nx دارای 53 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
خلاصهدر این پژوهش به بررسی طراحی پارکها و محوطه های سبز پرداخته شده است و همچنین جایگاه انواع آب نما ها در طراحی پارکها مورد بررسی قرار گرفته است ، آب نما و استخر در باغهای ایران یكی از ضروریترین عناصر ایجاد باغ بوده است. استخر باغهای قدیمی دارای عمق زیاد و چندین فواره بودهاند از جمله استخر باغ بزرگ هزار جریب كه در دوره صفویه در اصفهان احداث شد و پانصد فواره داشت .
مقدمه :در ایران باستان آب پیامآور روشنایی و پاكی به شمار میرفت و از ارزش زیادی برخوردار بود. شاید به علت اینكه ایران كشوری كمآب بوده، این مایع حیاتی بین ایشان قدر و منزلتی والا داشته است. آب در نزد ایرانیان نه تنها برای رفع نیازها مورد استفاده قرار میگرفته، بلكه از لحاظ معنوی و روحی نیز تاثیر بسیاری داشته است. آب با قابلیتهای مختلف خود مانند حیات، تازگی، درخشندگی، پاكیزگی، رونق و رواج روشنایی، سكون و آرامش و تحرك، احساسهای متفاوت در روح و روان انسان گذارده است. به همین دلیل همواره در مكانهایی كه ساخته دست بشر هستند، به صورتهای مختلف برای خود جا باز كرده است.
این مساله در رابطه با مكانهایی مانند پارك یا باغ بیشتر چشمگیر است. زیرا عنصر آب به عنوان یكی از زیباترین زمینههای دید و یكی از موارد تكمیلی فضای سبز مورد استفاده قرار میگیرد. البته در این مكانها وجود آب برای پاكیزگی محل و آبیاری درختان و گلها یا استفاده برای سرویسهای بهداشتی، ضروری و پراهمیت است.
در سدههای گذشته ایرانیان باغها را بیشتر در زمینهای شیبدار احداث میكردند و با ایجاد پلكان در مسیر آب، جریان ملایم آب، تند و پر سر و صدا میشد.اصلیترین عاملی كه همواره به باغهای ایرانی حیات میبخشید، آب جاری بود كه در چهارباغها، جویبارها و جویهای كمشیب و مارپیچی به حركت در میآمد و هوای باغ را مطبوع و دلپذیر میساخت. در باغهای تزیینی كه به حوضها میپیوست، جدول ها معمولا با سنگ و آجر ساخته م
باغهای قدیمی ایران اغلب در مناطق گرم و خشك و كمآب ساخته شدهاند و دلیل احداث آنها در چنین مناطقی، وجود چشمههای طبیعی و یا كاریز است. وسعت هر باغ بستگی به حجم و مقدار آب موجود برای آبیاری آن دارد. باغهای شهرهای خشك و كویری به علت گرمی هوا در تابستان، همواره اهمیت خاصی داشتهاند كه از آن جمله باغهای كاشان را میتوان نام برد. باغ فین كاشان كه از باغهای معروف دوره صفویه، زندیه، قاجاریه و همچنین زمان ما است به علت وفور آب چشمه سلیمانی و حوض و استخر و فوارههای فراوان و درختان كهنسال و عمارتهای تاریخی، همواره جزو معرف ترین و پرجاذبه ترین باغهای كشور ما بوده است.
در باغهای ایرانی، برای ایجاد محیطی آرام، خنك و پرسایه، چارهای جز احداث جویهای آب در طول تمام باغ نبوده است و معمولا این جویها در تقاطعها به حوضچه تبدیل میشدند. آب از جویها كه اغلب از حوضخانه عمارت باغ آغاز و در فاصلههای منظم با استفاده از شیب طبیعی زمین با تكرار آبشارها به داخل حوضچهها روان میشد.آبنما كه از ضروریترین عناصر ایجاد باغ محسوب میشد، بیشتر در مقابل عمارت باغ احداث میشد و بعد اصلی آن در جهت طول ساختمان و به شكلهای مستطیل، مربع، چند ضلعی و دایره بود. گاهی در داخل عمارتهای باغهای قدیمی نیز آبنما ساخته میشد كه در اصطلاح به آن محل، حوضخانه میگفتند. ساكنان باغ در روزهای گرم تابستان، به ویژه هنگام نیمروز، در كنار آبنما به آسایش میپرداختند.
