nx دارای 30 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
ایمنی در برق-عایق بندی قسمتهای برق دار ، ایجاد حسار و موانع
برق مصرفی شهری ما 220 ولت می باشد که این مقدار برای نابودی فرد کافی است. ما روزانه با وسایل برقی بسیاری سرو کار داریم و از آنها به صورت درست یا نادرست استفاده میکنیم که باید به ایمنی جانی خود در برخورد با این وسایل توجه کنیم. به طور کلی لوازم برقی ،سیمهای رابط ، کلیدها ، پریزها و ; ،در محل تولید به صورت کاملا ایمنی از نظر عایقی ساخته میشوند و بسته به مورد مصرفی از نظر عایقی با هم متفاوتند . عایقها انواع گوناگون دارند که بسته به مورد استفاده در سیمها با نامهای گوناگون شناخته می شوند.
(که در جدول ضمیمه توضیحات کامل در مورد سیمها و مورد استفاده آنها داده شده.)ولی با وجود عایقهای پیش ساخته نیز باید به موارد ایمنی توجه کرد مثلا نمونه بارز آن سیم کشی ساختمان هاست که از داخل لوله های پلاستیکی و داخل دیوار کار گذاشته میشوند که در وحله اول ایمنی بعد زیبایی کار را بالا میبرد .سیمها در قسمت اتصال به وسایل، منبع ، کلید و ; لخت هستند که برای اتصال آن به پیچ میتوانیم از کابلشو یا سوکتهای مخصوص استفاده کنیم تا در صد ایمنی نیز بالا رود .
البته این اتصالات زیر روپوش ، درب کلیدها و; قرار میگیرند .حال اگر اتصال ما اتصال سیم به سیم باشد یعنی زیر پیچ و ; قرار نگیرد در این صورت اتصال ما باید عایق کاری شود و عایق مورد استفاده نیز باید از همان مواد عایقی باشد که روی هادی قرار دارد . به منظور نوار پیچی محل اتصالات معمولا از چسبهای لاستیکی استفاده میشود که این کار باید با نرمی و کشش توام باشد تا هوایی بین لایه ها باقی نماند و بهتر است برای این کار از وسط کار شروع شود .
اتصالات در صنعت :تابلوهای برق موارد استفاده زیادی دارد . تابلو برقهای شبکه های الکتریکی موجودند که از بیش از صد قسمت مانند کنتاکتور ، رله ها و ; تشکیل شده اند و با برق شهر و یا برق فشار قوی تغذیه میشوند.در هر صورت سر سیمها را به صورت پیچی اتصال داده اند . پس با وجود این همه سیم کنار هم باید به عایق بندی آنها نیز توجه شود که با درست قرار دادن آنها زیر پیچ به ایمنی توجه میشود .برق اصلی در تابلوهای بزرگ به وسیله شمش های مسی تامین میشود یعنی به جای سیم ، شمشهای مسی که هیچگونه عایقی ندارد را در تابلو قرار میدهند .
نحوه عایق بندی این شمشهای مسی با سیم فرق میکند یعنی از چسبهای لاستیکی نمیتوان استفاده کرد. این شمشها را به طور کامل رنگ آمیزی (عایق رنگی ) و نقاط اتصال دو شمش را از رنگ پاک و دو شمش را با پیچ به یکدیگر محکم میکنند.تابلوها را با وجود ایمنی های کلی که در آن رعایت می شود به صورت کمدی و درب دار می سازند تا قسمت های برق دار به طور کلی از دست رس انسان دور باشد.
در شبکه های برق به دلیل وجود تلفات انرژی در مسیر های طولانی مجبور به استفاده از ترانس هستند.( طبق قانون توان) تا جریان را کاهش و ولتاژ را افزایش دهند و تلفات را کم کنند. که این ترانس ها یا در اتاقک های برق و یا روی تیر های چراغ برق نصب می شوند. از اتاقک های برق برای کنترل قسمتی از برق شهر، کوچه و خیابان تعبیه شده اند که درون این اتاقک ها به دلیل وجود تابلو های برق و قسمت های برق دار از کفپوش های توری که به زمین ارت شده اند استفاده می شود تا از برق گرفتگی شخص نسبت به وسایل جلوگیری شود در ضمن این سایت های برق از دست رس افراد معمولی به دور است و حفاظت می شود.
ضمیمه: ( انواع سیم ها با عایق بندی های مخصوص )
انواع کابل:تک رشته ای گرد: reچند رشته ای گرد: rmمثلث تک رشته: seمثلث چند رشته: smموارد مهم:1. درجه حرارت کابل ها باید به صورتی باشد. که دمای عایق آنها از 70 درجه تجاوز نکند.2. در دمای منفی 5 درجه سانتیگراد نباید کابل کشی صورت گیرد.3.در آب نباید جریان بیش از15/ 1 از آن عبور داد.
