nx دارای 111 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدبران
چكیده این تحقیق كه با عنوان بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدبران انجام شده است از نوع تحقیقات توصیفی میباشد .
اهداف مد نظر تحقق1- بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدیران .
2- ارائه پیشنهادها و راه حلهای مناسب به مسئولین به منظور بهبود فرایند مدیریت و آموزش مدیران .
در ارتباط با اهداف موفق سئوالات زیر نیز برای محقق مطرح بوده است . 1- آیا انتخاب مدیران با شرایط مندرج در آیین نامه انتصاب مطابقت دارد ؟ 2- آیا مدیران مدارس دوره های كار آموزی و آموزش ضمن خدمت مورد نیاز پست مورد تصدی خود را گذرانده اند ؟
جامعه آماری جامعه آماری را كلیه مدیران شهری شهرستان ساوجبلاغ كه تعداد آنها 92 نفر می باشند تشكیل میدهد .
ابزار گردآوری اطلاعات ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای است كه شامل 15 سؤال ( 13 سؤال پاسخ بسته و 2 سئوال پاسخ باز ) می باشد .
اطلاعات به دست آمده در برگیرنده نتایج زیر بوده است : 1- انتصاب مدیران بر اساس ضوابط مندرج مندرج در دستورالعمل بوده است . 2- مدیران از نظر گذراندن دوره های ضمن خدمت با كمبود جدی مواجه می باشند .
بر اساس نتایج بدست آمده پیشنهاد می گردد كه : 1- بكار گیری مدیران آموزش دیده در پستهای مدیریتی بری دست یافتن به كارآیی بیشتر 2- فراهم آوردن آموزشهای مكاتبه ای و گواهی معتبر و تشویق مدیران در امر آموزش . 3- حداقل سالی دو جلد كتاب جدید در رابطه با مدیریت آموزشی در اختیار مدیران جهت مطالعه قرار گیرد و از آن آزمون بعمل آید بر اساس نتایج حاصله گواهی ضمن خدمت صادر گردد . 4- پیشنهاد می شود جهت یافتن اطلاعات دقیق و كامل تحقیق جداگانه با تفكیك سه مقطع ( ابتدایی ، راهنمایی و متوسطه ) در شهرستان ساوجبلاغ صورت گیرد .
فهرست مطالب عنوان صفحه فصل اول : كلیات • مقدمه • بیان مسئله • اهداف تحقیق • روش انجام تحقیق
• اهمیت موضوع تحقیق • محدودیتهای تحقیق • تعریف واژه ها و اصطلاحات
• خلاصه از سایر فصلها
فصل دوم : ادبیات و پیشینه تحقیق • مقدمه • ادبیات • سابقه موضوع تحقیق
فصل سوم : روش تحقیقی • مقدمه • عنوان تحقیق • اهداف كلی تحقیق • نوع تحقیق • جامعه آماری • حجم نمونه • ابزار تحقیق • محدودیت های تحقیق
• موقعیت تاریخی و جغرافیایی شهرستان ساوجبلاغ • اطلاعات كلی درباره مدارس شهرستان ساوجبلاغ
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها
فصل پنجم : • نتیجه گیری • پیشنهادات
منابع و مأخذ • ضمائم
فهرست جداول عنوان صفحه • جدول شماره 1 ( میزان تحصیلات مخاطبین ) • جدول شماره 2 ( رشته تحصیلی مخاطبین ) • جدول شماره 3 ( سابقه رسمی مخاطبین ) • جدول شماره 4 ( سابقه خدمت در شهرستان مخاطبین ) • جدول شماره 5 ( سابقه خدمت در پست مدیریت مخاطبین ) • جدول شماره 6 ( سابقه خدمت قبل از مدیریت مخاطبین ) • جدول شماره 7 ( بومی وو غیر بومی بودن مخاطبین ) • جدول شماره 8 ( انتصاب قبل و بعد از انتصاب مخاطبین ) • جدول شماره 9 ( دوره آموزش قبل از انتصاب مخاطبین ) • جدول شماره 10 ( دوره آموزش قبل از انتصاب مخاطبین ) • جدول شماره 11 ( نظر خواهی از مخاطبین ) • جدول شماره 12 ( مدرك تحصیلی قبل از انتصاب مخاطبین ) • جدول شماره 13 ( میزان مطالعه مخاطبین ) • جدول شماره 14 ( زمان انتصاب مخاطبین ) • جدول شماره 15 ( رشته تحصیلی قبل از انتصاب مخاطبین )
فصل اول : كلیات
– مقدمه – بیان مسئله – اهداف تحقیق – روش انجام تحقیق – اهمیت موضوع تحقیق
– محدودیتهای تحقیق – تعریف واژه ها و اصطلاحات – خلاصه ای از سایر فصلها
مقدمه بدون شك در دوران كنونی شاید هیچ شغلی نباشد كه پرداختن به آن به آموختی مقدمات و مهارتهای خاص نیاز نداشته باشند در میان مشاغل حرفه ای جهان آموزش های پیش از خدمت بخش جدا ناشدنی و انكار نا پذیر ان شغل به شمار می آید و همه داوطلبان چنان مشاغلی باید گواهینامه های علمی و فنی استواری مبنی بر طی موفقیت آمیز دوره حرفه ای پیش از خدمت را ارئه دهند تا پروانه آغاز كار دریافت دارند .
مدیریت آموزش و پرورش در شمار یكی از مشاغل حرفه ای است كه به دلیل اهمیت و تأثیر عظیمی كه در سرنوشت دانش آموزان دارد پرداختن به آن بدون گذراندن دوره آموزش پیش از خدمت و احراز و شایستگیهای علمی ، فنی و اخلاقی یا در موارد ویژه طی دوره های آموزش ضمن خدمت نباید مجاز شمرده شود . هم اكنون در سراسر جهان پیشرفته برای مدیران آموزشگاهها و دیگر مسئولانی كه در نظام های آموزش و پرورش به مدیریت می پردازند دوره های حرفه ای و تخصصی گوناگونی در دانشگاهها و دیگر مراكز آموزشی عالی بر پاشده و داوطلبان چنان مشاغلی با طیب آن دوره ها خود را برای كار مدیریت و اداره نهادهای آموزشی آماده می سازند .
از سوی دیگر در نظام آموزش و پروورش بشیاری از كشورهای جهان به ویژه كشورهای در حال توسعه اقتصادی اجتماعی رسم و سنت كهن آن است كه از میان جامعه معلمان آنان را كه درخشش و شلیستگی فنی و شغلی در كار تدریس دارند به كار مدیریت آموزشگاه یا سازمان آموزش و پرورش منصوب كنند ، در این زمینه بی آنكه در اهمیت سابقه آموزش برای مدیران آموزشگاهها یا واحدهای آموزش و پرورش تردید شود باید یاآور شد كه در مرتبه نخست مهارتهای لازم برای اداره كردن یك آموزشگاه یا واحد آموزشی و تجربه كامیاب معلمان در اتاق درس ارتباطی ندارد و مردر مرتبه دوم تجربه ممتد تدریس ویژگیهای معلمی می تواند
در راه اعمال مدیریت مؤثر آموزشی موانع غیر لازم پدید آورد . كامیابی در كار مدیریت اموزشگاهها و مشاغل كلیدی و سیاست گذاری نظام آموزش و پرورش بهاگاهی ها و دانش های خاص و دیگری جز هنر معلمی وابسه است هم اكنون گروه بس عظیمی از كاركنان آموزش و پرورش كشور عهده دار وظیفه مدیریت و كارگردانی مناطق و ادارات ستادی و اجرایی آموزش و پرورش و سازمانهای سیاست گذاری نظام در سراسر كشور هستند و شایسته آن است كه همه نامزدان و دارندگان شغل مدیریت در همه رده های آموزشی كشور هرگز به مقام مدیریت منصوب یا در آن مقام تثبیت نشوند مگر پیش از انتصاب یا در زمان تصدی دوره ای را به صورت شرایط و ابزار ابقای شغل مدیریت با كامیابی طی كرده یا طی نمایند البته تا زمانب كه چنین آرمانی به تحقق برسد باید تلاش شود تا مدیران مشاغل و داوطلبان دستیابی به مشاغل مدیریت بیش از تصدی یا در زمان تصدی بتواند با طی دوره های خاص مدیریت خود را با شایستگیهای علمی و فنی مجهز گردانند و با نگرشها و دیدگاههای امروز دانش مدیریت آشنا شوند . در وضع آرمانی همه دانشكده های علوم تربیتی ، علوم اجتماعی و مدیریت كشور باید تجهیز شوند تا با همكاری وزارت آموزش و پرورش و ادارات كل اجرائی مناطق دوره های گوناگون مدیریت برای مدیران شاغل و داوطلبان مدیریت برپا دارند آنان پس از طی آن دوره ها بتوانند با كامیابی و تسلط بیشتر به وظیفه سنگین ،پیچیده و دشوار هدایت و رهبری نظام آموزشی بپردازند و تراز بهره وری نظام را افزایش دهند .