آب و روانشناسیانسان مجموعهای است پیچیده از روح و ذهن و جسم. همانگونه كه جسم آدمی به غذا نیازمند است، ذهن و روح او نیز طالب عناصری است كه به او آرامش ببخشد. در جامعه شهری كه ساختمانهای بلند و خیابانها و زندگی ماشینی همه جا را احاطه كرده است، جلوههای زیبایی و هنر، بهترین پناه برای روح خسته و آرامشطلب آدمی است.امروزه در شهرها شاهد عناصری با بافت سخت مثل بتن و ; به جای عناصر طبیعی (پوشش گیاهی) هستیم. لذا باید با بهكارگیری عناصری كه بافت نرم دارند، گوشه عزلت و زیبایی فراهم كرد تا به روان انسان آرامش بخشید. این مكانها میتوانند پاركها و باغهای شهری باشند. آب یكی از این عناصر به شمار میرود و چه در حالت سكون و چه در حالت حركت نوازشدهنده روح انسان است. حركت و موسیقی آب، در جلوهگری بیشتر فضای سبز نقشی در خور توجه دارد. میتوان آب را به صورت جویبار و چشمه برای نقاط آرام و بی سر و صدا و به صورت آبشار و فوارههای بزرگ برای نقاط پرازدحام و شلوغ طراحی كرد.
یک نمونه از طراحی خلاقانه در آب نمای پارکآب و انعكاسسطح آب ساكن، با انعكاس نور مانند آینه عمل میكند و پدیده های اطراف خود را با چرخش 180 درجه نمایش میدهد، همچنین انعكاس پوشش گیاهی در آب و تابش نور خورشید روی گیاهان آبزی موجود روی آب، تصویر زیبایی برای بیننده به وجود میآورد. آب در حال حركت نیز منعكسكننده امواج نور در فضاست؛ مانند نوری كه از یك جویبار روان روی برگ درختان منعكس میشود.
آب و تاثیر آن در كاهش درجه حرارت و افزایش رطوبت:آب در پاركها و باغها به هر یك از صور مختلف، خود به نحوی در متعادل كردن درجه حرارت هوا، تامین رطوبت نسبی برای گیاهان و ایجاد طراوت، موثر است. مجموعه این عوامل از یكنواختی و خشكی محیط میكاهد.
طراحی آب در سبكهای مختلف: جذابیت آب از دیگر عناصر موجود در پارك بیشتر است. آبنما عنصری است كه اگر در پاركها خوب و كامل طراحی شود. تركیب مناسبی ایجاد مینماید و اگر به طور صحیح مورد استفاده قرار نگیرد. باعث ضایع شدن شیوه طراحی خواهد شد. برای احتراز از بروز چنین مشكلاتی باید با احتیاط عمل كرد.
آبنماها را میتوان به دو صورت منظم یا غیرمنظم طراحی كرد.منظم (Formal) _ منظور از طراحی منظم، دادن شكل كاملا هندسی به آبنماها و آبراهههاست. این نوع آبنماها وقتی در یك چشمانداز كه به شیوه منظم طراحی شده است، قرار گیرند، بهترین نمای خود را نشان میدهند. اشكال به حالت قرینه و كلاسیك به كار میروند. چشمهها و مجسمهها شكل مشخصی دارند و مواد به كار رفته، سنگ و بتنهای صاف و منظم است. البته از فایبرگلاس هم در اندازههای دلخواه و به فرم منظم میتوان استفاده كرد. آبنماهای منظم وقتی كه دارای لبه برجسته باشند، جذابیت بیشتری دارند. چرا كه نشستن روی لبه برجسته استخر جالب است و از طرفی برای كودكان امنیت دارد. در باغها و پاركهای كوچك شهری، بهتر است كه آبنما به شیوه منظم طراحی شود.
غیرمنظم (Informal) – آبنماهای غیرمنظم میتواند از اجسام قالبریزی شده و ظروف با اشكال غیرهندسی و خیالی و یا سنتی ساخته یا به فرم آزاد با پیروی از آبگیرهای طبیعی طراحی شود. در این صورت آبنماها دارای گوشههای راست و دیوارهای عمودی و حاشیههای منظم و دستساز نیستند. یا دست كم در ظاهر این طور به نظر میآیند. برای ساخت آنها، بیشتر از سنگ و خاك و گیاهان بومی استفاده میشود. برای ایجاد آبنماهای طبیعی باید فضای كافی وجود داشته باشد. پس از مشخص شدن سبك طراحی پارك، مساحت و فرم استفاده از آب (جاری – ساكن) تعیین میشود. وسعت كل آب بستگی به مساحت پارك و شرایط اقلیمی منطقه دارد.
