nx دارای 25 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
برآورد توابع هزینه تسهیلات عقود اسلامی با تاكید بر عقد قرض الحسنه
مطالعه موردی : بانك كشاورزی
1- مقدمه :یكی از ابزارهایی كه در قانون بانكداری بدون ربا برای اعطای تسهیلات و جذب سپردههای اشخاص تجویز شده است، قرارداد قرضالحسنه میباشد.گر چه سهم این ابزار در مقایسه با سهم سایر عقودی كه برای عرضه تسهیلات استفاده شده از سال اجرای قانون یاد شده روند كاهشی داشته است، معذلك همه بانكها به استفاده از این ابزار ادامه داده و سهم قابل توجهی از داراییهای مالی آنان را همین تسهیلات قرضالحسنه تشكیل داده است.
علیرغم عقودی مانند فروش اقساطی و اجاره كه بازدهی معین و از پیش تعیین شدهای به تسهیلات آنها تعلق میگیرد، به تسهیلات قرضالحسنه هیچ مازادی تعلق نمیگیرد. در عینحال جذابیت این ابزار برای تامین مالی نیازهای جاری و مدتدار اشخاص و بنگاهها به قدری زیاد است كه بانكها پیوسته از آن برای مقاصد یاد شده استفاده كردهاند.
بدیهی است كه عرضه خدمت قرضالحسنه مانند تولید سایر خدمات مالی، اعم از تسهیلاتی كه بازدهی ثابت یا متغیر دارند، فرآیندی هزینهبر است. هزینه متغیر این خدمت سهمی كم و هزینه ثابت آن سهم نسبتا زیادی از كل هزینه تولید را دارا میباشند. نیروی كار كاركنان در موسسه مالی و مواد مصرفی نظیر كاغذ و قلم هزینه متغیر تسهیلات قرضالحسنه را تشكیل میدهند، ولی هزینه ثابت آن شامل اجاره ساختمان،
ماشینآلات، دستگاههای رایانه و دریافت و پرداخت وجوه و ابزار و اثاثیه داخل ساختمان میباشد. سهم بالای هزینه ثابت عرضه این خدمت اهمیت محاسبه و تخصیص هزینه ثابت كل انواع تسهیلات و خدمات مالی را به تك تك عقود و سایر خدمات روشن میسازد. برای مثال اگر بانكی از پنج عقد یا ابزار برای ارائه تسهیلات و جمعآوری سپرده استفاده میكند و بیست نوع خدمات مالی دیگر به مشتریان خود عرضه مینماید، هزینهیابی هر یك از انواع ابزارها و خدمات یاد شده ایجاب میكند كه سهم هزینه ثابت هر یك از ابزارها و خدمات مالی از مجموع هزینه ثابت همه آنها تفكیك و اندازهگیری شود تا هزینه متوسط و كل هر یك از آنها مستقلا قابل محاسبه شود. در تحلیلهای اقتصادی هیچ روشی برای تخصیص هزینه ثابت میان محصولات مشترك ارائه نشده است. اما در حسابداری نحوه تخصیص مزبور كاملا مورد بحث قرار میگیرد و نحوه تعیین سهم هر یك از محصولاتی كه در هزینه ثابت كل خود مشترك هستند، مشخص میگردد.
هدف این مطالعه، ارائه روشی است برای محاسبه هزینه ثابت تسهیلات قرضالحسنه و بالطبع تفكیك هزینه ثابت مشترك ابزارهای مالی عقود میان هر یك از آنها. برای رسیدن به مقصود، عملكرد بانك كشاورزی از سال 1363 كه قانون عملیات بانكی بدون ربا به اجرا درآمد تا سال 1379 مورد مطالعه قرار گرفته و هزینه هر قرارداد قرضالحسنه برای هر سال محاسبه شده است. سپس، نتایج استفاده از روش پیشنهادی با نتایج روشی كه پیش از این در بانك مزبور به كار رفته مقایسه و امتیازات آن نشان داده خواهد شد. همچنین برای اطمینان از نحوه محاسبه، با استفاده از نتایج روش پیشنهادی، توابع هزینه عرضه تسهیلات براساس الگوی هزینه تولید بنگاه برآورد شده و نشان داده میشود كه هزینه تولید یا عرضه تسهیلات قرضالحسنه و سایر عقود مطابق نظریه مزبور تابعی است از مقدار كل تولید و قیمت عوامل تولید آن.
