nx دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد nx کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز nx2 آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx :
اختلالات فیزیولوژیک در میوه مرکبات
امروزه درختان مركبات در هر نقطهای از جهان كه شرایط آب و هوای ایجاب كند، كاشته میشود. پرورش مركبات در جهان، سالیان دراز به صورت كشت بذری بوده و در نتیجه، تغییرات وسیعی از نظر صفات در بین آنها حاضل شدهاند و دورگهای طبیعی فراوانی در مركبات دیده میشود. به عنوان مثال میتوان به لیمو، گلابی آمل، لیمو خوشهای، توسرخ، ترنج و دبه و امثال آن اشاره نمود كه نتیجه ازدیاد جنسی است. اما در قرن 18 با بروز بیماری پوسیدگی طوقه (انگومك) در ایتالیا، پیوند مركبات روی نارنج و سایر پایهای مقاوم به این بیماری، مرسوم گردیده كه به تدریج با بروز این بیماری در سایر كشورهای مركبخیز دنیا این شیوه رواج یافت. از جمله در ایران كه در سال 1297 با از بین رفتن اولین گروه درختان پرتقال عمل پیوند مركبات نیز انجام شد.
بروز سرما و یخبندان شدید در سال 1342 موجب شد تا درجه حرارت به 13- سانتیگراد برسد و خسارت سنگینی را به باغداران شمال كشور وارد سازد. بعد از این سرمازدگی ارقام خارجی موجود در كشور و همچنین ارقام دیگری كه از یك شركت آمریكایی خریداری شده بودند، در مناطق مركباتخیز شمال و جنوب ایران كشت شدند. در سال 1347 نیز سرمای دیگری در شمال ایران را به وقوع پیوست و به دنبال آن كلیه ارقام خارجی به جز سه رقم نارنگی انشو، كلمانتین و پرتقال تامسون ناول از بین رفتند و از آن تاریخ به بعد این سه رقم به عنوان ارقام انتخابی و اصلی در شمال ایران برای كشت در سطح وسیع تكثیر شدند.تولید مركبات در جهان امروزه از اهمیت اقتصادی به سزایی برخوردار بوده، با تولیدی حدود 60 میلیون تن و سطح زیر كشت حدود 6/1 میلیون هكتار یكی از منابع مهم تولید ثروت، مبادلات تجاری و ایجاد اشتغال در 49 كشور مركباتخیز جهان بوده است. امریكا مقام اول تولید مركبات در دنیا را دارا میباشد.در حال حاضر حدود 30 هزار هكتار از زمینهای ایران زیر كشت درختان مركبات است. مناطق عمده كشت مركبات در شمال و جنوب ایران است.این نشریه صرفاً به منظور آشنایی با برخی نشانههای اختلالات فیزیولوژیك میوه مركبات میباشد.
فهرست مطالب
خسارت ناشی از سرما چینخوردگی میوه مركبات پوسیدگی نرم و نرمناك میوهپوسیدگی قسمت انتهایی میوه شكاف خوردن میوه تركهای سطحی پوست میوهریزش بهاره میوهبدشكلی میوههانكروزه شدن گلگاه میوه مركباتابلقی برگ و میوه مركبات
اختلالات فیزیولوژیك در میوه1 خسارت ناشی از سرما (Chilling injury)بعضی از میوههای مركبات وقتی در سرما نگهداری شوند، پوست آن
ها آسیب میبیند. این حالت را نباید با خسارت ناشی از یخزدگی كه در دمای زیر صفر رخ میدهد، اشتباه گرفت. در این حالت اغلب روی پوست میوههای گریپفروت، لیموترش زخمهای آبكی ظاهر میشود. این خسارت با نگهداری میوه در درجه حرارتهای بالاتر قابل پیشگیری است، اما این كار خطر پوسیدگی میوهها را افزایش میدهد. آغشته نمودن میوهها با موم یا واكس مخصوص و شستشوی آنها با محلول 1-5/1 در هزار بنومیل و تكتو 60 خطر پوسیدگی میوهها را كاهش میدهد. میوه لیموترش وقتی با موم پوشیده شود، سرما بیشتر بر آن اثر میكند.خطر این خسارت را میتوان با پایین آوردن تدریجی حرارت و بالا بردن متناوب آن كاهش داد.