در مناطقی كه آب و هوای خشك دارند، باید پرش آب (فواره، آبشار) بیشتر باشد. در صورتی كه برای آب و هوای مرطوب، ریزش و پرش آب حتیالامكان باید كمتر شود. در مناطقی مثل تهران بهتر است حدود 25درصد از مساحت كل پارك به آب و آبنماها اختصاص داده شود.برحسب شرایط، توپوگرافی زمین و هدفهایی كه از ایجاد آبنما وجود دارد، اشكال مختلفی از آن ساخته میشود. شكل و تعیین محل آبنما خود بستگی به موقعیت زمین و هماهنگی با دیگر عوامل باغ، همچنین سلیقه و ابتكار طراح دارد.
استخراستخر شنا در باغهای خصوصی احداث میشود و در پاركهای عمومی، استخرها نقش آبنما را دارند و در بعضی موارد، برای بازی از آنها استفاده میشود. مانند استفاده از قایقهای موتوری و پایی. اینگونه استخرها در اوایل قرن بیستم به شكل مستطیل، بیضی یا به اشكال هندسی منظم ساخته میشدند. در قرن حاضر، در طرح اینگونه استخرها تجدیدنظرهایی شده و اشكال هندسی نامنظم با خصوصیات بهاشتی بیشتر، تزیینات نوری و تولید امواج در آب، تفنن خاصی را به همراه آورده است. به طوركلی عمق استخرها برحسب موارد استفاده و سن استفادهكنندگان، متغیر است. برای احداث استخر ابتدا مكان مناسبی در نظر گرفته میشود. این مكان باید از هر نظر برای بازدیدكنندگان جاذبه داشته باشد. علاوه بر آن روباز و آفتابگیر و حتیالمقدور كمشیب باشد.
آبنما حوضچهها یا حوضهای كمعمق كه اغلب در آنها فوارههای متعدد و چراغهای رنگین تعبیه میشود به آبنما معروف هستند. عمق آنها تا 60 سانتیمتر است و برحسب شكل و فرم طراحی شده، با مصالح ساختمانی مختلف ساخته میشوند. گاهی در كناره آنها از لكههای گلكاری یا جعبههای گل استفاده میكنند. میتوان در داخل یا كنار آلاچیقها آب نماهای كوچكی احداث كرد.
چشمهبا استفاده از خصوصیات طبیعی، چشمههایی را در پاركها و باغهایی كه به شیوه طبیعی و كلاسیك احداث شدهاند، طراحی میكنند. ایجاد چشمههای كوچك به طور مصنوعی به نحوی به لطافت و زیبایی فضای پارك میافزاید. در صورت امكان مسیر و حركت آب را به صورت كانالهای زیرزمینی درمیآورند تا از یك نقطه به صورت مظهر ظاهر شود. حوضچه كوچكی نیز در كنار مظهر ایجاد میكنند تا حالت طبیعی به چشمه بدهند. چشمهها را باید با توجه به انواع طبیعی آن، با جریان تند یا ملایم، با در نظر گرفتن وضع توپوگرافی زمین با سرعت كم یا زیاد آب طراحی كرد.
بركهها یا باغچههای آبیاحداث بركه بر تلطیف هوای پارك و زیبایی آن بسیار موثر است. بركه به اشكال منظم و غیرمنظم با اعماق مختلف در نزدیكی منطقه جنگلكاری، در وسط پارك یا در كنار سطوح گلكاری وسیع ساخته میشود. برای این منظور در قطعه موردنظر خاكبرداریهایی با اعماق مختلف و اشكال نزدیك به حالت طبیعی انجام میدهند. برای تامین آب بركه از كانالهایی آب را به آن وارد میكنند كه این كانالها میتوانند جنبه تزیینی داشته باشند و به صورت آبشار و جویبار طراحی شوند. در بركهها ضمن اینكه آب راكد است متحرك هم هست تا گیاهان از موهبت طبیعی ساخته شده به دست بشر برخوردار شوند. گیاهانی كه در داخل یا نزدیك بركه كاشته میشوند باید با خطوط و گلهای تزیینی منطقه هماهنگی داشته باشند.گیاهان آبزی، با اشكال متنوع و رنگ سبز برگهای خود، مناظر زندهای به باغچههای آبی داده و به آن حالت طبیعی میدهند. مهمترین خاصیتی كه گیاهان آبزی در باغچههای آبی دارند، تولید اكسیژن و افزایش رطوبت هواست كه در خنك كردن هوای منطقه نقش مهمی دارد. گیاهانی نظیر آلاله آبی و نیلوفر آبی با برگهای خود سطح آب را میپوشانند و ایجاد سایه میكنند كه به خودی خود باعث میشود آب در فصل تابستان زود گرم نشود.
