nx دارای 69 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مدیریت از زبان مدیران موفق
مهارت به اعتماد به نفس تبدیل می شودالگوی خوبی برای افرادتان باشید . هدفمند و مطمئن نشان دهید اگر حالت عصبی و نگرانی در چهره تان معلوم باشدكارمندان ضعف شما را پیدا می كنند و از آن استفاده می كنند .آدمهایی كه بیشتر از همه از حوادث خیابانی می ترسند اغلب طعمه اینگونه حوادث می شوند
چگونگی رهبری و ایجاد انگیزه در افراد تمام رهبران خوب از توانایی اظهار وجود و جرات برخوردارند . چگونگی تربیت ما در خانه و مدرسه باعث می شود كه ما خود را یك مدیر و رهبر تلقی كنیم و یا كسی كه تابع و فرمانبردار است . وقتی قدرت رهبری را درك كنید می توانید بر عادتهای تربیتی نا صحیح غلبه كنید .
به افراد كم تجربه توجه خاصی داشته باشید وقتی با تجربه تر و ورزیده تر می شوند شیوه خود را تغییر دهید و كمی دست آنها را باز بگذارید. همین كه كاركنان یاد می گیرند كمتر به شما وابسته باشند آنها را مورد حمایت و تشویق قرار دهید . افراد با تجربه نیاز به آزادی عمل دارند و از نظارت شدید،ناراحت می شوند . سلامتی خود را حفظ كنید برای سلامتی خود ورزش كنید، خوب لباس بپوشیدو… مودب باشید از كلماتی مثل بفرمائید و متشكرم در صحبتهایتان استفاده كنید اما نه زیاد
به كارایی توجه داشته نه به محبوبیت و پرطرفدار بودن ، گاهی لازم است خشم خود را نشان دهید اما خویشتنداری خود را از دست ندهید ابتدا برای خود معلوم كنید چه احساسی دارید بعد تصمیم بگیرید كه چه وقت با فرد مورد نظر صحبت كنید و مطلب خود را با آرامش مطرح كنید مثلا ” من خیلی از اتفاقی كه …… عصبانی هستم ” .
به طرز خوشایند با نظرات آنها مخالفت كنید . آرام باشید اجازه دهید كه آن شخص هم حرفهایش را مطرح كند . با دقت به حرفهای او توجه كنید و بعد راه حلی برای آنها پیدا كنید . اگر از چیزی ناراضی هستید صریح ابراز كنید. آه نكشید یا اخم نكنید و با بداخلاقی و بی حوصلگی رفتار نكنید . عزت نفس و نتایج حاصل آن را در سازمان ترویج كنید كاری كنید كه همه ، اهمیت كار خود را درك كنند و این كه هر كدام آنها تا چه حد در موفقیت سازمان موثر بوده است .
بر معیارهای بالا تكیه كنید ، همه افراد باید بفهمند ، همبن قدر كه فقط كارها را بدون اشكال انجام بدهند كافی نیست . تحت رهبری شما ، یگان ، هویتی یگانه پیدا می كند . با ابراز بلند نظری و مصمم و راه هدفدار، عزت نفس را در یگان خود ترغیب كنید . وقتی با كاركنان صحبت می كنید از ضمیر ما به جای من استفاده شود هر وقت ممكن بود ارتباط رودر رو با كارمندان برقرار كنید وقتی با آنها ملاقات می كنید تعارف ها و احوال پرسی ها را به یك دقیقه محدود كنید و با تلفن بیشتر از 10 دقیقه با كسی صحبت نكنید ، سعی كنید از سوء تفاهم جلوگیری كنید .
رهبری كاركنان
كاركنان را با عطف توجه آنان به هدف های سازمان دور هم جمع كنید با یادآوری به كامندان خود در عین حالی كه كار خود را انجام می دهند باید همدیگر را حمایت و كمك كنند . كار گروهی را در بین آنها تقویت كنید .
كاری كنید كه افراد سازمان به هم احساس وابستگی و همبستگی كنند ، كمك كنید كه آنها از مسئولیت های هم درك روشنی داشته باشند . هر چند وقت یك بار برای توضیح كارهای یگان، افرادتان را دور هم جمع كنید. پیشرفت كار را بررسی كنید و برنامه های آینده را تعیین كنید. در مورد كسانی كه در جلسات برخورد منفی دارند ، علت را بررسی كنید .
افراد را در كارها مشاركت بدهید و كاری را به گروه تحمیل نكنید ، با آنها حرف بزنید ، آنها را تشویق كنید واجازه پیشنهاد بدهید . افرادی كه خوب كار كرده اند در جلسات تشویق كنید.
به پایین دستها اعتماد نكنید یا رازی را با آنها در میان نگذارید وقتی مشكلاتی بین اعضای گروه وجود دارد سریع اقدام كنید قبل از آنكه اوضاع بحرانی شود افراد را جمع كنید و با صحبت كردن مسائل را حل و فصل كنید . با ایجاد جوی مناسب ،محیط كاری دلپذیری به وجود آورید . سختكوش باشید اما افراط نكنید و به كاركنان فشار نیاورید . نگرانی و اضطراب از خود نشان ندهید . با روشی مطمئن و راحت ، گروهتان بیشتر سر شوق می آید .
ضعفهای گروه را بشناسید و به سرعت و قاطعیت اقدام به حل آنها كنید افراد را راهنمایی كنید و بطور جدی آموزش بدهید . وقتی كاركنان تحت فشار قرار می گیرند كمك كنید كه از بحران خارج شوند اما حتماً بحران هایی راكه در اثر بی كفایتی یا عدم تلاش پیش می آیند شناسایی كنید .
انگیزه
ایجاد انگیزه در كاركنان انگیزه بخشی ، یعنی كمك به افراد برای دستیابی به موفقیت های فردی . كمك كنیم هر یك از افراد گروه بفهمند از كار خود چه نتیجه ای می خواهد بگیرد وقت بگذارید و با تك تك كاركنانتان صحبت كنید . از هیچ كدام از كارمندانتان دوری نكنید و یا به آنها بی اعتنا نباشید و با همه آنها در هر مقام و مرتبه ای كه هستند با احترام رفتار كنید . اعضای سازمان باید در حضور شما آسوده باشند و طبیعی رفتار كنند .
نگرانی ها را به اطمینان بدل كنید و شور و هیجان آن اعضای گروه را كه شهامت بیشتری دارند مهار كنید ، توانایی های افراد را به آنها یاد آوری كنید و به آنها از راه آموزش و واگذاری مسئولیت كمك كنید . استعدادهایشان را پرورش دهید و اساس پیشرفت آینده خود سازید . زمانی كه به حق و سزاوار است تحسین كنید. با فشار ضوابط و كنترل بیرونی بر روی كاركنانی كه فاقد انگیزه باشند نتیجه مطلوبی حاصل نخواهد شد ایجاد انگیزه در سازمانی كه بدنه آنرا افراد مومن، ایثارگر و فداكار تشكیل می دهند كار آسانی است
1 بهره گیری از آیات قرآن2 بهره گیری از متون اصلی سخنان پیشوایان بزرگ 3 بهره گیری از سنت رسول خدا و سیره ائمه طاهرین 4 بهره گیری از دعاها و مناجات پر محتوا توجه كنید: در كاركنان میل به كار كردن را به وجود آورید باید سعی كنید تا كاركنان با رضایت و رغبت و خودكارانه به دنبال كارها بروند به زیردستان بپردازید (توجه به نیاز های كاركنان ……) شنونده خوبی باشید با انگشت گذاشتن روی نقاط ضعف و قوت اشخاص و با توجه به شخصیت آنان می توانید آنها را تشویق كنید تا آزادانه گفتگو كنند و سپس با كمال علاقه شنونده با حوصله و علاقه مندی برای سخنان ایشان باشید . وقتی انتقاد می كنید پیشنهاد سازنده ای را هم آماده داشته باشید
به طور خصوصی انتقاد كنید در نزد زیردستان و حضور دیگران انتقاد نكنید زیرا انتقاد در حضور دیگران حكم سرزنش دارد . نزد همكاران، زیردستان را تحسین كنید (فرد را خشنود كرده و در دیگران ایجاد انگیزه می كند ) ملاحظه كار باشید (با درایت جوانب كار را بسنجید و آگاهانه تصمیم بگیرید) تفویض اختیار كنید
از زور گویی و تحمیل نظر خود جداً خودداری كنید نباید زیردستان را بله قربان گو بار آورید علاقه مندی خود را به كار زیردستان با برخورد گرم ،خواندن اشخاص به اسم كوچك ،پرس و جو از طرز كار ایشان نشان دهید نظریه های دیگران را در طرحها و نقشه هایتان دخالت دهید . با زیر دستان مشورت كنید و به آنها نشان دهیم كه در طرحهای ما نظرات آنها نقش عمده دارد . نمونه زنده و الگوی خوبی برای زیر دستان باشید . نحوه رفتار و كردار زیردستان بستگی مستقیم با رفتار رهبران دارد نشان دهید كه به زیردستان اعتماد كامل دارید از زیردستان بخواهید تا در صورت نیاز بدون هیچ بیم و تردیدی برای مشورت خواهی و كمك به شما مراجعه كنند در نتیجه تعلق خاطر زیردستان به شما زیاد خواهد شد و با آزادی كامل نظر ها و پیشنهادهای خود را ابراز خواهند كرد. به زیردستان احترام بگذارید.
در كردار و رفتارتان پایدار باشید. رهبری كه روحیه زیردستان راخدشه دار می كند موجب می گردد تا در لاك خود فرو روند و از هر نوع اظهار نظری خودداری كنند و هرگز نمی تواند از پشتیبانی زیردستان برخوردار شده و مورد اعتماد آنها باشد . فقط در صورتیكی راه دیگری وجود نداشت با منزل كارمندان تماس بگیرید . برنامه های جذابی ترتیب دهید كه اعضای گروه را بیشتر با هم پیوند دهد تا اینكه بین آنها جدایی اندازد . افراد را ترغیب كنید كه انتقادهای سازنده را بپذیرند.
در جلسات اجازه ندهید كه افراد پر شور و هیجان وقت شما را تلف كنند . به كاركنان خود دلگرمی بدهید ، باید توقعات بالایی از خود داشته باشند و به مشكلات به چشم یك فرصت و موقعیت نگاه كنند نه معضل و گرفتاری . بر مزایایی كه این موقعیت ها برای آنها دارد تاكید كنید. قبل از آنكه به خاطر عملكرد نامطلوب كسی را سرزنش كنید شاید بهتر باشد كه ابتدا خشنودی و رضایت خود را از جنبه های دیگر كار فرد ، مطرح كنید و بعد ضعفها را ذكر كنید . با رفتارهای ناپسند قاطعانه برخورد كنید نه پرخاشگرانه . وقتی یكی از افراد گروهتان را توبیخ یا راهنمایی می كنید نشان بدهید كه از او بدتان نمی آید. هیچ وقت طعنه و كنایه نزنید . انتقادهایتان نباید شخصی باشد بلكه باید باعث بهبود عملكرد فرد شود.
شیوه رهبری گروه
قاطعیت را با خشونت و استبداد اشتباه نگیرید اگر حقوق و نیاز های خود را به قیمت لطمه خوردن اطرافیان خود تحمیل كنید مدیری مستبد هستید. مدیران قاطع، همه را سخت به كار وا میدارند تا به هدفها دست پیدا كنند اما بدون نقض حقوق و نیاز های كاركنان . اگر به سوی فرمانبرداری محض گرایش دارید و زیاد از حد در برابر هم رده های خود ، زیردستان خود یا مدیر خود تسلیم می شوید می توانید سعی كنید كه قاطع تر و جسورتر باشید. شروع كنید به قاطعانه عمل كردن و از خود شهامت و جسارت نشان دادن .
فضای كار خود را كنترل كنید و یاد بگیرید در قلمرو كار بقیه افراد هم احساس راحتی داشته باشید . راحت و آرام در اداره حركت كنید . وقتی اشتباهی می كنید تظاهر نكنید كه خالی از اشتباهید ، اشتباه خود را بپذیرید . با انتقاد ها درست برخورد كنید ، وقتی انتقاد می شود -برخورد خصوصی یا شخصی نیست- پس به همه حرفهای افراد گوش دهید و به آنها قول بهبود مشكل را بدهید وقتی مشكلی پیش می آید خونسردی خود را حفظ كنید كنترل اوضاع را در دست بگیرید و مشكل را به شكلی منظم و اصولی بر طرف كنید و سراسیمه و دستپاچه نشوید.