بنابراین آموختن مدیریت آموزشی با توجه به گسترش وظایف و پیچیدگی آن ضرورت دارد زیرا نباید مراكر آموزشی و اداری را ددر اختیار كسانی قرار داد كه آگاه به علوم و فنون و مهارتهای مرتبط با مدیریت آموزشی نباشند ، آنچه امرئز قابل لمس است این است كه اهمیت نقش مدیر آموزشی و ضرورت تربیت او هعنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نكرده است و از این رو غالباً اقدام چشمگیری در زمینه تربیت مدیر مشاهده نمی شود در صورتی كه با توجه به اهمیت نقش آموزش و پرورش و مدیریت آن آموزش و تربیت افرادی كه بتوانند در همه سطوح و رده های نظام آموزش و پرورش رسمی نقش های رهبری و مدیریت را عهده دار شوند بیش از بیش ضرورت می یابدد بیشینه معلمی و تجربه های ناشی از آن گرچه زمینه ساز خوب و لازمی برای ایفای وظایف و رهبری یك مركز آموزش است ولی به تنهایی كافی نیست مدیران آموزشی باید علاوه بر آن در حیطه معارف ، علوم و فنون و مهارتهای مرتبط با آموزش و پرورش و مدیریت به اندازه كافی آموزش ببینند و پس از طی آموزشهای لازم باید طبق ضوابطی وقیق و مشخصی انتخاب شوند و اینك آنچه پیش روی دارید تحقیقی است كه ویژگیهای مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ را با آیین نامه انتصاب مدیران مطابقت نموده است ، امید است كه یافته های این تحقیق بتواند به كاربرد ضوابط در انتخاب مدیران مقاطع مختلف آموزشی كمك نماید .
تعریف موضوع تحقیق ( بیان مسئله ) اگر چه موضوع همزاد زندگی انسان است و از اولین روزهای پیدایش با او بوده است اما یكی از ویژگیهای قرن حاضر یعنی قرنی كه ما در آن زندگی می كنیم انفجار اطلاعات است در حال حاضر هر 6 سال یكبار نیمی از دانش بشر كهنه و از دور خارج می شود و یافته های جدید جای آن را می گیرد . اكتشافات و اختراعات و یافته های صد سال اخیر بشسر به تنهایی اقزونتری از تمامی یافته های دوران قبل است در چنین جهان متحول و متغیری بدون دستیابی به ابزارهای لازم و كافی سانسی برای ادامه بقا وجود ندارد . این پیچیدگیها و سرعت و قدرت عمل و انبوه فراوورده های انسانی و صنعتی نیاز به نیروی هماهنگ كننده متفكر و فرزانه ای بنام مدیر دارد تا بتواند با برنامه ریزی درست بین همه اجزاء امكانات و منابع سازمان هماهنگی و همسویی به وجود آورد اكنون عصر مدیریت و رهبری است موفقیت نهادها و سازمانها تا حد زیادی به كارآیی مدیریت بستگی دارد ، با توجه به ضرورت و اهمیت مدیریت سبب پیدایش گرایشها و انواع مختلف مدیریت شده است كه مدیریت آموزشی در بین سایر انواع مدیریتها از جایگاه ویژه ای برخوردار است اگر آموزش و پرورش هر جامعه را در رأس همه مسائل جامعه بدانیم مدیریت آموزشی نیز با همان منطق جایگاه مهمی در بهسازی و توسعه جامعه دارد اگر مدیران آموزشی یم جامعه دارای دانش و مهارتهای كافی باشند بدون تردید نظام آموزشی نیز از كارآیی و اعتبار بالایی برخوردار خواهد بود .
ترقی هر جامعه ای در گرو نوع و چگونگی فعالیتی است كه مدیران مدارس در مدرسه انجام می دهند و در مقابل آن ریشه ركود جامعه و افزایش بزهكاری را نیز در عدم مدیریت صحیح مدارس باید پیگیر شد با توجه به آنچه مطرح شد مدیر آموزشی نقش حیاتی در پیش برد اهداف تعلیم و تربیت دارد لذا مدیر باید دارای ویژگیها و توانائیها و مهارتهای خاصی باشد تا بتواند با كمال اطمینان كودكان نوجوانان را به دست او سپرد او باید همه عوامل لازم و مؤثر در تربیت و اداره آموزشگاه را بشناسد و از همه مهمتر باید بداند كه چگونه با آنها و روی انها كار كند.
با توجه به چنین مسئولیت سنگین ، برای انتصاب مدیران شرایط خاصی در نظر گرفته شده است كه محقق می خواهد در یك بررسی دریابد كه ایا انتصاب مدیران از روی اصول و مقررات بوده و مدیران مدارس بر حسب صلاحیتها و توانائیها انتخاب شده اند یا خیر .
اهداف تحقیق ( هدفهای كلی و آرمانی تحقق ) 1- بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدیران . 2- ارائه پیشنهادها و راه حلهای مناسب به مسئولین به منظور بهبود فرایند مدیریت و آموزش مدیران .
هدفهای جزئی یا سئوالهای ویژه تحقیق نظر به اهمیت نقش مدیران در هدایت مسائل آموزشی آموزشگاه سئوالات زیر مور بررسی قرار میگیرد . 1- ایا انتخاب مدیران با شرایط مندرج در آیین نامه انتصاب مطابقت دارد ؟ 2- آیا مدیران مدارس دوره های كارآموزی و آموزش ضمن خدمت مورد نیاز پست مورد تصدی خود را گذرانده اند ؟
روش انجام تحقیق با توجه به هدف تحقیق كه توصیف عینی ، واقعی و منظمی خصوصیات موقعیت موجود درباره ویژگیهای مدیران انطباق آن با ایین نامه انتصاب مدیران می باشد و با مراجعه كتب روش تحقیق و بررسیهای انجام شده در روش توصیفی محقق آنچه هست را بدون هیچگونه دخالت یا استنتاج ذهنی گزارش می دهد و نتایجی عینی از موقعیت می گیرد و فقط شرایط موجود واقعی را گزارش می دهد .
اهمیت موضوع تحقیق مدیریت مدارس نیز مانند دیگر مشاغل موجود در تعلیم و تربیت در پرتو تجارب و توقعات ناشی از نفش معلمی تحول یافته است و همواره كسانی به مقام مدیریت نایل شده اند كه خود را معلمانی توانا و با تجربه می دانستند به همین سبب تمامی دانش آموختگان فعلی موقعیت خویش را مدیون صلاحیت و شایستگی معلمی خود هستند . این جایگاه علمی و فرهنگی مدیران است كه آنان را در حل مسائل و مشكلات تربیتی و سازماندهی امور آموزشی توانا می سازد . تحقق حاضر در صدد تبین این مسئله است كه آیا مدیران شاغل به امر مدیریت هستند هستند یا خیر به عبارت دیگر آیا مدیران حاضر واجد آن خصوصیات و توانائیهای لازم جهت احزار مقام مدیریت هستند
یا خیر به عبارت دیگر آیا مدیران حاضر بر اساس صلاحیتهای علمی و تجربی كه كلیه مدیران می باید از آن برخوردار باشند انتخاب شده اند یا بر اساس مصالح دیگر بر این اساس محقق آیین نامه نحوه انتصاب مدیران مصوب 26/7/75 را ملاك تشخیص شایستگیها قرار داده است و امیدوار است نتایج تحقیقی بتواند در امر انتصاب جدید مفید واقع گردد .