هدف از نگارش این راهنما چیست؟این نوشتار راهنمای اولیه پبرامون تست ایمن تجهیزات برقی را ارایه نموده و مورد استفاده افرادی قرار می گیرد كه در كارگاه تست وسایل برقی كار كرده و یا فرآیند تست را مدیریت می كنند. همچنین این راهنما برای كسانی كه مستقیماً با تست تجهیزات برقی سر و كار دارند، مفید بوده و حاوی مطالب و اطلاعات تفصیلی در باره انواع خاص تست وسایل برقی نیز می باشد. تست تجهیزات برقی به دلایل متعددی انجام می شود كه از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره كرد:1 تست های تضمین كیفیت قطعات به كار رفته در تجهیزات برقی
2 تست های مربوط به تشخیص عیب وسایل برقی3 تست شناسایی خطای دستگاه های برقی4 كنترل های روتین ایمنیاین راهنما همچنین حاوی توصیه هایی است كه می توان به كمك آنها از خطرات الكتریكی جلوگیری به عمل آورده و یا میزان خطرات را كاهش داد. برخی از روش هایی كه به كمك آنها می توان به این كار مبادرت نمود، عبارتند از:1 به كار بردن سیستم های ایمنی در كار، برای مثال:الف) اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از تماس افراد با قسمت های برقدار تجهیزات به ویژه افرادی كه كار تست را انجام نمی دهند.ب) اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از تماس افراده تست كننده تجهیزات با قسمت های برقدار دستگاه هاپ) حفاظت و عایق كاری تجهیزات برقی كه اپراتورها بر روی آنها كار می كنند و نیز عایق كاری و حفاظت دستگاه هایی كه به كمك آنها، عملیات تست انجام می شود.2 استفاده از تجهیزات مناسب برای انجام عملیات تست
3 حصول اطمینان از به كار گماردن افرادی كه در زمینه تست تجهیزات آموزش های لازم را دیده و تجربه كافی دارند و نیز در زمینه عملیات ایمنی كار با تجهیزات دارای آگاهی های لازم هستند. به چه نوع تست هایی در این راهنما اشاره شده است؟این راهنما دربردارنده تست تجهیزات برقی (عمدتاً تجهیزات فشار ضعیف تا سطح ولتاژ 1000 ولت AC یا 1500 ولت DC) بوده و مربوط به مواقعی است كه تجهیزاتی نظیر لوازم برقی خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. بیشتر این تجهیزات به منابع تغذیه اصلی 230 ولت AC تكفاز و 400 ولت AC سه فاز وصل می شوند كه البته می توان منابع تغذیه با ولتاژهای بالاتر و در برخی موارد
ولتاژهای بیش از محدوده فشار ضعیف را نیز مورد استفاده قرار داد. در فرآیند تست تجهیزات برقی، برخی از ولتاژهای اعمال شده به تجهیزات ممكن است بیش از ولتاژهای محدوده فشار ضعیف باشد ولی در صورتی كه ماكزیمم جریان خروجی دستگاه تست كننده بیش از 5 میلی آمپر نباشد، این ولتاژها خطرناك نخواهند بود (توجه داشته باشید كه قبلاً جریان 5 میلی آمپر AC ملاك عمل قرار می گرفت اما از ماه می 2001، حداكثر جریان دستگاه های جدید تست كننده بایستی به 3 میلی آمپر AC محدود شود).
منظور از خطرات منجر به حوادث و صدمات چیست؟حوادث و ضایعات زمانی رخ می دهند كه قسمت های برقدار تجهیزات لخت بوده و افراد با این قسمت ها تماس برقرار كنند و یا بدنه دستگاه ها كه می بایست به سیم ارت وصل شوند، با ولتاژ خطرناكی برقدار شده باشند. در خلال تست تجهیزات برقی و هنگام یافتن خطاها به ویژه موقعی كه هادی های بدون روكش حامل ولتاژهای خطرناك باشند، احتمال تماس با قسمت های برقدار تجهیزات افزایش می یابد. چنانچه تست در حالی انجام پذیرد كه تجهیزات برقی از هر منبع تغذیه
خطرناكی ایزوله شوند، می توان خطرات منجر به حوادث و صدمات را به حداقل ممكن رساند. اگر چه ایزوله كردن تجهیزات برقی همیشه امكان پذیر نیست، ولی بایستی مراقب بود تا از تماس با هر ولتاژ تولیدی خطرناك جلوگیری به عمل آید. خطرناك ترین صدمات در نتیجه حوادث ناشی از برق