تشنج ایجاد نكنید باید تمام توجه خود را به نگرشهای مثبت معطوف كنید . عادتهای عصبی ،كاركنان را مایوس می كند ، مراقب رفتارهای عصبی خود باشید . اگر دوستان صمیمی به شما می گویند كه حرف خود را مرتب تكرار می كنید ویا …… از نظرات آنها استقبال كنید و سعی كنید این عادتها را كنار بگذارید . نشانه های اضطراب و نگرانی به تمام افراد منتقل می شود.چگونگی برقراری ارتباط با افراد
با افراد مافوق و همكاران خود ، در تمام مواقع در ارتباط باشید . ارتباط یعنی فرستادن و دریافت پیام ، درك طرف مقابل از آنچه شما در ذهن دارید و درك شما از آنچه او در سر دارد. صادق باشید و صریح ، كنایه پرانی یا طعنه زدن خلاف اصل صراحت گویی و قاطعیت است . واضح و روشن آنچه را كه می خواهید مطرح كنید . یك فرهنگ لغت خوب در اختیار داشته باشید. با پیدا كردن لغاتی كه برایتان جدید است دامنه لغات خود را افزایش دهید
سعی كنید با نگاه كردن به شرایط از دیدگاه فرد مقابل و با توضیح مزایایی كه پذیرفتن نظرات شما برای وی دارد اورا متقاعد كنید موقع عصبانیت صدای خود را بلند نكنید زور و خشونت باعث نمی شود كه نظرات شما متقاعدتر شود هیچ گاه به قصد لطمه زدن به دیگران چیزی نگویید و یا ننویسید . وقتی چنین كاری كردید دیگر نمی توانید حرف خود را پس بگیرید . هر چند بعد از آن بسیار اظهار پشیمانی و تاسف كنید . لزومی ندارد برای كار كردن با كسی حتماً از آن شخص خوشتان بیاید اما سعی كنید به جای دشمنی ، بین خود پله های دوستی ایجاد كنید . برای آنكه حرفتان تاثیرگذار باشد مبالغه نكنید دیگران تصور می كنند كه شما همیشه مسائل را بزرگ می كنید و كوچك جلوه دادن مسایل بسیار موثرتر است .ارتباط رو در رو
بهترین راه ارتباط ، ارتباط رو در رو است سعی نكنید لهجه خود را پنهان كنید . اما واضح صحبت كنید ، آرام تر صحبت كنید و در نگاه آنها دقیق شوید فنون مكالمه را تمرین كنید . افراد را با نامشان صدا كنید . سوال كنید ، علاقه نشان دهید ، با دقت گوش كنید و شیوه هایی برای پایان دادن گفتگو پیدا كنید . حرف طرف مقابل را قطع نكنید مگر آنكه از موضوع بحث خارج شده باشد . به یاد داشته باشید كه فقط گفته شما نیست كه در خاطر می ماند بلكه نحوه بیان شما هم در ذهن ثبت می شود، پس از لحن تند و خشن اجتناب كنید هرگز با زیر دستان خود با لحنی تحقیرآمیزوتند و بلند صحبت نكنید . صدای خود را ضبط كنید ومنتقدانه به آن گوش كنید .
سعی كنید با نگاه ارتباط برقرار كنید اما به افراد خیره نشوید . اغلب آن فردی كه از توانایی ابراز وجود بیشتری برخوردار است اول تماس چشمی خود را قطع نمی كند بلكه بعد از 2 الی 3 ثانیه و آنگاه آرام آرام این كار را می كند . صحبت سریع حاكی از عدم اعتماد به نفس است . در آخر جملات صدایتان پایین نیاید . اكثر مدیران حرفها را می شنوند اما شما باید حرفها راگوش كنید . سعی كنید بی طرف باشید هر چه گوینده به حرف خود مطمئن تر است شما باید در جواب خود محتاط تر باشید مراقب كسانی باشید كه مواضع افراطی می گیرند .
افراد را تشویق كنید درباره خودشان حرف بزنند مهارتهای آنها را ارج بگذارید و از آن استفاده كنید مدام در فكر مساله خاصی فرو نروید چون به نظر می رسد كه قدرت تصمیم گیری ندارید همه اوقات جدی نباشید و گرنه همراهی و مصاحبت شما بسیار كسالت آور خواهد بود (دیگران را مسخره نكنید) سعی كنید با رازداری و قابل اعتماد بودن در بین كاركنان اعتماد كسب كنید
تقویت مهارتهای شنیداری
با دقت به حرفهای دیگران گوش بدهید به خصوص به نوسانات صدای آنها دقت كنید كه اغلب كمك می كند بهتر طرز فكری را كه در پس گفتار آنان است درك كنید . از علائم غیر كلامی برای نشان دادن علاقه و توجه خود استفاده كنید . (لبخند ، تكان دادن سر به نشانه تایید و …) اگر مطلبی را نمی فهمید توضیح بخواهید تا مطلب برایتان روشن شود سعه صدر داشته باشید وقتی كسی به شما حرف می زند به حرفهای او گوش كنید اگر شخصی یا موضوعی خیلی برای شما جالب توجه نیست اجازه ندهید تمركزتان بهم بخورد و نگذارید حواستان متوجه موضوعی شود كه بعد از آن می خواهید بگویید. تمام توجه تان به گفتگو باشد . تحت تاثیر كلمات احساس برانگیز قرار نگیرید ، مراقب و گوش به زنگ استدلا ل های غیر منطقی باشید كه میان حرفهایتان به گوش میخورد.فوت كوزه گری در مدیریت
بجای یافتن مقصر و سرزنش او ، مشكل را حل كنید . مدیرانی كه سعی می كنند تا مشكل به وجود آمده را حل كنند به مراتب كم هزینه تر و موثرتر از آن است كه تلاش كنند تا مقصر را پیدا كنند و او را تنبیه نمایند . به كاركنان بگویید نتیجه مورد نظر شما از انجام كار چیست ؟ نه اینكه چگونه كار را انجام دهند . افراد مسئولیت پذیرند اگر آنها را راهنمایی كنید كمتر حالت دفاعی به خود می گیرند تا اینكه روش كار را به آنها دیكته كنید .
همه كارها را خودتان انجام ندهید ولو اینكه به لحاظ تجربه قبلا آنها را به بهترین نحو ممكن انجام داده اید . انتظار نداشته باشید كاری را كه بد شروع كرده اید بتوانید به سادگی بهبود ببخشید. از دفتر كار خود خارج شوید. با خروج از دفتر كار مدیریت شما كارایی بیشتری خواهد داشت در خارج از دفتر كار بیشتر در دسترس خواهید بود . اطلاعات دست اول بدست خواهید آورد و خواهید دید كه در واقع چه رویداد هایی در حال وقوع است . در رهبری كاركنان خود كارمندی نمونه باشید اگر می خواهید بیش از وظیفه كار كنند خود هم این چنین باشید. رهبر گروه شدن به مراتب موثرتر و ارزشمندتر است تا مدیر واحد شدن .
كارهای ساده را به دیگران واگذارید، تفویض اختیار كنید . تظاهر به خوبی نكنید . سعی كنید از كار خود لذت ببرید و تظاهر به بزرگ منشی و انجام كارهای بزرگ نكنید . محیط امنی به وجود آورید كار را چنان انجام دهید كه دیگران در شما صداقت و پاكی ببینند و به شما اعتماد كنند . از اشتباهات دیگران درس بگیرید و به روشهای مختلف از تجربیات دیگران استفاده كنید . الگو باشید . یكی از مهمترین كارهای مدیریت آن است كه الگو را ایفا كنید .
به مدیران خود آموزش دهید كلید موفقیت شما در بهره وری كاركنان شماست و كلید بهره وری كاركنان درك بالای مدیران مستقیم آنهاست. با دهان باز نمی توانید شنونده خوبی باشید همكاران شما حرف های با ارزشی برای گفتن دارند پس به سخنان آنان گوش دهید . ارتباط خوب یعنی خوب گوش دادن و توجه كردن است . به خاطر داشته باشید تنها چیزهایی از دهان شما بیرون می آید كه قبلا یاد گرفته اید بنابراین دهان خود را ببندید تا مطالبی جدید فرا گیرید
هدایت كشتی در آبهای آرام بر همه آسان است آنچه شما را از دیگران متمایز می سازد اقداماتی است كه در شرایط دشوار و پیچیده انجام می دهید . موقعی كه كارها خوب پیش می رود آرام بنشینید و برای آینده برنامه ریزی كنید .
ترفیع یعنی مسئولیت بیشتر و مشكلات بزرگتر اگر مدیری صادق و قاطع و داور خوبی باشید احترام كارمندان خود و همكارانتان را جلب خواهید كرد و آنها حتی در مورد مشكلاتی كه مربوط به كار نیست از شما راهنمایی خواهند خواست . یكی از سنن الهی این است كه در زندگی بشر حوادث تلخ و شیرین رخ می دهد كه هیچكدام پایدار نیست . شكستها ، پیروزی ها ، قدرت ، عظمت ، ناتوانی همه در حال دگرگونی هستند. بنابراین نباید شكست در یك میدان و آثار آن را پایدار فرض كرد بلكه باید با بررسی عوامل و انگیزه های شكست از سنت تحول استفاده نمود و آنرا به پیروزی تبدیل كرد. دنیا فراز و نشیب دارد و زندگی در حال دگرگونی است و خداوند این ایام را در میان مردم به طور مداوم گردش می دهد یا سنت تكامل از لا به لای این حوادث آشكار شده پیروزی ها ، خواب آور و اغفال كننده است در حالی كه شكستها برای افراد آماده ، بیدار كننده و نشان دهنده ارزشهاست .
آیه 147 آل عمران . مجاهدین واقعی به جای اینكه شكست خود را به دیگران نسبت دهند و یا به عوامل موهوم و مرموز مربوط دانند سرچشمه آن را در خودشان جستجو می كنند و به فكر جبران اشتباهات خویش هستند . حتی آنها كلمه شكست را بر زبان نمی آورند و بجای آن اسراف و تندروی بیجا ذكر می كنند . به عكس ما كه امروز سعی می كنیم نقاط ضعفی كه سر چشمه ناكامی ها و شكست ها است نادیده بگیریم و همه آنها را به عوامل خارجی و بیگانه مربوط بدانیم و در نتیجه به هیچ وجه به فكر جبران اشتباهات و برطرف ساختن نقاط ضعف خود نباشیم .
عملكرد نامطلوب
در نظر مدیران كلمه انضباط تداعی كننده مجازات و تنبیه است اما برای شما باید كمك به پیشرفت و رشد افرادی باشد كه عملكرد ضعیفی دارند . سر و كله زدن با مشكلات گر چه سخت و آزار دهنده است اما بخشی از كار شماست درباره مسائل خصوصی كنجكاوی نكنید اما اگر كار كسی غیر قابل تحمل است حق دارید اقدام كنید . رازهایی را كه با شما در میان می گذارند محترم بشمارید .
راجع به مسائلی كه در مورد آنها مهارت و آشنایی ندارید راهنمایی نكنید . كمك كنید كه افراد درباره مشكلاتشان با شما صحبت كنند .