نتایج این مطالعه موسسات مالی را قادر میسازد تا هزینه خدمات و ابزارهای مالی خود را بتوانند با دقت بیشتری محاسبه كرده و در انتخاب پورتفوی كارآمد داراییهای خویش از آن استفاده كنند. همچنین با استفاده از این روش میتوانند هزینه قرارداد قرضالحسنه را حساب كرده و شكل و مقدار كارمزد این ابزار را مطابق با مقدار واقعی آن تعیین كنند. در نتیجه، جز هزینه انجام خدمت، هیچ مبلغ اضافهای از متقاضی تسهیلات قرضالحسنه نگرفته و عملیات تامین مالی تسهیلات مزبور را بدون هیچگونه مشابهتی با وام ربوی عرضه كنند.
حال كه اهداف و اهمیت مطالعه تبین گردید، در قسمت بعد نحوه هزینهیابی این خدمت تشریح میشود و تفاوت روشی كه در این مطالعه بهكار رفته با روشهای پیشین گزارش میشود. شرح هزینهیابی این عقد مطابق روش پیشنهادی برای بانك كشاورزی بخش بعدی این مقاله را تشكیل میدهد. نتایج حاصله و آزمونهایی كه برای تایید آن بهكار رفته است، همراه با پیشنهادهایی پیرامون چگونگی اخذ هزینه قرضالحسنه از متقاضیان تسهیلات بانكهای غیر ربوی بخش پایانی این مقاله خواهند بود.
2- ادبیات موضوع :الف – هزینهیابی عقد قرضالحسنه و سایر عقودمنظور از محاسبه هزینه یك عقد یا ابزار مالی، محاسبه هزینهای است كه بانك برای استفاده از عوامل تولید در ایجاد آن میپردازد. هزینه متغیر تولید یك خدمت یا كالا به راحتی قابل شناسایی و اندازهگیری میباشد ولی هزینه ثابت تولید، هنگامی كه چند كالا یا خدمت با یك فرایند تولید میشوند، قابل تخصیص یا اندازهگیری با روشهای اقتصادی نمیباشد.
هزینهیابی عقد قرضالحسنه یا هر عقد دیگر نیز از نظر تخصیص هزینه ثابت با معیارهای اقتصادی ممكن نیست، ولی با معیارهای حسابداری مقدور است. به همین جهت در این مطالعه نیز برای هزینهیابی عقود از ملاك حسابداری استفاده میشود.در حسابداری هزینهیابی عبارت است از طبقهبندی و تسهیم صحیح هزینهها به منظور تعیین بهای تمام شده محصولات و خدمات واحد تولیدی یا خدماتی و تنظیم و ارائه اطلاعات مربوط به نحو مناسبی كه برای راهنمایی مدیران و صاحبان واحد مزبور در جهت كنترل عملیات آن قابل استفاده باشد.