آبشار و جویبار آبشارها و جویبارهای طبیعی همیشه برای مردم جذابیت خاصی داشتهاند. امروز طراحان توانستهاند با الهام از زیباییهای طبیعی و از جمله آبشارها و جویبارها، در پاركها و باغها گوشههایی از طبیعت را تا حد امكان بیافرینند. ارزش وجودی آنها به جنبههای زیباییشناسی آنها محدود نمیشود، بلكه در تلطیف هوا و مطبوع ساختن فضا موثرند. جویبار را میتوان طوری طراحی كرد كه دو عمل آبیاری و حركت آب همزمان انجام شود.
فوارهها فواره تنها نمایشی از زیبایی آب نیست، بلكه در روزهای خشك و گرم تابستان، رطوبت هوا را افزایش میدهد و فضای دلپذیری فراهم میسازد. خلاف تصور همگان، فوارهها الزاما مصرفكننده آب نیستند. میتوان به وسیله یك پمپ شناور، آب استخر یا حوضچه را به گردش درآورد. فوارهها به سه گروه اصلی تقسیم میشوند:1 – فوارههای پرتابی (Spray) 2 – فوارههای ریزشی (Spill) 3 – فوارههای جهنده (Splash).در مناطقی كه در معرض وزش باد قرار دارند، استفاده از فوارههای كوتاه و نیرومند مناسبتر است. ارتفاع فوارهها نباید بیش از فاصله منبع فواره تا لبه استخر باشد. بر پایه یك قانون تجربی، قطر استخر یا حوضچه آب، باید دست كم دو برابر ارتفاع آب فواره باشد. اگر سر فوارهها پایینتر از سطح آب تعبیه شود، زیبایی بیشتری دارد. مگر اینكه از اشكال و مجسمههای خاصی برای ایجاد فواره استفاده شود.
برای نمایش فوارهها در شب از چراغهایی در زیر محل ریزش آب استفاده میكنند كه بایستی با اصول نورپردازی در آب مطابقت داشته باشد. تابش نور از پایین به بالا و تنظیم میزان آن، باعث انعكاس حركات آب در محوطه اطراف و روی شاخ و برگ گیاهان میشود و زیبایی خاصی به محیط میبخشد. در صورت وجود گیاهان آبزی یا ماهی در استخر، باید در نصب فوارهها دقت شود. برای نیلوفرهای آبی تلاطم سنگین آب مضر خواهد بود. اما اكسیژن فراوان حاصل از آب فوارههای بلند برای ماهیها مفید و مطلوب است.
کف سازی اهمیتی اساسی دارد چون که تمام عناطر و شکلهای دیگر فضای معماری را بهم دیگر می چسباند، هماهنگ میکند و برای خودش هم شخصیت و هوویت دارد. برای آن باید وقت صرف کرد و خرج کرد. کف کوچه های عقدا آسفالت است. فعلا سیاه است و پس از چند سال روشنتر میشود. اما آسفالت چیز بی ربطی است. نسبت به بقیه عناصر ساختمانی غریبه است. وقتی که آسفالت تازه به بازار آمده بود همه جا را آسفالت میکردند. روی سنگفرش های زیبای کوچه خیابانهای مراکز قدیمی شهرکهای ایتالیا را آسفالت کردند تا اینکه
چندین سال پیش همه ی آنها برداشتند و سنگهای بزرگ قدیمی را دوباره آشکار کردند. اندود های سیمانی دیوار های قدیمی را کندند و سنگهای نما دوباره پیدا شدند و با ملاتهای گود بین سنگها بدنه های زیبا و محکمی را بوجود آوردند. کف کوچه های اسلامیه از سنگ بود اما شاید آن نوع سنگ برای تبدیل به لاشه سنگهایی برای کفسازی مناسب نبوده وکاری با اعمال شاقه باشد . سنگهایی که رگه دارند را با یک ضربه میتوان بدون خورد شدن به لاشه سنگ تبدیل کرد. اینها باید در برابر یخبندان هم مقاوم باشند. کف کوچه های فهرج از قلوه سنگ و ردیف آجرهای تیغه ای و ملات سیمان درست شده بود اما هم سطح سیمان کمی بلند بود و هم اینکه قلوه سنگها شسته نشده بودند. کفسازی در مسجد شهدا با
بلوک های سیمان به رنگ و شکل آجرقزاقی انجام شده اما برعکس کار زیبایی که در خانه هنرمندان تهران با همین ماتریال انجام گرفته و درز مناسب و یک اندازه ای میان بلوک ها گذاشته شده، در اینجا بلوک ها با ملات سیمان روی خاک کوبیده قرار گرفته و بهمدیگر چسبیده اند تا بعد دوغ آب لای آنها را پر کند، اما جایی برای دوغ آب نمانده! این طرز کار راحت ترین و بدترین شکل کار است و دوام ندارد. بنابراین پیشنهاد میکنم مرجع تصمیم گیرنده ی بنیاد مسکن یک لیست از طرز انجام کار در موارد مختلف و استفاده از عناصر ساختمانی و معماری مناسب و سنتی در استانهای مختلف را تدوین کرده و اساس کار مشاورین خود قرار دهد تا این کار مهم به بهترین شکل، مستحکم و پردوام انجام گیرد.