رسیدگی به شكایات
اگر یكی از افراد گروهتان با گله و شكایت پیش شما می آید آمادگی داشته باشید كه مساله را با صحبت رفع و رجوع كنید. بیشتر نارضایتیها نتیجه عدم موفقیت در برقراری ارتباط یا تبعیض و ناعدالتی است كه احساس می شود . با كارمندان خود ارتباط نزدیك داشته باشید اما نه به آن شكل كه آنها را تحت فشار قرار دهید و ناراحت كنید . جلسات منظمی را در اداره خود برگزار كنید و افراد را تشویق كنید هر شكایتی دارند مطرح كنند و برای آنها راه و حلهای واقع بینانه پیشنهاد كنید . نگذارید كه افراد فقط شكایت كنند این شكایتها باید سازنده باشد. همه مدیران قدرتمند را دوست دارند و افتخار میكنند كه برای آنان كار می كنند . باید بیش از پیش به موضوع مهم تحول فرهنگ اداری و مدیریت پرداخت افراد غیر منطقی را می توان رئیس نامید اما مدیر نمی توان خطاب كرد روسای غیر منطقی اكثرا همیشه بداخلاق ، تندخو و غیر قابل اطمینان هستند . تا آنجا كه ممكن است كارمندان را در جریان كارها قرار دهید كه افراد برای كسب اطلاع بر شایعات تكیه نكنند و سوءتفاهم پیش نیاید. صبور باشید اگر شخصی عصبانی باشد وقتی شما به او فرصت صحبت كردن بدهید آرام خواهد شد
اگر هیچ یك از افرادتان به هدفهای شما نمی رسند احتمالا شما بیش از اندازه توقع دارید . كاملا رو راست باشید و نارضایتی خود را به طور واضح توضیح دهید . اتهاماتی نزنید كه نتوانید آنها را با دلیل و مدرك ثابت كنید . از عملكرد آنها اظهار نا امیدی كنید نه عصبانیت و خشم . حفظ آرامش و خونسردی بسیار موثرتر از عصبانیت و از دست دادن كنترل است هدف از مصاحبه انضباطی
علل نامطلوب بودن رفتار یا عملكرد فرد را پیدا كنید . به بهبود و پیشرفت آنها كمك كنید . مشخص كنید عملكرد ضعیف به خاطر عدم تلاش است یا به خاطر عدم انگیزه یا عدم آموزش و یا تلفیقی از اینها . قاطع و جدی باشید كاركنان از این كه مدیری مقتدر داشته باشند خشنود خواهند بود . اگر سست اراده وضعیف باشید دیگران از این مساله سوء استفاده می كنند و آن افرادتان هم كه به موفقیتهای بالایی دست پیدا می كنند شوق و علاقه خود را از دست خواهند داد . منصف باشید و ثبات رای داشته باشید . مقتدر بودن با مستبد و زورگو بودن فرق دارد.
بهترین كارمند همیشه بهترین مدیر نخواهد بود و انتخاب مدیران بر این اساس كاری درست نیست یعنی عملكرد خوب و موفقیت آمیز گذشته هر فرد بهترین شاخص معیار برای تضمین موفقیت آینده فرد نمی تواند تلقی شود . مدیر و رهبر كسی است كه بتواند آینده را به خوبی ببیند و نتیجه تصمیم های خود را از قبل مجسم سازد . مدیر خوب كسی است كه بر اساس واقعیت تصمیم گیری كند . اگر افرادی به سمت مدیریت گمارده می شوند بر مبنای درستی انتخاب شوند ، بهتر مورد پذیرش زیر دستان هستند .
تشویق و تنبیه
((یا ایها النبی انا ارسلناك شاهداً ومبشراً و تذیراً و داعیاً الی الله باذنه و سراجاً ومنیراً))ای رسول، تو را به رسالت فرستادیم تا بر نیك و بد خلق گواه باشی و خوبان را به رحمت خدا مژده دهی و بدان را از عذابش بترسانی و به اذن حق ، خلق را به سوی خدا دعوت كنی و چراغ فروزان عالم باشی . علی (ع) می فرماید : تحسین و حق شناسی ، مردان شجاع را در راه نیكوكاری تشویق می كند و مسامحه كاران را به خواست خدا به جنبش و حركت وا می دارد.
علی (ع) می فرماید : زیاده روی درملامت و سرزنش ، آتش عناد و لجاجت را مشتعل می كند . از توبیخ مكرر پرهیز كن چه آنكه سرزنش ، گناهكار را در اعمال ناپسندش جری و جسور می كند . به علاوه ملامت را بی اثر می سازد در قرآن حدود 140 آیه در باب بشارت و مژده بیش از 120 آیه هم حاوی انذار و بیم دادن آمده است . انذار عاملی بازدارنده و برای كاستن میل به بدی هاست .
تشویق منفی
1- بر اساس رابطه باشد 2- نباید مفهوم مخالفی برای دیگران باشد و مایه تحقیر و توهین آنان گردد .3- اساس تشویق باید بر جنبه های معنوی باشد تا به افراد شخصیت والا دهد .4- نباید مایه غرور و غفلت تشویق شونده شود و موجب خاموش شدن فعالیتها و نظم او شود .
شرایط تنبیه
1- تنبیه باید مقطعی باشد (راه را به روی افراد متخلف برای اصلاح خویشتن نبندد)2- مجازات نباید حس كینه توزی افراد را برانگیزد 3- رعایت تناسب میان جرم و جریمه
جذب نیروهای صالح
فرمانده باید سعه صدر داشته و انتقاد و چون و چرا افراد را تحمل وحتی از آن استقبال كند ، البته مشروط بر اینكه انضباطی را كه برای مدیریت لازم است محترم بشمارند افراد متملق رابطه فرمانده را از واقعیتهای عینی قطع می كند . اینان پرده بر گوش و چشم مدیران می افكنند . عقلشان را می دزدند و حسن تشخیص آنان را به غارت می برند. آنان بلایی هستند مانند صاعقه و زلزله ویرانگر .
(خیال نكنند كه او یك پادشاه است و به سبب آن خوف و رعب بر آنها مسلط شود و نتوانند حرفشان را بزنند ) آن ملاحظه كاری ها و موافقتهای مصلحتی كه برابر مستبدان اظهار می دارید در برابر من به ظاهر سازی انجام ندهید . درباره من گمان نبرید كه شنیدن سخن حق بر من سنگین باشد یا بخواهید مرا به بزرگی تعظیم كنید . هر كس كه گفتن حق یا پیشنهاد عدل بر او سنگین باشد عمل به آن بر او سنگین تر است بنابراین از سخن حق یا مشورت به عدل برابر من هیچگاه خودداری نكنید.
مدیران و فرماندهان فضایی ایجاد نكنند كه مردم در برخورد با آنان خیال كنند پادشاهند و خوف و رعبی بر آنان مسلط شده كه نتوانند حرفشان را بزنند . فرماندهان اجازه ندهند با ظاهر سازی با آنان رفتار كنند به گونه ای رفتار كنند كه كاركنان تصور نكنند كه پذیرای حرف حق نیستند مدیران فضایی را ایجاد كنند كه زیردستان حرف حق را صریحاً و بی پرده بگویند و كسی از عرضه عدل و انصاف بر آنان خودداری نكنند .
با هیچ كس در هر مرتبه ای كه باشد عقد اخوت نبسته ام . چارچوب دوستی من در درستی راه هر فرد نهفته است دفاع از اسلام و حزب الله اصل خدشه ناپذیر سیاست جمهوری اسلامی است .( امام خمینی ره ) فرماندهان در یك نظام اسلامی از یك سو نمایندگان امت مسلمان و از سوی دیگر بازوی اجرایی ولایت فقیهند. و طبعاً باید نمونه ای از همان صفاتی كه نزد رهبر بزرگ اسلامی معتبر است داشته باشند (با تقوا ، شجاع ، مدیر و …) سعی نكنید همه كارها را یكباره انجام دهید 20 تا از بهترین كارها را كه سزاوار توجه خاصی هستند در ابتدای فهرست خود بنویسید . هر روز به فهرست خود مراجعه كنید زمانی كه هر كار را به انجام می رسانید روی آن خط كشیده و نكته دیگری را اضافه كنید .(به شرح دفتر فعالیت های در دست اقدام ارسالی مراجعه شود) افرادی كه در سر كار احساس رضایت و راحتی نمی كنند كارشان را خوب انجام نمی دهند اغلب غایب می شوند احتمال آنكه شركت را ترك كنند زیاد است پس رضایت شغلی ایجاد كنید . سعی كنید در محیط كار راضی و راحت باشند و انگیزه بالایی داشته باشند . محیط مناسبی ایجاد كنید . اول فكر كنید چگونه و تا چه حد نیاز های افراد سازمان خودتان را برآورده می كنید 1 مشاركت در تصمیم گیری 2 تفویض اختیار
3 آزادی عمل بدهیم تا ابتكار عمل خود را بروز دهند .4 كمك كنیم كه كاركنان اهمیت شغل خود را درك كنند.5 همیشه زبان ما زبان نق زدن ، گله مندی و شكوه نباشد اگر اشتباهی، افراد داشتند وضع را به حالت عادی بازگردانید .6 به افرادی كه تلاش بیشتری می كنند پاداش بیشتری بدهید. مرتب برنامه های جدید و پاداشهای جدیدی را به كار بگیرید و گر نه افراد كم كم پاداش ها را حق خود می دانند و پاداش حساب نمی كنند .
7 بهترین شرایط كاری را ایجاد كنید فراهم نمودن ابزار تولید،وسیله رفت و برگشت مناسب 8 با تشكیل جلسات در خصوص پیشرفت تك تك افراد بحث و گفتگو شود و توانایی ها و مهارت های آنها را بهبود بخشید.9 طبق هدفهای مشخص شده سازمان را اداره كنید 10 میزان مشاركت همه افراد را بسنجید (در ژاپن نتیجه كار هر فرد مشخص است كه چند ماشین تولید نموده اند اما در كشور های ضعیف حتی مدیر هم نمی داند كه چند خودرو تولید شده )
توجه كنید: خیلی راحت تحت تاثیر قرار نگیرید هیچ گاه قولی ندهید كه نتوانید به آن عمل كنید باعث نشوید كه افرادتان احساس ناامنی كنند. اگر سخت و خشن باشید افرادتان اشتباهای زیادی می كنند لذا مدیریت خشن رو به زوال است . هیچ وقت افراد را نترسانید و تهدید نكنید. در مورد خبرهای بد صادق باشید و به آنها بگویید كه برای عادی شدن وضع چه باید كرد . هیچ چیز را از كاركنان خود مخفی نكنید اگر اطلاعات لازم را در اختیار آنها بگذارید باعث جلب احترام و اعتماد آنها می شوید
. مودب باشید و سعی كنید الگوی خوبی برای كاركنان خود باشید. همانطور رفتار كنید كه دوست دارید آنها رفتار كنند 50 الی 60 درصد غیبت ، ناشی از بیماری مربوط به اعصاب و حاصل فشار روحی است. پس راههایی پیدا كنید كه از تنش و فشار كار بكاهید.رابطه شما با افراد گروه
افراد گروه و سازمان باید برای شما احترام قائل باشند و با شما احساس راحتی كنند وقتی وارد اتاق می شوید از دیدار شما خشنود شوند . هیچ گاه طوری رفتار نكنید كه انگار مالك كاركنان خود هستید. هر كس زندگی خارج از محل كار برایش مهم است. با ایجاد كارایی و بازده بیشتر كمتر نیاز به اضافه كاری خواهد بود . همیشه افراد را به كارهای گروهی و همكاری تشویق كنید . اعضا را ترغیب كنید كارهای یكدیگر را انجام دهند تا هم انعطاف پذیری آنها زیاد شود و هم حس مشاركت و همیاری در آنها بوجود آید. محكم و ثابت قدم باشید نور چشمی نداشته باشید .
چند نكته مهم:
1 خداوند در روی زمین فرماندهانی را برای ما قرار داده است كه اگر آنها را خوب بشناسیم و سیره و روش آنها را مطالعه كنیم و در مدیریت و فرماندهی از آنها الهام بگیریم هیچ نیازی نخواهیم داشت كه پایبند مدیریت های جاری روی زمین مخصوصاً علم مدیریت برآمده از غرب باشیم .2 سرچشمه مدیریت الهی و اسلامی،زلال ترین ، پاك ترین ، كارآمدترین ، پر ذخیره ترین و مناسب ترین نوع مدیریت برای زندگی اجتماعی انسانهاست.3 در جلسات باید قاطع و جدی باشیم.