در متون حسابداری صنعتی و مدیریت دو روش عمده جهت هزینهیابی محصولات تولیدی ارائه شده است:1) روش هزینهیابی جذبی 2 ) روش هزینهیابی بر مبنای فعالیت
ب – تعریف روش هزینهیابی جذبی در این روش كلیه هزینههای مربوط به واحد صنعتی به دو دسته تقسیم میشود: هزینههای تولیدی و هزینههای غیر تولیدی. هزینههای تولیدی كه به آن اصطلاحا هزینههای محصول میگویند، از مواد مستقیم، دستمزد مستقیم، سربار متغیر و سربار ثابت كارخانه تشكیل شده و در ارتباط با تولید محصول بهكار برده میشوند. هزینههای غیر تولیدی كه اصطلاحا به آن هزینه دورهای گویند در ارتباط با تولید نبوده و بعد از تولید در رابطه با هزینههایی از قبیل اداری، تشكیلاتی، فروش و هزینههای مالی بهوجود میآیند. بنابراین در روش هزینهیابی جذبی، هزینهها برحسب اینكه تولیدی و یا غیر تولیدی هستند تقسیم میشوند نه بر اساس فعالیت صورت گرفته.
ج – تعریف سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیتبا توجه به الگوی چهار طبقهای سلسله مراتب فعالیتها، سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیت تولیدی به شرح زیر تعریف میشود:سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیت تولیدی، فعالیتهای عمده فرایند تولید را شناسایی و سپس در یكی از چهار طبقه، فعالیتهای سطح واحد محصول، سطح دسته محصول، سطح محصول و سطح كارخانه طبقهبندی میكند. این فعالیتها با استفاده از محركهای فعالیت كه تابع گرایش و تغییرپذیری هزینههای مورد تخصیص است، به محصولات تخصیص داده میشود.
د – تفاوت دو روشسیستم جذبی حسابداری صنعتی كه مبتنی بر واحد محصول است بر حجم تولید وواحدهای محصولات خاص، تاكید دارد.در این سیستمها، هزینهها به واحدهای محصولات تولید شده تخصیص داده میشود، زیرا فرض میشود كه تنها محصولات منابع را مصرف می كنند. بنابراین مبانی تخصیص سنتی هزینهها، برخی ویژگیهای مرتبط با واحد محصول، مانند ساعات كار مستقیم، ساعات كار ماشین، یا مبلغ مواد مصرفی هستند. در مقابل، در سیستمهای هزینهیابی بر مبنای فعالیت فرض میشود كه به جای محصولات، فعالیتها منابع را مصرف می كنند و محصولات در نتیجه انجام فعالیتها تولید میشوند.
بنابراین بر مبنای معیار مناسبی از انجام هر فعالیت و منابعی كه برای آن مصرف میشود، میتوان ردیابی هزینهها را از منابع بهسوی فعالیتها و از فعالیتها به سوی محصولات انجام داد. در نتیجه بهایتمام شده هر واحد در سیستم هزینهیابی بر مبنای فعالیت با بهایتمام شده طبق روش هزینهیابی جذبی كاملا مساوی نیست، زیرا سیستمهای هزینهیابی بر مبنای فعالیت از روشهایی برای تخصیص و تسهیم هزینهها استفاده می كنند كه مبتنی بر نظریه سلسله مراتب فعالیتهاست. مزیت به كار گیری چنین روش متفاوتی آن است كه سیستمهای هزینهیابی بر مبنای فعالیت اطلاعات صحیحتری در خصوص هزینههای محصول ارائه میكنند.
5- هزینهیابی تسهیلات عقود اسلامیبرای برنامهریزی هزینهیابی تسهیلات عقود اسلامی در قالب روش هزینهیابی بر مبنای فعالیت چهار فعالیت دستمزد مستقیم، و هزینههای پرسنلی، اداری و استهلاك را در نظر میگیریم كه به صورت زیر تعریف میشوند: 1) فعالیت دستمزد مستقیم: دستمزدی است كه در ازای انجام كار درساعات اداری به نیروی كار پرداخت میشود.