2 چینخوردگی میوه مركبات (Creasing)چینخوردگی میوه به صورت شیارها و یا یك سری نقوش نامنظم در روی پوست دیده میشود. این اختلال در انواع مركبات رخ میدهد و اغلب روی میوههای خیلی رسیده دیده میشود. میوههای پوست نازك به این بیماری حساسند. علت این بیماری را به عملیات قبل از برداشت نسبت میدهند، اما علت آن به طور كامل شناخته نشده است. پاشیدن اسید جیبرلیك قبل از برداشت میوه در استرالیا و آفریقای جنوبی باعث كاهش این ناهنجاری شده است.3 پوسیدگی نرم و نرمناك میوهاین عارضه به صورت فساد و پوسیگی نرم و نمناك در میوههای روی درخت ظاهر میشود و سبب ریزش میوه میگردد. این ناهنجاری فقط در گریپ فروتهای صورتی و قرمز روی درخت و یا آنهایی كه زود برداشت شدهاند، دیده میشود.
4 پوسیدگی قسمت انتهایی میوه (Stem-end rind breakdown)این اختلالات بیشتر در میوههای پرتقال بوجود میآید و علائم آن به صورت سیاه و پوسیده شده قسمت انتهایی میوه ظاهر میشود. بیماری اغلب در میوههای كوچك و پوست نازك بوجود میآید. شدت این عارضه به كمبود رطوبت در میوه مخصوصاً در مدت بین برداشت تا پوشاندن سطح میوه با موم مخصوص بستگی دارد.كاهش زمان بین برداشت تا پوشاندن میوهها با موم و همچنین تامین رطوبت بالا به جلوگیری از این عارضه كمك میكند. میوههای برداشت شده باید در سایه قرار گیرند. در موقع حمل و نقل باید دقت شود تا رطوبت آنها با افزایش گرما كاهش نیابد. در شمال ایران به علت بالا بودن رطوبت نسبی هوا این عارضه كمتر دیده میشود.
5 شكاف خوردن میوه (Fruit splitting)پرتقالهای تاولدار، به این عارضه حساس میباشند. تركخوردگی میوه معمولاً با تغییرات ناگهانی شرایط آب و هوایی ارتباط دارد. سطح ترك خورده اغلب توسط قارچهای پنیسیلیوم، آسپرژیلوس، آلترناریا،
فوزاریوم و غیره مورد حمله قرار میگیرد. علت شكاف خوردگی میتواند مربوط به كمبود آبیاری در فصل تابستان باشد.در مناطقی كه آب با باران تامین میشود، تاخیر در ریزش باران باعث شكاف خوردن میوههای مركبات میگردد.درختانی كه ارتفاع نقطه پیوندك آنها پایین است، میوههایی با پوست غیریكنواخ
ت تولید میكنند كه در اثر خشكی و كمآبی زمین، بیشتر در معرض شكاف خوردن میباشند.آبیاری مكرر و ملایم در طول دورههای خشك و برداشت زود هنگام میوهها میتواند این خسرات را كاهش دهد.
6 تركهای سطحی پوست میوهدر سطح پوست میوه بعضی از واریتههای مركبات تركهای كوچكو بزرگی ایجاد میشود كه در اثر یك پدیده ژنتیكی و ارثی بوده، در حالی كه شكاف خوردگی در میوههای مركبات یك پدیده فیزیولوژیك است.در كشور مراكش روی تمام میوههای یك واریته از لیموترش و یك واریته از پرتقال محلی این عارضه دیده شده است.