4 مدیریت، الهام بخش اعتماد به نفس و صداقت است ، بر معیارهای عالی تاكید دارد ، در كار انسجام دارد ، منصف است، هدفها را تعیین می كند . كاركنان را مطلع می كند و كاركنان را برای خود نگه می دارد. 5 هنر مدیریت در این است كه احساس زیر دستان را از اجبار داشتن به تمایل داشتن تغییر دهیم. 6 یكی از بزرگترین نقاط فوت مدیر عبارت است از : توانایی او برای انجام كارها بدون استفاده از قدرت ناشی از منصب مدیریتی 7 از برنامه های تشویقی برای متحد كردن گروه استفاده كنید 8 صریح و بی پرده با افراد صحبت كنید در مورد كاستیها و اشكالات با كنایه و اشاره تذكر ندهید به شكلی سازنده و سودمند انتقاد كنید 9 با افراد در هر مقام و موقعیتی كه باشند با احترام رفتار كنید . به سادگی و بیش از حد از آنها تقدبر و تمجید نكنید.10 وقتی با مقامات بالاتر از خود صحبت می كنید خیلی عادی رفتار كنید در مورد افرادی كه كارشان را خوب انجام میدهند صحبت كنید سعی نكنید به واسطه كار دیگران اعتبار كسب كنید و مورد تحسین و تشویق قرار بگیرید . ایده های خوبی كه در سازمان مطرح می شود به مقامات بالاتر منتقل كنید ولی طوری نشان ندهید كه این ایده ها مال خود شماست چون مدیرانی كه افتخار می دزدند سرچشمه ایده های خوب را خشك می كنند و دیگر افراد شان این ایده ها را به آنها مطرح نمی كنند . 11 كاركنان را تشویق به غیبت دیگران در نزد خودتان نكنید و اجازه ندهید كه راجع به دیگران در پیش شما حرف بزنند 12 اگر مشكل یا اختلافی وجود دارد افراد را جمع كنید و مشكل را میان خود حل كنید . شما بیش از همكارانتان خوب نیستید و آنها را كوچك نكنید .رئیس مأب نباشید . شما نیاز به همیاری و مشاركت دارید . بدخلق و عبوس نباشید.
عزت نفس افراد با عزت نفس پایین ، بیشتر به همنوائی در موقعیتهای اجتماعی تن در می دهند . نشان عزت نفس بالا وظیفه شناسی ، صادق ، درستكار و كمتر مرتكب اعمال اخلاقی می شوند در موقعیتهای تهدیدآمیزدارای دیدگاه واقع گرایانه تری می باشند . علاقه بیشتری به درگیر شدن با مسائل دارند و با شجاعت در مقابل شكستها و تهدیدها ایستادگی می كنند . بیشتر اثرگذاری دارند تا اثرپذیری و همرنگ جماعت شدن .
عوامل ازدیاد عزت نفس : امید به خدا داشتن و خواسته خود را از خدا خواستنآثار عزت نفسطرز تفكر ما درباره خودمان تأثیرات شگرفی بر تمام جوانب زندگیمان دارد . افرادی كه برای خویشتن ارزش مثبتی قائلند عموماً از جنبه رضایت درونی حالت توازنی را نشان می دهند و احساس امنیت و آرامش خاطر را منتشر می سازند . چنین افرادی به تقویت كننده های اجتماعی و ستایش های دیگران وابستگی ندارند ، در زیر فشار انتقاد خرد نمی شوند . بواسطه طرد شدن احساس نابودی نمی كنند . كمتر به احساسات منفی و افكار آزار دهنده تن می دهد و بین اعمال خویش و باورها و اعتقادات خود هماهنگی ایجاد می كند . در مقابل مشكلات اجتماعی مقاوم تر هستند ، دارای منابع كنترل درونی هستند . ایستادگی حضرت امام در برابر سختیها خیلی مهم بوده و همیشه در مقابل مشكلات بسیار محكم و قاطع بودند و ایشان بنا به اظهارنظر نزدیكان هیچگاه مسأله ای را مشكل ندیدند و همه مشكلات به نظرشان آسان می آمد . امام صادق (ع) : عزت انسان مؤمن از عزت كعبه بالاتر است . به علت اینكه اگر پلیدی عارض خانه خدا شود با آب می توان آنرا زدود و پاك كرد . اما وقتی عزت مسلمانی خدشه دار می شود یا حرمت و حریم انسانی شكسته می شود با هیچ وسیله ای قابل ترمیم و اصلاح و بازگشت نیست . لذا باید از خدا ترسید كه همه ما فردای قیامت و در برابر خداوند برای اعمال ، افكار حتی نیات خویش پاسخگو باید باشیم . اسلام انسان را اشرف مخلوقات می خواند و به او سفارش می كند كه خود را بشناسد و بر قدر و منزلت خویش واقف گردد و چون این شناخت وقوف بر منزلت،آدمی را به سر منزل عزت رهنمون می سازد. آدم منفی قیمت همه چیز را میداند و لیكن ارزش هیچ چیز را نمی داند .انتقاد پذیری:خود شكن،آینه شكستن خطاست. كسیكه از شنیدن انتقاد ناراحت می شود و نمی خواهد واقعیات را آنچنان كه هست ببیند و از دیدن آینه تمام نمای اوضاع خود كه افكار مردم است سخت ناراحت می شود.نشانه های عزت نفس پایین : رنجورتر ، منفعل تر ،فكر می كنند انتقاد آنها را خرد میكند ، كمرو هستند ، از خود متنفرند، نسبت به خودشان شك دارند ،زود دلسرد و ناامید می شوند،عدم پیروی از اصول اخلاقی ،به انتقاد حساس هستند دارای منافع بیرونی كنترل هستند . دارای اختلالات روانی (افسردگی ، اضطراب،دل پریشانی، احساس حقارت) اوج تلاش هر فرمانده رسیدن به رهبری استحضرت علی (ع) :وقتی كه از دیگران بی نیاز باشی از همه مردم بلند مرتبه تری امام سجاد:دست حاجت نزد مردم دراز كردن زندگی را پست و خوار می سازد و حیا و شرم را از بین می برد و وقار و سنگینی را كم می نماید.عوامل موثر بر عزت نفس : ترك گناه ، نیكو خصال شدن اطاعت از خداوند ،سبب احساس بی نیازی فرد می شود و در نتیجه تن به ذلت و خواری نمی دهد. امید نبستن به مردم : وقتی فردی بندگی خدا پیشه كند و فقط از او كمك بخواهد چشم انتظار از دیگران فرو می بندد خوشایند سازی محیط خدمتی با خونسردی و زبان خوش با مافوق صحبت كنید نه از او بترسید و نه او را تهدید كنید . هنگامی كه فرد از شغل خود احساس رضایت كند ناخودآگاه مسئولیت خود را با دقت بیشتری انجام می دهد و نه تنها از كار خسته نمی شود بلكه از انجام دادن آن احساس مسرت هم خواهد كرد . خوشایند سازی را تغییر عوامل محیط كار در جهت رضایت فرد شاغل می نامند افراد نه خوبند و نه بد هستند آنها برای كار معینی خوب یا بد می شوند. عدم پاسخگویی به نیازهای مادی و معنوی كاركنان درحد امكان به نحوی كه با وضعیت روانی و شغلی آنان مطابقت داشته باشد موجب می شود كه كاركنان نابالغ و رشد نیافته باقی
بمانند . تفویض اختیار و مسئولیت و اجازه دادن به افراد در تصمیم گیری موجب افزایش رضایت شغلی است . پذیرفتن سبك مدیریتی مدیران. عدم ابهام در مسئولیت ، داشتن عزت نفس ، داشتن ارتباط مثبت و دوستانه با همكاران و مدیران ، فرصت ارتقاء و پیشرفت، مبنای دستمزد چون پول می تواند مبنا و نماد موفقیت و احترام باشد ، ایجاد مشاركت با كاركنان ، حذف سیستم بوركراتیك ، داشتن همكاران صمیمی و كمك كننده . ( ما از همكاران خود ابزاری برای بیان مشكلات و یك منبع برای آسایش و راحتی استفاده می كنیم . ) انتخاب و انتصاب مناسب ، وضوح شغلی ( نداشتن ابهام و روشن بودن نقش و وجود باز خورد كه نشان دهنده نتایج كار می باشد).
شرایط فیزیكی محیط كار نقش مهمی در رضایت شغلی دارد ( نور ، درجه حرارت ، بهداشت ، محل كار ، ابزار و ; ) یكنواختی موجب نارضایتی شغلی ( افراد می خواهند مشاغلی داشته باشند كه به آنها فرصت بكارگیری مهارتها و توانائی و انجام وظایف متنوع و آزادی عمل را بدهد . )حالتهای روانی احساس : 1) افراد باید كارشان را با معنی تلقی نمایند و نتایج كارش محسوس باشد . 2)كاركنان باید نسبت به كار و نتایج آن احساس مسئولیت نمایند .3)آگاهی از نتایج كار با بدگمانی و بدبینی شدیداً مبارزه كنید :
بدگمانی اعتماد و انگیزه را در كاركنان از بین می برد . همیشه افكار خود را تحت كنترل داشته. نگذارید كه بدگمانی شما به دیگران سرایت كند . اگر به كسی بدگمان هستید فوراً قضیه را بطور كامل روشن كنید و به بدگمانی خود خاتمه دهید هنگام برخورد با یك مشكل جدید مسائل گذشته را دوباره مطرح نكنید چون اینكار مشكل جدید را سخت و پیچیده می كند . تا آنجا كه می توانید با قضایا واقع بینانه برخورد نمائید .
نحوه برخورد با فرد عصبانی و خشمگینبدون حركت و آرام بمانید (فرد عصبانی دستانش را در هوا تكان می دهد)دست شما آرام و حاكی از خونسردی (صورت او با خشم عصبانیت )دست شما به نشان پذیرش ،باز (او دستانش را به علامت عصبانیت مشت كرده )با آرامی و متانت صحبت كنید (او داد می زند )هنگام برخورد با فرد عصبانی به هیچ وجه به او نخندید. متناسب با شرایط ،از یكی از عبارتهای زیر استفاده كنید :شما راست می گویید – حق با شماست – من نمی توانم شما را مقصر بدانم- من هم مثل شما فكر می كنم شخص عصبانی نیاز به یك نفر دارد كه حرفهایش را بشنود و شما می توانید یكی از دوستان او باشید
به كاركنان ابواب جمعی بفهمانید كه می توانیدفرماندهی لایق ،مدیری پرتوان و قابل اعتماد باشید و توانایی آن را دارید كه خشم و عصبانیت خود را از بین ببرید و آرامش را به محیط كار خود برگردانید و سازمان را به سوی موفقیت سوق دهید . نكته مهم: نكته مهم و قابل بررسی این است كه شخص عصبانی مشكل داشته و به كمك شما نیازمند است او می تواند دوست شما باشد و یا به دوست شما تبدیل شود و چنانچه نتوانیم او را قانع كنیم یا كمكی به وی نمائیم به دشمن ما تبدیل می گردد هنگام مواجه شدن بافرد خشمگین و عصبانی نباید از خود ضعف نشان داده و بترسید و یا مقابله به مثل كنید یعنی نباید بر عصبانیت او بیفزاید چون در این صورت به اعتبار شما لطمه خواهد خورد و كارائی شما كم خواهد شد . اگر در برخورد با كاركنان تحت امر مرتكب اشتباه شده اید و افراد تحت امر به خاطر آن از شما عصبانی شده اند اشتباه خود را پذیرفته و درصدد جبران آن باشید و اگر مقصر نیستید سعی در آرامش خویش داشته باشید .نكاتی برای بهتر زیستن 1) بخشندگی را از گل بیاموز زیرا گل ته كفشی كه لگد مالش می كند را هم خوشبو می كند . 2) اینكه من دست خالی به سوی مردم دراز كنم و كسی چیزی در آن نگذارد بدبختی نیست . بدبختی این است كه من دست پر به سمت مردم دراز كنم و كسی چیزی از آن بر نگیرد . 3) ممكن است كسی را كه با او خندیده ای را فراموش كنی ولی كسی را با او گریسته ای را هرگز از یاد نخواهی برد 4) بیاد داشته باش كه خوشبختی این نیست كه تو چه داری یا چه هستی خوشبختی صرفاً آن چیزی است كه كه در درون تو می گذرد. 5) هرگز نباخته ای ، مادامیكه از شكست خود چیزی آموخته باشی 6) ریشه ،گلی است بی اعتنا به شهرت و آوازه 7) آن كسی كه در حال تولد نباشد در حال مرگ است .8) لاك پشت ها راه را بهتر از خرگوش ها می شناسند .9) اشخاص را مانند چای كیسه ای در نظر بگیرید تا در آب داغ نیفتند متوجه جوهر وجودی خود نمی شوند .10) هرگز تسلیم نشو هر روز معجزه تازه ای اتفاق می افتد 11) دیگران را ملامت نكن مسئولیت های زندگیت را خود بپذیر 12) گوش كردن را یاد بگیر ، فرصتها گاه با صدای آهسته در می زنند .13) هرگز امید را از كسی سلب نكن شاید این تنها چیزی باشد كه دارد 14) وقتت را تلف ماتم گرفتن برای اشتباهات گذشته نكن از آنها درس بگیر و بگذر 15) مردم دار باش هرگز كسی را از خود نرنجانی
16) از زمان یا كلمات با بی توجهی استفاده نكن هیچكدام قابل بازگشت نیستند .17) هیچ فرصتی را برای ابراز محبت از دست نده18) نگو وقت نداری تو دقیقاً همان تعداد ساعت در روز را دراختیار داری كه پاستور و میكل آنژ و … در اختیار داشتند19) حال و هوای بچگی رافراموش نكن .
