nx دارای 83 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
اصول كار دستگاه های تراكمی تبرید
تمام سیستمهای تبرید تراكمی كه جهت ایجاد سرما بكار گرفته میشوند از چهار قسمت اصلی تشكیل شده اند. این چهار قسمت عبارت است از كمپرسور – كندانسور – وسیله انبساطی (شیر انبساط یا لوله موئین) اواپراتور. عملی كه در این چهار قسمت انجام می شود بدین قرار است. كمپرسور وسیله ای می باشد كه فشار گاز را در سیستم بالا می برد و این اختلاف فشار بین ورود و خروج گاز كمپرسور باعث حركت گاز مبرد در داخل سیستم می شود. كندانسور وسیله ای می باشد كه گاز خروجی از كمپرسور كه دارای دما و فشار بالا می باشد به مایع تبدیل می كند و دمای آنرا كاهش می دهد و وسیله
انبساطی بدین صورت عمل می كند كه مایع مبرد خروجی از كندانسور را بصورت پودر تبدیل می كند و علت امر شكستن یك مرتبه ای فشار همراه انبساط سریع گاز می باشد، اوپراتور وسیله ای است كه پودر حاصل از وسیله انبساطی را بصورت تبخیر كامل و در نتیجه گاز تبدیل می كند. در شكل گردش ماده مبرد را در یك سیستم تبرید بطور شماتیك نشان می دهد.
با توجه به شكل گاز حاصل از اواپراتور وارد كمپرسور می شود و بر اثر تراكم فشار آن بالا می رود و مقداری حرارت جذب كرده در نتیجه دما آن حدودی بالا می رود. گاز ورودی به كندانسور كه دارای دما و فشار بالا می باشد. با تماس با محیط خنك تر، گرمای خود را پس می دهد و بصورت مایع تحت فشار در می آید. این مایع بطرف شیر انبساط حركت كرده و در اینجا فشارش شكسته می
شود و بصورت پودر در می آید. در شیر انبساط تقریباً گرمای رد و بدل نمیشود و فقط گاز منبسط می شود و گاز منبسط شده در اواپراتور تبخیر می شود و گرمایی كه باعث تبخیر آن می شود از محیط خود می گیرد. در نتیجه گاز گرم و محیط خنك می شود و سپس دوباره به كمپرسور بر می گردد و سیكل همچنان ادامه پیدا می كند. چگونگی تئوری سیكل تبرید را در شكل می توان مشاهده كرد.
تحول 1 تا 2 مرحله تراكم گاز د
ر كمپرسور تحول 2 تا 3 مرحله تقطیر (مایع شدن) گاز در كندانسور تحول 3 تا 4 منبسط شدن گاز در شیر انبساط تحول 4 تا 1 تبخیر شدن گاز در اواپراتور
تقسیم بندی قسمتهای سیكل تبرید از جهت فشار یك سیكل بسته كامل تبرید مثلاً چیلر از دو مدار كم فشار و فشار بالا تشكیل شده است.
1- مدار كم فشار LOW PRESSOR SIDE این قسمت شامل مسیر شیر انبساط – اواپراتور – لوله مكش تا سر كمپرسور می باشد. باید دانست فشار از شیر انبساط تا كمپرسور ثابت می باشد و باصطلاح فشار مكش یا ساكشن نامیده می شود. چون اواپراتور مهمترین قسمت مدار ساكشن می باشد. بیشتر اواپراتور را فشار پایین می پندارند.
2- مدار با فشار بالا HIGH PRESSOR LINE مدار با فشار زیاد شامل لوله رانش یا خروجی كمپرسور – كندانسور – مخزن ذخیره مایع – لوله خروجی كندانسور تا قبل از شیر انبساط می باشد.
باید یادآوری كنیم كه برای نشان دادن مقدار فشار ضعیف معمولاً گیج فشارسنج را روی لوله رانش قبل از كمپرسور و برای نشان دادن مقدار فشار قوی گیج فشارسنج را روی لوله مكش بلافاصله بعد از كمپرسور قرار می دهند
. در شكل منطقه فشار ضعیف و قوی سیستم تبرید نشان داده شده است. همچنین در شكل دیاگرام فشار در نقاط مختلف نشان داده شده است.
شرح و ساختمان قسمتهای مختلف سیستم تبرید 1- كمپرسورها مهمترین قسمت یك سیستم تبرید كمپرسورهای آن می باشد و عمل آن ایجاد اختلاف فشار و در نتیجه حركت ماده مبرد در سیستم میباشد. كمپرسور در قسمت مكش یعنی مدار خروجی گاز از اواپراتور تولید فشار پایین و در قسمت رانش یا خروجی گاز تا تغذیه مایع به اواپراتور تولید فشار بالا می كند. كمپرسورها بسیار متنوع و هر كدام برای نوعی از دستگاه های تبرید طراحی شده اند. متداولترین كمپرسورها كه در صنعت تبردی مورد استفاده قرار می گیرند عبارتند از: 1- كمپرسورهای پره ای یا دورانی 2- كمپرسورهای گریز از مركز
3- كمپرسورهای پیستونی الف) كمپرسورهای پره ای: كمپرسورهای پره ای به دو نوع تقسیم می شوند. كمپرسورهای پره ای با تیغه یا پره ثابت و دیگری با پره متحرك. نوع پره ثابت هم مركز با سیلندر و نوع پره متحرك خارج از مركز سیلندر قرار دارد. عملكرد كمپرسورهای با پرده ثابت به این صورت می باشد كه غلتك گردان بر روی محور خارج از مركز سوار شده و در اثر گردش غلتك بین بدنه سیلندر و نوك خارجی پره ثابت فضای خالی بوجود می آید و این فضا شروع به مكش می كند تا پره از نقطه تماس دو سیلندر بگذرد و بعد شروع به رانش گاز با فشار بالا بطرف كندانسوز می كند.
