nx دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
مدیریت در جامعه آینده
پیتر اف. دراكر در پیشگفتار خـــــود می نویسد: جامعه دچار تحولی بنیانی و اساسی شده، انقلاب اطلاعات تنها یكی از عوامل این تحول بود و شاید بتوان گفت كه حتی نیرومندترین عامل هم نبود. عــــوامل جمعیت شناسی، دست كم به اندازه انقلاب اطلاعات اهمیت دارد. در حالی كه انقلاب اطلاعات تنها اوج یك روند جاری بیش از یكصد ساله بود، كاهش جمعیت جوان یك تغییر جهت
صددرصد و پدیده ای كاملاً پیش بینی نشده بود. ما با یك تغییر جهت صددرصد دیگر هم رو به رو هستیم، كه عبارتست از كاهش مداوم موقعیت تولید كارخانه ای به عنوان فراهم كننده ثروت و شغل، تحــــول بی سابقه دیگر دگرگونی نیروی كار و تجزیه و ویرانی آن است.
این تغییرات، به همراه تاثیرات و پیامدهای اجتماعی انقلاب اطلاعات، محورهای اصلی بحث این كتاب است و تغییرات مذكور هم اینك روی داده اند. در واقع، جامعه آینده هم اكنون وجود دارد.
در واقع فرض و گزاره ای اصلی و زیربنایی همه فصول این كتاب این است كه اهمیت تحولات اجتماعی در كامیابی و یا شكست یك سازمان و مدیریت آن، به احتمال زیاد بیشتر از رویدادهای اقتصادی خواهد بود.
جامعه اطلاعاتی1 – آثار و نتایج انقلابی و واقعی انقلاب اطلاعات تازه دارد احساس می شود. ولی این آثار ناشی ازاطلاعات نیستند. ناشی از هوش مصنــوعی، تاثیر رایانه ها و پردازشها بر تصمیم گیری، سیاستگذاری نیستند. همه این نتایج ناشی از تجارت الكترونیك – ظهور انفجارگونه اینترنت به عنوان یكی از كانال های اصلی و شاید مهمترین كانال توزیع جهان گستر كالاها، خدمات و با كمال شگفتی، مشاغل مدیریتی و حرفه ای – هستند.
این پدیده در حال تغییر و تحول بنیانی اقتصادها، بازارها و ساختار صنعت – كالاها، خ
دمات و جـــــریان آنها – طبقه بندی مصرف كننده، ارزشهای مصرف كننده و رفتار او و مشاغل و بازارهای نیروی كار شده است.
اما آثار و نتایج این پدیده بر جوامع و امور سیاسی و از همه آنها مهمتر بر چگونگی نگرش ما به جهان و جایگاه خود در آن، احتمالاً حتی بیشتر هم خواهد بود. (21)نقش تجارت الكترونیك برای انقلاب اطلاعات نظیر راه آهن برای انقلاب صنعتی – پدیده ای كاملاً جدید، كاملاً بدون نمونه قبلی، كاملاً غیرمنتظره – است. و باز هم همـــــانند راه آهن در حدود دوقرن پیش، تجارت الكترونیك نیز در حال ایجاد یك ترقی و رونق ممتاز جدید است كه به سرعت اقتصاد، جامعه و امور سیاسی را دگرگون می كند.(32)
در جغرافیای ذهنی ایجاد شده تـــوسط راه آهن، انسان بر فاصله چیره شد. در جغرافیای ذهنی تجارت الكترونیك، فاصله اصلاً محو و نابود شده است. در این جغرافیای ذهنی فقط با یك اقتصاد و یك بازار رو به رو هستیم. (33)
آنچه را كه انقلاب اطلاعات نامیده ایم در واقع یك انقلاب دانش مدار است. عامل كلیدی در این فرایند نه الكترونیك، بلكه دانش اداركی است. این سخن به معنای این است كه كلید حفظ رهبری در اقتصاد و فناوری در شرف ظهور آینده به احتمال زیاد در حفظ موقعیت اجتماعی حرفه ای های دانش مایه و پذیرش اجتماعی ارزشهای آنها قرار دارد. دانشگران كلیدی و اصلی این كسب و كارها به طور قطع كماكان انتظار مشاركت مالی در بهره برداری از میوه های ناشی از كار خود را خواهند داشت. (49)
2 – لابد این ضرب المثل دست اندركاران منابع انسانــــــی را شنیده اید كه می گویند شما نمی توانید یك دست را استخدام كنید، زیرا همیشه تمام بدن فرد استخدام شده به همراه دست او وارد مجموعه می شود. حالا این ضرب المثل را هم از من – دراكر – داشته باشید كه شما نمی
توانید فقط یك فرد را استخدام كنید. زیرا همواره همسر او هم وارد میـــدان می شود.