محدودیت های تحقیق الف – محدودیتهایی كه خارج از كنترل محقق است 1- تحقیقات تجربی گسترده در این زمینه وجود ندارد . 2- ضوابط حاكم بر ادارات در بعضی موارد كار محقق را دشوار نموده است . 3- چون پاسخ گویی الزامی نبوده شاید توجه زیادی نشده باشد . 4- جو عمومی حاكم بر اداره ها و مؤسسات آموزشی بیش از آن كه مشوق بكار گیری مدیریت آموزشی به عنوان علم باشد مؤید بر داشتهای شخصی و ذهنی گرایی است . ب- محدودیتهایی كه در كنترل و نظارت محقق بوده است : 1- محدود كردن اهداف موضوع مورد تحقیق 2- محدود كردن نمونه مورد تحقیق 3- بسیار خوب بود كه بررسی شود كه آیا گروه مدیران كه قبل از ابلاغ آیین نامه پست گرفته اند را با گروهی كه بعد از آیین نامه انتصاب مدیران لنتخاب شده اند از نظر شرایط احزاز پست مورد مورد تصدی تفاوت معنی داری وجود دارد یا خیر اما با توجه به اینكه دستیابی به آن نیاز به كار گسترده دارد متأستفانه انجام آن از عهده محقق خارج می باشد .
تعریف واژه ها و اصطلاحات ویژگی ها : شامل خصوصیات و شرایط احراز پست مندرج در آیین نامه منصوب شورای عالی آموزش و پرورش شامل : استخدام رسمی ، میزان تحصیلات ، رشته تحصیلی و سابقه خدمت . ضوابط : شامل قوائد و قوانین و شرایطی است كه برای رشته یا شغل مدیریت در آیین نامه در نظر گرفته شده است .
آیین نامه : شامل دستورالعمل نحوه انتصاب مدیران می باشد . مدیران : رئیس مدرسه كه هدایت و رهبری تمام پرسنل و دانش اموزان را به عهده دارد .
خلاصه ای از سایر فصلها در فصل دوم به ادبیات تحقیق پرداخته شده در این فصل با استفاده از منابع معتبر ضمن ارائه مقدمهای از تاریخچه مدیریت ، مدیریت اسلامی ، اخلاق مدیریت و مدیریت آموزشی و پیرامون وظایف مدیران آموزشی بحث خواهد شد ، در فصل سوم روش و مراحل تحقیق مورد بحث قرار گرفته و جامعه آماری – جامعه نمونه روش جمع آوری اطلاعات روش تجزیه و تحلیل یافته ها با ارائه جداول یافته های حاصل از پرسشنامه های مربوط به مدیران ارائه شده در این فصل فرضیه تحقیق به ترتیب مطرح و با استفاده از یافته ها مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته و نتیجه گیری صورت خواهد گرفت . در فصل پنجم تحقیق نتیجه گیری كلی به عمل آمده و تحلیل لازم صورت گرفت و متعاقب پیشنهاداتی بر اساس یافته ها ارائه خواهد شد .
فصل دوم : ادبیات و پیشینه تحقیق
– مقدمه – ادبیات تحقیق– پیشینه تحقیق
مقدمه مدیریت از آغاز هستی و پیدایش انسان و تشكیل خانواده وجود داشته و با گسترش خانواده ها به وجود آمدن اجتماعات انسانی ضورت بیشتری پیدا كرده است چرا كه جوامع پیچیده و سازمانهای گسترده امروزی احتیاج مبرم به برنامه ریزی هماهنگی ، نظارت ، هدایت و سازماندهی حساب شده دارد كه بدون آنها امكان بهره وری از سازمان و رشد تكامل آن غیر ممكن و حتی محال به نظر می رسد .
این ضرورت در سازمانهای آموزشی اهمیت خاصی دارد زیرا وظایف آن به لحاظ كیفی بسیار گسترده و دارای اهمیت فراوان می باشد . در كشور ما توجه به مسئله مدیریت آموزشی تقریباً از سی سال پیش ابتدا از طریق ارائه دروس و سپس ایجاد رشته های تحصیلی دانشگاهی آغاز گردید ولی علیرغم گسترش روز افزون نظام آموزشی و ضرورت توجه بیش از بیش به اداره آن متأستفانه نگاهی گذرا به آمار و اطلاعات و واقعیات موجود درباره مدیران آموزشی در زمینه های سطح تحصیلات دیدن دوره های مدیریت و شركت در كلاسهای آموزش ضمن خدمت و غیر بیانگر كم توجهی به ترتیب و آماده سازی این گروه پر اهمیت و مؤثر در آموزش و پرورش است .
مدیران آموزشی بازوان اجرائی سیایت گذران آموزشی كشور هستند و هیچ نظام و سیاست آموزشی بدون همكاری و مساعدت مدیران آموزشی قادر به رسیدن اهداف خود نمی باشد علاوه بر این مددت آموزشی دارای ویژگیهایی است كه از نظر كمی و كیفی نسبت به سایر مدیریتها از اولویتهایی برخوردار است كه آمار نشان نی دهد كه قریب به نود هزار مدیر آموزشی در مدارس ابتدایی ، راهنمایی ، دبیرستان و هنرستان دانشسراهای روستایی و مراكز تربیت معلم مدارس كودكان استثنایی و در سایر سطوح آموزشی و اداری مشغول اداره امور آموزرش و پرورش كشور هستند (1) اینان افرادی هستند كه معلمین را رهبری می كنند كه روح و جان فرزندان جامعه را پرورش می دهند مدرسه سازمانی است كه مدیران آن در تربیت تعداد بی شماری از كودكان و نوجوانان و شكل دادن شخصیت آنها دخالت دارد و هر گونه كوتاهی و سهل انگاری و اشتباه او و همكارانش تأثیرات نا مطلوب زیادی در رشد افراد و كل جامعه دارد .
توجه دقیق و موشكافانه نسبت به مدیریت آموزشی اهمیت و حساسیت و ارزشهای همه جانبه آن را مشخص تر می سازد . مثلاً اگر مدارس به وظایف محوله خود به درستی عمل نكند قطعاً كار دادگشتری پر حجم تر خواه شد و اگر سازمان مدرسه كودكان امروز و بزرگسالان فردا را به رعایت حقوق خود و دیگران و همینطور احترام به قانون علاقمند سازد میزان مراجعات به دادگستری و مشغله نیروی انتظامی به میزان زیادی كاهش می یابد . ترقی جامعه ما در گرو نوع و چگونگی فعالیتی كه در محیط های تعلیم و تربیت انجام می گیرد و بدین لحاظ نمی توان اثر مدیریت را بعنوان رهبر آموزشی در چنین محیط هایی نادیده گرفت بطوری كه فلیپ كومبز (1) در كتاب بحران جهانمی تعلیم و تربیت اشاره می كند « اگر قرار است تحولی در عرصه تعلیم و تربیت به وقوع بپیوندد این تحول و دگرگونی باید از مدیریت آموزش و پرورش آغاز شود » اگر مدیریت آموزشی بتواند انگیزه ها و جذابیت های لازم را در محیط آموزشی بوجود آورد می تواند بسیاری از معلمان بی رغبت و بی تفاوت را به سر شوق آورده تا كار پر ثمرتری را ارائه دهند و یا اگر مدیر مدرسه بتواند با زحمات فوق العاده و در عین حال با روش های درست تعلیم و تربیت از قبیل ایجاد نظم و انظباط منطقی در سازمان مدرسه جلب نظر و همكاری اولیا و به كار گیری روش های صحیح برنامه ریزی سازماندهی و غیره افراد شایسته ای را تربیت و تحویل جامعه بدهد كه تعدادی از این افراد مئولیتها و مشاغل مهم جامعه را به دست گیرند كه تأثیر به سزایی در روند پیشرفتهای اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و غیره خواهند داشت .
