور» ترجمه محمداسماعیل ریاحی. رهیافت، 8 (بهار 1374): 70ـ804ـ پاپون، پیر؛ بار، رمی. «نظامهای علمی ـ تكنولوژیك. نگاهی اجمالی به وضعیت جهانی». ترجمه فاضل لاریجانی. رهیافت، 14(زمستان75): 23ـ445ـ سن گوتیا، آی.ان «مروری بر كتابسنجی، اطلاعسنجی، علمسنجی، و كتابخانهسنجی» ترجمه مهردخت وزیرپوركشمیری(گلزاری)، اطلاعرسانی، دوره دهم (جدید) 2 و 3 (تابستان و پاییز 1372): 38ـ586ـ گارفیلد، اوگن. «چگونه از فهرست ارجاعات علمی (SCI) استفاده كنیم؟» ترجمه نیكو سرخوش. رهیافت، 11 (زمستان1374):58ـ657ـ مجتهدزاده، مهشید. «بررسی وضعیت مقالات علوم پایه فهرست شده محققان مقیم ایران در SCI و SSCI در سال
1375/1996». رهیافت، شماره هجدهم (بهار و تابستان1377): 120ـ1258ـ مرادی، لیدا. «آمارهای پایه علوم و تكنولوژی در ایران و بررسی تطبیقی آن با سایر كشورها». رهیافت، 14 (زمستان1375):45ـ62
ادامه خواندن مقاله در مورد سنجش ميزان حضور ايرانيان در نمايهنامة استنادي علوم
نوشته مقاله در مورد سنجش ميزان حضور ايرانيان در نمايهنامة استنادي علوم اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.