2) فعالیت هزینه پرسنلی: كلیه هزینههای انجام شدهای است كه به نوعی با نیروی كار اداری سازمان در ارتباط میباشند.3)هزینههای اداری: كلیه هزینههای انجام شدهای است كه به نوعی با امور اداری سازمان در ارتباط میباشند4) فعالیت هزینه استهلاك: كه نشاندهنده میزان هزینه شده اموال منقول و غیر منقول سازمان است.از جمله مطالعاتی كه در بانك كشاورزی برای اندازهگیری هزینه عقد قرضالحسنه و سایر عقود انجام شده است، كاری است كه آقای بهرخ انصاری در سال 1369 و با استفاده از روش هزینهیابی جذبی انجام دادهاند. در پژوهش حاضر از دادههای تهیه شده توسط ایشان كه حاصل زمان سنجی فعالیتها در سال 1369 میباشد و همچنین از نتایج زمانسنجی عقود در سال 1377 که در بانك كشاورزی انجام شده استفاده گردیده است.
و- انتخاب عقود مورد مطالعهبدیهی است برای انجام محاسبات به مجموعه ای از اطلاعات اولیه كه تحت عنوان دادهها مورد استفاده قرار میگیرند، نیاز داریم. دادههای مورد نیاز این مطالعه مبلغ و تعداد تسهیلات عقود اسلامی بانك كشاورزی طی سالهای 1363 تا 1379 میباشد .
بررسی فعالیتهای بانك از سال 1363 به بعد نشان میدهد كه استفاده از عقود اسلامی در بانك كشاورزی روند یكسانی نداشته، برخی از عقود بیشتر و برخی كمتر در اعطای تسهیلات به متقاضیان نقش داشتهاند. همچنین سهم هر عقد در اعطای تسهیلات توام با افزایش و یا كاهش بودهاست. به عنوان مثال عقد فروش اقساطی در سال 1379، 40 درصد از كل مبلغ تخصیص داده شده به تسهیلات عقود اسلامی را به خود اختصاص میدهد. درحالیكه سهم عقد جعاله درهمین سال صفر است و عقد قرضالحسنه كمترین سهم را در بین عقود دارد كه تنها برابر با 05 درصد در سال 1379 است. همچنین سهم عقود مضاربه، سلف و مشاركت مدنی در سال 1379 به ترتیب برابر با 20، 14 و 21 درصد است. در این مطالعه عقودی كه بیشترین نقش را در اعطای تسهیلات طی دوره زمانی 1363 تا 1379 داشتهاند، انتخاب گردیدهاند كه عبارتند از: مشاركت مدنی (بلندمدت و كوتاهمدت)، فروش اقساطی (مواداولیه و ماشینآلات و تاسیسات)، قرضالحسنه ، سلف و مضاربه.
3- روش تحقیقچنانکه گفتیم این تحقیق با هدف برآورد هزینه تسهیلات عقود اسلامی در بانک کشاورزی انجام گردیده که در آن از روش ABC یا روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت استفاده شده است. در این روش سهم ریالی متوسط هر عقد از فصول چهارگانه هزینه محاسبه و با هم جمع می شود تا هزینه ی متوسط هر عقد بدست بیاید، به عنوان مثال برای محاسبه سهم هزینه حقوق و دستمزد عقد قرض الحسنه ؛
• كل هزینه ی سرفصل حقوق و دستمزد به كل ساعات كاری انجام شده در سال تقسیم میشود تا هزینه ی یك ساعت كار هر كارمند در سال 1379 بدست آید .• زمان محاسبه شده برای انجام عقد قرض الحسنه بر حسب ساعت كه در یك طرح پژوهشی قبلی در بانك و توسط دكتر صدر تعیین شده در عدد فوق ضرب می شود .
سپس محقق با مدلسازی توابع هزینه به تفكیك عقود ، سعی كرده است ضرایب مدل را به روش اقتصاد سنجی برآورد كند.