بنابر این به خاطر نقش حساس مدیران در پیشبرد اهداف تعلیم و تربیت ضرورت و اهمیت برخوردهای علمی از تحقیق و پژوهش با مسائل و مشكلات مربوط به مدیریت آموزشی كاملاً واضح و روشن است زیرا رویارویی های ناشی از عدم شناخت و متأثر از ذهنیات و تصورات هرگز نخواهد توانست آموزش و پرورش كشور را در حل معضلات كنونی ناشی از ضعف مدیریت با توفیق قرین سازد لذا احیاء تحقیقات و قوام بخشیدن به بنیه پژوهش در زمینه ویژگیها ، توانائیها و مهارتهای مورد نیاز برای دوره آموزشی بایستی در سر لوحه برنامه های ایجاد تحول در آموزش و پروورش قرار گیرد .
الف : ادبیات تحقیق
مدیریت چیست
مدیریت در مفهوم كلی و عام آن به شكلها و با دیدگاه های متفاوت تعریف شده است به گفته یكی از صاحب نظران به تعداد نویسندگان مدیریت از مدیریت تعریف ارائه شده است معذالك ، همه اندیشمندان مدیران در یك نكته اتفاق نظر دارند و آن این است كه مدیریت عامل رسیدن به اهداف سازمان می باشد .
با توجه به تعاریف گسترده و فراوان از مدیریت نگارنده به چندین تعاریف مشهور گذرا می پردازد . – استونر می گوید « مدیریت فرایند برنامه ریزی سازماندهی هدایت و كنترل كوششهای اعضای سازمان و استفاده از تمام منابع سازمان برای دستیابی به اهداف معین سازمانی است . » – فلیپو مدریت را « هماهنگی همه منابع از طریق فراگردهای برنامه ریزی و كنترل عملیات سازمان به طوری كه هدفها را بتوان به طور مؤثر و صرفه جویانه حاصل نمود » تعریف می كند .
– دكتر علی علاقه بند در كتاب مقدمات مدیریت اموزشی مدیریت را « به وجود آوردن و حفظ كردن محیطی كه در آن افراد بتوانند در جهت بر آوردن هدفهای معینی به طور مؤثر و كارآمد فعالیت كنند » تعریف می كند .
– دكتر پرهیزكار در كتاب تئوریهای مدیریت مدیریت را چنین تعریفمی كند « مدیریت عبارت است از كاربرد تكنیكهای مختلف اداره امور یك انسانی و هماهنگ نمودن كلیه فعالیت های اعضای یك سازمان برای نیل به هدف معین و مشخص با راهنمایی و راهبری رهبران سازمان كه آنها را مدیران و یا سرپرستان سازمانی می نامند » . – دكتر مصطفی عسگریان در كتاب سازمان و مدیریت آموزش و پرورش مدیریت را اینگونه تعریف می كند « مدیریت یعنی مجموعه ای از آگاهی های شكل یافته جهت ایجاد هماهنگی در یك سازمان برای باروری بهتر برنامه ها » .
– استاد شهید مطهری در تعریف مدیریت می گوید « مدیریت مجهز كردن نیروهای آزاد كردن نیروها در عین حال كنترل نیروها و در مجرای صحیح انداختن آنها سازمان دادن و حرارت بخشیدن آنها است » . همانگونه كه گذشت هر كدام از تعاریف ارائه شده از مدیریت به جنبه ای از جنبه های مسائل مدیریت اشاره داشت و بالاخره مدیر كسی است كه سبب تسهیل انجام كار فرد یا گروه و رسیدن به اهدافش می گردد .
قدرت رهبری و مدیریت است كه از ضعیفترین انسانها و ملتها قویترین آنها را می سازد استعدادها و توانائیهای نهفته انسان را به زور نمی توان به كار گرفت بلكه با اصول صحیح مدیریت و ایجاد مكانیسمی كه انسان خود در صدد به كار گیری نیروهای بی پایان خود برآید امكان پذیر است . آدمیان به مثابه صندوق رمز هستند گشودن دربی طرفیتها و تواناییهای ابداعی آنان روش و رمز و ظرافت می خواهد نه زور بنابراین قوانین رفتار با انسانها را باید كشف كرد
نه وضع . انسان پیچیده ترین موجود جهان هستی است بنابراین قوانین رفتار با انسان نیز باید به همان اندازه پیچیده و دقیق باسد در غیر این صورت كسی قادر نخواهد بود از توانائیهای انسانی استفاده مناسب ببرد .
مدیریت اسلامی بر خلاف نظام های غربی كه مدعی استقرار دموكراسی و لیبرالیزم در كلیه نهادهای خود می باشند و رفع نیازهای مادی و شهوانی را هدف نهایی اداره جامعه تعیین كرده اند و رضایت همگان را در تأمین سیری شكم و رفاه نسبی مردم می شناسند . اسلام در راستای دستورات الهی به دنبال تأمین ایمان و تعالی روح و روان انسانها به قصد بر آوردن نیازهای معنوی و روحانی آنان بوده و طبیعی است كه رفع نیازهای مادی را نیز در حد ضرورت و برای همه در چارچوب مساوات و برابری از مد نظر دور نداشته است .
تأمین مادیات و پر كردن شكم و راحت طلبی موضوعی است كه حیوانات جهان به دنبال آن می باشند و بر فرض كه شكم انسان پر شود و همه نیازهای مادی او تأمین گردد آیا زندگی وی سرشار از امنیت و رضایت خاطر خواهد شد ؟ طبیعی است كه نه زیرا تأمین نیازهای مادی حداكثر می تواند رضایت جسم را فراهم كند ولی روح هنوز تشنه است تشنه امور و مسائلی كه در حوزه مادیات بدانها دسترسی نیست در این باره می توان زندگی نا مزطلوب بسیاری از ملتهای جهان را مثال آورد گذشته از شرایط ناهنجار در كشور در كشورهای غربی كه نیاز به شرح ندارد
در بسیاری از كشورهای نفت خیز شرقی نیز كه در آنها دولت ها و ملتها به یكباره به پول كلانی رسیده اند چه بسیار انسانهایی كه از لحاظ جسمی سیر شده اند وقتی در تأمین نیازهای مادی را افراط بر گزیده اند ولی همین انسانها هر گز احساس رضایت و بی نیازی نكرده و همواره از كمبودهای فراوان كه جملگی روحی و روانی می باشند رنج می برند این است كه پول و سایر امكانات مادی جملگیفقط وسایلی هستند كه انسان مس تواند برای رسیدن به اهداف متعالی خود به كار گیرد .
بسا انسانهایی كه از مال دنیا بهره بسیار دارند ولی همچنان ناراضی اند و بسا علما و دانشمندانی كه از مال دنیا هیچ ندارند ولی قانع و بی نیاز مشكل غرب و بسیاری دیگر از كشورهای جهان همین است . آنها از مرزهالی كمال گرایی به دور افتاده گرفتار رفاه طلبی و برآوردن نیازهای مادی شده اند . وقتی هدف مادیات باشد هر گونه قانون و حقوق انسانی نیز به راحتی زیر پا گذاشته می شود در زمان حاضر انسانها گرفتار جنگها و كشمكشهای فراوانی كه ریشه و انگیزه اغلب آنها منافع و انگیزه های مادی و حیوانی است در صورتی كه مدیریت اسلامی تلاش میكند :
1- نیروهای انسانی را در تمام زمینه هایی كه جامعه اسلامی به آن نیاز دارد به خوبی تربیت نمایند و به تمام انسانهای جامعه دتنش و آگاهی لازم بدهد و به مردم كتاب (قرآن) و حكمت و علم بیامورد تا انسان گمراه نشود . 2- قسط و عدل كه یكی از عوامل اصلی به حركت در آمدن جامعه است بر قرار گردد اگر همه امكانات رفاهی را در اختیار جامعه انسانی بگذاریم ولی به آن عدالت ندهیم انسان ناراضی می ماند و نمی تواند رشد كند رضایت اجتماعی انسان با پول و رفاه كسب نمی گردد . بلكه به عدالت و انصاف كه انسان را خشنود و راضی می سازد یافته می شود انسانهای در طول تاریخ كه از كمبود و كمی مواد غذایی گله زیادی نداشته بلكه نارضایتی و اندوه آنان از بی عدالتی بوده است شكم با حد اقل غذا سیر می شود لیكن روح انسان با عدالت آرامش می یابد انسان در سایه عدالت و قسط است كه دارای انگیزه قوی می شود و می تواند رشد و كمال یابد .