گرفتگی به وجود می آید و این بدین خاطر است كه اثرات برق گرفتگی عمدتاً غیرقابل پیش بینی بوده و به سادگی می تواند منجر به حوادث مرگبار شود. همچنین خطر صدمه و سوختگی ناشی از آرك زدگی كه در اثر تماس هادی ها با یكدیگر و در نتیجه اتصال كوتاه پدید می آید، نیز وجود دارد. از دیگر خطرات تهدید كننده، می توان به خطر ناشی از واكنش بدن فرد در برابر حوادثی مانند سقوط یا وارد شدن شوك به بدن مصدوم در اثر برق گرفتگی اشاره كرد. برق گرفتگی زمانی رخ می دهد
كه تماس با هادی برقدار سبب عبور جریان كافی از طریق بدن انسان شده و منجر به آسیب و صدمه گردد. در حالت كلی، ولتاژهای بیش از 50 ولت AC یا 120 ولت DC بدون ریپل در مكان های خشك و نیز فضاهای باز و نارسانا را بایستی جزو ولتاژهای خطرناك به شمار آورد. چنانچه محل كار نمناك، محدود و یا رسانا باشد، مقادیر ولتاژهای مزبور را باید كاهش داد و بنابراین وقتی چنین محیط كار متفاوتی وجود داشته باشد، متصدیان كار و نیز افرادی كه مستقیماً عملیات تست را انجام می دهند، باید از افزایش احتمالی خطرات منجر به صدمات و حوادث آگاهی كامل داشته باشند. در برخی تجهیزات از قبیل مایكروفر، ولتاژهای فشار قوی با پتانسیل چندین هزار ولت مورد استفاده قرار گرفته و چنانچه با هادی های حامل این ولتاژها تماس ایجاد شود، خطر بسیار زیادی متوجه فرد شده و ممكن است منجر به صدمات مرگبار شود. جریان های در حد 5 میلی آمپر و یا بارهای ذخیره شده در تجهیزات برقی می توانند منجر به بروز جراحت و صدمه بدنی شوند. بنابراین باید اقدامات مناسبی انجام شود تا از تماس فرد با بارهای ذخیره شده بیش از 350 میلی ژول جلوگیری به عمل آید. اگر در نقطه تماس بدن با قسمت های خطرناك تجهیزات برقی، پوست بدن سوراخ شده و یا بریدگی در آن ایجاد شود، جریان شوك وارده به بدن و در نتیجه میزان جدیت خطر بیشتر خواهد بود. البته پوست سالم هم ممكن است در زمان تماس با برق یا در اثر سوختگی ناشی از جریان و یا در نتیجه نفوذ هادی های لخت و نوك تیز به آن صدمه ببیند.
ارزیابی ریسك و خطرات.افزون بر عواملی همچون سطح ولتاژ، میزان بار ذخیره شده یا میزان جریان برق و نیز طبیعت محیط، عوامل دیگری هم وجود دارند كه برای ارزیابی خطرات ناشی از جراحات و صدمات ناشی از تست تجهیزات برقی می بایست مد نظر قرار گیرند. ارزیابی خطر بایستی قبل از شروع تست انجام گیرد و این كار به شما كمك می كند تا اقدامات پیشگیرانه لازم را شناسایی نمایید. برخی از پرسش هایی كه در حین انجام فرآیند ارزیابی خطرات مطرح می شوند، عبارتند از:1 آیا می توان كار با تجهیزات بدون برق یا برقدار را در ولتاژ یا جریان ایمن انجام داد؟
2 آیا مطلقاً ضرورت دارد افراد بر روی تجهیزات برقدار و یا در نزدیكی آنها در شرایطی كار كنند كه جریان ها و ولتاژهای خطرناك پیرامون تجهیزات وجود دارد؟3 ماكزیمم ولتاژی كه بر روی هادی ها در خلال فعالیت كاری دستگاه ها به وجود می آید، چقدر است؟4 آیا افرادی كه تست تجهیزات را انجام می دهند، شایستگی های لازم برای این كار را دارا هستند؟ آیا آموزش های لازم را فراگرفته و دانش كافی برای انجام كارهای خاص را دارند و آیا اطمینان حاصل شده كه دیگران را در معرض خطر قرار نخواهند داد؟5 چنانچه تست كنندگان صلاحیت كامل نداشته باشند، آیا بر كار آنها نظارت كافی صورت می گیرد؟6 چه نوع حفاظ ایمن فیزیكی (مانند استفاده از فنس های موقت یا دائمی) می بایست برای تجهیزات تحت تست به كار رود تا از صدمه و جراحت پیشگری به عمل آید؟7 آیا دستگاه های مخصوص تست از طراحی ایمن برخوردارند؟ آیا این دستگاه ها به خوبی نگهداری شده اند؟
8 آیا ضرورت دارد كه محدوده ای دائمی برای تست تجهیزات جدا از محل استقرار آنها ساخته شود و یا ساخت محدوده تست موقت در پیرامون تجهیزات ضروری است؟9 آیا تست كنندگان قادرند كه حوزه كاری را به حد كفایت نظارت كرده و در هر زمان از بروز خطر برای دیگران جلوگیری كنند؟10 در مواقعی كه عملیات تست بخشی از “خدمات پس از فروش” باشد، چه میزان از این عملیات جزو تعهدات مشتری است؟ چنانچه تست در منزل مشتری انجام شود، چه اقدامات ویژه ای مورد نیاز است تا بتوان از فرد تست كننده و سایرین حفاظت نمود؟11 تا چه میزان