در كمپرسورها با پره متحرك غلتك متحرك دارای دو یا چهار شكاف می باشد كه داخل آنها دو یا چهار پره سوار شده محور غلتك با مركز سیلندر هم مركز نمی باشد و در جایی تقریباً فاصله بین غلتك و سیلندر به نزدیك صفر می رسد و در جایی دیگر گشاد می باشد. شكل و هر دو نوع كمپرسور را نشان می دهد.
1- روش مكانیكی در این طریق بوسیله میله و برس كندانسور را از رسوب پاك میكنند. روش كار بدین صورت می باشد كه ابتدا كلید اصلی برق را قطع می كنند. شیرهای آب ورودی و خروجی كندانسور را می بینند. آب كندانسور را تخلیه می كنند و قالپاقهای دو سر كندانسور را باز میكنند و سپس با یك میل گرد تقطیر حدود 10 میل و بطول كندانسور همراه با یك فرچه سیمی بقطر حدود 25 میل كه در انتهای میل وصل است وارد لوله های مسی می كنند و با حركت های رفت و برگشتی و دورانی رسوبات و كثافات اخل لوله را تمیز می كنند. در این عمل باید توجه داشت كه به لوله های مسی ضربه وارد نشود و احتمالاً لوله ها سوراخ نگردند. بعد از پاك كردن باید واشر زیر درپوش را عوض كرد.
2- تمیز كردن كندانسور بطریق شیمیایی
در این طریق از مواد شیمیایی حلال رسوبات جهت پاك كردن كندانسور استفاده می كنند. روش كار به دو طریق زیر می باشد:
الف) از طریق برج خنك كننده بشرح زیر 1- ابتدا سیستم را پمپ دان می كنند (مایع فریون را در كندانسور جمع می كنند) و بعد برق اصی مدار را قطع می كنند. در لوله رفت بطرف برج یكعدد سه راهی یا شیر قرار می دهند كه یك طرف آن به فاضلاب راه داشته باشد كه در موقع لازم بتوان آب كثیف را به فاضلاب هدایت كرد. در برج های بزرگ می توان بجای آنكه آب از طریق فلوتو وارد تشت برج شود. بوسیله یك شیلنگ آب را مستقیم وارد برج كرد تا سریع پر شود.
2- در مرحله بعدی باید مواد شیمیایی ضد رسوب كه در بازار به دی اسكیلر معروف می شود با در نظر گرفتن مقدار و نوع رسوب با نظر متخصص آب شناس به مقدار لازم به طشت برج اضافه كرد و بطور معمول باز از هر میلی متر رسوب 10% محلول باید در نظر گرفت و دمای عملیات را حدود 60-50 درجه سانتی گراد نگه داشت. در حالت عادی بهتر است حدود 78% آب و 22% محلول دی اسكیلر انتخاب كرد. سپس پمپ برج را راه اندازی كنید. در حالی كه كمپرسور خاموش میباشد
اجازه دهید تا محلول در داخل برج و كندانسور جریان داشته باشد بهتر است گاه گاهی چیلر را روشن كرد تا آب كندانسور كمی گرم شود زیرا عمل رسوب زدایی بهتر انجام می شود. زمان ادامه كار بستگی به ضخامت رسوب دارد و معمولاً حدود 12 ساعت طول میكشد. 3- در مرحله بعدی درپوش تخلیه برج خنك كن و كندانس
ور را باز كرده و سیستم را از آب محلول اسیدی خالی كنید و برج را با آب شستشو دهید. 4- درپوش كندانسور و برج را بسته و سیستم را از آب پر كنید، سیستم آماده راه اندازی می باشد.
ب) از طریق كندانسور 1- سیستم را خاموش كنید و شیرهای ورودی و خروجی آب به كندانسور را ببندید. درپوش تخلیه كندانسور را باز كنید و آب آزاد تخلیه كنید. 2- لوله های ارتباطی ورودی و خروجی آب به كندانسور را باز كنید و دو لوله مطابق با شكل كه در سر راه رفت و برگشت این لوله یك پمپ سیركولاتور و یك بشكه و یك لوله عمودی جهت خارج شدن گازهای متصاعد شده از تركیبات شیمیایی قرار دهید در لوله عمودی جهت خارج شدن گازهای متصاعد شده از تركیبات شیمیایی قرار دهید در وسط مقطع طولی بشكه یك توری قرار دهید تا رسوبات دوباره به كندانسور برنگردد.
3- سپس به مقدار لازم محلول ضد رسوب در بشكه بریزید. چنانچه محلول خورنده لوله گالوانیزه باشد می توان از لوله سیاه استفاده كنید. زمان رسوب زدایی بستگی به غلظت دی اسكیلر و ضخامت رسوب دارد. بعضی از محلولهای شیمیایی عمل رسوب زدایی را در نیم ساعت انجام می دهند. ولی بهتر است اطلاعات مربوطه را از فروشنده این نوع مواد دریافت دارند.
4- بعد از حل كردن رسوب محلول را از كندانسور خالی كرده و با آب تمیز پاك كندانسور را بشویید و لوله های مربوطه را باز كنید و اتصالات خیلی را ببندید. شیر آب ورودی و خروجی را باز كنید. سیستم آماده بكار خواهد شد. باید توجه داشت اشخاص تعمیركار كه با مواد شیمیایی برای پاك كردن كندانسورها و یا لوله ها سركار دارند باید در مقابل استنشاق گازهای حاصله محافظت شوند وگرنه باعث مسمومیت و بیماری آنها خواهد شد.
كندانسورهای آبی كه در زمستان كار نمی كنند حتماً باید از آب تخلیه شوند تا از خطر یخ زدگی و تركیدن در امان بمانند.