3- مدیریت اسلامی تلاش می كند تا انسان را از قید اسارتهای مختلف آزاد نماید عوامل متعددی انسان را بند و زتجیر می كشد از جمله محدودیتهای اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی بویژه زنجیرهای اسارت بار شیطانی . هر یك از این عوامل در محدوده عمل خود انسان را به بند كشیده مانع از رشد و تكامل او می گردد لذا این زنجیره های مختلف اسارت باید از دست و پا و زبان و اندیشه و عمل انسان گسسته شود تا بتواند بر مبنای تشخیص و اراده خویش عمل نماید . هدف از پاره كردن زنجیرهای اسارت ایت است كه انسانی آزاده تربیت شود ، انسانی كه هدفش مال و مقام و عملش ربا نباشد و مال و مقام او نفریبد انسانی كه مؤثر باشد و در مجموع خدای را تسبیح گوید .
4-بر قراری و تحكیم حكومت اسلامی هدف مهم مدیریت در نظام اسلامی است چه در سایه نظام اسلامی است كه ایین حق می تواند اجرا شود و انسان كمال یابد ، بنابراین یكی از مهم ترین تلاشهای مدیر در نظام اسلامی این است كه پایه های نظام عدل اسلامی را جهت برقراری آیین حق تقویت نماید .
هدف مدیریت اسلامی محدود ساختن مردم و تسلط بر آنها نیست بلكه آزاد ساختن مردم از اسارت امیال و امال نفسانی و زنجیرهای هواهای شیطانی به منظور دستیابی به جامعه آرمانی اسلامی است تا انسانها در مسیر كمال معنوی و الهی و رسیدن به اهداف عالیه ای كه جامعه اسلامی خواهان است گام بردارند بدیهی است رسیدن به مرزهای كمال یكباره و در كوتاه مدت تحقق نمی یابد بلكه در دراز مدت و با تلاشها و مجاهدتها و ایثارهای فراوان صورت می گیرد.
ویژگیهای اختصاصی و اخلاقی مدیر در این قسمت ویژگیها و خصوصیات درونی و فردی مدیر مدیر مورد بحث قرار می گیرد . ویژگیهای و خصویات درونی و خصوصی انسان بسیار زیاد است ولی برای جلوگیری از طولانی شدن كلام تنها به نمونه هایی از این خصوصیات پرداخته میشود .
ایمان مهمترین ویژگی درونی مدیر ایمان است همه اعمال نیكو از ایمان كامل ناشی میشود هر قدر ایمان و اعتقاد انسان قویتر می شود اعمال نیك او نیز زیادتر می گردد. ایمان هم به زبان است هم به عمل و هم به اعضا و جوارح یعنی همه اركان بدن انسان بدان عمل نماید و گواهی دهد مدیر مسلمان باید توجه داشته باشد كه خداوند بر همه اعمال و رفتار و افكار و نیتهای او آگاه است . مدیر در مقابل خدا و حق باید تسلیم باشد و در مقابل حق و عدالت انصاف داشته باشدد اینها از ایمان ناشی می شود .
تقوی تقوا از تجلیات ایمان و از لوازم اصلی مناسبات صحیح انسانی است . تقوی حالت مراقبت و نگهداری از خود می باشد و در اثر آن انسان از افتادن به ورطه های خطرناك نجات می یابد تقوا باعث می شود كه انسان به هنگام بلا همانگونه باشد كه در هنگام رفاه و گشایش نعمت است بنابر وعده الهی تقوی موجب یافتن راه راست می گردد و مقاومت انسان را زیاد می سازد و سختیها را برایش آسان می گرداند زیرا انسان به نصرت و هدایت و رحمت الهی امیدوار است .
نیت خالص نیت خالص موجب نزدیكی انسان به خداوند و نیت دنیوی و جاه طلبانه و غیر خالص موجب دروی انسان از خداوند می گردد كه در این صورت انسان جامعه اش انحطاط پیدا می كند بنابراین مهمترین پایه اعمال مدیر یكی نیت است اگر نیت خالصانه و خیر باشد انسان كمتر دست به اعمالی غیر عادلانه می زند .
اخلاص اخلاص از مراتب ایمان است اخلاص یعنی اینكه انسان ظاهر و باطنش یكی باشد و همه كارهایش را فقط برای رضای خدا و تقرب به خداوند انجام دهد وقتی كار برای رضای خدا تقرب به او باشد انسان هرگز خسته و افسرده نمی گردد زیرا خداوند هیچ كار خیری را بی اجر نمیگذارد ولی وقتی برای رضای بنده ای باشد خیلی زود خسته و مأیوس می شود چون آن بنده ممكن است در حد لزوم از او قدر دانی نكند .
تواضع مدیریت موقعیت و مقامی است كه اختیار انسان قرار گرفته است یكی از افات ناشی از مدیریت پیدایش كبر و غرور در انسان است . انسان ممكن است گمان برد كه برتر از دیگران است و مقامی بالاتر و والاتر دارد و به همین جهت همه باید بی چون و چرا از او اطاعت كنند و در برابر او تعظیم نمایند این مورد یكی از آفاتی بوده كه همیشه در مدیران پیدا می شده است مدیر باید به دقت مواظب باشد كه پس از كسب مسئولیت و سرپرستی در او حس غرور و خود برتربینی پیدا نشود زیرا انسان مغرور و خود بین هرگز به جایی نمی رسد توفیقات انسان در همه زمینه ها نتیجه فروتنی و تواضع است یعنی اینكه همواره دیگران را از خود بهتر بداند و به لزوم اصلاح و تزكیه خود توجیه نماید . افتادگی آموز اگر طالب فیضی هرگز نخورد آب زمینی كه بلند است
شرح صدر شرح صدر وسعه صدر از ویژگیهای خوب و اخلاقی و از ابزار اساسی مدیریت است حضرت علی (ع) می فرمایند : ( اله الریاسه سعه الصدر ) لابزار ریاست سعه صدر است (1) سعه صدر و شرح صدر در واقع گشادگی و بلندی فكر است و یكی از مصادیق ان حلك و بردباری است یعنی اینكه انسان تنگ نظر كینه توز ، دستپاچه ، زود رنج ، سنگدل ، سست ، عصبی ، خشمگین و … نباشد اینكه در همه حالات برخود مسلط باشدد و كنترل خود بر نفس خود را از دست ندهدد .
سایر ویژگیها مبارزه با نفس ، پرهیز از كبر و قرور ، دوری از طمع و حرص ، پرهیز ازریاكاری ، پرهیز از خود ستایی و پرهیز از خود نمایی نتیجه اینكه ویژگیها و خصایل نیك اخلاقی از مهمترین ویژگیهای مدیر است لام و عمل مدیر زمانی مؤثر و پذیرفته شده است كه درونش را از صفات ناپسند پاك نموده ، مملو از صفات حسنه كرده باشد .
مدیر همواره باید به یاد خدا باشد . تنها با یاد خدا بودن حمد ثنای او را گفتن و از او طلب رحمت و هدایت و حمایت كردن است كه موجب بی نیازی و موفقیت انسان است . سخن آخر این كه عمل و ایمان باید توأم باشند علم تنها یا ایمان تنها كافی نیست در قرآن كریم نیز علم و ایمان با هم آمده است اگر در كنار علم و ایمان نباشد علم مورد سوء استفاده و ظلم بر بشر قرار می گیرد و چنانچه در كنار ایمان علم نباشد مؤمن دچار مشكلات مختلف می گردد . در مدیریت علم و ایمان باید با یكدیگر تلفیق گردند این دو هیچ یك بی نیاز از دیگری نیست .