می بایست تست كنندگان تحت نظارت قرار گرفته و یا در كار تست همراهی شوند؟12 آیا اقدام تست كنندگان در خصوص طراحی، ساخت یا استفاده از هر گونه تجهیزات ویژه تست با استاندارد BS EN 61010-1 مطابقت دارد؟13 اندازه دستگاه مورد نظر برای تست چقدر بوده و چه مقدار فضا پیرامون آن جهت انجام تست به صورت ایمن و بدون محدودیت وجود دارد؟ 14 اگر نیاز باشد كه تمامی كارگران شاغل در كارگاه ها، به دستگاه های برقی نزدیك شوند، آیا شایستگی لازم برای پرهیز از خطر را دارند؟ اگر كارگران فاقد صلاحیت لازم در این زمینه باشند، چگونه از نزدیك نشدن آنها به دستگاه ها اطمینان حاصل می كنید؟15 آیا زمانی كه دستگاه به برق متصل بوده و درگیر فرآیند تست می باشد، به صورت برقدار رها می شود؟16 آیا میز كار یا محدوده مجزای مربوط به تست، نیاز به وسیله هشدار دهنده مانند لامپ دارد تا نشان دهد كه تست در حال انجام است؟
17 آیا نیاز به تهیه منابع اضطراری و یا وسایل اضافی برای دستگاه هایی كه سایر كارگران از آنها استفاده می كنند، احساس می شود تا بتوان با اتصال دستگاه های مذكور به این منابع، میزان صدمه به تست كنندگان را كاهش داد؟ آیا كلیدهای محافظ جان (RCD) را می توان به عنوان وسایل تكمیل كننده حفاظت مورد استفاده قرار داد؟ (توجه: این راهنما و اطلاعات تكمیلی ضمیمه آن، توضیحاتی درباره كلیدهای RCD در حالت كلی و نیز كلیدهای RCD با جریان 30 میلی آمپر را ارایه می دهد. برای اخذ اطلاعات بیشتر، بخش مربوط به كلیدهای محافظ جان در صفحات آتی همین نوشتار را ملاحظه نمایید.)
18 آیا امكان كاستن از تعداد مسیرهای مرتبط با زمین برای كاهش احتمال شوك ناشی از تماس فاز به زمین با استفاده از وسایلی مانند حصار فلزی، فنس و فیبر عایقی یا فرش لاستیكی وجود دارد؟ 19 آیا امكان استفاده از سایر منابع تغذیه مانند ترانس ها یا باتری های ایزوله برای كاهش احتمال بروز خطر ناشی از شوك فاز به زمین وجود دارد؟مدیریت بر فرآیند تست تجهیزات برقیفراهم نمودن محیطی ایمن برای كار و نیز استقرار یك سیستم ایمن كاری برای كارگران ضروری است. نتایج ناشی از ارزیابی ریسك و خطرات به شما كمك خواهد كرد تا مراحلی را كه نیاز به انجام این ارزیابی دارید، شناسایی كنید. كارگران نیز باید همكاری كرده و در حین كار مراقبت های منطقی در خصوص ایمنی خود و سایر افراد را به كار بندند. توصیه های زیر را باید در مورد تمامی فعالیت ها و از جمله عملیات تست تجهیزات به كار برد: الف) ایمنی پرسنل تمامی پرسنل بایستی:1 بدانند كه حتی با انجام عملیات تست در منطقه ایزوله از زمین و یا استفاده از ترانسفورماتورهای ایزوله و حتی استفاده از كلیدهای محافظ جان (RCD) ، باز هم خطر برق گرفتگی وجود دارد. 2 به طور كامل از اتفاقات ناگواری كه ممكن است در اثر برق گرفتگی و صدمات حاصل از آن در محیط كار رخ دهد، آگاهی داشته باشند. 3 آموزش های لازم در زمینه كمك های اولیه از جم
له CPR را فرا گیرند (CPR مخفف Cardiac Pulmonary Resuscitation به معنی برگرداندن قلب و شش مصدوم به حالت نرمال اولیه می باشد). ب) نواحی تست دائماین نواحی می بایست:1 تحت كنترل یك فرد مسئول باشند.2 به وسیله فنس از سایر نقاط جدا شوند تا بدین وسیله از ورود افراد غیرمجاز به منطقه جلوگیری شود.3 دارای علائم هشدار دهنده مناسب در ابتدای ورود به منطقه باشند. 