20) به افكار بزرگ فكر كن اما از شادی های كوچك لذت ببر .21) شریك زندگیت را با دقت انتخاب كن. 95 درصد خوشبختی ها و بدبختی های زندگی ات از همین یك تصمیم خواهد بود 22) علی (ع) : چون از كاری ترسیدی خود را در آن انداز زیرا ترس از آن دشوارتر است از سختی حذر كردن از آن23) اگر می خواهیم احساساتمان تغییر كند كافی است افكارمان را تغییر دهیم تا احساسات ما از آن تبعیت كند تصمیم گیری
ارزشهائی را كه براساس دیدگاه اسلامی در زمینه تصمیم گیری می توانیم مطرح كنیم :1) تقوا 2) استعانت ( شامل صبر ، نماز ، روزه و دعا) 3) مشاوره 4) توكل 5) ایمان در بطن ایمان 16 ركن اساسی در برگیرنده ویژگیهای مطلوب انسانی مستقر است
1) علاقه مندی به كمال (شوق) 2)ترس و دوری باز دارند (شفق)3) پارسائی و برداشت كم برای بازدهی زیاد ( زهد) 4) مراجعت و آمادگی همیشگی4) بینایی و بصیرت زیركانه 5) بازگرداندن حكیمانه هرچیز به اول خود6) بازگرداندن حكیمانه هرچیز به اول خود 7)پند گرفتن از عبرتها
8)درس گرفتن از تاریخ 9)درك فراگیر و همه جانبه 10)دانش ژرف و عمیق 11)حكم روشن و درست 12)حكمی استوار و ثابت 13)امر كردن به كارهای نیك 14)باز داشتن از كارهای ناپسند 15)صداقت و راستی در جایگاه های صدق 16)بیزاری از افراد فاسد و فاسق
مسئولیت برجسته ای كه یك فرمانده باید در آن نقش آفرینی كند در دید مرحوم صیاد شیرازی1) قاطعیت در تصمیم گیری 2)برنامه ریزی 3)سازماندهی 4) ایجاد هماهنگی و كنترل 5)ایجاد انگیزه و ابتكار 6)چاره جویی و پیشگیری 7)گزینش افراد صالح 8)تشویق و تنبیه 9)جمع آوری اطلاعات و آمار 10) (11و 10 سوره صحف ) ای اهل ایمان آیا شما را به تجارتی سودمند كه شما را از عذاب دردناك آخرت نجات بخشد دلالت كنم؟ آن تجارت این است كه به خدا و رسول او ایمان آورید و با مال و جان در راه او جهاد كنید در این كار اگر دانا باشید برای شما بهتر است . ره آورد این تجارت آمرزش گناهان ، بهشت برین و مهمترین آن: ((نصر من ا.. و فتح القریب))
نكات مورد توجه در تصمیم گیری
از تصمیم گیری عجولانه خودداری نمایید تمام اطلاعات را جمع آوری بعد تصمیم گیری كنید . مشورت كنید ،مشكلات را پیش بینی كنید ، تمام افرادی كه با مسأله مرتبطند از تصمیم با خبر كنید كاركنان را تشویق كنید خودشان بر عملكرد خودشان نظارت داشته باشند ( با برگذاری جلسات كوتاه در مورد پیشرفت كار بر طبق هدفها گفتگو كنید ) وقتی كار خوب پیش نمی رود بیشتر سعی كنید علل آنرا پیدا كنید و مشكل را حل كنید تا اینكه كاركنان را سرزنش كنید .
باعث نشوید كاركنانتان از مواجه با مشكل بترسند. اگر افرادتان بدانند زود عصبانی شده و كنترل خود را از دست می دهید اشتباهات را تا زمانی كه كاملاً بحرانی نشده است از شما مخفی می كنند. افراد را تشویق كنید با جوابی برای این مشكل پیش شما بیایند .
افراد را مسئول بررسیهای كیفی خودشان كنید اگر افراد منتظر باشند دیگران اشتباهات آنها را اصلاح كنند معیارها تنزل می كنند . بر تمام موجودی سازمان نظارت داشته ، تدابیر امنیتی شدید مانع از فریبكاری می شود با خلافكاران سرسخت باشید یقین حاصل كنید كه هیچ كس چیزی را بدون اجازه شما به خانه نمی برد نظمی ساده برقرار كنید و آن وقت سخاوتمندانه به افراد اجازه استفاده از ابزار را بدهید .
مشكلات كاركنان را باید شناخت و هر چه سریعتر آنها را باید رفع كرد . مشكلات خیلی كوچك را اگر نادیده بگیرید كم كم به مشكلات نسبتاً جدی و بعد به بحرانهای نسبتاً حاد تبدیل می شود . اگر لازم بود مشورت كنید باید سریع اقدام كنید وگرنه ممكن است در گرداب مشكلی فرو روید .آل عمران 159 ( این آیه پس از جنگ احد نازل شد ) زمانی كه به لحاظ شكست غم و اندوه خاصی بر جبهه اسلام حكم فرما شد خداوند با نزول این آیه پیامبر را راهنمایی كرد . 1- موهبت الهی : به عنایت خداوند تو با آنان خوشخو و مهربان شدی 2- گذشت : بدخویی عامل تنفر عمومی و انزوا در جامعه
مدیر باید دارای اخلاقی خوش و رفتاری خوب باشد . این صفت برای مدیر در حوزه ای كه مدیریت می كند عامل جذب است (اگر تندخو و سخت دل بودی مردم از گرد تو پراكنده می شدند ) (فاعف عنهم) ((پس چون امت به نادانی درباره تو بد كنند تو درگذر ))3- فوق گذشت: و برای آنها طلب آمرزش كن از خدا و (استغفرالهم)چون همه حقوق مربوط به تو نیست بعضی ها حق خداست .4- مشاورت : و با آنان در كار حكومت و جنگ مشورت كن 5- تصمیم گیری : در هنگام تصمیم گرفتن قاطع باش و برخدا توكل كن 6- خشنودی خدا ، اعتماد به خدا
7 كه خدا آنان را كه بر او اعتماد كنند دوست دارد و یاری كند .وظیفه شما آن است كه فضائی ایجاد كنید كه در آن اعضای گروهتان تشویق شوند نظرات نویی ابراز كنند حدود اختیارات خود را برای تصمیم گیری بشناسید . پیش از هر تصمیم اطلاعات مربوط را جمع آوری كنید . برمبنای واقعیات تصمیم بگیرید نه احساسات نگرانی هیچ ثمری ندارد راجع به مسائل خوب فكر كنید بررسی كنید و اگر واقعاً نیاز به كمك دارید از كمك گرفتن از دیگران اكراه نداشته باشید . اگر امتیازی به كسی داده می شود وضعیت را برای او روشن كنیم كه عادت در او ایجاد نكند و افراد حق خود را بدانند مهم : حتماً در اتخاذ تصمیمات مشورت كنید و از تجربه دیگران استفاده كنید . همیشه در داخل و خارج یگان به راهنمایی مدیران با تجربه تر گوش كنید . سؤال كنید بعد ساكت باشید و گوش كنید . به نظرات همه با دقت گوش كنید افرادی كه جوانند تصور نكنید كه چون سن آنها كم است اشتباه می كنند . ممكن است آنها مسائل را با وضوحی ببینند كه شما نمی بینید . با كسانی كه تصمیم گیری شما بر آنها تأثیر خواهد گذاشت صحبت كنید با گفتگویی متقاعد كننده نه با تحمیل هیچ وقت در موقع تصمیم گیری به فریب و نیرنگ متوسل نشوید ( مشورت كنید و نظرات را نادیده بگیرید .) تغییر را بتدریج و در طی یك مدت زمان ایجادكنید ، یك تغییر موضع یك شبه ضربه روحی سختی وارد می كند . افراد احتیاج به آزادی برای تصمیم گیری دارند اما در چهارچوب قیود منطقی ، شرح وظایف كاری خوب است ولی نه با چنان تفصیل و ریزه كاری كه برای كارمندان خفقان آور باشد و ابتكار عمل را از آنها بگیرد .
اجازه دهید تصمیم گیریها را پایین ترین رده های ممكن انجام دهند اما باز هم مسئول نهائی شمائید . با ارائه الگو و سرمشق ،افراد را در تصمیم گیری راهنمائی كنید به آنها نشان دهید كه چگونه مشورت كنند و تصمیمات خود را بقبولانند . تصمیم درستی كه دیر اتخاذ شود به همان اندازه بی فایده است كه تصمیم نادرستی زود گرفته شود . درباره افراد یا اوضاع كار قضاوتهای عجولانه نكنید احساساتی كه تحت تأثیر ظاهر افراد بوجود می آید با نظرات آنی و زود گذری كه در ذهن شكل می گیرد ممكن است كاملاً اشتباه و یا حتی زیانبار باشد .عجولانه تصمیم گیری نكنید
نظر 1000 نفركه درمورد مهمترین خصوصیت مدیر عنوان كردند: مصمم بودن است همیشه به دنبال پیدا كردن راههای بهتری برای انجام كارها باشید . بیش از حد محتاط و محافظه كار بودن كاركنان را خسته می كند گرفتن تصمیم تازه آغاز راه است . چالش بزرگتر اجرای آن تصمیم است وقتی تصمیم می گیرید تا انتها آن را دنبال كنید . (فراموش نكنید )
درخصوص –چرا- برای تصمیم شما ناراحت نشوید و پاسخ منطقی برای آن داشته باشید چون افراد در برابر تغییر و تحول مقاومت می كنند . مهم : گردهمایی هایی بگذاریم فقط برای ارتقاء كیفی برنامه ها كاری كنید كه افراد از تصمیمات ضعیف خود درس بگیرند آنها را آموزش دهید و تشویق كنید نه آنكه انتقاد و سرزنش نمایید. وقتی خودتان تصمیم می گیرید اشتباه خود را بپذیرید وآن را اصلاح كنید .دین درمانی و كاربرد مثبت نگری اسلامی در روان درمانگری
تجربه های مثبت و خوب خود را باز شناسید و نقش آنها را در افزایش احترام به خود و ارتقای عزت نفس بازیابید و توانائی شناخت جنبه های مثبت دیگران را نیز كسب كنید . (مریم 96) كسانی كه در باطن با ایمان و در عمل نیكوكار هستند خدای مهربان آنها را ( درنظر خلق ) محبوب می گرداند ( حضرت علی (ع) ) دارو و درمان تو درتوست ولی احساس نمی كنی و درد تو از توست ولی نمی بینی ، می پنداری كه شئ كوچكی هستی حال آنكه دنیای بزرگتری در تو پیچیده شده است .
نگرش صحیح نسبت به مسائل و ناكامی ها موهبتی است كه به واسطه آن آدمی در مواجه با نمونه های به ظاهر موزون خلقت ، زیبایی و توانائی را در آنها می بیند و حتی در زشتیها نیز زیبائی ها را جست وجو می كند . (قرآن كریم) با هدف كاهش فشار وارد بر انسان در رویارویی با مصائب و حوادث شیوه ها و عملكردهائی را آموزش می دهد تا با دستیابی به نتایج مطلوب ، آرامش بیابد (توجه به شیوه هائی چون ) توكل به خداوند ( مائده 11 ، انفال 61 ) صبر و بردباری ( بقره153) توبه (فرقان 70) رضا به مشیت الهی (بقره 216) دعا وعبادت ( آل عمران 38 ، مومن 60 ) عفو و گذشت (حج 60، نساء 99 ) سپاس و شكرگذاری ( نمل 40 ، فاطر 30) نگرش در طبیعت و تفكر در آن ( روم 50 و 21 ، انعام 99 ) فروستر : اگر ارزیابی افراد از خودشان و ذهنیتی كه نسبت به خود دارند مثبت باشد از سلامت و سازگاری بیشتری برخوردار خواهند بود . وقتی مثبت تر و واقع بینانه تر بیندیشید از عزت نفس و كارائی بیشتری برخوردار می شوید .