مدیریت آموزشی مدیریت آموزشی با پیدایی و تحول نظامهای نوین آموزش و پرورش پدید آمد . آموزش و پرورش سنتی به دلیل سادگی و محدودیت به مدیریت به مفهوم امروز نیازی نداشت در قرن حاضذر با توسعه آموزش عمومی تأسیس مدارس و سازمانهای آموزشی بزرگ و متعدد گوناگون شدن برنامه ها آموزشی پیچیده تر شدن امر آموزش و پرورش و تخصصی شدن آن اهمیت و ضرورت سازماندهی و مدیریت فعالیت های آموزشی به تدریج اشكار گردید مدیریت در آموزش و پرورش در ابتدا وظیفه نسبتاً ساده ای تلقی می شد كه شایدد تنها شرط لازم برای ایفای آن داشتن تجربه كار بود از این دو ادره امور آموزشی و مدیریت مدارس معمولاً به افرادی كه از صلاحیت اخلاقی برخوردار بودند و چند سالی سابقه معلمی داشتند سپرده می شد . به علاوه منظور از مدیریت آموزش تفتیش و بازرسی امور و ایجاد هماهنگی از راه اعمال مقررات نظارت و كنترل بود . شاید تا زمانی كه نظام آموزشی ساده و كوچك بود و آموزش و پرورش عمدتاً وسیله حفظ وضع موجود و القای گرایشهای سنتی تلقی می شد
چنین برداشت ساده ای از مدیریت آموزشی تناسب داشت در عصر حاضر بر اثر تحولات اجتماعی و فرهنگی آموزش و پرورش و نهادهای آن از بیخ و بن دگرگون شده و مأموریت خطیر پرورش و آموزش نسلهای نوخاسته از جهات مختلف به نظامهای آموزشی سپرده شده است از این رو نیل به اهداف عالی آموزش و پرورش در هر جامعه ای مستلزم تجدید سازمان و نواندیشی در مدیریت نظام آموزشی است .
تعریف مدیریت آموزشی فرهنگ لغات تعلیم و تربیت مدیریت آموزشی را راهنمایی كنترل و اداره امور مربوط به جریان تعلیم و تربیت در سازمانهای تربیتی میداند (1) فرهنگ لغعات بین المللی تعلیم و تربیت در جای دیگر مدیریت آموزشی را بكاربردن تكنیكها و روشهایاداره سازمانهایتربیتیبادر نظر گرفتن هدف و سیاستهای كلی تعلیم و تربیت تعریف می كند (2) . كنزویج مدیر آموزشی را چنین تعریف می كند : « مدیریت آموزشگاهی فرایند اجتماعی مربوط به هویت دادن ، نگاه داشتن ، برانگیختن ، كنترل كردن و وحدت بخشیدن تمام نیروهای رسمی و غیر رسمی انسانی و مادی سازمان یافته در یك نظام واحد و یكپارچه می باشد كه برای دست یابی به هدفهای از پیش تعیین شده طراحی شده است . »وایلز مدیریت و رهبری آموزشی را مترادف با تسهیل كنندگی میداند او می گوید « رهبری آموزشی عبارت از یاری و مدد به بهبود كار آموزشی است . هر عملی كه بتواند معلم را یك قدم پیش تر ببرد رهبری آموزشی خوانده می شود » .
دكتر سید محمد میر كمالی در كتاب رهبری و مدیریت آموزشی چنین می نویسد : مدیریت آموزشی فرایندی است اجتماعی كه با بكارگیری مهارتهای علمی و فنی و هنری كلیه نیروهای انسانی وو مادی را سازماندهی و هماهنگ نموده و با فراهم آوردن زمینه های انگیزش و رشد و با تأمین نیازهای منطقی ، فردی و گروهی معلمان و دانش آموزان و كاركنان بطور صرفه جویانه به هدفهای تعلیم و تربیت برسد . آنچه كه تا كنون نوشته شده مختصری در باب ادبیات تحقیق می باشد كه بیش از این امكان گسترش آن برای محقق وجود ندارد .
ب : سابقه موضوع تحقیق ( پیشینه تحقیق ) نگارنده با مراجعه به مركز پژوهشكده تعلیم و تربیت اقدام به استخراج سابقه موضوع تحقیق نموده كه تا سال 1374 هیچگونه تحقیق گسترده در رابطه با موضوع تحقیق بطور مستقیم صورت نگرفته است ولیكن بیش از هفده مورد تحقیق در محورهای نزدیك به موضوع صورت گرفته است كه به سه نمونه از آن بعنوان پیشینه تحقیق پرداخته می شود .
تحقیق اول موضوع تحقیق : بررسی انطباق عملكرد مدیران مدارس شهرستان دماوند با وظایف مدیران آموزشی . محقق : علی اصغر اصغریان جویباری ، دانشگاه تربیت معلم دانشكده علوم تربیتی ، فوق لیسانس 1372فرضیه : 1- اكثر مدیران مدارس به علت عدم تخصص فقدان یا كمبود دوره های مدیریت از وظایف مدیریت آموزشی بی اطلاعند
2- اكثر مدیران مدارس غالباً در عمل به وظایف خود توجهی ندارند .3- به نسبت افزایش مدارج علمی عملكرد مدیران تغییر می كند . 4- بین عملكرد مدیران زن و مرد تفاوت معنی دارد وجود ندارد . برای آزمون فرضیه ها پرسشنامه برای معلمان ، مدیران ارسال شده ( تمام مدیران و معلمان كه به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند توضیح شده ) . از مجموع 113 پرسشنامه توضیح شده در بین مدیران 108 پرسشنامه برگشت نموده است 5/95% از مجموع 274 پرسشنامه توضیح شده بین معلمان 261 پرسشنامه برگشت نموده 26/95% در این بررسی از آمار توصیفی استفاده شده است .
محدودیت های پژوهش الف : محدودیتهای در كنترل محقق 1- مورد تحقیق قرار گرفتن پنج وظیفه از وظایف مدیران آموزشی . 2- محدود بودن نتایج تحقیق به دلیل محدودیت در انتخاب نمونه مورد تحقیق . 3- انجام تحقیق در مدارس دخترانه و پسرانه
ب: محدودیتهایی كه در كنترل قرار دارند 1- عدم همكاری تعدادی از مدیران و معلمان در برگشت دادن پرسشنامه . 2- مشكل ایاب و ذهاب برای اجرای پرسشنامه ها به دلیل پراكندگی جغرافیایی مدارس .
روش تحقیق توصیفی جامعه آماری : همه مدیران آموزشگاههای مناطق مختلف مدارس دماوند (72-71) جامعه نمونه تحقیق برابر مدیران همان جامعه آماری است . اما جامعه نمونه معلمان برای بررسی عملكرد مدیران برابر با 3/1 جامعه آمار معلمان خواهد بود از 822 نفر 274 نفر به طور تصادفی در شهرستان دماوند انتخاب شده اند .
برای بررسی فرضیه ها از روشهای آماری توصیفی فراوانی و درصد و كاربرد آزمون مجذور كای استفاده شده است . روش جمع آوری بصورت میدانی و با استفاده از دو نوع پرسشنامه مدیران و معلمان بوده است . نتیجه گیری هیچ یك از مدیران مورد بررسی در رشته مدیریت یا مدیریت آموزشی تخصصی ندارد و فقط یك نفر از آنها كه كمتر از 1% جامعه آماری تحقیق را تشكیا می دهد و در رشته علوم تربیتی تحصیل كرده است . این مطلب بیانگر این است كه اكثریت قریب به اتفاق مدیران جامعه تحقیقی تخصصی لازم را ندارند .