4 در خلال عملیات تست و تنها برای پرسنل مجاز و نیز افرادی كه تحت نظارت مستقیم پرسنل واجد شرایط كار می كنند، قابل دسترسی باشند.5 دارای چراغ های هشدار دهنده مناسبی باشند كه نشان دهنده انجام تست بوده و نیز مجهز به چراغ های دیگری باشند كه نشان دهد ورود به منطقه مزبور ایمن است (غالباً از چراغ های سبز و قرمز استفاده می شود).6 دارای شستی های قطع اضطراری یا سایر وسایل كارآمد باشند تا قطع تمام منابع تست در مواقع اضطراری امكان پذیر باشد. كنترل های اضطراری بایستی به دقت شناسایی شوند و باید توجه كرد كه این كنترل های اضطراری نباید منابع تغذیه مربوط به روشنایی عمومی منطقه را از مدار خارج نمایند.7 حاوی پوستری در باره برق گرفتگی باشد. این پوستر می تواند مثلاً نشان دهنده خطر برق گرفتگی و كمك های اولیه در این زمینه باشد. همچنین پوستر مزبور باید در نقاط حساس نصب شده و اقدامات مربوط به ایمنی به ویژه شماره تلفن های مربوط به امداد رسانی در آن درج گردد. 8 دارای نظم و آراستگی در چیدمان وسایل و دستگاه ها بوده و فواصل بین تجهیزات به طور مناسب رعایت گردد. پ) نواحی تست موقت
در برخی مواقع ممكن است انتقال تجهیزات به محل دائمی انجام عملیات تست، عملی و یا منطقی نباشد، مثلاً موقعی كه تجهیزات بسیار بزرگ هستند كه در این صورت امكان استقرار آنها در منطقه دائمی ویژه عملیات تست وجود ندارد. همچنین زمانی كه تست تجهیزات برقی جزو تعهدات مشتری است، نمی توان این گونه تجهیزات را به محل دائمی عملیات تست منتقل نمود. بنابراین چنانچه نیاز به انجام تست در حالت برقداربودن تجهیزات باشد، یك منطقه تست موقت بایستی پیرامون تجهیزات ایجاد گردد. در هنگام ایجاد منطقه تست موقت، تمامی اقدامات
پیشگیرانه ای كه در مورد مناطق تست دائم به آنها اشاره شد، بایستی مد نظر قرار گیرند و چنانچه این كار مقدور نباشد، نیاز به انجام ارزیابی است تا بتوان اقدامات لازم جهت كاهش خطرات را تا حد ممكن به عمل آورد. توجه داشته باشید كه تسترهای كوچك مجهز به دوشاخه مخصوص تست (Plug-in Tester) كه دارای دو وضعیت “Go/No go” هستند، در حالت كلی فقط پلاریته منبع را كنترل كرده و حداكثر می توانند وجود اتصال زمین را نشان دهند ولی قادر به تشخیص میزان تأثیر اتصال زمین نیستند.
ت) مناطق ایزوله از زمینمنطقه تست را به گونه ای ایجاد كنید كه حتی الامكان از زمین ایزوله باشد و همچنین سعی كنید از منابع تغذیه ایزوله استفاده نمایید. برای نیل بدین منظور، اقدامات زیر را به انجام رسانید:1 میز تست مورد استفاده باید از مواد عایق ساخته شده و قاب و پایه های آن عایق باشد تا از امكان تماس با زمین در حین تست جلوگیری نماید. 2 تمامی لوله ها، رادیاتورها، سازه ها و قطعات فولادی ساختمان، لوله های فلزی، وسایل برقی ارت شده، سوكت های فلزی، و غیره را از دسترسی به میز دور نمایید و یا آنها را به طور دائم با مواد عایقی بپوشانید تا از تماس آنها با میز تست جلوگیری شود.
3 در جایی كه نیاز به استفاده از هویه یا چراغ های مخصوص روشنایی میز كار باشد، از نوع فشار ضعیف این وسایل استفاده كنید كه برق آنها از ترانسفورماتور ایزوله مطابق استاندارد BS 61558 تأمین شود. در این صورت نیازی به استفاده از میله اتصال زمین در منطقه تست نخواهید داشت. 4 اگر نیاز به نصب پریز مربوط به آنتن تلویزیون و یا رادیو در منطقه تست باشد، نصب این پریز بایستی مطابق با استاندارد BS 415 صورت پذیرد. 5 فرش عایق لاستیكی بایستی با استاندارد BS 921 مطابقت داشته و نیز تمیز و خشك باشد ضمن این كه فرش مزبور باید به طور منظم تست گردد و همچنین بایستی برای عملیات تست به حد كافی بزرگ باشد تا زمانی كه فرد تست كننده در حالت ایستاده و یا نشسته قرار دارد، بتواند به راحتی بر روی آن قرار گیرد (توجه داشته باشید كه پایه های صندلی هنگام نشستن فرد تست كننده، ممكن است به فرش مذكور آسیب برسانند).6 اگر از نوارهای مچی مخصوص تخلیه الكتریسیته ساكن استفاده شود، این نوارها بایستی دارای مقاومت مناسب باشند (مقامتی در حد 1 مگا اهم یا بیشتر). استفاده از نوارهای مچی كه سبب ارتباط مستقیم فرد با زمین می شود، مجاز نمی باشد. برای كسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، به استاندارد BS IEC 61340-5-1: 1998 مراجعه نمایید.