عملیات خاکی :عملیات خاکی شامل خاکبرداری و خاکریزی می باشد ، این عملیات در آماده سازی گارگاه هم مدنظر قرار گرفت که باید اشاره داشت که در این مورد عملیات خاکی با حجم بالا مدنظر بوده و باید در مورد آن تمهیداتی را به کار برد که مثل فصول قبل و بعدی گزارش در منطقه نیز مورد بررسی قرار می گیرند.
اولین چیزی که برای حجم عملیات خاکی مدنظر است جنس خاک می باشد که باید با روشهای شناسایی زمین (گمانه زنی و آزمایش و تستها و مشاهدات محلی و غیره) صورت گیرد و بر آن اساس اقدام به عملیات خاکی نمود که متاسفانه در اغلب موارد کمتر مورد توجه قرار گرفته و اکثر مهندسان به یکسری اطلاعات کلی و غیر فنی در این زمینه بسنده کرده و گاهاً با این کارِ خود صدماتی را به ساختمان وارد می کنند که مصادیق آن در جامعه ما کم نمی باشد و هر روز شاهد خرابی ساختمانهایی بر اثر نشست ناشی از در نظر نگرفتن این عامل و طراحی نامناسب پی بر اساس مطالعات زمین شناسی ناکافی می باشیم . کوتاهی در این امر خود را به صورت ترکهای مایلی در ساختمان ( البته اگر فرو نریزد ) نشان می دهد.زمینها انواع مختلفی از قبیل ماسه ای ، شنی ، رسی ، سنگی ، مخلوط و غیره دارند که مقاومت خاک در آنها متغیر بوده و برخی نیز قابل بارگذاری نیستند و باید برداشته شوند.منظور از خاکبرداری برداشتن خاکهای محوطه که به آن اصطلاحا خاک نباتی یا طبیعی گفته می شود ( برای هر پروژه در گام اول باید حداقل تا 15 سانتیمتر از خاک محل را برداشت ) و گودبرداری و پی کنی می باشد .
برای اجرای عملیات خاکی ابتدا محل عملیات خاکی پیاده می شود که این کار با مترکشی صورت می گیرد البته همانطور که می دانیم در پروژه های پیچیده این کار با دوربین های نقشه برداری صورت می گیرد.
برای اجرای خاکبرداری باید از طرف مجری خیلی دقت شود از آنجا که این مورد از ایتمهای سودده در فهرست بها می باشد در صورت قصور در مطلع نکردن ناظر و اعمال نظارت دقیق ممکن است ضررهایی را متوجه پیمانکار کند. پس برای جلوگیری از ایجاد این مشکل باید مجری خواهان حضور ناظر در محل در حین انجام این عملیات شود تا این عدم اطلاع منجر به مشاجراتی بین ناظر و پیمانکار نشود و پیمانکار را نیز متضرر نکند. اغلب شاهد این مشاجرات بوده ایم و همیشه هم با توجه به چارت و روال اجرای هر پروژه ناظر حرف آخر را می زند. البته باید ذکر کرد که اگر ناظر به موقع در محل حاضر نباشد می توان از عکس و فیلم و موارد دیگر برای ثبت اطلاعات کمک گرفت تا خدای نکرده کار به سونداژ نکشد. دلیل تمام این مشکلات نیز این است که پس از عملیات خاکی حجم عملیات قابل مشاهده نخواهد بود و از این رو حساسیت روی این مورد از اهمیت بسزایی برخوردار است.خاکبرداری باید طبق نقشه ها و تا عمق مشخص شده باید صورت گیرد. در ضمن باید توجه داشت که شروع پی سازی باید در انتهای خاکبرداری و پس از تایید دستگاه نظارت صورت پذیرد.برای مسطح بودن رویه پایانی کار پس از عملیات خاکی باید گودی ها گرفته شوند و پر شوند که یا با استفاده از دپو مصالح صورت می گیرد و یا حتی با بتن و ملات پر می شود.