چگـــــونه بهره برداری دانشگران را اندازه گیری كنیم. ما كار را با طرح سه پرسش از دانشگران شروع می كنیم. توانائیهای شما چیست و فعالیت خود را باید صرف چه كاری كنید؟ این سازمان باید توقع چه كاری را و در چه مدتی از شما داشته باشد؟ و برای انجام كار خود به چه اطلاعاتی نیاز دارید و چه اطلاعاتی به دیگران خواهید داد؟ (55)
3 – ما در حال نوسازی سازمانها بر گرد اطلاعات هستیم، زمانی كه مدیران عامل در مورد ح
ذف سطوح مدیریتی و كاهش آنها به تعداد مطلوب صحبت می كنند، شروع به استفاده از اطلاعات به عنوان یك عنصر ساختاری می كنند. در بسیاری مواقع ما سریعاً به این واقعیت پی می بریم كه بیشتر سطوح مدیریتی هیچ چیزی را مدیریت نمی كنند، بلكه تنها كار آنها تقویت علایم ضعیف صادره از بالا به پایین موسسه است. تصور می كنم بیشتر مدیران عامل نخستین قانون نظریه اطلاعات را در مورد اینكه هر رله ای صدای اضافی و زاید را دو برابر و پیام را نصف می كند» شنیده اند. (81)
ما به اطلاعات بیرونی نیازمندیم و مجبور به یادگرفتن خواهیم بود. بیشتر كسب و كارها دارای دو نظام اطلاعاتی هستند: یكی بر گرد جریان داده ها سازماندهی شده و دیگری بر گرد نظام حسابداری قرار دارد. نظام حسابداری با قدمت پانصد ساله خود به عنوان یك نظام اطلاعاتی، در وضعیت وحشتناكی قرار دارد. ما دارای یك مدیر حسابداری و یك مدیر علوم رایانه ای هستیم، كه هیچ یك با دیگری صحبت نمی كنند. هر دو واحد سازمانی توسط كسانی كه چیز زیادی در مورد اطلاعات نمی دانند اداره می شوند. ما كار عظیمی در مقابل خود داریم. ما نیاز داریم تا خودمان و كسب و كارهای مان را از نظر اطلاعاتی با سواد كنیم. دومین كار بزرگ پیش روی ما استفاده از ظرفیت و توانایی داده پردازی مان برای فهمیدن ودرك كردن رویدادهای بیرونی است.
انتظار نداشته باشید اگر سواد رایانه ای ندارید كسی در سازمان تان به شما احترام بگذارد. افراد جوان مشغول به كار این امر را بدیهی می پندارند وانتظار دارند كه دست كم رئیس شان از این نظر با سواد باشد. (93) 4 – تجارت الكترونیك نه تنها موجب چیرگی انسان بر فاصله ها می شود، بلكه آنها را از میان بر می دارد. هیچ دلیلی برای اینكه در تجارت الكترونیك فروشنده جای بخصوصی داشته باشد وجود ندارد. (94)
5 – هزینه منبع اصلی اقتصادی شما، یعنی نیروی ذهن تان، در حال افزایش سریع است. نكته تقریباً بدیهی و قطعی این است كه تاثیر اینترنت بر آموزش و پرورش خیلی بیشتر از تاثیر آن بر هرگونه كسب و كاری خواهد بود.دانشگران بیش از سازمانهای استخدام كننده عمر خواهند كرد. چنین پدیده ای در تاریخ انسانی بی نظیر است و تاكنون سابقه نداشته است. شما امروزه باید دانش بسیار زیادی داشته باشید و این دانش معمولاً باید به شدت متمركز هم باشد. بنابراین، مركز شغل آموزش عالی در حال انتقال از آموزش و پرورش جوانان به آموزش مداوم بزرگسالان است. دانش با سرعتی باورنكردنی از رده خارج می شود. آموزش پیوسته حرفه ای بزرگسالان رشد یابنده ترین صنعت سی سال آینده خواهد بود. (106)
امروزه شما به سازمانی نیاز دارید كه نه فقط مبتكر و نوآور، بلكه رهبر تغییر و تحول باشد. یكی
از چیزهایی كه مدیران باید یاد بگیرند و تعــــداد بسیار اندكی از آنها یاد گرفته اند، برقراری تعادل بین امور كوتاه مدت و بلندمدت است. می توانیم بگوییم كه دستاورد منحصر به فرد «جك ولش» در جنرال الكتریك تاكید جدی او بر پرورش بلندمدت كاركنان است.
