nx دارای 50 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
برق قدرت
تعریف گالوانومتر :بسته به مقدار جریان اثرهای آن به میزان متفاوت بروز می کنند. بنابر این برای اندازه گیری جریان می توان از هر یک از اثرهای شیمیای ، گرمایی یا مغناطیسی آن استفاده کرد وسایلی که برای اندازه گیری جریان به کار می روند، گالوانومتر نامیده می شود.
گالوانومتر ساده :
ساده ترین نوع گالوانومتر با استفاده از اثر گرمایی جریان ساخته شده است. این گالوانومتر دارای دو سیم نازک است که یکی از سیم ها در دو انتهایش ثابتند. و جریان گذرنده از آن اندازه گیری می شود. سیم نازک و محکم دوم دور محور عقربه پیچیده شده است. وسط سیم کشیده اول را به فنر کشیده ای وصل می کنند که سر دیگرش به بدنه گالوانومتر متصل است.
بر اثر جریان ، سیم اول گرم و دراز می شود. رشته سیم که توسط فنر کشیده می شود عقربه گالوانومتر را به اندازه زاویه معینی می چرخاند که بستگی به دراز شدن سیم یعنی شدت جریان الکتریکی دارد. صفحه گالوانومتر برای جریان بر حسب آمپر ، میلی آمپر مدرج می شود. در این صورت گالوانومتر آمپرسنج یا میلی آمپر سنج نامیده می شود.
آمپرسنج برای اندازه گیری جریان:
برای اندازه گیری جریان گالوانومتر یا آمپرسنج باید طوری اتصال داده شود که جریان کل مدار بتواند از آن عبور کند. برای این منظور باید در نقطه ای مدار را قطع و دو انتهایش را به قطب آمپر سنج وصل کرد. به عبارت دیگر آمپرسنج را باید به طوری متوالی در مدار قرار داد. چون جریان حالت ثابت را اندازه می گیریم. اینکه وسیله را به کدام قسمت از مدار وصل کنیم اهمیتی ندارد در صورتیکه در جریانهای متغییر چنین نیست.
ولت سنج برای اندازه گیری ولتاژ :
با استفاده از گالوانومتر نه فقط جریان بلکه ولتاژ را نیز می توان اندازه گرفت. زیرا بنابر قانون اهم این کمیت ها متناسبند. اگر دو کمیت با یکدیگر متناسب باشند با وسیله ای که به طور مناسب مندرج شده باشد می توان هر دو کمیت را اندازه گرفت. مثلاً تاکسی متر که فاصله طی شده را اندازه می گیرد، می توان برحسب کیلومتر مدرج کرد. ولی چون کرایه با فاصله متناسب است، درجات شمارنده را بطور مستقیم به پول پرداختی مدرج می کنند. به طوری که مستقیماً کرایه را نشان می دهد.
به همین ترتیب صفحه گالوانومتر را می توان طوری مدرج کرد که بتواند بطور مستقیم هم جریان برحسب آمپر عبور کرده از وسیله و هم ولتاژ دو سر آن را برحسب ولت اندازه بگیرد. بنابر این گالوانومتری که برای جریان مدرج می شود آمپرسنج ، در حالی که وسیله ای که برای ولتاژ مدرج می شود و لت سنج نام دارد .
دستگاه ها ی مرکب :
در حالت کلی اگر جریان I از گالوانومتر عبور کند، باید بین قطب های ورودی و خروجی آن ولتاژ معین U وجود داشته باشد. فرض کنید که مقاومت داخلی گالوانومتر یعنی مقاومت قسمت هایی از آن که جریان از آنها عبور می کند، R باشد (برای گالوانومتر ها با مغناطیس دائمی R مجموع تاب و سیم های رابط است، در حالی که برای گالوانومترهای با سیم افروزشی R مجموع مقاومت سیم گرم شده و رابط هاست).
بنابر قانون اهم U=IR می باشد. پس برای یک گالوانومتر معین ، هر مقدار از جریان با مقدار معینی از ولتاژ در دو سر قطب های آن متناظر است. بنابر این جای قرار گرفتن عقربه می تواند هم جریان و هم ولتاژ را نشان دهد. یعنی دستگاه را می توان هم به عنوان آمپرسنج و هم به عنوان ولت سنج مدرج کرد.