تسطیح و آماده سازی زمین :منظور از تسطیح زمین ، رفع پستی و بلندی ها و ناهمواری های موجود تا رسیدن به تراز مورد نظر می باشد. تسطیح زمین عموماً توسط گریدر و لودر انجام شده و خاکهای اضافی ناشی از نقاط بلند در مناطق گود ریخته می شود و در غیر این صورت به خاج از محل حمل می شود. در ضمن حمل خاک از خارج خارج از کارگاه برای تسطیح محوطه مجاز نمی باشد ولی طبق شرایط خاص و با تایید دستگاه نظارت و عدم تکافو و نامناسب بودن خاک حاصل از خاکبرداری ها ، عملیات تسطیح باید بر اساس نقشه های اجرایی و دستورات دستگاه نظارت صورت گیرد. همچنین محوطه باید از نفوذ و ورود آبهای سطحی محفوظ نگهداشته شود.یکی از مشکلات رایج که در عمل در تسطیح ، شیب بندی و آماده سازی زمین مشاهده می شود این است که گودالهای خاکریزی شده به مرور زمان و پس از جذب رطوبت نشست می کنند.
کلیات تسطیح و آماده سازی زمین (محوطه) :برای آماده سازی زمین در مراحل زیر از تجهیزات خاصی کمک گرفته می شود :پاکسازی شامل پاکسازی کامل زمین از بوته ، درخت و ریشه می باشد ;
شیب بندیبرای جابجایی خاک در مسافتهای کوتاه (کمتر از 100 متر) می توان از بولدوزر استفاده کرد. تیغه این دستگاه خاک را به جلو هل می دهد. این شیوه شیب بندی ارزان تمام می شود ولی دقیق نیست.برای جابجایی خاک در مسافتهای طولانی معمولا بهتر از از اسکریپر استفاده کرد که خاک را از روی زمین برداشته و به مکان دیگری منتقل می کند. اسکریپر یک تراکتور چرخ دار است که دارای یک مخزن بزرگ یا اسکریپر است و خاک را پس از حفاری به محل دیگری منتقل می کند. روی برخی از انواع آنها سیستم های هیدرولیکی مخصوصی نصب شده است که آنها را قادر می سازد تا عمق خاکبرداری را درضمن حفاری زمین و عمق خاکریزی را هنگام تخلیه خاک کنترل کند.استفاده از این ماشین ها تنها در مناطقی با مساحت بیش از 4 هکتار مناسب است. آماده سازی زمین با اسکریپر دقیق تر از بولدوزر بوده لکن دقت عمل اسکریپر برای زمین هایی که قرار است آبیاری شوند کافی نیست – پستی و بلندی زمین نسبت به سطح مورد نظر ممکن است بین 100+ (مثبت و منفی 100) میلیمتر باشد. –
تسطیحبا گریدر یا تسطیح کننده زمین آماده سازی زمین دقیق تر انجام می شود. با این گونه ماشین ها می توان پستی و بلندی زمین را تا 25+ میلیمتر نسبت به شیب مورد نظر آماده کرد ، گرچه این کار به مهارت راننده نیز بستگی دارد. در اکثر موارد استفاده از چنین ماشینهایی برای تسطیح زمین به منظور اجرای روش اجرای آبیاری مناسب است.تسطیح کننده ها در هموار کردن نهایی زمین مورد استفاده قرار می گیرند و یک شاسی چرخدار بلند به طول تقریبی 8 متر دارند که روی شاسی مزبور تیغه ای نصب می کنند که قسمت بالای آن برخلاف تیغه بولدوزر به جلو خم شده است. ماشین مورد نظر را یک تراکتور یدک می کشد و راننده عمق خاکبرداری را کنترل می کند. عبور چرخهای عقب ماشین از روی زمین تسطیح شده باعث می شود خاک کوبیده شود. معمولا روش تسطیح زمین آن است که از روی هر قسمت سه بار عبور شود ؛ عبور اول و دوم به صورت اریب انجام می شود و عبور سوم در راستا شیب و یا در صورت چمن کاری و زراعت در مسیر آبیاری. میزان کار و پیشرفت کار به تجهیزات و کیفیت زمین بستگی دارد.
مبلمان در پارک سازی :شهر یك اثر هنری بزرگ است كه آفرینندگانی به وسعت خود و به تعداد جمعیتش دارد «هدف غایی یك شهر ایجاد محیطی خلاق و پرورنده برای مردمی است كه در آن زندگی می كنند» چنین محیطی با گوناگونی بسیار، آزادی انتخاب به افراد می دهد و زمینه خلاقیت را فراهم می آورد، فضای شهر حداكثر ارتباط را با مردم و زیستگاه پیرامونشان برقرار می سازد و تنها یك وسیله برای در اختیار گذاردن تمام این ها دردست دارد: امكانات مناسب شهری .