كندانسورهای تبخیری این كندانسورها تركیبی از كندانسورهای آبی و هوایی می باشد. بطوریكه می توان گفت از جمع شدن برج خنك كن و كندانسور در یكجا بوجود می آید و مقدار راندمان ها از كندانسور هوایی زیادتر و از كندانسور آبی كمتر می باشد و در مواردی كه مقدار آب موجود كم باشد و نتوان محلی را پیدا كرد كه سطح آن بالاتر از كندانسور باشد از این نوع كندانسور استفاده می كنند.
4- اواپراتورها (EVAPORATORS) چهارمین قسمت اصلی یك سیستم تبرید اواپراتور می باشد. نتیجه و عملكرد یك دستگاه تبرید از اواپراتور گرفته می شود یعنی گاز مبرد كه از كمپرسور و كندانسور گذشته به صورت پودر مایع وارد اواپراتور می شود و شروع به تبخیر می شود. در نتیجه گرمای محیط اطراف خود را جذب كرده و اطراف خود را سرد می كند. از اواپراتور برای سرد كردن محفظه یخچال ها خنك كردن آب چیلر و سرد كردن آب درون سردكن ها و فضای سردخانه ها و خنك كردن هوا بوسیله هواسازها و كولر گازی و بسیاری دیگر از دستگاه های تبرید استفاده می شود. اواپراتورها از لحاظ ماده مبرد به دو نوع م
رطوب و خشك تقسیم می شود. طرز كار نوع مرطوب بدین صورت است كه همیشه مقداری از مبرد بصورت مایع در تمام سطوح تبادل حرارتی وجود دارد و در نوع خشك ماده مبرد در انتهای مسیر تماماً بصورت بخار تبدیل میشود. كنترل مایع سرمازا را در اواپراتورهای نوع مرطوب به وسیله شیر شناور صورت می گیرد در شكل شماتیك یك اواپراتور همراه با مخزن جدا كننده و فلوتر نشان داده شده است.
اواپراتورها، كلاً از نظر تبخیر به دو دسته تقسیم می كنند. 1- اواپراتورهای انبساط مستقیم 2- اواپراتورهای غیرمستقیم
در طریقه اول اواپراتور مستقیماً در داخل محفظه و موادیست كه باید سرد شوند مثال فریزرها و یخچال های خانگی وپكیج و كولرهای گازی. در طریقه دوم از یك سیال واسطه استفاده می شود. بدین صورت كه در اثر تماس سیال با اواپراتور سیال خنك می شود و این سرما را با خود به محلی كه باید سرد شود منتقل می سازد. از این نوع اواپراتور بیشتر در چیلر استفاده می شود.
اواپراتورهایی كه برای خنك كردن هوا بكار می روند به چهار دسته اصلی تقسیم می شوند. 1- اواپراتور نوع صفحه Plate Type Evaporator 2- اواپراتور نوع هوای طبیعی Air Cooled Evaporator
3- اواپراتور با هوای اجباری (تحت فشار) Forced Draft Evaporator 4- كویلهای سرد كننده Gravity Air-Cooled Evaporator اواپراتور صفحه ای كه بیشتر در یخچال های خانگی و فریزرها و سردخانه ها، كامیونها از آن استفاده می شود هوای گرم بطرف بالا و هوای سرد بطرف پایین یك حركت طبیعی دارند. این حركت بعلت تغییر وزن مخصوص می باشد.
نوع اواپراتور با جریان طبیعی هوا برای خنك كردن فضای اتاق در محلی قرار می گیرد كه هوا در اثر سرد شدن بطرف پایین و هوای گرم بطرف بالا حركت می كند و یك جابجای هوا را بوجود می آورد. در نتیجه هوای داخل اتاق خنك می شود.
از نوع اواپراتور با هوای اجباری یك ونتیلاتور در پشت و یا جلو كویل اواپراتور قرار می گیرد و هوا را با فشار از روی كویل عبور میدهد. در این روش سرعت عمل بسیار زیاد می باشد و از تمام روشها موثرتر واقع می شود. كویلهای سرد كننده طبیعی در سردخانه نصب می شود و این كویلها می تواند در شرایط هوای تحت فشار هم كار كند.
اواپراتور چیلرهای آبی اواپراتور چیلرهای آبی از نوع پوسته Shell و لوله Tube می باشد. روش ساخت این اواپراتور مانند كندانسورهای آبی می باشد كه از دو طرف بوسیله تیوپ شیب مسدود می باشد. و از داخل تیوپ شیت لولههای مسی عبور كرده است و برای اینكه زمان بیشتری برای انتقال حرارت وجود داشته باشد طرح های مختلفی جهت رفت و برگشت گاز وجود دارد. در اواپراتور چیلرها گاز درون لوله های مسی و آب خارج از لوله ها و درون پوسته جریان دارد و برای تبادل حرارتی بیشتر گاز پره های از
جنس آلومینیوم بنام ستاره درون لوله های مسی قاب میدهند و لوله های مسی را روی آن محكم می كشند. پودر مایع مبرد از لوله ورودی بعد از شیر انبساط وارد قسمت پایین درپوش شده و بعد از بخار شدن دوباره به طرف محفظه بالای درپوش بر می گردد و بطرف كمپرسور حركت می كند. و آب هم از طرف بالا و انتهای پوسته وارد شده و مسیر مخالف جهت حركت گاز را روی لوله های
مسی طی می كند. سپس از لوله خروجی واقع در بالا و ابتدا پوسته خارج می شود. جهت عایق بودن اواپراتور پوسته آنرا با الیاف پشم شیشه و فایبرگلاس عایق میكنند. شكل شكل ظاهری اواپراتور را نشان می دهد.