چگونگی قراردادن ولت سنج در مدار :
با استفاده از یک ولت سنج مدرج می توان اختلاف پتاسیل الکتریکی بین هر دو نقطه از مدار را اندازه گرفت. مثلا اگر اختلاف پتاسیل دو سر یک لامپ رشته ای را که از چشمه جریانی تغذیه می کند بخواهید اندازه گیری کنید. باید دو سر ولت سنج را به دو سر لامپ ببندید. به عبارتی ولت سنج جهت سنجش اختلاف پتاسیل (ولتاژ) دو نقطه از مدار یا یک عنصری از مدار بصورت موازی در مداز گذاشته می شود.
به عبارتی ولتاژ گذرنده از ولت سنج همان ولتاژ تمامی قسمت هایی از مدار است که آرایش موازی با ولت سنج دارد. در صورتیکه در مورد آمپر سنج قرارگیری در مدار بصورت متوالی است. و با اندازه گیری جریان گذرنده از یک تکه از مدار جریان کل مدار را می دهد، که باید با جریان المان مداری اندازه گیری شده ، برابر باشد.
مقاومت درونی ولت سنج:
ولت سنج را به جزئی از مدار که ولتاژ دو سر آن باید اندازه گیری شود به طور موازی می بندند. و از این رو جریان معینی ازمدار اصلی از آن می گذرد. پس ازاینکه ولت سنج وصل شد، جریان و ولتاژ درمدار اصلی قدری تغییر می کند. به طوری که حالا مداری متفاوت از رساناها داریم، که شامل رساناهای قبلی و ولت سنج است. مثلا با اتصال ولت سنج با مقاومت Rv به طوری موازی با لامپی که مقاومتش Rb است مقاومت کل مدار بصورت
(R= Rb/(1+Rb/Rv خواهد بود. هر چه مقاومت ولت سنج در مقایسه با مقاومت لامپ بزرگتر باشد، اختلاف بین مقاومت ولت سنج باید تا حد امکان بزرگ اختیار شود. برای این منظور یک مقاومت اضافی را که ممکن است مقاومتش به چند هزار اهم برسد، گاهی به طور متوالی به قسمت اندازه گیر ولت سنج می بندند.
مقاومت درونی آمپرسنج :
برخلاف ولت سنج، آمپرسنج همیشه در مدار به طور متوالی بسته می شود اگر مقاومت آمپرسنج Ra و مقاومت مدار Rc باشد، مقاومت کل مدار با آمپرسنج برابر می شود با : (R=Rc(1+Ra/Rc بنابر این در صورتیکه مقاومت وسیله در مقایسه با مقاومت مدار کوچک باشد بر طبق رابطه اخیر وسیله مقاومت کل مدار را زیاد تغییر نمی دهند. بنابر این مقاومت آمپرسنج ها را خیلی کوچک انتخاب می کنند (چنددهم یاچندصدم اهم) .سیگنالهای DC , AC
AC به معنی جریان متناوب و DC به معنی جریان مستقیم می باشد . این دو مولفه گاهی به سیگنالهای الكتریكی ( مثلاً ولتاژ ) هم كه جریان نیستند اطلاق می شود . بنابراین سیگنالهای الكتریكی جریان یا ولتاژی هستند كه منتقل كننده اطلاعات ( كه معمولا ولتاژ میباشد ) هستند .
جریان متناوب ACسیگنالهای متناوب در یك مسیر منتشر میشوند و سپس تغییر مسیر می دهند و این عمل دائماً تكرار می شود . یعنی ابتدا یك سیكل مثبت و بعد یك سیكل منفی و به همین ترتیب تكرار می شوند .
یك ولتاژ متناوب دائماً بین مثبت و منفی تغییر میكند و بصورت موجی تكرار میشود .
به هر تغییرات بین مثبت و منفی ، یك سیكل گفته می شود و واحد آن هرتز می باشد . در ایران وسائل الكتریكی با فركانس 50 هرتز كار می كنند .
شكل بالا شكل موج یك منبع تغذیه متناوب است كه به آن موج سینوسی اطلاق می شود و به شكل پائین از آنجا كه مستقیماً بین مثبت و منفی تغییر می كند ، شكل موج مثلثی اطلاق می شود .
سیگنالهای متناوب برای راه اندازی وسائلی از قبیل لامپ ها و گرم كننده ها بكار می روند ولی اكثر مدارهای الكتریكی برای كار نیاز به یك ولتاژ مستقیم دارند كه در زیر به آن اشاره شده است .
جریان مستقیم DC
جریان مستقیم همیشه در یك مسیر جاری می شود ( همیشه مثبت و یا همیشه منفی است ) ولی ممكن است میزان آن كاهش یا افزایش پیدا كند .