در فضای میان ساختمانها و بناها، عناصر مكملی نیاز است تا زندگی شهری را سامان بخشد، تجهیزاتی كه همچون اثاث یك خانه، امكان زندگی را در فضای محصور میان سنگ و بتن و شیشه فراهم آورد. این اجزاء، جریان حركت، سكون، تفریح و اضطراب را در شهر تنظیم می كنند و به آن روح می بخشند. اثاثه، تجهیزات یا مبلمان شهری، خیابانی یا فضای باز اصطلاحات رایج این تسهیلات و امكانات هستند. این تسهیلات در انگلستان بیشتر به «مبلمان خیابانی» و در امریكا به «مبلمان همگانی» با «مبلمان فضای باز» معروف هستند. « اثاثه، جمع اثاث به معنای وسایل و لوازم زندگی است. تجهیزات، جمع تجهیز، در مفهوم آراستن و بسیج كردن و بیشتر به وسایل و ساز و برگ نظامی اطلاق می شود. مبلمان واژه فرانسوی به معنای مجموعه اثاثه و دكوراسیون یك محل است.»
رایج ترین تركیب فوق «مبلمان شهری» است كه می تواند دربردارنده مفاهیم ضمنی نیز باشد. دامنه مفهومی و كاربردی این واژه بسیار گسترده است. مبلمان شهری به مجموعه وسیعی از وسایل، اشیاء، دستگاهها، نمادها، خرده بناها، فضاها و عناصری گفته می شود كه چون در شهر و خیابان و در كل در فضای باز نصب شده اند و استفاده عمومی دارند، به این اصطلاح معروف شده اند. امروزه مشكل اصلی تهران بزرگ در دو بعد حركت شهری(سواره و پیاده) و مشكلات ادراك و رفتار در منظر شهری قابل بررسی است. بنابراین وظیفه و مسئولیت خطیری برای برنامهریزی، ساماندهی، آرامسازی و بهسازی فضا و تجهیزات شهری بر دوش مسئولین، مدیران، طراحان و هنرمندان ایرانی می باشد.
ساختار برنامه ای كه می تواند شهر را از هر دو بعد منظر شهری و حركت در شهر ساماندهی نماید به دو بخش اصلی تقسیمبندی می شود:
1-طراحی محیطی و نمای شهری : فضا سازی، محوطه سازی، كف سازی، پیاده راه سازی، نقاشی دیواری، مرمت، نورپردازی، پاكسازی جدارههای شهری و نما سازی، احیاء بافتهای با ارزش تاریخی، فرهنگی، معماری و كاربردهای شهری، آرامسازی و;..
2-مبلمان و تجهیزات شهری :
شامل كلیه ملزومات و اثاثیه شهری كه در محیط شهر قرار می گیرند و بیش از یكصد عنوان تقسیم بندی می شود؛ از نرده و میلههای راه بند و روشنایی گرفته تا ایستگاههای اتوبوس، سرویسهای بهداشتی، تابلوها، بیلبوردهای تبلیغاتی، سطل زباله و پلهای عابر پیاده.تقسیم بندی عناصر مبلمان شهری بصورتهای مختلفی عنوان شده ولی در كل میتوان انرا در چهارگروه اصلی معرفی نمود : الف- مبلمان خیابانیب- مبلمان پاركیج- مبلمان ترافیكید- سازههای اطلاع رسانی و تبلیغاتی
امروزه تجربه و كاربرد عناصر شهری نشان داده كه استفاده از تجهیزات و مبلمان مناسب تا چد میتواند اثر مثبتی بر روی شهروندان و استفاده كنندگان از محیطهای شهری داشته باشد. بطور مثال طراحی نشیمن مناسب به مردم این امكان را میدهد كه در فرصتهای لازم از نشستن و دیدن فضای شهری لذت برده و حتی ارتباط اجتماعی و كلامی با یكدیگر برقرار نمایند.پژوهشهای شهری و زیست محیطی نشان میدهد كه استفاده كنندگان و عموم مردم خواستار چند منظوره بودن تجهیزات شهری و زیباسازی هرچه بیشتر آن هستند بطوریكه بصورت یك سمبل یا نماد و حجم شهری در آمده و متناسب با طراحی زیبای اتومبیلها و محصولات مدرن به توقعات زیبایی شناسانه مردم و نیازهای دنیای امروز نیز جواب دهد . به همین دلیل در سراسر جهان مطالعات و مسابقات بسیاری در زمینه طراحی بهینه مبلمان شهری صورت میگیرد.