بیش از 81% از مدیران از دوره های آموزش ضمن خدمت نیز محروم بوده اند و عدم تخصص باعث شده است كه حدود 61% از برنامه ریزی 69% از هماهنگی 62% از تحكیم روابط انسانی و 74% از نظارت و ارزشیابی اطلاعی نداشته باشند . یافته های حاصل از نظرات معلمان بیانگر این واقعیت است كه اكثر مدیران در عمل به وظایف مدیریت آموزشی توجهی ندارند . تحصیلات حدود 36/43% از مدیران دیپلم 55% فوق دیپلم و كمتر از 2% ایسانس تشكیل می دهد . همانطور كه انتظار می رفت بین عملكرد مدیران مرد و زن تفاوت معنی داری مشاهده نشده است و این مطلب بیانگر این واقعیت است كهعامل جنسیت در اداره امور محیط آموزشی نمی تواند تأثیر داشته باشد بلكه اصول مدیریت علمی و آشنایی با وظایف آموزشی عامل تعیین كننده در آن است.
تحقیق دوم موضوع تحقیق تحقیق و بررسی نظرات مدیران مدارس مقاطع مختلف شهرستان شهرضا درباره شرح وظایف و اصول مددیریت در ارتباط با نحوه عملكرد مدیران . محقق : محمد علی تصدیقی – پایان نامه كارشناسی ارشدد سال 65-64 هدف تحقیق عبارت است از : 1- میزان آشنایی مدیران مدارس از اصول مدیریت 2- میزان رعایت اصوا مدیریت در عمل 3- تشخیص نظرات مدیران در اهمیت دادن به تجربه و سابقه مدیریت یا علم مدیریت و اصول آن جامعه آماری كلیه مدیران و معلمان مدارس شهرستان شهرضا در سال 65-64 بوده كه همه مدیران برای انجام تحقیق در نظر گرفته شدند انتخاب معلمان بطور تصادفی از هر مدرسه یك نفر صورت گرفته است . برای آزمایش فرضیه های تحقیق و جمع آوری نظرات مدیران و معلمان دو پرسشنامه تحت عناوین پرسشنامه مدیران و پرسشنامه معلمان تهیه و تنظیم گردیده كه حاوی سئوالاتی در زمینه اصول مدیریت بوده پس از طبقه بندی داده ها
و پاسخ سئوالات پرسشنامه با استفاده از درصد گیری و احتساب میانگین از پاسخها و داده های مربوطه به هر سئوال نتایج داده به صورت نتایج درصدی مشخص و با استفاده از آمار توصیفی نتیجه گیری شده است . نتابج به دست آمده از این تحقیق عبارت است از :
1- بر اساس نظریات معلمان اكثریت مدیران آنها اصول مدیریت و شرح وظایف را غالباً در عمل رعایت نمی كنند . 2- شرح وظایف مدیران مدارس با اصول مدیریت مطابقت چندانی ندارد . 3- اكثر مدیران مداری در دوره های آموزرش ضمن خدمت شركت نكرده اند . 4- اكثر مدیران مدارس تخصص شغلی لازم را ندارند . 5- اكثر مدیران مدارس از اصول مدیریت اطلاعات كافی ندارند . 6- بیشتر مدیران آموزشگاهی در مدیریت به تجربه و سابقه كار بیشتر از اصول مدیریت معتقدند و به آنها اهمیت می دهند .
تحقیق سوم موضوع تحقیق : مقایسه روش مدیریت مدیران مدارسی كه دوره های مدیریت آموزشی را گذرانده اند با مدیرانی كه این دوره ها را ندیده اند . محقق : جعفر جمالی – دانشگاه علوم تربیتی – فوق لیسانس سال 1366 .
فرضیات : 1- مدیرانی كه دوره های آموزش ضمن خدمت را طی كرده اند دارای عملكردد بهتری نیست به مدیرانی كه این دوره را طی نكرده اند هستند . 2- جو مدارسی كه مدیران آنها دوره هاس آموزش مدیریت دیده اند بهتر از جو مدارسی است كه مدیران آنها دوره آموزش مدیریت را ندیده اند . 3- روابط انسانی بین مدیران و معلمان واحدهای آموزشی كه مدیران آموزش دیده اند مطلوب تر از روابط بین مدیران و معلمانی است كه مدیران آنها آموزش ندیده اند .
به منظور آزمودن فرضیه های مذكور پرسشنامه ای مركب از 47 سئوال در زمینه وظایف مذكور و روابط انسانی و ایجاد روحیه در اختیار 155 نفر از دبیران 31 مدریه كه دارای مدیران اموزش دیده بودند ( انتخاب 5 نفر از هر مدرسه تصادفی ) قرار گرفت و به همین تعداد دبیر از 31 مدرسه كه دارای مدیران اموزش ندیده بودند پرسشنامه مذكور داده شد 89% از پرسشنامه های تحویل داده شده به مدارس مدیران آموزش دیده 71% آموزش ندیده اند برگشت داده شد . اطلاعات داده های پرسشنامه ها جمع آوری و در جداول مربوطه طبقه بندی شد و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری پیش بینی شده مناسب مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرارر گرفتند و نتایج حاصله به این قرارند .
نتایج 1- عملكرد مدیران آموزش دیدده در زمینه وظایف برنامه ریزی سازماندهی و انگیزش مطلوبتر از عملكرد میران آموزش ندیده در وظایف فوق می باشند ولی تفاوت در زمینه عملكر دو گروه از نظر كنترل وجود ندارد 2- سطح روحیه معلمان در مدارس مدیران آموزش دیده بهر از روحیه معلمان مدارس مدیران آموزش ندیده است . 3- مناسبات و روابط انسانی در مدارس آموزش دیده بهتر از مناسبات و روابط انسانی در مدارس آموزش ندیده است .
محدودیتها1- محدود نمودن در مدارس پسرانه توسط مسئولین اداره كل استان تهران2- برخورد محافظهكارانه معلمان با مسئله . 3- وجود مشكلات متنوع و نداشتن حوصله و علاقه لازم جهت پاسخگویی منصفانه به سئوالات. 4- اعتقاد معلمان و مدیران به عدم استفاده آموزش و پرورش از نتایج تحقیقات . 5- دخالت دادن روابط خصوصی در پاسخ به سئوالات .
فصل سوم : روش تحقیق
– عنوان تحقیق – اهداف كلی تحقیق – نوع تحقیق – جامعه آماری – حجم نمونه
– ابزار تحقیق – محدودیتهای تحقیق – موقعیت تاریخی و جغرافیایی شهرستان ساوجبلاغ – اطلاعات كلی درباره مدارس شهرستان ساوجبلاغ
مقدمه در این فصل محقق ضمن بیان عنوان تحقیق و هدفهای كلی به هدفهای جزئی یا سئوالات ویژه نیز اشاره خواهد نمود و همچنین به روش تحقیق ، جامعه اماری ، اطلاعات كلی درباره مدارس شهریتان ساوجبلاغ اطلاعاتی جزیی درباره شهرستان ساوجبلاغ ، شیوه جمع آوری اطلاعات و محدودیتهای تحقیق می پردارد .
عنوان تحقیق : بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدیران .
اهداف كلی تحقیق 1- بررسی خصوصیات مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ و تطبیق آن با آیین نامه انتصاب مدیران . 2- ارائه پیشنهادها و راه حلهای مناسب به مسئولین به منظور بهبود فرایند مدیریت و آموزش مدیران .
هدفهای جزیی یا مسئولات ویژه تحقیق 1- آیا انتخاب مدیران با شرایط مندرج در آیین نامه انتصاب مطابقت دارد ؟ 2- آیا مدیران مدارس دوره های كار آموزی و آموزش ضمن خدمت مورد نیاز پست مورد تصدی خود را گذرانده اند ؟
نوع تحقیق : تحقیق ارائه شده از نوع مطالعه توصیفی است . مطالعه توصیفی آنچه را كه هست توصیف و تفسیر می كند و به شرایط یا روابط موجود عقاید متداول فرایندهای جاری توجه دارد و در واقع توجه آن در درجه اول به زمان حال است هر چند كه غالباً رویدادها و آثار گذشته را نیز كه به شرایط موجود مربوط می شوند مورد توجه قرار می دهد لذا با توجه به اینكه مسئله مورد نظر در خصوص بررسی شرایط خاص انتصاب مدیران در زمان حال با آیین نامه ها می باشد و هیچ گونه دخل و تصرفی از جانب محقق صورت نمی گیرد تحقیق توصیفی تلقی می گردد .