باتری ها و رگولاتورها ولتاژ مستقیم می دهند و این ولتاژ برای مدارهای الكترونیكی مناسب است . اكثر منابع تغذیه شامل یك تبدیل كننده ترانسفورماتوری هستند كه جریان اصلی غیر مستقیم را به یك جریان غیر مستقیم كم و بی خطر تبدیل می كنند .
سپس این جریان كم و بی خطر توسط مدارات یكسو كننده جریان از غیر مستقیم به مستقیم تبدیل می شود . البته این ولتاژ مستقیم یك ولتاژ متغییر می باشد و برای مدارهای الكترونیكی مناسب نیست و لذا برای صاف كردن سطح ولتاژ مستقیم از یك خازن استفاده می شود تا ولتاژ مستقیم برای مدارات الكترونیكی حساس قابل استفاده شود .
در شكل مقابل بالا شكل موج یك ولتاژ مستقیم ثابت و یكنواخت كه از طریق باتری تامین میشود نشانداده شده است .
شكل وسط یك ولتاژ مستقیم با صاف كننده سطح ولتاژ ( خازن ) است كه مناسب بعضی از مدارهای الكترونیكی می باشد .و شكل پائین یك ولتاژ مستقیم بدون استفاده از خازن را نشان می دهد مشخصات سیگنال های الكتریكی
همانطور كه بیان شد ، سیگنالهای الكتریكی ولتاژ یا جریانی هستند كه انتقال دهنده اطلاعات كه معمولا ولتاژ است ، هستند .
در نمودار مقابل مشخصات مختلفی از سیگنال الكتریكی نشان داده شده است . یكی از این مشخصات فركانس است كه به تعداد سیكل ها در ثانیه اطلاق می شود .
Amplitude ماكزیمم ولتاژی است كه سیگنال دارد و Peak voltage نام دیگری برای Amplitude است .
پیك تو پیك ( Peak-peak voltage ) دو برابر مقدار پیك ولتاژ می باشد .
دوره تناوب ( Time period ) زمانی است كه برای طی شدن یك سیكل كامل نیاز است . این زمان بر حسب ثانیه اندازهگیری می شود و در زمانهای خیلی كوتاه از واحد های میكروثانیه هم استفاده می شود .
فركانس ( Frequency ) به تعداد سیكل ها در هر ثانیه اطلاق می شود و واحد آن هرتز است . در اندازه گیری فركانس های بالا از واحد های كیلوهرتز و مگاهرتز نیز استفاده می شود .
در ایران فركانس شبكه برق 50 هرتز است بنابراین دوره تناوب برابر است با 20 میكروثانیه .
1/50 = 002s = 20ms.
هر كیلو هرتز برابر با هزار هرتز و هر مگاهرتز برابر را یك میلیون هرتز است .
1kHz = 1000Hz و 1MHz = 1000000Hz.
فركانس = 1 و دوره تناوب = 1
دوره تناوب فركانس
(ارزش و مقدار RMS ( ولتاژ مؤثر
در ولتاژ غیر مستقیم ، ولتاژ از صفر شروع و به پیك مثبت می رسد و دوباره به صفر رسیده و سپس به پیك منفی می رسد و لذا در بیشتر اوقات ، ولتاژ از مقدار پیك ولتاژ كمتر است . لذا از یك مقدار موثر استفاده می كنیم كه همان RMS است . مقدار ولتاژ RMS برابر است با 07 ولتاژ پیكVRMS = 0.7 × Vpeak and Vpeak = 1.4 × VRMS
ارزش یا معیار RMS یك ارزش موثر ولتاژ یا جریان متغییر می باشد ، بدین معنی كه این ولتاژ تاثیر اصلیش در مدار معادل آن مقدار است . بعنوان مثال یك لامپ كه به ولتاژ 6 ولت RMS متصل شده ، همان مقدار روشنائی را دارد كه اگر به یك ولتاژ 6 ولت مستقیم متصل می شد .به هر حال نور لامپی كه با ولتاژ 6 ولت RMS روشن شود ، كمتر است از نور لامپی كه با 6 ولت مستقیم روشن شود . چون ولتاژ موثر 6 ولت غیر مستقیم برابر است با 2/4 ولت یعنی برابر با 2/4 ولت مستقیم نور می دهد .