اهمیت توجه به هویت و فرهنگبا رشد شهرها و حومهها، گرایشی افراطی در یك شكل كردن چهره شهری به وجود آمده است، به گونهای كه اغلب تفاوت كمی در روحیه مبلمان نقاط مختلف شهر یا حتی گاهی میان چند كشور دیده میشود. حال آن كه هنوز هم جذابترین و به یاد ماندنیترین محلهها آنهایی هستند كه با شكل و شمایل ویژه و مختص به خود در خاطرهها جای میگیرند و شاید از همین روست كه در كوششهای جدید برای نوسازی و ساماندهی شهرها به این خصوصیات توجه بسیار میشود :
* از دیدگاه طراحان، انتخاب و طراحی مناسب مبلمان شهری، حفظ هویت مكان و نمود بیشتر آن را ممكن میسازد. این برخورد در احیای مناطق تاریخی و سنتی بسیار موثر است * اگر دخالت در شهر به تزیینات سطحی محدود نشود ، باید میان بافت اجتماعی و فضای شهر توازنی ایجاد كرد. * آنگاه كه بافت اجتماعی مكانی تثبیت شده و در میان ساكنانش مفهوم شهر نشینی، ریشهای عمیق دواند، میتوان به ساختارهایی مكمل در سیما و منظر آن پرداخت و شرایط را برای حفظ محیط و رفاه اهالیاش مهیا كرد.
* به اتكای همین بافت اجتماعی تثبیت شده و ریشهدار می توان در مدت زمانی كافی و با روشی پویا، خیابانهای محله و شهر را به گونهای مجهز كرد كه بازتاب فرهنگ آن باشد.در حقیقت, فراهم آوردن امكان بهرهوری رفاهی و زیبایی شناختی از محیط زیست، به معنای ارج نهادن به زندگی و ارزشهای تمدن است .یكی از دلایل مهم بی هویتی تهران، عدم توجه به تفاوتهای موجود بین فضاهای مختلف شهری، اكتفا نمودن به طرحهای یكنواخت و به اصطلاح استاندارد و پرداختن به ظرفیتهای مفهومی است بدون در نظر گرفتن ارزشهای زیباشناسی شهری و هنری , و بسنده نمودن به امكانات تولید وصنعت آنهم از نوع ابتدایی ترین آن.ارزشهای عملكردی و زیباشناختی شهری، از طریق برخورد مجزا و مشخص با هر یك از فضاهای خرد و كلان ایجاد میشود. پرداختن كلی به فضاهای شهری و همه چیز را با یك دید نگاه كردن بمعنای نفی تك تك ارزشها میباشد. * شاید بنیادیترین اقدامی كه میتواند در كنار ساماندهی مبلمان شهری، بافت شهر را از نظر كیفی به وضعیت مطلوب نزدیك سازد، رعایت موارد زیر باشد :تهیه الگوها،ضوابط قابل انعطاف و سنجیده برای بهسازی و توسعه، آینده نگری هوشمندانه .ما باید آینده نگری کنیم و آینده نگری نیاز به کوشش سه گانه دارد :پژوهشگری / سیاستگزاری / برنامه ریزی .
مبلمان شهری دریک نگاه : طراحی مناسب و به كارگیری مبلمان شهری متناسب با محیط در بخش هایی از شهر كه به آنها فضاهای شهری می گوییم – فضاهایی همچون پاركها، برخی میادین، پیادهروها، مراكز تجاری – تأثیر زیادی در كیفیت زندگی شهری بر جای میگذارد.عناصری از مبلمان شهری تأثیری اساسی در مناسبسازی فضاهای شهری دارند.نیمكت در مبلمان شهریابتداییترین روش برای احساس آرامش و راحتی در پاركها، استفاده از نیمكت است. این نیمكتها باید به شكلی قرار بگیرند كه دسترسی به آنها آسان و راحت باشد و در سراسر پارك و به تعداد زیاد موجود باشند. صندلیها باید روبهروی مناظر زیبا قرار بگیرند اما در در مسیر رفت و آمد افراد نباشند.نیمكتهای مراكز عمومی شهر را نیز میتوان برای آسایش و راحتی شهروندان، نزدیك مراكز ویژهای مانند ایستگاهها،كیوسكها، باجههای تلفن، سطلهای زباله و شیرهای آب قرار داد. مهمترین محل برای قرار گرفتن نیمكتها در سطح شهر، مراكزی است كه مردم در آنجا زیاد رفت و آمد می كنند؛ به ویژه مكانهایی كه برای استراحت و تفریح مردم در نظر گرفته شده است.
ادامه خواندن مقاله طراحي پارک ها و آب نما ها
نوشته مقاله طراحي پارک ها و آب نما ها اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.