ث) تغذیه تجهیزات تحت تستهر قطعه ای از تجهیزات تحت تست بایستی از طریق منبع تغذیه خاص خود به برق متصل شود. این منابع باید از سوكت ها یا ترمینال های مربوطه تأمین شده و دارای پوشش های عایق مناسب باشند. منابع تغذیه بایستی دارای سیستم حفاظتی مناسبی در برابر اضافه بار و اضافه جریان در صورت بروز خطا در وسایلی مانند فیوزها باشند. توجه داشته باشید كه:
1 در جایی كه از ترانسفورماتور ایزوله به عنوان منبع تغذیه برای تست تجهیزات استفاده می كنید، بایستی علاوه بر رعایت استاندارد BS 61558 ، از ترانسفورماتورهای جداگانه برای هر میز تست استفاده نمایید. چنانچه این كار به طور منطقی عملی نباشد، از یك ترانسفورماتور ایزوله می توان برای تغذیه میزهای دیگر استفاده نمود ضمن این كه بایستی خطر اتصال این منبع تغذیه به زمی
ن را در هر میز به درستی كنترل كرده و بدین وسیله از نبودن جریان نشتی به زمین مطمئن شد. 2 تأمین انرژی از ترانسفورماتور ایزوله باید از طریق یك سوكت مخصوص انجام گرفته و بر روی آن عبارت “فقط برای استفاده به منظور تست تجهیزات برقدار” به وضوح نوشته شود. هیچ سیمی نباید به طور ثابت به ترمینال زمین سوكت وصل شود و نیز قاب سوكت بایستی از ماده عایق ساخته شده باشد. همچنین نباید قسمت های برقدار تجهیزات در حال تست در معرض دید قرار داشته باشند. 3 در شرایط خاص، تجهیزات تحت تست از نوع كلاس I بایستی به طور كامل ارت شوند مگر این كه برای تغذیه آنها از ترانسفورماتور ایزوله استفاده شود. ارت نمودن تجهیزات، خطر برق گرفتگی را افزایش می دهد كه البته می توان به كمك سایر اقدامات ایمنی، این خطرات را به حداقل ممكن كاهش داد
.4 وقتی تجهیزات تحت تست از نوع كلاس I باشند، هر گونه خطای زمینی كه از قبل در تجهیزات موجود بوده، بایستی آشكار شده و رفع خطا گردد. این كار باید پیش از اتصال تجهیزات به برق انجام شود. در صورت تأمین برق از ترانسفورماتور ایزوله، خطای به وجود آمده بدین معنی است كه تماس همزمان با محفظه دستگاه و یك قطب و یا هر دو قطب منبع تغذیه ایزوله ممكن است سبب برق گرفتگی خطرناكی شود.
5 كلیه هادی های حفاظتی مدار (مسیر ارت) در مجموعه تجهیزات كلاس I نوع پرتابل پس از تكمیل شدن چیدمان میزهای ویژه تست، بایستی دوباره آزمایش شوند تا اطمینان حاصل شود كه هیچ خطای زمینی قبل از وصل دستگاه به برق وجود ندارد. ج) ارزیابی خطرات موجود در تجهیزات تست و منابع تغذیه برق تمامی اقداماتی كه برای كنترل خطر برق گرفتگی به كار می روند، باید مطابق سلسله مراتب زیر به انجام رسند:
1 اولین و مهمترین مورد این است كه تا حد ممكن به كمك روش های سخت افزاری كنترل های لازم را انجام دهید. 2 دوم این كه تمام خطرهای قابل پیش بینی را با استفاده از سیستم های ایمن كاری كنترل كنید. این موارد بایستی شناخته شده و تمامی پرسنل مربوط از آنها اطلاع كافی داشته باشند. همچنین باید خطرات به پرسنل گوشزد شده و به طور مكتوب به ایشان ابلاغ شود (این كار مرجع مناسبی است كه به كمك آن می توان دستورالعمل های ایمنی را در صورت نیاز اصلاح نمود).