تابع هزینه تولید هر كالا كه از كمینه یابی هزینه با قید مقدار تولید به دست میآید ، تابعی است از مقدار تولید و قیمت عوامل تولید . شكل ریاضی تابع هزینه به صورت زیر است : C=F(Q , X , W , Pi) در تابع فوق برای سادگی فرض شده است كه تنها دو عامل تولید نیروی كار و سرمایه داریم . درصورتیكه بخواهیم این تابع را به صورت خطی مطرح كنیم ، معادله ای به صورت زیر بدست میآید :C=BO+B1Q+B2X+B3W+B4Pi+Uاما از آنجا که معادله هزینه خطی نیست برای بیان معادله هزینه از شکل لگاریتمی مطابق رابطه زیر استفاده می شود .
LnC=BO+B1 LnQ+B2 LnX+B3 LnW +B4 LnPi+Uبا توجه به این كه قیمت مواد اولیه در تولید هر عقد كه شامل كاغذ و قلم است ، در مقایسه با سایر هزینه های تسهیلات عقود اسلامی ناچیز می باشد و متغیری مستقل به نظر نمی رسد ، از معادلات حذف میگردد و در سایر هزینه ها منظور می شود . از آنجا كه داده ها به صورت سری زمانی است و ارزش واقعی ریال در طی دوره متغیر بوده است ، از شاخص بهای عمده فروشی كالاها برای تبدیل داده ها از اسمی به واقعی استفاده شده است . بنابراین كلیه داده های مورد استفاده در انجام رگرسیون به صورت واقعی منظور شده است . متغیر وابسته هزینه هر یك عقد است ،
از آنجا كه هزینه كل عقدها در هر گروه به عنوان مثال هزینه كل عقدهای قرضالحسنه بر تعداد عقدهای قرضالحسنه تقسیم شده است تا هزینه هر یك عقد حاصل شود ، یعنی هزینه كل بر محصول تقسیم شده است ، پس هزینه هر یك عقد در واقع نشاندهنده تابع هزینه متوسط است . همچنین برای بدست آمدن متغیر وابسته فرض شده است که هزینه فرصت عقدها با سود حاصل از تسهیلات برابر است. نخستین متغیرمستقل دستمزد متوسط واقعی است . منظور از واقعی این است که با تقسیم بر شاخص بهای عمده فروشی كالاها از حالت ارقام اسمی به واقعی تبدیل شده است . برای بدست آمدن دستمزد متوسط از دستمزد كل ، دستمزد كل را بر تعداد كارمندان بانك كشاورزی تقسیم می كنیم.
دومین متغیر مستقل قیمت واقعی هر واحد سرمایه است که عبارت است از مجموع هزینه استهلاك سرمایه ، هزینه تعمیر و نگهداری سرمایه و هزینه فرصت سرمایه . اگر فرض كنیم هزینه فرصت سرمایه با افزایش ارزشی كه در هر سال مالی اتفاق می افتد برابر است و از آن صرفنظر نماییم ، قیمت سرمایه برابر است با مجموع هزینه استهلاك سرمایه و هزینه تعمیر و نگهداری آن . برای تبدیل قیمت سرمایه كل به قیمت سرمایه متوسط نیاز به واحد سرمایه داریم كه به علت محدودیت دسترسی به اطلاعات به جای استفاده از واحد متراژ ساختمانهای بانك كشاورزی از واحد تعداد شعب همگن شده بانك كشاورزی در هر سال مالی استفاده شده است .
سومین متغیر مستقل، محصول است از آنجا كه محصولات ارائه شده به شكل خدمات می باشند لازم است تا واحد محصول تعریف شود . در این تحقیق ابتدا از عامل مبلغ به عنوان واحد محصول استفاده شده اما به علت معنی دار نبودن ضریب متغیر، عامل تعداد جایگزین شده است .
ادامه خواندن مقاله برآورد توابع هزينه تسهيلات عقود اسلامي با تاكيد بر عقد قرض الحسنه
نوشته مقاله برآورد توابع هزينه تسهيلات عقود اسلامي با تاكيد بر عقد قرض الحسنه اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.