7 ریزش بهاره میوهیك درخت مركبات در شرایط مناسب در صورتی كه رشد كامل خود را كرده باشد، حدود پنج تا صدهزار شكوفه میدهد. تعداد زیادی از این شكوفهها پس از ظهور میریزند و بقیه تبدیل به میوه میشوند. مقداری زیادی از این میوهها قبل از اینكه به اندازه فندق شوند، میریزند. این ریزش گاهی آنقدر شدید است كه توجه بیننده را به خود جلب میكند. حساسیت درختان نسبت به این بیماری یكسان نبوده، به طوری كه پرتقال و نارنگی كلمانتین بیش از سایر انواع به این بیماری مبتلا میشوند. لیمو و دارابی ریزش كمتری را نشان میدهند. علت این بیماری را كمی تغذیه در فصل بهار دانستهاند. چون در فصل زمستان در اثر بارندگی مقدار زیادی از عناصر غذایی از دسترس ریشه نبات دور میشود. همچنین در بهار درخت به مواد غذایی بیشتری جهت رشد جوانه و گلها احتیاج دارد.
8 بدشكلی میوهها
بدشكلی میوهها معمولاً روی واریتههای پرتقال و ندرتاً روی لیموترش و گریپفروت مشاهده میگردد، اما هیچگاه روی نارنگی دیده نشده است.روی واریته والنسیا، كه پرتقال معروفی است، تظاهر این بیماری بیش از سایر واریتهها به چشم میخورد. این نوع میوهها در سطح خارجی پوست خود دارای فرورفتگیهای شیار مانند میشوند. این برجستگیها معمولاً حاوی رنگ طبیعی نبوده، كمی روشنتر و یا پررنگترند. در بدشكلیهای حاد، میوهها عمیقاً شیاردار میگردند، به طوری كه در بعضی از آنها میوه تقسیمات جانبی پیدا كرده، دارای قوز یا زگیل میشود.نكته قابل توجه این است كه چنین میوههایی ممكن است در هر سال روی درخت دیده نشود.
نكروزه شدن گلگاه میوه مركبات، یك عارضه فیزیولوژیكی است كه عمومیت نداشته، در بعضی از انواع لیمو دیده میشود. روی لیموترش خسارتش كمتر است. این عارضه ابتدا به صورت نقطه كوچك در ناحیه گلگاه میوه ظاهر میشود و كمكم توسعه میبابد و رنگ آن زرد مایل به خاكستری میگرد و سفت و سخت میشود. بیماری از نظر ایجاد خسارت مهم نیست و مبارزه با آن ضروری به نظر نمیرسد.
10 ابلقی برگ و میوه مركباتابلقی مركبات دو نوع است: یكی ابلقی كه منشاء ویروسی دارد و دیگری ابلقی ژنتیكی است كه خود به دو نوع تقسیم میگردد.نوع اول روی برگها ظاهر میشود، در روی میوه علائمی ایجاد نمیكند. نوع دوم باعث پیچیدگی برگ میشود و در روی میوههای نارس نیز لكههای سبز با متن زرد و بالعكس ایجاد میكند.علاوه بر دو نوع ابلقی فوقالذكر، نوع دیگری از ابلقی ناشی از تاثیر شرایط اقلیمی وجود دارد كه معمولاً در اوایل بهار در باغات مركباتخیز حوزه مدیترانه و سواحل بحر خزر، روی برگهای تازه روییده نهالهای جوان دیده میشود و سپس محو میگردد.ابلقی ویروسی و همچنین ابلقی ژنتیكی از طریق پیوند انتقال مییابد. بنابراین باید دقت شود تا پیوندكها از پایه كاملاً سالم تهیه شوند.
منبع:
الهینیا، دكتر سیدعلی.1383 بیماری درختان میوه و برخی از گیاهان باغی و روشهای مبارزه با آنها. انتشتارات دانشگاه گیلان. نشر دانشگاه گیلان.
ادامه خواندن مقاله در مورد اختلالات فيزيولوژيک در ميوه مرکبات
نوشته مقاله در مورد اختلالات فيزيولوژيک در ميوه مرکبات اولین بار در دانلود رایگان پدیدار شد.