لوله های حامل مواد سرمازا این لوله ها قسمت های مختلف یك دستگاه تبرید را به یكدیگر مربوط می سازند و باید سایز و نوع آنها به بهترین وجه انتخاب شود تا انتظار كار خوب از یك سیستم سرمازا داشت. لوله هایی كه برای این منظور انتخاب می شوند باید جدار داخلی آنها صاف و صیقلی باشد تا افت فشار كمتری داشته باشد. زیرا چنانچه افت زیادی داشته باشد مقداری از توان كمپرسور را از بین می برند. در دستگاه های تهویه مطبوع بیشتر از نوع لوله های مسی استفاده می كنند. زیرا لوله های مسی دارای جداری صاف و جنس نرم میباشد.
مدارهای لوله كشی سیستم تبرید به سه بخش تقسیم می شود كه عبارتند از: 1- لوله های مداری فشار 2- لوله های مدار مایع
3- لوله های مدار مكش الف) لوله های مدار فشار – این قسمت از مدار شامل لوله خروجی كمپرسور تا كندانسور می باشد و باید در سایز و نوع این لوله دقت كافی شود زیرا زیاد شدن فشار در این لوله باعث از بین رفتن قدرت كمپرسور و همچنین كم شدن ظرفیت كندانسور می شود. ب) لوله مدار مایع – این لوله از مخزن مایع كندانسور تا شیر انبساط ادامه دارد. چنانچه در انتخاب این لوله دقت نشود افت فشار زیادتر از حد نرمال باعث كاهش ظرفیت شیر انبساط می شود. در نتیجه سیستم با اشكالات و یخ زدگی مواجه می شود.
ث) لوله مدار مكش – این لوله از انتهای اواپراتور تا سر كمپرسور ادامه دارد و معمولاً سایز این لوله در یك دستگاه سرمازا از سایز لوله رانش (دیسچارج) بزرگتر است و آن بدین علت است كه در این لوله گاز با فشار پایین حركت دارد. لوله مدار مكش را به نام لوله ساكشن یا مدار فشار پایین نیز می نامند. برای تعیین سایز لوله ها مدار رانش – مایع – مكش می توان از جداول شماره های كه مربوط به گاز فریون 12 و فریون 22 و R50. جهت لوله های مسی و فولادی می باشد استفاده كرد. در این جدول ها سه فاكتور اساسی یعنی مقدار بار برحسب تن تبرید و طول لوله كشی (زانویی و سه راهی و اتصالات را برحسب طول معادل منظور می كنند). برحسب فوت و سایز لوله برحسب
قطر اسمی داده شده است كه با در دست داشتن طول لوله و مقدار بار میتوان براحتی سایز لوله را بدست آورد. باید توجه داشت كه در این جداول شرایط دمای اشباع اواپراتور F40 و دمای كندانسور F105 در نظر گرفته شده است. چنانچه شرایط فرق كند باید مقدار بار (تن تبرید) را در فاكتورهای بدست آمده در شرایط دلخواه ضرب كرد و بعد از جدول استفاده كرد. لوله مایع جهت فریون 12 برای لوله های فولادی در شرایط دمای اشباع اواپراتور 40 و دمای كندانسور 105 چنانچه دمای اشباع اواپراتور 40 و مای كندانسور 105 درجه فارنهایت نباشد باید بار را در فاكتور
حاصل از جدول ضرب كرد.
مدار گاز چیلرهای آبی – مدار گاز چیلر شامل: 1- مدار یا لوله مكش یا ساكش كه از اواپراتور تا كمپرسور ادامه دارد این قسمت به مدار كم فشار معروف است. فشار كار در حدود 70-60 پاند بر اینچ مربع می باشد. گاز درون لوله خنك می باشد و با رنگ آبی مشخص می شود.
2- مدار لوله رانش یا دیسچارج كه از خروجی كمپرسور تا كندانسور ادامه دارد و به قسمت فشار بالا معروف می باشد. فشار كار این قسمت حدود 240-220 پاند بر اینچ مربع می باشد. گاز داخل لوله گرم می باشد و به رنگ قرمز نشان داده می شود.
3- مدار مایع كه از خروجی كندانسور تا شیر انبساط (اكپنشن والو) ادامه دارد و فشار آن بالا می باشد. مایع مبرد داخل لوله گرم می باشد و به رنگ صورتی نشان داده می شود.
تجهیزات اضافی چیلر در این فصل درباره قسمتهای اضافی چیلر كه برای كنترل و بهتر كار كردن قسمتهای مختلف چیر بر روی چیلر نصب می شود بحث میكنیم. تجهیزات اضافی كه معمولاً در روی چیلر نصب می شود شرح زیر می باشد. روی لوله مایع از كندانسور بترتیب سرویس والو (شیر سرویس)، چارچینگ والو (شیر تغذیه گاز به سیستم)، فیلتر درایر (فیلتر –
خشك كن)، سلونوئید والو – سایت گلاس، اكبنشن والو (شیر انبساط) نصب می شود. در روی اواپراتور آنتی فریز و ترموستات نصب می شود: و روی كمپرسور در قسمت ورودی یا مكش و خروجی گاز یا دیسچارج دو عدد گچ فشارسنج نصب می شود. همچنین دو عدد گیج فشارسنج بر روی پمپ روغن كه یكی در قسمت فشار ضعیف و دیگری در قسمت فشار بالای پمپ وصل می شود. كار این گیج ها نشان دادن مقدار فشار می باشد.
یك كنترل فشار بالا و پایین بنام های لوپرشر HIGH-LOW-PRESSOR به قسمتهای فشار بالا یعنی رانش و پایین یا مكش نصب گردیده است. و چنانچه فشار از حد تنظیم شده زیادتر یا كمتر گردد برق چیلر قطع می شود. یك كنترل فشار روغن بنام اویل پرشر OIL-PRESSOR كه اختلاف فشار بالا و پایین روغن را در حد تنظیم شده نگه می دارد و چنانچه از این حد اضافه گردد چیلر خاموش می شود. و دیگری هیتر روغن می باشد كه قبل از روشن كردن چیلر روغن را گرم و آماده كار می كند و در زمان روشن بودن چیلر هیتر از مدار خارج می شود.