3 و نهایتاً استفاده از پرسنل مجرب (یا سایر پرسنلی كه زیر نظر افراد مجرب كار می كنند) به طوری كه این افراد باید دارای تجربه و دانش فنی لازم باشند تا بتوانند از خطرات و صدمات تهدید كننده جلوگیری كنند. اگر استفاده از ترانسفورماتورهای ایزوله به عنوان منابع تغذیه جهت تست تجهیزات، جزو اقدامات سخت افزاری لازم برای ارزیابی خطرات باشند، این فرآیند باید به طور نرمال انجام شده و
ترانسفورماتور ایزوله بایستی جدا از تجهیزات زیر تست بررسی شود. همچنین ضرورت دارد قفسه ای حاوی وسایل لازم برای تست هر یك از تجهیزات تعبیه گردد. با قرار دادن تمامی وسایل مورد نیاز برای تست تجهیزات بر روی قفسه های عایق كه در بالای میز مخصوص تست تعبیه شده اند، می توان برخی از خطرات مربوط به استفاده از تجهیزات تست را كاهش داد ولی باید توجه داشت كه امكان حذف كامل خطرات وجود ندارد. همچنین این كار امكان اتصال همزمان وسایل تست كننده با تجهیزات تحت تست را كاهش خواهد داد. وقتی كه استفاده از ترانسفورماتورهای ایزوله به عنوان منابع تغذیه جهت تست تجهیزات، جزو
اقدامات سخت افزاری مربوط به ارزیابی خطرات باشد، همه منابع متصل به تجهیزات تست باید توسط كلیدهای محافظ جان (RCD) با جریان 30 میلی آمپر حفاظت شوند. توجه داشته باشید كه برای منابع تغذیه ای كه جریانی بیش از 16 آمپر را به تجهیزات تحت تست وارد می كنند، و یا در جایی كه تجهیزات زیر تست دارای جریان نشتی بالایی هستند، ممكن است استفاده از كلیدهای RCD بدلیل ایجاد نویز در سیستم، عملی نباشد. به منظور مطالعه سایر توصیه های ایمنی مربوط به این قسمت، به بخش 607 استاندارد BS 7671 مراجعه نمایید.ساخت مناطق ایمن برای تست حصول اطمینان از این كه افراد غیر دخیل در تست باید از خطرات دور نگهداشته شوند، حائز اهمیت است. این كار با منحصر كردن انجام امور تست در نواحی مشخص شده برای این منظور، امكان پذیر است. در برخی كارگاه ها امكان ساخت و ایجاد یك
منطقه تست همراه با میز كار ثابت وجود دارد كه تنها پرسنل تست كننده تجهیزات بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. در غیر این صورت، با قرار دادن فنس و موانع فیزیكی و یا سایر روش های محصور كننده بایستی افراد غیر مجاز را از نزدیك شدن به تجهیزات زیر تست دور نگهداشت. منطقه ویژه تست می تواند به یكی از صورت های زیر باشد:1 اتاقی مخصوص كه به منظور عملیات تست ساخته شده و دارای وسایل حفاظتی ویژه باشد. همچنین این اتاق باید مجهز به درهای ایمن باشد تا از دسترسی افراد غیرمجاز جلوگیری شود (این درها با توجه به میزان و درجه خطر، باید امكان قفل شدن هم داشته باشند). 2 منطقه ای مشخص شده در یك كارگاه مجهز به مانع فیزیكی و فنس دائمی.
3 یك میز كار كه برای عملیات تست طراحی شده و برای تعمیر تجهیزات و تست آنها مورد استفاده قرار گیرد. 4 یك محل كار مشخص شده در خلال فرآیند تولید و یا در انتهای خط تولید.5 یك منطقه موقت ساخته شده در اطراف تجهیزات با استفاده از فنس ها و موانع فیزیكی ایجاد شده به همین منظور.6 یك منطقه ساخته شده در پیرامون تجهیزات ثابت مانند سوئیچ گیرها یا كلیدهای كنترل كننده مدار كه در این منطقه افراد ماهر بتوانند كارهای تعمیراتی را انجام داده و عیب و نقص تجهیزات را رفع نمایند و یا در خلال روند نگهداری تجهیزات، بتوانند فرآیند تست را به انجام رسانند. در كارگاه هایی كه تمام پرسنل آن به خوبی آموزش های لازم را فرا گرفته و از دستورالعمل های مربوط به ایمنی آگاهی كامل دارند و از سوی دیگر هیچ فرد غیرمجازی را در جمع خود نپذیرفته اند، ایجاد فنس در درون كارگاه و در پیرامون میز كار یا محدوده كاری ایشان ممكن است ضرورت نداشته باشد. علاوه بر این، همه كارگران باید آگاه باشند كه نبایستی تمركز افرادی كه به انجام عملیات تست مشغول هستند، توسط سایرین كه درگیر فرآیند تست نیستند، بر هم زده شود. چگونگی حفاظت از افرادی كه به انجام عملیات تست مبادرت می نمایند اقدامات انجام شده برای حفاظت افرادی كه مبادرت به انجام عملیات تست می كنند، باید مؤثر بوده و بتواند ایشان را از تماس با هادی های لخت برقدار كه منجر به وارد شدن صدمه به پرسنل و ایجاد حادثه می شود، برحذر دارد. این تماس می تواند به صورت برخورد یكی از دست ها با منبع انرژی باشد كه یكی از هادی های تغذیه اش به زمین وصل شده و یا تماس مزبور می تواند از طریق قسمت دیگری از سطح بدن صورت گیرد. تجهیزات كلاس I در این طبقه بندی قرار می گیرند زیرا بیشترین خطر در منبع هنگام ارتباط آن با زمین به وجود می آید. بنابراین خطر مربوط به تجهیزات الكترونیكی در محلی است كه سطوح بزرگ فلزی (یا شاسی ها) به منبع تغذیه متصل می شوند. همچنین خطر صدمه ناشی از منابع تغذیه در جایی كه اتصال زمین وجود نداشته و یا در محلی كه اتصال همزمان با قطب های منبع صورت می گیرد، زیاد است. روش های كاهش خطر برق گرفتگی ناشی از اتصال همزمان با هادی ها عبارتند از:1 انجام تست در جریان ها و ولتاژهای كم و بی خطر2 استفاده از محفظه های تست مجهز به قفل كه بتوان تجهیزات تحت تست را در درون آنها قرار داد.