جامعه آماری شامل كلیه شهری شهرستان ساوجبلاغ مقطع ابتدایی ، راهنمایی و متوسطه كه شامل 111 مدرسه شهری بوده كه از آن تعداد 92 پاسخنامه جمع آوری شده است .
حجم نمونه از آنجایی كه تعداد جامعه آماری محدود می باشد ، جامعه آماری با نمونه آماری منطبق خواهد شد و حجم نمونه مطابق با كل جامعه آماری می باشد .
ابزار تحقیق ابزار اندازه گیری پرسشنامه ای است كه شامل 13 سوال پاسخ بسته و 2 سئوال پاسخ باز كه ویژگیهای مدیران آموزش و پرورش را مورددبررسی قرار داده تا آن را با ضوابط مندرج در آیین نامه انتصاب مدیران كه در سال 1375 بوسیله شورای عالی آموزش و پرورش به تصویب رسیده است مطابقت نماید . این پرسشنامه ویژگیهای سوابق خدمت ، مدرك تحصیلی ، رشته تحصیلی ، سابقه مدیریت و مطابقت آن با شغل مورد تصدی مدیران را مورد بررسی قرار داده است و این پرسشنامه به تعداد كلیه مدیران واحهای آموزشی تهیه و حضوراً تحویل مدیران گردیده است .
محدودیتهای تحقیق خارج از كنترل محقق1- تحقیقات تجربی گسترده در این زمینه وجود ندارد 2- چون پاسخگویی الزامی نبوده تعداد 19 نفر از عودت پرسشنامه خودداری نموده اند. 3- به دلیل محدودیتهای موجود كنترلهای لازم را نمی توان بر چگونگی پاسخگویی مدیران اعمال نمود .
محدودیتهای تحقیق در كنترل و نظارت محقق 1- محدود كردن اهداف موضوع تحقیق 2- محدود كردن نمونه مورد تحقیق به مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ
موقعیت تاریخی و جغرافیایی شهرستان ساوجبلاغ شهرستان ساوجبلاغ با وسعتی بیش از 28000 كبلومتر مربع و جمعیت 350000 نفر در منتهی علیه غرب استان تهران واقع شده كه در سال 1368 بر اساس تصویب هیات وزیران از تفكیك دو بخش ساوجبلاغ و طالقان از شهرستان كرج به مركزیت هشتگرد تشكیل شد . این شهرستان در حال حاضر از شرق به كرج از جنوب به اشتهارد از غرب به آبیك و از شمال به نوشهر و الموت محدود بوده و دارای سه بخش ( مركزی ، طالقان ، نظر اباد ) و سه شهر عمده به نامهای هشتگرد ، نظر آباد و شهر جدید هشتگرد میباشد.(1)
ساوجبلاغ به علت كوههای البرز كه در ناحیه شمالی آن واقع می باشد دارای دو نوع آب و هوای كوهستانی و جلگه ای است و دارای دو نوع گویش فارسی طالقانی و تركی است امروز شهرستان ساوجبلاغ با استقرار شهر جدید هشتگرد در دامنه كوههای سر به فلك كشیده البرز می رود تا به عنوان یكی از مناطق بزرگ مسكونی استان تهران تبدیل شود .
اطلاعات كلی درباره مدارس شهرستان ساوجبلاغ
جدول توزیع مدارس شهرستان ساوجبلاغ مقاطع موقعیت ابتدایی راهنمایی دبیرستان پیش دانشگاهی فنی حرفه ای جمع شهری 53 41 28 2 2 4 130روستایی 87 14 16 – – – 117ضمیمه 50 60 – – – – 110جمع 190 115 44 2 2 4 357
همانطور كه جدول و نمودار صفحه قبل نشان می دهد : بطور كلی شهرستان ساوجبلاغ دارای 357 آموزشگاه ( در مقاطع ابتدایی – راهنمایی – متوسطه ) كه از این تعداد 130 آموزشگاه شهری و الباقی روستایی میباشد و از تعداد 130 آموزشگاه شهری 19 آموزشگاه ضمیمه و 111 آموزشگاه مستقل می باشد و مجموعاً 111 مدیر در مدارس شهری شهرستان ساجبلاغ وجود دارد .
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه و تحلیل داده ها : جدول و نمودار شماره 1توزیع فراوانی و درصد مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ بر حسب میزان تحصیلات .
میزان تحصیلاتفراوانی درصد دیپلم فوق دیپلم لیسانس فوق لیسانس جمعفراوانی 20 37 33 2 92درصد 22 40 36 2 100
با توجه به جدول و نمودار شماره 1 چنین برداشت می شود كه از 92 نفر مدیر مدارس شهری شهرستان ساجبلاغ 20 نفر (%22) دارای مدرك دیپلم 37 نفر (%40) دارای فوق دیپلم 33 نفر (%36) دارای مدرك لیسانس و 2 نفر (%2) دارای مدرك فوق لیسانس می باشند .
جدول و نمودار شماره 2توزیع فراوانی و درصد مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ بر حسب رشته تحصیلی .
بر حسب رشته تحصیلیفراوانی – درصد آموزشابتدایی ادبیات اقتصاد مدیریت علومتجربی علوماجتماعی دینیعربی الهیات امور تربیتی علوم تربیتی سایر جمعفراوانی 27 10 9 6 6 4 4 4 3 3 16 92درصد 29 11 10 7 7 4 4 4 3 3 18 100
با توجه به جدول شماره 2 و نمودار شماره 2 نتایج زیر مستفاد می گردد : از 92 نفر مدیران مدارس شهری شهرستان ساوبلاغ از نظر رشته تحصیلی 27 نفر (%29) در رشته آموزش ابتدایی و 10 نفر (%11) در رشته علوم تجربی و 9 نفر (%10) د رشته اقتصاد و 6 نفر (%7) در رشته مدیریت و 6 نفر (%7) در رشته علوم تجربی و 4 نفر (%4) در رشته علوم اجتماعی و 4 نفر (%4) در رشته دینی و عربی و 4 نفر (%4) در رشته الهیات و 3 نفر (%3) در رشته امور تربیتی و 3 نفر (%3) در رشته علوم تجربی و 16 نفر (%18) در سایر رشته ها كه شامل 16 رشته است می باشند .
جدول و نمودار شماره 3توزیع و درصد مدیران مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ بر حسب سابقه رسمی .
سابقه رسمیفراوانی – درصد زیر 5سال 6 تا 10سال 11 تا 15سال 16 تا 20سال 21 تا 25سال 26 به بالا جمعفراوانی – 13 35 32 8 4 92درصدد – 14 38 35 9 4 100
جدول و نمودار شماره 3 چنین نشان می دهد كه از 92 نفر مدیر مدارس شهری شهرستان ساوجبلاغ 13 نفر ( %14) دارای سابقه رسمی بین 6 تا 10 سال و 35 نفر (%38) دارای سابقه رسمی بین 11 تا 15 سال و 32 نفر (%35) دارای سابقه رسمی بین 16 تا 20 سال و 8 نفر (%9) دارای سابقه رسمی بین 21 تا 25 سال و 4 نفر (%4) دارای سابقه رسمی بالای 26 سال هستند .
ادامه خواندن مقاله بررسي خصوصيات مديران مدارس شهري شهرستان ساوجبلاغ و تطبيق آن با آيين نامه انتصاب مدبران
نوشته مقاله بررسي خصوصيات مديران مدارس شهري شهرستان ساوجبلاغ و تطبيق آن با آيين نامه انتصاب مدبران اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.