البته خود كمپرسور دارای وسایل ایمنی مثل آورلد OVER-LOAD فیلتر و شیرچك والو و شیرهای ورودی و خروجی می باشد. روی كندانسور شیر اطمینان می باشد كه بالای فشار نرمال گاز را تخلیه می كند. كنترل های بعدی مربوط به برق سیستم می باشد كه شامل بی متال – كنتاكتور – رله – تایمر – فیوز –كلیدهای استپ استارت- سیگنالهای اخطار كه شرح این وسایل در قسمتهای برق چیلر خواهد آمد.
و اینك به شرح و ساختمان این وسایل می پردازیم سرویس والو- سرویس والو یا شیر سرویس بعد از كندانسور و در ابتدای لوله مایع قرار دارد و زمانیكه احتیاج به بستن مدار مایع برای منظورهای مختلف مثل تعمیر و سرویس كردن فیلتر درایر یا شیر مغناطیسی و یا جمع كردن مایع مبرد در كندانسور و یا علتهای دیگری باشد. می توان با بستن این شیر حركت مایع مبرد را متوقف كرد و قطعه مورد نظر را تعمیر و یا تعویض كرد. جنس بدنه شیر سرویس والو از برنج چكش كاری شده، همراه با ساقه های فولادی زنگ نزن كه در غلاف آببندی شده دارای حركت میباشد.
درپوش این شیر طوری ساخته شده است كه مانند یك آچار جهت باز و بسته كردن شیر مورد استفاده قرار می گیرد. شیر سرویس والو را با توجه به سایر لوله مربوطه انتخاب می كنند. در شكل سرویس والو نشان داده شده است. چارجینگ والو – این شیر جهت تغذیه و شارژ مبرد به داخل سیستم چیلر استفاده می شود و بدنه آن از جنس برنج چكش خداری شده است. دسته سوپاپ آن بصورت چهارگوش و آچار خود تهیه گردیده است. چارجینگ والو اغلب در اندازه ساخته می شود و بوسیله بوش آهنی به بدنه لوله حامل مایع وصل می شود.
فیلتر درایر FILTER-DRYER فیلتر درایر از دو قسمت فیلتر و درایر به معنی خشك كن تشكیل شده است. در زمن ساخت چیلر و یا راه اندازی ابتدایی و یا بعداً ممكن است مقداری پلیسه و یا براده و یا كثافت در داخل سیستم وجود داشته باشد كه این ضایعات بوسیله فیلتر متوقف می شود و اجازه پیدا نمیكنند كه در داخل سیستم گردش كنند و احیاناً به كمپرسور و یا قطعات دیگر چیلر خسارت وارد كنند. ساختمان فیلتر از یك ورق مشبك فلزی نازك كه آنرا بشكل مخروط ناقص نورد می كنند و سپس توری نازك برنزی یا برنجی را روی آن می كشند و ته آن را بوسیله یك بوش مسی بسته و لحیم می كنند.
فیلتر در داخل مغزی خشك كن قرار می گیرد و مجموعاً در پوسته فیلتر درایر در سر راه مایع مبرد نصب می شوند. درایر یا خشك كننده قسمت دیگر فیلتر درایر می باشد كه ماده جذب رطوبتی می باشد كه در مسیر گاز مبرد قرار داده می شود تا رطوبت موجود در مبرد را جذب كند و بیشتر در چیلرهای كه با ماده مبرد فریون 22 كار می كنند مورد استفاده قرار می گیرند. عدم رطوبت در دستگاه چیلر حائز اهمیت می باشد. زیرا چنانچه رطوبت در سیستم وجود داشته باشد. در فشارهای پایین تقطیر گشته و بصورت مایع در می آید و همراه با گاز وارد كمپرسور می شود و این امر باعث شكستن سوپاپ ها و از بین رفتن سیلندر و پیستون و از آببندی انداختن
كمپرسور می شود. علاوه بر این باعث زنگ زدگی قطعات و همچنین باعث یخ زدگی در شیر انبساط و مسدود شدن مسیر جریان گاز می شود. باید توجه داشت كه در دستگاههای كه از مایع خشك كن استفاده می شود از خشك كن جامد اكیداً استفاده نشود. زیرا دوباره رطوبت در سیستم باقی می ماند و به گردش در مسیر ادامه می دهد.
در چیلرها بیشتر از سیلیكاژل جامد كه بصورت سنگ مشبك میباشد استفاده می كنند كه در بازار بنام های مغزی خشك كن یا سنگ درایر معروف است. باید توجه داشت سیلیكاژل مصرفی از نوعی نباشد كه بعد از مصرف بصورت پودر در بیآید. علاوه بر سیلیكاژل می توان از آلومینای احیا شده كه جاذب رطوبت و یا انیدریدسولفات استفاده كرد. در جدول شماره مشخصات چهار نوع رطوبت گیر جهت فریون 12 و فریون 22 داده شده است و در هنگام تعویض درایر نباید مغزی خشك كن زیاد در معرض هوای آزاد قرار گیرد. زیرا رطوبت موجود در هوا را جذب می كند و فاسد می شود. همچنین می توان با حرارت دادن رطوبت آنرا مقداری جذب كرد و دوباره از آن استفاده كرد.
سلونوئید والو – در مدار چیلر سلونوئید والو یا شیر مغناطیسی سر راه مایع مبرد قبل از اواپراتور كار می گذارند. این شیر توسط برق مسیر مایع مبرد را باز و بسته می كند. زمانیكه برق چیلر قطع شود شیر بسته می شود و جریان مایع مبرد متوقف می گردد. همچنین در موقع خاموش كردن چیلر در وحله اول برق سلونوئید والو قطع میشود و عمل پمپ دان كردن خود به خود انجام می شود.