بحث ولتاژ مؤثر این فكر را بوجود می اورد كه مقدار RMS نوع دیگری از میانگین است ولی بخاطر داشته باشید كه این مقدار قطعاً میانگین نیست . در واقع ولتاژ یا جریان میانگین غیر مستقیم ، صفر خواهد بود . چون بخش های مثبت و منفی سیگنال هم را خنثی می كنند و وقتی میانگین می گیریم ، میانگین براببر با صفر خواهد بود . بنابراین ولتاژ RMS قطعاً یك ولتاژ میانگین نیست .اینك این سوال پیش می اید كه یك ولتمتر AC چه مقداری را نشان می دهد ، مقدار مؤثر یا مقدار پیك ولتاژ ؟
پاسخ این است كه ولتمترهای AC مقدار موثر ولتاژ یا جریان را نشان می دهند در ولتاژهای مستقیم هم مقدار مؤثر DC نشانداده می شود .
سؤال دیگری كه مطرح است این است كه بطور مثال 6 ولت مستقیم دقیقاً چه معنائی دارد ، مقدار مؤثر یا مقدار پیك ولتاژ معنی دارد ؟
در این موارد اگر منظور پیك ولتاژ باشد معمولاً قید می شود و در غیر اینصورت منظور مقدار مؤثر خواهد بود . برای مثال وقتی می گوئیم 6 ولت AC به معنی 6 ولت مؤثر است كه پیك ولتاژ آن 8/6 ولت است .
در ایران ولتاژ 220 ولت برای مصارف عمده الكتریكی مورد استفاده قرار می گیرد ، این به معنی 220 ولت موثر بوده و پیك آن حدود 320 ولت است .معرفی مقاومت ________________________________________مقاومت ، یکی از المان*های الکتریکی است که برای این طراحی شده است که در مدار یک مقاومت الکتریکی ( electrical resistance ) بوجود آورد . مقاومتها به گونه*ای ساخته می*شوند که بتوانند جریان عبوری از مدار را در حد مورد نیاز محدود کنند. دو نوع مقاومت وجود دارد:مقاومت های ثابت و متغیر .
(مقاومت):
1 مقاومت های ثابت : الف- کربنی
ب- لایه ای :
° لایه ی کربنی
° لایه ی فلزی
° لایه ی اکسید فلز
ج- سیمی 1 مقاومت های متغیر: الف- قابل تنظیم :
° پتانسیومتر
° رئوستا
ب- وابسته «تابع):
°تابع حرارت :1 PTC 2. NTC ° تابع نور LDR
° تابع ولتاژVDR
° تابع میدان مغناطیسی MDR 1. تشخیص مقدار اهم مقاومت ها: الف- کد های رنگی
ب- رمزهای عددی
ج- نوشتن مقدار مقاومتمقاومت های ثابت مقاومت های ثابت به آن دسته از مقاومت ها گفته می شود که مقدارشان همواره ثابت است.علامت فنی مقاومت در نقشه مدارها به صورت است و آنرا با حرف R نشان می*دهند. اما خود مقاومت به شکل استوانه کوچکی است که روی آن 4 نوار رنگی دیده می*شود. و به طور معمول از *** کربن هستند . به دو سر آن نیز پایه فلزی متصل است، برای قرار دادن مقاومت در مدار ، پایه*های آن را توسط دم*باریک خم می*کنند و داخل سوراخهای بردبورد یا فیبر فرو می*برند.
مقدار اهم مقاومت ها به سه روش مشخص می شوند که عبارتند از:
1- نوارهای رنگی 2- رمزهای عددی 3- نوشتن مقدار مقاومتمقاومت های متغیر
مقاومت های متغیر به مقاومت هایی اطلاق می شود که مقدارشان ثابت نبوده و قابل تغییر می باشد. در مدارهای الکترونیکی از مقاومت متغیر به عنوان کنترل حجم صدا ( ولوم) یا سایر کنترل*ها استفاده می*شود. مقاومت متغیر دارای سه پایه است که به مدار متصل می*شود. هنگامی که به عنوان تنظیم کنند ه جریان در مدار به کار می*رود فقط از پایه وسط و یکی از پایه*های طرفین استفاده می*شود. با تغییر محور مقاومت متغیر ، مقدار مقاومت تغییر می*کند. مقاومت های متغیر به صورت زیر تقسیم بندی می شوند: 1-قابل تنظیم : الف- پتانسیومتر ب- رئوستا
ادامه خواندن مقاله برق قدرت
نوشته مقاله برق قدرت اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.