روانشناسان معتقدند كه یكی از فراگیرترین بیماریهای زمانه ما تفكر منفی است . تفكر منفی بیماری مهلكی است كه ذهن ، احساسات و جسم انسان را مبتلا می سازد . افكار منفی موجب عصبیت ، اضطراب ، دشمنی ، خشم و خستگی تولید می كنند به عكس افكار مثبت موجب امیدواری ، آرامش ، محبت و دلگرمی می شوند . پیامبر اكرم (ص) گمانها ی خود را در حق برادران خود نیكو كنید تا دل به آلایش و طبع پاك را ه غنیمت برید . آیه 28 نساء : خداوند می خواهد كار را بر شما آسان كند كه انسان، ضعیف خلق شده است مثبت نگری در اسلام : بررسی آیات قرآن كریم نیز نشان می دهد كه اغلب تاكیدها بر خوبی ها ،درستی ها و نقاط قوت افراد است و ضعف و كژی كمتر مورد توجه قرار می گیرد . پروردگار عالم با توجه به توانایی ها و ظرفیت بشر می فرماید (من در زمین انسان را خلیفه خود قرار دادم(بقره 30) از روح خود در او دمیدم (حجر29)ما بر آسمانها و زمین و كوه های عالم امانت عرضه كردیم همه از تحمل آن امتناع ورزیدند تا انسان (آن را )پذیرفت(احزاب72)و به درستی كه ما انسان را در زیبا ترین هیات آفریدیم(تین 4)) از این رو خداوند با تكیه بر توانایی ها، انسان را به احسان دعوت می كند و می فرمایند: اگر احسان و نیكی كنید در حقیقت به خود نیكی می كنید(بنی اسرائیل 7) خداوند كه خالق انسان است به دنبال عیب جویی از مخلوقش نیست و همواره از محاسن و خوبی های او می گویید خداوند دوست نمی دارد كسی به عیب خلق صدا بلند كند (نسا 148) با بررسی مجموعه این آیات می توان نتیجه گرفت كه خداوند در مقابل ضعفهای بشر گذشت فراوان دارد و بیشتر بر نكات ومثبت ، دوستی ها و راستی های او تكیه می كند. این نوع نگرش به انسان می فهماند كه او هم باید نسبت به سایرین و حتی خود با دیدی مثبت بنگرد . خوبی های مردم را ببیند و به زبان خوش با آنها تكلم كند (بقره 83) و پیوسته نقاط ضعف و سستی خود و دیگران را در نظر نگیرد.البته این مسئله بدین معنا نیست كه حقیقت را قلب سازد و از زشتی های حقیقی در گذرد بلكه منظور آن است كه انسان بتواند با خود و دیگران در تعاملی صحیح و سازنده ،روابطی همراه با مهربانی و گذشت برقرار كند و در نتیجه در آرامش زندگی كند .
امام صادق(ع) : لغزش های مومنی را جستجو نكنید زیرا هر كه در پی لغزشهای برادرش باشد خداوند لغزشهایش را دنبال می كند. از مجموعه آیات چنین استنباط می شود كه رحمت او بر غضب پیشی گرفته است خدا فقط پروردگار آدم های خوب نیست بلكه خدای آدمهای بد هم هست و آنها را مورد لطف قرار می دهد. امام محمد باقر(ع) : نزدیكترین حالت بنده به كفر این است كه با مردی عقد برادری در دین بسته باشد و لغزشها و خطاهای او را شماره كند تا روزی او را به آننها سرزنش نماید .
امام محمد باقر(ع) : بر شخص مسلمان واجب است حتی اگر هفتادگناه كبیره از مسلمان دیگری سراغ دارد پرده پوشی نموده و آبرویش را حفظ كند . در همه این روایات تاكید اصلی بر این است كه افراد در روابط خود با دیگران بیشتر به نقاط مثبت و قوت یكدیگر توجه كنند و بدانند كه خداوند دوست دارد انسان ها درباره هم خوب فكر كنند و خیر خواه یكدیگر باشند و از ضعف ها بپرهیزند تا آن ضعف ها دامنگیر آنهاو دیگران نشود. اما سجاد(ع) : هنگام بیماری یا زمانی كه اندوه و گرفتاری ای بر ایشان عارض می شد به جای آنكه آن را بدبختی و شر بدانند به درگاه خدا سپاسگزاری میفرمود و آن را مایه خیر و عامل نجات ازمعاصی و كفاره گناهان می دانستند.
در واقعه عاشورا وقتی عرصه بر امام حسین (ع) و یارانش تنگ تر شد و جنگ شرایط دشواری یافت ایشان به جای ترس از مرگ و شدت بلا و سردرگمی ،یارانش را به صبر دعوت فرمود و جنبه مثبت موضوع را پیش كشید و آنها را به شهادت متذكر شد و آن را معبر رهایی و پل اتصالی برای رسیدن به لقاءالله یعنی محبوب حقیقی خود معرفی نمود .
امام علی (ع) اگر از كسی خوبی دیدی از آن بسیار یاد كن و سپاسگزاری نما و اگر متوجه بدی كسی شدی تا حدامكان پرده پوشی كن .
آیین مشورت و شرایط مشاورین
1- عقل و خرد 2- آزادگی و ایمان 3- دلسوز و با محبت و علاقه مند 4- راز دار اگر غیر مسلمانی هم دوست شما باشد و او با شما مشورت كند و مطلبی را به شما بگوید اگر بروید پخش كنید این هم گناه دارد چه برسد به دوست مسلمان مشاورین نالایق : بخیل ، حریص ، ترسو ، آدم مستبد و خود رای كسی كه پیوسته رنگ عوض می كند لجوج دروغگو
آفات تصمیم گیری :تردید و دودلی ، احتیاط بیش از حد ، وسواس در برخورد با مسائل مختلف ، امروز و فردا كردن ، ترس و وحشت از مسائل و حوادث بزرگ و احساس حقارت در مقابل آنها ، دستپاچگی در برابر حوادث پیش بینی نشده .برنامه ریزی (تصمیم گیری در زمان حال برای انجام عملی در آینده )
هیچ وقت با هدفهایی كه میدانید دست نیافتنی است موافقت نكنید در عوض باید تردید های خود را نسبت به آن هدفها قاطعانه ابراز كنید از اینكه مدیر شما در رده بالاتری است نترسید و حرف خود را بزنید ماهرانه در شیوه مدیریت تغییر ایجاد كنید هنگام برنامه ریزی مشورت كنید
برنامه ریزی باید روشن باشد یعنی اجرا كننده نیاز به مفسر نداشته و خودش هم تفسیر نكند یعنی باید ها كاملا روشن باشد اطلاعات و پیشنهادهای افراد را جمع آوری كنید
هدفهای روشنی را تعیین كنید . هدفهایی را در نظر بگیرید كه نیاز به سختكوشی دارند (اگر هدفها را به آنها تحمیل كنید مقاومت می كنند) در جنگ احزاب پیامبر در خصوص حفر خندق چنان دقیق برنامه ریزی كرد كه پس از اتمام كار دشمن سر رسید تمام توجه خود را به مقصد معطوف كردن كافی نیست باید مسیر را نیز برنامه ریزی كنید . خلاقیت را تشویق و حمایت كنیم خیلی مفیدتر است كه نظر ها را پرورش دهیم تاآنكه آنها را رد كنیم بدین گونه گروه شما در تفكر خود جسور و مطمئن خواهد بود .
سعی بر این باشد كه افراد ساكت را هم به حرف آوریم همه افراد شما خلاقند و بر عهده شماست كه كاری كنید ایده های خود را بروز دهند برنامه های احتیاطی را در نظر بگیرید اگر برق رفت ، آب قطع شد برنامه ریزی كوتاه مدت : فقط با كسب مهارت در برنامه ریزی های كوتاه مدت می توانید به آن درجه ای برسید كه آینده شركت در دستان شما قرار گیرد (برنامه روزانه هفتگی و ماهیانه)
مدیران از قبل درباره هدفها و اقدامات مورد نظر می اندیشند و كارها یا اقدامات آنها براساس یك روش برنامه یا منطق قرار دارد نه بر اساس نوعی هراس در بخشهایی از كارتان كه چندان به آن علاقه ندارید سخت كار كنید وقتی در آن بخشها پیشرفت كردید پی میبرید كه باید آنها را بیشتر دوست داشته باشید . مدیریت بد موجب تضعیف روحیه و اشتیاق افراد گروه می شود افراد باید تاوان هرگونه بی كفایتی و عدم كارایی مدیران را بپردازند وقت شما باید صرف برنامه ریزی سازماندهی كنترل رهبری شود مدیری كه هدفی نامناسب انتخاب كند مدیری است بدون اثربخشی
تعیین زمانبندی مشخص برای برنامه ها .( برنامه ریزی می باید توام با زمان بندی باشد یعنی برنامه در بستر زمان باشد) برنامه ریزی توام با زمان بندی معیار مناسبی برای فرمانده در ارزیابی پیشرفت كار خود به شمار می رود برنامه ریزی باید دقیق و از نظر كمی و كیفی باید كاملا روشن باشد (برای مجری ایهام نداشته و موجب سرگردانی او نشده لذا برای این منظور باید با ساده نویسی و گویا كردن متن برنامه آشنا باشیم) اعلام دقیق برنامه به منظور فراهم آوردن زمینه تحقق آن . برنامه باید از هر گونه كلی گویی خالی و كاملا جنبه عملی و عینی داشته باشد . برنامه ریزی برای ماه ، هفته ، روز
(فهرست كنترل فعالیت های روزانه ، فهرست جدید از كارهایی كه باید انجام شود ،در پایان روز آن را مرور كنیم ، مشكلات افراد ، تصمیم گیری ، واگذاری مسئولیت به افراد ، رهبری و انگیزش)
سازماندهی
رسیدگی به تماسهای تلفنی و ملاقات كنندگان غیر منتظره را به دیگران بسپارید . حقوق می گیرید كه مدیر باشید نه منشی از كاركنان بخواهید برای بهبود بازده كار پیشنهاد دهند از افراد دعوت كنید كه پیش شما بیایند و پیشنهاد خود را توضیح دهند . دو نكته در سازماندهی و فعالیت در یگانها حائز اهمیت است ::: شناخت نیروی انسانی و به كارگیری منطقی و صحیح نیروی انسانی به افرادتان كمك كنید و بازده كارشان را بالا ببرید در یك سازمان مهمترین جزء نیروی انسانی است
برای افراد روشن كنید وقتی كه نیستند چه كسی مسئول است با محول كردن بخشی از كارتان به افراد، مدیران مستعد را ارزیابی كرده و از تداوم كار نیز اطمینان حاصل كنید .
یا پیگیری مداوم كار برای خود وجه كسب كنید . وقتی همكاران و اعضای گروه موافقت می كنند تا در تاریخی مقرر كارهایی را انجام دهند یا اطلاعاتی را به شما بدهند اگر احساس كردید پشت گوش می اندازند آنها را تحت فشار بگذارید نیازهای آموزشی را بشناسید و برای ارتقا آموزش تدارك ببینید . قدرت تصمیم گیری و مسئولیتهای افرادی را كه می توانند از عهده چالشهای بزرگتر هم برآیند افزایش دهید . بسیاری از افراد می توانند خیلی بیشتر از آنچه مدیرشان اجازه می دهد موثر باشند .