شیر مغناطیسی شامل یك سیم پیچ (كویل) می باشد كه دو سر سیسم آن به فاز و نول وصل می شود و با برقراری برق حوزه مغناطیسی و در نتیجه خاصیت آهنربایی ایجاد می كند. درون سوراخ كویل میله متصل به سوپاپ سوزنی و یا متصل به دیافراگم ارتجاعی بوسیله فنر قرار دارد كه در زمان مغناطیس شدن بطرف بالا حركت كرده و راه ورود مایع مبرد باز می شود و زمانیكه جریان برق قطع شود نیروی فنر سوپاپ سوزنی یا دیافراگم را به جای خود بر می گرداند و راه خروج گاز را مسدود می كند. البته بعضی از سلونوئید والوها برعكس عمل می كند یعنی در حالت نرمال باز و در موقع مغناطیس شدن بسته می شوند. در بعضی از سلونوئید والوها سوراخ ریزی جهت متعادل كردن هوای زیر میله سوپاپ در نظر گرفته شده است. كه گاز می تواند از این سوراخ كم كم خارج شود. بدنه شیر از برنج چكش خوار ریخته شده است. شیر مغناطیسی به انواع دو راهی و سه راهی و چهار راهی ساخته می شود كه هر یك برای مصارف مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. از شیرهای دوراهی در چیلرها و از شیرهای سه راهی برای عبور جریان از یك لوله به دو لوله و از چهارراهی بیشتر در پمپهای حرارتی استفاده می كند. بعضی از شیرهای مغناطیسی مجهز به ترموستات می باشد كه در مسیر اواپراتور قرار می گیرد و در موقع لازم ارتباط اواپراتور را با دستگاه قطع كرده و باعث بالا رفتن دمای گاز و در نتیجه ذوب شدن یخ میشود. اشكال شیر مغناطیسی بیشتر مربوط به شل و كثیف بودن اتصالات برقی و از دست دادن خاصیت ارتجاعی فنر پشت سوپاپ و یا كثیف كردن نشیمن گاه سوپاپ می باشد كه در این موارد باید اتصالات را محكم و فنر را تعویض و واشر شیر مغناطیسی را عوض كرد.
باید توجه داشت كه بیشتر از ولتاژ مجاز به شیر مغناطیسی برق داده نشود. در هنگام نصب شیر باید دقت كرد كه محفظه كویل زیر شیر قرار نگیرد وگرنه عمل نخواهد كرد. شكل طریقه نصب صحیح و غلط شیر سلونوئید والو را نشان می دهد و در شكل های تا سه نوع باز شده سلونوئید والو را با اجزاء تشكیل دهنده آن نشان می دهد. سلونوئید والو بر اساس تناژ و فشار كار و نوع ماده مبرد انتخاب میشوند كه یك نمونه از كاتالوگ سلونوئید والو در جدول شماره نشان داده شده است كه با مراجعه به كاتالوگ می توان نوع مناسب را انتخاب كرد.
سایت كلاس جهت تشخیص مقدار ماده مبرد دستگاه از یك شیشه رؤیت كه در مسیر مبرد نصب می شود استفاده می كنند. چنانچه مقدار ماده مبرد كم باشد در مایع حبابهایی دیده می شود كه با اضافه كردن گاز به سیستم این حبابها از بین می رود. بعضی از سایت گلاس ها مجهز به رطوبت سنج می باشد كه رطوبت درون سیستم را با تغییر رنگ دادن نشان می دهد. جنس سایت گلاس ها اغلب از برنج می باشد كه بوسیله ساقه رزوه ای یا جوشی به لوله مربوط اتصال پیدا می كند. این نوع از سایت گلاس را در شكل نشان داده شده است.
كنترل های كمپرسور تجهیزات دیگری در مدارهای چیلر جهت كنترل فشار رانش و مكش و روغن در نظر می گیرند كه مهمترین آنها بشرح زیر می باشد.
كنترل فشار روغناین كنترل جهت ایمنی موتور از لحاظ روغنكاری مورد استفاده قرار می گیرد و چنانچه فشار روغن در حد خطرناكی پایین بیاید. بطور اتوماتیك مدار برق كمپرسور قطع می شود. بعضی از كنترل های روغن قابل تنظیم و بعضی دیگر فقط برای فشار معینی طراحی گردیدهاند.
شماتیك یك كنترل روغن را نشان می دهد. این كنترل تشكیل شده است از: 1- دو عدد فانوسه قابل ارتجاع كه به قسمتهای رانش و مكش پمپ روغن وصل می شود و دو میله كه فشارهای این قسمتها را از طریق فانوسه منتقل می كنند.2- بی متال (دو فلز غیرهمجنس كه در اثر حرارت انبساط پیدا میكند). 3- هیتر یا گرم كننده الكتریكی 4- سویچ تایمر قطع و وصل 5- مقاومت الكتریكی
6- دكمه است كه در مواقع آزمایش یا فشار دادن آن جریان برق وصل می شود. 7- سویچ قطع و وصل در اثر اختلاف فشار
طرز كار كنترل فشار روغن در كنترل روغن محل اتصال دو لوله موئین به حرفهای HI (های پرشر) و LO (لوپرشر) نشان داده شده است كه HI به فشار بالای روغن و LO به فشار مكش وصل می شود. و روش كنترل بدین شكل انجام می گیرد. فاز از نقطه L وارد و در صورت بسته بودن سویچ تایمر از M بر می گردد و مدار برق چیلر را ادامه می دهد. حال در موقع راه اندازی چنانچه ظرف حدود 2 دقیقه اختلاف فشار قسمتهای رانش و مكش به حد نرمال نرسد میله جابجا نشده و برق از هیتر می گذرد و هیتر شروع به گرم شدن می كند. در نتیجه بی متال ها حركت كرده و سویچ تایمر قطع می شود و جریان برق نمی تواند از نقطه M برگردد. در نتیجه كمپرسور خاموش میشود. حال اگر چنانچه فشار بعد از 2 دقیقه به حد نرمال برسد میله جابجا می شود و سویچ قطع می شود و فاز به هیتر نمی رسد. در این شرایط فاز مدار اصلی می تواند از نقطه برگردد و مدار كنترل را ادامه دهد. باید یادآور شد كه فاز هیتر توسط یك منبع جداگانه تأمین می شود كه می تواند با برق های 220 ولت یا 110 ولت كار كند. جهت تنظیم و نصب به نكات زیر توجه كنید.