او در حالی كه به طور قطع گزارشهای ماهیانـه ای از تك تك كسب وكارهای 167 گانه اش
می گرفت. ولی سرمایه گذاریهای انسانــــــی هفت سال آینده را امروز انجام می داد. (115)
6 – چنانچه نگاهی به موقعیت مدیرعامل در یك دوره حدوداً پانزده سال آینده بیندازیم، تصور می كنم با پنج وظیفه اصلی و كلیدی كه همه آنها با هم مرتبط و در عین حال منفك هستند، روبرو خواهیم شد. این وظایف عبارتند از:تحول حاكمیت؛رویكردهای جدید به اطلاعات؛فرمان دادن و كنترل كردن؛افزایش كار دانش مایه؛تركیب عوامل با هم و نتیجه گیری.رهبر فردا قادر به اداره سازمان خود به وسیله جذبه وگیرایی نیست. او باید در مورد اصول و مفاهیم اصلی و بنیادی، تفكر و اندیشه كند تا كاركنان بتوانند وظایف خود را به نحوی كارآمد انجام دهند. (134)
فرصتهای كسب و كار1 – ما می دانیم كه كارآفرینی یك انضباط، و در واقع یك انضباط نسبتاً جدی و شدید و نوآوری یك اصطلاح اقتصادی و نه فنی است. ژاپنی ها در حال سازماندهی نوآوری هستند. كره ای ها هم همین طور. آنها گروههای كوچكی از داناترین كاركنان خود را به منظور كاربرد نظام مند انضباط نوآوری به منظور شناسایی و توسعه كسب و كارهای جدید تشكیل داده اند. (143)
شركتهایی وجود دارند كه در بهبودبخشی و بهتركردن آنچه كه تاكنون انجام داده اند، خوب هستند. هر شركت بزرگی باید بتواند هر سه مورد بهبوددهی، گسترش دهی و نوآوری را هم زمان انجام دهد. (158) 2 – امروزه توجه جدی به تندرستی و رفاه تمام كاركنان از اهمیت بیشتری نسبت به 50 سال پیش برخوردار است. نیروی كار دانش مایه به سرعت به صورت بزرگ ترین و گروه یگانه نیروی كار در می آیند و هم اكنون به صورت گروه اصلی مولد ثروت درآمده اند.
اهمیت متمركز بر بهره وری دانشگران چنان است كه هرچه در مورد آن بگوییم كم است. زیرا مشخصه مهم و تعیین كننـده نیروی كار دانش مایه اینكه دانشگران نیروی كار نیستند، بلكه سرمایه اند و عامل مهم در عملكرد سرمایه هستند. راه كسب رهبـــــری در كسب و كار دانش مایه صرف وقت باافراد حرفه ای دانش مایه مستعد در زمینه شناسایی آنها و شناساندن خود به آنها، تربیت آنها و گوش دادن به ایشان و به چالش كشیدن و تشویق است. (188)
3 – تمام جنبه های وجودی انسان و نحوه برخورد با او در محاسبات اقتصادی ســـــرمایه داری
نمی گنجد. امروزه 90 درصد جمعیت، شهرنشین هستند. كشور دارای نیروگاه های برق صنعتی است و جمعیت آن تحصیلات عالی دارندو همه اینها در مدت 40 سال اتفاق افتاده است.
از جهات بسیاری در آسیا شاهد همان تنشهایی هستیم كه در اثر آشفتگی بزرگ انقلاب صنعتی، شهرنشینی سریع همراه آن به وجود آمد. تنها تفــاوت این است كه آشفتگی آسیا با سرعتی بسیـار زیادتر روی داده است. من در اثر تجربه شخصی خود می دانم كه وقتی تنشهای اجتم
اقتصاد جهانی تحول یابنده1 – دانش به عنوان منبع اصلی اقتصادی جایگزین منابع اصلی مورد نظر اقتصاددانان شده است. اقتصاد یك كاسه شده جهانی به طور فزاینده ای به كسب و كارها فشار می آورد تا از حالت چندملیتی به صورت فراملیتی درآیند.
تحول به سوی شركتهای فراملیتی شروع شده و به سرعت ادامه دارد. ممكن است كه خدمات و محصولات آنها تغییری نكند، ولی ساختار آنها به طور اصولی و بنیانی متفاوت است. در یك شركت فراملیتی تنها یك واحد اقتصادی، یعنی جهان، بــــه اهمیت شناخته می شود. اقدامات مربوط به قطعات، ماشین ها، برنامه ریزی، پژوهش، تامین مالی، بازاریابی، قیمت گذاری و مدیریت با توجه به بازار جهانی صورت می گیرد. (273)
2 – شهرنشین كردن شهر به نحو فزاینده ای به صورت اولویت اصلی همه كشورها در خواهد آمد. در كشورهای توسعه یافته، جمعیت روستایی به كمتر از پنج درصد كاهش یافته و هنوز در حال كاهش است. در كشورهای در حال توسعه هم شهرها در حال رشد هستند.
ادامه خواندن مقاله در مورد مديريت در جامعه آينده
نوشته مقاله در مورد مديريت در جامعه آينده اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.