هر وقت كه ممكن بود تصمیم گیری را به خود افراد محول كنید این كار جدا از آنكه به شما وقت آزاد بیشتری برای اداره سازمان می دهد ،كمك می كند كه كارمندانی با توانایی های بالاتر برای سمتهای پایین تر استخدام كنید با صحبتهای مدیرتان متقاعد نشوید كه باید ساعتهای طولانی كار كنید و در پایان وقت اداری به خانه بروید (بعد از ظهر به خانه بروید و روی موارد مهم فكر كنید)
افراد را تشویق كنید كه صحبتهای خود را كوتاه و و مختصر كنند (زمان تعیین كنید بهتر است ) برای اداره سازمان ، در دفترتان به روی همه باز باشد اما افراد را به ملاقاتهای وقت و بی وقت ترغیب نكنید از افراد بخواهید وقت ملاقات بگیرند (آجودان خوب تعیین كنیم)
كاری نكنید كه ملاقات كنندگانی كه برای كار كوچكی آمده اند و قرار نیست مدت زیادی بمانند خیلی احساس راحتی كنند از تمام حق مرخصی خود استفاده كنید . به قدر كافی استراحت كنید تا سرحال و تندرست بمانید . هرگز كارمندی را كه حامل حقایق تلخ هست از خود نرانید و مورد مواخذه قرار ندهید اگر چه اخباری كه به شما می رسد ممكن است ناراحتتان كند . اما تقصیر با حامل خبر نیست و تنبیه و مجازات وی باعث تغییر حقیقت نمی شود بی خبری از حقایق شاید خوشایند باشد اما باید بدانید كه این امر در حرفه مدیریت مهلك و نابود كننده است .
برای حل مشكلات سریع و مصمم اقدام كنید ولی نه با شتاب (پارچه را دوباره اندازه بگیرید و یك بار ببرید) وقتی كارمندان مطلوب لب به شكایت می گشایند اگر چه كارمند برجسته شما انگشت روی مواردی بگذارد كه شما خوشتان نمی آید اما باید از این مسائل طرح شده از سوی اینگونه كاركنان خود استقبال كنید . بیشتر كارمندان معمولا فقط آنچه را كه شما می پسندید بیان می كنند اما عده كمی از كاركنان با ارزش هستند كه لب به طرح حقایق و واقعیتها می گشایند بنابراین به دقت به سخنان اینگونه كاركنان گوش دهید .نظارت
عملكرد خود را بر اساس هدفهایتان ارزیابی كنید اگر به هدفهایتان نمی رسید ناكامی خود و تقصیر را به گردن بقیه افراد نیندازید ، مسئولیت بپذیرید فشار كار مستمر به وجود نیاورید با این كار به سلامتی خود و اعضای گروهتان لطمه میزنید . اگر شیوه شما آمرانه یا تهدید آمیز باشد باعث افزایش میزان غیبتها و تغییرات كاركنان می شوید .
افراد باید بدانند چه انتظاری از آنها دارید اگر مرتب سوءتفاهم بوجود آید و یا تداوم و پیوستگی در كار نباشد افراد توانا خواهند رفت. پس با تمام كاركنان ارتباط نزدیك داشته باشید . از پشت در بسته سازمان را اداره نكنید .در سازمان حركت كنید و كار را زیر نظر بگیرید و در جریان كار باشید اما منتظر نباشید كه مشكلی پیدا كنید . از افراد سوال های سطحی نپرسید مثلا كار چطور پیش می رود بلكه سوال خاصی بپرسد كه او هم به سوال توجه كند .
با افراد فقط وقتی مشكلی پیش می آید صحبت نكنید منصف باشید و وقتی كارها هم روبه راه است از آنها تشكر كنید . اگر از چیزی ناراحت هستید رو راست باشید. برای حفظ آرامش مشكلات را نادیده نگیرید مصر باشید كه به جزئیات حتی كوچك هم توجه دقیق داشته باشند فریاد نزنید، ناسزا نگویید ، زود عصبانی نشوید . كنترل اول از خودداری شروع می شود.اگر مودب باشید و مصر بر حرف خود ،كاركنانتان از فرمانهای شما تبعیت می كنند . به كاركنان هم زیان ناشی از رفتار پرخاشجویانه در محیط كار و در خارج را توضیح دهید .
یاد بگیرید كه چگونه به طرزی خوشایند چیزی را كه مطلوب تشخیص نمی دهید رد كنید . بالا بردن صدا باعث نمی شود كه حرفهایتان قانع كننده تر باشد . همیشه در چارچوب سیاست عمل كنید اگر با سیاستی مخالفید استدلالی قوی بیاورید كه موجب تغییر آن شده در این فاصله از سیاست وضع شده پیروی كنید .
از مدیرتان بخواهید كه دستورها را خودش به كارمندان شما ندهد اگر مدیرتان مرتب سعی كند شما را نادیده بگیرد كنترل از دست شما خارج می شود . جلساتی را كه ریاست آن را بر عهده دارید به موقع آغاز كنید . كار را زود شروع كنید و جلوی وقت نشناسی كاركنان را بگیرید . همه را در بحث شركت دهید و از موضوع بحث خارج نشوید . خلاصه مذاكرات را فوری تكثیر كنید و اطلاع دهید . جلساتی كه در پایان روز برگزار می شود افراد در مطلوبترین وضع خود نیستند .
جلساتی كه مدیریت خوبی ندارد وقت را هدر می دهد . اگر میزان نقل و انتقال بیش از 10 در صد و میزان غیبت بالای 3 درصد بوده ایراد را در درون سازمان و در وضع مدیریت خودتان جستجو كنید . لنگر مدیریت و فرماندهی خود را به لنگر قویترین مدیریت جهان هستی وصل كنید . مدیریت و فرماندهی مطلقی كه كوچكترین عیب و نقصی در آن وجود ندارد از آن خداست .آموزش
مدیران موفق به طور منظم كارمندان خود را در تمامی سطوح آموزش می دهند ، آموزش به كاركنان كمك می كند از موفقیتها و اشتباهات دیگران درس بگیرند افراد از راه حواسشان یاد می گیرند بخصوص با نگاه كردن و انجام دادن پس فقط به مربیان نگویید نشان بده و درس بده كاری كنید كه كارآموزان در آرامش باشند اگر معضب باشند چیزی یاد نمی گیرند اگر افراد مطلبی را متوجه نمی شوند تشویقشان كنید بدون آنكه احساس كنند خطا كارند یا كند ذهنند ، سوال كنند
به خاطر آنكه كار دارید كلاس آموزش را با عجله تمام نكنید سرعت كار را قدرت فراگیری فرد مشخص می كند . همیشه برای افراد دلیلی برای یادگیری بیاورید عملكرد هر فرد را از بالا نگاه كنید و بررسی كنید و به افراد یاد بدهید كه قوتهایشان را تقویت و ضعفهایشان را اصلاح كنند و استعدادهایشان را بپرورانند . جلسات آموزشی را صبح زود و كوتاه برقرار كنیم . كلاسهای آموزشی را در محیطی راحت ، ساكت و دارای تهویه مناسب برگذار كنید با همه صحبت كنید طوری كه همه مشاركت داشته باشند . سوال كنید تا حواس افراد به شما باشد و كمك كنید كه افراد خودشان جواب را پیدا كنند . پرورش استعدادها
به هر یك از اعضای گروهتان كمك كنید استعداد خود را به عرضه ظهور برسانند از چرخش شغلی استفاده كنید تا تجربه افراد بلند همت بالا رود افراد را آموزش می دهید كه بر دانش و مهارتهای آنان بیفزایید نه آنكه چیزی را به آنها القا كنید یا آنها را شستشوی مغزی دهید اما اگر می توانید به كارمندانتان كمك كنید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند و جسورتر باشند كمتر خجالتی و وابسته باشند .پس چرا نكنید؟چگونگی حل مشكلات كاركنان
هیچ وقت پیش داوری نكنید پیش داوری یعنی غرض ورزی و تعصب بی جا، ممكن است مساله ای را كه شما یك مساله انضباطی تصور می كنید یك مشكل داخلی مربوط به اداره خودتان باشد همیشه گفتگو ها را خصوصی برگزار كنید و مطمئن شوید كه كسی نمی تواند استراق سمع كند . بیشتر گوش كنید اگر سه چهارم گفتگو را فقط گوش داده باشید این رخداد یك موفقیت برای شما بوده است . مطابق شخصیت مخاطب سوال كنید . از راه گفتگو با افراد مشكلات را حل كنید .گفتگوی دقیق و ماهرانه به شما نشان می دهد كه اشكال كار كجاست . فرصتی را برای كاركنان فراهم كنیم كه مشكلاتشان را مطرح كنند .
مشكل را از سر خود باز نكنید و به گردن فرد دیگری بیندازید مشكلات افرادی كه در اداره شما هستند مشكل شما هم هست در مواقع بحرانی كاری را انجام دهید كه درست است نه آن كه آسانتر یا معمول تر است .بررسی و ارزیابی عوامل پیروزی و ناكامی
انسان می تواند از ناكامی ها عاملی برای پیروزیها ی آینده بسازد به شرطی كه 1 ضعف ها را بشناسد 2 كمبود ها را حس كند
3 موضع گیری های نادرست را اصلاح كند و وضع تمام نیروهای خود را مجددا ارزیابی كند در كوره داغ ناكامی به محك تجربه بگذارد ناكامی ها در دو صورت خطرناك است :1 در صورتیكه عامل یاس و نا امیدی و ضعف روحیه ها گردد 2 در صورتیكه به هیچ وجه مورد تحلیل و بررسی قرار نگیرد و از آنها برای تجدید نظر وتكمیل برنا مه های گذشته جبران خطا ها و ارزیابی مجدد نیروها استفاده نشود
وظیفه مدیر است كه با انجام جلسات مكرر و مستمر و منظم به ارزیابی علل ناكامی ها بپردازد و در این جلسات این موارد را مورد بررسی قرار دهد ::1 پرهیز از چشم پوشی نسبت به ذكر حقایق تلخ و بررسی و اعتراف به آنها با تسلط بر نفس2 پرهیز از توجیه گری درباره عوامل شكست 3 در بررسی عوامل ناكامی باید شجاعت به خرج داد .تعصب را كنار گذاشت و با توكل بر خدا و خلوص نیت و صفای قلب و شهامت لازم مسائل را مورد بررسی قرار داده و مسئولیت پذیرفت
4 باید به هنگام بررسی این مسائل حساس كه وسوسه های شیطانی امور غیر واقعی را در نظر انسان زینت می دهد و بنا به آیه قرآن سعی در گمراه ساختن انسان دارد خود را به خدا سپرد و از پیشگاه مقدسش مدد بخواهد كه چشمی بینا و موشكاف و دلی دانا و حقیقت جو برای رسیدن به حقایق به او دهد و مصداق دعای معروف ((خدایا حقایق را آنچنان كه هست به من نشان بده))اطلاعات سازمان اطلاعاتی در جمهوری اسلامی باید بر اساس ملاك های اخلاقی و انسانی و مبتنی بر ارزشهای اسلامی باشد . حجرات 12::: ای اهل ایمان بسیاری از پندارها (ظن بد) بپرهیزید كه برخی از ظن و پندارها معصیت است و نیز هرگز از حال درونی یكدیگر تجسس نكنید و غیبت یكدیگر روا مدارید ((((((اعتماد و اطمینان بین خودتان و زیر مجموعه ایجاد كنید))))))
سرباز ها اهمیت چندانی به گفته ها نمی دهند زیرا به حكم غریزه و تجربه می داند هر آن چه بر زبان آید لزوماً حقیقت ندارد برای او واقعیت مهم است یعنی آنچه كه در پیرامونش روی می دهد و او آنها را می بیند و لمس می كند یعنی ساده لوحانه است اگر فرمانده از صرفه جویی سخن گوید و خود اسراف كند . اگر چه سربازان به سخنان چنین فرمانده ای گوش می دهند و از روی ادب سكوت می كنند اما در میان خود به تمسخر و انتقاد از وی خواهند پرداخت . با آگاهی ،شجاعت ، جدیت ، راستگویی در گفتار و رعایت عدالت درمیان زیردستان و پرهیز از برتری دادن افراد بر اساس دوستی و خویشاوندی می توان اطمینان سربازان را به خود جلب نمود .