1- به كاتالوگ سازنده كمپرسور مراجعه كنید و شرایط فشار خواسته شده را فراهم كنید. چنانچه مشخصات در دست نباشد مراحل زیر را انجام دهید. 2- وقتی كمپرسور در حال كار كردن است فشار روغن و فشار كارتر را اندازه بگیرید. 3- تفاضل فشار روغن و فشار كارتر (كرانیكس) نشان دهنده فشار خالص روغن در یاتاقانها می باشد. 4- عقربه تنظیم را روی فشار 5/0-4/0 بار میزان كنید و فشار روغن باید حدود 30 تا 40 پاند بر اینچ مربع از فشار مكش بیشتر باشد. 2 – كنترل فشار رانش و مكش كمپرسور HIGH-AND-LOW-PRESSURE این كنترل جهت قطع كردن برق موتور كمپرسور در فشارهای بالاتر از حد نرمال و فشارهای پایین تر از حد نرمال بكار می رود. تابلو برق چیلر چنان طراحی می شود كه فاز بویین كنتاكتور از مسیر این كنترل می گذرد و با وصل و یا قطع بودن كنترل نامبرده برق بوییر كنتاكتور و در نتیجه برق چیلر وصل و یا قطع می شود. در كمپرسور ممكن است بعلت های مختلفی از قبیل گرفتگی لولههای مبرد، بسته بودن شیرهای آب كندانسور یا گچ گرفتگی لوله های كندانسور و یا از كار افتادن برج خنك كن و یا علتهای دیگر فشار كمپرسور به حد خطرناكی بالا رود و یا ممكن است به علتهای مختلفی مثل كم بودن گاز مبرد یا سرد بودن بیش از حد آب كندانسور فشار كمپرسور بیش از اندازه پایین بیاید جهت جلوگیری از این اشكال از كنترلهای لوپرشر (كنترل فشار بالا و پایین) استفاده می كنند. در بعضی از چیلرها كنترل فشار بالا و پایین بطور جداگانه و در بعضی توأماً با هم روی چیلر نصب می شود. ساختمان كنترل فشار بالا HIGH-PRESSURE تشكیل شده است. یك لوله موئین كه فشار دیسچارج را به فانوسه فلزی قابل ارتجاع می رساند. زمانی كه فشار از حد فشار تنظیم شده بالاتر رود، این فشار در فانوسه تولید نیرو كرده و فانوسه منبسط می شود حركت فانوسه توسط زائده ای به اهرم های متصل به پلاتین ها منتقل و نیروی فنر نگهدارنده پلاتین ها را خنثی می كند. در نتیجه، پلاتین برق خروجی از پلاتین برق ورودی فاصله گرفته و برق نمی توان مسیر خود را ادامه
دهد. در نتیجه كمپرسور خاموش و چیلر از كار می افتد. در روی كنترل HIGH-PRESSURE دكمه ریست وجود دارد كه بعد از پیدا كردن علت بالا رفتن فشار و رفع عیب با فشار دادن این دكمه چیلر دوباره راه اندازی می شود. روی این كنترل پلاك مدرج شده فشار همراه با عقربه تنظیم نصب گردیده كه با حركت دان پیچ تنظیم عقربه بالا و پایین می رود و در هر فشاری می توان تنظیم كرد، فشار كار این كنترل ها اغلب از 10 تا 25 بار می باشد و فشار تنظیم بستگی به نوع دستگه و میزان مصرفی دارد در چیلرهای آبی كه با فریون 22 كار می كند اغلب حدود 15 تنظیم می شود.
باید توجه داشت كه فشار تنظیم شده همیشه پایین تر از فشار شیر اطمینان كندانسور باشد. اشكالات اصلی این كنترل بیشتر از دست دادن خاصیت ارتجاعی فنرها و یا از بین رفتن پلاتین ها می باشد. ساختمان كار كنترل فشار پایین مثل كنترل فشار بالا می باشد. با این تفاوت كه از دو قسمت CUT-OUT (قطع) و CUT-IN (وصل) تشكیل شده است. چنانچه فشار از حد تنظیم شده روی
CUT-OUT پایین تر بیاید پلاتین ها از هم جدا شده و چیلر خاموش می شود و چنانچه فشار به حد تنظیم شده روی CUT-IN برسد چیلر خود به خود روشن می شود. رنج فشار در CUT-OUT معمولاً از 0 تا 6 بار و در CUT-IN از 0 تا 600 kpa كیلوپاسكال درجه بندی گردیده است. تنظیم این كنترل بستگی به دستگاه و ماده مبرد مصرفی دارد. در چیلرهای آبی كه با فریون 22 كار می كند معمولاً CUT-OUT روی 45 پاند بر اینچ مربع و CUT-IN روی 65 پاند بر اینچ مربع تنظیم میشود. روی این كنترل دكمه وجود ندارد. شكل كنترل كننده فشار پایین را نشان می دهد.
3- ترموستاتجهت كنترل درجه حرارت آب ورودی اواپراتور از كنترل كننده بنام ترموستات استفاده می كند. مدار برق چیلر از ترموستات می گذرد و زمانی كه درجه حرارت آب به حد تنظیم شده برسد ترموستات از طریق كنتاكتور فرمان می دهد و برق چیلر قطع می شود و كمپرسور خاموش می شود. ترموستات تشكیل شده است از یك لوله موئین و یك فانوسه و یك بالب پر از گاز و صفحه مدرج شده ای كه توسط آن فشار فنر كم و زیاد می شود و در نتیجه نیروی متقابل كه توسط گاز به فانوسه و دیافراگم مربوطه منتقل می شود زیاد و كم می شود.