3 استفاده از عایق كاری موقت.4 استفاده از پوشش هایی كه برای انجام عملیات تست نیاز به برداشتن آنها نباشد كه عایق كاری اولیه سیم های متصل به منبع تغذیه، مثالی از این مورد است. 5 ایجاد منطقه ای كه حتی الامكان ایزوله از زمین باشد.6 استفاده از ترانسفورماتورهای ایزوله به عنوان منبع تغذیه اصلی7 استفاده از كلیدهای RCD با جریان 30 میلی آمپر
مطالب مندرج در بخش های ذیل، اطلاعات تفصیلی بیشتری درباره هر یك از اقدامات حفاظتی ارایه می نمایند:
جریان ها و ولتاژهای ایمنامكان تست تجهیزات از طریق برقدار كردن آنها با سطوح ولتاژ و جریان بدون خطر وجود دارد. این موضوع بایستی قبل از تصمیم به استفاده از سطوح ولتاژ و جریان خطرناك، همواره مد نظر قرار گیرد.
محفظه های تست مجهز به قفلاین محفظه ها ممكن است از لحاظ اندازه با یكدیگر تفاوت داشته باشند به طوری كه محفظه های مزبور می تواند به صورت جعبه ای كوچك همراه با درپوش مجهز به قفل باشد كه بر روی میز كار نصب می شود و یا به صورت محفظه ای بزرگ همراه با درهای مجهز به قفل باشد (بزرگی محفظه به گونه ای است كه افراد می توانند وارد آن شوند). حصول اطمینان از این كه عملكرد ایمنی
سیستم قفل مزبور همانند عملكرد عایق به كار رفته در تجهیزات مناسب است، حائز اهمیت فراوان می باشد كه بدین منظور استفاده از سیستم قفل و كلید مخصوص موسوم به trapped key یا key exchange با عایق مناسب می تواند به این اطمینان كمك كند. در حالت كلی قفل نمودن محفظه و استفاده از سیستم كنترلی برای بازرسی آن به تنهایی مورد قبول نبوده و منبع تغذیه هم بایستی از طریق سیستم قفل مذكور، ایزوله شود. در شرایط معین مانند استفاده از خازن ها، ممكن است پتانسیل ناشی از بارهای ذخیره
شده خطرساز باشد. در چنین شرایطی منبع تغذیه مربوط به تجهیزات زیر تست را باید قبل از هر گونه اقدام برای تست ترجیحاً به صورت اتوماتیك به زمین ارت كرد. چنانچه امكان ارت اتوماتیك تجهیزات وجود نداشته باشد، بایستی با ابزار مناسب و مخصوص ارت نسبت به اتصال زمین دستی اقدام كرد. همچنین در زمان به كار بردن ارت اتوماتیك، استفاده از وسیله ارت دستی برای ارت كردن تجهیزاتی كه قبلاٌ برقدار بوده اند، اهمیت فراوان دارد. ضمناً توجه داشته باشید كه وقتی محفظه های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند، باید اطمینان حاصل شود كه هنگام بروز خطر در تجهیزات زیر تست، افراد نتوانند به درون محفظه ها راه پیدا كنند.
عایق كاری موقتوقتی كه خطر تماس همزمان با هادی های خطرناك وجود دارد، نباید فرض را بر این بگذاریم كه كارگران قادر به جلوگیری از چنین تماس های خطرناكی هستند. استفاده از عایق كاری موقت كه می تواند به كمك صفحات مخصوص و یا ورقه های عایقی (به صورت انعطاف پذیر و یا غیر قابل انعطاف) باشد، را مد نظر قرار دهید. البته ممكن است یك محدودیت عملی در استفاده از صفحات مزبور در زمان تست و سواركردن تجهیزات الكترونیكی كمپكت وجود داشته باشد.
ادامه خواندن مقاله در مورد ايمني در برق-عايق بندي قسمتهاي برق دار ، ايجاد حسار و موانع
نوشته مقاله در مورد ايمني در برق-عايق بندي قسمتهاي برق دار ، ايجاد حسار و موانع اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.