اگر ما به افرادمان خلاقیت و توانمندی بدهیم این امر موجب می شود تا آنها در بدترین شرایط بهترین تصمیمات را بگیرند نخستین سطح ایجاد سلامت، فراهم كردن ذهنیت نقاد در جامعه است و باید شرایطی ایجاد شود كه افراد به راحتی بتوانند وضعیت و مسائل را به نقد بكشند زیرا داشتن ذهن نقاد ، سلامت محیط و جامعه را تضمین می كند . به خاطر داشته باشید كه منصب و سمت بالاتر در نمودار سازمانی ، شما را شخص بهتری نخواهد كرد. مدیریت تركیبی از رهبری و خدمت است عده زیادی از مدیران مایل به پذیرش جنبه خدمت كارانه مسئولیت خود نیستند .رئیس منطقی :
در برخورد با روسای غیر منطقی عده ای معتقد بر این بودند كه ساكت بمانند دم برنیاورند و در سازمان موج ایجاد نكنند و این شعار بسوز و بساز ، اما گاهی سوختن و ساختن بهای گزافی بوده و مدیران جدید باید جرات شكستن سكوت را داشته باشند و بر ضد توهین و بی احترامی قیام كنند . در جهت مقابله با رئیس غیر منطقی به دنبال یك موضع منطقی در شخصیت وی باشید تا به او كمك كنید كه از همان موضع، بی ثباتی و غیر منطق بودن خود را كشف كند . هیچگاه بدون برخورد مستقیم با رئیس غیر منطقی او را دور نزنید و به سراغ مافوق وی نروید .مدیران تازه كار
زیردستانتان در واقع مهمترین عناصر در زندگی كاری شما هستند آنها حتی از رئیس سازمان نیز با اهمیت ترند اما بسیاری از مدیران جدید تقریبا تمام وقت خود را صرف برقراری ارتباط با مدیران بالا دست خود می كنند و تنها نگاهی گذرا به افرادی دارند كه واقعا بر آینده آنها تاثیر می گذارند . در اول كار حداقل یك بار با تك تك زیردستان واحدتان به گفتگو بنشینید طی گفتگوی رسمی و بدون شتابزدگی از نظرات آنها مطلع شوید . هرگز بیش از آنچه لازم است صحبت نكنید .زیر دستان خود را بشناسید در گفتگو با زیردستان، خود را نسبت به مسائل و نگرانی های آنها علاقه مند نشان دهید و سوالاتی را مطرح كنید كه آنها را وادار كنند تا نظراتشان را واضح تر بیان كنند توانایی های فنی و تخصصی تان به اندازه روابط انسانی شما و زیردستانتان اهمیت ندارد و اكثر مشكلات شما حول محور انسانی می گردد . مدیریت اختاپوسی : مدیرانی هستند كه تمام كارها را خود انجام داده و در زمینه واگذاری مسئولیتها و تفویض اختیار به زیردستان دچار مشكل هستند ، این مدیران معمولا یا مشكل استعفا ، تقاضای بازنشستگی ، انتقال و … روبرو هستند.این مدیران به زیردستان خود اعتماد ندارند و نمی دانند چگونه زیردستان خود را بطور مناسب آموزش دهند .
كسانی كه با این مدیران كار می كنند در زمینه ارتقای مقام معمولا دچار مشكل هستند زیرا وظیفه دشواری به آنها محول نمی شود نتیجتاً فرصتی برای نشان دادن و اثبات توانایی خود ندارند. این افراد را نباید به پستهای مدیریتی ارتقا داد . این گونه مدیران هیچگاه نمی پذیرند كه امتناع آنها از واگذاری امر به زیردستان دلیل اصلی ضعف مدیریت آنها تلقی میشود .فرایند حل مشكلات سازمان
1 نباید در نظر مافوق فردی مشكل آفرین قلمداد شوید ، بلكه فردی كه دائماً در صدد حل مشكلات است 2 هر گاه می خواهید مشكلی را به مافوق بگویید راه حل را هم در آستین داشته باشید . ایده های كاربردی داشته باشیم 3 مشكل را درست تعریف كنیم . اطلاعات لازم را درست جمع آوری كنیم . فهرستی از راه حل ها و بهترین آنها را مد نظر قرار دهیم چگونه مشكلات خود را حل كنیم استفاده از اهداف جداول زمانی و پاسخگویی . یعنی مشخص كنید كه چه كسی . چه كاری را و تا چه زمانی انجام دهد تا انگیزه ای برای اقدام بین كاركنان وجود داشته باشد و موارد زیر مشخص شود :
1 چه كاری باید انجام شود (وظلایف اصلی و فرعی )2 چه كسی قرار است آن را انجام دهد 3 زمان پایان كار به همراه دستورالعمل زمان اتمام وظایف فرعی
4 زمان برگزاری جلسه ارائه گزارش و بررسی مراحل انجام كار چگونه مشكلات مافوق خود را حل كنیم1 بهترین راه كمك این است كه بكوشید تا از بروز مشكل جلوگیری كنید 2 در ارائه پیشنهادكمك است تعریف رهبر : رهبر عبارت است از توانایی نفوذ در دیگران به نحوی كه داوطلبانه نظرات را بپذیرد فرق رهبر و مدیر : رهبر محدود به زمان و مكان نیست . هم رسمی و هم غیر رسمی است .دارای قدرت عاطفی است.انتخابی و انتصابی است . عامل انگیزش آن مادی و معنوی است. ولی مدیر محدود به زمان و مكان است . رسمی است دارای قدرت نهایی می باشد . انتصابی است و عامل انگیزش آن مادی است . مقام معظم رهبری :
در منشور مسئولان نظام اسلامی . احساس نیاز دائمی به تذكر و نصیحت را لازم دانستند . در ایدئولوژی اسلامی واژه مسئولیت جایگزین قدرت شده . رهبران و مدیران در برابر خدا و مردم مسئول و عهده دار خدمتند و به هیچ وجه فرمانروایی ،قدرت طلبی و خود بزرگ بینی در این قاموس معنایی ندارد . از آنجایی كه قدرت و مقام بدون معنویت و ارتباط دائمی با خدا فساد آور و گمراه كننده است مسئولین نظام موظفند دائماً خود را در معرض تذكرات ، نصیحت ها و حتی عیب جویی ها و انتقادات آحاد مردم قرار دهند و با شرح صدر شنوایی عیوب و اشكالات خود باشید . و غفلت این نكته مهم عواقب ناگواری را به دنبال خواهد داشت
ایشان فرمودند رها كردن دل كه به جاذبه ها و مغناطیس های مادی به سرعت و آسانی قابل جذب است خطرناك است دچار خودشیفتگی و غرور و غفلت می شویم و لذا احتیاج داریم كه بدانیم گوش فرا دادن به تذكر و نصیحت دیگران این خاصیت را دارد كه انسان می تواند فرصت اصلاح را برای خود ایجاد نماید . ادای وظیفه با خدمت خالصانه و مجاهدانه به همنوعان چگونگی واگذاری مسئولیت به افراد
اگر شدیدا علاقه دارید كه همه كارها را خودتان انجام دهید شاید به خاطر آن كه فكر می كنید هیچ كس نمی تواند به خوبی شما كارهار ا انجام دهد . فكر موفقت در مدیریت را از سر خود بیرون كنید و تصمیم بگیرید كه بقیه دوران كاری خود را مرووسی ارزنده باشید و به بقیه مدیران در پیمودن راه ترقی كمك كنید. اگر در واگذاری مسئولیت به افراد موفق باشید مدیر موفقی خواهید بود
افتخار نكنید كه بیش ازحد و ساعتهای طولانی اضافه كاری می كنید یا ازحق مرخصی خود استفاده نمی كنید مدیر اجرایی رده بالای سازمان ، باید فقط 1 درصد از وقت شما صرف انجام كار و 99 درصد باید به اداره امور (برنامه ریزی ،سازماندهی ، نظارت و رهبری كردن سازمان) مدیر ناظر رده پایینی سازمان با تركیبی واقع بینانه تر 60 درصد انجام كار و 40 درصد نظارت و مدیریت مسئولیتها را واگذار كنید تا به جریان كار سرعت دهید و از فشار كار بكاهید
خوشحال باشید كه اعضای گروهتان در كارشان موفق تر از آنند كه شما ممكن بود باشید . استعدادهای تك تك افراد را در جهت منافع همه به كار بگیرید . كاری كنید كه شغلها جذاب باشد و كاركنان را به فعالیت وا دارد . كاركنان باید كاملا درگیر كار باشند وقتی شما مسئولیتها را به افراد محول می كنید همه سود می برند .زیرا:1 خود شما از اینكه وقت بیشتری دارید تا آنچه بر عهده شماست به انجام برسانید و آینده شغلی خود را بهبود بخشید2 گروه شما از اینكه شغلتان جالب تر است و انگیزه بیشتری برای فعالیت پیدا می كنند3 شركت شما از اینكه بهره بیشتری از شما و گروه شما می برد 4 خانواده شما از اینكه بیشتر شما را می بینند
اگر وظایفی را كه شما به افراد محول می كنید درست انجام نمی شود باز هم شما مسئولید . این به آن معنی است كه باید كارها را درست و بجا به افراد محول كنید نه اینكه از واگذاری مسئولیت اجتناب كنید . اجازه ندهید كه كارمندان در روندی عكس ، به شما كاری را واگذار كنند . وقتی مشكلی را به شما ارجاع می كنند باید جوابی هم برای آن داشته باشند . برای رئیسان زیر نظر خود توضیح دهید كه انتظار دارید تا جای ممكن كار در پایین ترین رده سازمان انجام شود انتظار نداشته باشید كه مدیران زیردست تان لزوماً خودشان كارهایی را كه به ایشان محول می كنید انجام دهند .چه كار و چه وقت
كاری كنید كه واگذاری وظایف به دیگران نه به عنوان موردی استثنایی بلكه به صورت یك قانون در آید وقتی كاری از مراتب بالای سازمان به رده پایینی منتقل می شود و به شما می رسد اولین فكر شما باید این باشد كه آیا دلیلی وجود دارد كه این كار را به افرادم محول نكنم؟ دوم اینكه به چه كسی باید این كار را بسپارم ؟
وقتی بیرون از سازمان هستید با روشن كردن اینكه چه كسی مسئول چه كاری است از تداوم كار اطمینان حاصل كنید بقیه افرادی را كه لازم است از این مساله خبر داشته باشند در جریان بگذارید اینگونه امور را هرگز به كسی واگذار نكنید1 مسائل محرمانه 2 امر مربوط به كاركنان (ارزیابی ، مشورت ،توبیخ،رسیدگی به شكایات)3 وظایفی كه قید شده فقط شما انجام دهید به چه كسی واگذاری مسئولیت شود
فقط به افرادی كه مستقیماً زیر نظر شما هستند مسئولیت واگذار كنید و از رئیس خود بخواهید كه به كارمندان شما كاری محول نكند جلسات توجیهی را با عجله تمام نكنید و از آن شخص بخواهید آنچه می گویید جمع بندی و خلاصه كند تا مطمئن شوید فهمیده است برای آنكه به رده های بالا برسید باید هنر واگذاری مسئولیت را یاد بگیرید به یك نفر مسئولیت بدهید نه به یك گروه فقط به افراد بلند همت و پر تلاش مسئولیت ندهید . افراد را دست كم نگیرید . آن قدر به هر كدام از افراد خود نزدیك شوید تا بدانید هر كدام چقدر می تواند مسئولیت بر عهده بگیرد.
بعضی افراد توانا و مشتاق طبیعتاً درونگرا هستند استعدادهای آنها را بشناسید و كاری نكنید كه از پیش شما بروند تا در جای دیگر به ارزششان پی برده شود. شما كاری را انجام ندهید كه كاركنان رده پایینی شما باید آنرا انجام دهند به كسانی كه در توانایی خود شك دارند مجدداً اطمینان دهید و به تدریج مسئولیت های آنان را بیشتر كنید اما آنها را وادار نكنید كه مسئولیت كارهای بزرگتر را به عهده بگیرند . جانشین خود را آموزش دهید چگونه واگذاری مكرر و زود به زود مسئولیت موفقیت آمیز نیست چون شتابزده و با عجله صورت می گیرد انتقال مسئولیت باید تدریجی باشد وقتی مسئولیتی را محول می كنید یقین پیدا كنید كه كارمند شما دقیقاً می داند چه انتظاری از او دارید. به افراد اختیار كافی برای انجام كارها بدهید اگر شخص مجبور باشد مرتب به شما رجوع كند و برای ادامه كار خود اجازه بگیرد واگذاری مسئولیت بی فایده است . از افراد بخواهید كه بجای حرف زدن درباره كارها عمل كنند . از اینگونه بهانه ها نیاورید كه › اگر خودم این كار را انجام دهم سریعتر تمام می شود ‹ .
ادامه خواندن مقاله مديريت از زبان مديران موفق
نوشته مقاله مديريت از زبان مديران موفق اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.