محل نصب حباب حساس (با لب) در محل ورود آب به اواپراتور میباشد. در جدول شماره كاتالوگ انواع ترموستات یك كارخانه را نشان می دهد كه در جدول مربوطه نوع مدل ماكزیمم و مینمم درجهبندی دیفراست عملكرد قطع و وصل و ماكزیمم درجه حرارت حباب حساس ذكر گردیده است. در چیلرهای آبی اغلب ترموستات را روی 54 درجه در فارنهایت تنظیم می كند و زمانی كه آب برگشت به اواپراتور به 54F رسید چیلر خاموش می شود و در بالای این درجه حرارت چیلر دوباره روشن میشود.
دیفرانسیل هایی كه در ترموستات ها وجود دارد به این منظور میباشد كه وقتی دمای آب به دمای تنظیم شده ترموستات مثلاً C12 رسید و چیلر قطع كرد. فوراً بعد از اختلاف دمای 1 درجه سانتیگراد چیلر دوباره روشن نشود، دیفرانسیل ها، دمای ترمستات اغلب حدود 5 تا 6 درجه فارنهایت می باشد. یعنی، بعد از اینكه 5 تا 6 درجه دما افزایش یافت چیلر دوباره روشن می شود. ترموستات در انواع یك مرحله ای، دو مرحله و چند مرحله ای وجود دارد كه در هر مرحله،
كمپرسوری از مدار خارج می شود و ظرفیت دستگاه كاهش پیدا میكند. اختلاف دمای عملاًاین نوع ترموستات ها حدود 2 درجه سانتیگراد می باشد، مثلاً در ترموستات های چهار مرحله ای ابتدا در دمای C18 یك كمپرسور از مدار خارج می شوند و در دمای C16 كمپرسور بعدی و به همین ترتیب تمام كمپرسورها یكی بعد از دیگری از مدار خارج می شوند و در زمان روشن شدن، برعكس عمل می كند.
لزوم ترموستات های چند مرحله ای (تغییر ظرفیتی) باین علت است كه زمانی درجه حرارت محیط یا ساختمانی به درجه حرارت مطلوب رسید دیگر احتیاج به كار كردن تمام كمپرسورهای چیلر وجود ندارد و فقط باید چیلر جوابگوی اتلافات حرارتی باشد. در این موقع با حذف یك كمپرسور ظرفی
بدین ترتیب تمام كمپرسورها از مدار خارج می شوند، البته طریقه دیگر جهت تغییر ظرفیت وجود دارد و آن بدین صورت می باشد كه یك شیر سلونوئید والو قسمت رانش را به قسمت مكش كمپرسور ارتباط می دهد كه در زمان لازم می توان بوسیله ترموستات چندین سیلندر را از مدار حذف كرد و ظرفیت دستگاه را كاهش داد. در زمان نصب ترمستات باید توجه داشت كه حتماً حباب حساس محكم به جداره بچسبد.
كنترل ضد یخ یا آنتی فریر ANTI-FREEZE وسیله ای است كه جهت جلوگیری از یخ زدن آب اواپراتور در دمای پایین مورد استفاده قرار می گیرد. ساختمان آنتی فریز عیناً ترموستات می باشد و فقط اختلاف در درجه بندی آن می باشد. معمولاً درجهبندی آنتی فریز بین C 25 تا 5- می باشد.
در چیلرها، اغلب آنتی فریرز را روی درجه 2 تا 4C سانتی گراد تنظیم می كنند و زمانی كه دمای آب اواپراتور به 2 درجه برسد. آنتی فریزر مدار برق كمپرسور را قطع می كند و از كاهش بیشتر دما و یخ زدگی در اواپراتور جلوگیری می كند. محل نصب با لب آنتی فریز (حباب حساس) در قسمت خروج آب اواپراتور زیر پوسته كندانسور می باشد.
لازم به تذكر است عواملی كه باعث پایین آمدن دمای آب اواپراتور می باشد عبارتند از كار نكردن پمپ سیر كولاتور آب چیلر، خراب شدن ترموستات، بسته بودن شیرهای ورودی آب اواپراتور و یا گرفتگی لوله های آب می باشد.
شیر اطمینان RELIEF0VALVE این شیر كه در روی پوسته كندانسور نصب می شود جهت آزاد كردن فشار در حد خطرناك بكار می رود. بدنه این شیرها از برنج یا برنز ساخته می شوند و جهت فشار مشخصی طراحی گردیده است. در چیلرها اغلب از شیرهای اطمینان 300 پاند بر اینچ مربع استفاده میگردد. باید توجه داشت كه فشار بالای چیلر از فشار آزاد كردن شیر اطمینان پایین تر باشد.
هیتر محفظه كارتر روغن (CRANKCASE-HEATER) چنانچه روغن در دمای پایین قرار گیرد، سفت شده و ویسكوزیته آن بالا می رود و نمی تواند براحتی تمام قسمتهای كمپرسور را خنك و روغنكاری كند. جهت جلوگیری از این امر یك المنت حرارتی برقی بشكل میله درون بدنه كارتر جاسازی می كنند كه وقتی برق اصلی چیلر وصل شود (قبل از راه اندازی چیلر)هیتر شروع به گرم كردن محفظه كارتر می كند و بعد از مدت زمانی كه روغن درون محفظه كارتر باندازه كافی شل و رقیق شده چیلر را راه اندازی می كنند.
ادامه خواندن مقاله اصول كار دستگاه هاي تراكمي تبريد
نوشته مقاله اصول كار دستگاه هاي تراكمي تبريد اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.